Koupel v epsomské soli je výborný způsob, jak zmírnit bolest svalů, křeče, bolesti kloubů a modřiny. Z tohoto důvodu se jedná o skvělou koupel po intenzivním cvičení. Po koupeli v epsomské soli budete uvolnění a zrelaxovaní. Je vhodné si ji připravit večer před ulehnutím do postele.
Do teplé lázně, tak teplé, jak jen snesete, dejte 2 šálky soli. Pořádně ji rozmíchejte, aby se ve vodě dokonale rozpustila. Nejlepších výsledků docílíte, ponoříte-li se do lázně na 15–25 minut.
Do koupele můžete přidat nejen epsomskou sůl, ale i himalájskou sůl a sodu bicarbonu, nejen že si příjemně oddychnete a doplníte hořčík (epsomská sůl), ale i minerály (himalájská sůl) a soda bicarbona se postará o vytvoření zásaditého prostředí.
Koupel s epsomskou solí a jablečným octem
Do horké koupele přidejte 100 g epsomské soli a ½ šálku jablečného octa. Po dobu koupele lehce masírujte pokožku, aby se póry otevřely. Koupel provádějte nejlépe před spaním. Napomáhá k lepšímu a klidnějšímu spánku. Druhý den po koupeli se pak cítíte plni energie a odpočatí. Jablečný ocet zanechá vaši pokožku jemnou a hladkou, jako byste použili krém na zjemnění kůže.
Koupele nohou s epsomskou solí
Nemůžete-li si dopřát plnohodnotnou koupel, zkuste alespoň koupel nohou v epsomské soli. Koupel nohou v epsomské soli nejen zmírní jejich otoky a vytáhne z těla toxiny, ale navíc zničí plíseň a zbaví vás nepříjemného zápachu nohou. Do větší nádoby s teplou vodou nasypte ¼ šálku soli. Nohy do koupele ponořte na 10 až 15 minut.
Ve svém příspěvku JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Martin Beránek.
Dobrý den,
pouze z výsledků laboratorního vyšetření nelze příliš věcí usuzovat. Nelze postavit diagnozu a už vůbec se nedá stanovit prognóza. Z přiložených výsledků vyplývá, že vyšetřovaná osoba má poruchu jaterních buněk a zvětšený průměrný objem erytrocytů. Tato kombinace (zvýšení GMT a objemu erytrocytů) se nejčastěji vyskytuje při toxickém poškození jater. V ČR je nejčastější noxou alkohol (ale nikoliv jediný). Z parametrů, podle kterých posuzujeme syntetickou funkci jater, je dostupné pouze vyšetření koagulace a to je nezměněno. Dá se tedy říct, že játra zatím neprojevují závažnou poruchu své funkce, poškození může být nanejvýš lehké. K lepšímu posouzení by však bylo potřeba ještě stanovit i hladinu celkové bílkoviny, albuminu, cholinesterázy. Detoxifikační funkci jater pak ukáže hladina amoniaku. Může se tedy jednat jen o počáteční stadia poškození jater, kde stačí pouze odstranění škodlivin (alkolová abstinence v každém případě), ale může se již jednat i o fibrozu jater. K tomu by bylo potřeba doplnit další vyšetření. Návštěvu lékaře a konzultaci dalšího postupu s ním tedy jednoznačně doporučuji.
S pozdravem
M. Beránek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Využití epsomské soli v domácnosti je také pestré a nezanedbatelné. Je možné ji využít třeba na níže uvedené problémy.
Na hmyzí kousnutí – obklad s epsomskou solí vám pomůže při pokousání hmyzem, pobodání od včel. Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 1 šálkem teplé vody. Namočte do směsi čistou látku a přitiskněte na postiženou oblast za účelem zmírnění bolesti, pálení a svědění.
Odstraňování třísek – zbavit se třísky bývá občas záludná a bolestivá činnost. Zapomeňte na jehlu. Ponořte místo, kde máte třísku, do lázně s epsomskou solí. Epsomská sůl třísku vytáhne bez porušení kůže.
Čištění dlaždiček – špína na obkládačkách v kuchyni a v koupelně se těžko čistí. Silné přípravky na dlaždičky jsou nejen drahé, ale často navíc obsahují škodlivé chemikálie. Připravte si tedy svůj vlastní účinný prostředek na odstraňování špíny z kachliček: smíchejte stejný díl tekutého mycího prostředku na nádobí a epsomské soli. Drhněte dlaždičky houbičkou a pak je pořádně opláchněte vodou.
Hubení hmyzu – smíchejte ¼ šálku epsomské soli se 2 šálky vody a roztok nalijte do rozprašovače. Nastříkejte směs na rostliny v domácnosti a bezpečně odradíte hmyz, aniž byste museli sáhnout k použití chemických insekticidů.
Hnojení trávníku a rostlin – epsomská sůl je výborné hnojivo na trávník a pokojové rostliny. Chcete-li mít trávu zelenější, přidejte epsomskou sůl do vody v poměru 1 šálek na necelé 4 l vody a pokropte tímto roztokem trávník. Při hnojení pokojových rostlin prostě stačí nasypat jednou týdně trochu epsomské soli na půdu v místech, kde rostlina vyrůstá ze země – kolem její základny. Tato metoda hnojení také výborně funguje u rajčat a jiné zeleniny.
V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.
Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.
I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.
Grapefruit k detoxikaci jater
Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.
Řepa a mrkev na očistu jater
Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.
Zelený čaj pročistí játra
V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.
Listová zelenina na detoxikaci jater
Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.
Avokádo k očistě jater
Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.
Jablka na čistá játra
Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.
Olivový olej při detoxikaci jater
Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.
Cereálie při detoxikaci jater
Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.
Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater
Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve vašem organizmu. Zároveň produkují enzymy v játrech. Tyto přírodní enzymy pomáhají vypláchnout karcinogeny a další toxiny z těla. Díky tomu výrazně snižují riziko rakoviny.
Citrusové plody k detoxikaci jater
Citrusové plody obsahují vysoké množství vitaminu C, který pomáhá tělu při odstraňování toxinů z těla. Toxické látky mohou být absorbovány vodou. Pití čerstvě vymačkané šťávy z citronu nebo limetky pomáhá stimulovat játra. Tyto šťávy by se měly pít každé ráno.
Vlašské ořechy na přirozenou očistu jater
Vlašské ořechy drží vysoké množství aminokyseliny arginové. Také pomáhají játrům v detoxikaci amoniaku. Vlašské ořechy také obsahují vysoké množství glutathionu a omega-3 mastné kyseliny, které podporují normální činnost čištění jater.
Zelí čistí játra
Stejně jako brokolice a květák, tak i zelí pomáhá stimulovat enzymy jater během detoxikace a díky tomu pomáhá vypláchnout toxiny. Pokuste se jíst co nejvíce zelného salátu, zelných polévek a zelí.
Kurkuma na játra
Kurkuma je koření. Pokuste se ho přidávat do masa nebo vegetariánských mís pro okamžitou jaterní očistu. Kurkuma pomáhá zvýšit jaterní detox. Zvyšuje výskyt enzymů, které aktivně odstraňují karcinogeny.
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Existuje řada různých způsobů, jak vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také koupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.
Lidé epsomskou sůl již po staletí používají jako projímadlo (k léčbě zácpy), jako prostředek k léčbě nespavosti a fibromyalgie (bolesti svalů).
Bohužel ale přínos epsomské soli v léčbě těchto onemocnění není dostatečně ověřen kvalitními odbornými studiemi, a tak je její použití v této oblasti založeno spíše na určité empirické zkušenosti lidí než na vědeckém bádání.
Pozitivní účinky epsomské soli jsou obvykle připisovány hořčíku, kterého má většina lidí naprostý nedostatek.
Ve svém příspěvku OČISTA JATER - DISKUZE OČISTA ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thea.
Já jsem zvládla nejvíc týdenní očistu. Dělám ale dvakrát do roka očistu jater ( http://www.detoxikuj.netstranky.cz). Je dobrá i před půstem nebo hladověním, aby se líp snášelo.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Přestože je epsomská sůl při správném používání a za normálních okolností bezpečnou látkou, může mít i některé nežádoucí účinky. To platí zejména v případě, kdy ji užíváte perorálně (ústy).
Síran hořečnatý má laxativní (projímavé) účinky, a tak jeho konzumace může způsobit průjem, nadýmání a podráždění žaludku (nevolnost).
Pokud tedy epsomskou sůl používáte jako laxativum, pamatujte na to, že je nutné pít dostatek vody, která může nežádoucí účinky zmírnit. Navíc byste neměli překračovat doporučené denní dávky bez souhlasu vašeho lékaře.
V souvislosti s předávkováním epsomskou solí byly také zaznamenány případy předávkování hořčíkem. To se projevuje nevolností, bolestí hlavy, pocitem motání hlavy a zčervenáním pokožky. V extrémních případech může předávkování hořčíkem způsobit kardiovaskulární problémy, kóma, paralýzu a smrt. Nicméně pokud budete užívat epsomskou sůl či jiné zdroje hořčíku v dávkách doporučených lékařem nebo lékárníkem a budete pečlivě číst příbalové letáky, nemusíte se předávkování hořčíkem za normálních okolností obávat.
Pokud se u vás vyskytnou známky alergické reakce na hořčík nebo jiné výše uvedené závažné nežádoucí účinky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.
V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.
Může se tato očistajater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.
Epsomská sůl je svými blahodárnými účinky pro zdraví a krásu známá stovky let. Její historie začíná v 17. století, kdy farmář žijící nedaleko městečka Epsom v Anglii objevil pramen bohatý na sloučeninu hořčíku a síry (síran horečnatý) a krátce poté byly odhaleny i léčivé účinky této sloučeniny.
Epsomská sůl je složena z minerálů hořčíku a síranu. Výzkumy prokázaly, že hořčík a síran se snadno vstřebávají přes kůži, proto jsou lázně v epsomské soli výbornou volbou, jak doplnit tyto pro tělo důležité prvky. Hořčík v těle hraje významnou roli při regulaci aktivity asi 325 enzymů, snižuje záněty, pomáhá funkci svalů a nervů a pomáhá produkovat serotonin, hormon zodpovědný za pocit pohody a štěstí. Sírany zlepšují vstřebávání živin, vyplavují z těla toxiny a zmírňují migrény.
Navzdory svému názvu je epsomská sůl úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Slovo sůl v názvu je odvozeno od chemické struktury: v chemii slovem sůl označujeme chemicky neutrální látku, která obsahuje jak kladně nabité částice – kationty, tak záporně nabité částice – anionty, které dohromady vytvářejí látku s nulovým nábojem, tedy elektricky neutrální. Soli jsou odvozeny od kyselin a mohou být buď bezkyslíkaté, tedy neobsahující kyslík, například sulfid zinečnatý, nebo kyslíkaté, tedy s obsahem kyslíku, například síran měďnatý nebo síran hořečnatý, což je správný chemický název pro epsomskou sůl.
Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově epsomská sůl velmi podobná kuchyňské soli, jejich chuť se od sebe značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.
Použití epsomské soli je velmi snadné, a navíc se jedná o cenově dostupnou látku, která při správném použití prakticky nemá nežádoucí účinky.
Ve vodě se epsomská sůl rozpouští a rozkládá na ionty hořčíku a síranu. Protože se tyto látky pravděpodobně dobře vstřebávají přes pokožku, dostávají se hořčíkové kationty a síranové anionty do těla, kde plní důležité funkce. Nejběžnějším způsobem použití epsomské soli je tedy její přidání do vody jako koupelové soli. Nicméně je možné epsomskou sůl také aplikovat přímo na pokožku ve formě kosmetických přípravků nebo ji konzumovat ústy (pouze pro silné jedince, kteří snesou její hořkou a nepříjemnou chuť), pokud ji chceme použít jako přírodní laxativum (lék proti zácpě).
V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Večeřa.
Dobrý den, mám dotaz k detoxikaci olivovým olejem,medem a citronem. Mohou proces doprovázet nepříjemné pocity v oblasti břicha a změna barvy stolice?
Díky za odpověď
Karel
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Olivový olej, med a citron je kombinace na čištění jater, která vznikla na internetu a začala se šířit virálně prostřednictvím sociálních sítí. Zda-li tato kombinace funguje jako očistajater záleží na zvážení každého člověka. Pár dobrých rad pro výběr ingrediencí.
Když užíváte olivový olej pro zdravotní přínosy, měl byste vždy volit extra panenský olivový olej. Tento vysoce kvalitní olivový olej obsahuje vyšší množství zdravých tuků a antioxidantů ve srovnání s rafinovanými olivovými oleji, a proto poskytuje nejvíce zdravotních výhod. Pro ještě lepší výsledky nakupujte od renomovaných značek, které jsou transparentní ohledně toho, kdy, kde a jak se jejich olivový olej sklízí, a také poskytují datum sklizně, abyste se mohli ujistit, že olivový olej spotřebujete dříve, než překročí svůj vrchol.
Pozor na voskované citrony. Tyto lesklé plody jsou potaženy chemikáliemi, kterým je nejlepší se vyhnout. Některé z těchto vosků jsou na bázi plastu, jiné používají šelak (vyrobený ze zvířecího sekretu, mňam). Ne všechny nevoskované citrony jsou bio, ale všechny bio jsou nevoskované. Ujistěte se tedy, že citrony mají tuto organickou nálepku.
Med by měl pocházet od známého včelaře, abyste se ujistil, že pochází z místních plodin. Očista probíhá u každého člověka jinak a někdy může být skutečně bouřlivá včetně bolesti v oblasti břicha a změn barvy stolice. Výběr správných ingrediencí tyto nepříjemné pocity může mírnit.
Játra jsou životně důležitým orgánem. Jsou místem, kde dochází k vylučování nebo k chemické přeměně řady odpadních látek. Závažné poškození jater může vést až k jejich selhání a k rozvoji takzvaného jaterního kómatu a smrti. Alkohol a léky jsou hlavními látkami, které člověk přijímá ze zevního prostředí a které jsou zpracovávány v játrech. K přeměně alkoholu je zapotřebí, aby játra měla dostatek chemických sloučenin, které jsou tuto přeměnu schopny provést. Říkáme jim enzymy a v případě alkoholu jde zejména o enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Řada národů disponuje geneticky odlišnou schopností jater zpracovat alkohol. To ve svém důsledku způsobuje, že i pro českého občana velmi nepatrné množství alkoholu vyvolá nepříjemné pocity. A některé národy nepijí alkohol téměř vůbec. Česká republika se řadí mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu, což přináší řadu zdravotních a sociálních důsledků. Pokud dojde ke vzniku závislosti na alkoholu, je tato velmi silná a zcela srovnatelná se závislostí na ostatních drogách. Alkohol pravidelně konzumuje v České republice 90 % mužů a 77 % žen. Při pravidelném nadměrném příjmu alkoholu výrazně stoupá riziko vzniku zdravotních potíží, tomuto riziku se nejčastěji vystavují osoby ve věku od 45 do 54 let. Pravidelný a nadměrný příjem alkoholu výrazně poškozuje játra. Nebezpečí je v tom, že pacient často netuší, že trpí jaterním onemocněním. Není vzácností, že se pacient o své nemoci dozvídá až ve fázi jaterního selhávání. Proto je velmi důležité vyhýbat se nadměrnému příjmu alkoholu a mít na mysli, že játra jsou orgánem, bez kterého se nedá žít.
Odbourávání alkoholu se odehrává výhradně v játrech. Nepatrné množství alkoholu odchází z těla v nezměněné formě ledvinami, plícemi a také kůží. Při nadměrném příjmu alkoholu dojde nejdříve k takzvanému zbytnění jater. Zbytnění jater bývá nejčastěji bezpříznakovým onemocněním. Někdy se mohou objevit nespecifické příznaky jako nevolnost, bolest břicha a zvětšení jater. Pokud jsou játra vážněji narušena, může se zbytnění jater projevit i žloutenkou. Zbytnění jater se při abstinenci alkoholu často samo upraví. Když však pacient i nadále konzumuje alkohol, dojde po čase k přestavbě jater – cirhóze. Cirhóza jater je již nezvratné a velice závažné onemocnění, které končí selháním a potažmo i rakovinou jater. Cirhóza jater často nemá jasné příznaky. Může se projevit jako bolest břicha, nadýmání či nechutenství. Vzhledem k tomu, že se tyto příznaky vyskytují u celé škály jiných onemocnění, je velice těžké na ni přijít. V pozdějších stadiích se cirhóza jater projeví žloutenkou, portální hypertenzí a poškozením mozku. Jedinou léčbou cirhózy je pak transplantace jater, které se nemocný bohužel často již nedožije.
V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.
Jaterní selhání lze považovat za smrtelně nebezpečný stav, který se ani při nejlepší možné léčbě nemusí podařit zvládnout a nemocný na něj zemře.
Jaterní encefalopatie je soubor obvykle reverzibilních neurologických a psychiatrických příznaků, které vznikají:
v souvislosti s pokročilým chronickým onemocněním jater – jaterní insuficiencí a portosystémovými zkraty, nejčastěji při jaterní cirhóze;
nebo při akutním jaterním selhání.
Jaterní encefalopatie je metabolická encefalopatie multifaktoriální etiologie s plnou reverzibilitou. Jedním z hlavních mechanismů odpovědných za klinický obraz je převaha inhibice neuronů CNS(2). Nutnými předpoklady jejího vzniku jsou buď portosystémové zkraty, nebo významná porucha funkce jaterní buňky. Většinou se jedná o kombinaci obou faktorů.
Příznaky
Akutní selhání se projeví zejména neschopností jater zbavovat tělo škodlivin a odpadních látek a jejich následným hromaděním v organismu. Mezi tyto škodliviny patří amoniak a jemu podobné dusíkaté látky. Nejcitlivějším orgánem na tyto odpadní látky je mozek. U akutního jaterního selhání tak může poměrně rychle dojít k těžkým příznakům, jako je porucha vědomí, kóma a smrt. Dalším důležitým projevem akutního selhání jater je žloutenka jako důsledek poruchy zpracování odpadní látky bilirubinu. Na rozdíl od dusíkatých zplodin nepředstavuje vysoký bilirubin zásadní ohrožení organismu, je jen dobře viditelným průvodním znakem.
U chronického selhání se projevují nejen důsledky narušené schopnosti odbourávat škodliviny, ale více se uplatňuje i porucha tvorby sloučenin nutných ke správnému chodu organismu. Jedná se o projevy jaterní cirhózy a s ní související portální hypertenze (jícnové varixy, ascites, zvýšená krvácivost a vznik klubíček rozšířených cév na kůži, takzvaných pavoučkových névů) – detaily si přečtěte v článku o cirhóze. Přítomna může být žloutenka různého stupně a objevit se může i jaterní encefalopatie, ale ta má v tomto případě pomalejší a nenápadnější průběh. Obvykle začíná spánkovou inverzí (spánek ve dne, bdělost v noci), objevuje se třes rukou označovaný v tomto případě jako flapping tremor a porucha dále postupuje přes poruchy emocí, změny osobnosti a setřelou řeč k demenci, poruchám vědomí, kómatu a ke smrti. K méně vážným příznakům se řadí i nepříjemný zápach z úst (foetor hepaticus).
Velice nebezpečnou komplikací selhání jater je takzvaný hepatorenální syndrom. Jde o to, že se při vážnějším selhání jater zhorší průtok krve ledvinami a následně se může objevit i jejich akutní selhání nebo zhoršení selhávání chronického. Výsledné selhání dvou životně důležitých orgánů je pro dotyčného velmi často osudné.
Léčba
U akutního selhání jater je nutná hospitalizace na intenzivním oddělení, léčba příčiny selhání a kontaktování transplantačního centra stran možné indikace transplantace jater. Pokud nastane akutní selhání jater u Wilsonovy choroby, je transplantace jater jedinou šancí na vyléčení.
U chronického selhávání jater je nutná komplexní péče, kvalitní strava bohatá na bílkoviny, zabránění nedostatku vitamínu K jako prevence krvácení a eventuálně preventivní podávání léků proti vzniku žaludečních vředů. Jaterní encefalopatii lze bránit podáváním antibiotik, která vybijí střevní mikroflóru. Bakterie ve střevě jsou totiž významnými producenty dusíkatých zplodin, které se ze střeva dostávají do krve a nemocná játra je pak nezvládají odbourat. Ze stejného důvodu lze podávat malé dávky slabých projímadel s cílem zabránit zácpě. Při zácpě mají totiž bakterie více času přeměňovat obsah stolice na dusíkaté zplodiny. I u chronického selhávání jater je ke zvážení jejich transplantace. To ovšem platí jen za předpokladu, že je pacient k transplantaci indikován (nesmí například pít alkohol) a zda je ve stavu tuto složitou operaci zvládnout.
Prognóza
Nejzávažnějším problémem, ve který mohou nemoci jater vyústit, je jaterní selhání. To je chorobný stav, při němž dochází k významnému snížení jaterních funkcí, především pak tvorby krevních bílkovin, srážecích faktorů a odstraňování jedovatých látek z organismu. V některých případech může selhání vzniknout velice rychle, kdežto jindy je jeho rozvoj spíše pozvolný. Všechna jaterní onemocnění je tedy potřeba velice důsledně léčit již od samého počátku a snažit se tak selhání předejít. Léčba totiž ani v dnešní době nemusí být vždy úspěšná. Nejhorší prognózu má zhoubný nádor jater.
Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel "laický kožař".
myslím si že by bylo dobré nalézt vnitřní příčinu plísně, tzn. psychickou a následně fyzickou-léčit vše ve spojitosti. Dále určitě by asi nebyla od všci vnitřní očista orgánů s kterými mají plísně často souvislost. To znamaná střeva, játra, ledviny, žlučník...
Dále je možné že bude potřeba upravit stravu, tedy zvýšit příjem vitamínů, pravděpodobně A, Vitamíny B z nich je hodně důležitý pyridoxin, D a též stopových prvků jako je zinek, hořčík, vápník, selen, mangan. Dále pak jsou důležité esenciální nenasycené 3 a 6 omega kyseliny. Více zeleniny a vlákniny. Důležitá je správná střevní mikroflóra. Přestat kouřit a pít alkohol, omezit nebo úplně přestat jíst mastná a smažená, pikatní jídla. Snažit se mít spíše zásaditější ph což docílíš hlavně přijímáním určitých jídel obecně více ne li hodně zeleniny, zde pozor ne vše je vhodné. Zajímavý a věřím, že i účiný recept na plíseň pod nehty je česnek se solí - recept lze nalézt na internetu. Česnek spolu se solí léčí i bradavice ( potírat ) Jako velmi zajímavé potraviny na léčbu takovýchto problémů je velmi zajímavá červená řepa, lněné semínko a dále se uvádí například koloidní stříbro. Zajímavé a zcela zásadní může být při odhalování příčin vyšetření na přístroji Oberon. Obecně doporičuji čínskou medicínu či alternativní. Klasická medicína si moc s tímto nedokáže poradit. Je taky důležité začíst jíst normální stravu, t.j, bez éček a dát si pozor na mlíko masa atd. - viz případ německo nedavno. Na závěr není od věci se celkově snažit být lepším člověkem. Co se týče tšchto informací nejsem lékař takže je berte s rezervou. Přeji hodně úspěchů. P.S: objevila se mi pravděpodobně plíseň pod nehtem na palci u nohy, po té co jsem započal s očistou-začal se objevovat nový čistý nehet. Nyní je zbytek "nemocného" nehtu na jeho kraji kde již doufám odrůstá.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírají na očistu jatera žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odtud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Podílejí se rovněž na tvorbě krve, tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očistajatera žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek, není tedy třeba se ničeho obávat.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.
Objevil jsem náhodou jedlou sodu tuto http://www.vyhodny-obchod.c…
a ještě mají himalájskou sůl do vany a epsomskou sůl, dělám si 2x týdně koupele.Mají pozitivní efekt skoro na vše bolesti páteře , vlasy a myslím, že i hemoroidy.Poradí někde jestli se můžou dělat dlouhodobě?
Také jsem začal kupovat chlorid hořečnatý tento http://www.vyhodny-obchod.c…
Může se oboje dlouhodobě?Piji ve vodě a jsem spokojený.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Hořčík se velmi často používá k léčbě zažívacích problémů, jako je například zácpa. Jeho přínos v léčbě zácpy spočívá v tom, že na sebe ve střevě váže vodu, což usnadňuje vyprazdňování.
Při léčbě zácpy se hořčík nejčastěji užívá ve formě citrátu nebo hydroxidu hořečnatého.
Nicméně se ukazuje, že i epsomská sůl může pomoci při léčbě zácpy, i když to zatím není dostatečně potvrzeno odbornými studiemi. Některé zdravotnické organizace však již uvádějí epsomskou sůl na seznamu účinných a schválených laxativ.
Epsomskou sůl na léčbu zácpy si můžete koupit v lékárně. Používejte ji přesně podle pokynů na obalu nebo dle pokynů lékaře či lékárníka. Užívá se rozpuštěná ve vodě.
Dávkování epsomské soli pro dospělé v případě léčby zácpy se obvykle pohybuje mezi 2–6 kávovými lžičkami (10–30 g) epsomské soli na 250 ml vody. Po rozpuštění je nutné roztok okamžitě vypít. Laxativní účinky epsomské soli se obvykle projeví v rozmezí 30 minut až 6 hodin.
Je také důležité poznamenat, že konzumace epsomské soli může vyvolat nepříjemné nežádoucí účinky, jako je například nadýmání nebo průjem. Proto nesmí být tato sůl používána jako laxativum dlouhodobě, ale výhradně pouze příležitostně k odstranění akutní zácpy.
Kniha Očistajatera žlučníku v domácích podmínkách popisuje funkce jatera žlučníku, návody k očistě stravou a minerálními vodami, různé způsoby léčení nemocí těchto orgánů. Autor ve své knize staví především na individuálním přístupu k člověku, založeném na vztahu příčiny a následku ve vývoji patologických stavů trávicího traktu, konkrétně chorobných stavů jatera žlučníku.
Onemocněním jater se zabývá obor hepatologie. S jaterními chorobami přicházejí pacienti jak do ordinace infektologa, tak gastroenterologa. Podezření na jaterní onemocnění může často jako první vyslovit i praktický lékař, gynekolog, kožní lékař, internista či chirurg a podobně. Pokud je vysloveno podezření na onemocnění jater, měl by být pacient odeslán k vyšetření do ordinace hepatologa, tedy lékaře zabývajícího se onemocněním jater. Hepatologické ambulance jsou specializovanými ambulancemi při infekčních či gastroenterologických ambulancích. Závisí to především na příčině samotného onemocnění.
Játra jsou uložena v pravém podžebří. Játra dospělého muže mají hmotnost 1 400–1 800 g a dospělé ženy 1 200–1 500 g. K hepatologickému vyšetření patří nerozlučně vyšetření sleziny. Ta je uložena v levém podžebří.
Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest v oblasti jater totiž způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolních hladkých svalů žlučových cest. Jaterní tkáň neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.
Příčiny bolesti v oblasti jater: žlučníková kolika, zánět žlučníku, zánět žlučových cest, překrvení jater, zánět jater, metastáze v játrech, přenesená bolest.
Jak se projevuje bolest jater: Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznakem může být rovněž pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.
Virová hepatitida je zánět způsobený různými viry v játrech. Rozlišuje se virový zánět jater typu A až G, ale nejčastějšími typy jsou hepatitidy A, B a C. Jejich výskyt je celosvětově velice vysoký.
Virová hepatitida A je nejméně závažným typem zánětu jater, jelikož probíhá pouze akutně a téměř vždy se spontánně vyléčí. Přenáší se špinavýma rukama, kontaminovanou potravou a vodou. V rámci léčby je potřeba dodržovat dietu, vyvarovat se alkoholu a tělesné aktivitě.
Virová hepatitida B je závažnějším onemocněním, které může probíhat akutně i chronicky. Přenáší se krví, pohlavním stykem, slinami a kontaminovanými jehlami. Proto jsou zvláště ohroženou skupinou narkomani. Virová hepatitida typu B často vzniká přechodem z neléčené akutní formy a její nebezpečí tkví v tom, že přechází v jaterní cirhózu, na jejímž základě často vzniká zhoubný nádor jater.
Virová hepatitida C se přenáší krví, pohlavním stykem a přenosem z matky na plod. Může probíhat v akutní, bezpříznakové formě, ale udává se, že až 85 % případů je ve formě chronické. Často přechází v jaterní cirhózu a karcinom jater.
Mezi časté příznaky patří stále narůstající únavnost, tlak v pravém podžebří, bolesti kloubů a svalů, chřipkové příznaky. Není ale vzácností, že onemocnění probíhá bezpříznakově. Často nebývá vyjádřena ani žloutenka, tedy žluté zbarvení kůže a očních bělim. Proto pacienti často navštíví lékaře s potížemi, které jsou již důsledkem vazivové přestavby jater, tedy cirhózy, která byla způsobena chronickou bezpříznakovou infekcí hepatitidou B nebo C. Pacienti s chronickou hepatitidou jsou tedy vystaveni několikanásobně vyššímu riziku rozvoje jaterní cirhózy, často až řadu let od prvotní nákazy virem hepatitidy. Na poli cirhózy se poté ještě navíc často rozvíjí zhoubný nádor jater, talzvaný hepatocelulární karcinom. Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda nemocný trpí infekcí hepatitidou B nebo C, je pak přímé zjištění viru v krvi.
Jak poznat onemocnění jater u dětí. U dětí je situace komplikovanější, zvláště u malých dětí se nemusí onemocnění klinicky významně projevit a nemusí dojít ani k zežloutnutí. Dítě trpí nechutenstvím, může ho pobolívat bříško, někdy se objeví zvýšená teplota. Příznaky infekčního zánětu jater jsou ale lehké, takže rodiče stav zvládnou doma sami, aniž by onemocnění bylo diagnostikováno, respektive se o něm začne zpětně uvažovat, až když se nakazí spolužáci nebo rodina. K popsaným úvodním potížím patří ještě pobolívání svalů a kloubů.
První, čeho si dítě nebo rodiče všimnou, bývá tmavá moč. Intenzita žlutého zbarvení na kůži je různá. Někdy je velmi výrazná, nápadné je i zbarvení očního bělma. Někdy jde naopak jen o lehké zabarvení kůže. Žloutenka typu A patří k lehčímu onemocnění, které se úplně vyléčí. Po onemocnění již zůstává celoživotní imunita. Nepříjemné však je, že se jedná o onemocnění s nařízenou izolací, takže malý pacient musí strávit nějakou dobu na nemocničním lůžku, poté je doporučován podle laboratorních nálezů po určitou dobu ještě klidový režim, takže dítě je na několik týdnů vyřazeno z běžného života. Stejně jako u všech dalších typů infekčních žloutenek dochází dítě po jistou dobu na lékařské kontroly, kdy jsou sledovány krevní testy. Má doporučený režim bez velké fyzické námahy. Dietní opatření jsou v současné době mírná, striktně má být vyloučen alkohol, což u dětí není problém, dále kořeněná jídla a přepalovaný tuk.
Léčba hepatitidy B nebo C je zcela zásadní a ovlivňuje prognózu onemocnění velmi výrazně. Základem je dodržovat jaterní dietu, zcela se zříct alkoholu a vyvarovat se fyzické námaze. Jedná se o dlouhodobou léčbu, při které se užívají léky ze skupiny virostatik. Při léčbě virostatiky dojde k potlačení množení viru v jaterních buňkách a tím ke zpomalení vývoje onemocnění na takovou míru, že je pacient v mnoha případech schopen žít další desítky let. Farmaka mohou být podávána ve formě tablet či injekcí a patří výhradně do rukou odborníka na toto onemocnění. Nejlepší výsledky v léčbě chronických hepatitid mají takzvané interferony. Jedná se o bílkoviny, které se přirozeně tvoří v buňkách imunitního systému. Interferony chrání vlastní buňky před infekcí a nádorovým bujením. V 90. letech se k léčbě chronických hepatitid využívaly pouze interferony. Jednalo se o takzvanou monoterapii. Dnes se však často interferony kombinují s protivirovými preparáty, například Ribavirinem. Tato kombinace je vysoce účinná v boji proti chronickým žloutenkám typu B i C. Budoucnost léčby chronických hepatitid spočívá ve využití takzvaného pegylovaného interferonu v kombinaci s Ribavirinem. Od konce roku 2011 se k původní dvojkombinaci přidává i třetí protivirová složka a tím dochází ke zvýšení účinnosti léčby chronických hepatitid a zároveň ke snížení nežádoucích vedlejších účinků. V rámci léčby je možné používat i některé rostlinné přípravky. Pozitivní vliv mají ostropestřec mariánský, pupava, bělas, hořec či šťovík žlutý. Užívání těchto přípravků je však nutné konzultovat s lékařem.
Dieta při zánětu jater
Zánět jater (infekční žloutenka) se bez diety prakticky nedá úspěšně zvládat. Podobně jako u vředového onemocnění je v průběhu této žloutenky dieta velice přísná a teprve s odezníváním nemoci se strava obohacuje o bílkoviny a další živiny. V prvních dnech je jídelníček postaven na čaji a pečivu, případně rýžové kaši, přibližně po 3 dnech se podávají slabší masové vývary a maso se zařazuje do stravy přibližně po týdnu. Osvědčuje se také asi v pátém dnu zařadit nízkotučný tvaroh. Kasein z tvarohu obsahuje velice vhodný poměr aminokyselin a tato mléčná bílkovina je pro jaterní tkáň přímo balzámem. Navíc se uvádí, že tvaroh omezuje ukládání tuků v játrech, což je další příznivý moment při léčbě žloutenky. Protože se jedná o infekční onemocnění, bývá pacient první dny léčen v nemocničním prostředí. I po propuštění do domácího léčení se musí dodržovat dieta a je nutné si uvědomit, že jaterní tkáň poškozená zánětem musí dostatečně zregenerovat, aby byla schopna plného zatížení. Proto dieta trvá obvykle delší dobu než půl roku. Potrava musí být energeticky velice vydatná, neboť se většinou při tomto onemocnění výrazně zhubne. Je tedy potřeba vytvořit podmínky pro co nejrychlejší obnovu tělesné kondice. Hlavní složkou potravy se tak stávají bílkoviny doplněné o energetický zdroj v podobě škrobu. Tuky se prakticky nepodávají.
Doporučená jídla po infekční žloutence:
Polévky: všechny druhy mimo masové vývary.
Masa: všechny druhy libového masa kromě uzenin a zvěřiny.
Přílohy: vařená a dušená rýže, vařené brambory, bramborová kaše a knedlíky, vařené těstoviny, tvarohové knedlíky.
Omáčky: prakticky bez většího omezení.
Moučníky: lehce stravitelné a málo tučné.
Ostatní potraviny: nejvhodnějším zdrojem bílkovin je nízkotučný tvaroh v jakékoliv kuchyňské úpravě. Vaječný žloutek obsahuje vysoký podíl tuků, a proto je vhodné jeho konzumaci konzultovat s ošetřujícím lékařem. Naopak konzumace vařeného bílku je žádoucí pro vysoký podíl kvalitní bílkoviny.
Nevhodné potraviny: jakýkoliv alkohol včetně piva. Konzumace alkoholu v tomto období může mít za následek přechod onemocnění do chronického stadia. Dále je to slanina, zvěřina, uzeniny, čokoláda, smažené pokrmy, ostré koření a kynuté pečivo, zejména čerstvé.
Cirhóza je chronické jaterní onemocnění, při kterém postupně dochází k přestavbě jaterní tkáně a cévního řečiště jater. Jaterní cirhóza je chronický proces, při kterém dochází k nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě vaziva (fibrotizace) a k uzlovité přestavbě jaterních buněk. Toto onemocnění není v Česku vzácné a stále ho přibývá. Cirhotici umírají v průměru o deset let dříve, než je celkový věkový průměr, ženy ještě mnohem dříve. Mezi postižené patří nejčastěji sociálně slabší vrstvy obyvatelstva, a naopak také dobře zajištěné ženy středního věku, u kterých se rozvíjí takzvaný syndrom opuštěného hnízda po odchodu dětí z rodiny a všude dostupný alkohol má pomoci zvládat jejich depresivní ladění. Při vzniku jaterní cirhózy se uplatňují nejrůznější vlivy. V ČR jsou nejčastějšími příčinami virové infekce jater a nadměrné užívání alkoholu. K jaterní cirhóze může vést také obstrukce žlučových cest (biliární cirhóza) a chronické srdeční městnání (kardiální cirhóza).
Příčinou úmrtí cirhotiků jsou častěji následné komplikace onemocnění než vlastní poškození jater. Jedná se především o krvácení z jícnových varixů, hepatocelulární karcinom, zánětlivé komplikace (hlavně plicní) a selhání ledvin.
Podle charakteru příznaků se rozlišuje kompenzovaná a dekompenzovaná forma jaterní cirhózy.
Kompenzovaná cirhóza svými projevy připomíná chronický zánět jater. Nemocní si stěžují na nespecifické příznaky, jako jsou pocity plnosti po jídle, změny stolice, lehké otoky v oblasti kotníků a noční močení. U žen se mohou objevit poruchy menstruačního cyklu ve smyslu vynechání menstruace, nebo úplného vymizení. Lékařské vyšetření prokáže zvětšení jater a postupně také zvětšení sleziny. Onemocnění pozvolna přechází ve fázi dekompenzace.
Dekompenzovaná cirhóza má poměrně pestré příznaky. Někdy převažují projevy poškození jaterní tkáně (ikterus, krvácivé projevy, hypoalbuminémie se zadržováním tekutin, ascitem a otoky), jindy naopak projevy poškození cévního řečiště (ascites, jícnové varixy, portosystémová encefalopatie). Nemocní si stěžují na nepřekonatelnou únavu, slabost, vyčerpanost, nechutenství, úbytek svalové hmoty, zvětšování břicha a otoky. U žen jsou časté poruchy menstruačního cyklu, muži si stěžují na pokles libida a potence. Časté jsou bolesti kloubů a páteře.
Typický cirhotik mívá velké břicho, tenké končetiny, vypadá unaveně a má zpomalené reakce. Jeho kůže je bledá až ikterická s četnými pavoučkovými névy. Rty a jazyk jsou červené („lakované“), na dlaních bývá erytém. Typické jsou projevy sklonu ke zvýšené krvácivosti (hemoragické diatézy) – petechie (drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic), podlitiny, krvácení z dásní, nosu a podobně. U mužů mizí ochlupení hrudníku, často se objevuje gynekomastie a může dojít až k atrofii varlat. Na břišní stěně jsou zvýrazněny cévy, jako důsledek vzniku kolaterálního oběhu. Břišní stěna je ochablá, a proto se snadno tvoří kýly. Játra jsou zvětšená, na pohmat tuhá s ostrým okrajem. Postupně se zvětšuje také slezina. Objevují se otoky dolních končetin různého rozsahu. Poslední stadium onemocnění vede k úmrtí.
Jaterní cirhóza může také probíhat zcela bezpříznakově – odhaduje se, že až ve 20 % případů. Pak bývá diagnostikována náhodně během jiného vyšetření, nebo až po úmrtí.
Příčinu onemocnění lze obvykle léčit jen stěží. V počátečních fázích je proto důležitá rozumná životospráva, dieta a umírněná konzumace alkoholu. V dalších stadiích se zmírňují projevy onemocnění a v pokročilých stadiích lze zvážit možnost transplantace jater. Transplantace jater se volí u nemocných, kteří jsou ohrožení progresí jaterní cirhózy s následným úmrtím zhruba do jednoho roku. Transplantace jater je zachraňující léčebnou metodou umožňující dlouhodobé přežití s vysokou kvalitou života. Pětileté přežití u transplantovaných pacientů je okolo 85 %. U alkoholické cirhózy je předpokladem transplantace šestiměsíční abstinence. Po transplantaci je nutné doživotní užívání léků potlačujících funkci imunitního systému. Mezi preventivní opatření patří omezení užívání alkoholu a očkování proti viru žloutenky typu A a B.
Z dietních opatření je nezbytný zvýšený příjem bílkovin v kvalitním bílém masu, vejcích, luštěninách a mléčných výrobcích. Tuky jsou omezeny, mastí se poloviční dávkou tuku a pouze čerstvým nepřepáleným máslem. Přísun ovoce a zeleniny je téměř neomezený. Nezbytnou součástí výživy je dostatečný příjem vitamínů rozpustných v tucích A, D, E a K i vitamínů ze skupiny B, vitamínu C a kyseliny listové. Z léčivých bylin se pije čaj z ostropestřce mariánského.
To, že je epsomská sůl velice oblíbená a často používaná na detoxikaci těla, je obecně známá věc. Tradičně se používá jak na vnitřní, tak i na vnější detoxikaci.
Játra jsou orgán, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Epsomská sůl žlučovody dobře znecitliví a roztáhne, takže jimi může projít i kámen velikosti švestky. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Před čistěním jater je velmi vhodné jíst par dní hodně jablka a věnovat cca dva dny vyprázdnění střev, a to proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co jí překáží v cestě a vytlačí to do střeva.
Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli, mohli odpočívat. Den před vlastní kúrou nejezte nic mastného, konzumujte hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Pijte hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče pak vytlačí více kamenů.
Před samotnou konzumací detoxikačního roztoku vypijte litr jablečného džusu a poté pijte již jen čistou vodu. V den detoxu nejezte.
Připravte si roztok: do litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k úplnému rozpuštění epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.
Odlijte si z rozpuštěné epsomské soli, kterou máte v lednici, 180 ml a najednou toto množství vypijte. To je první dávka. Je vhodné opravdu vypít roztok naráz, protože je dost hořký. Někomu může pomoci brčko, které vsune až na za konec jazyka. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití rozpuštěné epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť soli vytratí.
O dvě hodiny později vypijte druhou dávku 180 ml připraveného roztoku. Počítejte s projímavým účinkem.
Za další dvě hodiny vypijte následující emulzi – vymačkejte šťávu z grapefruitu nebo z citronu, je potřeba získat 180 ml čerstvé šťávy. Nalijte do 500ml lahve s víčkem 120 ml olivového oleje a přidejte 180 ml šťávy z grapefruitu nebo citronu. Uzavřete víčko a několik minut silně, až zuřivě třeste s lahví. Smysl věci je, aby se dvě rozdílné tekutiny staly jednou tekutinou. Získáte tak zlatooranžovou emulzi relativně dobré chuti. Vypijte tuto směs oleje a šťávy naráz nebo do 5 minut. Hned si jděte lehnout, pokud si nelehnete, narušíte celou čisticí kúru. Čím dříve si lehnete, tím více kaménků opustí vaše tělo. Pod sebe si dejte kus igelitu a ručník, pro případ, že by vám to trochu nevyšlo. Pro vyloučení kamenů jsou možné dvě polohy ležení, tak si jednu vyberte, protože po ulehnutí se už nesmíte 20 minut ani hnout. Můžete ležet buď na pravém boku, nebo zádech a pod pravá žebra do míst jater vložte PET lahev s horkou vodou (ta vám bude zahřívat oblast jater).
Následující den ráno vypijte třetí dávku 180 ml roztoku epsomské soli a o dvě hodiny vypijte poslední dávku 180 ml. Následně vypijte za 30 minut větší množství vody, aby se snadněji vyplavily kamínky a toxické odpady z tlustého střeva.
Dvě hodiny od poslední konzumace roztoku můžete začít jíst. Začněte doma připravenými čerstvými ovocnými šťávami. Za půl hodiny již můžete jíst ovoce a za další hodinu můžete sníst běžné, ale lehké jídlo. Večer již můžete jíst normálně.
Detox jater byste měli pravidelně opakovat, a to minimálně jedenkrát měsíčně v prvním roce, následně četnost snižovat.
Co potřebujete k očistě jatera žlučníku: 300 ml olivového oleje (extra panenského), 300 ml čerstvé citronové nebo limetkové šťávy.
Olivový olej po ránu vypijeme.
Postup při očistě jater
Dva dny před samotnou očistou nejezte maso, uzeniny, sladkosti ani mléčné výrobky. Den před samotnou očistou je vhodné začít pít zeleninové šťávy (nejlépe z mrkve, červené řepy, celeru a jablka). Večer (cca v 19 hodin) před dnem čištěním vypijte 200 ml Zaječické kyselky.
V den očisty ráno na lačno vypijte 200 ml Zaječické kyselky, ne olivový olej. Ke snídani si dejte lehčí stravu formou zeleninových šťáv, celozrnný chléb, tofu, zeleninu. Během dne relaxujte, snažte se mít pohodu, nestresujte se.
Dejte si lehčí oběd formou zeleniny, obilovin a kousku tempehu nebo tofu. Od 15 hodin se snažte být vleže, na pravém boku, a nahřívejte si pravou oblast pod hrudním košem (je to oblast jater, použijte k tomu elektrickou nahřívací deku a podobně).
V 18 hodin ještě vypijte 200 ml Zaječické kyselky. V 18:45 si připravte sklenici (cca 300 ml) extra panenského olivového oleje a 300 ml čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy. Ohřejte je na teplotu 30–35 °C.
V 19 hodin začíná samotný čas očisty. Ležte na podložce na pravém boku a pomalinku celou hodinu popíjejte olej a šťávy. Vždy si dejte 2 doušky (lžíce) oleje a 2 doušky šťávy. Pak 10 minut pauzu a pak opakujte po celou hodinu, dokud nevypijete celý objem. Stále si nahřívejte pravou oblast pod žebry. Maximálně ve 22 hodin se snažte usnout. V noci se může objevit průjem, což je normální. Začnou se vylučovat usazeniny z jater, žlučových cest i žlučníku.
Ráno vypijte ještě 200 ml Zaječické kyselky. Snídejte cca 2 hodiny po vypití kyselky. Pro zklidnění trávicího traktu je vhodné připravit si rýži na sladko (nesolit a spíše rozvařit). Celý den jezte spíše rýži a rozvařenou zeleninu.
Velmi dobré je dělat si další 3 dny čerstvé šťávy z červené řepy a jablka a k tomu jíst lehkou stravu. Druhý den po očistě již lze konzumovat trochu ryb.