Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBNOVA VLASOVYCH FOLIKULU

OBSAH

Příznaky vyrážky

Symptomy a příznaky vyrážky z vířivky se mohou lišit v závislosti na druhu nákazy.

Povrchovou folikulitidu mohou způsobit malé červené rány v klastrech, které se vytvářejí okolo vlasových folikulů.

Hluboká folikulitida je vyrážka, která začíná hluboko v kůži kolem folikulu a trápí celý vlasový folikul.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Diskuze

V diskuzi SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Me poradila doktorka vždy kousek másla pro lepší polykani

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Folikulitida příznaky

Příznaky a symptomy se liší v závislosti na typu infekce.

Povrchní folikulitida, která má vliv na horní části vlasového folikulu, může způsobit: klastry malých červených nebo hnisem plněné hrboly, vyvíjející se v okolí vlasových folikulů. Puchýřky naplněné hnisem lze otevřít. Dalším projevem je červená a zanícená pokožka, svědění nebo citlivost.

Hluboká folikulitida začíná hlouběji v kůži okolí vlasového folikulu a celý ho ovlivňuje. Mezi příznaky patří velké oteklé boule nebo puchýřky naplněné hnisem, bolest.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ POKOŽKY HLAVY A PUCHÝŘKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, četla jsem váš článek a dá se říct,že už jsem vyzkoušela snad všechno. Mám lupy už léta,ale daleko víc mě trápí, že asi 2 měsíce mě svědí pokožka hlavy a v hlavě mám takové malé puchýřky,jako bych byla poštípaná. Doma žádnou havět nemáme a nemůžu se toho zbavit.Na kožním mi dali nějaké sérum alpicort,jestli to píšu správně a svědí to pořád.Mám pocit, že se z toho zblázním.Nemáte tam nějakou radu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lucie, pokorně požádejte svého lékaře o předepsání léku Claritine na to nepříjemné svědění a dále prosím setrvejte v aplikaci Alpicortu. Lékař, který Vám ho předepsal Vaše onemocnění viděl a mohl podle projevů stanovit správnou diagnózu. To se po diskusním fóru udělat lépe nedá. Je nesmírně důležité, abyste po nanesení Alpicortu na pokožku hlavy provedla také její mazáž konečky prstů po dobu 3 minut!!! Tímto lépe odstraníte maz z vlasových folikulů a mazových žláz. Tento přebytečný maz může způsobovat ony nepříjemné puchýřky, o kterých píšete. Účinek se zpravidla nedostaví hned, ale je třeba v léčbě poctivě a pravidelně pokračovat až do vymizení příznaků. Alpicort aplikujte každý den večer před spaním a po vymizení příznaků ještě pokračujte v intervalu 2 krát týdně. Kdyby i přesto tato léčba nepomohla, tak zkuste ambulantní konzultaci svého problému s jiným kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění pokožky hlavy a puchýřky

Příčiny

Vyrážka může být způsobena některou infekcí, či doprovázet některá onemocnění. Řadíme sem např. spálu, spalničky, neštovice, plísně nebo lupénku.

Folikulitida je způsobena infekcí vlasových folikulů bakteriemi, viry nebo plísněmi. Nejčastější příčinou je folikulitida bakteriemi Staphylococcus aureus. Výsev folikulů je nejhustější na hlavě, ale vyskytuje se všude na těle, kromě dlaní, chodidel a sliznic, výjimkou nejsou ani rty. U folikulitidy hrozí zanesení infekce do porušených folikulů, a ty se stávají náchylnými k invazi.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Poradna

V naší poradně s názvem WWW PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Trochu mě zaráží Vaše naprostá nedůvěra. Samozřejmě je dobré si obejít všechny lékaře. Důvod pro padání vlasů může být prostý, ale i zcela nejasný. Neříkám, že to pomůže každému, ale mé švagrové to stoprocentně pomohlo. Ona sama si obešla všemožné lékaře, i podstoupila všechny Vámi zmiňované testy a i navazující léčby a nic ji nepomohlo. To už nehovořím o vydaných penězích na rádoby zázračné léky pro padání vlasů. Netvrdím to také o každém výrobku z konopí. My máme zkušenosti z vlastní výroby. Pokud už není jiné východisko, jiné možnosti případné léčby, nevidím důvod, proč to nezkusit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Dobře Mirku, tak sem napište Lucii recept, jak jste si připravil váš šampon s domácím extraktem z konopí, ať si to může vyzkoušet a ušetřit zmíněná martiria u vlasových odborníků.

Zdroj: diskuze Www padani vlasu

Co je to folikulitida

Folikulitida nastane, když se vlasové folikuly nakazí, často Staphylococcus aureus nebo jinými bakteriemi. Některé variace jsou známé jako vířivky folikulitidy a holičství svědění. Závažná infekce může způsobit trvalou ztrátu vlasů a jizvy, a dokonce i mírná forma může být nepříjemná a trapná. Infekce se obvykle objeví jako malé bělovlasé pupínky kolem jednoho nebo více vlasových folikulů – drobné kapsy, z nichž vlasy rostou. Většina případů je povrchní a mohou svědit, ale občas jsou bolestivé. Povrchní folikulitida často odezní sama po několika dnech, ale hluboká nebo opakující se může potřebovat lékařské ošetření.

Zdroj: Co je to folikulitida

Diskuze

V diskuzi OBNOVA TVORBY PIGMENTACE KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jílková.

Má někdo zkušenost s obnovou pigmentu po poranění kůže na pleti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obnova tvorby pigmentace kůže

Účinky kofeinu na vlasy

O kofeinu je prokázáno, že se umí ukládat ve vlasech. Pro absorpci kofeinu ve vlasech jsou důležité folikuly.

Avšak při studiu vlivu kofeinu na vláskové buňky vnitřního ucha se zjistilo, že folikuly degenerují a vlásky se zkracují. Podobná zjištění vedla některé badatele k tomu, že označili kofein za jeden ze čtyř hlavních zabijáků vlasů a pro omezení padání vlasů nebo při snahách o stimulaci růstu vlasů radili vynechat pití kávy.

Na druhé straně však vyvolala velkou pozornost studie týmu z univerzity v Jeně, která ukázala, že kofein stimuluje růst vlasových folikulů. Němečtí badatelé izolovali 600 vlasových folikulů z temena asi 20–30 mužů a pěstovali je v laboratoři. Zjistili, že přidání kofeinu stimulovalo u 46 % folikulů jejich růst. Podle závěru této studie se tedy kofein jeví jako potenciální stimulátor růstu vlasových folikulů a je možné ho doporučit pro jeho dlouhodobý terapeutický a profylaktický účinek. Zjištěný účinek je přičítán tomu, že kofein brání působení testosteronu. O tyto výsledky se opírají i některé kosmetické firmy, které velmi pohotově začaly nabízet vlasové šampony s kofeinem. Podle nich by se v jedné dávce při umytí vlasů mělo aplikovat na kůži takové množství kofeinu, jaké odpovídá asi 60–80 šálkům kávy. Kofeinové šampony se doporučují zvláště pro mladé muže. Šampony s kofeinem získaly poměrně rychle velkou oblibu. Ale není ověřeno, kolik kofeinu skutečně šampony obsahují, a také nebylo zjištěno, zda kofein nemůže mít při tak dlouhodobém používání vliv na plodnost těchto mladých mužů.

Z toho můžeme usuzovat, že kofeinu ve vlasech by mělo být právě tolik, kolik je ještě užitečné. Nedodržení terapeutické dávky může mít účinky opačné nebo nežádoucí. To si však musí každý vyzkoušet na vlastní hlavě, pokud chce experimentovat. U kosmetických přípravků totiž nemají výrobci povinnost provádět studie a dokumentovat dlouhodobé působení svých výrobků.

Zdroj: Kofein na vlasy

Stimulace růstu vlasových folikul

Efektivní krevní oběh je rozhodující pro silné a zdravé vlasy. Jablečný ocet dokáže stimulovat cirkulaci krve do vlasových folikul. Efektivní cirkulace následně více vyživuje vlasové folikuly, posiluje kořeny a vede ke zdravým vlasům.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohacek.

Bohužel tohle víme, navíc nás trápí dráždivý kašel. Problém je v tom, že nejde jen o jednu bioléčbu, ale o doživotní sérii. Byly jsme i na endoskopii , jícen je spálen. Doporučen panthenol, rakytníkový a měsíčkový olej. Nakonec manželka musela bioléčbu vysadit .

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Chemoterapie a vypadávání vlasů

Jedním z nejhorších vedlejších účinků chemoterapie je často vypadávání vlasů. Rakovinové buňky se dělí rychlým tempem, stejně jako buňky vlasových folikulů. Chemoterapie nedokáže tyto dva typy buněk od sebe odlišit, takže lék má tendenci napadat oba druhy.

Rozsah vypadávání vlasů se může značně lišit v závislosti na tom, jaké typy léků se používají a jaké dávky. Někteří lidé mohou zaznamenat pouhé řídnutí, zatímco jiní mohou ztratit všechny vlasy.

Proces ztráty vlasů obvykle začíná po několika ošetřeních. Vlasy mohou vypadávat postupně nebo mohou vypadávat v chomáčích. Někteří pacienti se rozhodnou oholit si hlavu a někdy nosí paruky nebo šátky, aby se nemuseli dívat, jak jejich vlasy vypadávají. Zbývající vlasy mohou během chemoterapie vypadat matně nebo mohou být suché.

Někteří pacienti neztrácejí nejen vlasy na hlavě, ale ztrácí ochlupení po celém těle.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David .

Dobry den mam obavu ze syfilisu ale spis si myslim ze je to zanicena mazova zlazka.prosim o radu jesi je to Syfilis:///
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotky to spíše vypadá na zánět folikulu na pokožce šourku ve stádiu zhojení. Obrázky, jak vypadá vřed u syfilitidy na pohlaví, jsou vidětvidět zde: www.google.com/searc…
Pro jistotu si raději nechte udělat krevní test na syfilis. A nebo si ho proveďte sám pomocí testovací sady, kterou můžete koupit tady: www.prozdravi.cz/syf…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Kokosový olej na vlasy – zábal

Kokosový olej je skvělý jako regenerační maska pro namáhané a poškozené vlasy. Ať už po chemickém zásahu, nebo použijete-li ho, protože Vaše vlasy jsou suché a bez lesku. Kokosový olej se nejlépe aplikuje do rozčesaných, nejlépe lehce provlhčených vlasů, a nechá se působit. Dobu působení rozhodně nezanedbejte – čím déle, tím lépe. Pokud se nebojíte mastného polštáře, klidně si přes vlasy přehoďte ručník a olej smyjte až ráno. Nebo ho nechte působit 2 hodinky: i to pro základní regeneraci stačí.

Postup: Kokosový olej rozehřejte na příjemnou teplotu a vmasírujte ho do vlhkých vlasů. Zabalte ručníkem a nechte působit co nejdéle. Můžete ho použít i na noční péči, tj. nechat zábal působit přes noc. Ráno ale vstaňte o něco dřív než obvykle, abyste ho mohli důkladně vymýt šamponem. Díky svojí velmi malé molekulární struktuře proniká do vlasových folikulů a hydratuje tak vlasy do větší hloubky než ostatní oleje.

Zde se můžete podívat, jaká je cena Kokosového oleje na vlasy.

Zdroj: Kokosový olej na vlasy

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Ludmilová.

Dobrý den,

má někdo dobré zkušenosti na klinice s léčbou Folikulitidy decalvans.Prosím o jméno lékaře.
Moje sestra se 3 roky se trápí s pokožkou hlavy(obrovské pálení,svědění,boláky )a až tedˇ,kdy si vyholila hlavu-vidím jasně projevy nemoci-včetně akné,několik vlasů ji roste z jednoho folikulu,podkožní otok...

Děkuji,s pozdravem

Marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Obnova po léčbě žilek

Většina pacientů po léčbě nemá žádné problémy, jen u některých se vyskytují nepříjemné pocity a bolesti, která lze utlumit pomocí paracetamolu. Některým pacientům se doporučuje bandážování elastickými obinadly nebo nošení kompresních punčoch, ale všichni pacienti jsou vyzváni, aby chodili na krátké procházky a pili dostatečné množství vody. Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali teplé koupeli, vířivkám a opalování.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem ZVRACENÍ ŽLUTÉ TEKUTINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Mecová.

Dobrý den.Mám 79 let,žlučník mám vyoperovaný dva roky.Mám reflux jícnu.Asi 3 roky beru ráno Controloc před jídlem a kinito 3krát denně před jídlem.Už jsem delší dobu neměla potíže,tak jsem to kinito brala jen ráno.Před dvěma dny jsem měla na oběd brynzové halušky s trochou špeku.Zbytek jsem dojedla k večeři.V noci jsem dostala průjem,který dopoledne skončil.Pila jsem jen černý čaj a kousek suchého rohlíku.Odpoledne jsem začala zvracet jen samou vodu tmavší a večer a v noci už jen žlutou a hořkou vodu asi 4krát.Ráno už byl klid. Piji jen čaje na žlučník a vodu.Co mohu jíst? děkuji.Mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlavně pijte dostatek vody, vývaru a ovocných šťáv. Jíst můžete suchary a ovoce. Nezbytná bude i obnova střevní mikroflóry pomocí probiotik. Užívejte probiotika. Postupně den po dni přidávejte normální obvyklé jídlo. O počátku léčby Kinitem se poraďte s lékařem, od kterého ho máte předepsaný. Pokud průjem nepřestane do tří dnů, tak se obraťte na svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvracení žluté tekutiny

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po excizi ganglionu nebývá dlouhá. Zpravidla se 12. den vytahují stehy a po dvou týdnech od zákroku můžete zase běžně fungovat. Mohou však nastat komplikace v podobě pooperačního zánětu a nebo v případě hlubšího zásahu do tkání trvá zhojení a obnova funkčnosti déle. Pro rychlejší hojení můžete užívat preventivně Wobenzym 5 tablet 3 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Pupínky na hýždích příčiny

Někdy se nazývají jako akné na zadku, protože se objevují na hýždích a bývají způsobeny jedním ze dvou poměrně běžných problémů.

  1. Folikulitida – je zánět vlasového (i chlupového) folikulu (zánět vlasových kořínků), který se může objevit kdekoliv na těle. Bílý pupínek na stehnu je také folikulitida z důvodu těsných kalhot. Nemusí to být jen ze zarostlých vlasů nebo chloupků. Může to být způsobeno třením oblečení, které je příliš těsné nebo se objeví jako bakteriální infekce. Folikulitida má tendenci být na povrchu kůže, tento stav je popsán jako „velmi mělké malé hnisavé rány“. U folikulitidy je více pravděpodobné, že bude svědit nebo dráždit, ale nebude bolestivá.
  2. Vředy na kůži – známý jako vřed, který je cítit jako bolestivý podnět hnisu pod kůží, může být podobný a být podobný právě akné nebo cystě. Vředy se objevují, když se folikulitida vymkne kontrole a začne se z ní stávat hlubší infekce.
    Kožní onemocnění na hýždích většinou nesouvisí s vaší zkušeností s akné. Těžké akné na obličeji a trupu neznamená vyšší pravděpodobnost vzniku folikulitidy nebo vředů na hýždích. Dávejte si pozor, abyste při vředech na kůži a folikulitidě neměli zbytečné zjizvení, které vzniká neopatrným zacházením, například vymačkáváním nebo rozdrápáním.


Zdroj: Akné na zadku

Babské rady na růst vlasů

Jezte hodně bílkovin z masa, ryb, vajec, ořechů a fazolí – dostatečné množství proteinů podporuje růst nových vlasů a nedostatek bílkovin vede k ochabnutí růstu.

Nanášejte do vlasů přírodní oleje, které pomáhají stimulovat růst vlasů a zlepšují zdraví vlasů v mnoha ohledech, dodávají živiny a vitamíny přímo do vlasů a vlasové pokožky, můžete použít olej olivový, kokosový, levandulový, ricinový, jojobový, mandlový, rozmarýnový nebo rybí tuk.

Dělejte si masky na vlasy, pomáhají opravovat škody, které mohou znemožnit vlasům růst rychleji a zdravěji. Například vlasová maska z 1 lžíce medu, majonézy, rostlinného oleje a brandy a jednoho žloutku – směs naneste na nemyté vlasy, nechte půl hodiny působit, poté umyjte.

Vytvořte si směs, která zabije bakterie, odstraní nečistoty a otevře vlasové folikuly, aby mohly nové vlasy rychleji růst. Smíchejte 1 lžičku vodky, 5 kapek levandulového oleje, 3 kapky oleje rozmarýnu a 1 polévkovou lžíci destilované vody. Namočte prsty do směsi a jemně ji vmasírujte do pokožky hlavy.

Často si provádějte masáž vlasové pokožky, zlepšíte tím krevní oběh, což pomáhá dodávat kyslík a základní živiny do vlasových folikulů, aby byl podpořen zdravý růst vlasů, můžete použít jeden z již zmiňovaných olejů.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Alpecin liquid

Alpecin Coffein Liquid zvyšuje produktivitu vlasových kořínků. Kombinace účinných látek s kofeinem udržuje vlasové kořínky aktivní a přispívá k prodloužení růstových fází vlasů na dobu delší, než je vlasům geneticky předurčeno...

Působí proti předčasnému vypadávání vlasů.

Zvyšuje produktivitu vlasových kořínků.

Zvyšuje rychlost růstu vlasů.

Po aplikaci tonika Alpecin Liquid ucítíte na pokožce hlavy chladivé brnění, účinné látky se dostávají podél vlasu do kořínku a vytváří tam zásobu až na 24 hodin. Tonikum Alpecin Coffein Liquid aplikujte ráno a po každém mytí vlasů do ručníkem vysušené pokožky hlavy. Tonikum vmasírujte a neoplachujte. Vlasy nechte krátce proschnout a potom je upravte jako obvykle.

Zdroj: Co je to Alpecin

Vyrážka nebo folikulitida

Vyrážka je výsev kožních projevů, jenž může být příznakem kožních, infekčních nebo i jiných chorob. Vyrážka vzniká také často jako alergická reakce, a to buďto po požití potraviny obsahující alergen, na nějž je dotyčná osoba citlivá (potravinové alergie), nebo po požití léku (lékové alergie), nebo po kontaktu pokožky s alergenem (zvířecí srst, některé rostliny apod.). Vyrážka na sliznicích (nejčastěji v dutině ústní), která exantém často doprovází, se označuje jako enantém (enanthema) neboli vyrážka vnitřní, vyrážka puchýřnatá jako hydroa.

Folikulitida nastane, když se vlasové folikuly nakazí, původcem je často Staphylococcus aureus nebo jiné bakterie. Některé variace folikulitidy jsou také známé jako vyrážky z vířivky nebo svědění po holení. Závažné infekce mohou způsobit trvalou ztrátu vlasů a jizvy, a dokonce i mírné folliculitis mohou být velmi nepříjemné a dosti potrápit. Infekce se obvykle objeví jako malé pupínky kolem jednoho nebo více vlasových folikulů – drobných kapes, z nichž vyrůstá každý vlas. Většina případů folikulitidy je povrchních, ale mohou svědit, a občas jsou bolestivé. Povrchní folliculitis často mizí po několika dnech sama, ale hluboká nebo opakující se folliculitis bude potřebovat lékařské ošetření. Příznaky a symptomy folikulitidy se liší v závislosti na typu infekce.

Zde se můžete podívat, jak vypadá vyrážka na bradě.

Zde se můžete podívat, jak vypadá folikulitida na bradě.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Obnova vlasů po chemoterapii

Ztráta vlasů (alopecie) je naštěstí dočasná, po ukončení chemoterapie dojde k obnovení vlasového porostu. Stupeň poškození pohlavních orgánů cytostatiky a s tím související funkční důsledky, stejně jako možná změna (reverzibilita) tohoto poškození, závisí na několika okolnostech, ale především na druhu a dávce podaného cytostatika. Pozdní následky po radioterapii se objevují po třech a více měsících od ukončení léčby (12 až 24 měsíců) a jsou neměnné (ireversibilní). Jedná se o některá orgánová poškození, vznik nežádoucích účinků radioterapie závisí do určité míry na dávce ozáření a ozařovaném místě, například oblast hrudníku, oblast malé pánve. Po ozařování místa s vlasovým porostem může být ztráta vlasů (alopecie) trvalá, někdy zůstává v ozařovaném místě i zvýšená pigmentace kůže.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Zdravá pokožka hlavy

Mírné kyseliny obsažené v jablečném octu odstraňují bakterie způsobující nepříjemné problémy pokožky hlavy, zejména lupy a svědění. Pokud dojde k ucpání vlasových folikul, bakterie začnou na kůži vytvářet křupavé vločky. Nedostatek mazu ve vlasech způsobuje vypadávání a poškození vlasů, což vede k plešatosti. Pokud budete oplachovat hlavu a vlasy jablečným octem ředěným vodou, zbavíte se bakteriálních příčin způsobujících vypadávání vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP