Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OCHRANNA DOBA PO DOBRANI PENICILINU

OBSAH

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem OCHRANNÁ LHŮTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Kobzan.

Jaká je ochranná lhůta po postřiku ? Za jak dlouho mohu pustit slepice do trávníku ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Před postřikem trávník posekejte, pak aplikujte Bofix a za deset dní znovu posekejte. Posekanou trávu nezkrmujte, ale kompostujte. 11. den po postřiku a po prvním sekání již můžete na trávu pustit zvířata.

Zdroj: diskuze Ochranná lhůta

Fyzická námaha po antibiotikách

Alespoň týden až dva po dobrání antibiotik obecně lékaři doporučují klidový režim. Vždy záleží na rozsahu infekce. Jde o individuální posouzení konkrétní situace.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi OCHRANNÁ LHŮTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Kobzan.

Jaká je ochranná lhůta po postřiku ? Za jak dlouho mohu pustit slepice do trávníku ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Morris.

Pane, vy jste asi nečetl článek, že se tak hloupě ptáte...

Zdroj: diskuze Ochranná lhůta

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ LÉKY PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Skalská.

Dobrý den, chci se zeptat: brala jsem Roxilip na cholesterol 5 měsíců a začla jsem po něm hubnout o 7 kg. vysadila jsem ho před 14 dny, ale stále hubnu. Jak dlouho lék ještě bude působit? Děkuji za odpověď Skalská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V laboratorní studii na myších bylo prokázáno hubnutí po léčbě Rosuvastatinem - účinná látka Roxilipu. Obvykle tento lék působí ještě 7 dní od poslední dávky. Takže 14 dní po skončení léčby je stále krátká doba, aby se mohlo projevit zlepšení. Nyní byste se měla soustředit na příjem vyvážené stravy bez živočišných tuků. Pokud můžete, tak začněte s nějakým typem fyzické námahy, abyste zbytečně nepřibrala jen tukovou tkáň, ale i svaly. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a sdělujte mu své pokroky ve výživě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí léky po dobrání

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi ZARUCNI DOBA WELLION GOLD TEKUTY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Fikáček.

Zajímá mne záruční doba tohoto výrobku.Hypoglikemii nemívámm často a proto mne zajímá doba jeho použitelnosti. Děkuji za odpověď.J.F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Johan.

Na dobu použitelnosti se musíte zeptat prodejce. Tady je odkaz: www.wellion.cz/cs/Ko…

Zdroj: diskuze Zarucni doba wellion gold tekuty cukr

Jak dlouho jsou antibiotika v krvi

Antibiotika (ATB) jsou léky pro akutní použití, jejich biologický poločas odpovídá přesně tomu, po kolika hodinách se používají, poté se již v těle přemění a vyloučí a je nutno podat další dávku. To znamená, že pokud jsou podávány po 8 hodinách, v těle jsou 8 hodin, pokud po 12 hodinách, tak jsou v těle 12 hodin.

Beta-laktamová antibiotika (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy, karbapenemy) jsou dle své farmakokinetiky řazena mezi time-dependent ATB. Klíčové u nich je, jakou dobu převyšuje koncentrace léku takzvanou minimální inhibiční koncentraci (MIC). Při perorálním podávání proto nevychází 12hodinový interval jako ideální, vhodnější je 8hodinový, nejvhodnější pak 6hodinový, tam ale prudce klesá ochota pacienta spolupracovat – nechce vstávat v noci, aby užil 1 dávku léku. A proto 8hodinová dávkovací strategie vychází nejlépe. Obdobnou kinetiku mají například i glykopeptidy, mezi které patří vankomycin a teikoplanin, které by bylo ideální podávat kontinuální injekcí (účinek záleží na AUC = area under the curve, tedy na eliminační křivce a MIC).

Pro přesné určení, jak dlouho zůstanou po dobrání antibiotika v krvi, není dostatek údajů. Po monitorování TDM (therapeutic drug monitoring) by se dala určit aktuální koncentrace léčiva, byť již při vysazení 1 dávky nám po notnou dobu účinnost antibiotika vypadne (aminopeniciliny nemají post-ATB efekt jako cefalosporiny, karbapenemy nebo aminoglykosidy). Konkrétně dle specifikace antibiotika lze najít poločas eliminace. To je doba, za kterou koncentrace antibiotika v krvi klesne na polovinu.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Inkubační doba

Inkubační doba salmonely, tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění, je maximálně 48 hodin. Obvykle však kolem 8 hodin.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem IVOMEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horak Milan.

mohu ockovat vakcinou ivomec pripustene a kojici samice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivomec je injekční roztok určený k léčbě a prevenci parazitóz u skotu, ovcí a prasat. Neoficiálně se používá i u králíků a to v množství 0,1 ml na kilogram živé váhy králíka. Předávkování má za následek otok mozku a smrt. Pro nezkušené chovatele je lepší použít podání na kůži v množství 3 kapky mezi lopatky. Ivomec se vstřebává kůží a účinkuje stejně jako při injekční aplikaci.
Ivomec může být aplikovaný samicím i v době březosti a laktace.
Ochranná lhůta pro konzumaci masa je 28 dní od okamžiku ošetření. Ochranná lhůta se týká i králíků sajících mléko od ošetřené samice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ivomec

Inkubační doba HIV

Inkubační doba HIV po nakažení je 3–8 týdnů, kdy přibližně u 50 % infikovaných dochází k příznakům primoinfekce, to znamená akutní HIV infekce. Ta obvykle vypadá jako chřipkové onemocnění.

Zdroj: Infekce HIV

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Dobrý den, zajimalo by mě z jak dlouho po sexu s člověkem, který má chlamydie trach. se stávám také infekční? Až po inkubační době nebo okamžitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po styku s osobou nakaženou chlamydií se můžete stát infekční do několika týdnů. Doba nelze přesně určit, protože záleží na mnoha okolnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Nakažlivost a inkubační doba

Inkubační doba u pásového oparu je 7−14 dní, u planých neštovic 13−14 dní. Období nakažlivosti u pásového oparu bývá zhruba 1−2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků.

Zdroj: Pásový opar

Poradna

V naší poradně s názvem OCHRANNÁ PÁSMA INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štencek Václav.

Můžete mi prosím poradit.

Přes souseda vedou inženýrské sítě a to konkretně plynová přípojka a částečně i vodovodní přípojka. Soused postavil oplocení a v malé části dokonce přímo nad vodovodní přípojkou a vysázel tam tuje, kte.ré vysadil přímo na plynové přípojce. Pokud se nemýlím tak ochranné pásmo by mělo být 1 m. Tyto obě přípojky vedou pararélně 0,8 m od sebe. Může si to soused dovolit, když ochranné pásmo by mělo být 1 m. Co mohu proto udělat, aby odstranil tuje. Také mě udivuje, že stavební úřad mu povolil v roce 2012 postavit oplocení. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nejlepší řešení bude spřátelit se sousedem. Jako přítel vás pak může vyslechnout, až mu budete líčit proč vám vadí jeho túje. Pak můžete očekávat úspěch. Když to budete tlačit přes úřady, psát různá oznámení, tak se dočkáte jen naschválů a váš život se změní v peklo.

Zdroj: diskuze Ochranná pásma inženýrských sítí

Ochranné pásmo vodovodu

Pro vedení rozvodů vody a kanalizace v zastavěných územích a pod komunikacemi platí hodnoty stanovené ČSN 73 6005 – Prostorové uspořádání sítí technického vybavení.

Ochranná pásma pro vedení vodovodů a kanalizací jsou vymezena dle průměru potrubí:

  • do DN 500 mm je ochranné pásmo 1,5 m na obě strany;
  • nad DN 500 mm je ochranné pásmo 2,5 m na obě strany;
  • u průměru potrubí o 200 mm, uloženého ve větší hloubce než 2,5 m, je ochranné pásmo 3,5 m.

Zdroj: Ochranné pásmo

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Inkubační doba

Inkubační doba u spalniček je zhruba deset až čtrnáct dní. Člověk je infekční již několik dní (5 – 7 dní) před vznikem vyrážky a ještě zhruba 5 dní poté, co se vyrážka objeví. V tuto dobu je potřeba, aby nemocný byl v izolaci a nemohl šířit spalničky dále.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Richtrova.

Dobrý den ,měla bych dotaz ,muj pes měl bradavici kousek od čumáku,jenže přišel pán a myslel si že je to klíště a utrhl jí to,muže se něco stát?!Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrozí zde infekce kůže, protože pejsek čichá všude kolem a může si ránu infikovat.
Kupte v lékárně desinfekční roztok Solutio Novikov a tím ránu potřete. Vytvoří se tak zelená ochranná vrstva, která zabrání vniku infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice u psa

Nakažlivost a inkubační doba

Svrab je nakažlivý! Pokud trpíte svrabem, můžete být přenašečem roztoče na jiné lidi. Po prvním napadení roztočem svrabu se mohou objevit prvotní příznaky během několika týdnů. Tato doba je známá jako inkubační doba. Pokud však dojde k opětovnému nakažení, objeví se příznaky během několika dní.

Zdroj: Jak se bránit nákaze svrabem

Inkubační doba

Spálová angína se vyskytuje většinou u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté nad 10 let. Inkubační doba u spálové angíny je asi 1–5 dní.

Zdroj: Spálová angína

Impetigo – obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá impetigo.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: Salmonela

Ochranná pásma komunikací

Ochranná pásma týkající se ochrany dopravy jsou stanovena v jednotlivých zákonech vydávaných většinou Ministerstvem dopravy.

Ochranné pásmo drah železničních, tramvajových, trolejbusových a lanových je vymezeno svislou plochou vedenou takto:

  • u celostátní a regionální dráhy – 60 m od osy krajní koleje, nejméně však 30 m od hranice obvodu dráhy;
  • u celostátních drah vybudovaných pro rychlost vyšší než 160 km/h – 100 m od osy krajní koleje, nejméně však 30 m od hranice obvodu dráhy;
  • u vlečky – 30 m od osy krajní koleje;
  • u speciální dráhy – 30 m od hranic obvodu dráhy;
  • u tunelů speciální dráhy – 35 m od osy krajní koleje;
  • u lanové dráhy – 10 m od nosného lana, dopravního lana nebo osy krajní koleje;
  • u dráhy tramvajové a trolejbusové 30 m od osy krajní koleje nebo krajního trolejového drátu.

Pro dráhy vedené na pozemních komunikacích a vlečku v zavřeném prostoru provozovny nebo v obvodu přístavu se ochranné pásmo nezřizuje. V ochranném pásmu dráhy lze veškeré stavby zřizovat pouze se souhlasem drážního správního úřadu a za podmínek jím stanovených.

Vymezení ochranných pásem u silnic, dálnic a místních komunikací stanovuje prováděcí vyhláška k zákonu o pozemních komunikacích (silniční zákon) jako území ohraničené svislými plochami vedenými po obou stranách komunikace ve vzdálenosti:

  • 100 m od osy vozovky přilehlého jízdního pásu dálnice a silnice budované jako rychlostní komunikace;
  • 50 m od osy vozovky silnice I. třídy;
  • 25 m od osy vozovky silnice II. třídy a místní komunikace, pokud je budována jako rychlostní komunikace;
  • 20 m od vozovky silnice III. třídy;
  • 15 m od osy vozovky místní komunikace I. a II. třídy.

V silničních ochranných pásmech je zakázáno provádět jakoukoliv stavební činnost, která vyžaduje ohlášení stavebnímu úřadu nebo povolení stavby s výjimkou některých staveb (například úpravy odtokových poměrů, stavby sloužící obraně státu a podobně). O případné výjimky se žádá při územním řízení.

Ochranná pásma zajišťující bezpečnost leteckého provozu jsou stanovována rozhodnutím Státní letecké inspekce v rámci územního řízení pro stavbu pozemního leteckého zařízení. Jinak je třeba žádat o souhlas Státní letecké inspekce i v případě staveb mimo ochranná pásma, pokud jde o:

  • stavby či zařízení vysoké 100 m a více nad terénem;
  • stavby a zařízení vysoké 30 m a více umístěné na přirozených nebo umělých vyvýšeninách, které vyčnívají 100 m a výše nad okolní krajinu zařízení, které mohou rušit funkci leteckých palubních přístrojů a pozemních leteckých zabezpečovacích zařízení.

Zdroj: Ochranné pásmo

Ochranná pásma plynovodů

U plynovodů a plynárenských zařízení se ochranným pásmem rozumí prostor ve vodorovné vzdálenosti od půdorysu plynárenského zařízení, měřeno kolmo na jeho obrys.

Nízkotlaké plynovody do 5 kPa (0,005 MPa). Středotlaké plynovody od 0,005 MPa do 400 MPa.

U plynovodů a přípojek:

  • nad průměr 500 mm je ochranné pásmo 12 m;
  • od průměru 200 mm do 500 mm je ochranné pásmo 8 m;
  • do průměru 200 mm včetně je ochranné pásmo 4 m;
  • nízkotlakých rozvodů v zastavěném území obce je ochranné pásmo 1 m;
  • středotlakých rozvodů v zastavěném území obce je ochranné pásmo 1 m;
  • u technologických objektů je ochranné pásmo 4 m;
  • u vysokotlakých a velmi vysokotlakých plynovodů v lesních průsecích musí být udržován volný pruh pozemků o šířce 2 m na obě strany od osy plynovodu a nesmí se zde vysazovat porosty kořenící do větší hloubky než 20 cm nad povrch plynovodu.

Pro plynová zařízení jsou vymezována kromě ochranných pásem také bezpečnostní pásma, která energetický zákon v příloze odstupňovává podle povahy a velikosti zařízení v rozmezí 10 až 300 m.

Zdroj: Ochranné pásmo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP