Sodík je velmi důležitý elektrolyt a základní iont přítomný v extracelulární tekutině. Hraje klíčovou roli v enzymatických operacích a v tvorbě zdravé svalové konstrukce. Zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy. Je potřebný pro regulaci krve, v důsledku nedostatku sodíku (málo sodíku v krvi)se mohou vyskytnout vážná poškození tělesných funkcí. Sodík jako elektrolyt, který reguluje tělesné tekutiny, udržuje jejich rovnováhu a vysílá elektrické impulzy do těla.
Sodík je nezbytnou součástí stravy napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Obzvláště důležitý je, když trpíte zvýšeným pocením nebo úpalem. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo v moči, nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jeho nadbytek může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2 400 mg za den.
Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla.
Sodík funguje jako prevence vyčerpání z horka. Mozek je velmi citlivý na jakoukoli změnu tohoto minerálu v těle a začíná se velmi rychle bránit jeho nedostatku. Člověk se stává zmateným a projevuje se u něho letargie. S nedostatkem sodíku jsou spojovány také svalové křeče, obzvlášť v horkých letních měsících, když málo pijeme a jsme dehydrovaní.
Sodík také odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Reguluje absorbování glukózy buňkami, což znamená, že dochází k plynulejší přepravě živin v buněčných membránách. Změnou proporcí acidobazických alkalických fosfátů v těle řídí reakci ledvin, objem a obsah moči. Vyrovnává osmotický tlak v důsledku regulace tekutin v buňkách. Pokud není překročeno rozumné dávkování, napomáhá udržovat rovnováhu obou typů iontů v těle, udržuje srdce v dobré zdravotní kondici, což má velký vliv na normalitu krevního tlaku.
V naší poradně s názvem UZLÍKY NA ŠTÍTNÉ ŽLÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Toroková.
Dobrý den,prosím, můžete mi zodpovědět,jaký vliv má jód na uzlík na štítné žláze. V lékárně mi bylo řečeno že i jen použití jodisolu může být nebezpečné při poruše funkce štítné žlázy. Přitom jód je k funkci štítné žlázy potřebný.
Děkuji Toroková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jód je základní živinou při tvorbě hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu ve stravě vede právě k tvorbě k uzlíkům štítné žlázy, strumě a hypotyreóze. Jód se proto v mnoha zemích přidává do kuchyňské soli k léčbě stavů s nedostatkem jódu, a v důsledku toho má mnoho zemí programy jodace kuchyňské soli, aby se zabránilo nedostatku jódu v jejich populacích. Když země zahájí takový program, míra hypotyreózy výrazně klesá. Méně známé je, zda po zahájení programu jodace soli dochází k nějaké změně v počtu uzlů štítné žlázy. Existuje vědecká studie, jejíž hlavním cílem bylo posoudit změny ve struktuře štítné žlázy po zavedení programu jodace kuchyňské soli v Dánsku. Výsledky studie ukazují, že v oblastech s nedostatkem jódu mohou uzlíky štítné žlázy časem po zahájení programu jodace soli zmizet, pravděpodobně v důsledku zvýšeného příjmu jódu nezávisle na poklesu hypotyreózy (snížené funkci štítné žlázy). Zde je adresa s plným zněním této studie: https://www.thyroid.org/pat…
Na druhé straně je však nadměrný příjem jódu, který může spustit autoimunitní onemocnění štítné žlázy a její dysfunkci. Je zaznamenán případ, kdy při opakované lokální aplikaci jódu v podobě desinfekce na kůži došlo k hypertyreóze (zvýšená funkce štítné žlázy). Obsah studie je k dispozici zde: https://www.elsevier.es/en-…
Co teď s tím, když máte uzlíky na štítné žláze a chcete používat jód v přípravku jodisol? Dohodnout se se svým praktickým lékařem, aby vám v pravidelných intervalech odebral krev a nechal ji laboratorně vyšetřit na funkci štítné žlázy a na obsah jódu v plazmě. Bez těchto laboratorních výsledků je zvýšené používání jódu rizikové, jak je uvedeno ve zmíněných studiích.
Sůl nad zlato? Jen v pohádkách! Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před nadměrnou konzumací sodíku, který zvyšuje krevní tlak (hypertenzi) a je považován za jednu z hlavních příčin úmrtí v moderních společnostech. Vysoký krevní tlak postihuje asi 15 až 20 % populace, přičemž dalších 20 % představuje rizikovou skupinu.
Podle jisté kanadské studie, která zkoumala skladbu jídelníčku mužů, bylo zjištěno, že denní příjem sodíku daleko přesáhl denní doporučené množství. V reálu strava mužů obsahovala 3 400 mg sodíku namísto maximální tolerované hranice 2300 mg sodíku za den pro všechny věkové kategorie bez rozdílu.
1 čajová lžička soli obsahuje 2300 mg sodíku.
Sodík je přítomen i v běžných potravinách, např. v minerálkách nebo míse cereálií s rozinkami.
Nejhorší hodnoty vykazují jídla z fast-foodu, kdy klasický hamburger obsahuje až 1,5 g soli (podle oficiálních stránek McDonalds).
Zdravé tipy: Vyhněte se soli. Chuť jídlu dodáte kořením, čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusovými plody nebo jablečným octem. Používejte výlučně čerstvé potraviny, protože ty zpracované už obsahují mnohem více sodíku.
Časopis Alive zveřejnil 10 jídel a potravin s vysokým obsahem sodíku, které muži milují:
V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.
Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.
Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...
Bonbony, sušenky a cukrovinky
Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.
Hrozinky a sušené ovoce
Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.
Palačinky s marmeládou
Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.
Bílý chléb a bílé pečivo
Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.
Plnotučné mléko
Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Nedostatek sodíku se rozvíjí pozvolna. Pokud klesne příjem sodíku potravou, ledviny se snaží vylučovat ho co nejméně, a proto je jeho pokles velmi pozvolný. K velkým a nebezpečným ztrátám sodíku dochází zejména zvýšenými ztrátami. Mezi hlavní příčiny se řadí ledvinové onemocnění, jako chronické i akutní ledvinné selhání, Addisonova nemoc, těžké průjmy a zvracení, popáleniny, nebo silné pocení, které se doplňuje jen čistou vodou. Projevem velkých ztrát sodíku jsou i ztráty tekutin. Klesá množství krevní plazmy, tedy i celkový objem krve, a krev se zahušťuje. To zvýšeně zatěžuje naše srdce a také zhoršuje okysličování tělesných tkání. Navenek můžeme pozorovat bledou a chladnou kůži, která je svraštělá. Klesá i krevní tlak a sníží se (nebo zcela zastaví) produkce moči. Při extrémních ztrátách může dojít dokonce k zástavě krevního oběhu a smrti. Málo soli v krvi se projevuje různými obtížemi od těch nejlehčích, jako je bolení hlavy, až po kardiovaskulární problémy.
Ve svém příspěvku NEMOCI DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek Beneš.
Dobrý den, prosím Vás o radu.
Minulý měsíc jsem byl na preventivní prohlídce u svého zubaře a jako vždy po jeho dentální hygieně se mi na dásni něco objevilo. Minule to byl malý bílý bolák, který se objevil až k večeru na přední straně dásně, ale po užívání vlažné vody se sodu a solí-to my doporučil sám zubař užívat, kvůli neustálým rankám na vnitřních stranách sliznice tváře z přikusování, ale zmizel a asi se zahojil už ho nepozoruji, ale tentokrát se ten malý bílý bolák objevil na pravé vnitřní straně dásně a bolel-všiml jsem si ho, když jsem se večer před čištěním zubů koukal do zrcadla. Po užívání vlažné vody se sodou a solí se z něho stala bílá táhlá skvrna, která se ani doteď po užívání vlažné vody se solí nezahojila a nemění se. Měl bych jít už k zubaři a nebo mám počkat do konce měsíce a sledovat jí pravidelně a jít až od Července k němu, je to tedy důvod k obavám?
Budu se těšit na Vaši odpověď Marek B.
Přikládám svou fotografii s mým nálezem Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.
V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.
Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.
Vyberte si potraviny, které obsahují málo soli a sodíku. Častěji si kupujte čerstvé potraviny, protože sůl se často přidává do mnoha balených potravin. Používejte rovněž dochucovadla bez obsahu sodíku a soli a jako koření používejte raději bylinky. Vždy kontrolujte štítek nutričních hodnot na obalech, převážně množství sodíku. Denní hodnota ve výši 20 % nebo více znamená, že potravina má vysoký obsah sodíku. Zkuste i jiné verze potravin, například zmrazené maso. Konzervovanou zeleninu, fazole, maso, ryby vždy před konzumací opláchněte pod vodou.
Ve svém příspěvku LÉČITEL OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie vitovjáková.
Dobrý den,
prodělala jsem zánět žil na pravé noze a hrozí mi operace ( metodou parvacross ). Existuje nějaká možnost, že bych se mohla operaci vyhnout ? Mám totiž strach z anestezie, přece jen už nejsem nejmladší ( 66).
Prosím o radu.
mvit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.
Dobrý den,Pane Pleskač,
prosím Vás o pomoc.Je mi 37let a od 6ti let mám Epilepsii,z rengenů a různých vyšetření po Brně není ale moc zřejmé,i když mám neustále záchvaty menší i větší,tak se musím zdržovat spíše doma pod dohledem syna a manžela.Byla jsem už z rodiči u víc léčitelů v dětství,ale ti mě problém s hlavou nenašli jen s ledvinami,což se projevilo až skoro ve 30ti letech,kdy mě dr.v pravé ledvině vyměnili ledvinovou pánvičku za umělou,přesto ledvinu občas ještě cítím.Prášky na Epilepsii mám už nejsilnější,tak se projevují i negativní vlastnosti prášků za dvojité vidění a taky z jjednoho druhu,za tří,prášků mě byl i zjištěn úbytek sodíku,který mě prášek ničí.Můžete mě,prosím,poradit,jak bojovat proti Epilepsii,která je už taková,že mě vadí úplněk měsíce,stres a pod.a jak pomoct taky ledvinám,prosím,ať mám zdraví lepší a snad i úbytek prášků,které mě nejen pomáhají,ale i ubližují.Díky moc,paní Andrea.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
V naší poradně s názvem ARÓNIE A OBSAH OXALÁTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.
PĚSTUJI ARONII, LISUJI Z TOHO ŠTÁVU A POPÍJÍM TAK JEDNO DECI DENNĚ, KDYŽ JE SEZONA.
TRPÍM LEDVINOVÝMI KAMENY OXALÁT. TAK SE PTÁM ZDALI MOHU KONZUMOVAT UVEDENOU ŠTÁVU, PAČ V TABULKÁCH O PURINECH JSEM TO NENAŠEL.
DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚD A PŘEJI HEZKÝ DEN. ZDENĚK
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bobule arónie obsahují kyselinu šťavelovou (oxalát), přirozeně se vyskytující látku nacházející se v některých druzích ovoce a zeleniny, která může u některých lidí krystalizovat jako šťavelanové kameny v močových cestách.
Pokud jste náchylný k ledvinovým kamenům nebo máte onemocnění ledvin, může vám lékař doporučit dodržování diety s nízkým obsahem oxalátu. Ale pro většinu lidí mohou výhody potravin bohatých na živiny a s vysokým obsahem oxalátů převážit jejich rizika.
Za bezpečné množství pro lidi se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů se považuje 100 gramů bobulí arónie denně. Uvádíte, že pijete denně 100 ml šťávy z arónie, což odpovídá limitu 100 gramů plodů. Váše dávka je tedy optimální pro využití nutričních výhod arónie a zároveň minimalizuje riziko krystalizace ledvinových kamenů.
V sezóně, kdy denně konzumujete arónii, byste se měl vyvarovat většímu množství ostatních potravin, které také obsahují vyšší množství oxalátů, jako je špenát, červená řepa, produkty ze sóji, mandle, brambory, maliny a datle.
Existují určité postupy, které můžete udělat, abyste pomohl udržet nízké hladiny oxalátu a zmírnil tak problémy, které mohou způsobit:
- Pijte dostatek vody, abyste pomohl tělu vyplavit přebytečné oxaláty.
- Získejte doporučené množství vápníku, který se při trávení váže na oxaláty.
- Omezte příjem sodíku a cukru, které mohou přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.
- Získejte pouze doporučené množství vitamínu C. Příliš mnoho vitamínu C může zvýšit produkci kyseliny šťavelové ve vašem těle.
- Vařte zeleninu s vysokým obsahem oxalátu, abyste snížili jeho obsah.
Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.
Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.
Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na
Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel "laický kožař".
myslím si že by bylo dobré nalézt vnitřní příčinu plísně, tzn. psychickou a následně fyzickou-léčit vše ve spojitosti. Dále určitě by asi nebyla od všci vnitřní očista orgánů s kterými mají plísně často souvislost. To znamaná střeva, játra, ledviny, žlučník...
Dále je možné že bude potřeba upravit stravu, tedy zvýšit příjem vitamínů, pravděpodobně A, Vitamíny B z nich je hodně důležitý pyridoxin, D a též stopových prvků jako je zinek, hořčík, vápník, selen, mangan. Dále pak jsou důležité esenciální nenasycené 3 a 6 omega kyseliny. Více zeleniny a vlákniny. Důležitá je správná střevní mikroflóra. Přestat kouřit a pít alkohol, omezit nebo úplně přestat jíst mastná a smažená, pikatní jídla. Snažit se mít spíše zásaditější ph což docílíš hlavně přijímáním určitých jídel obecně více ne li hodně zeleniny, zde pozor ne vše je vhodné. Zajímavý a věřím, že i účiný recept na plíseň pod nehty je česnek se solí - recept lze nalézt na internetu. Česnek spolu se solí léčí i bradavice ( potírat ) Jako velmi zajímavé potraviny na léčbu takovýchto problémů je velmi zajímavá červená řepa, lněné semínko a dále se uvádí například koloidní stříbro. Zajímavé a zcela zásadní může být při odhalování příčin vyšetření na přístroji Oberon. Obecně doporičuji čínskou medicínu či alternativní. Klasická medicína si moc s tímto nedokáže poradit. Je taky důležité začíst jíst normální stravu, t.j, bez éček a dát si pozor na mlíko masa atd. - viz případ německo nedavno. Na závěr není od věci se celkově snažit být lepším člověkem. Co se týče tšchto informací nejsem lékař takže je berte s rezervou. Přeji hodně úspěchů. P.S: objevila se mi pravděpodobně plíseň pod nehtem na palci u nohy, po té co jsem započal s očistou-začal se objevovat nový čistý nehet. Nyní je zbytek "nemocného" nehtu na jeho kraji kde již doufám odrůstá.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nadměrný příjem sodíku je nejčastějším důvodem, proč dochází k příznakům zadržování vody v těle. Příliš mnoho sodíku konzumuje většina z nás zejména v pochutinách, jako jsou slané oříšky, chipsy, krekry, ale zdrojem je i přesolené jídlo, polotovary či zpracované jídlo. Doporučené množství je 5 g soli na den, ale díky vysokému obsahu soli ve všech průmyslově vyráběných potravinách a lehké závislosti na slané chuti se denně může zkonzumovat až 15 g soli. Jedná se tak až o trojnásobné množství, což se může projevit právě zadržováním vody, vyšším tlakem i dalšími kardiovaskulárními nemocemi. Vhodné je razantně snížit množství soli, přestat kupovat výrobky, které obsahují mnoho soli, a nedosolovat si pokrmy. Raději pokrmy dochucujte bylinkami a sůl schovejte. Ulevíte tím velmi svému tělu a odvodníte jej.
Podobně to však v těle funguje také s nadměrným příjmem cukru a škrobu. Pamlsky a sladké nápoje nejsou pro tělo to pravé, omezte je, organismu se uleví. Pozor proto i na přejídání těstovinami, bílou rýží nebo slazenými nápoji a zákusky. Zavodnění těla jako důsledek takového stravování se projevuje otoky, zhoršováním celulitidy, nadměrným pocením, pocitem nafouknutím a dalšími příznaky. Doprovodnými jevy bývají oteklé nohy či oči, což se projevuje zejména ráno po probuzení.
Rovněž hormonální antikoncepce může zadržovat vodu, což naštěstí platí jen u některých typů hormonální antikoncepce. Pokud pociťujete takový problém, pak se vyplatí antikoncepci vyměnit za jiný typ nebo úplně s tabletami přestat.
Naše strava je plná kyselinotvorných potravin, a tak dochází k překyselení organismu. V organismu se minerály sloučí s kyselinami a vytvoří soli, které se ukládají v prostorech mezi buňkami a pak na sebe vážou vodu. Vhodné je omezit kyselinotvorné potraviny a jíst zásadotvorné potraviny, aby organismus nebyl překyselený. Mezi zásadotvorné potraviny patří zelenina, ovoce, některé ořechy a semena, sója, mléko, žloutek, rýže natural a oleje. Naopak mezi kyselinotvorné patří mléčné výroby, maso, ryby, masné výrobky, pečivo, obilniny a cukr.
Ve svém příspěvku DOMACI PLETOVA MASKA PRO OKAMZITE VYPNUTI PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Kdo mi poradí pleťovou masku doma vyrobenou pro vypnutí pleti . Díky za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
Já používám na okamžité vypnutí pleti a vyhlazení vrásek masku z vaječného bílku, citrónu a špetky soli. Připravuju si ji tak, že oddělím vaječný bílek z jednoho vajíčka do misky, k němu přes sítko naleju lžičku citrónové šťávy, přidám špetku soli a dobře rozmíchám. Pak si to prsty nanesu na obličej a nechám působit. Tím, jak to postupně působí, tak to schne a na kůži se z toho tvoří stahující se tenký film, který kůži dokonale vypne a vyhladí.
Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.
Šestizrnné cereálie
Ingredience
1/2 hrnku ječmenných vloček;
1/2 hrnku zrn červené pšenice;
1/2 hrnku hnědé rýže;
1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
3 lžíce quinoa;
2 lžíce lněného semínka;
1/2 lžičky soli;
1 1/2 litru vody.
Postup
Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.
Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.
Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem
Ingredience
1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
1 lžička čerstvého estragonu;
2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
3/4 hrnku divoké rýže;
1 1/2 hrnku suchého bílého vína.
Postup
Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.
V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.
Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.
Pečená treska s citronem a kapary
Ingredience
4 filety z tresky;
1 citron;
1 lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
1 hrníček horké vody z vodovodu;
1 lžíce másla, změklého;
1 lžíce univerzální mouky;
4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.
Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na po
Sůl je pro lidský organismus nezbytná a její nedostatek tělu také neprospívá. Nedostatek soli v dnešní době je však něčím spíše výjimečným. Našemu tělu spíše škodí přebytek soli. Pokud tělo začne pociťovat nedostatek sodíku, který je v soli obsažen, může to vést až k dehydrataci. Tyto projevy hrozí především při delších průjmech nebo zvracení. Obzvláště v letních měsících, kdy dochází k nadměrnému pocení, je třeba doplňovat jak zásoby vody, tak i soli, jelikož právě ta při zvýšeném pocení odchází skrze pokožku ve velkém množství. Stejně tak si na nedostatek soli dávejte pozor, pokud těžce fyzicky pracujete nebo sportujete. Sůl určitě nevynechávejte z jídelníčku úplně. Tato rada je stejně nejspíše zbytečná, jelikož v dnešní době je takřka nemožné se soli vyhnout. Pozor, úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese.
Ve svém příspěvku AGAVE SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.
Jdu do desetidenni ocisty a misto javoroveho sirupu mam agave sirup. Pry je i hodnotnejsi.
Projimadlo je super kura z krusiny, nedela takovy krece jako senna
drzte mi palce
jdu si varit prvni caj :-)
kdyby chtel nekdo se mnou sdilet pocity , budu rada diky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
pozor na tak velké množství soli..! nedoporučoval bych to.. a místo takového množství soli by se spíše hodilo nahradit 150ti gramy Kayenského pepře
Dalším problémem glutamátu sodného je skutečnost, že je zdrojem sodíku o jehož neblahém vlivu na lidské zdraví (oběhová soustava, srdce) již není pochyb a tento fakt nemohou utlumit žádné obchodní zájmy. V některých kořeních JUST najdete také kromě glutamátu sodného ještě inositát sodný a guanylát sodný, které jsou dalším zdrojem sodíku.
Na některém školení firmy Just Nahrin jsem se setkala s prezentací koření a produktů pro zdravou domácí kuchyni. Dozvěděla jsem se, že bujony a koření Just skutečně glutamát obsahují, ale „pouze málo“. Na otázku, kolik je to vlastně „málo“ vyjádřeno čísly, mne věrní posluchači a prodejci této značky málem zlynčovali. Nicméně skutečnost je taková, že odpověď jsem nedostala.
Zdravotní rizika v souvislosti s glutamátem nebo zvýšeným příjmem sodíku jsou poměrně dobře popsána. Rozhodnutí, jestli budete používat výrobky s obsahem těchto aditiv, je čistě na Vás. Pokud je však vyloučíte z jídelníčku, určitě to prospěje celé rodině.
V naší poradně s názvem OMEGA MARIN FORTE, OBSAH JODU V RYBYIM OLEJI ? DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.
Dobrý den.
Obsahuje tuk morskeho lososa v rybyim oleji vkapsích také Jód?
Je to důležuté, umí mi někdo poradit, prosím ?
Děkuji za odpověď
Ladislav Dráb
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.
Upravte svůj jídelníček. Lékař vám může navrhnout dietní změny, které zmírní závažnost a četnost příznaků Menierovy choroby.
Jezte pravidelně. Distribuce rovnoměrné potravy a tekutin po celý den napomáhá regulovat tělesné tekutiny. Každý den konzumujte stejné množství potravin. Spíš se doporučuje konzumace pěti nebo šesti menších jídel než tři jídla denně.
Limit soli. Konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem soli zvyšuje zadržování tekutin. Maximální denní dávka soli je 1 500 mg nebo méně.
Vyhněte se glutamátu sodnému. Některé vakuově balené potraviny a polotovary v restauracích obsahují glutamát sodný (typ sodíku). Glutamát sodný přispívá k retenci tekutin. Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují tento typ sodíku.
Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.
Ve svém příspěvku BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké množství soli a citronu je potřeba na vytvoření pasty pro bílé zuby.děkuji za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.
Já to dělám tak, že si vymačkám šťávu z jednoho citronu a v ní pak namočím suchý zubní kartáček, který pak vložím do soli. Sůl se na vlhký kartáček nalepí a s ním si pak čistím zuby. Namočení v citrónu a obalení v soli pak během čištění několikrát opakuji.
Jak poznám zadržování vody v těle? Přibývají vám centimetry v oblasti pasu a břicha, objevují se otoky a dlouhotrvající pocity plnosti či těžkosti, jedná se o zadržování vody v břiše. Nepříjemným důsledkem zadržování vody bývá také již zmíněná „pomerančová“ kůže a shazování kil jde stále hůře. Dalším příznakem může být i nadměrné pocení.
Největší chybou, které se můžeme dopustit, je snížit příjem tekutin. Je totiž nezbytně nutné dodržovat správný pitný režim a denně vypít nejméně dva litry vhodných tekutin (například čisté neperlivé vody, bylinkových čajů nebo minerální vody s nižším obsahem sodíku). Důležité je také omezit příjem sodíku, který má tendenci zvyšovat množství vody v tkáních mimo buňky. V překladu to znamená méně solit. Nestačí ale pouze šetřit solí při přípravě jídel, důležité je také přemýšlet o volbě vhodných potravin a vyvarovat se všech potravin, které obsahují hodně soli. Mezi ně patří například uzeniny, některé sýry, slané tyčinky, smažené brambůrky, konzervy, instantní jídla nebo průmyslově vyráběné saláty.
Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.