Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBLEČENÍ NA POHŘEB V LÉTĚ

OBSAH

Květiny na pohřeb dítěte

Pro děti a mladší osoby jsou spíše vhodné čistě bílé a světlé barvy.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosila bych takovouhle radu. V zimě v létě, hlavně teďka v létě se potím, ale potím se tak, že po mně tečou potůčky potu. Nejenom po obličeji, ale po zádech, všude. Ale není to jenom v létě, je to i v zimě. Z ničeho nic jsem zpocená, a když to řeknu lékařce, kouká na mně jak tvrdý y a neřekne mi nikdy nic. Čím to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení v létě je správné, náš organizmus pracuje tak jak má a potem se ochlazuje. Musíme si uvědomit, že v létě ztrácíme až 600 mililitrů potu, takže to je více jak půl litru, a to už je to dost velké množství tekutin, které musí být někde vidět, například v podobě potůžků potu. Vy popisujete, že tyto stavy máte i v zimních měsících a to by určitě již stálo za vyšetření internistou a případně i endokrinologem, protože tam může být příčina úplně někde jinde a nesouvisí to s klimatickými podmínkami. Tady by to chtělo vyšetření nebo konzultaci odborníka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení

Jedna růže na pohřeb

Smuteční vazba se dělá ze sudého počtu květin. Věnujete-li ji jako smuteční květinový dar, dejte spojené dvě růžičky. Darovat živým lidem sudý počet květů prý nosí smůlu a mnoho lidí se této pověry stále drží.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem PO LÉTĚ BILE FLEKY NA ZÁDECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bures Josef.

Dobrý den.Po létě se mi udělali bile fleky na zádech. Občas jsou mírne zarudle a svědí. Co to muže být. Díky za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jste se nakazil kvasinkovým onemocněním s názvem pityriasis versicolor. Toto onemocnění se přenáší zejména ve veřejných akvaparcích a plovárnách. Přenos proběhne kontaktem s nemocným a nebo s povrchem, kterého se nemocný dotýkal (lehátko, ručník, křesílko, atd). Léčba není náročná, ale vyžaduje pravidelné nanášení léčivého krému Pevaryl na všechna ložiska dvakrát denně po dobu asi jednoho měsíce - do vymizení příznaků. Vyléčení je pak trvalé, dokud se znovu nenakazíte. Pevaryl krém je běžně k dostání v každé lékárně, ale jen na lékařský předpis. Předpis vám může vystavit praktický nebo kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po létě bile fleky na zádech.

Květina na pohřeb pro muže

Tmavší barvy (fialové, červené, oranžové, popřípadě i žluté) se používají většinou pro pány. Doplňují se také zelenou a bílou barvou. Světlejší, růžové, ale i červené odstíny se hodí naopak pro ženy a opět je možné je zkombinovat s bílou barvou. Barvy mohou symbolicky také vyjadřovat osobnost a charakter zemřelého.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Chtel bych se zeptat jit na pohreb bez kravaty a saka kdyz je horko pri umrti moji mamy je to vhodne diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Metný.

Dobrý den,
dodal bych, že i přes velká vedra je nutné černé oblečení a žádné rifle nebo kraťasy. Oblečení musí být konzervativní a hlavně čisté. Zároveň se ujistěte, že na oblečení nejsou žádné nápisy nebo není nijak lesklé. Případně další info: kondolence.info/jak-…

Zdroj: diskuze Dotaz

Volno na pohřeb ze zákona

Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. přímo stanovuje, že pracovní volno na pohřeb s náhradou mzdy nebo platu si může vzít osoba v nejbližším příbuzenském vztahu a člověk, který žil se zemřelým ve společné domácnosti. Tato vyhláška zahrnuje ale i ty, kteří se zúčastní pohřbu spoluzaměstnance. Netýká se ale vykonavatele pozůstalosti, který sice může požádat zaměstnavatele o pracovní volno, ale nemá nárok na náhradu mzdy. Tento zákon jasně stanovuje, že při úmrtí manžela, druha nebo dítěte má zaměstnanec nárok na 2 dny volna při úmrtí a další jeden den na pohřeb, pokud se jedná o úmrtí rodiče a sourozence (vlastního, manželova, sourozencova, ale i dítěte), má nárok na jeden den volna na pohřeb, pokud navíc obstarává pohřeb těchto osob, tak i ještě jeden den na vyřizování, v případě úmrtí prarodiče a vnuka je volno dané na dobu nezbytně nutnou, maximálně jeden den. Při pohřbu spoluzaměstnance je volno také jen na dobu nezbytně nutnou. Zaměstnavatel má nárok požadovat potvrzení, že se zaměstnanec pohřbu zúčastnil, toto potvrzení vystaví pohřební služba. Výjimkou je situace, kdy zaměstnanec měl neomluvenou absenci v práci v měsíci pohřbu, pak nemusí mít nárok na placené pracovní volno, záleží to na zaměstnavateli.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den -mohu pěstovat rymovnik celoročně v pokoji na parapetě v samozavlažovací
truhlíků? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jižibaba.

Určitě můžete, také ho mám doma. Ale v létě jde ven, venčení v polostínu mu velmi svědčí.

Zdroj: diskuze Rymovnik

Jak se pohřbívá v ČR

Pohřby v dnešní době slouží hlavně jako rozloučení se zemřelým. Tento ceremoniál má vyjádřit úctu k osobě, která zemřela. Tento obřad je závislý i na náboženské víře zemřelého. Pokud byl zemřelý křesťan, bude mít pravděpodobně křesťanský pohřeb, jehož součástí je rozloučení v kostele, průvod na hřbitov, vysvěcení hrobu a uložení ostatků. Pokud si zemřelý přál být pohřben žehem, tak se obřad koná v krematoriu. V České republice tento typ pohřbu již není tak častý. Opakem náboženského pohřbu je pohřeb občanský. Ten je v České republice běžnější než náboženský. V současnosti v  České republice dává většina klientů pohřebních služeb přednost kremaci zemřelého před uložením do země. Tento pohřeb je zvolený dokonce v osmi z deseti případů. Popel zemřelého je pak vložen do urny, která pak může být uložena na hřbitově, nebo se popel může rozptýlit po rozptylové louce. Obě varianty jsou v České republice časté.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alča.

Já dávám celý rok pravidelně kapičku denně je to důležité, ale v létě (když je hezky) nedávám, nemusí se.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vigantol

Oblečení na pohřeb a etiketa

U oblečení na pohřeb nejsou přesně stanovená pravidla, co si člověk musí obléknout. Nepsaným pravidlem jsou ale tmavé barvy a samozřejmostí je, že oblečení by mělo být čisté a slušné. Při volbě oblečení na pohřeb je důležité zohlednit i vztah k zemřelému. Pokud se jedná o pohřeb člena rodiny, oblečení by mělo být v černé barvě. Muži by měli mít oblek bez nápadných vzorů. Do obleku obléct ideálně bílou košili a černou kravatu. Muži by neměli zapomínat, že k černému obleku jsou nutné i černé ponožky a černé boty. Ženy z rodiny zemřelého by na sobě měly mít černé šaty, případně černé kalhoty s černou košilí, nebo černý kalhotový kostým, černé punčochy, černé boty a černou kabelku. Každá žena, která jde na pohřeb, by měla mít zahalená ramena a kolena. Některé ženy pro obřad mohou zvolit černý klobouk nebo šátek, ty se při obřadu nemusí sundávat. Pokud se nejedná o člena rodiny nemusí být oblečení přímo černé, ale uspokojivé jsou i tmavé odstíny modré, hnědé, zelené, šedé. U mužů, kteří nejsou příbuzní, lze za dostačující považovat i černé nebo tmavé džíny s tmavou košilí. Důležité je, aby džíny byly opravdu tmavé barvy, naprosto nevhodně působí džíny světlé. I ženy, které nejsou příbuzné, mohou zvolit jen tmavší barvy a nemusí se obléct jen do černého. Celkově tedy platí, že člověk by měl být oblečen slušně do tmavých barev, rozhodně si nebrat na pohřeb oblečení křiklavých barev, ženy by se měly vyvarovat výstřihů a minisukní. Důraz se klade i na boty, nejsou vhodné žádné sportovní tenisky světlých barev. Důležité je si uvědomit, že volba oblečení vyjadřuje úctu k zemřelému. Zde je přehled módních modelů vhodných na pohřeb: oblečení na pohřeb foto.

Účast na pohřbu blízkého člověka je jednou z psychicky a emocionálně nejnáročnějších situací v životě člověka. S tímto obřadem je z lidských emocí nejvíce spojen smutek. Neznamená to ale, že každý účastník musí plakat a truchlit. Očekává se to sice od nejbližších příbuzných, ale není to podmínkou, protože každý člověk prožívá smutek jinak. Důležité je ale pohřeb nijak nenarušovat a projevovat úctu zemřelému i pozůstalým. Obřad by nemělo provázet žádné špitání a zvonění telefonu. Průběh obřadu je v podstatě u všech pohřbů podobný. Obvykle každý účastník pohřbu s sebou přinese květinu, kterou po vstupu do obřadní síně položí k rakvi a pak se posadí nebo postaví na místo, kde by měl zůstat až do konce obřadu. Již při vstupu pozůstalých do síně často tiše hraje hudba, po ní následuje další skladba a proslov řečníka či řečníků. Obvykle po proslovech následují další skladby, většinou oblíbené písně zemřelého. Poté se odveze rakev, rakev ale může zůstat až do konce obřadu, záleží na přání rodiny. Posléze následují kondolence nejbližším pozůstalým. Kondolence by měla mít rychlý průběh: potřást rukou, vyjádřit upřímnou soustrast a nesnažit se na sebe strhávat pozornost. Všechny obřady ale nemusí probíhat úplně stejně, závisí na zvyklostech, přání rodiny a hlavně zemřelého. Někdy se například některé rodiny rozhodnout vynechat proslov. Spousta lidí neví, jestli je vhodné brát na pohřeb dítě, i dítě by ale mělo mít šanci rozloučit se členem rodiny, snadněji tak přijme, že někdo blízký zemřel. Výjimkou jsou ale velmi malé děti, u nich bývá lepší, nebrat je na pohřeb, protože malému dítěti samozřejmě nevysvětlíte, o co se jedná. Pokud se nemůžete obřadu zúčastnit, je dobré poslat soustrastný dopis pozůstalým, v tomto dopise by měla být jen vyjádřená kondolence. Jiné informace tam nepatří.

Zdroj: Pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE NEJLEPŠÍ OBUV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

A jaká obuv je vlastně nejlepší? Sandály nebo botasky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

V létě sandály a v zimě botasky. Vše dostatečně velké, aby nebyly prsty utlačovány.

Zdroj: diskuze Jaká je nejlepší obuv?

Vitaminová bomba

Přestože jsme zvyklý na vitaminy spíše v tobolkách, dermatologie již dobře zná příznivé účinky vitaminu E na pleť. Čistý vitamín E (5 % koncentrace) v ampulích pro pleť pomáhá léčit nedostatky pleti a napomáhá hojení jizev. Vitamín E neboli Tokoferol je velmi účinný přírodní antioxidant vhodný k použití obzvláště v létě, protože napomáhá její regeneraci.

TIP: Vyzkoušejte Monoderma Vitamin E (čistý vitamin E v kapsličkách)

Zdroj: Jak správně pečovat o pokožku v létě?

Diskuze

V diskuzi SMUTEČNÍ ŘEČ NA POHŘEB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smteční řeč - důstojné poslední rozloučení.

Dobrý den, ráda bych vás všechny informovala o tom, že pomáhám lidem s psaním smuteční řeči podle jejich představ. Mám založenou FB stránku Smuteční řeč - důstojné poslední rozloučení. Kdyby měl někdo o smuteční řeč zájem, neváhejte a napište mi. Těším se na případnou spolupráci.
Pawlusová Darina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena.

Chtěla bych pomoc o proslov mého manžela

Zdroj: diskuze Smuteční řeč na pohřeb

Pohřební kytice Brno

Zde naleznete tip na přípravu smutečních kytic v Brně.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzi-na.

Vigantol dávám pravidelně jednu kapičku, vidím to i na imunitě že to prospívá, dáváte i v létě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana N..

Kapičky vigantol nám vyhovují. Snadno se podávají a vždy s nima bylo vše bez problémů.

Zdroj: diskuze Vigantol

Smuteční kytice Praha

Zde naleznete tip na přípravu smutečních kytic v Praze.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVÁ KŮŽE PO ZPOCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Era74@seznam.cz.

Dobrý den,prosím Vás ,poraďte mi.Před časem jsem se v létě spotila v oblasti vnitřních částí stehen a následně oprudila. Pak po zhojení mám tu kůži v oblasti genitálií ztmavlou a nevypadá to hezky.Lze nějakým způsobem,aby ta kůže v těch místech znovu zesvětlala?Třeba se v něčem vykoupat,něčím mazat v oněch partiích apod...???Děkuji Vám moc předem za odpověď.S pozdravem.Erika.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eriko, opalovala jste si zahojenou opruzenou pokožku v tom samém létě, kdy se vám to oprudilo?

Zdroj: diskuze Tmavá kůže po zpocení

Smuteční kytice Ostrava

Zde naleznete tip na přípravu smutečních kytic v Ostravě.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Diskuze

V diskuzi SMUTEČNÍ ŘEČ NA POHŘEB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Moc prosím o pomoc na smuteční řeči pro mého otce záchranáře
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smuteční řeč.

Napište mi prosím na e-mail smutecnirec@gmail.com. Napíšu Vám všechny podrobnosti.

Zdroj: diskuze Smuteční řeč na pohřeb

Počet květin na pohřeb

Smuteční kytice má mít sudý počet květin, z čehož vyplývá, že všechny ostatní vazby mají počet lichý. Květinová etiketa povoluje mnoho výjimek, jen v případě květin na hrob je pevná jako kámen. Počet květin na pohřeb vždy byl, je a bude sudý. Takže už jen pro ten pocit, že chcete řádně uctít památku zesnulých a neurazit pozůstalé, se toho držte.

Sudý počet květin má zahnat osamělost mrtvých, kterým chybí spřízněná duše do páru. S tímto pravidlem přišel dr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský. Nehistorických vysvětlení je hned několik. Například že jedna květina je pro zesnulého, druhá pro Boha, který má na zesnulého dohlížet. Další vysvětlení je naopak čistě praktické: sudý počet květin se floristům lépe aranžuje nejen do kytice. Pravidla kolem sudých a lichých počtů květin zná jen východní Evropa a Amerika.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Jak se odstraní žvýkačka z oblečení

Nejjednodušším způsobem, jak odstranit žvýkačku z oblečení, je její zmražení. Oděv vložte do mrazáku a nechte jej společně s přilepenou žvýkačkou zmrazit. Poté zmrzlou žvýkačku z oblečení snadno sloupnete. Žvýkačka jde snadno sloupnout především z hladkých materiálů, z pletených věcí, džínů nebo bavlněného oblečení budete žvýkačku odstraňovat mnohem hůř (zejména je-li na oblečení rozetřená). V takových případech zkuste nejprve použít první metodu, kdy oblečení se žvýkačkou dáte do mrazáku. Následně oblečení položte na ručník nebo hadřík a žvýkačku zeširoka potírejte technickým benzínem nebo trichloretylenem. Potom skvrnu přetřete vlhkou utěrkou nebo hadrem a oblečení vyperte. K odstranění žvýkačky nejen z oblečení, ale i z čalouněného nábytku či koberce můžete použít také odstraňovač tmelů ve spreji. Ten nastříkejte na skvrnu, chvilku jej nechte působit a pak setřete vlhkým hadříkem. Uvidíte, že je to velmi rychlé a účinné. Existuje rovněž univerzální odstraňovač přilepených žvýkaček Eurona (50 ml tohoto přípravku stojí cca 150 Kč). S jeho pomocí odstraníte žvýkačku z oblečení i z čalouněného nábytku, koberců a podobně.

Zdroj: Žvýkačka

Jak se zbavit silikonu z oblečení

Co když si zašpiníme oblečení hygienickým silikonem? Je možné odstranit silikon z oblečení? Znečištění tkanin silikonem jde bezpochyby velmi obtížně odstranit, ale v tomto případě stojí za to vyzkoušet ekologické způsoby, jak silikon z materiálu odstranit. Nejjednodušší je počkat, až silikon na oděvu zaschne. Pak zašpiněný předmět můžete vložit do mikroténového sáčku a poté dát na chvíli do mrazáku. Po zmrznutí lze silikon z oděvu vydrolit.

Čerstvý silikon byste rozhodně neměli otírat houbičkou, protože tím silikon ještě silněji pronikne do vláken a nebude možné jej odstranit. V případě odstraňování silikonu z oblečení nepoužívejte specializovaný odstraňovač silikonu!

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Pohřební služba

Pod pohřební službou si lze představit společnost, jejíž hlavní náplní je pomáhat pozůstalým zorganizovat vše spojené se smrtí jejich blízkého. V České republice existuje mnoho takovýchto společností, takže pozůstalí, kteří pohřeb organizují, si mohou zvolit, na kterou pohřební službu se obrátí. Často ve výběru hraje roli dostupnost této firmy. Člověk ze severu Čech si pravděpodobně nevybere pohřební službu z Moravy, pokud si tedy nepřeje, uložit tělo zemřelého tam. Důležité při volbě firmy jsou i reference a finanční dostupnost. Pohřební služba má na starosti zajistit takové rozloučení se zemřelým, jaké si pozůstalí přejí. Zajišťuje vše od převozu těla až po poslední rozloučení. Pomáhá pozůstalým s výběrem parte, s květinovou výzdobou, zajištěním řečníka a dalšími věcmi.

Zdroj: Pohřeb

Jakou kosmetiku používat?

V létě se tělo více potí a potem odcházejí z těla různé nečistoty. U moře je pokožka podrobena náporu slané vody, horka a slunce. Usazená sůl pleť poškozuje a dochází k přesušení oblasti obličeje a narušení rohové vrstvy.

Paní Šustrová radí: „Pokožku obličeje doporučuji očistit pleťovým mlékem, tonikem a dočistit gelovou emulzi. Na závěr použijte sérum nebo krém podle typu pleti. Pokud si nejste jisti výběrem, nechte si poradit“. A pokud mluvíme o pokožce celého těla, pak tu je potřeba důkladně umýt a natřít emulzí po opalování. V našich končinách pokožka ocení vitaminová tělová mléka, lehké oleje nebo emulze (například v BIO kvalitě VITALIS Dr. Joseph - získala ocenění Evropská pečeť nejvyšší kvality).

TIP: Neobotanics Sun Complex 60 tbl. je doplněk stravy na bázi přírodních extraktů a antioxidantů vhodný k péči o pokožku v létě. Užívejte například od května až do podzimu, udržíte si krásnou barvu a zdravější pleť. Na podzim pomůže s regenerací a vyhlazením vrásek Neobotanics Skin Essence 60 tbl.

Zdroj: Jak správně pečovat o pokožku v létě?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP