Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODBARVENÍ KYSELINOU CITRONOVOU

OBSAH

Po odbarvení vždy na vlasy dejte vhodnou masku

Předně je třeba poznamenat, že každé přírodní zesvětlení vlasů je založeno na jejich vyšísování a jako takové vždy více či méně vlasy poničí – vysuší. Proto je nezbytné na zesvětlené vlasy aplikovat ozdravnou kůru, která vrátí vlasům jejich původní hebkost, svěžest a lesk.

Zdroj: Přírodní zesvětlení vlasů

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ PRAČKY KYSELINOU CITRÓNOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adam E..

vyzkoušeno na základní praččce Indesit IWSC 61253 C ECO a skutečně to zabralo. DÍKY!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čištění pračky kyselinou citrónovou

Čištění pračky kyselinou citronovou a octem

Spousta lidí používá k čištění pračky – a nejen pračky – také ocet. Stačí místo pracího prášku nalít do pračky hrnek octa, do bubnu vložit starý hadr a spustit program vyvářky. Stejným způsobem můžete použít kyselinu citronovou nebo prací sodu. Ocet je velmi účinný i na vodní kámen, jen ho používejte s rozmyslem, protože velké množství octa poškozuje gumové části pračky a místo čisté pračky byste mohli mít stroj nenávratně poškozený. Budete-li kombinovat kyselinu citronovou a ocet, budete mít pračku bez vodního kamene i bez plísně.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Poradna

V naší poradně s názvem MÝDLO S KYSELINOU KOJIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Kde se dá koupit mýdlo s kyselinou kojic v čr?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mýdlo s kyselinou kojovou se dá koupit jen v zahraničí, jak je uvedeno níže. V ČR se kyselina kojová dá koupit jako exfoliační gel tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Mýdlo s kyselinou kojic

Varování

Kyselina citronová je sice mírnější formou kyseliny, ale stále je nebezpečná. Při práci s kyselinou citronovou je třeba vždy nosit ochranný oděv. Nesprávně neutralizovaná kyselina může zabíjet zvířata, nadále rozežírat povrchy bazénů a zranit lidi. Kyselina citronová také produkuje výpary, které jsou škodlivé pro lidi a zvířata. Tato kyselina je účinným odstraňovačem skvrn, ale při nesprávném použití nebo při nedostatečném opláchnutí vážně poškozuje bazény. Mytí kyselinou citronovou mohou provádět sami majitelé bazénů, ale nejlépe je přenechat to profesionálním odborníkům na péči o bazény.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Bezová šťáva za studena

Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů

Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.

Zdroj: Bezinková šťáva

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VODA S KYSELINOU BORITOU JAK SE UŽÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dědovi je 85 let, přijel z nemocnice a neoperované oko mu kyše, druhé oko je v pořádku, operaci na šedý zákal měl před 10 lety. jak mu mám podávat oční vodu s kyselinou boritou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční voda s kyselinou boritou jak se užíva

Hodnoty pH u kyselého mýdla

Hodnota ochranného pláště naší pokožky je mírně kyselá, pH 4,5–5,5; zabraňuje množení plísní a bakterií na jejím povrchu. Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže vzniká mýdlo kyselé. Na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.

Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.

Zdroj: diskuze Kolagen forte s kyselinou hyaluronovou diskuse

Kyselina citronová místo aviváže

Dříve se kyselina citronová používala při vyváření dětských plenek – změkčovala je tím, že z nich odstraňovala drobné částečky vápníku.

Výsledky

Prádlo změkne, je měkké a vláčné. Doporučuje se především u alergiků.

Dávkování

Do 1 litru vlažné vody přisypte 80–100 gramů kyseliny citronové a pár kapek éterického oleje oblíbené vůně. Dobře promíchejte a dávkujte jako běžnou aviváž.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Diskuze

V diskuzi VŘED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

dobry den mam včed nad zadkem mam to hodne nafoukle koupila jsem si Višněvského balzám pouzivam ho asi 2 dny nevite za jak dloho by mnel ucikovat a prasknut vřed prosim o odpoved dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Pavlas.

Potírej to kyselinou sírovou. Použivej štětičku.
Pomůže to hned, uvidíš

Zdroj: diskuze Vřed

Kyselina citronová – využití při praní

Kyselina citronová pomáhá v odstranění vodního kamene. Jak na to? Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na vyšší teplotu a zapněte pračku.

Takto můžete jednoduše vyčistit buben pračky:

Postup: Do prázdného bubnu nasypeme 250 gramů kyseliny citronové a necháme pračku prát naprázdno při teplotě 50–60 °C.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Citronová šťáva při dně

Citron patří k tradiční medicíně mnoha zemí, a to i při léčbě nemocí pohybového aparátu. Jeho šťáva pomáhá bojovat proti artritidě, revmatismu a artróze. Citron je nasycený vitaminy A, B1 a B2, P a C, jakož i kyselinou citronovou. Tyto komponenty mají posilující a protizánětlivé vlastnosti. Zbavit se nemoci pouze použitím citronu není sice možné, ale může sloužit jako vynikající podpora. Doporučuje se použít citronovou šťávu nebo tinkturu z citronové kůry: rozřízněte si jeden citron a vymačkejte z něho šťávu. Potírejte s ní klouby 2x denně a nehýbejte se, dokud zcela nevyschne. V případě, že nemáte čas na tinkturu, připravte si z citronové kůry čaj: nalijte do hrnce 1 litr vody a přidejte šťávu a kůru ze 2 citronů. Vařte 15 minut, když čaj trochu vychladne, oslaďte ho medem a pijte.

Zdroj: Dna a citron

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Metoda

Mytí kyselinou citronovou je nejúčinnější u bazénu, který byl po vypuštění vyčištěn a zbaven všech nečistot. Kyselé mytí se aplikuje z květinové konve. Naplňte konev 1 dílem vody, poté přidejte 1 stejný díl krystalické kyseliny citrónové, vždy v tomto pořadí. Stěny bazénu se nejprve navlhčí vodou z hadice a poté se kyselá směs aplikuje na jednu plochu a nechá se 30 sekund stát, než se umyje kartáčem namočeným v kyselině a opláchne se. Opakujte po částech po celém povrchu bazénu. Zbytky kyseliny na dně bazénu se před likvidací neutralizují jedlou sodou.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Diskuze

V diskuzi ODBARVENÍ A OBARVENÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den, už asi rok si barvím vlasy na černo.( naposledy asi pred dvěma měsíci) Nyní bych se chtěla vrátit k barvě co jsem mívala kdysi bordo.Koupila jsem si na odbarvení melírovací prášek s 12% peroxidem a chtěla bych se zeptat, zda mohu ihned ten den obarvit vlasy na bordo. Děkuji za odpověd Vlasta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odbarvení a obarvení vlasů

Kyselina citronová

Kyselina citronová je slabá kyselina, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech. Tato kyselina je šetrnější k životnímu prostředí než většina ostatních a působí jako čisticí prostředek pro bazény. Kyselina citronová odstraňuje znečištěnou oblast bazénu při aplikaci tím, že rozežírá horní vrstvu povrchu bazénu. Při odstranění tenkého povlaku nepoškodí podklad, pouze skvrnu od něj odtlačí. Kyselina citronová je jemnější odstraňovač skvrn než kyselina chlorovodíková, další forma kyseliny používaná k odstranění skvrn a obnovení povrchu bazénů.

Kyselina citronová je kyselá, takže její pH je nižší než 7. Přidáním kyseliny citronové do bazénové vody se tak dá snížit její pH. Kolik přesně použít sáčků s kyselinou citronovou se dozvíte dále v tomto článku.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY OD DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Malý.

Dobrý den,
jak vyčistím skvrny na ručníku od dubové kůry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Citronovou šťávou, peroxidem vodíku nebo Savem.

Zdroj: diskuze Skvrny od dubové kůry

Šťáva z aronie

Ingredience

  • 2 l plodů aronie,
  • 80 g kyseliny citronové,
  • 1 kg cukru.

Postup

Plody aronie omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovací sklenice. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, pokud možno nevaříme. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých a suchých lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.

Zdroj: Domácí likér z aronie

Griotka z aronie

Ingredience

  • 1 kg aronie,
  • 1/2 až 3/4 kg cukru,
  • 7 dcl i více vínovice (Brandy),
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové,
  • 1 l převařené vody.

Postup

Bobulky aronie v sítku omyjeme pod tekoucí vodou. Nachystáme si třílitrovou lahev. Do lahve dáme vždy vrstvu aronie, kterou prosypeme cukrem, a pokračujeme takto až do vypotřebování všech plodů. Lahev s aronií a cukrem zalijeme vínovicí a necháme louhovat cca 1 měsíc. Po měsíci převaříme 1 l vody s kyselinou citronovou, necháme ji zcela vychladit a přilijeme do sklenice s ovocem. Opět necháme měsíc louhovat. Hotový likér scedíme přes plátýnko do sklenic. Podáváme jako lék jednu štamprličku na lačno po ránu.

Zdroj: Domácí likér z aronie

Odbarvení vlasů octem

Dojem zesvětlení vlasů vytvoříte pomocí octa – ocet vaše vlasy oživí a dodá jim lesk. Na zesvětlení vlasů octem použijte 800 ml vody, 15 ml octa a povařte s heřmánkem nebo kopřivou. Odvarem opláchněte vlasy, které pak budou nejen lesklé, ale připravený odvar jim navíc dodá látky, které podpoří jejich celkovou regeneraci a růst.

Zdroj: Vymývací lázeň na vlasy

Jak uchovat šťávu z plodů černého bezu

Šťávu z černého bezu nejlépe uchováte ve tmě a chladu. Tmavé prostředí sklepů je tak pro její uchování nejlepší. Můžete si zkusit vyrobit šťávu třeba podle tohoto receptu:

Suroviny:

  • 1 kg plodů z černého bezu
  • 2 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové (1 lžička)

Postup:

Natrhané bezinky omyjeme, otrháme od stopiček, zalijeme vodou a dáme vařit na plotnu. Bobule rozvaříme na kaši, kterou potom propasírujeme přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou citronovou a necháme ještě chvilku provařit. Ještě horké nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby nám víčka dobře chytla. Necháme vystydnout a poté můžeme sklenice uklidit někam do chladu a tmy.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Kyselina citronová na bělení prádla

Kyselina citronová je velmi účinná při bělení prádla, takže je i skvělým prostředkem na projasnění záclon.

Výsledky

Stačí prádlo namočit do umyvadla s vodou, ve které jsme rozpustili 2 lžíce kyseliny citronové. Prádlo nechte v citronové vodě asi jednu až dvě hodiny. Kyselina citronová musí dostat nějaký čas na reakci. Pokud je však prádlo již moc zažloutlé, pak budete muset přitvrdit. Vodu ohřejte v hrnci a teprve do horké vody vložte 2 lžíce kyseliny citronové a prádlo. Horká voda celý proces výrazně zintenzivní.

Dávkování

Napusťte do lavoru či vany horkou vodu, jestliže to tkanina snese, může to být dokonce i voda vroucí, a přidejte dvě lžíce kyseliny citronové, podle množství prádla a vody. Nechte působit několik hodin. Pak normálně vyperte.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP