Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBKLADY NA ARTROZU

OBSAH

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi DIKY BYLINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariediky.

jiz pred 25 roky jsem pouzila obklady z korene kostivalu na artrozu kycelniho kloubu a do dnesni doby mi kouby slouzi spolehlive dekuji bylinkam

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diky bylinky

Studené obklady na svědění kůže

Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Diskuze

V diskuzi MAS NA ARTROZU Z AMERIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kučera.

dnes ráno byla v nabídce ve zprávách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mas na artrozu z ameriky

Obklady na dnu (při záchvatu)

V alternativní medicíně se běžně užívá jablečný ocet pro léčbu bolavých kloubů, doporučuje se z něj dělat obklady (obvaz namočit v jablečném octu a přiložit zhruba na 20 minut dvakrát denně) a aplikovat je přímo na bolavá místa. Kromě zábalů z jablečného octa se doporučuje i jablečný ocet pít (lžíci jablečného octa přidat do 2,5 dl sklenice vlažné vody) dvakrát denně.

Obklady na léčbu dny se dají také dělat z měsíčku lékařského.

Nic nezkazí také chladivé obklady.

Zdroj: Kyselina močová - babská rada

Diskuze

V diskuzi ALAVIS PRO LIDI DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kanta Josef.

dobrý den měl bych zájem vyzkoušet alavis .mam začínajicí artrozu v rameni . mam 115 kilo . ale spíše me zajima jestli neni problem v tom že jsem měl před rokem lehkou mrtvici . tlak ,krev všechno v pořadku ,jen mi prostě praskla žilka. děkuji Kanta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

mám artrozu 2 stupenˇv koleně , hrozí mě endoprotéza. Pomůže alavis?
Děkuji

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN KDE LZE KOUPIT A HEŘMÁNEK NA OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den! Prosím sháním Hypermangán a heřmánek na obklady. Tuty 2 věci. Potřebuji to z lékárny poslat známé. Můžete mi poradit v jakém e - shopu je koupit abych to zaplatila a jí oba přípravky došly? Z 1 lékárny oba přípravky budu to posílat tedy finance převodem. Děkuji za odpověď S pozdravem Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan kde lze koupit a Heřmánek na obklady

Na co si dát pozor

Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ji nekonzumujte ve větším množství a ne déle než 10 dní. Kostival lékařský totiž působí toxicky na játra!

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Burghardtová.

Dobrý den, má někdo zkušennost, jestli tento výrobek pomáhá na artrozu v kyčlích? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Omega

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Užívám Xalerto.Mohu používat Olfen gel na artrozu kolene _
Děkuji zaodpověď.Mencáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olfen gel můžete použít, i když užíváte Xarelto. Gel se aplikuje na kůži a neovlivňuje účinky léku Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ředění krve

Jaký má dopad hmotnost a cvičení na artrózu?

Pohyb zabraňuje nadváze a pomáhá tak předcházet osteoartróze kolene, kyčle a páteře, také snižuje stres těchto nosných kloubů a snižuje bolest postižených kloubů.

Cvičení je důležité pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posílení svalů, které obklopují klouby. „Jemné“ cvičení, plavání nebo chůze na rovném terénu, je pro vaše klouby menší zátěží. Vyhněte se činnostem, které zvyšují bolesti kloubů, jako je jogging nebo aerobik. Zejména pacienti s osteoartrózou kolenního kloubu by měli vyhledávat přiměřený pohyb, aby si posílili svalstvo kolem postiženého kloubu a snížili tak i jeho bolestivost.

Zdroj: Artróza

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Přísada do koupele

Postup: Stačí cca 500 g čerstvých či sušených listů přes noc nechat máčet zhruba v pěti litrech vody. Směs následně přivést k varu a nalít do vody ve vaně.

Zdroj: Kostivalové obklady

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alžbeta.

Uzivam warfarin a na artrozu potrebujem nieco uzivat mohla by som uzivat Condrosulf? Dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na klouby je nejlepší chondroitin. Snáší se s Warfarinem a jeho účinnost byla vědecky ověřena. Vydává se bez lékařského předpisu a přípravek s jeho obsahem se jmenuje Condrosulf 400. Prodejní cena je ruzná, měsíční léčba vychází přibližně na 300 Kč. Jeho aktuální cena je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křemelina

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Další recepty na obklady

Obklady ze sušeného kořene kostivalu: Kašovité obklady z kostivalu lékařského připravíte z dobře usušených kořenů, které pomelete na moučku. Do šálku vroucí vody přidejte několik kapek rostlinného oleje a rozemletou moučku a vše dobře promíchejte. Směs natřete na plátěný hadřík. Ještě teplé položte na nemocné místo a zavažte. Kostivalovou moučku můžete také zakoupit v lékárně.

Kostivalové obklady pomáhají při léčbě kloubů, při revmatismu, bércových vředech, dnavých uzlinách a podobně.

Obklady z listů kostivalu: Čerstvé listy umyjte a válečkem rozválejte. Přikládejte na bolavé místo. Nebo listy povařte na kaši a ještě teplé přikládejte na bolavé místo.

Takto připravené obklady pomáhají při podvrknutí, vykloubení, po zlomeninách a podobně.

Odvar z kostivalu: 25 g kostivalu, 0,5 litru vody, hrnec, sítko

Kostival vložte do hrnce a zalijte půllitrem vody. Tuto směs vařte 12 minut na nejmenším plameni. Odvar se používá pro venkovní použití. Má vysoký účinek při zlomeninách, výronech, otocích, bolestech kloubů. Používá se na poranění, popáleniny, výplachy dutiny při zánětu nebo jiných bolestech zubů či dásní.

Čaj z kostivalu: 1 zarovnanou čajovou lžičku kostivalu zalít 2,5 dl vroucí vody, nechat louhovat 10 minut a pít jedenkrát denně.

Čaj z kostivalu se pije jednou za den. Kúru je důležité neužívat déle než tři týdny, protože po této době nastává toxikace jater. Čaj se krátkodobě může používat na problémové trávení, žaludeční vředy, gastritidu, na podporu imunity, při astmatu, kašli, hlenovitosti, při horečce nebo při zánětu močového měchýře.

Více se o této bylině dozvíte zde.

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Děkuji,já si ji koupím.

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Nejlepší obklad na oteklý kotník

Na oteklý kotník okamžitě přiložte ledový obklad. Je vhodné použít sáček na led. Chlad příznivě tlumí otok i bolest. Sáček na led se velmi dobře přizpůsobí každé části těla. Sáček je určen k opakovanému použití, je plnitelný ledem, má nepropustnou vnitřní vrstvu, dobře uzavíratelné a těsnicí víčko.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Účinky řepíku na oči

Protizánětlivého účinku řepíku se využívá i při podpůrné léčbě zánětů v očích (sloužil takto již ve starém Egyptě). Někteří lékaři ho ale vzhledem k alergickým reakcích při zánětech nedoporučují. Pokud ale alergiemi netrpíte a cítíte, že jsou vaše oči unavené dlouhodobým koukáním do počítače nebo jsou „vykoukané“ např. po dlouhém řízení auta, obklady z řepíku jim přinesou velkou úlevu.

Zdroj: Řepík lékařský

Bolest ostruhy

Ve skutečnosti ostruha nebolí. To, co bolí, je obvykle zánět šlach a tkání kolem ostruhy. Důležitým rysem bolesti patní ostruhy je, že se zlepšuje, když se pohybujete, a zhoršuje se, když začnete chodit po chvíli sezení. Můžete také pociťovat ostrou bolest paty, když poprvé ráno začnete chodit.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Epsomská sůl na obklad

Dopřejte si lázeň s epsomskou solí. Síran hořečnatý obsažený v epsomské soli snižuje množství otoků a zlepšuje krevní oběh a snadno se vstřebává kůží, což poskytuje okamžitou úlevu od otoku a bolesti, která s ním souvisí. Smíchejte půl šálku epsomské soli ve vaně s teplou nebo studenou vodou a proveďte lázeň po dobu 10 až 20 minut. Opakujte až třikrát týdně.

Zdroj: Obklady na oteklelé chodidlo

Léčba

Zatím nebyl vynalezen lék, který by artrózu úplně zastavil. V úvahu připadá pouze léčba, která má zpomalit zhoršování obtíží. Základem úspěchu je změna životního stylu, především redukce obezity (každý zhubnutý kilogram znamená pro kyčel při chůzi snížení tlaku až o 3 kg) a změna stereotypních pohybů zatěžujících kloub. Ze sportů se doporučuje třeba plavání nebo i cyklistika. Léčba má komplexní charakter – v počátcích nemoci má zásadní význam cvičení pod vedením fyzioterapeuta v kombinaci s různými typy fyzikální léčby (magnetoterapie, ultrazvuk, vodoléčba a podobně). Cílem cvičení je zachování kloubní pohyblivosti nejdéle, jak je to možné. Při bolestech se podávají analgetika (na její tišení) a nesteroidní analgetika. Vhodné je užívání léků, které vyživují a obnovují kloubní chrupavku a prodlužují její životnost (chondroprotektiva). Pokud je již artróza kyčle v pokročilém stadiu, může lékař doporučit definitivní operační řešení problému a pacient podstoupí takzvanou totální endoprotézu kyčelního kloubu. Ta zpravidla vyřeší všechny problémy navždy.

Zdroj: Artróza kyčle

Stupně artrózy

Dle stupně poškození se onemocnění dělí na primární a sekundární artrózu.

Primární koxartróza kyčle vzniká na nespecifickém podkladě a její příčina není dosud objasněna, zvažují se například dědičné vlivy.

Sekundární artróza kyčle vzniká v důsledku různých nemocí, včetně těch vrozených nebo počínajících v dětství, které vedou k deformitám kyčelního kloubu (například vrozené kyčelní dysplazie, Perthesova choroba, coxa vara a podobně). Rozvoj koxartrózy je typický po úrazech v oblasti kyčelních kloubů a po jejich zánětlivých infekcích. Nemoc také častěji postihuje diabetiky a obézní jedince, protože tělesná váha je silným rizikovým faktorem. Dále hraje roli i časté mechanické přetěžování kyčelních kloubů, kupříkladu při výkonu určitého zaměstnání nebo při některých sportech. Pokud tento faktor nelze nijak ovlivnit (to znamená, že není možná změna zaměstnání, nejsme ochotni vzdát se sportování), musíme alespoň tyto jednostranné pohyby od začátku kompenzovat vhodným cvičením.

Zdroj: Artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP