Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODSÁVÁNÍ UHRŮ

OBSAH

Pneumotorax u novorozenců

Pneumotorax znamená, že se po protržení plic dostává vzduch do hrudní dutiny a dochází ke kolapsu (splasknutí) plic, a to celkově nebo částečně. Na jeho vzniku se u novorozenců podílí patologicky změněná plicní tkáň (syndrom hyalinních blanek, vdechnutí smolky, zápal plic, nedostatečně vyvinuté plíce) a umělá plicní ventilace. Často však příčinu nelze zjistit. V klinickém obraze se setkáváme s takzvaným asymptomatickým (bezpříznakovým) pneumotoraxem, který nemá klinické příznaky, bývá obvykle jednostranný a postihuje asi 1–2 % novorozenců. Dýchacími obtížemi různého stupně v závislosti na rozsahu pneumotoraxu se vyznačuje symptomatický pneumotorax. Příznaky se mohou objevit náhle, nebo postupně dochází ke zhoršování dýchání ve smyslu ztíženého, zrychleného dýchání s cyanózou. Pokud dojde při velkém tlaku vzduchu v hrudní dutině k útlaku cév a srdce, vznikají příznaky selhávání srdce. Léčba spočívá v jednorázovém, případně opakovaném či trvalém odsávání vzduchu z hrudní dutiny a odstranění příčiny, která pneumotorax způsobila.

Zdroj: Pneumotorax

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Jaké známe akné

Na pleti si umíme najít kdejaké věci, jako jsou rozšířené póry, černé tečky, tak zvané komedony, zanícené vřídky, bílé podkožní uhry i mokvající ložiska akné. Na každý druh zabírá něco jiného a každý druh vyžaduje odlišnou léčbu. Komplikované těžké akné může zanechat i hluboké jizvy na celý život, a proto se nedoporučuje ošetřovat ho podomácku. Naopak s drobným uhříkem nemusíte běžet hned k dermatologovi.

Bílé kuličky jako podkožní akné

To jsou mílie, které často bývají v okolí očí, víček, lícních kostí a tváří. Mílie jsou často označovány jako podkožní akné, které nejde vymáčknout. Mílie jsou nenápadné a proto většinou uniknou naší pozornosti. Protože mílie nejsou povrchové, nedají se ani vymáčknout jako například akné a je nutný odborný zásah zkušené kosmetičky. Ta je po napaření pokožky rychle napíchne jehlou, odstraní a vydesinfikuje. Tento typ akné by se měl vymačkávat, je li to možné, a po vymáčknutí je vhodné pokožku vydesinfikovat lihovou tinkturou z hlohu.

Černé tečky - komedony

Nejčastěji je najdeme v takzvané T-zóně, čili na čele, bradě a na nose. I ty byste měli svěřit do rukou kosmetičky, ale v drogerii není žádný problém natrefit na kosmetické pásky, které přilnou k navlhčené pokožce a po patnácti minutách působení se odstraní spolu s černým obsahem uhrů. Pokud máte rozšířené projevy tohoto typu akné, objednejte se ke kožní lékařce, která vám předepíše vhodné přípravky na ošetření pleti.

Zanícené vyrážky - pustuly

Projevují se bílým hnisavým kopečkem a jsou ohraničené zarudnutím a zapálenou pokožkou. Ty mírnější zmizí do pěti dnů, komplikovanější se léčí i deset dní. Ať by vás to jakkoliv lákalo, zanícené vyrážky si v žádném případě nemačkejte ani nijak nenípejte. Nejenže si pokožku podráždíte ještě více, ale zároveň je téměř jisté, že si do ní zanesete infekci. A ta může způsobit dokonce až jizvičky. Raději si ošetřete akné tea tree olejem, pleťovou vodou z lékárny nebo doporučeným přípravkem, který na základě stavu akné zvolí kožní lékař. Zabírají i osvědčené domácí recepty, které najdete na konci článku.

Bolestivé cysty

Patří k nejhorším projevům akné. Cysty na kůži jsou na dotek bolestivé, neestetické a často vypouští i hnis. Místa na pokožce, která jsou jimi poznamenána, většinou nabírají krvavě červenou až fialovou barvu. Tento druh akné zpravidla na kůži zanechává celoživotní jizvy a musí se léčit výlučně pod odborným dohledem dermatologa.

Zdroj: Akné, jak na něj?

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Co je vhodné na rýmu pro děti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smrkání, odsávání, mořská voda a případně sprej do nosu. Sprej do nosu musí být určen pro děti obvykle od dvou let. U dětí nejdou použít spreje pro dospělé.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Uhry na zadku

Pokud se vám objeví uhry na zadku, tak se nemusí jednat o akné. Tyto pupínky na hýždích však mohou být stále obtížnější a někdy i bolestivé. Uhry na zadku často zmizí samy od sebe, ale pokud tomu tak není, je zde léčba, která může pomoci. Obecně platí, že akné je definováno jako zanícené póry, pupínky, cysty, které jdou hlouběji pod kůži než obyčejné pupínky. Pokud máte zkušenost s výskytem uhrů na zadku, vždy dbejte na dostatečnou hygienu a pravidelnou výměnu spodního prádla. Také se vyvarujte nošení syntetických materiálů, které nedovolí pokožce dýchat.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vyvadilova.

Dobrý den .Můj vnuk má plíseň v oušku.Cisteni kapkydo uší nepomáhají.Odsavani plísně dvakrát týdně nepomáhá.Hrozi nemocnicí.Neustale nachlazený.Co máme dělat.Muze někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemocnice není hrozba ale pomoc! Někdy může být příčina plísně v domácím prostředí a pobyt v nemocnici s neustálým dohledem personálu může pomoci při jejím odhalení. Následujte rady vašeho lékaře a nebraňte se hospitalizaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň v uchu

Vysavač popela od Lidlu

Vysavač popela Parkside PAS 500 D3 umožňuje pohodlné odsávání popela z grilu, kachlových kamen nebo krbu prostřednictvím 500wattového motoru. K vysavači není potřeba připojovat domácí či jiný vysavač. Odpad se shromažďuje v kovové nádobě o objemu 15 l. Odpad do ní putuje nehořlavou, kovovou sací hadicí a trubicí. Vysavač je vybaven praktickým úchytem na nošení, velkoplošným filtrem na jemný prach a mechanickou indikací při naplnění nádoby. Cena vysavače se pohybuje kolem 990 korun. Nevýhodou je hlučnost.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Mám ho tam už 8let,a stejnou dobu, co dva měsíce jsem ho musel píchat a odsávat.Prostě šíleně náročné jak na čas tak na psychiku.Rozhodl jsem se ho tedy nechat odstranit chirurgicky.
2.3.2016 jsem se ho zbavil.Na jeho místě zbyla jizva na 3 stehy, která je jen o málo hezčí než boule na ruce,která bolela když jsem zápěstí třeba zalomil při opření se,nebo při práci....no ale jen na necelý měsíc.Udělal se mi tam znova a ted je o tu jizvu výraznější,ted už to nejen bolí,ale i bije do očí.
Takže chirurgický zákrok taky nemusí nic vyřešit a to odsávání...myslím,že je úplně k ničemu!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

přesně stejně to mám já na noze, taky mi po operaci znovu narost a bolí

Zdroj: diskuze Ganglion na zápěstí

Pásová bruska Bosch PBS 75 AE

Jde o výkonnou a robustní pásovou brusku vhodnou pro velký úběr na velkých plochách. Díky vylepšené ergonomii je s ní jednoduchá manipulace. Stabilní bruska je opatřena robustním krytem vysoké kvality a automatickým vyrovnáním pásu. Je také vybavena plynulou předvolbou otáček, regulací rychlosti. Má vestavěné odsávání prachu do mikrofilmu. Bruska zahrnuje rovněž příslušenství, sloužící k upnutí k podložce pro stacionární broušení.

Výkon stroje je 750 W. Rychlost pásu je 200–350 m za minutu. Brusný pás má rozměry 75 x 533 mm. Hmotnost brusky je 3,5 kg.

Tato frézka je vhodná pro hobby využití, pracuje se s ní příjemně, cena je přijatelná.

Zdroj: Pásová bruska

Pásová bruska Metabo BAE 75

Pásová bruska má výkonný 1000wattový motor, jednoduchou a rychlou výměnu brusného papíru. Vyznačuje se dobrým brusným výkonem díky dokonalému oběhu brusného papíru. Je vybavena automatickým vypnutím při opotřebení uhlíků. Má zabudované odsávání, seřizovač pásu, stacionární základnu z jednoho kusu (hliníkový odlitek). Bruska je opatřena pogumovanou rukojetí pro dobré držení na neúnavnou práci. K této brusce lze připevnit paralelní vodítko a nohy pro stacionární použití.

Rychlost pásu je 240–450 m za minutu. Brusný pás má rozměry 75 x 533 mm. Hmotnost brusky je 4,7 kg.

Tato frézka je vhodná pro hobby a profi využití, pracuje se s ní kvalitně, cena je vyšší.

Zdroj: Pásová bruska

Jak se zbavit akné

Důležité je vytrvat, kůže potřebuje na úpravu a regeneraci čas. Léčba si vyžaduje delší čas bez přerušení, aby se symptomy akné zmírnily nebo zcela vymizely.

Hydratační krém se doporučuje na suchou pleť ráno. Nepoužívejte žádné mastné krémy nebo jiné mastné přípravky. Při ošetřování pleti nebo používání make-upu je důležité, aby přípravky nezpůsobovaly tvorbu uhrů – komedonů. Na obalu hledejte klíčové slovo: nekomedogenní. V lékárnách jsou tyto výrobky obvykle dobře označené. Pro tento účel je nejvhodnější čisticí a ošetřovací série Cetaphil.

A zejména platí: Ruce pryč od pupínků! Vytlačování opravdu nic neurychluje, jen podporuje zánět a jizvení, což platí převážně v pubertě. Vhodnější je ošetření u odborníků prostřednictvím profesionálního čištění kůže (takzvaný Akné program), například v ambulanci kožního lékaře nebo u kosmetičky. Tam je kůže řádně očištěna parní lázní a černé tečky jsou odborně odstraněny.

Zdroj: Jak na akné

Na co kvasnice zabírají?

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?

Zdroj: Kvasnice na akné

Typ pleti

Typ pleti Charakteristika
normální pleť bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, T-zóna může být mírně mastná, pokožka bez skvrn
mastná pleť nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů)
aknózní pleť typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné
suchá pleť jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydtratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá
citlivá pleť zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá
smíšená pleť kombinovaná: nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché
zralá pleť povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny

Zdroj: Diagnostika pokožky

Jak na hleny v krku u kojence

Zahlenění malých dětí je velmi časté a dlouhodobé, mnohdy přetrvává až do doby, než se děti začnou vertikalizovat a více se hýbat. Při rýmě je nos dítěte ucpán hlenem a oteklou sliznicí, takže se miminku špatně dýchá. K rýmě se po pár dnech často přidá kašel, protože nosní hlen ležícímu děťátku stéká do krku a dráždí ke kašli. Miminku pomůže odsávání hlenu z nosíku několikrát denně. S odsáváním se to ale nesmí přehánět, může dojít k podráždění sliznice a následnému otoku. Po koupání můžeme namazat záda a hrudníček prsním balzámem, dětskou mastičkou, jejímž základem by měl být eukalyptus, který uvolňuje dýchací cesty. Přes den je možné aplikovat kapku eukalyptové silice i do aromalampy. Je-li miminko bez teploty, je vhodné s ním chodit na delší procházky, chladnější vzduch mu usnadní dýchání.

Zdroj: Hleny v krku

Mazové žlázy a komedony

Mazové žlázy mají za úkol udržovat kůži vláčnou pomocí tuku, který transportují na povrch naší pokožky. Tuk je před vrcholným transportem v našem těle obohacen o mnoho látek, jako jsou soli, feromony, ale také tělu přirozené dezinfekce, které tvoří v okolí ústí mazových žláz ochranný film, říkejme tomu tukový sekret. Mazové žlázy jsou na povrchu kůže rozmístěny tak, aby tukový sekret z nich vylučovaný mohl pokrýt celistvě celý povrch kůže. Tím se pak zlepšují vlastnosti kůže i její odolnost vůči průniku infekcí. Občas se ale stane, že tukový sekret není zcela čistý. V případě, že obsahuje nějaké toxiny - jedy, tak v mazové žláze dojde k reakci a vytvoří se zánět. Mazová žláza se ucpe a začne se v ní hromadit tukový sekret a zesílí zánět. Tím vzniknou typické komedony, které všichni dobře známe a nazýváme je akné, nebo i beďary, či uhry. Kdyby tedy byl onen tukový sekret čistý a zabven od všech nežádoucích toxinů, tak bysme nikdy nepoznali co je to akné! A recept, jak se zbavit beďarů je na světě, nebo také postup na hojení uhrů a akné.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Horní frézka Bosch POF 1400 ACE

Elektronika Bosch udržuje u tohoto přístroje stále konstantní zvolené otáčky a zajišťuje optimální kvalitu řezu. Jemné nastavení hloubky frézování je ideální pro náročnou práci s přesností na 1/10 mm. Díky integrované aretaci vřetena lze jednoduše a rychle vyměnit frézu. Výkonný 1 400W motor je vhodný pro náročné frézování všech druhů dřeva. Systém Bosch SDS umožňuje snadné nasazení kopírovací objímky bez použití nástrojů. Vestavěné pracovní osvětlení navíc neustále výborně nasvěcuje obráběné místo. Lze volit otáčky podle materiálu, a to díky elektronice Bosch, jejíž součástí je regulační kolečko a spínač přidávání otáček. Pro bezprašnou práci je k dispozici přípojka na odsávání prachu. Tento přístroj se vyznačuje také vynikajícím ergonomickým designem s rukojetí Softgrip, s měkkou gumovou tlumicí vložkou pro pohodlnou a bezpečnou práci. Maximální zdvih frézování je 55 mm, výstupní výkon je 650 W. Upínání nástrojů v průměru 6 až 8 mm, hmotnost této frézky je 3,5 kg.

Tato frézka je vhodná pro hobby využití, pracuje se s ní kvalitně a je i cenově dostupná.

Zdroj: Horní frézka

Léčba FIP

Léčba spočívá v aplikaci imunosupresivních, protizánětlivě působících látek a symptomatické terapii (v podávání infuzí, umělé výživy a antibiotik jako prevence další infekce, případně odsávání efuze).

Zmutovaný virus se z těla nevylučuje, případný přenos je možný pouze transplacentární cestou. FIP tudíž není nakažlivým onemocněním. Je možný přenos koronaviru, nikoliv viru, který způsobí FIP. Přenos koronavirů se uskutečňuje přímým kontaktem, pozřením, vdechnutím, dále chovatelskými pomůckami, sdílením misek, sekrety, trusem. Virus přežívá v prostředí až 2 měsíce.

Jako prevenci lze považovat zvýšenou hygienu chovu (prevence před koronaviry jako takovými), ochranu před vznikem jiných chorob, před stresem. Koronaviry se vylučují do prostředí zejména trusem, běžné dezinfekční prostředky je ničí.

Vakcína FIP Primucell vytváří pouze lokální slizniční imunitu bránící rozvoji koronavirové infekce. Před aplikací je nutno každého jedince testovat na protilátky proti koronavirům, neboť její použití nemá význam u sérologicky pozitivních jedinců. Vakcína je bezpečná, nechrání však přímo proti vzniku FIP.

U zvířat s probíhající FIP je prognóza vždy nepříznivá. Léčba může chorobu zpomalit, ne však vyléčit. U efuzivní formy je doba přežití asi měsíc, u neefuzivní někdy až půl roku.

Zdroj: Nemoc FIP

Co na bolest v uchu

Pokud chcete zkusit, zda vy či dítě skutečně trpíte bolestmi ucha, zmáčkněte hrbolek u ústí ušní trubice nebo zatahejte za lalůček směrem dolů. Je to trochu drastické, protože pokud má dítě zánět středního ucha, pořádně ho to zabolí, ale budete mít jasno. Při zánětu ucho píchá a pulzuje. Zánět lze zjednodušeně popsat třeba tak, že Eustachova trubice oteče, a tak z ucha nemůže snadno odcházet tekutina, v níž se pak jednoduše množí bakterie či viry a vzniká hnis. Horečka být může, ale nemusí. Jako prevence funguje na bolest ucha, pokud už má dítě rýmu, správné smrkání (z každé dírky zvlášť) nebo odsávání rýmy (pokud dítě ještě smrkat neumí).

Lékař vás nebo dítě vyšetří a může navrhnout hned několik postupů, tedy například píchnutí injekce s antibiotiky či bez nich, případně antibiotika či jiné kapky lokálně aplikované do ucha (kapky Otipax, Otobacid), ale celková antibiotika nepředepíše, protože to nebývá potřeba. Může se také ukázat, že ačkoli podle vás dítě bolí jedno ucho, zánět má v obou. Můžete také vyžadovat provedení jednoduchého CRP testu, který ukáže, zda jde o bakteriální nebo virovou infekci.

Pokud to ještě na lékaře není, rozhodně nezkoušejte dávat sobě nebo dítěti do ucha česnek, jak doporučují některé babské rady, celé vnitřní prostředí byste mohli ještě více podráždit. Spíše zkuste následující: vyrobte kapky z převařené vody s trochou francovky a ty kapejte do ucha. Většinou to u nerozběhlého mírného zánětu zabere. Ale jestliže dítě nadále ucho pobolívá, a navíc má už třeba tři čtyři dny zvýšenou teplotu, vezměte ho co nejdříve k lékaři, může jít o celkovou bakteriální infekci.

Zdroj: Co na bolest ucha

Elektrická horní fréza

Horní frézka má různý příkon, vždy záleží na daném modelu. Elektrická horní fréza se používá k odpracování dřeva, plastu, kovu nebo podobného materiálu.

Otáčky horní frézy se pohybují v rozmezí 11 000–30 000 za minutu. Maximální hloubka řezu se pohybuje kolem 55 mm. Opět záleží na konkrétním modelu.

Elektrická fréza se využívá pro domácí, hobby a profi účely.

Fréza má tyto základní součásti: rukojeť, měřítko, omezovač hloubky řezu, regulátor otáček, přívodní kabel, vypínač, spodní kryt hřídele, pojistný šroub rovnoměrného vodítka, základna frézky, upínací matice nástroje, rovnoběžné vodítko, nástavec k odsávání prachu, pojistný šroub omezovače hloubky frézování, zajišťovací páka, omezovač, speciální pouzdro, krycí šroub, tlačítko zarážky hřídele, zajišťovací tlačítko.

Horizontální frézky slouží pro rovinné opracování. Můžete opracovávat buď pomocí šablon, vodítek, nebo přímo od ruky. Zkvalitnění opracovávání napomáhá hliníková základna a nástavce na odsávání prachu.

Srdcem všech typů horních frézek (kompaktních i dvoudílných) je pohonná jednotka s vysokootáčkovým elektromotorem s příkonem od 500 do 1 600 W. Hřídel rotující dvanácti až třiceti tisíci otáček za minutu je zakončena kleštinou. Do ní se upínají malé stopkové frézy nebo brusná tělíska, jimž se dříve říkalo „cigárka“ nebo tyblíky, nejnověji však diamantové „bity“, které si poradí i s nejtvrdšími materiály.

S pohonnou jednotkou dvoudílných frézek vybavenou držadly lze pracovat v jakékoliv poloze ručně, obvykle je ale upnuta do vodicích saní. Saně klouzáním po povrchu opracovávaného materiálu umožňují přesnější vyřezávání vnitřních pravoúhlých i obloukových a kruhových výřezů, nebo profilování okrajů desek z nejrůznějších materiálů.

Mnohem přesnější truhlářské práce zvládnou zatím nejrozšířenější kompaktní horní frézky, jejichž pohonná jednotka (říká se jí „frézovací koš“) je vedena kluznými ocelovými nebo hliníkovými saněmi. K nim je fréza připojena párem vodicích sloupků, které zajišťují její přesné výškové nastavení vůči opracovávanému materiálu. Po nastavení a zafixování výšky (obvykle s přesností lepší jednoho milimetru) lze pak vést frézku oběma rukama mírným přítlakem do řezu podle rysky, nebo s pomocí paralelního vodítka, u kruhových řezů a výřezů pomocí kružidlového ramene. Frézovací koš je vytlačován pružinami na sloupcích na doraz nahoru, tlakem proti pružinám se nastavuje hloubka záběru, která se pohybuje kolem 50 mm u hobby nářadí. Výkonnější profesionální horní frézky zvládnou hloubku až 80 mm.

Vzhledem k vysokým otáčkám se do kleštinového pouzdra nesmí upínat nástroje s průměrem nad 40 mm. Kleštiny dovolují upnout nástroje o průměru stopky 6, 6,4, 8, 10 nebo 12 mm obvykle použitím jediného klíče, vřeteno lze přitom jednoduše aretovat stisknutím aretačního knoflíku či páčky. Optimální řezná rychlost se volí podle průměru frézy a opracovávaného druhu materiálu, kterým nemusí být vždy jen dřevo.

Kromě dřeva lze odpovídajícími stopkovými nástroji (frézami, rašplemi) opracovávat fóliované nábytkové desky MDF, lehké a barevné kovy, plasty, akrylátové a sádrokartonové desky.

Zdroj: Horní frézka

Rady pro chovatele

Postižené kočky přenášejí koronaviry slinami a exkrementy. Kočky se ale mohou nakazit rovněž vdechnutím či požitím viru, při přímém kontaktu s nakaženým jedincem, nebo dokonce kontaktem s virem kontaminovanými povrchy (lůžkoviny, oblečení, hračky, misky, škrabadla). Parazité, kteří sají krev (blechy), koronaviry nepřenáší. Virus v prostředí lze naštěstí zlikvidovat dezinfekčními prostředky.

Když kočka přijde do styku s virem FIP, nezpůsobí jí to klinické propuknutí nemoci, ale některé kočky mohou mít mírný zánět horních cest dýchacích (kýchání, slzení, vodnatý sekret z nosu) nebo mohou mít střevní potíže. Velká část koček, u kterých proběhne prvotní nakažení, se zcela uzdraví, ale některé z nich se mohou stát bacilonosiči.

U většiny nakažených koček se neprojeví klinické příznaky onemocnění. Jen u malého podílu koček se vyvine smrtelné onemocnění (týdny, měsíce i roky po prvotním nakažení). Propuknutí příznaků FIP bývá náhlé, především u koťat, anebo mohou tyto příznaky zesílit během pár týdnů. Kočka testovaná na FIP s negativním výsledkem, může mít koťata pozitivní na FIP. Nenarodí se nakažená, ale nakazí se mateřským mlékem.

Spousta koček má nespecifické příznaky: skleslost, hrubá srst, občasné nechutenství, horečka nebo hubnutí, proto je diagnostikování FIP obtížné.

Přibližně 40 % případů nákazy bývá efuzní forma, 25 % pak neefuzní forma a 35 % bývá smíšená forma.

Nejnáchylnější na toto onemocnění jsou kočky mladší věkové kategorie, to je koťata a kočky do dvou let, dále kočky starší deseti let, kočky se špatnou fyzickou kondicí, kočky postižené více infekcemi najednou, kočky ve stresu, kočky v nadměrné zátěži.

Pro zpříjemnění posledního stadia nemoci je důležitá dobrá zdravotní péče a vyvážená zdravá strava.

V dnešní době je možné testovat přítomnost koronaviru – test zjistí přítomnost protilátek proti koronavirům. Pozitivní test ale neznamená, že vaše kočka má FIP – pozitivní výsledek testu znamená, že kočka byla koronavirům vystavena (nemusí se přitom jednat o koronaviry, které způsobují FIP) a že si proti nim vytvořila protilátky. Vyšetření bývá doplněno biochemickým vyšetřením krve, RTG nebo sonem. Diagnóza FIP je založena na pozorování klinických projevů nemoci, na laboratorních testech a na vyšetření břišní tekutiny.

V dnešní době je FIP považována za smrtelnou nemoc od té chvíle, kdy se objeví klinické příznaky. U malého procenta postižených koček je možné na krátkou dobu zmírnit příznaky nemoci (odsávání tekutiny z dutiny břišní).

Důležitým faktorem propuknutí FIP je stres!

Zdroj: Nemoc FIP


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP