OLIVY, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Strava při onemocnění dnou by měla být založená na potravinách s nízkým obsahem purinů, na omezeném příjmu masa, ryb a alkoholu, ale i na konzumaci nealkoholického piva. Právě alkohol, maso, ryby a vnitřnosti obsahují velmi vysoké množství purinů. Při dietě byste je měli buď zcela vyloučit, nebo alespoň výrazně omezit. Tabu je také bílá mouka a výrobky z ní, cukr, polotovary a různé zvýrazňovače chutí, ale dokonce i fruktózový cukr.
Olivy a puriny
Olivy, zelené i černé, mají ve srovnání s jinými potravinami relativně nízký obsah purinů. Zelené olivy obsahují asi 10 mg purinů na 100 g, zatímco černé olivy obsahují asi 13 mg na 100 g. Pokud jde o porce, zelené olivy obsahují asi 2 mg purinů na porci. Potraviny se obecně považují za potraviny s nízkým obsahem purinů, pokud obsahují méně než 100 mg purinů na 100 g. Proto jsou olivy vhodnou volbou pro osoby dodržující dietu s nízkým obsahem purinů, například pro ty, kteří trpí dnou.
V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.
Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Valášková.
Dobrý den, mohla bych, prosím, požádat o jídelníček na ztučnělá játra?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cílem při léčbě jakéhokoli typu nahromadění tuku v játrech je dosáhnout zdravé hmotnosti pomocí diety a cvičení. V pokročilých stádiích pomáhá lék resmetirom (Rezdiffra), ale i tak je třeba jej používat spolu se změnami životního stylu pro snížení hmotnosti. Co byste tedy měla jíst?
Obecně platí, že čím je vaše strava více rostlinná, tím lépe. To pomůže inzulínu lépe fungovat a také pomůže při hubnutí.
Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, měla byste spolupracovat se svým lékařem, aby vám vymyslel stravovací plán (jídelníček), který bude pro vás nejlepší.
Obecně mohu doporučit středomořskou stravu. Ta kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Skládá se ze zdravých tuků, antioxidantů a komplexních sacharidů:
- Ryby a mořské plody;
- Ovoce;
- Celá zrna;
- Ořechy;
- Olivový olej;
- Zelenina;
- Avokádo;
- Luštěniny.
K tomu si zvolte vhodné tuky. Lidé se ztučnělými játry mají často inzulínovou rezistenci. To znamená, že tělo produkuje inzulin, ale nedokáže jej dobře využít. Glukóza se hromadí v krvi a játra ji přeměňují na tuk.
Některé tuky ve vaší stravě mohou pomoci vašemu tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že vaše buňky mohou přijímat glukózu a vaše játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.
- Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a lněném oleji a listové zelenině.
- Mononenasycené tuky v rostlinných zdrojích, jako jsou olivy, ořechy a avokádo.
Vyhněte se nasyceným tukům, které vedou k většímu ukládání tuku v játrech. Nasycené tuky obsahují tyto potraviny:
- Drůbež, kromě libového bílého masa;
- Tučný sýr;
- Jogurt, kromě nízkotučného;
- Červené maso;
- Pečivo a smažená jídla vyrobená z palmového nebo kokosového oleje;
- Sladkosti, jako jsou bonbóny, limonády a další potraviny s přidanými cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
Využívejte přírodní antioxidanty, které najdete v kávě, zeleném čaji, syrovém česneku, ovoci a zelenině.
Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.
Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.
Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.
Pondělí
Snídaně:
ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)
Úterý
Snídaně:
2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.
Jsou úžasným lékem proti zácpě. Koupené si před konzumací umyjte, abyste odstranili oxid siřičitý, kterým mohou být ošetřené. Hrst švestek zapijte alespoň dvěma třemi sklenicemi vody. Naváže se na nestravitelnou vlákninu v nich, a tak zvětší jejich objem. Ze střevního obsahu se vytvoří větší měkčí masa, která nastartuje vyprazdňování.
Lněná semínka
Jednu až dvě lžíce semínek zamíchejte do jogurtu, později zapijte dvěma sklenicemi vody a pak už jen čekejte. Výsledek se dostaví. Prostředkem proti zácpě je i lžíce dýňového, slunečnicového či olivového oleje ráno nalačno. I v nich se nacházejí látky, které mohou střevy pohnout.
Voda z kysaného zelí
Kysané zelí i voda z něj přináší stejný účinek. Kyselé prostředí podráždí střevo, upraví mikroflóru a vše se v dobré obrátí.
Příklady potravin, které mohou působit jako přírodní projímadlo pro některé lidi:
Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.
Pondělí
SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
SVAČINA: hrst oliv
OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
SVAČINA: celer s tvarohem
VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem
Úterý
SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
SVAČINA: okurky, celer a mrkev
VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem
Středa
SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
SVAČINA: plátek medovníku
VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
DEZERT: malý ovocný salát
Čtvrtek
SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem
Pátek
SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
SVAČINA: jablko a ořechy
OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
SVAČINA: tvaroh s okurkou
VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche
Sobota
SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
SVAČINA: hrst ořechů
OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
SVAČINA: banánový muffin
VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněného oleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat. Do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidejte cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelená cibulka). Vše dobře promixujeme. Vzniklá pomazánka se hodí téměř k čemukoli, velmi dobrá je například kombinace s vařenými bramborami a kyselým zelím. Do hotové pomazánky přidáme cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Sladký tvaroh s lněným olejem
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněného oleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3, ovoce (maliny, borůvky, banán a podobně), čerstvě vylisovaná ovocná šťáva nebo 1 polévková lžíce medu; možno přidat trochu šampaňského, cca 1 dl (je to dobrý nosič pro mastné kyseliny
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat. Do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidejte čerstvé ovoce a dle chuti přidejte buď čerstvou šťávu, nebo med. Na závěr do pokrmu přisypte cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Postup: Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Scedíme, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Cibuli oloupeme a najemno posekáme. Sýr nakrájíme na kostičky. Prolisované brambory uhněteme s cibulí, vejci, 6 lžícemi lněného oleje, moukou, petrželkou, solí a pepřem. Do bramborového těsta vmícháme kostky sýru. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bramborového těsta vytvoříme placky o průměru 6 až 8 cm. Vložíme na vymaštěný pečicí plech a cca 20 minut pečeme dozlatova. Pokapeme směsí ze zbylého lněného oleje, soli a pepře a podáváme se sladkými nebo pikantními přílohami.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.
Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.
Melounový salát
Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř
Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.
Ovocný melounový salát
Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva
Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.
Melounový dort
Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 400 ml smetany, na obložení vodní meloun
Postup: Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem na nudle, drobečky promícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm napl
Chlorofyl a jeho deriváty mají preventivní antikarcinogenní účinky. Vzhledem ke své nulové toxicitě při terapeutických dávkách představují zajímavý potenciální prostředek v prevenci nádorových onemocnění. Řasa chlorella pyrenoidosa, dodávaná společností Green Ways, má nejvyšší obsah chlorofylu ze všech známých na chlorofyl bohatých potravin. Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím. Molekula chlorofylu má jedinečnou schopnost přeměňovat sluneční energii na energii chemické vazby prostřednictvím fotosyntézy. Takto zelené rostliny vyrábějí sacharidy, základní zdroj energie pro další biochemické a biologické procesy.
Detoxikace chlorofylem se těší velké oblibě v zahraničí a své fanoušky má i u nás v Česku. Skvělá je už jen svou jednoduchostí, protože se dá velmi snadno rozeznat, které potraviny obsahují chlorofyl – prozradí je zelená barva. Chlorofylová detoxikace spočívá v tom, že do jídelníčku zařadíte potraviny, které jsou na tuto látku bohaté, takže je založena zejména na salátech. Zkuste vydržet alespoň tři dny, nebo ještě lépe týden, vše je však lepší než nic. Samozřejmě můžete „zelená jídla“ doplňovat dalšími vhodnými potravinami – zůstaňte však u zeleniny, ovoce a případně hrsti oříšků. Během detoxikace je třeba určitě zapomenout na alkohol, cigarety, cukr a ostatní nezdravé zlozvyky. Připravovanou zeleninu nenechávejte dlouho ve vroucí vodě. Obsah chlorofylu se například v brokolici po dvaceti minutách přípravy ve vroucí vodě sníží o celé dvě třetiny.
Jádro celé detoxikace by mělo tedy spočívat zejména v konzumaci salátů. Ideální zálivkou je olivový olej. Přestože samotné olivy nemají natolik vysoký obsah chlorofylu jako listová zelenina, někteří výrobci údajně nechávají s olivami úmyslně lisovat i listy, aby obsah této látky zvýšily. Jednou za den můžete salát pro změnu doplnit například hráškovou či brokolicovou polévkou. Jako žádná jednostranná dieta, ani tato není vhodná pro dlouhodobé držení. Celkem stačí tři dny. I poté je dobré tyto zdravé potraviny často zahrnovat do jídelníčku.
Ketóza a hubnutí závisí především na tom, co jíte. Potravinami doporučovanými odborníky při ketóze jsou: maso, ryby a vejce, sádlo, oleje, tučné mléčné výrobky, listová zelenina, nakládané fazolové lusky, houby, vlašské a lískové ořechy, mandle, avokádo, olivy, light nápoje. K nevhodným potravinám se řadí obecně cukr a škrob. V praxi to znamená žádné sladkosti a alkoholické nápoje kromě dia piva, žádné přílohy jako brambory, knedlíky, rýže, těstoviny, luštěniny (včetně arašídů) a žádné slazené nápoje ani sladké ovoce.
Pokud se rozhodnete pro hubnutí pomocí ketózy, bude po požadované redukci hmotnosti následovat fáze návratu, v níž se postupně do jídelníčku zařazují sacharidy. Tato fáze musí být pozvolná a musí vést ke zdravému racionálnímu stravování. Má zásadní význam pro úspěch diety a pro dlouhodobé udržení váhového úbytku.
Lidé si myslí, že krepaté vlasy mají již od narození. Není tomu tak. Ve skutečnosti jsou krepaté vlasy pouze poškozené vlasy, které se vyskytují u lidí s vlnitými či kudrnatými vlasy. Lidé s kudrnatými vlasy mají tendenci o své vlasy velmi často pečovat s přehnanou silou. Pod šupinatou vrstvou vlasu je samotná kůra vlasu, která je tvořena šroubovitými bílkovinnými proteiny – ortokortexem a parakortexem. Kvůli odlišnému složení každý z proteinů absorbuje vlhkost z okolního prostředí jinak. Příjmem vody se jeden protein rozšiřuje více než druhý, což vede k objemovým změnám a nechtěnému kroucení vlasového stonku. Vlnité a kudrnaté vlasy jsou charakteristické otevřenou a porézní strukturou vlasu, a proto jsou náchylnější ke krepatění než vlasy rovné s vyhlazenou celistvou vlasovou strukturou.
Krepaté vlasy jsou také velmi často způsobeny poškozením vlasů, které je zapříčiněno intenzivním česáním a kartáčováním mokrých vlasů. Mokré vlasy se pod tlakem hřebenů protahují mnohem více, než je přirozené, a dochází tak k poškození a vzniku krepatých vlasů. Vhodné nejsou ani kovové hřebeny a kulaté kartáče. Také pokud vystavujete vlasy nadměrným teplotám fénu, vlasový stonek je silně dehydratován a kvůli nerovnoměrné vlhkosti a smršťování keratinových vláken dochází ke krepatění. Celosvětově nejoblíbenější kartáče Tangle Tezeer jsou vhodné pro vlasy rovné, vlnité i prodloužené. Vyvarujte se také častého a každodenního používání žehliček na vlasy. Horký vzduch vlasy ještě více vysušuje a zvyšuje pravděpodobnost krepatění vlasů. V případě potřeby používejte zásadně moderní vysoušeče vlasů s antistatickým efektem. Moderní vysoušeče vlasů vytvářejí záporné ionty, které zabraňují krepatění vlasů, eliminují statickou elektřinu, uhlazují kutikulu vlasů a prodlužují trvanlivost účesu. Před odchodem z domu se doporučuje použít bezoplachové sérum nebo fluid, který vytvoří na vlasech hydroskopický ochranný film a chrání vlasy před absorpcí vody z okolního vzduchu.
Abyste zabránili krepatění vlasů, je nutné je pravidelně hloubkově vyživovat a intenzivně hydratovat. Existuje celá řada profesionálních vlasových přípravků, které vlasy intenzivně hloubkově hydratují. Vhodné jsou šampony, balzámy či masky s obsahem hydratačních složek, jako je glycerin, jojobový olej nebo další oleje získané z přírodních látek (bavlník, olivy, argánie trnitá, lněná semínka). Naopak se doporučuje vyhnout se zcela kosmetice s alkoholem. Alkohol nadměrně vysušuje vlasy, čímž podporuje jejich krepatění. Vzhledem k rozdílné struktuře vlnitých a rovných vlasů by se měla pro hydrataci a regeneraci vlnitých vlasů zásadně používat vlasová kosmetika určená pro tento typ vlasů.
Svaly spalují tuk a glukózu na energii, ale mozek přijímá jen glukózu. Glukóza se zvlášť rychle odbourává v žaludku a ve střevech a jako krevní cukr se dostává do krve. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni, což je rozmezí mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve, jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny.
Když klesnou hodnoty na 60–70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší jsou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne a kratičkou dobu se cítíme lépe, dokud zase hladina cukru neklesne na ještě hlubší hodnotu než dříve. Pak se příznaky ještě zhorší. Jsou také lidé, kteří se kvůli hypoglykemii stávají alkoholiky. Když hladina krevního cukru velmi silně klesne, na hodnotu mezi 35–50 mg na 100 ml krve, nervové buňky doslova volají po krevním cukru. Když pak sáhneme po láhvi s alkoholem – s okamžitě rozpustnou glukózou – přijde úleva, což se ovšem může stát osudné a návykové. Proto odborníci doporučují co nejvíce omezit požívání cukru a všech sladkostí, bezpodmínečně přejít z bílého chleba na celozrnný nebo na tmavý chléb. Tu a tam je dovoleno sníst pár kousků bagety, třeba ke krabímu koktejlu nebo ke studené míse. Je to jednoduché, komplexní uhlovodany se pomalu ve střevech odbourávají a krev je cukrem zásobována průběžně.
Rychle vstřebatelné uhlovodany (jednoduché cukry) jen zdánlivě zlepšují zdravotní stav. Ve skutečnosti způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a jsou příčinou potíží. Den bychom měli začínat snídaní bohatou na bílkoviny, například studené pečené maso, libová šunka, párečky z tofu, ovčí nebo kozí sýr, netučný tvaroh, k tomu plátky vajec, rajčata, olivy, plátky okurky. Po takové snídani zaznamenáme, že dopolední únava je pryč. Celý den se budeme cítit lépe, protože nervy i mozek jsou dostatečně zásobeny energií.
Měření cukru v krvi se provádí zejména u pacientů s již diagnostikovaným diabetem mellitem neboli cukrovkou, dále pak u pacientů s podezřením na toto onemocnění. A proč je měření glykemie (hladiny cukru v kapilární krvi) tak důležité? V důsledku dlouhodobě zvýšené hladiny glukózy v krvi dochází k různým metabolickým změnám, které mohou vést k závažným zdravotním komplikacím. Mezi ně patří především urychlení procesu aterosklerózy („ucpávání c
Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.
Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.
Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na