OCET A NOHY a nejen to se dozvíte v tomto článku. Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Potravinářský ocet se vyrábí fermentací tekutin obsahujících etylalkohol, například vinný ocet z vína. Během fermentace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku etylalkohol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice. Nikdo přesně neví, kdy byl poprvé objeven, ale s největší pravděpodobností existuje již tisíce let, od doby, kdy člověk začal kvasit ovoce, aby vzniklo víno.
Jablečný ocet a jiné octy
Jablečný ocet je kvašený jablečný mošt, který má medově zlatou barvu. Tato barva vzešla z prasklých buněčných stěn čerstvých zralých jablek. Tyto buněčné stěny jsou bezbarvé, ale jakmile dojde ke kontaktu se vzduchem, zlatavě se zbarví. Tento jev se nazývá enzymatické hnědnutí a dodává moštu nejen nádhernou barvu, ale i výraznou chuť. Přesné složení konkrétního octa závisí na tom, z čeho byl vyroben. Dokonce i jablečný ocet se liší podle druhu a stavu jablek.
Jablečný ocet se vyrábí podobně jako ostatní octy. Nejprve se jablečný mošt fermentuje kvasinkami. Tím se cukr z jablek změní na alkohol. Poté se přidají bakterie kyseliny octové, aby se alkohol přeměnil na kyselinu octovou.
Lihový ocet také začíná cukry, které jsou fermentovány kvasinkami a poté navíc destilovány, aby se vytvořil alkohol. V tomto případě bývá zdrojem cukrů nejčastěji obilí nebo rýže. Poté, stejně jako u jablečného octa, se do směsi destilovaného alkoholu a vody přidají bakterie kyseliny octové, které změní alkohol na kyselinu octovou.
Hladiny kyselosti jablečného octa a lihového octa jsou podobné. Jablečný ocet obsahuje 5%-6% kyseliny octové, zatímco lihový ocet obsahuje 4%-7%.
Lihový ocet obvykle neobsahuje žádné vitamíny a pouze jen stopová množství minerálů. Jablečný ocet, který není ultrafiltrovaný, obsahuje další složky z jablek, jako jsou bílkoviny, enzymy a samotné bakterie, které ocet vyrobily. Z tohoto důvodu bude nepasterizovaný, nefiltrovaný jablečný ocet kalný a bude obsahovat některé probiotické bakterie.
Někteří lidé věří, že jablečný ocet je zásaditá potravina. Může to být proto, že octu vévodí kyselá chuť a je spojen s jablky, která jsou doopravdy „alkalizující“. To znamená, že když vaše tělo tráví jablka, vznikají alkalické vedlejší produkty.
Jablečný ocet je však zcela odlišná potravina a od jablek se liší velmi odlišným nutričním profilem. Ačkoliv je octu stanoveno kyselé pH v hodnotě kolem 2,5, neexistuje žádný důkaz, který by podporoval myšlenku, že jablečný ocet je alkalizující potravina.
V naší poradně s názvem WARFARIN A JABLEČNÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaklin.
Krásný večer,,Prosím,mohu při Warfarinu užívat i jablečný ocet?? Za odpověď děkuji..JK.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jablečný ocet mírně podporuje srážlivost krve. Znamená to tedy, že ocet může oslabovat účinky léku Warfarin. Když octa použijete jen lžičku na ochucení, tak nemusíte mít obavy s kontraindikací. Když ocet budete pít, například ředěný vodou, tak by to mělo účinek jako kdybyste přerušila léčbu Warfarinem.
Ocet se vyrábí fermentací tekutin, které obsahují etylalkohol. Právě tento druh alkoholu totiž bakterie při kvašení přeměňují na kyselinu octovou. Koncentrace kyseliny se v jednotlivých octech liší, v obchodech jsou ale zpravidla běžně k dostání octy s obsahem 5–8 % kyseliny octové. Při výběru se vždy pečlivě podívejte na označení výrobku. Slovo „ocet“ znamená, že se jedná o biologicky vyrobený ocet. Právě ten by měl být vaší volbou do kuchyně i k léčebným účelům. Octy vyrobené ze syntetické kyseliny octové nejsou vhodné, protože neobsahují žádné aromatické látky. Bývají označeny jako „ocet vyrobený z kyseliny octové“ nebo „ocet vyrobený z octové esence“.
Kromě klasického kvasného lihového octu, který vzniká zkvašením čistého etanolu, je k mání celá řada dalších octů. Každý z nich má svou specifickou chuť a své využití v kuchyni – některý se hodí do salátů, jiný je skvělý k přípravě ryb či omáček. Nejčastěji se používá ocet vinný, jablečný, balzamikový, v asijské kuchyni je pak nejoblíbenější rýžový ocet. Vyzkoušet ale můžete i ocet sladový nebo syrovátkový.
Jablečný ocet je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny alkalického pH v těle. Aby bylo tělo zdravé, musí udržovat rovnovážný stav pH a acidobazickou rovnováhu v normálním rozmezí 7,35–7,45. Podle výzkumů je nerovnovážný stav pH důvodem nedostatečného množství energie a výskytu většího počtu infekcí.
Běžný ocet má pH 5, tudíž by měl být silně kyselinotvorný.
Rýžový ocet má pH 7,5 a je mírně zásadotvorný.
Jablečný ocet má pH 8–7,5 a je mírně zásadotvorný.
Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.
Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.
Já používám jablečný ocet. Smíchám 1 šálek jablečného octa a 4 šálky vody. Před aplikací šamponu dvakrát nebo třikrát týdně opláchnu vlasy touto směsí. Jablečný ocet obsahuje silné antifungální sloučeniny, které zabíjejí houby a léčí kvasinkovou infekci ve vlasech. Antioxidanty v octu zase pomáhají rychle obnovit kůži. Kdo nemá rád ocet, může místo něj použít citronovou šťávu v poměru 6 lžic citronové šťávy na 1 šálek vody.
Syndrom diabetické nohy (SDN) je jednou z nejčastějších pozdních komplikací diabetu, který významně ovlivňuje kvalitu života pacientů s diabetem. SDN je dle WHO (Mezinárodní zdravotnická organizace) definován jako infekce, ulcerace nebo destrukce hlubokých tkání nohy spojená s neurologickými abnormalitami a s různým stupněm ischemické choroby dolní končetiny (ICHDK).
Jednou z forem syndromu diabetické nohy je Charcotova neuroosteoartropatie, což je neinfekční destrukce kostí a kloubů na podkladě neuropatie Charcotova, a to nejčastěji v oblasti nohy. Onemocnění se v akutním stadiu projevuje zejména otokem a zarudnutím postižené nohy. Pokud není urgentně zahájena adekvátní terapie, pak často dochází k destrukci postižených kostí a kloubů, což vede ke vzniku deformit nohy. Ty jsou pak příčinou zvýšení rizika vzniku ulcerace a následně i amputace nohy.
Mezi nejvýznamnější prokázané rizikové faktory ulcerace u pacientů s diabetem patří neuropatie (senzomotorická, autonomní), angiopatie (makro- i mikrovaskulární) a zvýšený plantární tlak. Na vzniku ulcerací se také podílejí zevní faktory, jako jsou trauma, nevhodná obuv a infekce. Nesmíme opomenout vliv kouření, kompenzace diabetu a další faktory ovlivňující vznik neuropatie a ischemie.
Léčba
Léčba syndromu diabetické nohy je často obtížná a její úspěšnost velmi závisí na jejím včasném zahájení. Mezi nejdůležitější opatření při léčbě diabetických ulcerací je jejich maximální odlehčení. Bez odstranění tlaku na ulceraci je hojení velmi obtížné, prodlužuje se významně jeho délka a existuje vysoké riziko přechodu akutního defektu do chronického stadia. U pacientů s prokázanou ICHDK a nehojící se ulcerací nohy je možností volby provedení angioplastiky nebo periferního by-passu. V případě přítomnosti známek infekce (otok, erytém, patologická sekrece z rány, zvýšená lokální teplota) je nutno zahájit adekvátní antibiotickou terapii nejprve empirickou, posléze dle klinického obrazu a výsledku kultivace z rány cílenou. Další nezbytnou součástí terapie diabetických ulcerací je lokální léčba. V první fázi je nezbytný debridement, tedy očištění rány a snesení hyperkeratóz. Podle typu rány pak přikládáme vhodné krytí. Mezi moderní prostředky hojení ran v rámci SDN patří také aplikace lokálního podtlaku a larvální terapie. Nejtěžší formou tohoto syndromu je diabetický vřed. Syndrom diabetické nohy je jednou z chronických komplikací diabetu. Definovat jej lze jako soubor změn na dolních končetinách, které vznikají z různých příčin a různými mechanismy, vždy však se společným jmenovatelem – diabetem. Nejtěžší formou tohoto postižení je diabetický vřed, který v nejhorších případech může vést k amputaci končetiny. Diabetic
Octu můžeme být vděčni za mnoho prospěšných účinků, které využíváme po tisíciletí. Podívejte se na hlavní z nich, které jsou účinné na pokožku:
Filtrovaný ředěný ocet se používá k léčbě chronických onemocnění středního ucha. Nejčastěji je používán k vyplachování zvukovodu.
Filtrovaný ocet je výborný dezinfekční prostředek, funguje lépe než některé komerční produkty na inhibici mikrobů.
Filtrovaný ocet se používá i k léčbě mírných popálenin, protože způsobuje jejich neutralizaci.
Ocet je velmi vhodný při léčbě svědění kůže. Pokud se svědění objevuje v choulostivých oblastech (například kolem očí), musí být zředěn. Pro ošetření celého těla se doporučuje přidání 3 hrnků octa do koupele, prospěšné je přidat i tymián.
Pro zmírnění svědění v oblasti konečníku se doporučuje octový obklad - gáza navlhčená v octu, která musí být použita velmi opatrně.
Ocet je velmi vhodný do horké koupele, svým přirozeně kyselým pH sníží pH koupele a přiblíží vodu obvyklému pH pokožky, které je okolo 5. Čistá voda bez octa má pH okolo 7 a v soukromých studnách může být i vyšší.
Ocet je užitečný jako obklad při podvrtnutí nebo otoku.
Jakýkoli ocet je výborná aviváž. V octu nejdříve vyluhujte najemno nakrájené slupky od citrusů po dobu minimálně 3 týdnů a pak přecezený ocet použijte jako aviváž v posledním máchání. Výsledkem bude jemné prádlo s lehkou vůní po citrusech. Vyzkoušet můžete také slupky od banánů nebo ananasu. Tato aviváž z octa v posledním kroku praní před ždímáním snižuje vysoké pH prací lázně. Prádlo s vysokým pH na povrchu může dráždit pokožku, i když je už suché.
Jedním z důvodů, proč je ocet tak užitečný při léčbě kožních onemocnění, je to, že má kyselou hodnotu pH. Takže používání octa pomáhá normalizovat pH na povrchu kůže, který je přirozeně mírně kyselý, v rozmezí 4,7 až 5,6.
V naší poradně s názvem LÉČBA SVRABU OCTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Pomůže to ?A na jak dlouho?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ocet dokáže zabít svrab, který se právě pohybuje na pokožce. Ovšem svrab je po většinu času zalezlý v komůrkách hluboko v kůži a tam se ocet nedostane a svrab se tak vůbec pomocí octa nevyléčí. Ocet je na svrab nedostatečně účinný. Jediný osvědčený lék na svrab je sírová mast, infektoscab a nebo pak orálně podávaná antiparazitika.
Jablečný ocet je starý lidový lék a jako takový se používá na celou řadu zdravotních potíží. Jeho zastánci tvrdí, že může léčit artritidu, působí jako ochrana při osteoporóze, snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi, působí jako prevence rakoviny, ničí záněty a infekce a rovněž napomáhá lepšímu trávení, odbourává tuky a podporuje hubnutí, zlepšuje paměť a chrání mysl proti stárnutí. V medicíně má ocet opravdu bohaté využití a první zmínky o něm se objevují už před 10 000 lety. Byli to právě Babyloňané, kteří zhruba 5 000 let před Kristem získali kyselou tekutinu procesem kvašení. Na výrobu octa použili datlové palmy, hrozny, fíky a věřili v jeho vynikající léčivé vlastnosti.
Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Mnoho výrobců tvrdí, že obsažený beta-karoten působí proti volným radikálům, že se jako významný antioxidant podílí na regeneraci a že předchází mutaci lidských tkání. Použití jablečného octa jako léku na artritidu není prokázáno, je ale založeno na domněnce, že ocet rozpouští krystaly kyseliny, které se ukládají v kloubech a okolních tkáních, následkem čehož se snižuje pohyblivost kloubu. Tyto krystaly způsobují rovněž předčasné stárnutí organismu. Podle některých teorií jablečný ocet umí tyto krystaly proměnit v roztok a vyloučit z těla. Podobně tvrzení o tom, že jablečný ocet snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, má svou teoretickou základnu. Ta vychází z předpokladu, že lidé při konzumaci těžkých bílkovinných a tučných pokrmů přirozeně touží po „něčem kyselém“. Jablečný ocet prý ředí krev, což následně vede k volnějšímu průtoku krve bez zatížení srdce. Jiné zdroje uvádí, že přítomný pektin funguje přes trávicí systém, kde váže cholesterol a podporuje jeho vyloučení z organismu. Jablečný ocet je k dispozici také ve formě tablet. Výrobky bývají kombinované například s vlákninou, případně jinými bylinnými složkami. Jejich účelem je usnadnění trávení těžkých jídel a také podpora spalování tuků.
Ve svém příspěvku OCET A CIBULE ZAFUNGOVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edisko.
Měl jsem po vyučení před asi 40 lety kuří oko na palci pravé nohy. Maminka mi palec obalila igelitem v kterém byl ocet a cibule, tak jak praví babská rada, a u kořene jemně omotala hrubší nití. Obal jsem (z chlapské lenosti) nevyměňoval, jak se radí zde, ale ponechal na místě a po dvou dnech jej přestal vnímat. Po týdnu jsem jej sundal a kuří oko bylo pryč. Zlatá maminka! :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.
Zdravím, jako zpětnou vazbu, že jsem si také něco přečetl od jiných jsem píši svoji dobrou zkušenost.
Dva nebo tři roky jsem měl na jedné noze - plosce - dvě kuří oka, nebo to byli malé bradavice, nevím přesně. Schovávaly se pod ztvrdlou kůží a bylo obtížné se k nim dostat. Zkoušel jsem se k nim dostat a zničit je nejdřív pomocí MMS kapek, to je roztok oxidu chloričitého, ale bylo to moc zdlouhavé. Taky jsem zkoušel roztok hydroxidu sodného ... též moc zdlouhavé.
Pak jsem zkusil kyselinu chlorovodíkovou. Během jednoho dne bylo jedno kuří oko pryč, druhé bylo asi hlouběji, tak jsem v tom pokračoval někdy další den.
Návod: navlhčíte vatovou tyčinkou několikrát za sebou, vždy po zaschnutí, léčené místo. Na první pohled nebude nic nápadného, ale kůže má změněnou strukturu (od kyseliny) a vhodným špičatějším nožíkem to inkriminované místo postupně seškrábete - bezbolestně, bez krve, jen tu tvrdou a suchou kůži, a hlavně pak to oko. Hodně zdaru.
Ponořte celé syrové vejce do šálku octa. Vejce by mělo v octu zůstat po dobu 7 dní. Během této doby dojde k rozpuštění vejce a skořápky. Po sedmi dnech zůstává jen jedna část vejce a tou je transparentní membrána, kterou je zapotřebí z nádoby odstranit. Malé množství tohoto vaječného octa se smíchá se sklenicí teplé vody a užívá třikrát denně. Samurajové toto tonikum užívali jako zdroj síly a moci.
Ochucený ocet
Ochucené octy existují již tisíce let. Mezi nejčastější aromatické látky přidávané do octa patří bylinky – rozmarýn, bazalka a česnek. Také se mohou přidávat květiny, ovoce nebo zelenina. Nejčastěji se vyrábí malinový ocet. Výroba takového octa zahrnuje následující:
umytí malin;
rozehřátí octa, nesmí dojít k vaření;
přidání malin;
přelití do uzavíratelných sklenic;
po vychladnutí skladovat na chladném a tmavém místě po dobu nejméně šesti týdnů;
po uplynutí této doby ocet přecedit a uskladnit do sterilizovaných lahví.
Ochucený ocet se dá vyrábět i z borůvek, broskví nebo meruněk.
Destilovaný ocet
Destilovaný ocet se používá v mořicích a čisticích prostředcích. Na rozdíl od jablečného octa neobsahuje žádné živé kvasinky, z tohoto důvodu by neměl být považován za zdroj léčebných výhod.
Ocet a česnek
Česnek dodává obdivuhodnou sílu a vytrvalost. Lze ho použít i při přípravě zálivek. Zde je recept na přípravu dobré zálivky:
½ šálku rostlinného oleje;
¼ šálku octa;
1 stroužek mletého česneku;
3 lžíce citronové šťávy;
1 lžíce cukru.
Bór v octě
Bór je minerál, který je nezbytný jak pro život rostlin, tak i pro život živočichů. Pokud je v lidském těle nedostatek bóru, nedochází k tvorbě silných a rovných kostí. Bór je důležitý pro tvorbu kostí, protože hraje důležitou roli ve využívání vápníku. Ocet uvolňuje bór do těla a zároveň ovlivňuje uvolňování steroidních hormonů (estrogenu a testosteronu), jejich používání a životnost. Estrogen je jediným organickým lékem pro léčbu osteoporózy.
V naší poradně s názvem BOLAVÉ NOHY PO CHEMOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Můj příbuzný prodělal chemoterapii a nyní se mu rozbolavěli nohy - lýtka. Nohy má oteklé, dělají se mu otvory do lýtek, neustále mu z těchto ran něco teče a ničím se to nedá zahojit.Nohy mu stále ošetřujeme, přebalujeme, mažeme ruznými mastmi a k ničemu to nevede. Velmi prosím o radu, co by bylo dobré použít k ošetření.
Děkuji moc.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je potřeba, abyste tyto problémy konzultovali s onkologem, který vedl chemoterapii vašeho příbuzného. Otevřené nohy mohou být následkem rozkolísané hladiny krevního cukru, ale také následkem chemoterapie. Než konzultaci s onkologem provedete, tak nohy pečlivě převazujte a udržujte bez zánětu. Proti zánětu otevřených nohou je dobrá mast na záněty - Triamcinolon.
Jablečný ocet je hodně kyselý a některým lidem po něm není dobře. Zředit jej můžete vodou. Pokud vám jablečný ocet „nevoní“ vůbec, nahradit jej lze tabletami s obsahem octa, které prodávají v lékárnách. Jablečný ocet mohou užívat i těhotné a kojící ženy, ne však za účelem snižování váhy.
Jablečný ocet je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti v trávicím traktu. Kyselé prostředí žaludku ničí většinu mikroorganismů, které se dostávají s potravou do trávicího systému. Účinek jablečného octa se projeví postupným úbytkem škodlivých bakterií ve střevě. Jablečný ocet se proto doporučuje pro úpravu látkové výměny v organismu.
Jablečný ocet je produktem fermentace drcených jablek, při níž se štěpí cukry. V prvním stupni jsou přeměněny na alkohol, konečným produktem je ocet. Hlavní složkou (nejen) jablečného octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny.
Ve svém příspěvku BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .
Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Díky octu jsou vlasy hebké a lesklé. Obyčejná směs vody a octa uhladí povrch vlasu a vyčistí jej od nánosů vlasových přípravků. Použijete-li po umytí bílý nebo jablečný ocet, krásně tím vlasy oživíte.
Jak na to? To se dozvíte z následujících řádků...
Smíchejte jednu část vody s jednou částí octa. Samotný ocet je na vlasy příliš silný, proto je nutné jej nejprve naředit vodou. Čtvrtina hrnku octa a čtvrtina hrnku vody by na jeden oplach měly stačit.
Na oplach funguje skvěle jablečný nebo destilovaný bílý ocet. Někteří lidé upřednostňují jablečný ocet, protože nemá tak výraznou vůni.
Pokud máte hodně mastné vlasy, můžete použít navíc jednu polévkovou lžíci octa. Pokud máte vlasy sušší nebo trpíte lupy, použijte o jednu polévkovou lžíci octa méně.
Umyjte si vlasy šamponem jako obvykle. Pokud možno použijte vlažnou nebo studenou vodu. Myjete-li vlasy horkou vodou, mohou vypadat matně a takzvaně krepatě. Chladná voda uhladí vlasové šupinky a napomůže tak lesklému, hladkému vzhledu vlasů.
Nepoužívejte kondicionér. Protože vlasy oplachujete octem, nepotřebujete po mytí použít kondicionér. Díky octovému oplachu budou vlasy jemné a hladké. Vlasy opláchněte. Octovou vodu pomalu lijte na hlavu a snažte se ji rovnoměrně rozmístit do vlasů. Pomocí prstů oplach vmasírujte do vlasové pokožky a do vlasů od kořínků po konečky.
Nechte ocet působit pět až deset minut. Tak se oplach pořádně vsákne do vlasů. Využijte zbývající čas třeba na dokončení ranní či večerní hygieny.
Nakonec vlasy opláchněte studenou vodou, a to důkladně, abyste z vlasů odstranili přebytečný ocet. Nemusíte to ale přehánět, protože až vlasy uschnou, ocet z nich již nebude cítit.
Opakujte jednou nebo dvakrát týdně. Možná se vám účinek octového oplachu bude líbit natolik, že jej budete chtít opakovat pokaždé, když si budete mýt vlasy. Pokud ale ocet budete používat příliš často, může vám vlasy nadměrně vysušovat. Používejte jej jen jednou či dvakrát týdně, abyste obnovili lesk vlasů a odstranili zbytky vlasových produktů.
V naší poradně s názvem PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.
Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Zkuste úplně vyřadit chůzi na boso a nahraďte ji chůzí ve volné ortopedicky vhodně tvarované obuvi. Například sandály, žabky a podobně. Tyto speciální letní boty se dají koupit ve zdravotních potřebách. Taktéž pravidelně provádějte cviky s chodidly (kreslení osmiček nohou, oblékání ponožek jen za pomocí nohou, masáž chodidla pomocí šlapání na golfový míček, atd).
Ocet pomáhá snížit hladinu krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Kvůli jeho kyselosti při konzumaci by se dalo očekávat, že prostředí organismu bude dělat kyselejším, ale není tomu tak.
Jablečný ocet stejně jako jiné druhy octa obsahuje kyselinu octovou. Je vyroben fermentací jablka a alkoholu, umožňující bakteriím kyseliny octové převést alkohol na kyselinu octovou. Jablečný ocet obsahuje 5 až 6 % kyseliny octové, zatímco destilované bílé octy obsahují 4 až 7 % kyseliny octové.
Tento ocet je vhodné konzumovat s běžnou stravou, jelikož vyrovnává acidobazickou rovnováhu. Je tu jedno velké ale!
Při regulaci acidobazické hladiny v krvi hrají velkou roli ledviny, které způsobují, že se nadbytečné kyseliny vylučují jako součást moči. To znamená, že potraviny mohou ovlivnit hladinu kyselosti v moči. Jablečný ocet, i když obsahuje kyselinu, má skutečně alkalický účinek. Malé množství jablečného octa nemusí zvyšovat hladiny kyselin v moči, ale konzumace velkého množství octa může zvýšit kyselost moči.
Co z toho vyplývá...
Pokud pijete jablečný ocet, promíchejte jej s vodou a následně si čistou vodou propláchněte ústa. Kyselost nápoje může při pravidelné konzumaci způsobit poškození zubů nebo jícnu. U některých lidí, kteří pravidelně konzumovali ocet, byly zaznamenány snížené hladiny draslíku, což vede k oslabení kostí a zvyšuje se riziko vzniku osteoporózy.
Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD GELOVÝM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.
Tak na toto bych raději ocet nepoužívala, ocet také vzniká nějakým kvašením a kvasnice obecně jsou nejhojnější půdou pro plíseň, takže toto bych vyloučila. Citron určitě nebo citrogrep kapky se používají proti plísni, ale co je velice účinné, mně zmizí fleky na kůži do dvou až tří dnů mazání nezředěného tea tree oleje téměř úplně, je to nejrychlejší a nejúčinnější zabiják plísně na vnější použití. Ale pokud máte plíseň pod nehtem, máte ji i v těle. Může to být Candida Albicans, o tom si zjistěte. Pokud máte i jiné obtíže, můžete udělat i slinový test, je to zákeřná potvora. Právě na to držím dietu, protože příznaky v silném stádiu jsou širokospektré a velmi nepříjemné, život znepříjemňující - špatné dýchání, deprese, suché vlasy, atd. je toho velmi mnoho. Radím vám zjistit si jestli nějakou plíseň v těle nemáte, přinejlepším se tam dostala od někoho infikovaného a je tedy zatím jen povrchová, ale může se nakazit celý organismus. Je výborné to včas podchytit správnou dietou. Nechci strašit, ale vím, co tahle nemoc dokáže a jak neskutečně rychle se množí.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nejdříve musíte zjistit příčiny vzniku a poté najít vhodné recepty z lidových prostředků.
Zde jsou babské rady na prasklé paty:
Aloe vera: Gel z aloe vera si natřete na paty po jejich namočení ve vlažné vodě. Případně můžete vyzkoušet pastu z aloe vera a medu. Pokud ji budete používat každý den po celý týden, pocítíte rychlé zlepšení stavu nohou. Ideální je používat aloe vera před spaním. V noci se může do pokožky velmi dobře vstřebat (nezapomeňte na ponožky).
Aspirin: Aspirin (balení po 10 ks) a sklenka vodky. Rozetřete tablety na prášek, zalijte vodkou a po dobu dvou dnů používejte jako teplý obklad na noc.
Banán: Dva zralé banány rozmačkejte na hladkou kaši. Tuto směs pečlivě naneste na chodidla a nechte 20 minut působit, poté opláchněte. Tento postup opakujte každý den po dobu dvou týdnů, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Banán obsahuje látky, které dokážou dokonale zvláčnit tvrdou kůži na nohou. V banánu najdete také vitaminy A, B6 a C, které mají vliv na pružnost kůže a příznivě ovlivňují její hydrataci.
Bylinky: Heřmánek je univerzální a pomáhá, i když některým se může jeho vůně spojovat s miminky. Takže je možné sáhnout i po jiné síle z přírody. Vhodná je komonice smíchaná se semeny pískavice, anebo komonice s kořenem kostivalu. Ale je možno přidat i další rostliny, ovesnou slámu, měsíček, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí si můžete vytvořit téměř neomezené množství, podle vlastních preferencí a také podle toho, jak na ně naše paty budou reagovat.
Cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky a ty položíme na paty v husté vrstvě. Zabalíme pod celofán, oblečeme si ponožky a necháme působit po dobu 2–3 hodin.
Cuketa: Cuketu umixujeme, přidáme lžíci olivového oleje, zábal dáme na paty a necháme působit pod bavlněným šátkem celou noc.
Glycerin s octem: Udělejte si obklad z glycerolu, 9% octu a amoniaku. Všechny komponenty namíchejte ve stejném poměru, amoniak přidejte až nakonec. Namočte hadřík v kapalině a ovažte si jím paty.
Jedlá soda: Do misky s vlažnou vodou vsypte 3 polévkové lžíce jedlé sody. V této směsi namáčejte chodidla po dobu 15 minut. Poté nohy osušte a obruste je pemzou. Opakujte dvakrát týdně. Jedlá soda působí jako exfoliant, stejně jako peeling odstraní z vašich pat mrtvé buňky a má protizánětlivé vlastnosti.
Kokosový olej či sádlo: Silnou vrstvu kokosového oleje (nebo vepřového sádla) naneste na předem omytá a osušená chodidla. Na nohy si oblečte ponožky a olej (sádlo) a nechte působit přes noc. Opakujte každý večer před spaním. Kokosový olej i ve
I když jsou skutečné alergie na ocet vzácné, někteří jedinci pociťují příznaky podobné alergii v důsledku citlivosti na určité složky nebo přísady octa. Tyto citlivosti se mohou projevovat jako příznaky podobné potravinovým alergiím, jako je ucpaný nos, kopřivka nebo zažívací potíže, i když se nejedná o skutečnou imunitní reakci.
Skutečné potravinové alergie zahrnují reakci imunitního systému na bílkoviny v potravinách, což spouští uvolňování chemických látek, které způsobují alergické příznaky.
Ocet, zejména většina druhů, neobsahuje dostatek bílkovin k vyvolání této imunitní reakce.
Citlivost a intolerance na látky, jako je histamin, siřičitany nebo salicyláty, které se nacházejí v octu, mohou způsobit příznaky podobné alergii.
Kyselina octová v octu může také dráždit trávicí systém a způsobovat gastrointestinální příznaky.
Balzamikový ocet může obsahovat stopové množství bílkovin, ale to obvykle nestačí k vyvolání skutečné alergické reakce.
Jablečný ocet ačkoli je někdy propagován jako lék na alergie, má jen omezené vědecké důkazy podporující jeho účinnost při léčbě alergií a někteří jedinci mohou být na jeho složky citliví.
Příznaky alergie
Mezi příznaky citlivosti mohou patřit kožní vyrážky, svědění, otoky, bolesti břicha, nevolnost a dýchací potíže, jako je sípání nebo potíže s dýcháním.
Pokud máte podezření na alergii na ocet, je nejlepší se poradit se zdravotníkem, který vám stanoví správnou diagnózu a zvolí léčbu.
V naší poradně s názvem OCET NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.
Chcel by som sa spytat ci sa da pouzit ocot na liecenie svrabu.asi pred mesiacom som svrab prekonal pouzivanim masti infectoscab ale ako vidim znovu sa mi vratil lenze tentokrat som odcestovany v zahranici a nemam moznost sa dostat k tejto masti.niekde som cital ze s octom sa da prekonat svrab ale nie som si tym isty tak by som chcel vediet ci je to pravda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Bohužel ocet je na svrab slabý a nedokáže ho zahubit. Budete muset po návratu k lékaři, Infectoscab je to nejúčinnější, co dnes proti svrabu máme.
Ocet je velmi kyselý. pH octa je v rozmezí 2–3. Filtrovaný jablečný ocet je nutričně podobný ostatním druhům octa. Někteří věří, že je více alkalizující než jiné octy, ale neexistují žádné důkazy, které by to podporovaly. Čím méně je filtrovaný, tím obsahuje více látek, jako jsou komplexní sacharidy a dietní vlákninu. Obě tyto složky jsou velmi účinné proti rakovině. Pokud je ocet vyroben z čerstvých, chemicky neošetřovaných jablek, obsahuje zdravou dávku pektinu. Pektin je rozpustná vláknina, je tedy velmi vhodný pro náš organismus, protože zpomaluje vstřebávání potravy a tekutin ve střevech. Pektin se zároveň váže na cholesterol, čímž ho odvádí z těla ven. Menší množství cholesterolu pak vede ke snížení rizika kardiovaskulárních problémů, jako jsou srdeční infarkty a mrtvice.
Pití zředěného jablečného octa pravděpodobně neovlivní pH vašeho těla, ale pravidelná konzumace může mít tyto výhody:
Může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Několik studií na zvířatech ukázalo, že ocet může snížit krevní tlak, cholesterol, triglyceridy a další rizikové faktory srdečních onemocnění. Není však známo, zda by ocet měl stejný účinek u lidí.
Může zvýšit citlivost na inzulín. Podle této studie bylo prokázáno, že ocet zvyšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu.
Může podporovat hubnutí. Některé studie naznačují, že octy, včetně jablečného, mohou napomáhat hubnutí omezením chuti k jídlu a snížením tak příjmu kalorií. Důkazy spojující příjem octa s úbytkem hmotnosti jsou však příliš slabé na to, abychom mohli vyvozovat závěry.
V naší poradně s názvem NEVOLNOST PO POŽITÍ JABLEČNÉHO OCTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novák Petr.
po požití většího množství ředěného jablečného octa už 24 hodin přichází nevolnost a zvracení neemohu se ani najíst vše jde po chvilce ven jak to zastavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.
Všeobecně je riziko při příležitostném použití malého množství jablečného octa velmi nízké. Avšak při dlouhodobějším používání nebo užívání ve velkých dávkách by mohl představovat riziko. Zde jsou některé věci, které je dobré mít na paměti:
Jablečný ocet je velice kyselý. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Jak název napovídá, je to poměrně ostrá a výrazná složka. Jablečný ocet by se tedy měl vždy před požitím zředit vodou nebo šťávou. Čistý jablečný ocet by mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a krku. V jedné studii je uveden případ, kdy žena užívající doplňky z jablečného octa utrpěla trvalé poškození jícnu poté, co jí tabletky uvízly v krku.
O octu je známo, že způsobil kontaktní poleptání kůže.
Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o užívání jablečného octa se svým lékařem.
Jablečný ocet může teoreticky reagovat s diuretiky, projímadly a léky proti cukrovce a nemocem srdce. Jestliže máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete ocet užívat. Ocet obsahuje i chróm, který může pozměnit hladinu inzulínu.
Jablečný ocet pomáhá při celkové únavě a rekonvalescenci a je velmi účinný při nemocech srdce, vysokém krevním tlaku a zvýšeném cholesterolu.
Jablečný ocet dobře pomáhá i při hubnoucích programech při redukci váhy a i žaludeční potíže se okamžitě zmírní, když vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octa.
Revma a dna se dají jablečným octem léčit pravidelným popíjením ráno a večer 2 dl vody a 1 lžíce jablečného octa. Pokud by se toto užívalo jen večer, tak se tím stimuluje činnost střev při nočním zpracování bílkovin.
Rány od bodnutí hmyzu je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem a zatřít čerstvě rozkrojenou cibulí. Rána se tím vydezinfikuje a také přestane svědit.
Na bolest v krku se několikrát denně kloktá 1 dl teplé vody a 2 lžíce domácího jablečného octa.
Jablečný ocet a způsoby jeho použití, video.
Zde je seznam naučných videí, kde je vidět na co a jak se dá použít jablečný ocet v kosmetice: video jablečný ocet.
V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.
Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.
Nateklým nohám můžete ulevit i bez pomoci chemických preparátů a léků proti bolesti. Zkuste některé níže uvedené babské rady či recepty na unavené a oteklé nohy.
Tipy:
Nohám uleví zvýšená poloha a pravidelné kroužení chodidly a pohybování s prsty u nohou.
V práci se při přestávkách snažte vždy projít, zkuste například střídat chůzi na špičkách a patách.
Dodržujte pitný režim. Zejména v horkých dnech potřebuje tělo dostatečný přísun tekutin.
Vyhýbejte se kouření a alkoholu.
Účinky bude mít i masáž chodidel, která uvolní a rozproudí lymfatický systém.
Recept na unavené a oteklé nohy:
Na oteklé nohy zabírá mazání z kostivalu. Kostival omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Vložte do sklenice, zalijte francovkou a uzavřete. Tři týdny nechte odstát nejlépe na okně. Tekutinu poté slijte a máte ideální mazání nejen na oteklé nohy, ale i na bolavé ruce, klouby nebo záda.
Uvařte čočku. Poté slijte vodu do nějaké nádoby a pravidelně ji pijte.
Unavené a oteklé nohy osvěží masáž francovkou nebo koupel ve vodě s citronovou šťávou.
K úlevě oteklým nohám můžete použít také vodu, ve které se předtím vařily brambory. Nohy se prokrví a otok opadne.
Na oteklé nohy pomáhá rovněž sprchování, a to střídavě teplou a studenou vodou. Střídání teploty končetiny krásně prokrví a uleví jim od bolesti.
Bojovat proti oteklým nohám můžete i s použitím bylinek. Pomáhá například odvar z třezalky, slivoně, kořene pampelišky nebo petržele.
Návodů je mnoho, ale který funguje? Z recenzí vyplývají následující možnosti.
Alternativní metody
Nachystejte si nádobu s tak teplou vodou, jakou snesete, přidejte kapku octa. Nehty nechte pořádně odmočit a poté ostříhejte kleštičkami, nůžky na to bývají krátké. Ocet nehty změkčí a je vhodný i proti pocení a zápachu a má dezinfekční účinky.
Dejte 1 lžíci kuchyňské soli do nádoby s teplou vodou, ponořte do ní nohy, promněte nehty a vydržte co nejdéle. Poté proveďte střih nehtů.
Odmočte nohy v mýdlové vodě a poté si ostříhejte nehty.
Nasypte Karlovarskou vřídelní sůl do nádoby s teplou vodou a namočte do ní nohy dostatečně dlouho, poté si ostříhejte nehty.
Nehty se musí zpilovat pilníkem do tenka. Udělá to každá pedikérka; na doma si kupte v drogerii papírový pilník a pak už jen nehty udržujte.
Když si omyjete nohy a osušíte, natřete je nehtovou mastí. A pak si je další den pilníčkem upravte.
Komerce
V lékárně prodávají na tvrdé nehty změkčující mast.
Účinný je výrobek Savon Noir (černé mýdlo) kosmetiky La Sultane de Saba.
Také Scholl změkčovač nehtů je už po 10 minutách po nanesení účinný. Změkčuje tvrdé, silné nehty na nohou o 30 %, usnadňuje stříhání a úpravu nehtů. Zmírňuje pocit nepohodlí a pomáhá předcházet zarůstání nehtů. Je obohacený o provitamin B5.
Služby
Pomůže pedikér či pedikérka a ještě si přitom člověk odpočine.
Kompletní pedikúra vyžaduje stejně jako manikúra poměrně velké množství pomůcek, jejichž pořizovací cena nemusí být zanedbatelná. Řešením jsou pedikúrní sety, ty ale ne vždy obsahují ty nejvhodnější pomůcky a nelze je libovolně kombinovat. Často se firmy specializují například na kovové pedikúrní prostředky, ale kovový pilník je pro péči o nohy naprosto nevyhovující. Proto doporučujeme pomůcky kupovat zvlášť podle osobních preferencí a požadavků.
Co všechno je pro správnou pedikúru potřeba:
Zaprvé je to odlakovač. Ten má pravděpodobně většina žen doma. Ale i mezi nimi jsou rozdíly, na které bychom si měli při nákupu dát pozor. Důležité je totiž používat odlakovače bez acetonu. Aceton je agresivní látka, která může způsobit třepení nehtů, jejich vysychání a také tvorbu záděrů. Pokud naopak odlakovače obsahují vitamíny a výživné látky, je to jedině výhoda.
Mezi vatovými tampónky už příliš rozdílů není a na odlakování nehtů stačí bohatě ty běžně dostupné. Pro odlakování hůře dostupných míst se vám možná budou hodit vatové tyčinky, které namočíte do odlakovače, nebo speciální odlakovač v tužce. Všechno byste měli bez problémů sehnat v lepších drogeriích.
Další nutnou pomůckou je pilník pro úpravu nehtů do požadovaného tvaru. Na rozdíl od nehtů