Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OČNÍ SKLIVEC

OBSAH

Pravidelné oční testy

Oční test není jen dobrý pro kontrolu brýlí. Je také důležitý pro kontrolu zdravých očí. Vyšetření zraku může zjistit různá onemocnění očí, jako je glaukom a šedý zákal, stejně jako jiné zdravotní problémy, například cukrovku a vysoký krevní tlak. Oční testy mohou rovněž diagnostikovat příčiny zhoršení rovnováhy, koordinace a mobility.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi OČNÍ LÉKY NA SKLIVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

trpim zakalem na pravem oku a kolegine mi poradila pouzit lek granulky kostivalu lekarskeho/symphytum lekarsky , sdelte mi laskave zda je tento lek vhodny na leceni tohoto zakalu sklivce ocniho
Email na odpoved:
Z.Chvala-ISI@atlas.cz
dekuji za vasi radu, Zdenek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční léky na sklivec

Jak často by měl být proveden oční test?

Vyšetření zraku se doporučuje jednou za dva roky nebo častěji.

Co dělat, když jsou změny v očích?

Navštivte vždy svého kontaktologa nebo očního lékaře, pokud máte problémy s viděním.

Zdroj: Oční testy

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
mám zarudlá oční víčka a strašně svědí. Prosím o radu. Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Sklivec v oku

Podle Wikipedie je sklivec (latinsky corpus vitreum) průhledné, čiré, bezbarvé, rosolovité těleso s řídkou vláknitou strukturou, která vyplňuje 2/3 vnitřního prostoru oční koule (bulbus oculi) za oční čočkou a jejím závěsným aparátem (řasnatým tělískem, corpus ciliare). Tvoří se pouze v embryonálním období a neregeneruje. V případě ztrát se nahrazuje jen komorovou tekutinou. Tam, kde na sklivec naléhá čočka, se nachází jamka pro čočku (fossa hyaloidea).

Canalis hyaloideus je tenký kanálek probíhající střední osou sklivce, je zkroucený, je zbytkem po embryonální tepénce a. hyaloidea, která vyživovala čočku. A. hyaloidea vycházela z papily zrakového nervu (discus nervi optici), oblasti sítnice oka, kde vzniká zrakový nerv, takzvaná slepá skvrna.

Stroma vitreum je tvořeno trámčinou z velice jemných vláken – (fibril), které jsou při povrchu hustší, takže tvoří pevnější povrch sklivce (membrana vitrea).

Obsah sklivce:

  • voda (98 %);
  • chlorid sodný;
  • stopy bílkovin;
  • kyselina hyaluronová (díky ní má sklivec gelovitou konzistenci).
Hlavní funkce:
  • udržování nitroočního tlaku a udržení hladkého povrchu sítnice;
  • sklivec je rosolovitá, průhledná tkáň, která vyplňuje oční dutinu a zevnitř naléhá na oční sítnici – poruchy sklivce vedou k chorobám sítnice a k poruchám vidění.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Chodím jen na oční kontroly a na to jsou tu fakt v dobří, nemám v úmyslu měnit.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Zkušenosti pacientů

Reakce a zkušenosti s oční klinikou DuoVize si můžete přečíst zde.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Silikonový olej v oku

V souvislosti s rozvojem mikrochirurgie oční sítnice dochází v posledním desetiletí k prudkému nárůstu počtu lidí, kteří mají po operaci v oku namísto sklivce silikonový olej. Jsou to především lidé po operaci odchlípené sítnice, po operaci sítnice poškozené cukrovkou anebo po operaci vážného očního úrazu. Silikonový olej se v těchto případech používá jako takzvaná nitrooční tamponáda, která nahrazuje odstraněný sklivec a šetrně přitlačuje poškozenou sítnici k jejímu podkladu do doby, než se zahojí. Po zhojení sítnice se olej z oka zpravidla po několika měsících odstraní. Často je však stav sítnice natolik závažný, že je nutné olej v oku ponechat natrvalo.

Optik nebo optometrista se tedy bude ve své praxi stále častěji setkávat s problémem řešení refrakce takového oka a neměl by být tímto stavem zaskočen. Index lomu silikonového oleje (1,405) je odlišný od indexu lomu sklivce (1,336). Refrakce oka se silikonovou tamponádou se liší podle toho, zda se jedná o oko fakické (s původní „živou“ nitrooční čočkou), pseudofakické či artefakické (s umělou nitrooční čočkou), anebo afakické (bez čočky).

U fakického a pseudofakického (artefakického) oka vyplňuje silikonový olej dutinu sklivcového prostoru a v přední části je v kontaktu se zadní plochou čočky (ať už původní, tedy živé, anebo umělé). Při tomto stavu dochází k hypermetropickému posunu refrakce oka, a to zpravidla o +4 až +6 D. Pokud bylo oko před operací emetropické, stává se po operaci silně hypermetropickým, což může operovaná osoba těžko snášet. Často vznikají potíže s binokulárním viděním, poněvadž operovaný jedinec má zpravidla silikonový olej jen v jednom oku. Výjimkou jsou myopové, kterým se po vyplnění sklivcového prostoru silikonovým olejem sníží myopie o 4 až 6 D. Vzácně i s myopem s refrakcí kolem –5 D, který se po dobu přítomnosti silikonového oleje v oku stane emetropem a mohou se zcela odložit brýle.

U složitých operací sítnice je někdy nutné z oka odstranit čočku a vložení umělé nitrooční čočky není až do zhojení oční sítnice žádoucí. Může vzniknout stav, kdy se silikonový olej nachází v afakickém oku. Silikonový olej má velké povrchové napětí, vytváří v oku velkou bublinu vyplňující sklivcový prostor. Přední plocha této bubliny se mírně vyklenuje v oblasti zornice do přední komory, avšak ta zůstává vyplněna komorovou tekutinou. Normální původně emetropické a po odstranění čočky afakické oko má refrakci přibližně +10 až +12 D. Ve skutečnosti však má původně emetropické a po odstranění čočky afakické oko se sklivcovým prostorem vyplněným silikonovým olejem refrakci také jen asi +4 až +6 D. Je to způsobeno tím, že vyklenující se přední plocha bubliny oleje, která je v kontaktu s komorovou tekutinou v přední oční komoře, působí v zornici jako pseudočočka. Velikost vyklenutí této bubliny v zornici během dne kolísá v závislosti na rychlosti tvorby komorové tekutiny a na poloze hlavy. Tím někdy dochází k velkým a rychlým výkyvům refrakce afakického oka se silikonovou tamponádou, což komplikuje předpis správné korekce.

Pokud je poškozená sítnice dobře zhojená, silikonový olej se z oka odstraňuje a zaměňuje se za takzvaný roztok BSS, který je v oku velmi rychle nahrazen neustále se tvořící komorovou tekutinou. Ta vyplní celý sklivcový prostor, protože má index lomu prakticky stejný, jako měl odstraněný sklivec, refrakce oka se vrací do původního stavu, jaký byl v době před operací sítnice.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VODA S KYSELINOU BORITOU JAK SE UŽÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dědovi je 85 let, přijel z nemocnice a neoperované oko mu kyše, druhé oko je v pořádku, operaci na šedý zákal měl před 10 lety. jak mu mám podávat oční vodu s kyselinou boritou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční voda s kyselinou boritou jak se užíva

Suchá a oteklá oční víčka

Když náhle otečou oční víčka, může jít o alergickou reakci na oční kosmetické přípravky či o akutní oční onemocnění. Pokud míváte pravidelně oteklá víčka, znamená to, že v organismu není již delší dobu vše v pořádku.

Příčiny

Oteklá horní oční víčka – vznikají zneužíváním léků (například psychofarmak), nahromaděním lymfy (kvůli nemoci, z nedostatku nebo nadbytku spánku), v případě nedostatečné činnosti ledvin nebo onemocnění jater.

Oteklá spodní oční víčka – vznikají zneužíváním léků, špatným odtokem a nahromaděním lymfy, vyčerpáním, používáním nesprávných skel v brýlích, oslabením funkce ledvin či srdce.

Léčba

Léčba je individuální. Chceme-li odstranit otoky, je nutné řešit základní příčinu. V případě hromadění lymfy může pomoci manuální lymfatická drenáž či mikromasáž očního okolí a obklady víček. U alergické reakce se podávají antihistaminika.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek Houba.

Oči jsem si nechal operovat na jaře 2014 a zatím vidím jak ostříž. Mě se to fakt vyplatilo a jsem rád, že jsem se odvážil do takového zákroku jít. Opravdu můžu vřele doporučit všem, co mají oční vady.  

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Kontakt

Oční klinika DuoVize

Sokolská 35, 3. patro (poblíž náměstí I. P. Pavlova)

Praha 2

mobil: 777 643 020

telefon: 223 009 068

e-mail: info@duovize.cz

Ordinační doba:

Pondělí: 8:00–15:30

Úterý: 8:00–20:00

Středa: 8:00–16:00

Čtvrtek: 8:00–18:00

Pátek: 8:00–14:00

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Jak fungují oční kapky Visine

Tetrahydrozolin hydrochlorid je účinnou látkou očních kapek Visine. Při podráždění očí tato účinná látka v kapkách Visine způsobí, že začervenání očí omezí tím, že stahuje cévy, takže oko se rychle zpět jakoby vybělí. Tohoto efektu s oblibou užívají kuřáci konopí, protože jak známo, hlavním vizuálním znakem intoxikace látkou THC, kterou obsahuje marihuana, je právě rozšíření cévek v očích, které způsobí zakalení jejich bělma do červena. Oční kapky Visine tento efekt zčervenání očí dokážou okamžitě odstranit. Jenže ne napořád, neboť jak se časem a praxí ukazuje, tak oční kapky Visine po dlouhodobém užívání naopak červenání očí trvale zhoršují.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNÉ OČNÍ KAPKY NA ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, můžete mi prosím někdo doporučit oční kapky, které by byly stejně účinné, jako Ophtalmo septonex. Když je například oko lehce zanesené, červené s malým množstvím bílého sekretu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Jakmile se tvoří v oku sekret, tak to často bývá počátek bakteriální nákazy a zde už Ophthalmo Septonex nestačí a musí se použít antibiotika. V takovém případě se zastavte na očním, tam oko vyšetří a do deseti minut máte recept na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinné oční kapky na zánět

Odchlípení sítnice

Jedná se o velmi vážné onemocnění, které může postihnout člověka v jakémkoliv věku, nejčastěji jsou ale tímto onemocněním postiženi jedinci středního a staršího věku. K odchlípení sítnice oka dochází, když se v sítnici objevují různé trhlinky, které způsobují, že tekutina ze sklivce se začne dostávat pod sítnici a nadzvedávat ji (tím se sítnice odlučuje od vrstvy pigmentových buněk). Vzhledem k tomu se pak do sítnice nedostávají (nebo v menším množství) živiny a kyslík, a proto buňky přítomné v sítnici rychle odumírají. Nejčastěji k tomuto odchlípnutí dochází na okraji sítnice, odtud se ale při neléčení pomalu přesouvá i do centra vidění.

V některých případech odchlípnutí sítnice způsobilo i svrašťování sklivce, k němuž běžně dochází v rámci stárnutí člověka. Při stárnutí (někdy i při úrazu, nebo krátkozrakosti či zánětu) vznikají v sítnici drobná ložiska, která mohou vytvářet nové spojení mezi sklivcem a sítnicí, právě tato spojení způsobují, že může dojít k vytržení části sítnicové tkáně, když se sklivec smršťuje.

Vyšší pravděpodobnost tohoto onemocnění je u jedinců, kteří trpí vyšším stupněm krátkozrakosti, pokud k tomu mají genetické předpoklady (i rodiče trpěli tímto onemocněním), pokud u nich došlo k úrazu tupým úderem nebo pokud při nějakém poranění byla narušena celistvost oka, případně to může být dáno i jinými vrozenými vadami.

- příznaky

V případě, kdy má člověk pocit, že nevidí tak dobře, jako tomu bylo dříve, je vždy dobré navštívit očního lékaře, který může přesně diagnostikovat problém, a tím i zachránit zrak pacienta. V případě odchlípnutí sítnice patří k příznakům, u nichž je třeba zbystřit pozornost, například: falešné zrakové vjemy (takzvané záblesky před očima), drobné tečky v zorném poli (nejlépe viditelné v okamžiku, kdy se člověk dívá na bílé pole), skvrny vypadající jako padající saze (způsobuje je krev, která se uvolňuje do sklivce), tmavý stín nejprve na okraji zorného pole, který se může dále rozšiřovat (= známý jako clona). Tyto příznaky se mohou objevovat velmi pomalu a postupně, že si je člověk nemusí ani zpočátku uvědomovat, ale také může dojít k tomu, že se všechny příznaky objeví náhle a zničehonic. Vždy je nutné vyhledat co nejrychleji pomoc u odborného lékaře.

- léčba

I u tohoto onemocnění musí lékař nejprve pacienta vyšetřit, aby onemocnění správně diagnostikoval. Zároveň se lékař snaží přijít na příčinu odchlípnutí sítnice. K vyšetření se užívá oftalmoskop (lékař jím vyhledá díry a trhliny v sítnici, dokáže jím určit rozsah a výšku odchlípnutí), případně i štěrbinová lampa, nebo ultrazvuk oka.

Pokud lékař objeví trhliny a díry v sítnici i ještě před vznikem odchlípnutí, musí je léčit, obvykle se k tomu využívá laserová koagulace, kterou se sítnice připojí k ostatním vrstvám oční stěny, a tak nemůže dojít k jejímu ochlípnutí. Pokud již ale k odchlípnutí sítnice došlo, jediným řešením je operace pod celkovou anestezií. Před zákrokem si lékař zvolí, který způsob léčby odchlípnutí bude při operaci praktikovat. Jeden spočívá v tom, že se okolí trhlin a děr v sítnici promrazí. Nízké teploty způsobí totiž vznik drobných jizviček, které napomohou tomu, aby sítnice zase k dalším vrstvám oční stěny přirostla. Ze zevní strany se pak k oční stěně přišije plomba, která způsobí to, že se bělima a cévnatka vtlačí do nitra oka. Tato varianta operace se využívá v případě, že odchlípnutí sítnice není rozsáhlé. Pacient pak může v podstatě druhý den po operaci vstát. Druhou variantou je vitrektomie, při níž se odstraní sklivcové pruhy svrašťující sítnici a sklivec se odsává pryč a nahradí ho plyn nebo silikonový olej. Sítnice se pak hojí laserem. Tato operace je náročnější a je potřeba, aby po ní zůstal pacient několik dní v klidu s pevně stabilizovanou hlavou.

Zdroj: Nemoci oční sítnice

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena O..

Jsem na tom stejně, podstoupila jsem operaci na klinice Horní Počernice a výsledek je, že jsem naprosto bez dioptrií a konečně bez brýlí. Je bezva nebýt omezená při sportu čočkama, které mi v očích dost vadily.

Zdroj: diskuze Oční operace

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinka.

Bohužel u obou našich dětí byly zjištěny oční vady, tak jsme řešili, kam chodit..dobře jsme udělali, že jsme u nás v havířově vyzkoušeli Foveu, tedy oční studio, kde vyšetří zrak a zároveň doporučí vhodné brýle pro děti i dospělé..rezervace je možná i přes internet:

fovea.cz/rezervace

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Zaměření kliniky

Oční klinika DuoVize se specializuje na laserové operace femtosekundovým laserem, nitrooční operace dioptrických vad, ambulantní operace šedého zákalu, léčbu keratokonu, zeleného zákalu, léčbu onemocnění sítnice či sklivce a dalších onemocnění.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Příčina tupozrakosti

Tupozrakost je sice vnímána jako oční vada, ale jde o poruchu v mozku, kde dochází k nerovnoměrnému vývoji očního centra pro pravé či levé oko. V podstatě se dá říci, že příčinou tupozrakosti je mozkem řízené zahálení jednoho z očí. Pokud není tato asymetrie ve vývoji očních mozkových center včas léčena, tak se tato rozdílnost v mozku zafixuje jako normál a v pozdějším postpubertálním věku již prakticky nelze vyléčit. Vzhledem k tomu, že u tupozrakosti nejde o vadu oční bulvy, tak zde nezabírají žádné laserové ani jiné operační zákroky, které jsou jinak na ostatní oční vady účinné. Léčba tupozrakosti v dospělosti není se současnými poznatky medicíny možná, protože zatím nedokáže změnit mozkové uspořádání.
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Tobrex kapky do uší

Kapky Tobrex v určitých případech používají neodborně maminky u svých ratolestí někdy i bez doporučení lékařů. Bohužel tento přípravek nemá schválenou indikaci pro léčbu zánětu uší a neměl by se v žádném případě dostat do středouší. Proto Tobrex do ucha případně užívejte pouze na doporučení lékaře.

Tobrex se používá k léčbě zevních bakteriálních infekcí očí (oka) a přilehlých tkání u dospělých a dětí od 1 roku. Tobrex obsahuje aminoglykosidové antibiotikum tobramycin, což je léčivá látka proti celé řadě mikroorganismů, které mohly vyvolat oční infekci. Přípravek Tobrex oční kapky nebo oční mast používejte pouze na oči.

Zdroj: Tobrex

Jsou někteří lidé více ohroženi očními chorobami než ostatní?

Kdokoliv může mít problémy se zrakem, ale někteří jedinci patří do takzvané „rizikové skupiny“. Je obzvláště důležité provádět pravidelné oční vyšetření, pokud jste:

  • starší 60 let;
  • z určitých etnických skupin, například lidé z afrických, karibských komunit jsou vystaveni většímu riziku vzniku glaukomu a diabetu. Lidé z jižních asijských komunit jsou vystaveni většímu riziku vzniku diabetu (Diabetická retinopatie, ve které dojde k poškození sítnice, je častou komplikací diabetu.);
  • člověk s mentálním postižením;
  • z rodiny s anamnézou oční choroby.

Zdroj: Oční testy

Tobrex oční mast

Tobrex oční mast obsahuje léčivou látku tobramycinum 3 mg/g. Pomocnými látkami jsou chlorbutanol, tekutý parafín a bílá vazelína. Oční mast je bílá až téměř bílá homogenní mast, dodávaná v balení obsahujícím kovovou tubu o obsahu 3,5 g, s protáhlým plastovým vyústěním a šroubovacím uzávěrem.

Přípravek obsahuje tobramycin, což je rychle působící aminoglykosidové antibiotikum. Oční mast může zpomalovat hojení poranění rohovky. Při léčbě oční infekce se nedoporučuje nošení kontaktních čoček.

Dávkování dospívající a dospělí:

  • U mírných a středně těžkých infekcí se nanáší do spojivkového vaku postiženého oka (očí) 2–3krát denně proužek masti o délce cca 15 mm. U těžkých infekcí se tato dávka nanáší do spojivkového vaku postiženého oka (očí) v intervalu tří až čtyř hodin až do zlepšení stavu a poté má být dávkování snižováno až do ukončení léčby.

Tobrex oční mast může být podávána dětem od 1 roku ve stejné dávce jako dospělým. Bezpečnost a účinnost u dětí ve věku do 1 roku nebyla stanovena a nejsou dostupné žádné údaje. Tobrex oční mast se může používat spolu s očními kapkami Tobrex: kapky během dne a mast při ulehnutí. Jedná se o kovovou tubu s protáhlou plastovou (HDPE) hubicí a šroubovacím uzávěrem v krabičce. Velikost balení je 3,5 g.

Obvyklá doba léčby přípravkem Tobrex oční mast je 7 až 10 dnů.

Doba použitelnosti po prvním otevření je 28 dnů. Uchovávejte při teplotě do 25 °C. Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí.

Průměrná aktuální cena v lékárně činí 59,01 Kč a je bez doplatku.

Zdroj: Tobrex

Testy pro dětské oči

Děti by si měly dát pozor na blízké sezení u televize, držení objektu velmi blízko u tváře, blikající předměty, tření očí, šilhání. Pokud se vám zdá, že má vaše dítě nějaký problém se zrakem, navštivte praktického nebo očního lékaře. Přestože malé děti neumí číst, umí lékař zrak vyšetřit a diagnostikovat daný problém. Stejně jako dospělí by měly mít děti pravidelnou oční kontrolu každé 2 roky.

Zdroj: Oční testy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP