Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODŘENA SLIZNICE V NOSE

OBSAH

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Prevence

Vzhledem k tomu, že nebyla objasněna přesná příčina onemocnění, je prevence v podstatě nemožná. V souvislosti s možností vlivu chronických onemocnění horních cest dýchacích na rozvoj nosních polypů je vhodné tyto záněty včas, účinně a dokonale léčit, aby sliznice nosu byla v co nejlepším stavu – co nejméně zatěžována a narušována zánětlivými procesy, poněvadž ke vzniku polypu bude takováto sliznice jistě náchylnější.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Poradna

V naší poradně s názvem STROUPEK V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den,

již několik let se mi v noci tvoří na nosní přepážce stroupek, který ráno nejde samozřejmě vysmrkat a musím se ho manuálně zbavovat, následuje ve většině případů krvácení. Stroupek je pouze v jedné nosní dírce a stále na jednom místě. Pokud si před spaním namažu toto místo mastičkou (framykoin) ráno je stroupek k vysmrkání. Bohužel se místo stále nehojí ani za použití jinak zázračného framykoinu... :)

Prosím o radu odborníku...

Honza

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když vám neúčinkuje Framykoin, tak nejspíše nepůjde o bakteriální nákazu. Potom tedy zbývá virové nebo mykotické onemocnění sliznice nosu. Přesnou příčinu by ukázalo vyšetření na ORL a případný stěr z nosu a jeho laboratorní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jméno nepotřebné .

Jak se zbavit Malich bedaru v nose
Strašně mně svědí nos a jsou tam ty Uhry tak já už nevím co s tím.. pomozte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bude zapotřebí použít antibiotika v masti společně s kortikoidy, to vás za dva týdny obtíží zbaví. Stavte se na poliklinice na oddělení ORL a tam je požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akne v nose

Fotogalerie

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina na nose.

Zdroj: Rakovina kůže na nose

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V NOSE A KŮŽE NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost se svěděním v nose, pořád si ho musím nějak šmudlat, zrovna tak zvenku na kůži mě svědí a jak se mi na něj dostanou vlasy, tak to je ještě horší, už mě to pěkně otravuje a jsem z toho zoufalá! Děkuji předem za každou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kateřino, proti svědění a přecitlivělosti kůže je dobrý lék Claritine. Je na lékařský předpis a běžně se používá jako antihistaminikum na léčení alergií. Nechte si ho předepsat a berte ho jednou denně ráno jednu tabletu po dobu 3 týdnů. Pokud to nepomůže, tak zkuste ještě Fenistil gel, ten je volně prodejný, ale Claritine je lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v nose a kůže na nose

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislac.

Mužu nahradit místo framykoinu mastičku Fucicort? na boláky v nose?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotickou mast Framykoin lze nahradit mastí Bactroban nebo Fucidin. Mast Fucicort obsahuje krom antibiotik také kortikosteroid a ten může mít výrazné nežádoucí účinky. Fucicort by něměl být bez předchozí porady s lékařem vůbec používán.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Uhry na nose

Uhry na nose lze snadno zaměnit s onemocněním, kterému se říká růžovka. Růžovka je velmi častá dermatóza, příbuzná akné. Jedná se o zánětlivé onemocnění kůže. Příčiny vzniku tohoto kožního onemocnění jsou však zatím nejasné. Růžovka postihuje obě pohlaví, přičemž ženy bývají postiženy častěji. Nemoc začíná většinou po 30. roce života. Pokud trpíte častým akné na nose, pozor na srdce a vysoký cholesterol a onemocnění gastrointestinálního traktu!

Uhry na nose foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry na nose.

Zdroj: Uhry

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Rizikové faktory

Často se vznik nosních polypů spojuje s chronickým zánětem nosní sliznice (chronické, alergické rýmy), s astmatem, u malých dětí může být příčinou dokonce cystická fibróza či ciliární diskineze (nepohyblivost řasinek), obojí jsou vážná onemocnění. Objevení polypů je někdy reakcí organismu na určité léky (Aspirin, Ibalgin).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi TMAVÁ SKVRNA NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Už dloho mám tmavou skvrnu na nose.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

měla jsem fleky na nose hněde tak mi je odstranili ale mam od te doby problemy s ušima neslyšim a boli mě hlava tak mate někdo s tim take zkušenosti .

Zdroj: diskuze Tmavá skvrna na nose

Nos

Velký či malý nos je bránou do organismu, právě jím do těla stále vniká vzduch. Sliznice nosu je proto místem prvního kontaktu s alergeny, bakteriemi, viry a jinými cizorodými látkami, které mohou už v samotném nose vyvolat přecitlivělost až alergii.

Přiznejme si, je to orgán, o který se většina z nás příliš nezajímá. Pozorností ho poctíme, jen když dostaneme rýmu nebo chřipku. Zhoršená průchodnost nosu sice nebolí, jen obtěžuje, ale v žádném případě byste ji neměli podceňovat. Hrozí totiž opravdu vážné následky. Oteklá nosní sliznice podporuje kromě jiného vznik astmatu. Mohou se objevit i chvilkové zástavy dechu ve spaní. Podle některých odborníků se zvyšuje také riziko infarktu.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Diskuze

V diskuzi POPRASKANE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Václavíková.

Dobrý den, prosím o radu. Po návštěvě kosmetičky mě bylo zděleno, že mám začínající popraskané žilky na nose, bylo mě doporučeno od firmy Ryor sérum. Mohu poprosit o radu co si mám zakoupit. Děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskane zilky na nose

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.

dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v nose a v ustech ,,,,,

Červené žilky na nose

Viditelné červené žilky na nose jsou často způsobeny špatným krevním oběhem, slabými stěnami cév, špatnou stravou, alkoholem nebo cigaretami. Někteří jedinci mohou mít tuto podmínku genetickou, to znamená vrozenou. Způsoby odstranění jsou různé. Dají se odstranit pomocí léků, krémů nebo přírodních prostředků. Také jsou k dispozici dermatologické postupy, ale ty jsou celkem nákladné, protože léčba je posuzována spíše jako kosmetický zásah. Červené žilky nejsou obvykle závažným onemocněním.

Červené žilky na nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět červené žilky na nose.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V UCHU A POLYP V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Večeřová.

DOBRÝ DEN.JIŽ 3.TÝDEN MĚ HUČÍ V UCHU.DOSTALA JSEM 10KAPAČEK A MÁM VYBRANÉ 3 A ZATÍM MĚ NEPOMÁHAJÍ.ZAČÍNÁM MÍT Z TOHO DEPRESY.PŘED ROKEM MĚ ODSTRANILI POLYP V NOSE A TED MĚ OPĚT NAŠLI DALŠÍ.MÁM ALERGII NA ROZTOČE,PSI,PLÍSNĚ,AMBROZII.MOC VÁS PROSÍM O RADU.DĚKUJI VEČEŘOVÁ BRNO.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte několik dní na účinky současné léčby a pak se obraťte na svého ošetřujícího lékaře. U polypů v nose je bohužel normální, že se vrací. Musí se opakovaně odstraňovat odborným vytržením při lokálním umrtvení. Na alergie je dobrý volně prodejný lék Claritine, popřípadě vakcinózní léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze HUČENÍ V UCHU A POLYP V NOSE

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose

Péče o nosní sliznici

Při příliš suchém vzduchu, klimatizaci nebo dlouhodobější rýmě dochází k zahušťování hlenů. Tvoří se suché krusty a šupiny a častý je také pocit sucha v nose i krku. Velmi nepříjemná je i takzvaná zadní rýma, která bývá příčinou bolestí hlavy, dutin a zhoršení sluchu. K zvlhčování a oplachování sliznice doporučujeme roztoky mořské vody, které jsou označeny jako izotonické. Hypertonická mořská voda má výraznější účinek na oteklou sliznici a ucpaný nos. Součástí sprejů a mastí, které jsou určeny pro péči o sliznici nosu, jsou také látky s hojivým účinkem (bisabolol, dexpanthenol) nebo protialergickým působením (hořčík). Pečujte pravidelně o svůj nos a snížíte tak riziko toho, že se vám rýma bude opakovaně vracet.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Diagnostika zranění v nose

Rány v nose mohou hodně krvácet a mohou tak být rychle a bezpečně uzavřeny. Po opatrném vyčištění se dá zjistit rozsah a druh rány. Pro vyloučení zlomeniny se používá počítačový tomograf nebo magnetická rezonance lebky. Pacienti si mohou stěžovat na nevolnost, zvracení, podráždění, ztráta vědomí nebo jsou bledí. Proto je další diagnóza velmi užitečná. Následně se zjišťují poranění mozku, která mohou být posléze vyloučena. Pomocí neurologických testů lícního nervu se zkoumá čich a chuť, aby nebyly ovlivněny.

Zdroj: Zranění v nose

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose

Rozšířené póry na nose

Rozšířené póry na nose se ve většině případů vyskytují u smíšené pleti. Sice existují produkty, které jsou přímo určené pro tento typ pleti, ale i tak budete muset trochu více experimentovat s různými druhy pro různé části obličeje. Na suché části obličeje můžete použít přípravky, které obsahují kyselinu glykolovou pro exfoliaci suché pleti, a na mastné plochy pak jemné přípravky proti akné.

Zdroj: Rozšířené póry

Nosní kapky s olejem

Olejové nosní kapky se silicemi (například s vůní mentolu) promastí a „protáhnou“ nosní sliznici. Ale pozor, děti do 1 roku nesmí vdechnout mátovou silici, hrozí zde nebezpečí zástavy dechu. Při užívání delším než 3 měsíce může dojít ke ztrátě čichu, která se po vysazení kapek opět po nějaké době obnoví. S rýmou nic neudělají, ale pacientovi se lépe dýchá.

Přípravky: Pinosol (éterické silice, tymol, guajazulen), Nosní kapky dr. Müllera (nosní spreje s eukalyptem)

Olejové nosní kapky s vitaminy obsahují jemné oleje (například pomerančový) s vitaminy A, E. Jsou určeny pro léčbu nosní sliznice, která je vysušená, po operačním zákroku, pro nosní sliznici, na které jsou „nalepeny příškvary“. Aplikují se na počátek nosní dírky a jemným poklepem prstem na křídlo nosu se kapky rozptýlí v nose. Nedoporučuje se aplikovat malým dětem.

Přípravek: Coldastop (vitamin A + E)

Používá se u akutního a chronického poškození nosní sliznice po nadměrném používání léků ke snížení překrvení a zduření nosní sliznice, při suchém nosním kataru s atrofií nosní sliznice nebo tvorbě krust a příškvarů ve vchodu nosním, na vnitřní ploše nosních křídel a nosohltanu. Obvykle se aplikují 2–3 kapky přípravku do každé nosní dírky 3× denně. Přípravek lze užívat nepřetržitě po dobu několika týdnů, nebo přerušovaně.

A co vy? Jakou máte zkušenost s oteklou a svědící nosní sliznicí?

Zdroj: Regenerace nosní sliznice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP