Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODPADÁVÁNÍ KONEČKŮ

OBSAH

Chemlonové vlasy

Slabé chemlonové vlasy jsou typickým příznakem, když se vlasy barví neodborně nebo příliš často. V tomto případě již došlo k přeskládání kolagenové struktury vlasů, která již není rovná, jako dříve, ale různě kostrbatá. To pak vede k častému cuchání vlasů, také k lámání vlasů a k třepení konečků, což obecně identifikujeme jako chemlonové vlasy.
 

Zdroj: Slabé chemlonové vlasy

Diskuze

V diskuzi HNĚDNUTÍ KONEČKŮ LISTŮ HORTENZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Kubánek.

Dobrý den.
Prosím o radu.Začaly hnědnout a zasychat konečky listů u venkovních velkokvětých hortenzií.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědnutí konečků listů hortenzie

Pupalkový olej na vlasy

Jestliže vás trápí suché vlasy nebo máte poškozené a roztřepené konečky, i na toto vám může pomoci pupalkový olej. Vyzkoušejte zábal, kdy olej nahřejte ponořením lahvičky do horké vody. Pak naneste na celou délku vlasů, do roztřepených konečků řádně vetřete. Zabalte hlavu do igelitové fólie a pak ještě do ručníku. Nechte působit přibližně 30 minut, poté vlasy umyjte. Doporučuje se aplikovat 1x týdně.

Zdroj: Jak použít pupalkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem ZNECITLIVĚLOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,

mám problém ohledně malíčku na levé ruce, během 3 týdnů mi postupně znecitlivěl od konečku prstu na celý prst a dnes jsem zjistil že i část dlaně. Nedá se říct znecitllivěl ale zdřevěněl.

Stačí třeba promasírovat prst a dlaň nebo je nutné navštívit doktora?


S díky, Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Příčinu necitlivého malíčku bude třeba hledat na celé nervové dráze levé horní končetiny. Někde na této cestě dochází k útisku nervu a to se pak projevuje necitlivostí a zdřevěněním. Masáž je bez pochyby prospěšná. Je ale třeba masírovat celou dráhu, včetně předloktí, paže, ramen, zad a krku. Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa a nebo také ortopéda, aby se vyloučila závažná onemocnění. Také se zamyslete, jak spíte. Spánek na boku a na stále stejném boku také může způsobit tyto komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znecitlivělost

Nože do sekačky

Žací nůž v sekačce, jak by se mohlo zdát, neplní pouze funkci sečení, ale fungují také jako závaží při běhu motoru. Žací nože by se tak měly pravidelně brousit a vyvažovat. Spousta lidí dělá velkou chybu v broušení nožů, čímž výrazně zkracuje životnost motoru. Další velkou chybou je sváření či rovnání žacích nožů a další jiné úpravy. V případě opotřebení či poškození žacího nože je potřeba nůž ihned vyměnit. V případě, že žací nůž nevyměníte, vzniknou vibrace, které zapříčiňují samovolné odpadávání jednotlivých dílů z vašeho stroje.

Žací nože navíc plní funkci „vháněče“ posečené trávy do sběrného koše, a to pomocí lopatek na konci nože. Tyto lopatky roztočí posečenou trávu a vženou ji otvorem do sběrného koše.

Zdroj: Motorová sekačka

Diskuze

V diskuzi JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Do letošního roku prospivala skvěle.Letos začala usychat od konečků větví.Napadené větve mají na sobě pupeny(nebo,to měly být,šišky),jsou úplně
ztyřelé v prach.Pod lupou nepoznam jestli je tam nějaký chrobak,nebo něco.Zná někdo nějakou pomoc?Spalit ji mužu vždy.

Zdroj: diskuze Jedle korejská nemoci

Svědění konečků prstů

Svědění konečků prstů může být způsobeno cévním onemocněním, proto je vhodné neurologické nebo cévní vyšetření. Také se může jednat o projevy syndromu karpálního tunelu nebo je příčinou problém s páteří. Cvičení je zde velmi důležité, eventuálně je možné na přechodnou dobu užívat Ibalgin (3x 1 tabletu).

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem KLIVIE ŽLOUTNUTÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Na chodbě mám umístěnou klívií.V poslední době jí začly žloutnout konečky listů a částečně usychat.Nevím co je toho příčinou.Děkuji za dobrou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zasychání konečků listů u klívie je nejčastěji kvůli nadměrné zálivce v době krátkých dní a dlouhých nocí. Bohužel to nejde opravit a listy už zůstanou poškozené až do jejich vypadnutí. V zimě klívie potřebuje být u okna při teplotě 15 až 18 stupňů a zálivka ji stačí jednou za měsíc. Zálivka se o malinko zvýší až když vyraší květ . V létě se pak zalévá normálně jednou týdně.

Zdroj: diskuze Klivie žloutnutí listů

Stupeň roztřepení vlasových konečků

Vlasové konečky jsou rozštěpené, suché, ulamují se, chybí jim pigment (jsou světlejší). Roztřepení je nejčastěji způsobeno mechanickými vlivy, chemickým působením, nešetrným zacházením apod. Stupeň roztřepených vlasů je mnohem vážnější když k němu dochází na několika místech. Příčinou je dlouhodobý stres, chemické působení, ale největší zátěží je špatná životospráva a nedostatek vitaminů, minerálů a jiných důležitých látek.

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Diskuze

V diskuzi RŮST VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Vždy jsem používala kvalitní šampóny a vyživující masky, ale přesto mi vlasy padaly a nechtěly růst, vždycky se zastavily u určité délky a pak už se jen více a více třepily konečky. Začala jsem hlavně kvůli vypadávání brát tabletky Donna Hair, které mi doporučila lékárnice, a nejenže se mi už teď po cca. měsíci užívání zastavilo vypadávání, ale omezilo se i třepení konečků, vlasy jsou zdravější a rostou o poznání rychleji, takže bych kromě rad uvedených ve článku doporučila i právě takovouto výživu cílenou přímo na vlasy, která jim dodá zevnitř všechny látky, které vlasy potřebují.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radim.

Tak to jste se trochu přeplatila. Při pohledu na složení můžu říct, že tento výrobek lze poskládat za levnější cenu. Ale to platí snad u většiny těchto speciálních přípravků. Je to cena za pohodlnost- raději lupnu jednu tabletku a zajímá mě nápis na krabičce, než pátrat po složení a gramáži. Mimochodem. Za většinou problémů s kůží a vlasy může špatné spektrum přijatých aminokyselin. Pokud nám bude scházet či nedostávat se jedné jediné nejposlednější esenciální, pak nedokážeme využít dostatečně i těch ostatních. A to nám prozradí jen laboratorní rozbor, nebo pár hodin nad tabulkami- kdy si dáme do souvislosti naše problémy s projevem deficitu té které aminokyseliny.

Zdroj: diskuze Růst vlasů

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem CO S PŘÍLIŽ TMAVOU BARVOU VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zesvětlení obarvených vlasů nejde udělat jinak, než působením peroxidů. Takže je třeba použít barvu na blond odstín, tím stáhnout současnou barvu vlasů a pak aplikovat raději přeliv, protože u něho, když se to nepovede, tak se to za pár dní vymyje šampónem. Příště si raději nechte obarvit vlasy u zkušené kadeřnice. Ušetříte si tím trápení i zničené vlasy od nevhodné bravy na vlasy a následného odbarvování.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Na přírodní zesvětlení tmavě obarvených vlasů použijte kopřivový odvar! Jak si udělat kopřivový odvar na přírodní zesvětlení vlasů? Jednoduše, natrhejte si čerstvé kopřivové listy a přelijte je horkou vodou. Až odvar z kopřiv na zesvětlení vlasů vychladne, tak ho zceďte a opakovaně si s ním omývejte své vlasy. Po několika měsících takovéhoto opakovaného oplachování tmavých vlasů v kopřivovém odvaru obarvené vlasy zesvětlají. Tento recept ale nepoužívejte na příliš suché vlasy, protože by se mohly jseště více vysušit a zlámat nebo roztřepit u konečků. Trochu zlouhavé, ale odrosty nevhodné barvy by vám trvaly nejspíše ještě mnohem déle.

Zdroj: diskuze Co s příliž tmavou barvou vlasů

Správné použití kondicionéru

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte proudem vody.

Zdroj: Kondicionér

Poradna

V naší poradně s názvem PRAŠKY NA PŘIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára kulenová .

ahoj jmneuji se bára a mam velkej problem sem strašne hubena a potřebuju poradit jemi 18 let a važim 35 kilo a meřim 156 moc se trapim delam všechno možni abich mohla přibrat skoušlela sem všechno možni a nic mi nepomaha mam přitele a snažimese o miminko a nejdeto protože sem strašne hubena mam strašni depres a uš nevim co mam delat budte tak hodni pane dochtore a pomoctemi moc vas prosim nikdi mam takovi mišlenky že uš me život nikdo nebavi šilene sem natom špatne a bojim sejit k dochtorovi dekuji bára hesky den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Báro, vyzkoušej proteinový koktejl před spaním. Pravidelně každý večer, než půjdeš spát, si rozmíchej jednu odměrku hydlolizované syrovátky do odtučněného mléka. To by Ti mělo pomoci nabrat nějaká kila zdravé svaloviny. Proteinový koktejl na noc je nejlepší od výrobce Extrifit a jmenuje se Long 80. Normálně je to výživa pro sposrtovce, ale i necvičícím lidem, jako jsi Ty, může pomoci. Tento noční koktejl zejména podpoří růst svalové hmoty, růst vlasů, působí proti lámání nehtů a třepení konečků vlasů. Jedno balení obsahuje 2 kilogramy suchého prášku, který vydrží asi na dva měsíce. Zde je seznam obchodů, kde ho mají: www.zbozi.cz/?q=%22l…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prašky na přibirani

Meruňkový olej na vlasy

Meruňkový olej je bohatý na nenasycené kyseliny. Předchází padání vlasů a používá se také na vlasy suché a bez lesku.

Meruňkový olej:

  • se přidává do šamponů nebo kondicionérů pro jejich hebkost a hydrataci;
  • se používá jako šampon na zmírnění růstu nových vlasů;
  • se aplikuje na vlhké nebo suché vlasy, protože zvyšuje hydratační účinky a dodává vlasům lesk;
  • obsahuje zvláčňující vlastnosti, zároveň vlasy stabilizuje;
  • je vhodný pro léčbu roztřepených konečků;
  • je ideální pro dlouhé vlasy, aby se zabránilo jejich poškození.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Když jsem byla malá, dávali mi proti lupům obyčejné máslo na pokožku hlavy. Moc si na to už nevzpomínám, jen vím, že jsem měla na hlavě sáček, aby se hlava zapařila. Opravdu mi to tehdy hodně pomohlo. Bohužel si nevzpomínám, jak dlouho jsem ten igelit na hlavě měla a kolik másla se mi na pokožku hlavy dávalo. Nyní mám opět problémy s lupy a i když použiji dražší šampon z lékárny, nezabírá! Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Kolik zhruba másla se dává? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Co znamená, když žloutnou listy

Žloutnutí, usychání konečků, opadávání listů může znamenat fyziologickou reakci na různé podněty a nebývá snadné tyto příčiny zjistit. Samozřejmě nemusí jít jen o zálivku a hnojení, ale také o umístění a světelné podmínky, vlhkost, průvan, otáčení. Mimochodem, že se s květinami má otáčet, aby byly pěkné ze všech stran, je mýtus. Většina květin otáčení nesnáší, a pokud už je otáčíte, tak vždy jen o kousek.

Žluté listy bývají signálem přehnojení, přelití nebo sucha. Takže jestli zaléváte květinu často, může být příčina zde (osvědčené je méně časté zalévání – jednou za týden i déle – a květinu rosit).

Zdroj: Pachira

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana doktora: „Nenechte se zmýlit malými rankami na břiše, ale uvnitř jsme řádili“. Otok genitálií je dle pana doktora normální reakce na zvýšený pohyb a chůzi po operaci, nechme tomu pár dní. S únikem moči si nadále starosti dělat nemusím, občas cítím, jak tekutina proudí skrze hadičku do zásobníku a je to docela erotika. Kdybych s tím mohl chodit po zahradě, šlo by současně hnojit porosty. Nadále zkouším a vlastně i cvičím Kegelovy cviky, lze je cvičit i s tou hadičkou zavedenou v údu, pokud vyloženě nevadí (ta hadička). Posiluji i pánevní svaly. Je to nový, nepoznaný svět pooperační rekonvalescence, mám cíl a to je důležité. Věřím ve zlepšování a stálý „tah na branku“.

29.9.2017
Pocity ohledně erekce nemohu a nechci podceňovat, ještě si ji budeme užívat. Občas pocítím vzruch v penisu v místech, kde jsou topořivá tělíska, jakoby chtěla počínat ranní erekce, ruční dráždění je zatím neúčinné, erotogenní zóny (např. bradavky, vnitřní strany stehen), těla jsou však mnohem citlivější a vnímavější dráždění a toto vrcholí skoro jako dřív do „orgasmu“, tento je ale rozlitý do celého těla, není tak prudký jako při ejakulaci, ale mírnější, déle prožívaný a procítěný až do konečků prstů. Přirozeně dráždění musí být logicky delší, něžné a podepřené vzájemnou láskou a porozuměním mezi partnery. Zatím musíme dávat pozor na bříško, je zatím na pohmat trochu citlivé a při protahování trošku tahají jizvičky.

30.9.2017


1.10.2017

Na fotografii toho dne je vidět otok genitálií, který byl součástí hojení, respektive vyšší intenzity pohybu. Bolestivost celkem není, mám jen pocit, jako bych měl balon mezi stehny. Patrnou se rovněž stává plíživě nastupující obezita, věřím, že až budu zdráv (no relativně myšleno), veškerý tuk zase odbourám a vrátím se k obvyklým aktivitám,

3.10.2017
Otok genitálií, penisu i šourku trvá, začínám chladit ledem. Otok je poměrně nebolestivý, jen vadí ta tíha mezi nohama a překáží velikost, nelze normálně chodit. Zdržuji se spíše doma, ev. zajedu na zahradnickou základnu, ale smysluplnou práci zatím provádět nemohu.

4.10.2017
Otok genitálií chladím ledem, dostavují se výsledky, otok pomaličku začíná ustupovat, břicho stále opuchlé.

5.10.2017
Stále chlazení ledem otok je veliký, i když se zdá, že šourek už je měkčí.

6.10.2017
Stav neměněn, chlazení ledem.

7.10.2017
Konečně začíná otok viditelně ustupovat, šourek se zmenšil, je měkčí a hlavně už i lehčí. Bylo to jako tahat kouli na penisu. Otok břicha zatím trvá, ale je nebolestivý, jen je to jakási vada na kráse. Registruji při vykonávání stolice, že cévka začíná podtékat a mírně svědí. Dodržuji pečlivě čistotu a používáním mýdla pro intimní hygienu snižuji pocit svědění.

8.10.2017
Cévka mi několikrát během dne samovolně podtekla, cítím, že je v penisu již volná a pohybuje se, ne že by to byl nepříjemný pocit, spíš naopak, při pohybu mám erotické pocity v celém údu a cítím i balonek v měchýři.

9.10.2017
Kontrola ve FN Plzeň Bory, u MUDr. Kočovské, s MUDr. Mrkosem jen krátký rozhovor v čekárně. Cévka odstraněna, popravdě, bylo to velmi příjemné, krásně to polechtalo asi tak jako náběh na ejakulaci. Sebou mám plenku, od teď začíná problematické období inkontinence. Myslím, že to zvládnu, jsem přípraven se s tím porvat.
Pocity vzhledem k erekci jsou znatelné, občas při lehu na zádech nebo na boku pociťuji lehké jakoby stahy na bocích penisu, je to podobný pocit jako když mi začínala ranní erekce ještě před operací.
• 10:00 hod při cestě z FN s Jani jdeme na kafíčko, je to úžasný pocit nemít cévku a pytlíček u nohy, nicméně cítím, jak mi nezadržitelně prýští moč do plenky. Trošku si nemohu přivyknout pocitu, že jdu po Plzni, s Jani se držíme za ruku, kolem spoustu lidí a já si v pohodě čurám, aniž by to někdo věděl. Unik je není udržitelný mojí vůlí. Plenka toho pojme opravdu hodně.
• 11:00 Loučíme se s Jani, ona jde do práce, já do auta a pojedu domů. Cestou do auta, asi tak 500m to bylo, ctím, jak se mi plenka začíná prosakovat a tak se hned v dodávce musím přebalit.

17.10.2017
Užívám si pěkného počasí na zahradě v Senci 84, a protože svítí Sluníčko a zahrada je navržena tak, aby odolala zvědavým pohledům z okolí, chodím nahý a nechám teplé paprsky Slunce laskat mé, pobytem v nemocnici vybělené tělo. Je to velmi příjemné, vnímám teplo až do morku kostí a cítím se šťastně.

7.11.2017
Při kontrole u pana doktora Mrkose vyšlo najevo, že výsledky cytologie, nejsou vůbec uspokojivé. Cytologie znamená to, že vyoperovaná tkáň je předána do péče biologů, kteří stanoví, jaká vlastně je: zdali benigní, nebo maligní. Maligní je to zhoubný. Takže se potvrdil ten druhý případ.
Proto budu muset prodělat další terapii, a to je ozařování lůžka a posléze i hormonální léčbu.
V tu chvíli jsem byl opět vržen zpět do víru diagnóz, predikcí a léčení. Ptám se pana doktora: „jaká bude ta hormonální léčba? A jaké ozařování?“ O to právě běží. V nejbližším termínu navštívím onkologické centrum v nemocnici Plzeň-Lochotín, pana doktora Matejička, který stanoví po určitých vyšetřeních postup ozařování, protože jak říkal: „Nádor se nám už vydal do těla“. Jako bych dostal palicí po hlavě. A jsem zase zpátky v temnu. Zase zpátky v nejistotě, zase zpátky v červených číslech. Nebyly mě ani cizí myšlenky na sebevraždu. To je konec. Metastáze jsou vrahem.
Nechtělo se mi žít, svou nádhernou rodinu jsem najednou nevnímal, byl jsem jen sobec, který si nárokuje právo na život, které mu začíná být odpíráno. Nikdo nemá zajištěno právo na život, když příroda zavolá. Máme jen právo bojovat. Máme jen právo držet se usilovně té tenké niti žití a bít se o své místo na Slunci. Máme jen povinnost vytrvat.

V textu jsou i některá dokumentační fota, Kdybyste chtěla, najdete mně na faceboku pod jménem Ing. Zdeněk Trojan, Zruč-Senec, požádejte o přátelství. Rád vyhovím a bude dokument kompletní.
S veškerou úctou Ing. Zdeněk Trojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Organický arganový olej na vlasy

Jak již bylo zmíněno, existuje mnoho výhod organického arganového oleje. Arganový olej obsahuje několik živin, které jsou potřebné pro tělo, aby mohlo dobře fungovat. Tento marocký olej je také prospěšný pro vlasy, jelikož je hydratuje od kořínků až ke konečkům. Mezi další výhody používání arganového oleje na vlasy patří snížení třepení konečků a podpora růstu vlasů. Díky tomu, že arganový olej není mastný, tak se dobře vstřebává do pokožky hlavy a zanechá vlasy hydratované a zdravé, bez mastného vzhledu. Organický arganový olej také chrání vlasy před škodlivým UV zářením, protože má v sobě přirozený UVA a UVB filtr srovnatelný s krémem SPF 3.
 

Zdroj: Organický arganový olej

Vodová ondulace – postup

Techniky vodové ondulace

  • natočení na natáčku
  • kroužkování
  • kladená vlna
  • foukaná vlna
  • foukaná do varu účesu
  • splétání do copánků

Vodová ondulace je tvarování vlasu za mokra. Vlasu dáme požadovaný tvar – natočíme jej na natáčku, usušíme a vlas si ponechá tento tvar jen do dalšího mytí vlasů. Vlas se ale nezničí.

Při ručně pokládané vlně se mokré vlasy učešou do požadovaného tvaru vln. Než se položí první vlna, tak se vlasy trochu uvolní, aby bylo možné zjistit přirozený spád vlasů. První vlna musí být orientována doleva, nebo doprava v souladu se směrem růstu vlasů. Pokud se vlny pokládají po celé hlavě, tak se vlna klade vždy z jedné strany na druhou. Teprve poté se začne s další vlnou do opačného směru. Vlny v požadovaném tvaru se upevňují pinetami nebo hřebínky na upevňování vodové vlny.

Vytváření foukaného účesu vysoušecím hřebenem se provádí podobným způsobem jako ručně pokládaná vodová vlna. Pro foukanou vlnu je důležitým předpokladem ovládání techniky pokladené vodové vlny. U foukané vlny se dosahuje většího objemu než u ručně pokládané vlny a hrany vln nejsou tak ostré. Vlny pak působí přirozeněji a měkčeji.

Kroužkování

Kroužkování vlasů je nejstarší a osvědčený způsob práce, kterým vznikají po usušení přirozené kadeře, lokýnky nebo vlny. Kroužky jsou lokny, které se tvarují prsty. Rozlišujeme dvě základní techniky kroužkování: od pokožky a od konečků vlasů.

Kroužkování od konečků vlasů

Výsledkem tohoto postupu jsou plošně přilehající časti účesů. Pokud jsou uspořádány v řadách ve střídavém směru, tak vznikají vlnité části účesu nebo celé vlnité účesy. Pro velmi dlouhé a kudrnaté vlasy není tato technika vhodná. Průměr kroužků určuje pramen vlasů, který se odděluje, pružnost vlasů a šířku vlny.

Kroužkování od pokožky

Vytvářejí se jím objemné, husté účesy. Čím větší objem požadujeme u kořínku vlasů, tím větší musí být úhel mezi partií vlasů a hlavou. Průměr kroužků určuje velikost pramenů. Ta je rozhodující pro objem účesu a pružnost vlasů.

Vedle výše uvedených technik existují ještě další varianty kroužkovaní, které se odvozují buď od kroužkování od pokožky, nebo od konečků, například kroužkování u kořínků vlasů, kroužky na konečcích vlasů, harlekýnské kroužky.

Všechny kroužky se zásadně připevňují pinetami. Aby nebylo na lokně vytlačené místo, nesmí se pineta dávat přes celý kroužek. Při kroužkování je používaní pinet klasickou upevňovací technikou. Kroužky lze ale vytvářet i běžnými nebo speciálními natáčkami. Obě dvě tyto možnosti se hodí pro dlouhé, ztrvalené nebo přirozeně kudrnaté vlasy. Kroužkování patří ke klasickým technikám práce při změně tvaru vlasů, ale ani zde nejsou kreativitě kadeřníka kladeny žádné meze.

Průměr natáček je také zde rozhodující pro pružnost a šířku vln, popřípadě velikosti loken. Výběr průměru natáček a uspořádaní natáček se řídí podle požadovaného účesu.

Natáčení vlasů na natáčky

Natáčky jsou nejběžnější pomůcky pro vytváření objemnějších částí účesu. Průměr natáčky určuje pružnost loken a vln:

  • malý průměr – velká pružnost;
  • velký průměr – menší pružnost.

Natáčení na natáčky se provádí s ohledem na potřebný úhel mezí partií vlasů a vlasovou pokožkou, správnou šířkou a tloušťkou partií vlasů.

Zdroj: Ondulace vlasů

Okamžité řešení a prevence

Roztřepené konečky nelze zacelit a je potřeba je prostě ustřihnout. I když se ustřižení vlasů zdá jako banální záležitost, je lepší navštívit kadeřnický salon. Nůžky na papír rozhodně nejsou tím pravým, co vaše vlasy ocení. Pro stříhání vlasů jsou určeny speciální (ostré) nůžky, které používají v kadeřnických salonech.

  • Nejlepší radou jak předcházet viditelným poškozeným konečkům je pravidelné stříhání – zhruba jednou za šest týdnů.
  • Další z možností je použití přípravků, které dočasně „slepí“ konečky vlasů, avšak efekt vydrží jen pár hodin, nebo do dalšího umytí. (Péče pro poškozené vlasy)
  • Pokud však máte sklony k třepení konečků, doporučuje se používat tyto speciální séra i preventivně. Aplikovat přípravky na již roztřepené konečky vlasů je již jen opožděnou snahou o nápravu. Pamatujte že snadnější je problému předcházet než jej řešit.
  • Kvalitní šampony, balzámy a masky jsou naprosto nevyhnutelné. Pokud vaše vlasy trpí častým lámáním a třepením, je lepší volit i kvalitnější vlasovou kosmetiku, která je k dostání v kadeřnických salonech.

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Poškozené vlasy

Kromě suchých a matných vlasů nás občas potrápí i problém roztřepených konečků. Tento problém trápí především vlasy suché, bez lesku, lámavé a nepoddajné. Možná vás překvapí fakt, že roztřepené konečky trápí i vlasy jemné a mastnější. Kvalitu našich vlasů neustále ovlivňuje počasí, životní prostředí, ve kterém žijeme. V létě je vysušuje sluneční záření a v zimě zase trpí pod vlivem větru a mrazu. Z času na čas je potrápíte barvením, fénováním a nešetrným zacházením. Není divu, že se to odrazí nejdříve na vlasových konečcích. Konečky vlasů jsou nejcitlivější části vlasů. Vlas jako takový je již mrtvé vlákno, které v průběhu svého růstu již není vyživováno. O to více péče je nutné vlasům věnovat. Konce vlasů přicházejí často do kontaktu s oblečením, kde dochází ke tření. Na výrobu oblečení se poměrně často používají umělá vlákna, které způsobují tzv. „elektrizování“ a vysoušení vlasů. K poškození nejdříve dochází na povrchu vlasu – kutikula. Když se poškodí ochranný obal, vlas je narušen a dochází k jeho poškození i zevnitř. Avšak všechno má své řešení.

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Účinky

Olej z opuncie je hotový elixír krásy. Je nejefektivnějším anti-aging (omlazujícím) olejem vůbec.

Obsah:

  • vitamin A
  • vitamin B
  • vitamin E
  • minerály (hořčík, mangan, železo, měď, draslík, fosfor)
  • kyselina linolová
  • kyselina olejová
  • kyselina palmitová
  • kyselina stearová
Účinky:
  • hydratace i hodně suché pokožky
  • regenerace a zvláčnění pokožky
  • redukce akné a podráždění pokožky
  • redukce vrásek a tmavých kruhů pod očima
  • boj s lámavostí nehtů
  • stahování rozšířených pórů
Použití:
  • Olej z opuncie se nanáší vždy na vyčištěnou vlhkou pokožku. Kvalitní opunciový olej u 99 % populace nezanechává na pleti mastný film.
  • Pro péči o pleť, okolí očí, ústa, krk a nehty nanášejte malé množství oleje a dobře zapracujte pomocí konečků prstů na ošetřovanou partii.
  • Nanášejte na odlíčenou pleť 1x denně, ideálně na noc.
  • Můžete ho dokonce použít pod make-up, protože se vsákne do pokožky a zanechá na pleti příjemné sametové fluidum.
  • Opunciový olej je na stupnici komedogenity označen číslem 0, to znamená, že nezanáší póry.
Upozornění:
  • Skladujte při pokojové teplotě v těsně uzavřené originální lahvičce.
  • Chraňte před světlem.
  • Po otevření spotřebujte do 6 měsíců.
  • Možný výskyt usazenin, které jsou přirozenou součástí a nemění vlastnosti či kvalitu výrobku.
Tip:
  • Opunciový olej můžete smíchat s arganem či jiným kvalitním olejem – ani v koncentraci 15 % neztrácí své zázračné účinky.

Zdroj: Opunciový olej

Proč název koňský šampon

Nechte stranou veškeré obavy, nejde o šampon vyráběný z koní. Speciální receptura koňského šamponu vám pomůže na cestě za krásnými vlasy. Jde o legendární recepturu používanou hvězdami Hollywoodu. Originální šampon vychází z receptur koňské „kosmetiky“, z čehož je odvozen právě název „Koňský“, a je upravený pro lidské využití. Jisté je, že vám zajistí plnější, silnější, delší a zdravější vlasy.

Také toužíte po krásných a silných vlasech plných života a lesku, a přitom máte na hlavě hrstičku chmýří, kdy i sebemenší projetí hřebenu zapříčiní padání vlasů? Tak v tom případě byste měli zakročit a nenechat vše dojít příliš daleko. Barvení a časté změny účesů vlasy pochopitelně oslabují, a pokud nechcete zcela rezignovat na módní vlasové kreace, je zapotřebí vlasy neustále vyživovat. Pokud už vás nebaví dávat na babské rady, jako jsou zábaly z bílého jogurtu nebo přelévání kopřivovým odvarem, vsaďte raději na jistotu a mějte mezi kamarádkami ty nejhezčí vlasy – vyzkoušejte koňský šampon.

Je samozřejmě pravda, že nejsme žádná zvířátka, takže používat přípravky určené právě pro ně může znít nelibě. Především ti citlivější z vás jistě budou nad těmito radami kroutit pochybovačně hlavou. Pravdou ale je, že kůže zvířat je velmi specifická, a proto potřebují takové přípravky, které budou dostatečně mírné k jejich pokožce. A přesně takové jsou i tyto šampony. Podobné složení už mají snad jen šampony pro děti, které také nemohou být příliš radikální vzhledem k citlivosti dětské pokožky.

Koňský šampon vás může překvapit tím, že vaše vlasy po něm budou mnohem silnější, pevnější a také lesklejší. V nejlepším případě mohou pomoci obnovit kštici, pokud trpíte na vypadávání vlasů. Také se jednou provždy zbavíte roztřepených konečků. Šampon je vytvořen z pečlivě vybraných kombinací přírodních olejů, takže se nemusíte bát, že byste si na hlavu nanášeli nějakou chemii. Po umytí vlasů se doporučuje použít také speciální kondicionér, který můžete používat jako zábal pro silně poškozené vlasy. Výhodou samozřejmě je, že tento šampon a kondicionér jsou vhodné pro všechny typy vlasů.

Zdroj: Koňský šampon

Oleje a jejich použití

Mezi nejkvalitnější oleje se považují ty za studena lisované. Své výjimečné vlastnosti si uchovávají pouze ve studeném stavu a při tepelných úpravách ztrácejí mnoho důležitých látek, vitaminů, aminokyselin atd. Pro přípravu masky na vlasy je nutné oleje jemně ohřát v nádobě s teplou vodou ( max. 40 C ). Nikdy nenanášejte horký olej!

  • Avokádový olej: Plný vitaminů a významných regeneračních složek. Vyniká hydratačními vlastnostmi. Hodí se pro citlivou vlasovou pokožku, jemné a suché vlasy.
  • Olej z orchidejí: Považuje se za velmi ceněný anti-aging prostředek. Nejlépe působí jako zábal na suché vlasy před jejich umytím. Vlasy regeneruje, dodává výživu a výjimečný lesk.
  • Jojobový olej: Pro své vlastnosti je velmi dobře známý ve všech světadílech. Zklidňuje vlasovou pokožku a regeneruje poškozený vlas. Je vhodný pro mastnou vlasovou pokožku a suché délky vlasů.
  • Kokosový olej: V Asii (především v Barmě, Indii a na Srí Lance) je velmi ceněn a používá se proti lámání vlasů a konečků a rovněž i proti vypadávání vlasů. Na vlasy se nanáší teplý. V létě chrání vlasy před UV zářením.
  • Mandlový olej: Bohatý na minerální látky s vysokou regenerační schopností. Je nedráždivý a proto ho lze použít i u citlivé vlasové pokožky. Pomáhá na velmi suché vlasy a třepící se konečky.
  • Makadamiový olej: Vzácný olej, který se přidává do exkluzivních přípravků. Má výjimečné zvláčňující a hydratační schopnosti. Používá se pro drsné, hrubé, nepoddajné vlasy s tendencí k nadměrnému vysušování.
  • Meruňkový olej: Bohatý na nenasycené mastné kyseliny a další látky, které působí jako anti-aging faktor. Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává lesk a změkčuje vlasovou pokožku.
  • Nimbový olej: Léčivé účinky tohoto oleje nelze pominout. Uplatňuje se pro svědivou, podrážděnou, ale i ekzematickou vlasovou pokožku se sklonem k vysušování. Hodí se pro regeneraci a hydrataci všech typů vlasů.
  • Olivový olej: Obsahuje spektrum výživných a regeneračních látek, které příznivě ovlivňují funkci vlasové pokožky. Uhlazuje kutikulu vlasového vlákna a působí hydratačně.
  • Pupalkový olej: Tento olej je vhodný především pro vnitřní užívání, podobně jako olej z černého rybízu a brutnáku lékařského. Obsahuje množství vitaminů (hlavně vitamin E) a esenciální mastné kyseliny (mj. gama linoleovou). Užívá se lžička 2 krát denně.

Zdroj: Olejové zábaly na vlasy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP