Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

OČISTA STŘEVA OD LEPKU


V kterých potravinách je lepek

Bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu. Většina lidí automaticky předpokládá, že přirozeně bezlepkové potraviny lepek nemůžou obsahovat. To ovšem nemusí být nutně pravda.

Nařízení ES č. 41/2009 vymezuje dvě základní kategorie potravin pro zvláštní výživu vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, na které se vztahují odlišné požadavky na obsah i označování, a to potraviny označené údajem „BEZ LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 20 mg/1 kg potraviny; nebo označené údajem „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 100 mg/1 kg. V praxi to tedy znamená, že bezlepková potravina nemusí být zcela bez lepku. Je ovšem nutné, aby bezlepková potravina splňovala výše uvedenou maximální hranici obsahu lepku na 1 kg hmotnosti produktu. Označení „bez lepku“ je primárně určeno pro potraviny, které neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves nebo jejich křížence a obsahují jiné složky nahrazující pšenici, ječmen, žito a oves (to znamená přirozeně bezlepkové suroviny).

Lepek je obsažen v těchto potravinách: bulgur, kuskus, farro, hydrolyzovaný syrovátkový protein, slad, sladový extrakt, sladový sirup, sladový ocet, modifikovaný pšeničný škrob, seitan, robi. Z méně známých zdrojů sem patří attu (mouka na přípravu indických placek chapati), eikorn (pšenice jednozrnka), emmer (takzvaná biblická pšenice). Z komerčně prodávaných potravin pak lepek najdete například v pivu, těstovinách, nudlích, chlebu a dalším sladkém i slaném pečivu, knedlících, v instantních polévkách, cereáliích, sušenkách, bramborových chipsech, salátových dresincích, dochucovacích omáčkách, kečupech, sójové omáčce a podobně.

Oves jako takový lepek neobsahuje.

Zdroj: článek Lepek

Příběh

Ve svém příspěvku ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: příběh Červená oční víčka

Lepek a zdraví

Před 10 tisíci lety byly obilniny obsahující lepek zařazeny do stravy, jednalo se o evoluční chybu, která vedla k vytvoření onemocnění po pozření lepku – celiakii. Geny pro zvýšené riziko citlivosti k lepku dnes nese až 40 % populace! Avšak ne u všech se některá z forem nemocí vyvine, záleží na mnoha dalších faktorech, které mohou nemoc spouštět. Vysazení lepku je však vhodné jako pomocný krok při léčbě autoimunitních nemocí. Existuje celkem 35 onemocnění, která mohou být způsobena konzumací lepku. Lepek každého negativně poznamenává, některé jeho efekty jsou viditelné okamžitě, ale některé mohou čekat na své objevení několik let. Když dojde ke konečnému projevu onemocnění, jsou souvislosti s lepkem často přehlíženy nebo popírány. Život bez lepku je tak životní volbou pro zdravé tělo i mysl.

Zdroj: článek Lepek

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A LEPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Rajniaková.

Dobrý den,
jdu asi s neobvyklým dotazem. Jsem celiak. V poslením roce mě pořád svědí tělo a když se poškrabu, naskáčou mi jizvy, stále koumám odkud jsem to vzala, ale jediný co mě napadlo, je lepek.Samozřejmě občas zhřeším. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Díiky

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V souvislosti s celiakií a svěděním mě napadá možnost rozvoje onemocnění zvaného Duhringova nemoc. Je to velmi vzácné autoimunitní onemocnění, které se projevuje právě v souvislosti s celiakií. Mezi hlavní příznaky Duhringovy nemoci patří puchýřovitá vyrážka, která se podobá oparu. Vyrážka se vyskytuje nejčastěji v místech, kde dochází k velkému namáhání kůže (loketní jamka, kolenní jamka, stehna), ale může se vyskytnout i na hlavě nebo na zádech. Vyrážka svědí a pálí a svádí ke škrábání. Kromě těchto příznaků na kůži se objevují i klasické příznaky celiakie (průjmy, nadýmání, nevolnost, zvracení a hubnutí, respektive nepřibývání na váze). Asi by bylo vhodné zajít za svým gastroenerologem a nechat si vyšetřit aktuální stav střev a podle toho určit další postup. Co můžete udělat hned, je vyřadit všechny zdroje lepku a proti svědění zkusit užívat lék Claritine. Celiakie se bohužel nedá vyléčit, ale dietou se dají výrazně omezit její negativní projevy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svědění a lepek

Očista střev

Byť svému zdraví a správné výživě věnujeme jakkoliv velkou pozornost, v organismu se přece jen za dlouhé roky nahromadí látky, které poškozují zdraví a zabraňují optimálnímu fungování organismu, což se odrazí na našem celkovém stavu. Tento škodlivý proces ovlivňuje organismus postupně, proto si na něj zvykneme a domníváme se, že nemáme žádné obtíže. Přitom však existuje mnoho příznaků, kterých nás může zbavit právě očista střev. I když třeba konzumujeme zeleninu a ovoce z vlastní zahrady a jíme maso ze zvířat z vlastního chovu, ani v tom případě nemůžeme mít jistotu, že se do organismu nedostanou žádné škodlivé látky. Škodlivé látky se postupně hromadí a způsobují lehčí nebo výraznější obtíže. Vhodný program na očistu střev tyto příznaky ve výrazné míře zmírní a v mnoha případech také úplně odstraní. Očista střev nás zbaví nejen nepříjemností, ale pomocí pečlivě naplánované kúry můžeme předejít i vzniku vážnějšího onemocnění.

V dnešní době je fakt, že očista střeva a detoxikace organismu je pro obnovu a zachování zdraví nezbytná, už široce známý. Ještě předtím, než si vybereme z mnoha možností detoxikace, měli bychom se seznámit s tím, jak očista střev a detoxikace funguje.

  • Prvním krokem je očista střev pomocí rostlinných vláknin. Cílem je, abychom se postupně zbavili toxických látek a škodlivých parazitů, nashromážděných během dlouhých let.
  • Když probíhá očista střev, je nevyhnutné doplňovat prospěšné bakterie (probiotika), a to z toho důvodu, aby se zachovala rovnováha střevní mikroflóry. Dále je nutné pomocí účinných látek z různých léčivých rostlin, například s dobře známým výtažkem ze semen ostropestřce mariánského – silimarinem – očistit také játra.
  • Při posledním kroku této kúry potřebuje organismus dodat specifické aminokyseliny, minerální látky, vitamíny a léčivé rostliny, aby se z těla odstranily i škodlivé těžké kovy (rtuť, olovo) a jiné toxické látky.

Zdroj: článek Očista střev

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alca.

Dobrý den zjistily mi dnu a chtěla jsem se zeptat jestli nevadí že konzumují bezlepková jídla děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemáte celiakii, tak je zbytečné, abyste jedla potraviny bez lepku. V bezlepkových potravinách je omezena bílkovina z pšenice, ječmene, žita a ovsa. Pokud se rozhodnete bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavujete se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, abyste si naordinovala bezlepkovou dietu samovolně. Jezte normálně a hlídejte si jen potraviny s vyšším obsahem purinů, kterých jezte jen trošičku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Bezlepková dieta

Jedním z  důvodů dodržování bezlepkové diety, může být onemocnění celiakií. Toto onemocnění je známé pod spoustou jiných názvů, například celiakální sprue, glutenová enteropatie, primární malabsorpční syndrom. Jedná se o nesnášenlivost lepku (nejedná se ale o alergii na lepek). Celeakie je chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, což způsobuje právě nesnášenlivost lepku. Lepek (jinak zvaný gluten) je směs bílkovin, která se  nachází v pšenici, žitu, ječmeni a v ovsu. Při bezlepkové dietě je třeba nejen vyloučit z jídelníčku všechny tyto obilniny, ale zároveň si i hlídat přísady potravin, protože u  některých potravin se lepek používá jako emulgátor a nositel aromatických látek. Pokud člověk trpící tímto onemocněním konzumuje potraviny vyrobené z těchto obilnin, vzniká v jeho tenkém střevě zánět sliznice. Tento zánět způsobuje, že jsou živiny velmi těžko vstřebávány a zůstávají nestrávené ve  střevě. Člověka trpícího tímto onemocněním trápí úbytek váhy, průjmy, pocity dávení, nechutenství, únava a u některých lidí i cukrovka. U dětí může být symptomem i porucha růstu. Pokud by se celeakie neléčila, může způsobit rakovinu střeva i  rakovinu lymfatických žláz. Toto onemocnění je částečně dáno geneticky a nelze se z něj v současnosti vyléčit. Ale při  dodržování bezlepkové diety vymizí příznaky této nemoci. Vyšetření ke zjištění, zda člověk trpí celiakií, se provádí zjišťováním množství protilátek tkáňové transglutaminázy v  krvi a rozborem bioptického vzorku z lačníku. Lidé obvykle zjistí, že touto nemocí trpí, až když se u nich objeví některý ze symptomů a oni to začnou řešit, ve společnosti je jinak mnoho lidí, kteří trpí touto chorobou, ale neví o tom.

Při  bezlepkové dietě jde tedy o to vyloučit z konzumace všechny potraviny, které obsahují lepek. Osoby, které drží bezlepkovou dietu, tedy nekonzumují potraviny, jež běžně obsahují lepek, ale nahrazují je bezlepkovými potravinami.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.

Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyseliny močové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyseliny močové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyseliny močové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Doporučená dieta při dně

Rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva je nádorové onemocnění tlustého střeva. V drtivé většině případů se jedná o kolorektální karcinom, proto se tyto pojmy obvykle chápou jako synonyma. Vzácněji však může být tlusté střevo postiženo i jinými typy nádorů, např. lymfomem, hemangiomem, sarkomem nebo metastázemi jiných nádorů.

Příčiny

Příčinou bývá chemický vliv rozkladných produktů stolice na buňky sliznice tlustého střeva, čímž se některé buňky stávají mutovanými. Mutované buňky se pak začínají nekontrolovaně dělit a vzniká nádorová tkáň. Za normálních okolností je lidský organismus schopen tyto mutované buňky odstraňovat. Pokud je jich však mnoho a organismus je již starší, nemusí to zvládnout, a vzniká rakovina. Asi deset procent pacientů s rakovinou tlustého střeva má k tomuto onemocnění dědičné dispozice. Tito pacienti získávají mutovanou DNA již od svých rodičů. S familiární příčinou kolorektálního karcinomu se setkáváme asi u dvaceti procent všech pacientů s rakovinou tlustého střeva.

Příznaky

Prvním příznakem rakoviny střev je krev ve stolici. Ta se objeví, protože nádory krvácejí: když se nádor objeví na konci tlustého střeva nebo v konečníku, krev ve stolici by měla být jasně rozpoznatelná. Pokud je ale nádor na začátku tlustého střeva, krev uschne ještě dřív, než se dostane ven z těla, a bude proto neviditelná. Dalšími příznaky jsou průjem, zvracení, nebo naopak zácpa. Pokud je nádor na konci tlustého střeva nebo v konečníku, může být velmi těžké dostat stolici skrz, což způsobí zácpu, anebo velmi tenkou stolici. Nádor někdy může zablokovat tlusté střevo úplně a způsobí tak vnitřní překážku. To znamená, že střevem nic neprojde, a někdy nemůže do tlustého střeva proudit ani krev. Toto způsobuje velmi vážné a bolestivé křeče. Neplánovaný úbytek na váze je také jedním z příznaků, protože pokud tělo začne samo od sebe snižovat hmotnost, znamená to, že je chyba v metabolismu. V tomto případě to znamená, že nádor produkuje chemikálie, které zrychlují metabolismus.

Prognóza

Při včasném odhalení nemoci (pomocí vyšetření stolice na okultní krvácení) je prognóza velmi dobrá. Vždy záleží na rozsahu onemocnění.

Léčba

Důležitá je přesná a včasná diagnóza a je podstatné rozeznat, zda jde o polyp nebo nádor. Diagnóza se provádí buď irigografií, což je rentgenové vyšetření, nebo kolonoskopií, která se používá zejména k potvrzení diagnózy, nebo aby se nádor či polyp přesně lokalizoval. Nejběžnější léčbou rakoviny tlustého střeva je operace, při níž se nádor odoperuje spolu s několika mízními uzlinami. Zdravé části střeva se poté znovu spojí dohromady. Pokud se nádor nachází v konečníku, je postup o něco složitější: Ko

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rakovina u člověka

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Testujeme MANU

Nejde o nový koncept, o něco dříve než MANA například vznikl americký Soylent. MANA je stejně kvalitní, navíc je dostupnější a taky levnější. Týdenní zásoba, tedy sedm balíčků (jeden balíček je nově na pět porcí), vyjde na 1 700 korun, pokud začínáte (to je včetně speciální lahve a naběračky), a na 1 400 korun, když už jen doplňujete zásoby. To je cca 48 korun na jednu porci (40 Kč při doplňování zásob), což je opravdu skvělá cena.

Chuť, množství a energie získané z jedné dávky jsou perfektní, nelze nic vytknout, nicméně je mnohem výhodnější si prášek umixovat a předpřipravené drinky nechat lidem, co na to mají.

MANA obsahuje mnoho vlákniny (psyllium), proteinovou složku tvoří sójový protein, který najdete i v řadě proteinových přípravků. Sacharidy dodává pak řada složek jako oves, kukuřice či míza z akácie. Nechybí ani třeba poměrně populární chlorella, lecitin nebo látky pro podporu regenerace po tréninku. Když se podíváte na etiketu, zjistíte, že při 3 až 5 porcích produktu denně, dodáte lehce přes 2 000 kcal (při 400 kcal na porci), což je pro řadu lidí dostačující.

MANA chutná nevýrazně. Nápoj je lehce nasládlý, chuťově podobný ovesné kaši, ale jinak celkem neutrální. Zkonzumovat jednu porci při rozumném tempu zabere kolem 10 minut. V jedné porci do sebe dostanete okolo 500 kalorií.

V návodu se doporučuje začít postupně: jednu porci první den, druhý den dvě a třetí den už pijete jen tento nápoj. Je těžké však nápoj konzumovat někdy i dvakrát denně. Ne z důvodu chuti, ale spíše z důvodů návyku. Asi je to velkou porci vlákniny nebo úplně rozlišným typem stravy, ale střeva pracují a občas jsou po konzumaci křeče. Varování v návodu, že tělo nebude zvyklé, je tedy zcela namístě a je třeba s tím počítat.

Výhody

Veganské jídlo: Jedná se o veganské jídlo, nic nepochází ze zvířat. Autoři tak velmi dobře pokrývají i etickou stránku.

Rychlé jídlo a hned: Příprava zabere opravdu chvilku. Naberete pár lžiček, vsypete do nádoby, smícháte a jste hotovi. Pro snídani či svačinu do práce je to zajímavá možnost.

Vhodné na cesty: Pevná nádoba, ve které se nápoj míchá i konzumuje, je vhodná pro přenášení. Nerozbije se tak snadno, a když se dobře uzavře, nekape ani neprotéká nic ven, což je někdy u obyčejných PET lahví problém.

Nevýhody

Cena: Ta je bohužel vysoká. 60 Kč za porci, za den pak při 3 porcích denně 180 Kč, to je částka pro řadu lidí neúnosná, i z tohoto důvodu je doporučená konzumace mimo dosah některých lidí. Jedno jídlo v restauraci může stát tolik, kolik MANA na den, ale ne každý do restaurací c

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek MANA - recenze

Příběh

Ve svém příspěvku SVĚTLÁ NEBOLI ACHOLICKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den již od ledna mám světlou žlutou kasovitou stolici, někdy s žlutým hlenem, často mě bolí břicho kolem pupku, po ránu mívám pocit na zvracení, teď mi začali před týdnem bolet záda pod lopatky a v kříži, v dubnu jsem byla na kolonoskopii negativní, ultrazvuk břicha v březnu negativní, teď v květnu také negativní jen meteorismus, všechny odběry krevní mám v pořádku, alergie laktózy, lepku také negativní, jaterní testy, rakovinotvorne markery, bilirubin, cukr, lipaza i amyláza vše negativní. Zhubla jsem od února už 11 kilo, byla jsem minulý týden na gastroenterologii a pan doktor mi řekl že není potřeba další vyšetření, už si nevím rady co dál a co by to mohlo být. Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pro Lucii.

Bohužel až teď jsem si přečetla váš dotaz ohledně acholic. stolice a dalších obtíží. Musí to být dost frustrující, když klasická vyšetření nenašla příčinu a stav trvá tak dlouho. Myslím že půjde o funkční poruchu po nějaké předešlé, i nenápadné infekci, ev. o osídlení nějakým patogenem, který jen tak nevyjde v běžných testech. Právě tuhle problematiku řeším s jedním svým pacientem - jsem homeopatka. Takže pokud váš stav trvá a chtěla byste nezávaznou konzultaci, jsem k dispozici na výše uvedeném mailu. S pozdravem JV

Zdroj: příběh Světlá neboli acholická stolice

Špaldová mouka a lepek

Celozrnná mouka se získává mletím celého zrna. Celozrnná mouka je obecně definována jako takzvaný střední typ mouky, tedy polohrubá. Avšak i celozrnnou mouku lze namlít na hladkou, polohrubou a hrubou. Samozřejmě existuje i špaldová bílá hladká mouka. Hladká mouka oproti celozrnné mouce po umletí prochází sítkem, a má tak přirozeně nižší obsah otrub. Nejedná se čistě o bílou hladkou mouku, která vzniká odstraněním klíčku a otrub, ale o jemnou, hladkou mouku, která má nižší obsah otrub a je vhodná na pečení i vaření. Mouka se mele tradičním, velmi šetrným způsobem na mlýnských kamenech. Takto mletá mouka si zachovává všechny živiny, minerální látky, vitamíny a trávicí enzymy. Čerstvě namletá mouka navíc krásně voní, což způsobuje zejména klíček. Kupovat mouku s prodlouženou dobou spotřeby do zásoby, znamená, že si kupujeme mouku, která už neobsahuje klíček, ve kterém je život a který tvoří základ pro novou rostlinku. Je to mouka, v níž se již opravdu nemá co pokazit.

Špaldová mouka obsahuje méně lepku než pšeničná mouka. Zdravá mouka vzniká rozemletím všech tří částí zrna. Někteří celiatici ji snášejí dobře, jiní, s nižší tolerancí lepku, musí i tuto mouku vyřadit ze svého jídelníčku.

Zdroj: článek Špaldová mouka

Poradna

V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.

7den.Vše dodržuji jak mám,žádná změna se však nedostavila,pouze jsem zhubla,ale to není důvod očisty.Porad´te jak pokračovat dál,aby to mělo nějaký smysl.Chybí mi ta slibovaná energie,ten elán ta chutˇ něco dělat,tu postrádám.Doufám,že se zde nezveřejnˇují pouze pozitiva,protože píši již druhou zprávu,první byla odmítnuta.M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očista těla probíhá uvnitř organismu. Očistí se zažívací trakt a játra a tím se spustí onen regenerační proces celého těla, který může každý vnímat jinak. Co je ale pozitivní u všech, je zdravotní prospěšnost takovéto očisty. Neklesejte na mysli, když ihned nepociťujete žádné povzbuzující účinky. Během očistné kůry to ani není moc možné, protože je omezen přísun energie i stravy a tělo jede z rezerv. Při tomto očistném procesu se naopak může objevovat i zvýšená únava a přesto budou dopady kůry i tak prospěšné. Očista těla by vám měla dát příležitost poznat samu sebe a zvolit si lepší, respektive zdravější životní styl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Desetidenní očista javorový sirup

Co je to lepek

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představují dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Lepek je důležitou součástí tradiční evropské kuchyně, kvalitou a množstvím lepku (obvykle je udáváno, že čím více lepku a méně škrobu, tím lepší mouka) je dána kvalita pšeničné mouky a kvalita těsta z ní vytvořeného. Dobrý lepek dává těstu pružnost a vláčnost, která se projeví i na výsledném pečivu. Údajně je lepek přidáván do výrobků, protože zvyšuje pocit hladu a nutí vás tak více konzumovat (to ovlivňuje zejména zvyšování hladiny ghrelinu v trávicím traktu).

Zdroj: článek Lepek

Poradna

V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PEPAN.

jAK SE JMENUJE KNIHA O 10-TI DENNÍ OČISTĚ A KDE JE MOŽNO JÍ ZAKOUPIT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kniha se jmenuje Desetidenní očista těla a jejím autorem je Peter Glickman. Prodává se v ČR a tady je její cena a seznam prodejen, kde ji mají: https://www.zbozi.cz/vyrobe…
Jinak kniha Desetidenní očista je věnovaná výhradně jen této desetidenní očistě, metodě vyvinuté a publikované Stanley Burroughsem již v roce 1976 pod názvem Master Cleanse. Kniha popisuje Desetidenní očistu jeko neuvěřitelně jednoduchý způsob, jak zhubnout a získat znovu ztracenou energii a radost ze života. Kniha nabádá svého čtenáře, aby udělal něco skvělého pro sebe a své tělo. Dále kniha naučí jak zhubnout a být zdravější, šťastnější a vitálnější podle programu Master Cleanse.

Zdroj: příběh Desetidenní očista javorový sirup

Příčiny průjmu souvisejícího s cukrovkou

Lidé s diabetem mohou mít časté průjmy z těchto příčin:

  • Autonomní neuropatie: Postupem času se u lidí s diabetem může vyvinout neuropatie z vysoké hladiny cukru v krvi. Neuropatie může vést k problémům s tím, jak jídlo a tekutiny procházejí tlustým střevem. Ovlivňuje také celkové fungování vašeho trávicího systému. Můžete mít zácpu střídavě s průjmem.
  • Problémy v tenkém nebo tlustém střevě: Tekutiny mohou rychleji procházet tlustým střevem. V důsledku toho možná budete potřebovat stolici častěji a naléhavěji. Stolice může být vodnatá, protože nemá čas ztuhnout - zbavit se vody.
  • Jiné gastrointestinální potíže: Lidé s cukrovkou mohou mít jiné střevní potíže. Stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku, způsobují průjem.
  • Sladidla: Lidé s cukrovkou často konzumují hodně umělých sladidel. Tato sladidla mohou někdy způsobit průjem.
  • Metformin: Tento lék na cukrovku může způsobit žaludeční potíže, včetně průjmu.

Další možné příčiny průjmu souvisejícího s cukrovkou:

  • Produkty s cukernými alkoholy: Patří mezi umělá sladidla a jejich konzumace ve velkém množství může způsobit žaludeční křeče a průjem. Zkontrolujte štítky produktů a zkontrolujte, zda v potravinách s nízkým obsahem uhlohydrátů nebo bez cukru, pečivu a omáčkách nejsou přidané cukerné alkoholy. Tyto složky obvykle končí na „ol“, včetně xylitolu a sorbitolu. Mnoho lidí zjistilo, že sorbitol má právě u nich laxativní účinek.
  • Celiakie: Někteří lidé s cukrovkou mohou mít také celiakii nebo nesnášenlivost lepku. Konzumace i nepatrného množství lepku (bílkoviny v pšenici a některých dalších obilovinách) jim může způsobit průjem nebo jiné zažívací potíže.
  • Bakterie v trávicím traktu: Někdy se tekutiny a potraviny pohybují trávicím systémem pomaleji. Bakterie mohou růst, což přispívá k průjmu.
  • Kvasinková infekce v GI traktu: Pokud máte trvale vysokou hladinu cukru v krvi, mohou se ve vašem gastrointestinálním traktu tvořit kvasinkové infekce. Tyto infekce mohou také způsobit průjem. Naštěstí mohou pomoci antifungální léky, které snadno léčí tyto infekce.
  • Exokrinní pankreatická insuficience: S tímto problémem vaše slinivka neprodukuje dostatek enzymů, což ovlivňuje trávení. To může způsobit průjem.

Zdroj: článek Cukrovka a stolice

Příběh

Ve svém příspěvku NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
děkuji za odpověď, jen bych chtěla upřesnit,synovi je 42 roků. Z vaší odpovědi vyplývá, že se jedná oneprůchodnost tlustého střeva-zvětšené břicho, neodchází plyny, stolice- ale kam se ještě obrátit, když mu v nemocnici v Boskovicích loni v dubnu, kde byl hospitalizován, diagnostikovali divertikulózu,v Brně letos v lednu těžkou divertikulózu a gastroenterolog , který mezi oběma vyšetřeními provedl kolonoskopii ,gastroskopii, tvrdí, že je zdráv?? J á jsem přesvědčená, že při vyprázdnění a vyčištění střeva a úplném splasknutí ty divertikly mohl přehlédnout? Mám o něj strach, vždyť v prosinci to vypadalo, že ty bolesti už nevydrží a nikdo nepomohl- doporučili mu bezlepkovou dietu alergii na lepek nemá!

děkuji Novoseljuková

Zdroj: příběh Neprůchodnost střeva

Privátní gastroenterologické centrum

Privátní gastroenterologické centrum bylo založeno v 1993 a hned od počátku se zaměřilo na rychlou a přesnou diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího systému. Jeho náplní je také léčba hemoroidů. Neustále je doplňována nejmodernější endoskopická a sonografická technika, a tak centrum patří k nejlépe vybaveným privátním pracovištím srovnatelným i s nemocničními centry.

Pracovní tým je složen z vysoce kvalifikovaných pracovníků s dlouholetými zkušenostmi v oblasti gastroenterologie, hepatologie a proktologie. Každoročně centrum ošetří okolo 3 500 pacientů a provede 2 500 endoskopických vyšetření (gastroskopie, kolonoskopie) a 2 000 sonografických vyšetření.

Metody – endoskopická vyšetření

Gastroskopie klasická

Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například při podezření na dvanáctníkové nebo žaludeční vředy. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením. Vyšetření se provádí na lačno po podání přípravku zamezujícího zpěnění spolykaných slin. Pacientovi, který leží při vyšetření na levém boku, je ústy zaváděn zcela ohebný přístroj. Vyšetření není bolestivé, je jen nepříjemné.

Hlubokým a pomalým dýcháním překonáte pocit dávení. Zavřete při vyšetření oči a myslete na něco příjemného. Během vyšetření budete zuby, rty nebo dásněmi držet ochranný kroužek. Vyšetření netrvá dlouho.

S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.

Gastroskopie transnasální

Jedná se o vyšetření jícnu, žaludku a duodena s vysokou výpovědní hodnotou u onemocnění této oblasti. Vyšetření se provádí tenkým ohebným videoendoskopem, který se zavádí nosem.

Příprava pacienta: pacientovi jsou podány nosní kapky a gel usnadňující průchod endoskopu. Jelikož je tato metoda velice šetrná, nejsou podávány žádné uklidňující léky. Pacient je po zákroku schopen ihned se zapojit do své denní aktivity, může tedy po vyšetření odjet vlastním autem bez doprovodu.

Vlastní vyšetření: přístroj se při průchodu nosem nedotýká jazyka, nedochází tedy k vyvolání dávivého reflexu. Také bolestivost vyšetření je výrazně snížena.

Kolonoskopie totální

Kolonoskopie totální je vyšetření prováděné při jakémkoliv podezření na onemocnění tlustého střeva. Je náhradou za vyšetření rentgenové. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením.

Vyšetření předchází příprava s cílem dokonale vyčistit střevo od stolice. Obvykle se před výkonem pacientovi podává uklidňující nitrožilní inj

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kolonoskopie Liberec

Příběh

Ve svém příspěvku DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.

Sedmý den očisty.Dělám vše tak jak má být,nic mi nedělá problémy,ale ani nezjištuji žádná pozitiva,krom toho,že jsem zhubla,ale to není ten správný účel očisty,očekávala jsem více energie,elánu,chutˇ něco dělat,něco začít.Bohužel vše je zatím naprosto schodné s dny kdy jsem žádnou očistu nedržela.Docela jsem zklamaná chci,ale daných deset dní dodržet.Co dělat aby se účinky,které očista má mít dostavili?Já jsem prozatím nepocítila žádnou změnu ani jeden den a chtěla bych si alesponˇ ty zbývající dny nějak užít,abych necítila marnost svého počínání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Desetidenní očista javorový sirup

Co je to kolonoskopie?

Proč se vyšetření tlustého střeva nebát? Kolonoskopie je metoda, která vyšetřuje tlusté střevo. Tlusté střevo musí být k tomuto vyšetření připraveno. Pacientovi je doporučeno, aby se nestravoval peckovými plody asi tak 14 dní před operací. Týden před operací se doporučuje, aby se pacient stravoval pouze kaší a měl dostatek tekutin. Musí vypít 4 litry tekutin denně. Pacientovi se tak vyprázdní střeva, což je nezbytnou podmínkou pro bezproblémové provedení kolonoskopie.
Pro kolonoskopii je spousta kritérií. Především záleží na tvaru střeva a také na prahu bolesti a sensibility pacienta. Jsou pacienti, kteří se hodně bojí, a také to díky tomu o dost hůře snáší. A naopak jsou pacienti, kteří nevědí, že se vůbec nějaké vyšetření událo. Lékaři zákrok usnadňují tak zvanou premedikací, což je kombinace sedativ a analgetik, která snižují bolestivost a úzkost pacienta. Nadále se pak musí pacient ještě sledovat, kvůli rizikům z těchto léků. U běžného pacienta trvá Kolonoskopie od 15 do 30 minut a u vyšetření je nutná přítomnost anesteziologa. Při kolonoskopii je střevo vyčištěno proudem vody a pak je do střeva napuštěn vzduch, který střevo roztáhne a umožní pak konečníkem zavedené sondě pohyb a případné zákroky. Právě toto napumpování střeva vzduchem působí pacientům největší nepříjemnosti. Sonda, která se zavádí přes konečník se jmenuje endoskop. Endoskop je na svém konci opatřen světýlkem, kukátkem a případně operačním nástrojem.

Kolonoskopie a vyčištění střev před vyšetřením

Před vyšetřením kolonoskopií se musí vyčistit střeva účinným projímadlem. Existuje mnoho preparátů k vyprázdnění střeva před provedením kolonoskopie, ale žádný není ideální pro všechny nemocné. Nejčastěji je používána laváž 3–4 litry izoosmolárního elektrolytového roztoku s polyetylenglykolem, který je osmoticky vyvážený, a proto bezpečný i u pacientů, kteří jsou nemocní s kardiálním, jaterním anebo renálním onemocněním. Laváž lze pít nebo jej podávat nazogastrickou sondou v předvečer vyšetření rychlostí cca 1 l za hodinu. U nemocných, kteří nemohou lavážní roztok vypít, protože je u nich například nauzea nebo zvracení, tak je možno použít druhou nejčastější variantu vyprázdnění fosfátovým roztokem. Fosfátový roztok anebo někdy také nazýván jako kapky na vyprázdnění tlustého střeva před kolonoskopií, je také vysoce osmoticky aktivní a jeho výhodou je malé množství nutných tekutin (2krát 45 ml), takže je lépe tolerován. Fosfátový roztok má ale svou nevýhodu, kterou je větší riziko dehydratace a elektrolytové dysbalance. Fosfátový roztok je nevhodný pro nemocné s renální nebo kardiální nedostatečností anebo s jaterním onemocněním s as

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Příběh

Ve svém příspěvku 10 TIPŮ NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosím, jak mám odvážit půl gramu mletého kajenského pepře, když nemám laboratorní váhu? Jinde jsem četla, že špetku. To zas každá špetka bude jiná a nebude to půl gramu, když poměr je důležitý. Chceme očistu zkusit s kamarádkou, jenže ona kouří a prý to asi týden nevydrží bez cigaret. Bude ji špatně, nebo ji očista nebude nic platná? Já mám vysoký krevní tlak a v jiném článku jsem četla, že očista není vhodná pro lidi s vysokým tlakem. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh 10 tipů na detoxikaci

Rakovina konečníku podle Wiki

Wikipedie uvádí, že kolorektální karcinom, nebo ne zcela přesně rakovina tlustého střeva, představuje jedno z nejčastějších nádorových onemocnění. Někdy používané označení rakovina tlustého střeva je prakticky synonymem. Podle MKN-10 nemá kolorektální karcinom jeden kód, jde o diagnózy C18, C19 a C20. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 50 let. Způsobuje smrt zhruba 655 000 lidí ročně. Jedním z nejpostiženějších států na světě je Česko (společně se Slovenskem a Maďarskem).

Kolorektální karcinom obvykle nevzniká náhle. Na sliznici tlustého střeva nejprve vzniká benigní polyp, ve kterém dochází k dalším změnám buněk, které nakonec vyústí v karcinom. Odstranění polypu, například při kolposkopickém vyšetření, tak představuje vyléčení.

Poměrně výrazný vliv na rozvoj kolorektálního karcinomu má životní styl. Nejsignifikantnějším faktorem (karcinogenem) je pití alkoholu, které je v Česku velmi vysoké. Existuje rovněž statisticky významný vztah mezi množstvím snědeného masa a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva – každých 100 gramů denně zkonzumovaného červeného masa zvyšuje riziko onemocnění o 17 %. Další jsou rizikové faktory jako nedostatek zeleniny v potravě, úprava potravy grilováním a smažením, konzumace uzenin a kouření.

Kolorektální karcinom se může vyskytovat v některých rodinách častěji, důvodem může být genetika, ale i jiné faktory (například stravovací návyky). Kromě toho existuje i několik genetických poruch, v rámci nichž se může kolorektální karcinom vyskytovat. Pro to, že je nádor součástí nějakého genetického syndromu, svědčí především nízký věk nemocného (20–30 let) a mnohdy velmi častý výskyt nádorových onemocnění v nižším věku u pokrevních příbuzných.

Vlivem prostředí jsou myšleny především klimatické podmínky a znečištění životního prostředí. Zdá se ale, že tyto vlivy nejsou pro rozvoj kolorektálního karcinomu výraznými rizikovými faktory. Za určitých okolností se mohou jako rizikové jevit dusičnany v pitné vodě.

Familiární adenomatózní polypóza (FAP)

FAP je nejčastějším geneticky podmíněným syndromem spojeným se vznikem kolorektálního karcinomu. Název poměrně dobře popisuje onemocnění – již v poměrně nízkém věku se v tlustém střevě postiženého objevuje velké množství polypů, které se mohou dříve nebo později zvrhnout v maligní karcinom. Jedinou možnou terapií je sledování a průběžné odstraňování polypů kolonoskopicky. Onemocnění je způsobeno mutací jediného genu pojmenovaného APC.

Gardnerův syndrom

U postižených se kromě polypů tlustého střeva vyskytují i osteomy (nádory kostí) a fibromatóza (mnohočetné benigní nádory vaziva).

Turcotův syndrom

U postižených se kromě polypů tlustého střeva vyskytu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rakovina konečníku

Příběh

Ve svém příspěvku OČISTA JATER - DISKUZE OČISTA ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thea.

Já jsem zvládla nejvíc týdenní očistu. Dělám ale dvakrát do roka očistu jater ( http://www.detoxikuj.netstranky.cz). Je dobrá i před půstem nebo hladověním, aby se líp snášelo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Očista jater - diskuze očista organismu

Probiotika pro kojence

Miminka, batolata i větší děti mají často problémy se zažíváním. Většinou se tak děje po léčbě antibiotiky, infekcích dýchacích cest nebo po alergických reakcích. V tomto případě lze doporučit různá probiotika, aby se stolice dětí dostala zpátky do normálu. Probiotické výživové doplňky jsou k sehnání ve speciálních úpravách pro děti ve formě různých cucavých bonbónů nebo žvýkacích pastilek a kapek.

Stanovisko pracovní skupiny pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu České pediatrické společnosti na podávání probiotik kojencům ve formě potravinových doplňků je následující:

V současné době je považováno za rozumné podávat probiotika kojencům až od ukončeného 3. měsíce (pokud lékař neurčí jinak), kteří nejsou kojeni a nedostávají mateřské mléko obohacené o probiotika. Vybraná probiotika s prokázanou klinickou účinností je možné podávat na doporučení lékaře v případě léčby akutních infekčních průjmů nebo jako prevence postantibiotických průjmů. Přípravky by se neměly podávat dětem se závažnými poruchami imunity nebo léčeným imunomodulační léčbou.

Není dostatek kvalitních důkazů k doporučení podávání probiotik k prevenci infekčních průjmových onemocnění.

Jako doplněk v léčbě akutních infekčních průjmových onemocnění je možno používat probiotika s prokázaným účinkem, jako například Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces buolardii.

Některá probiotika jsou významně účinná v prevenci průjmových onemocnění při léčbě antibiotiky. Nejčastěji byly použity kmeny Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermopilus. Nejsou známy studie o účinnosti probiotik v léčbě průjmových onemocnění při podávání antibiotik.

Preventivní podávání probiotik významně snižuje riziko nekrotizující enterokolitidy a mortality u nedonošených dětí. Nejčastěji byla použita kombinace Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium sp.

Lactobacilus reuteri může mít pozitivní vliv při kojeneckých kolikách.

I když existují některé studie, které prokázaly pozitivní vliv na výskyt ekzému, není dosud dostatek důkazů pro rutinní podávání prebiotik nebo probiotik těhotným ženám a kojencům k prevenci alergických onemocnění.

Nebyla prokázána účinnost probiotik v léčbě atopického ekzému.

Jsou potřebné další studie k důkazu dlouhodobé prospěšnosti prebiotik a definovaných probiotik v kojeneckém mléce. Zdravé, plně kojené děti nepotřebují doplňkové podávání probiotik či prebiotik.

Dlouhodobý efekt podávání probiotik malým kojencům na střevní mikroflóru není znám. Není taktéž známý dlouhodobý efekt na imunitu, alergii a autoimunitu. Protože není dobře zdokumentovaný preventivní efekt probiotik na jakékoliv onemocnění dětí,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Probiotika na střeva

Příběh

Ve svém příspěvku CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: příběh Citronová dieta-očista

Detoxikace střev slanou vodou

Očista střev doma se dělá tak, že člověk vypije každé ráno nalačno slanou teplou vodu. Slaná voda totiž rozpouští ve střevě všechny zbytky nestrávené potravy a tím se střevo očistí. Podle odborníků to však není ta nejlepší metoda pro naše tělo. Slaná voda totiž dehydratuje organismus. Očista střev je v dnešní době již efektivnější. Existuje mnoho přírodních produktů, které bez větší námahy pomohou při očistě. Proto bychom se měli buď obrátit na odborníka, nebo si vyhledat nějaké internetové stránky s produkty na očistu celého těla. Takto je očista méně nepříjemná a také méně nebezpečná.

Zdroj: článek Očista těla

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Očista jater

Proč mě trápí nadměrná plynatost a nadýmání

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.

Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.

Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.

Doporučení:

  • Zastavte se a najděte si na sebe čas.
  • Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
  • Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
  • Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
  • Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
  • Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
  • Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
  • Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
  • luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
  • jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
  • obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
  • mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
  • slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příčiny světlé neboli acholické stolice

Světlá stolice znamená poruchu tvorby žluči nebo poruchu jejího vylučování do střeva. Mezi příčiny vzniku světlé stolice můžeme zahrnout infekční žloutenky, kdy akutní stadium onemocnění může být spojeno s narušením tvorby žluči a to právě vede k dočasně světlému zabarvení stolice. Dále cirhózu jater, kdy postižená játra mají sníženou schopnost správně tvořit žluč a bledá stolice je pak jednou ze známek onemocnění. Další příčinou mohou být žlučové kameny, a to za předpokladu, že kámen ucpe žlučovod a žluč nemůže odtékat do střeva, z čehož vyplývá, že se po určité době objeví také světlá stolice. Současně jsou přítomny zejména kolikovité a velmi nepříjemné bolesti v pravém podžebří. Rovněž u infekčního zánětu žlučových cest bývá přítomna různě významná porucha odtoku žluči, což vede ke žloutence a k nálezu světlé stolice. Poruchu odtoku žluči mohou způsobit také nádory, které svým růstem utlačí žlučovod. Je to například rakovina žlučníku, rakovina žlučových cest, rakovina jater a rakovina slinivky břišní. Základním příznakem, kterého si pacient všimne, je ovšem nebolestivá žloutenka, která je oproti světlé stolici přeci jen nápadnější. A ke vzniku světlejší stolice může vést i celiakie neboli nesnášenlivost lepku.

Zdroj: článek Vše o světlé stolici

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


očista střeva lněnými seminky dr budwig
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
očista střv kefir lnene semínko
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.