Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OČKOVÁNÍ SPALNIČKY PRIORIX

OBSAH

Co je vakcína Priorix?

Priorix injekční stříkačka je vakcína, která se používá k ochraně dětí ve věku od 9 měsíců života, mladistvých a dospělých proti nemocem způsobeným viry spalniček, příušnic a zarděnek. Když je jedinec očkován vakcínou Priorix injekční stříkačka, imunitní systém (přirozená obrana těla) si vytvoří protilátky, které chrání proti nemocem způsobeným viry spalniček, příušnic a zarděnek. Vakcína Priorix obsahuje živé viry, které jsou příliš slabé na to, aby vyvolaly spalničky, příušnice a zarděnky u zdravých lidí. Vakcína Priorix se podává pod kůži nebo do svalu.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi PRIORIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova.

chtela sem se zeptat jestli je ockovani priorix povine ockovani.A jestli se muze ockovat v jednom dni s vakcinou Infanrix hexa u 22 mesicniho ditete holcicky .Dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Priorix

Priorix příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták vakcíny Priorix.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SPALNIČEK U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KoczkaMatěj.

Jsem dospělý a mám asi spalničky,podle všech příznaků.Je dobrý tekutý pudr? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba spalniček u dospělých

Priorix cena

Průměrná aktuální cena vakcíny Priorix v lékárně je 438,78 Kč.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Poradna

V naší poradně s názvem OČKOVÁNÍ DO PERU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jelénková.

Dobrý den,
ráda bych položila konkrétní otázku panu Šulovi, která se týká (ne)očkování do Peru, kde mám v plánu pobývat několik měsíců.
Bylo by možné poslat mi na můj mail (pecice@centrum.cz) kontakt na pana Šulu?
Děkuju moc!
Petra J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování do Peru je nezbytnou výbavou každého cestovatele. V Peru je nebezpečná hlavně žlutá horečka. Každý člověk, který chce vstoupit a pobývat na území Peru musí mít očkování proti žluté horečce a prokázat jeho účinnost mezinárodním očkovacím průkazem. Další vhodná očkování jsou proti žloutence typu A i B, proti břišnímu tifu, proti pneumokokovi a meningokokovi. Podrobné zdravotní informace pro cestovatele mířící do Peru naleznete zde: www.ockovacicentrum.…
NEPODCEŇUJTE očkování! Až vás sejme nějaká infekce proti které se dá očkovat, tak vám nic moc nepomůže ani MUDr. Šula.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Priorix-Tetra příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták vakcíny Priorix-Tetra.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi REKLAMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Všude je reklamana očkování proti rakovině děložního čípku, takže jsem nad tím začala přemýšlet a dospěla jsem k názoru, že dceři koupím očkování Silgard.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Reklama

Co je vakcína Priorix-Tetra?

Priorix-Tetra injekční stříkačka + prášek pro přípravu injekčního roztoku s rozpouštědlem + vakcína proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím (živá). Tato vakcína je určena k aktivní imunizaci dětí od 11. měsíce života do 12 let včetně proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím. Za zvláštních okolností lze zvážit možnost očkování dětí ve věku 9 až 10 měsíců. Očkování vakcínou Priorix-Tetra se má provádět na základě oficiálních doporučení. Kojencům a dětem ve věku od 11 měsíců do 12 let by měly být podány dvě dávky (každá po 0,5 ml) vakcíny Priorix-Tetra. Věk, ve kterém se může kojencům nebo dětem podat vakcína Priorix-Tetra, by se měl řídit oficiálními doporučeními, která se mohou lišit podle epidemiologické situace těchto onemocnění. Mezi podáním obou dávek se doporučuje dodržet interval mezi 6 týdny a 3 měsíci. Pokud je první dávka podána ve věku 11 měsíců, druhá dávka by se měla podat do 3 měsíců. Za žádných okolností nesmí být interval mezi dávkami kratší než 4 týdny.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nelllia.

2. očkování jsem měla 9.6. POslední mam naplánované mezi 26.-29. 10., ale to nebudu v ČR. Jak dlouho před 26.-29.10. je možno si nechat naočkovat 3. dávku, aby to neporušilo účinek všech očkování silgardu?

Díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Priorix-Tetra cena

Průměrná aktuální cena vakcíny Priorix-Tetra v lékárně je 1 796,61 Kč.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den,aplikuji si injekčně lék ZIBOR na ředění krve.Mám jít na očkování vakcinou Moderna.Jsem 60+ Je to vhodné?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vakcína proti COVID-19 je pro vás vhodná, i když se léčíte injekcemi Zibor. Oznamte tuto skutečnost lékaři, u kterého vám bude aplikována vakcína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Priorix reakce

Stejně jako u všech injekčních vakcín musí být i po aplikaci této vakcíny pro vzácný případ rozvoje anafylaktické reakce okamžitě k dispozici odpovídající lékařská péče a dohled. Před aplikací vakcíny je nutné vyčkat, až se alkohol nebo jiná antiseptika použitá k dezinfekci místa vpichu odpaří z kůže, aby nedošlo k inaktivaci atenuovaných virů obsažených ve vakcíně. Vakcína Priorix nesmí být v žádném případě podána intravaskulárně.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ PROTI RAKOVINĚ DĚLOŽNÍHO HRDLA BUDE TEĎ S VZP SKORO ZADARMO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robinsonka.

Bylo už vaší dceři 14 let ve chvíli, kdy se loni začalo dívkám mezi 13 a 14 lety platit z veřejného zdravotního pojištění očkování proti rakovině děložního hrdla? V tom případě měla smůlu a bezplatné očkování se na ni až doposud nevztahovalo. Teď má ale šanci. Pokud se narodila v období od 1. 1. 1997 do 31. 3. 1998, může využít mimořádné akce VZP a získat očkování proti HPV infekci skoro zadarmo. Právě infekce HPV přitom bývá původcem tohoto druhu rakoviny.
více info zde: www.vzp.cz/o-nas/akt…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očkování proti rakovině děložního hrdla bude teď s VZP skoro zadarmo

Očkování

V rámci pravidelného očkování se podává MMR vakcína, která obsahuje oslabené viry spalniček, příušnic a zarděnek. První dávka se podává po 15. měsíci věku dítěte a přeočkování se provádí za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování.

Zdroj: Spalničky v dospělosti

Diskuze

V diskuzi NEVÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše L..

Nemohu se nkde dobrat informace o tm, zda je očkování nějk omezeno věkem a jstli se jedná o očkování ktrým se dá očkovat v průběhu clého života-třeba jak proti tetanu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nevím

Spalničky v cizím jazyku

Spalničky latinsky: morbilli.

Spalničky slovensky: osypky.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ - VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

Děkuji, za článek, dovolím si jen dotaz - náhodou tip na osvědčený přípravek na zmírnění vedlejších účinků očkování? Naše doktorka sice říká, že si nemám dělat starosti, ale já bych raději ošetřila předem, co se dá. Ať se vyhneme horečkám a spol :-). Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Zdravím,

také to teď hodně řeším..
Doporučuji přečíst knihu Varovné signály očkování - A. Strunecká, ke konci jsou i rady MUDr. Ludmily Elekové - např. podávat velmi vysoké dávky vit. C, omega 3 mast. kyseliny, Vitamin D3, hořčík.. případné horečky nepotlačovat paracetamolem, Ibuprofen je lepší volbou. Už je na trhu i přípravek - nějaký sirup, právě s vysokým obsahem vit. C, D... ale teď nevzpomenu na název.. snad budou vědět v lékárně.. Rozmyslet na co a jestli vůbec očkovat (kvůli hliníku a thimerosalu - sloučenina obsahující rtuť ve formě etylrtuti) a více než 77 dalších látek vakcíny, možným zbytkům DNA, virům. Jen pro zajímavost v současné době se antigeny pěstují na oplozených slepičích vejcích - používají se plodové membrány nebo fibroblasty z kuřecích zárodků, na kuřecích ledvinových buňkách, na buňkách z ledvin afrického kočkodana (tzv. Vero buňky) a na buňkách z lidských plodů pocházejících z potratů (buněčné linie WI-38, MRC-5, RA 27/3) - zdroj - Varovné signály očkování..
Snad jsem trochu pomohla..

Zdroj: diskuze Očkování - vedlejší účinky

Obrázky a fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadají spalničky u dospělých.

Prevencí proti spalničkám je plošná vakcinace, která je povinná. Poprvé se děti očkují v 15. měsíci života, a to ve dvou dávkách. Druhá dávka se aplikuje 6 měsíců po první. Vakcína je tvořena oslabenými viry spalniček. Očkování je často spojeno s protilátkami na další dětské nemoci, a to s vakcinací na příušnice a zarděnky.

Někdy se může po očkování objevit reakce, která se projevuje zvýšenou teplotou, kašlem či vyrážkou. Tyto projevy se objevují v rozmezí pěti až šestnácti dnů po očkování. Vzácně se vyskytne i zánět středního ucha. Tyto nepříjemnosti po očkování však nepředstavují vážné nebezpečí.

Očkování proti spalničkám je povinné, proto je velmi nepravděpodobné, že se vaše dítě nakazí.

V případě objevení se choroby je nezbytné zabránit dalšímu šíření infekce. Nemocný by proto měl být preventivně izolován doma. Izolace končí nejdříve po pěti dnech po prvním výskytu vyrážky.

Zdroj: Spalničky u dospělých

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cimi.

To je pravda že Silgardu jsou plný noviny, ale co ostatní očkování? Nějak se v tom ztrácím. Taky si nejsem jistá co všechno vlastně je nutný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: očkování

Očkování

V České republice je pravidelné očkování proti spalničkám zavedené od roku 1969. Do roku 1975 se očkovalo jen jednou dávkou. Dnes se očkuje dávkami třemi. Je možné se navíc nechat znovu naočkovat proti spalničkám, pokud se člověk chystá na cestu do zahraničí, kde by mu toto onemocnění mohlo hrozit. Toto očkování výrazně napomohlo snížit počet nemocných. Epidemie spalniček se občas objeví, ale obvykle jsou způsobené tím, že si je lidé přivezli z cest do zahraničí, kde je toto onemocnění běžnější. Větší počet dětí onemocněných spalničkami mohou také způsobovat rodiče, kteří se snaží očkování vyhnout.

Po očkování se u dětí mohou během několika dnů (až 14 dní) objevit komplikace spojené s očkováním, a to zvýšená teplota, únava, drobná vyrážka atd.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Obrázky a fotografie

Následuje několik odkazů na fotografie. Na těchto odkazech je možné si prohlédnout, jak spalničky vypadají u kojence a u dospělého člověka.

Spalničky u kojence

Spalničky u dospělých

Zdroj: Spalničky - obrázky

Priorix-Tetra reakce

  • velmi časté reakce: bolest a zarudnutí v místě vpichu injekce, horečka (měřeno rektálně 38 °C až 39,5 °C; měřeno axilárně/perorálně: 37,5 °C až 39 °C);
  • časté: otok v místě vpichu injekce, horečka (měřeno rektálně > 39,5 °C; měřeno axilárně/perorálně: > 39 °C);
  • méně časté: letargie, malátnost, únava.

Po podání první dávky kombinované vakcíny proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím byl pozorován zvýšený výskyt horečky (přibližně 1,5násobně) ve srovnání se souběžným podáním vakcíny proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a vakcíny proti planým neštovicím odděleně do jiných injekčních míst.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Spalničky u kojence

V chudých zemích patří ještě dnes spalničky mezi nejčastější příčiny úmrtí kojenců. Dříve byly obávanou nemocí pro svůj poměrně těžký průběh a možné komplikace. Nemoc postihuje zejména kojence a děti, šíří se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je 7–18 dní. Dítě je infekční zhruba čtyři dny před a čtyři dny po objevení vyrážky.

Zdroj: Spalničky

Spalničky v dospělosti

Spalničky se v dospělosti vyskytují jen výjimečně. Přibližně 1, 9 % všech případů je komplikovaných, vyžadujících hospitalizaci. Z toho jde v téměř 40 % o vážná onemocnění respiračního traktu, ve 32 % o otitis media (nemocní s těmito komplikacemi tvoří 20 % všech hospitalizovaných), dále jde například o trombocytopenii (těchto případů sice není mnoho /3, 5%/, ale pacienty je nutné hospitalizovat v 75 % z nich).

Zdroj: Spalničky

Priorix a nežádoucí účinky

Podobně jako všechny vakcíny může i tento přípravek způsobit nežádoucí účinky, které se však nemusí vyskytnout u každého. Nežádoucí účinky, které se vyskytly v klinických studiích s vakcínou Priorix jsou následující:

  • velmi časté (mohou se vyskytnout u více než 1 na 10 dávek vakcíny): zarudnutí v místě vpichu injekce, horečka 38 °C nebo vyšší;
  • časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 10 dávek vakcíny): bolest a otok v místě vpichu injekce, horečka vyšší než 39,5 °C, vyrážka (skvrnky), infekce horních cest dýchacích;
  • méně časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 100 dávek vakcíny): infekce středního ucha, otok žláz na krku, v podpaží nebo v tříslech, ztráta chuti k jídlu, nervozita, neobvyklý pláč, neschopnost spánku (insomnie), zarudnutí, podráždění a výtok z očí (zánět spojivek), bronchitida, kašel, otok příušních žláz, průjem, zvracení;
  • vzácné (mohou se vyskytnout u více než 1 na 1000 dávek vakcíny): křeče z horečky, alergické reakce.

Po uvedení vakcíny na trh byly dále hlášeny následující nežádoucí účinky, které se vyskytly v časové souvislosti s očkováním vakcínou Priorix: bolestivost a zánět kloubů, krvácení nebo snadnější tvorba modřin než obvykle, způsobená poklesem počtu krevních destiček, náhlé život ohrožující alergické reakce, zánět měkkých mozkových plen nebo míchy, mozku a periferních nervů, Guillain Barréův syndrom (postupující obrna, až obrna dýchacího svalstva vedoucí k zástavě dechu), Kawasakiho syndrom (hlavními příznaky tohoto onemocnění jsou například horečka trvající déle než 5 dní, spojená s vyrážkou na trupu, která je někdy doprovázená odlupováním kůže na rukou a na prstech, otok žláz v krku, zarudlé oči, zánět sliznice rtů, úst a krku), multiformní exsudativní erytém (onemocnění kůže, mezi jehož příznaky patří červené, často svědící skvrny podobné vyrážce vyskytující se při spalničkách, které se začínají objevovat na končetinách nebo na obličeji a poté se šíří po celém těle), příznaky podobné spalničkám a příušnicím, lehce probíhající spalničky, přechodný bolestivý otok varlat.

Všechny tyto nežádoucí účinky se objevily v minimálním množství.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP