Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OČNÍ KAPKY Z VLASTNÍ KRVE NA SYNDROM SUCHÉHO OKA

OBSAH

Doporučení

Máte-li syndrom suchého oka, může vám lékař doporučit, abyste používali umělé slzy. Tyto oční kapky neobsahují léky a obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky, takže jsou bezpečné a lze je používat několikrát denně. V mnoha případech umělé slzy poskytují pravidelnou úlevu od příznaků spojených se syndromem suchého oka. Pokud však tyto kapky nepomáhají, může vám lékař doporučit léky na zvýšení produkce slz, nebo vám může doporučit chirurgický zákrok.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Mám každý den strašně nateklé pod víčka už nevím co mám dělat mám syndrom suchého oka slzí mi oči mám i mastičku kapky antibiotické od lékařky a nic nepomáhá tak prosím poradte Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Syndrom suchého oka

K yyndromu suchého oka dochází při poklesu produkce slz, po kterém máte oční membrány suché a podrážděné. Tento stav postihuje více ženy než muže. Pokročilý věk a léky jsou často na vině pro suché oči, i když příčina někdy zůstává neznámá. Syndrom suchého oka může způsobit pálení, podráždění, hlenovité slzy, nepohodlí při nošení kontaktních čoček a slzy při čtení nebo řízení. Neexistuje žádný náznak, že nadměrný příjem vápníku způsobuje syndrom suchého oka.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem AUTOLOGNÍ LÉČBA SY SUCHÉHO OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Karešová.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je pro mě vhodná autologní léčba sy suchého oka. Jsem 2 roky po transplantaci kostní dřeně pro AML a bojím se, že se to bude zhoršovat.
Schimer OP 6, OL 3 mm, fluoresc OPL 0, beng.č. OPL 0
Děkuji za odpověď Jana Karešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Autologní sérum na syndrom suchého oka by mohlo pomoci i ve vašem případě. Léčbu nedostanete hned, ale až po pečlivém vyšetření očním lékařem, takže můžete mít jistotu, že jste zvolila správně. U metody autologních sér se používá upravený biologický materiál pocházející z vaší krve. Tím jsou prakticky vyloučeny alergie nebo překrveoka prorůstajícími cévami. Zeptejte se na možnost této léčby suchého oka svého očního lékaře. Když nebude k tomu ochotný, tak zkuste jiné oční ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Autologní léčba sy suchého oka

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ SVĚDĚNÍ NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaboko.

Pokud bych osobně nezažila, neuvěřila bych. Roky mám problémy se svěděním nosu, s kýcháním atd. a vše jsem připočítávala - tu změně počasí, tu klimatizaci v autě... až jednoho dne jsem svůj problém objevila. Léta si kvůli syndromu suchého oka kapu oční kapky a jednoho dopoledne po nakapání do očí se strhla asi 4 hodinová alergická reakce...Syndrom suchého oka mám stále, do očí si nekapu (značku kapek do očí jsem měnila, přesto reakce vždy stejné...) a od té doby zmizelo svědění nosu, kýchání atd...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté svědění nosu

Příčiny syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má dvě hlavní příčiny. Tou první je porucha normální tvorby a toku slzného filmu a nedostatečné vyživování oční tkáně. Druhou příčinou je abnormální složení slzného filmu. Slzný film má tři vrstvy, první vrstva je na sliznici, druhá vrstva je vodová, třetí mastná. Pokud jsou tyto vrstvy v nevyváženém poměru, mohou se objevit příznaky syndromu suchého oka. Výživa nehraje žádnou roli v množství nebo kvalitě slz, které oči produkují.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana novákova.

Dobrý den.Mohu užívat s varfarinem oční kapky Arulatan 50mg?Děkuji za odpověd´Jana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oční kapky Arulatan na snížení nitroočního tlaku obsahují účinnou látku Latanoprostum. Není známa žádná interakce mezi lékem Warfarin a látkou Latanoprostum.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

Zklidňující léčba

Základní problém s dlouhodobým syndromem suchého oka je zánět. V těchto případech je třeba, aby byla použita protizánětlivá léčba. Do proti zánětlivé léčby patří:

  • Steroidní oční kapky a masti
  • Ústní tetracykliny
  • Cyklosporinové oční kapky

Steroidní oční kapky a masti

Steroidy jsou účinnými protizánětlivými léky, které mohou být použity ve formě očních kapek nebo mastí jen v nejkrajnějším případě syndromu suchého oka. Steroidy mají vedlejší účinky, jako je zvýšení nitroočního tlaku, který byl objeven asi u 30% lidí, a způsobují také šedý zákal. Tato léčba by měla být použita, pouze pokud jste pod dohledem očního lékaře v oční klinice.

Ústní tetracykliny

Nízké dávky tetracyklinu mohou být použity jako protizánětlivé látky po minimální dobu 3 – 4 měsíců, někdy i mnohem déle. Nejběžněji užívaným lékem je Doxycyklin, ale může být někdy předepsány i Oxytetracyklin a Lymecyklin.

Cyklosporinové oční kapky

Cyklosporin je lék na potlačení imunity, který se používá při léčení syndromu suchého oka. Tyto kapky jsou k dispozici pouze na očních klinikách.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNÉ OČNÍ KAPKY NA ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, můžete mi prosím někdo doporučit oční kapky, které by byly stejně účinné, jako Ophtalmo septonex. Když je například oko lehce zanesené, červené s malým množstvím bílého sekretu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Jakmile se tvoří v oku sekret, tak to často bývá počátek bakteriální nákazy a zde už Ophthalmo Septonex nestačí a musí se použít antibiotika. V takovém případě se zastavte na očním, tam oko vyšetří a do deseti minut máte recept na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinné oční kapky na zánět

Olejové slzy jako oční kapky

Oční kapky, které doplňují mastné slzy a snižují odpařování vody z povrchu oka jsou stále více populární. Tyto přípravky obsahují prvky guarové gumy nebo lipozomální spreje. Lipozomální spreje jsou léky, které nejsou na lékařský předpis. Tyto lipozomy se nastříkají na uzavřené okraje očních víček. Když oči otevřete, lipozomy se šíří po povrchu oka a vytvářejí nový mastný film. Jedná se o zvláště užitečný lék, pokud máte blefaritidu nebo trpíte odpařováním slz, které je způsobené syndromem suchého oka.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY A PNUTÍ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den
manžel měl také fleky na bradě.Pomohl DRCENÝ ostropestřec je to od jater.Ráno a večer jednu polévkovou lžíci a zapít vodou.Můžete pít i čaj.Mají ho málo kde.Rozdrtit ho doma je nemožné :-) půl toho vylítá ven.Fleky mažte oregano oil mají ve zdr.výživě.Nepít alkohol+perlivou vodu+zkuste nejíst maso.Přeji ať se brzo uzdravíte!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanataj.

Ostropestřec pro snadné používání v kapkách najedete na www.domacikapky.cz/. Z vlastní zkušenosti tyto kapky doporučuji. l hanataj

Zdroj: diskuze Červené fleky a pnutí na bradě

Léčba suchých očí

V některých případech se může suché oko objevit jako komplikace jiných zdravotních problémů, jako je lupus nebo Sjögrenův syndrom. V těchto situacích může hořčík pomoci se snížením nebo kontrolou příznaků suchého oka. Pro většinu lidí trpících syndromem suchého oka jsou ideálním řešením pro úlevu očí umělé slzy. Umělé slzy nemají žádný léčivý účinek. Jedná se pouze o kapky, které podporují přirozený slzný film a pokrývají povrch oka. Pokud kapky s obsahem umělých slz nepomáhají, může lékař doporučit jiné léky nebo jiný druh léčby.

Zdroj: Hořčík a suché oči

Oční kapky bez konzervačních látek

Některé oční kapky obsahují konzervační látky, aby se zabránilo škodlivým bakteriím, které mohou růst uvnitř léku. Pokud se vaše příznaky vyžadují používání očních kapek více než 6 krát denně, tak je lepší použít oční kapky bez konzervačních látek. To je zvláště důležité v případě, když vám oční lékař řekl, že trpíte závažným onemocněním syndromu suchého oka. To je proto, že konzervační látky ve velkém množství, nebo po delším používání, několik měsíců nebo let, mohou poškodit jemné buňky na povrchu oka nebo mohou způsobit i zánět oka.

Bezpečné je používat nekonzervované oční kapky při velmi vysokých frekvencích, kdy je dávkování každou půl hodinu nebo hodinu.

Většina přípravků bez konzervačních látek je dodávána v balení, které obsahuje jednu dávkovou jednotku. To by mohlo být obtížné otevřít, pokud máte artritidu. Někdy bývá součástí balení speciální oční zařízení na snadnější aplikaci kapek do oka. Některé oční kapky bez konzervantů jsou také vyráběny ve více dávkovačích. Pokud máte potíže se zaváděním kapek do očí, poraďte se svým lékařem. Pokud nosíte měkké kontaktní čočky, budete muset používat oční lubrikant, který je bez konzervačních látek. Kapky do očí bez konzervačních látek mohou být dražší.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KAPKY MAXITROL DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Dohnalová.

Maxitrol kapky mám předepsány před operací šedého zákalu, jsou jen na předpis.je nějaký doplatek ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na kapky Maxitrol se doplácí přibližně 45 Kč. Plná cena je 88 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční kapky maxitrol doplatek

Autologní séra na syndrom suchého oka

Žádné z očních maziv, která jsou v současné době k dispozici, neposkytuje náhradu za slzný film, protože neobsahuje životně důležité živiny potřebné k udržení povrchu zdravého oka. Když jsou vyčerpány všechny možnosti léčby, tak můžou být ještě použita autologní oční séra, která jsou také účinná. Tato léčba je k dispozici pouze prostřednictvím očního lékaře. Pacient je nejdříve zhodnocen podle vhodnosti k dárcovství krve. Pak se odebere jedna jednotka krve ve sterilních podmínkách podobných, jako pro pravidelné darování krve. Krevní buňky jsou potom z krve odstraněny a zbývající sérum je stáčeno do lahviček s kapátkem. Vzhledem ke standardům kvality, může tento proces výroby trvat několik měsíců, než bude lék připraven k použití.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde může jít o chronickou blefaritidu a tu zatím nedokážeme zcela vyléčit, jen potlačit nepříjemné projevy. Chronická blefaritida vyžaduje hygienu očních víček, která se musí zpočátku provádět dvakrát denně přípravkem Blefagel. Blefagel je volně prodejný v lékárně. Antibiotika nebo kortikoidy se při chronické blefaritidě uplatní jen v některých případech. Výplachy borovou vodou by rovněž mohly být na chronickou blefaritidu účinné. Důvěřujte svému lékaři a zkuste dodržovat jeho doporučení. Ne vše se dá vyléčit rychle, jak bychom si přáli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Nepohodlí

Povrch oka vyžaduje konstantní „mazání“, ale chronický syndrom suchého oka způsobuje na povrchu oka suché skvrny, což vede k nepohodlí a podráždění. U mnoha lidí trpících chronickým syndromem suchého oka může dojít k pálení na povrchu oka. Umělé slzy pomáhají zmírnit tyto příznaky, ale pokud se zlepšení nedostaví, měli byste kontaktovat očního lékaře, aby zjistil, jestli není zapotřebí indikovat jinou léčbu.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Dlouhodobé vedlejší účinky očních kapek Visine

Oční kapky Visine nejsou určeny pro dlouhodobé užívání! Trvalé užívání očních kapek Visine, po dobu více než několik dnů za sebou, bude mít za následek prorůstání nových cév v oku. Takové prorůstání cév v oku pak ve finále bude znamenat, že oko bude ještě více červenější, než před započetím léčby očními kapkami Visine, proti červenání očí. Při dlouhodobému užívání očních kapek Visine a zároveň tedy i při dlouhodobého omezování průtoku krve na povrchu oka, může dojít k nevratnému poškození – odumření povrchu oka!

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Okamžité vedlejší účinky očních kapek Visine

Visine často způsobuje pálení oka ihned po nakapání. Dále také ihned po nakapání snižuje průtok krveoční bulvě a snižuje tak rychlost okysličování povrchu oka. To škodí zejména uživatelům kontaktních čoček, protože právě při nošení kontaktních čoček je nezbytná dobrá funkce okysličování povrchu oka pod čočkami krevním oběhem. Normálně se totiž povrch našeho oka z velké části okysličuje z okolního vzduchu, ale když je oko překryto neprodyšnou kontaktní čočkou, je oko odkázáno jen na přísun kyslíku z okysličené krve, kterou oční kapky Visine v očích zpomalují a tím u těchto lidí zapříčiňují nedostatečné okysličení povrchu oka pod kontaktními čočkami a oko v těchto místech vlastně nevratně odumírá! Někteří uživatelé očních kapek Visine uvádějí zkušenosti se zrychlením srdečního tepu po nakapání kapek Visine.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Jak fungují oční kapky Visine

Tetrahydrozolin hydrochlorid je účinnou látkou očních kapek Visine. Při podráždění očí tato účinná látka v kapkách Visine způsobí, že začervenání očí omezí tím, že stahuje cévy, takže oko se rychle zpět jakoby vybělí. Tohoto efektu s oblibou užívají kuřáci konopí, protože jak známo, hlavním vizuálním znakem intoxikace látkou THC, kterou obsahuje marihuana, je právě rozšíření cévek v očích, které způsobí zakalení jejich bělma do červena. Oční kapky Visine tento efekt zčervenání očí dokážou okamžitě odstranit. Jenže ne napořád, neboť jak se časem a praxí ukazuje, tak oční kapky Visine po dlouhodobém užívání naopak červenání očí trvale zhoršují.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Výživa

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit zánět spojivek, který je způsobený syndromem suchého oka, tyto mastné kyseliny rovněž nabízejí úlevu od nepříjemného pocitu. Potravinami, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jsou např. losos, lněné semínko a vlašské ořechy. Neměli byste však zvyšovat příjem omega-3 mastných kyselin bez předchozí konzultace se svým lékařem. Omega-3 mastné kyseliny mohou interagovat s léky na ředění krve a zvýšit tak riziko krvácení. Měli byste se také ujistit, že máte dostatečný příjem tekutin, tak zabráníte dehydrataci, která by mohla mít za následek nízkou slzavost. Průměrný člověk potřebuje 8 až 10 sklenic vody denně. Lékař vám může pomoci určit množství vody adekvátní vaší potřebě.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Oční masti

Oční mast může být také použita na pomoc vašim očím. Nicméně, to může často způsobovat rozmazané vidění, díky tomu by se měly masti používat večer před spaním. Pokud nosíte kontaktní čočky, nepoužívejte oční masti při jejich nošení. Zeptejte se svého lékárníka nebo lékaře na radu, které masti jsou pro vás vhodné.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP