Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NUDLE Z BÍLKŮ


NUDLE Z BÍLKŮ je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Kdo by v dnešní uspěchané době neznal a nezkusil instantní potraviny. Jsou rychle připravené a chuť je také jakžtakž ucházející. Ale málokdo ví, že veškeré potraviny v prášku jsou zatíženy hliníkem, například instantní káva, sušené mléko, ztužovač šlehačky, nápoje z prášků, a dokonce i kuchyňská sůl. Bohužel příprava jídel z instantních směsí dnes pronikla i do restauračního stravování. A to i tam, kde bychom z hlediska ceny očekávali, že se bude jednat o jídlo z poctivých surovin.


Instantní nudle

První instantní nudle představil Japonsku v roce 1958 zakladatel společnosti NISSIN, Momofuku Ando. V roce 2005 NISSIN Japan vynalezl nudle, které byly poživatelné ve vesmíru, a to na palubě raketoplánu Discovery. Kdo z nás by nechtěl zakusit okamžité uspokojení z lahodných instantních nudlí, když stačí tak málo. Nudle zalijte trochou teplé vody a za chvíli budete najezení. Instantní nudle jsou ideální pro kempování, rychlý oběd. Na našem trhu je široká nabídka instantních nudlí, jako jsou například japonské nudle, korejské instantní nudle, instantní nudle Orient, Vi Huong a další.

Zdroj: článek Instantní potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEK, CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Kolikrát za týten se pužívá tahle maska???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na pleť z bílku a citronu se používá maximálně 2 krát do týdne. Maska z bílku a citrónu má spíše obnovovací účinky na pleť, trochu ji vybělí a zbaví jí odumřelých kožních buněk a pokožku vypne. Tato maska by se měla ve zbylých dnech týdne vystřídat s nějakou pěstící mastnou maskou z avokáda nebo olivového leje.

Zdroj: příběh Bílek, citron

Využití pohanky

Následující potraviny obsahují pohanku a lze je podávat bez masa a mořských plodů:

  • pohankové palačinky,
  • pohankové chleby,
  • pohankové muffiny,
  • pohankové krekry,
  • pohankové bagely,
  • pohankové sušenky,
  • pohankové tortilly,
  • některé snídaňové cereálie,
  • pohanková krupice,
  • pohanková kaše,
  • pohankový salát s houbami a petrželovým olejem,
  • pohankové nudle,
  • japonské nudle soba,
  • kalifornské pohankové chapati,
  • kasha knishes.

Pohankové nudle se po staletí jedí v Tibetu a severní Číně, kde je vegetační období příliš krátké na pěstování pšenice. Při výrobě pohankových nudlí se používá dřevěný lis k lisování těsta, kterou rovnou padá do horké vroucí vody. Staré lisy nalezené v Tibetu a Shanxi mají stejné základní konstrukční prvky. Japonci a Korejci se od nich možná naučili proces výroby pohankových nudlí.

Pohankové nudle hrají hlavní roli v kuchyních Japonska, kde se jím říká soba a Koreje, kde mají názvy naengmyeon, makguksu a memil guksu. Soba nudle jsou v Japonsku předmětem hlubokého kulturního významu. Obtížnost výroby nudlí z mouky bez lepku vyústila v tradiční umění vyvinuté kolem jejich ruční výroby. Z pohankového škrobu se vyrábí želé nazývané v Koreji memilmuk.

Pohankové nudle se objevují také v Itálii, s těstovinami di grano saraceno v regionu Apulie v jižní Itálii a pizzoccheri v regionu Valtellina v severní Itálii.

Pohanková krupice se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Kaše byla běžná a často je považována za definitivní selský pokrm. Vyrábí se z pražených krup, které se vaří s vývarem na texturu podobnou rýži nebo bulguru. Pokrm se rozšířil do Severní Ameriky, kam jej přivezli ukrajinští, ruští a polští imigranti, kteří mu říkali kaša, a mísili ho s těstovinami nebo používali jako náplň do kapustových závitků (plněné zelí), knishe a blintze. Pohanka připravená tímto způsobem se tak v Severní Americe nejčastěji nazývá kasha. Kroupy byly celosvětově nejrozšířenější formou pohanky během 20. století, jedly se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a Polsku, nazývané grechka (řecky zrno) v běloruštině, ukrajinštině a ruštině.

Pohankové palačinky se jedí v několika zemích. Jsou známé jako pohankové blini v Rusku, galettes bretonnes ve Francii, ployes v Acadia, poffertjes v Nizozemsku, boûketes v oblasti Valonsko v Belgii, kuttu ki puri v Indii a kachhyamba v Nepálu. Podobné palačinky byly běžným jídlem v dobách amerických pionýrů. Jsou lehké a pěnivé. Pohanková mouka dodá palačinkám zemitou, jemně houbovou chuť.

Kynuté placičky zvané hrechanyky se vyrábí na Ukrajině.

Zdroj: článek Dna a pohanka

Příběh

Ve svém příspěvku DOMACI PLETOVA MASKA PRO OKAMZITE VYPNUTI PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kdo mi poradí pleťovou masku doma vyrobenou pro vypnutí pleti . Díky za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Já používám na okamžité vypnutí pleti a vyhlazení vrásek masku z vaječného bílku, citrónu a špetky soli. Připravuju si ji tak, že oddělím vaječný bílek z jednoho vajíčka do misky, k němu přes sítko naleju lžičku citrónové šťávy, přidám špetku soli a dobře rozmíchám. Pak si to prsty nanesu na obličej a nechám působit. Tím, jak to postupně působí, tak to schne a na kůži se z toho tvoří stahující se tenký film, který kůži dokonale vypne a vyhladí.

Zdroj: příběh Domaci pletova maska pro okamzite vypnuti pleti

Proteiny při hubnutí

Problém není v nedostatku bílkovin ve stravě zdravého člověka, ale skutečnost, že jsou bílkoviny často provázené tuky. U laiků bývá představa bílkovin totožná s masem, které obsahuje poměrně hodně tuku. Proto ho řada lidí se snahou o hubnutí úplně vynechává. Nedostatek bílkovin v jídelníčku však způsobuje větší hlad a chutě na sladké, které štíhlou linii nabourávají. Jestli tedy upřednostňujeme vegetariánské kuchyni již po hodině vám začne padat glykemická křivka dolů. Není třeba jíst denně maso, ale bílkoviny ano. Dokonce i svačina by měla obsahovat kousek bílkovin (jogurt, sýr, tvaroh) a jestli máte chuť na sladké, vyzkoušejte Smacker s meruňkami, předejdete tak velkému hladu navečer. Pokud tedy nechcete maso denně, vhodnou alternativu vám nabídne Smacker klasický plátek anebo s hlívou ústřičnou. Na našem trhu jsou od února letošního roku k dostání i nudle na bázi vaječných bílků, tzv. Smacker štíhlé nudle, které si díky nutričním hodnotám můžete dopřát i večer.

„Vhodný zdroj bílkovin, které nejsou provázané tuky, je vaječný bílek. Protein z vaječného bílku je prakticky čistý albumin a má vysokou kvalitu z hlediska aminokyselinového složení, neobsahuje tuk ani cholesterol. Díky tomu byla ideální surovinou pro vývoj potravin pro populaci potýkající se s nadváhou, vysokým cholesterolem či diabetem,“ říká pan Karel Kýhos z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a pokračuje,“Na tomto základu se nám podařilo vyvinout nejen plátky, které lze využít namísto masa, sladkého zákusku ale také proteinové nudle ve formě špaget, jenž spotřebiteli poskytují skvělou a dietní alternativu příloh. A právě přílohy jíme u nás rádi a ve velkém množství, což se pak odráží na naší váze“.

Nespornou výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organizmus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a tělo je využívá především ke tvorbě nových buněk v obnově tkání a orgánů. Samotná vaječná bílkovina má současně velký význam při podpoře svalových tkání na úkor těch tukových. A to je přesně to, co potřebujeme. Neznamená to však, že začneme konzumovat pouze bílkovinnou stravu. Naše tělo potřebuje vyvážený jídelníček.

Autor: JK, zpracováno ve spolupráci s panem Karlem Kýhosem,

Výzkumný ústav potravinářský Praha

Zdroj: článek Bílkoviny pomáhají hubnout

Příběh

Ve svém příspěvku BÍLEK, CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Chtěla jsem se zeptat na masku proti rozšířeným pórům z bílku a citrónu. Bílek se má vyšlehat, nebo nanést na pleť v tekutém stavu? :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Sabino, v masce na rozšířené póry se bílek nešlehá, jen se smíchá s citronovou šťávou a takto okyselený se v tekutém stavu nanese na pleť a nechá zaschnout. Při účinkování této masky ucítíte pnutí v aplikované oblasti.

Zdroj: příběh Bílek, citron

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

Proteinové nudle
  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Více informací a recepty na přípravu proteinových nudlí najdete kliknutím sem: Proteinové nudle.

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Autor: JK, redakce

Zdroj: článek Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta na slinivku

Recepty na 1 porci - žaludeční dieta

Zeleninový krém s omeletovými nudlemi

Ingredience: 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g květáku, 10 g zelených fazolek, 5 g tuku, sůl, petrželka

Ingredience na nudle: 15 g hladké mouky, 30 ml mléka, 1 malé vejce

Postup: Dobře omytou a nakrájenou zeleninu dáme vařit do osolené vody. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s vývarem, zjemníme tukem a posypeme zelenou natí.

Příprava nudlí: Z mléka, mouky a vejce vyšleháme hladké těsto. Na suché teflonové pánvi upečeme omeletu, kterou nakrájíme na širší nudle a vložíme je do polévky při servírování.

Svíčková

Ingredience: 100 g hovězího masa (nebo libové vepřové, telecí, kuře, krůta, králík), 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g petržele, 1 malá cibule, citronová kůra z dobře omytého citronu, 30 ml zakysané smetany, 5 g hladké mouky, 5 g rostlinného tuku, sůl

Postup: Maso opereme, osolíme a opečeme na teflonové pánvi. Podlijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a dusíme. K poloměkkému masu přidáme nastrouhanou zeleninu a citronovou kůru. Necháme dusit do měkka, zahustíme zálivkou ze zákysu a mouky a dobře provaříme. Podle chuti dosolíme a zjemníme tukem.

Plněná kotleta

Ingredience: 100 g vepřové kotlety (kuřecí nebo krůtí prsa), 10 g šunky, italská kořenicí směs, sůl, 5 g hladké mouky, 5 g rostlinného tuku

Postup: Do masa nakrojíme kapsu, kterou naplníme nasekanou šunkou a spíchneme jehlou. Maso osolíme, okořeníme, opečeme na teflonové pánvi, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Šťávu zahustíme zálivkou z mouky a zjemníme tukem.

Tvarohové škubánky

Ingredience na těsto: 250 g brambor, 40 g hrubé mouky, sůl

Ingredience na posypání: 30 g tvrdého tvarohu, 15 g rostlinného tuku, na sladké škubánky přidáme cukr

Postup: Omyté a oloupané brambory nakrájíme na stejné kousky a vaříme v osolené vodě. Téměř měkké brambory scedíme ze 2/3 a zasypeme moukou. Obrácenou měchačkou uděláme několik důlků do brambor a obojí dovaříme. Vymícháme hladké těsto a lžící vykrajujeme škubánky. Sypeme strouhaným tvarohem (na sladko i cukrem) a omastíme.

Bublanina

Ingredience: 1 malé vejce, 1 lžička vody, 20 g cukru, 25 g polohrubé mouky, 40 g třešní, tuk a mouka na plech

Postup: Žloutek, cukr a vodu ušleháme do pěny, zlehka vmícháme mouku a tuhý sníh z bílku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané malé formy, poklademe omytým a osušeným ovocem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 80 g tvarohu, 1 bílek, 30 g bílého jogurtu, 5 g másla, půl malé cibule, sůl, drcený kmín

Postup: Tvaroh, jogurt, máslo a sůl rozmixujeme nebo utřeme. Zvlášť ušleháme z bílku pevný sníh, který zlehka vmícháme do pomazánky. Ochutíme drceným kmínem a jemně nakrájenou cibulí.

Zdroj: článek Žaludeční vředy - vhodná strava

Příběh

Ve svém příspěvku PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.

Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.

ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com

Zdroj: příběh Paraziti

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Příběh

Ve svém příspěvku POTRAVINY BOHATÉ NA BÍLKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strohalmovi.

Článek o nových potravinách nás zaujal. Již jsme měli možnost některé druhy ochutnat a opravdu jsou velice chutné a dobře připravené. Štíhlé nudle jsou neskutečně dobré, připravili jsme si je ve studeném salátu. Celá řada těchto potravin se výzkumníkům skutečně povedla.
Děkujeme a posíláme pozdrav.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny bohaté na bílkoviny

Recepty

Rýže s nudlemi

Ingredience: 4 lžíce másla, ½ šálku tenkých nudliček, 1 šálek rýže, 2 a ¼ šálku vařící vody, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky skořice.

Postup: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte nudle a při mírné teplotě restujte, dokud se kousky nudlí neopečou dozlatova. Přidejte rýži a smažte další 1 minutu. Vmíchejte zbývající přísady (kromě skořice) a pak přiveďte vše k varu. Přikryjte a vařte na mírném ohni 12 minut. Vypněte teplo a promíchejte. Položte na talíř, lehce posypte skořicí a podávejte jako přílohu se zeleninou.

Česnekové brambory

Ingredience: 2 šálky šťouchaných brambor, 3 stroužky česneku, 6 lžic olivového oleje, ½ šálku nízkotučného jogurtu, 1 lžička soli, ¾ lžičky pepře, 8 vypeckovaných černých oliv nakrájených na půlky, 4 ředkvičky nakrájené na plátky.

Postup: Vše důkladně promíchejte a ozdobte olivami a ředkvičkami.

Okurka v jogurtu

Ingredience: 2 šálky hladkého nízkotučného jogurtu, 1 středně velká oloupaná okurka nakrájená na čtvrtky a pak na tenké plátky, 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty, 2 stroužky česneku, drcený kmín, ½ lžičky soli.

Postup: Všechny přísady vložte do servírovací mísy a důkladně promíchejte.

Nudle s parmazánovou omáčkou

Ingredience: 1 balík tenkých nudliček, 1 šálek strouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, 4 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru, 6 lžic olivového oleje, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře.

Postup: Nudle uvařte dle návodu, vložte do servírovací mísy, přidejte zbylé ingredience a zamíchejte.

Samozřejmě receptů je celá řada a fantazii se meze nekladou, vždyť možností máte celou řadu. Z koření můžete použít kmín, pažitku, majoránku, petržel. Pokud rádi mlsáte, můžete konzumovat ovocnou zmrzlinu, puding, sušenky, koktejly, želatinu a občas i tvarohové ovocné knedlíky.

Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Příběh

Ve svém příspěvku SOUTEZ SE SMACKEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ačinka.

No to zní lákavě, určitě vyzkouším:-) Mým favoritem je hlívový Smacker a úplně mi stačí orestovaný a k tomu brusinky- mňamka:-)
Vynikající jsou štíhlé nudle, dnes se chystám je udělat jen
s cuketou,parmazánem a zakysanou smetanou - už se těším na večeři:-))

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ačinka.

Zdravím, tak v pátek jsem to nestihla a přes víkend jsme trochu hřešili:-), takže na Štíhlé nudle došlo až včera, abychom napravili víkendové hříchy:-) Bylo to moc dobré - rychlé - tady je recept na 2 porce:
1x Smacker -štíhlé nudle
1-2 cukety ( podle velikosti), nakrájet na tenképlátky
2 pol. lžíce oliv.oleje
50 ml. zakysané smetany ( nebo sladké 12%)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, zelená petrželka
Postup: na oleji orestujeme česnek a cuketu, osolíme, opepříme,
smažíme tak dlouho až je cuketa vláčná ( cca 10min). Přimícháme smetanu a větší část sýra, necháme na mírném varu probublat. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a vmícháme k omáčce. Podáváme posypané petrželkou a zbylým sýrem.

Myslím, že kdyby se to vychladilo, šlo by to jíst i jako salát:-)

Doufám, že si pochutnáte stejně jako my, tak dobrou chuť:-))

Zdroj: příběh Soutez se Smackerem

Co to jsou štíhlé nudle

Smacker Štíhlé nudle je nový druh potraviny, který vzhledem i chutí připomíná špagety. Má nízkou energetickou hodnotu a svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však o polovinu nižší, než u běžných těstovin, proto si je můžete dopřát kdykoli během dne a dokonce i večer. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o škrob a vlákninu.

Zdroj: článek Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Kovačičová.

Do jakých potravin se řadí mák? děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje hodně purinů - přibližně 170 miligramů na 100 gramů. Semena máku se primárně používají k ochucení nebo na ozdobu pečiva, jako je chléb, bagety, koláče a muffiny. Pro omezení příjmu purinů byste se měla vyhnout pečivu s makovou náplní, což jsou buchty s mákem, makové šátečky nebo nudle, či šišky s mákem a podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co neobsahuje puriny

Recepty

Okurka v jogurtu: 2 šálky hladkého nízkotučného jogurtu, 1 středně velká oloupaná okurka, nakrájená na čtvrtky a pak na tenké plátky, 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty, drcený kmín, ½ lžičky soli. Všechny přísady vložte do servírovací mísy a důkladně promíchejte.

Jogurtové brambory – předkrm: 2 šálky šťouchaných brambor, 6 lžic olivového oleje, ½ šálku nízkotučného jogurtu, 1 lžička soli, ¾ lžičky pepře, 8 vypeckovaných černých oliv nakrájených na půlky, 4 ředkvičky nakrájené na plátky. Vše důkladně promíchejte a ozdobte olivami a ředkvičkami.

Nudle s parmazánovou omáčkou: 1 balík tenkých nudliček, 1 šálek strouhaného parmazánu, 4 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru, 6 lžic olivového oleje, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře. Nudle uvařte dle návodu, vložte do servírovací mísy, přidejte zbylé ingredience a zamíchejte.

Rýže s nudlemi: 4 lžíce másla, ½ šálku tenkých nudliček, 1 šálek rýže, 2 a ¼ šálku vařící vody, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky skořice. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte rýži a orestujte. Přidejte uvařené nudle. Vmíchejte zbývající přísady, kromě skořice, pak přiveďte vše k varu. Přikryjte a vařte na mírném ohni 12 minut. Vypněte teplo a promíchejte. Položte na talíř, lehce posypte skořicí a podávejte jako přílohu se zeleninou.

Zdroj: článek Jak si poradit se dnou a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.

Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č

Zdroj: příběh Specialista na polyneuropatii

Shiitake (houževnatec jedlý, Lentinula edodes)

Jedná se o jedlou hnědou houbu, které se daří v lesích východní Asie. V Japonsku je považována za symbol dlouhověkosti. Je totiž velmi bohatá na stopové prvky, jako je měď, hořčík, selen, vitamíny skupiny B a mnoho antioxidantů. Shiitake posiluje imunitní systém a tím aktivuje určité proteiny a buňky, které bojují s rakovinou.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba shiitake (Lentinula edodes).

Recepty na použití

Shiitake v pivním těstíčku

Ingredience: 400 g shiitake, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 1 dl piva (Budvar), olej na smažení, mletý černý pepř, sůl

Postup: Z vajec oddělíme žloutky a rozmícháme je s pivem a moukou na husté těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech ho vmícháme do těstíčka, osolíme ho a lehce opepříme. Houby omyjeme, osušíme a větší nakrájíme na čtvrtiny. Obalíme je v připraveném těstíčku, vložíme do většího množství rozehřátého oleje (nejlépe do fritovacího hrnce) a usmažíme dozlatova. Usmažené houby necháme odkapat na savém ubrousku a podáváme je s vařenými či opečenými brambory nebo bramborovou kaší.

Pikantní polévka

Ingredience: 1 l kuřecího vývaru, 200 g shiitake, 1 balení čínských nudlí, 1 svazek jarní cibulky, 4 červené chilli papričky, 4 stroužky česneku, 5 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce oleje, citrónová kůra, sůl

Postup: Houby shiitake omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Chilli papričky omyjeme, překrájíme (pokud nechceme mít polévku příliš pálivou, zbavíme je nejprve semínek) a zprudka je opečeme spolu s houbami na rozehřátém oleji. Po chvilce přidáme nakrájený česnek, očištěné cibulky nakrájené na větší kousky a krátce opečeme. Pak vše zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Přidáme sójovou a rybí omáčku, citrónovou kůru, polévku osolíme (měla by být ostřejší i slanější, protože nudle do sebe vtáhnou část chuti) a vaříme ještě 5 minut. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, ale asi o třetinu času méně, aby zůstaly pevnější, vmícháme je do polévky a ještě krátce povaříme.

Masové kuličky s houbovou omáčkou

Ingredience na kuličky: 5 plátků toustového chleba, 1 dl drůbežího vývaru, 200 g kuřecího masa, 150 g libového vepřového masa, 1 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření do mletého masa, sůl

Ingredience na asijskou houbovou omáčku: 1 lžíce másla, 100 g shiitake, 100 g žampionů, 2 lžíce bílého vína, 2/3 silného masového vývaru, 1/8 dl smetany, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce hladkolisté nasekané petržele, pepř, sůl, olej na pečení

Postup: Plátky toastového chleba rozložíme na 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Houby proti rakovině

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Zásadní chyby v jídelníčku

Příliš mnoho tuků a sacharidů v potravě a téměř žádná zelenina či ovoce společně se sníženou pohybovou aktivitou mají za následek zvyšující se počet lidí s nadváhou a obezitou. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední evropské pozice. Zhruba 25,6% žen a 22,6% mužů (zdroj: obesitas.cz) spadá do kategorie obézních, avšak nadváhou trpí více než polovina dospělé populace. Je důležité si uvědomit, že při redukčních dietách nepomůže žádná zázračná pilulka. Ideálním a současně jediným řešením je propojení zdravého životního stylu se zdravou stravou a pohybem.

PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Šmakoun- jehož základem je bílkovina z vaječných bílků podobná kuřecímu masu. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ". Jako součást jídelníčku nabízí Šmakoun hned několik předností. Díky své nízké energetické hodnotě i glykemickému indexu představuje tento výrobek ideální volbu pro lidi, kteří se chtějí zbavit přebytečného tuku, ale zachovat si svalovou hmotu.

Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínách. Podle posledních informací se však vyspělá populace se potýká nikoli s nedostatkem bílkovin, ale se zdroji, které nejsou provázené tuky. Proto je bílkovinný plátek Šmakoun z vaječných bílků se svými 0% tuku tak hodnotnou potravinou.

Vaječné bílky jako základ

Bílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Šmakoun. Tato velmi hodnotná a nízkokalorická potravina je získávána z vaječných bílků. Unikátní patentovaná technologie vyvinutá v ČR umožňuje zpracování bílků do takové formy, aby chuťově i vůní připomínala maso, přičemž si stále uchovává veškeré kvalitativní přednosti. Nelze opomenout fakt, že při výrobě Šmakoun plátku nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Šmakoun je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety. Vyhledává ho stále více lidí z řad sportovců, obézní lidé, ale i osoby s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetici (vyjma těch, kteří trpí problémy s ledvinami) či odborná veřejnost.

Nutriční hodnoty ve 100g: energetická hodnota 282 kJ (66&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Superpotravina, po které se netloustne

Poradna

V naší poradně s názvem CO OVLIVŇUJE NAŠÍ PSYCHIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Vážení

V dnešní době mám již na psychické problémy stupeň invalidního důchodu, příčiny mých psychických potíží jako jsou úzkosti, deprese, psychosomatické potíže, velmi silně zakořeněná křivda z doby puberty, kdy jsem byl šikanoán, vydírán spolužáky, vznikaly rúzné posměchy na mou osobu i vyloučení z kolektivu v důsledku manuální nešikovnosti se zednickými pracemi, když jsem se učil na středním odborném učilišti stavebním v Náchodě, obor jsem si vybíral jen podle toho kolik spolužáků půjde na daný obor, bál jsem se jít někam sám na školu právě kvůli šikaně. V době , kdy jsem měl dané problémy mě matka s bratrem dali na pomocné učiliště stavební v Broumově, kde měla matka známou z našeho domu, která tam pracovala jako ředitelka, bohužel problémy stále pokračovali, spolužáci se mi smáli, já něměl ani motivaci, jeliož jsem věděl , že se touto prací nebudu živit, prožíval jsem spoustu strachů z odborného výcviku kde se prováděli zednické práce i strach z některých spolužáků,nakonec jsem se ani nevyučil jako jediný ze třídy i když jsem dochodil zcela normálně Zš. Poté v zaměstnánách probáhali od zaměstanců posměchy, někdy lítosti, velmi mě štvalo, že nic nejsem, že mám nízkou mzdu a musím dělat pomocné práce, přemýšlet jsem i o sebevraždě, o sebe jsem nedbal, neholil jsem se a ni nestříhal až do doby než jsem šel na vojnu. Říkal jsem si,že když nic nejsem tak nemá vůbec cenu se o sebe starat, hledt si partnerku atd. Nakonec jsem se až ve 24 letech rozhodl, že půjdu na střední odborné učiliště obchodní do Pardubic na obor prodavč průmyslového zboží, kde jsem se nakonec vyučil i když mě to stálo spoustu jak psychických i fyzických sil. Kvůli minulosti i kvůli tomu,že chi v životě něčeho dodsáhnout jsem se přihlásil na dálkové studium cestovního ruchu na střední škole v Pardubicích, stojí mě to hodně sil a zatím jsem spíše průměrný ve škole. Úzkosti mám předvším z lidí v místě bydliště a to proto, že mám pocit, že si díky mé minulosti o mě myslí,ž že jsem lempl a debil, který nic v životě nedokázal, mám pocit ,že mě soudí a jednají se mnou jako z debilem nebo mě litují. Díky školy se bohužel úzkosti zvětšily, psychosomatické potíže jako je motání hlavy nebo zimnice, únava či slzení či pláč, který se objevuje když sleduji nějakou vážnou nehodu či úmrtí např smrt studentů v Bratislavě, kde je přejel opilý řidič nebo zabití dětí či celé rodiny nebo romantická film a dále velký vztek a nenávist na spolužáky či učitele, které mi nějak ublížili i matce as bratrovi, že mě dali na pomocné učiliště a spolužáci, kteří se mi ani neomluvily či mi jako bolestné nepřispívají na důchod, chtěl bych aby všichni umřeli a dokážu si představit, že bych je díky odpaltě dokázal zabít, kdyby mě napadli či se mi vysmívali. Také mám pocit, že díky tomu se mi v těle objeví i nějaký zánět, naposledy to byl zánět žlučníku či močového měchýře. Jsem z toho všeho zoufalý a nevím co mám dělat. Prášky beru, chodím jak do duševního zdraví, psychiatričce, k psychologovi již nechodím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduchá rada, těžká realizace. Rada zní: přestaňte žít pro ostatní a žijte jen sám pro sebe. Vytvořte si skupinu přátel, se kterými si rozumíte a ostatní lidi vnímejte jako stromy v přírodě. Dělejte aktivity vhodné jen pro jednoho člověka, jen pro vás. Choďte na výlety, radujte se z krásné přírody kolem. Co se sexu týče, tak používejte erotické internetové stránky a onanujte. Dělejte to často a hodně. Svět je krásný i o samotě, kdy nemusíte řešit odpovědnost vůči druhým a případné nezdary vnímáte jen vy, coź je opravdu osvobozující. Nepůjde to hned, ale po čase nového pohledu na svůj život to půjde čím dál tím lépe. Žijte a radujre se z toho, že tu můžete být.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nepříjemná úzkost

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem MASKA NA OBLIČEJ NA OMLAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draaahomira.

je mě 62 let, potřebovala bych nějakou masku na unavenou plet,prosím poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-)

Maska avokádo, med, jogurt, citron a zralá peť

Pleťová maska z medu - budete potřebovat:
1 lžičku medu,
1/2 zralého avokáda,
1 lžičku vymačkané citronové šťávy,
1 lžičku bílého jogurtu.

Postup na výrobu pleťové masky pro zralou pleť z avokáda, medu, citronu a jogurtu:
Zralé avokádo rozřízněte na půl a vydlabejte zelenou máslovou dužinu ze slupky a v misce ji rozmělněte na zelenou kašičku. Pak k avokádu přidejte med a citronovou šťávu, dobře promíchejte a pak na konec přidejte jogurt.

Maska z medu a z avokáda na zralu pleť - použití:
Hned, jak to budete mít smíchané, tak to naneste na vyčištěnou pokožku obličeje a nechte působit 20 - 30 minut - relaxujte :-). Pak masku z avokáda na zralou pleť smyjte studenou vodou a jemně osušte ručníkem.

Maska z avokáda, medu, jogurtu a citrónu je velmi výživná s výrazně regeneračním účinkem na zralou a také suchou pleť. Maska na zralou pleť navrací kůži pružnost a svěžest a dodá jí i velké množství výživných a hydratačních látek, které zralá pleť často nemá a potřebuje je ke svému svěžímu vzhledu.

Zdroj: příběh Maska na obličej na omlazení

Příklad bezlepkového jídelníčku

Bezlepkový oves

Bezlepkový oves je výborná ingredience pro výrobu strouhanky, ve které si můžete obalit kuřecí řízek, rybu nebo tofu. Pro lepší chuť můžete přidat také mořskou sůl, pepř nebo sušené bylinky.

Lněné semínko a semínko chia

Své oblíbené pokrmy můžete rovněž doplnit moukou či strouhankou vyrobenou ze lněných semínek nebo semínek chia. Oba druhy mají vynikající chuť a dodají smaženému jídlu křupavý a chutný šmrnc!

Listová zelenina

Své oblíbené ingredience zabalte do listové zeleniny. Svému tělu tak dodáte řadu vitamínů a užijete si překvapivě zajímavou a chutnou kombinaci.

Palačinky

Palačinky rozhodně nejsou na seznamu zakázaných jídel, pokud namísto klasické mouky použijete při jejich přípravě mouku kukuřičnou. Hotové palačinky pak můžete podávat s javorovým sirupem, medem nebo čerstvým ovocem.

Ořechová zálivka

Zeleninový salát můžete ochutit ořechy. Stačí vzít velké ořechy (např. kešú, vlašské ořechy nebo para ořechy), nasekat je na kousky a přidat do salátu.

Kukuřičná tortilla

Kromě palačinek si můžete z kukuřičné mouky vyrobit také tortilly, kterými se dá nahradit i jinak nenahraditelný chléb. Vyzkoušet pak můžete jak slané, tak i sladké recepty.

Cuketa

Cuketa je výborná a zdravá ingredience, která vylepší například rajčatový salát s olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami. Cuketou můžeme vylepšit rovněž těstoviny nebo lasagne.

Zeleninové špagety

Špagety nemusí být nutně vyrobeny z pšeničné mouky, k jejich přípravě můžete využít i zeleninu. Pokud milujete italskou kuchyň, připravte si svoji oblíbenou pochoutku právě ze zeleniny.

Rýžové nudle

Patříte mezi fanoušky asijské kuchyně? Potom vyzkoušejte rýžové nudle namísto klasických moučných. Ochutit je můžete olivovým olejem, citrónovým džusem, mořskou solí a drceným červeným pepřem.

Černé fazole

K zahušťování omáček je dobré využít černé fazole. Fazole obsahují spoustu vlákniny a proteinů, jejich konzumací tak dodáte svému tělu spoustu užitečných látek.

MANUKA med podle Djokoviče

Djokovičovou specialitou je manukový med z Nového Zélandu neboli „med na druhou‟ (jak sám Djokovič uvádí). Nádherná a nedotčená krajina Nového Zélandu je domovem plantáží keře MANUKA (Leptospermum scoparium), který je po staletí považován za léčivou a původním obyvatelstvem za magickou rostlinu. V okamžiku rozkvétání květů tohoto keře jsou na zmíněné plantáže dopraveny úly plné včel. Protože keře MANUKA rozkvétají postupně v závislosti na místním podnebí, přepravují se úly do těchto míst nákladními vozy a nezřídka i vrtulníky. Celý proces začíná na Severním ostrově a končí v chladnějších pásmech Nového Zélandu. Včely mají jediný úkol, a sice sbírat

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Naservírujte si vítězství

Příběh

Ve svém příspěvku RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana dok

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: příběh Rakovina prostaty

Proč proteinové nudle?

  • jsou ideální při redukčních dietách
  • naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
  • neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.

Zdroj: článek Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na https://www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: příběh Recept na nápoj z aloe

Recepty na dia zákusky

Zákusek bez cukru

Ingredience na náplň: 1 lžíce solamylu, 1 hrst rozinek, 500 g tvarohu, 3 vejce, dle potřeby: mléko, stévie, čokoláda dia

Ingredience na těsto:1 vejce, 250 g Hery, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky

Postup: Do mouky dáme prášek do pečiva, vejce a tuk. Uděláme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao. Na náplň utřeme tvaroh se žloutky, přidáme stévii, solamyl, rozinky. Mléko podle potřeby a tuhý sníh z bílků. Na plech nastrouháme hnědé těsto. Potřeme náplní a navrch nastrouháme bílé těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě na teplou buchtu nastrouháme dia čokoládu.

Dia dort

Ingredience na korpus: 4 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g například dia mandlové pasty od značky Almendrina

Ingredience na krém: 3 lžíce mandlového krému, například dia mandlové pasty od značky Almendrina, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem)

Postup: Rozehřejte troubu na 170 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s dia mandlovou pastou ušlehejte do světlé pěny. Sníh z bílků opatrně promíchejte se žloutkovou pěnou a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto nalejte do formy a pečte při 170 °C asi 40 minut (záleží na troubě, je lepší vyzkoušet nakonec špejlí). V míse ušlehejte mascarpone s dia mandlovou pastou a vanilkovým extraktem. Rozkrojte vychladlý korpus a natřete 2/3 krému. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Na dozdobení posypte plátky mandlí. Dejte vychladit do lednice.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Plodné dny

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Rozeznáváme čtyři typy hlenu:

  • žádný
  • lepkavý
  • krémový
  • konzistence vaječného bílku (nejplodnější)

Plodný hlen: spermie mohou žít až 5 dnů.

Žádný hlen: spermie nepřežijí několik hodin.

Znalost kvality hlenu zaručí určení neplodných dnů před ovulací a také nejplodnější den cyklu, kdy je maximální šance početí.

No a jak poznat kvalitu hlenu? Prozradí vám to níže popsané příznaky.

Kvalita hlenu se zjišťuje několikrát (minimálně třikrát) denně, kdykoliv jdete na záchod. Začíná se první den po skončení menstruace. Dobré je před zjišťováním provést několik stahů poševních svalů, čímž hlen snáz steče k poševnímu vchodu.

Nejdřív se zaměřte na pocity při poševním vchodu: nic (sucho), lepkavost, vlhko nebo slizko, jako kdybyste seděly v kaluži vaječného bílku?

Pak se zaměřte na zjištění kvality hlenu pomocí prstů: Rozevřete stydké pysky a setřete hlen z poševního vchodu. Promněte ho mezi prsty. Máte prsty suché? Lepí se? Je to krémové? Slizké, až lubrikační? Pak pomalu prsty rozevřete, jestli se hlen bude natahovat.

Místo prstu lze taky použít toaletní papír nebo kapesníček. Při stírání se zaměřte, jak papír klouže po stydkých pyscích: špatně klouže (sucho), hladce (jako namazaný krémem), nebo velmi lehce s lubrikačními pocity?

V době nejplodnějších dnů je třeba se při usednutí na záchod dívat pod sebe, protože hlen konzistence vaječného bílku často sám od sebe steče do vody. Při dopadu na hladinu vytvoří kuličku, která se pak jako zakalený žmolek potopí ke dnu. Takový hlen je značně vodnatý, po stečení se poševní vchod může jevit překvapivě suchý.

Pokud se nedaří získat žádný hlen při poševním vchodu, můžete ho zkusit stáhnout přímo z čípku pomocí ukazováčku a prostředníčku. Pokud se rozhodnete zjišťovat kvalitu přímo na čípku, musíte to tak provádět po celý cyklus. Nelze střídat zjišťování na poševním vchodu se zjišťováním na čípku.

Všímejte si taky, jak se během dne hlen jeví na spodním prádle. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Na konci dne si do tabulky zaznamenejte pocity, kvantitu a kvalitu (včetně barvy a konzistence) nejplodnějšího hlenu toho dne. Například jste třikrát zjistila spíš krémový a jen jednou vodnatý jako bílek – zaznamenejte bílek.

Je důležité se naučit rozlišovat cervikální hlen od ostatních tekutin, které by mohly hodnocení mást. Jedná se o poševní zvlhčení, tekutina pohlavního vzrušení, sperma, lubrikační gely a spermicidy. V zásadě se hodnocení hlenu neprovádí při sexuálním vzrušení a bezprostředně po pohlavním styku.

Zdroj: článek Děložní hlen po oplodnění

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


nudle
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nukleotomie
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.