Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OMDLENÍ PŘI KAŠLI

OBSAH

Nežádoucí účinky anestezie

Anestezie (lidově narkóza) má své běžné nežádoucí účinky, které se mohou objevit po celkové anestezii nebo některých regionálních anestetikách. Mezi časté nežádoucí účinky patří:

  • pocit únavy a schvácenosti;
  • závratě a pocit na omdlení;
  • pocit chladu nebo chvění;
  • bolesti hlavy;
  • svědění;
  • modřiny a bolestivost;
  • potíže s močením;
  • bolesti.

Anestezie zpravidla průjem nezpůsobuje, ale může ho zavinit úkon, který je během ní vykonán.

Zdroj: Průjem po narkóze

Diskuze

V diskuzi TLAK V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Dobry den mam dotaz je mi to velmi trapné ale musím se zeptat po souloži s manželem mi okamžitě zalehnou obě uši je mi na omdlení motá se mi strašně hlava a projíždí mi tělem hrozné horko nevíte prosím co se děje ? Co by to mohlo být ? Děkuji za odpověď nika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Problém by mohl být zvýšený krevní tlak.

Zdroj: diskuze Tlak v uchu

Nežádoucí účinky

Četnost jejich výskytu je poměrně nízká. Může se projevit přecitlivělost, zejména kožní vyrážka nebo svědění. Zřídka se vyskytne nevolnost nebo jiné nepříjemné příznaky ze strany zažívacího traktu, bolest žaludku, nucení na zvracení, zvracení nebo průjem. Velmi vzácně může dojít k náhlému omdlení, může nastat stav rozrušení nebo naopak ospalosti a mohou se vyskytnout i závažné alergické reakce.

Po intramuskulárním podání byly velmi vzácně hlášeny případy anafylaktické reakce, jako například hypotenze nebo anafylaktický šok.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den mam otazku uz asi tyden a pul se mi mota hlava a mam dost nizky tlak a je mi na omdleni nemuzu bejt tehotna?nevim jestli si mam udelat tehotensky test anebo jeste pockat.prosim poradte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Dávkování

Oreganový sirup proti kašli se užívá ústy. Při kašli nebo bolestech v krku si vezměte lžíci sirupu tak často, jak potřebujete. Dětem do jednoho roku nedávejte sirup proti kašli kvůli medu.

Zdroj: Dobromysl sirup recept

Diskuze

V diskuzi INJEKCE U ZUBARE KOLIK JE DRUHU?JE I NEJAKA SETRNEJSI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VRABLOVA.

BYLA JSEM TRHAT ZUB A PRI PICHNUTI INJEKCE SE MI UDELALO ZLE AZ NA OMDLENI NENI NEJAKA SETRNEJSI INJEKCE SE STEJNYM UCINKEM UMRTVENI ZUBU?DEKUJI VRABLOVA.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Injekce u zubare kolik je druhu?je i nejaka setrnejsi?

Kdy je kašel suchý

Suchý kašel nejčastěji vzniká po vdechnutí potravy (typické zakuckání) nebo dráždivých látek (kouř, prach, inhalace dráždivých par), což je fyziologický obranný mechanismus. Dále je nejčastějším příznakem počáteční fáze infekcí horních cest dýchacích. Většinou se jedná o virové infekce, na které se nedávají antibiotika a které vyžadují pouze klid na lůžku, dostatek vitaminů a léky na vykašlávání hlenu, pak se suchý kašel stává produktivním.

Suchý kašel může být kromě virových infekcí také příznakem závažnějších chorob – rakoviny plic, sarkoidózy, srdečního selhávání, nebo je vyvolán vedlejším účinkem léků (zvláště takzvaných ACE inhibitorů, které se dávají na chronické srdeční selhávání nebo na snížení vysokého krevního tlaku). Pokud je suchý kašel v takovém případě hodně obtěžující, je nutné poradit se o podávání léku s lékařem, který vám ho předepsal, aby zvolil některou alternativu. Kašel může být i nervově-psychického původu, například při hysterii a nervové labilitě.

Nepříjemný je záchvatovitý kašel, který může přivodit až krátkodobou ztrátu vědomí (omdlení, synkopu), protože se zvýšením nitrohrudního tlaku při kašli se zároveň snižuje žilní návrat do srdce. Usilovný kašel může způsobit dokonce i zlomeninu žebra, pokud jsou žebra postižena osteoporózou (řídnutí kostí u starších lidí, především žen), nebo také pneumotorax či břišní kýlu. Kašel může spolu s dalšími rizikovými faktory způsobit únik moči, inkontinenci.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Přírodní prostředky proti kašli

  • Silným odvarem proti kašli je směs citrónové šťávy, medu a práškového zázvoru.
  • Dráždění v krku zmírní podávání vlažného bylinného čaje; ideální je například máta, heřmánek a zázvor.
  • Výborný je domácí sirup proti kašli vyrobený z medu a jablečného octa, smíchaný s drceným pepřem a zázvorem.
  • Pomáhá i koupel v horké vaně s přídavkem několika kapek eukalyptového oleje. Nechte dítě sedět ve vaně, aby inhalovalo páru z vany.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zahlenění

Cibule s medem proti kašli

Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.

Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule na kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den, jaké bylinné sirupy nebo čaje mužů při léčbě warfarinem užívat při kašli dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak musíte být opatrná před jakýmkoliv použitím bylinek a čajů z nich vyrobených.
Pro léčbu kašle, která nebude ovlivňovat účinky Warfarinu, je lepší sáhnout po osvědčených certifikovaných přípravcích:
- ACC 200 NEO 20x200 mg šumivých tablet.
- BRONCHIPRET Tymián a břečťan sirup 100 ml.
- MUCOSOLVAN Sirup pro dospělé 100 ml.
- BROMHEXIN 12 BC Kapky roztok 30 ml.
- HEDELIX sirup 8 mg 100 ml.
Na léčbu bolesti můžete použít paracetamol 500 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Recept na sirup s cibulí

K výrobě silného přírodního sirupu proti kašli potřebujete česnek, dobromysl, med, cibuli a citron.

Ingredience

  • ½ hrnku medu,
  • 2 stroužky česneku,
  • ½ hrnku cibule,
  • 1 citron,
  • 2 snítky čerstvého oregana nebo jednu polévkovou lžíci sušeného oregana.

Postup

Rozdíl ve výrobě tohoto sirupu proti kašli je, že se nechává louhovat přes noc bez vaření. Do sklenice na dno dejte oregano, pak nasekaný česnek, pak na kolečka nakrájený citron a na kolečka nakrájenou cibuli. Ingredience přelijte medem a vodou a ujistěte se, že voda zcela pokryje všechny přísady. Nasaďte na sklenici víko, aby byla vzduchotěsná, a nechte přes noc louhovat. Druhý den ráno tekutinu sceďte a pijte pouze tekutinu.

Uchovávat lze v chladničce po dobu jednoho týdne.

Tento sirup proti kašli je silnější, protože česnek a cibule mají více léčivých vlastností, pokud nejsou vařené.

Zdroj: Dobromysl sirup recept

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A 2X10°ST. PIVO VEČER - NÁSLEDKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novotný Milan.

Dobrý den,
měl jsem večer 2xpivo 10 st., ve 22 hod. jsem ulehl a ve 24 jsem se probudil a šel zcela při smyslech do kuchyně, po chvilce u pracovního stolu jsem se ojevil na podlaze - usnul jsem ve stoje . Je to po tom pivu ? Nebo kde hledat příčinu takového chování ?? Velmi špatně jinak spím v noci přes den jen krátké úseky času.
Kde hledat příčinu takového stavu ? Nestalo se mi to poprvé !!! je mi 87 roků.
Přeji hezký den
Novotný Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neusnul jste ve stoje v pravém slova smyslu. Ztratil jste na chvíli vědomí a nejspíše jste se i poranil úderem při nekoordinovaném pádu na podlahu. Žádné omdlení není jen tak, když neznáte jeho příčinu. Nelze vyloučit, že alkohol z piva může být příčinou, ale také nemusí a proto je nanejvýš vhodné poradit se s odborníkem. Buď se svým praktickým lékařem a nebo lépe lékařem geriatrem, který se specializuje na zdravotní komplikace přicházející s pokročilým věkem. Geriatrickou ambulanci najdete ve větších městech, například v Pardubicích je ambulance geriatrie v tamní nemocnici. Více informací se dozvíte na stránkách Pardubické nemocnice: pardubice.nempk.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a 2x10°st. pivo večer - následky

Účinky oregana

Dobromysl na vysoký cholesterol

Klinický výzkum ukazuje, že užívání oregana po každém jídle po dobu 3 měsíců může snížit hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což je LDL cholesterol neboli „špatný cholesterol“ a zvýšit cholesterol s vysokou hustotou HDL neboli „dobrý cholesterol“ u lidí s vysokým cholesterolem. Hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů však nejsou ovlivněny.

Paraziti ve střevech

Užívání oleje z oregana po dobu 6 týdnů může zabít parazity Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni a Endolimax nana.

Dobromysl proti kašli

Česnek, med a oregano jsou antimikrobiální látky, které pomáhají přirozeně bojovat proti nachlazení a kašli. Používají se ve formě sladkého sirupu.

Zdroj: Dobromysl sirup recept

Diskuze

V diskuzi KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kacka.

Pomohl mi hodně rychle za 5 dnů mám po vlhkém kašli úplně. Je opravdu skvělý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kašel

Léky na suchý kašel

Léky proti kašli, takzvaná antitusika, se dělí na ta, která obsahují kodein, a na antitusika nekodeinového typu. Antitusika se používají jen u suchého dráždivého kašle, který nemocného značně zatěžuje, až vyčerpává, a který nesměřuje k odstranění hlenu, čili je vlastně neúčelný. Léky na suchý kašel slouží ke zklidnění kašle, zmírní kašlací reflex a uleví od bolesti při kašli. Antitusika neslouží k léčbě vlhkého kašle doprovázeného hleny.

Na výběr máte hned několik druhů těchto léků:

  • kapky – k účinnému tlumení kašle vyzkoušejte Stoptussin;
  • sirup – na úlevu od dávivého kašle užívejte Sinecod sirup (vhodný pro děti od 3 let) nebo Stodal;
  • obalené tablety – klasické tablety na polykání, velmi účinné antitusikum je například Sinupret Forte, slouží také jako doplněk antibakteriální léčby.

Pokud trpíte chronickým suchým kašlem, nebo u vás obtíže přetrvávají déle než týden i po užívání výše uvedených léků, raději vyhledejte lékaře.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maru.

Moc děkuji za odpověď, dnes už je to zase mnohem lepší, skoro už to nebolí, spíše takové svědění nutící ke kašli. Díky a hezký den Maru

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Příčiny vykašlávání krvavého hlenu

Při zánětu může být sliznice tak rozdrážděná a překrvená, že se při kašli objeví žilky krve v hlenu. K tomu může občas dojít i při zcela běžné infekci. Také při rýmě je sliznice překrvená, a proto při kašli, kdy se zvyšuje tlak v dýchacích cestách, může dojít k popraskání kapilár. Ty jsou pak zdrojem drobného krvácení.

Krev ve vykašlaném hlenu může pocházet z horních partií trávicího traktu. Důležité je také kultivační vyšetření vykašlaného hlenu, a to speciální kultivací na TBC (na plicním oddělení). Pokud by tato vyšetření byla negativní, obraťte se na ORL oddělení, kde je nutno provést výtěry na kultivaci, klidně i opakovaně, dalo by se zvážit třeba i CT a další vyšetření. Také se doporučuje provést laboratorní vyšetření k vyloučení poruchy srážlivosti krve (krevní obraz, srážlivost a další), to může zajistit praktický lékař.

Další příčinou vykašlávání hlenu s příměsí krve může být kouření, a to, zda kouříte či jste kouřili v minulosti. Pokud ano, určitě může mít výskyt krve v hlenu souvislost s kouřením.

Možné je také působení nějakých dráždivých látek z okolí (kde bydlíte, pracujete). Výsledky provedených vyšetření by měl zhodnotit a kompletizovat jeden lékař, nejspíše praktický.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi

Co dělat při nadměrném snížení krevního tlaku

Náhlý pokles tlaku se většinou projeví motáním hlavy a závratí. U některých lidí může hypotenze způsobit ztrátu vědomí a omdlení. U jiných spustí bolest na hrudi jako při angině pectoris, poruchy vidění nebo nevolnost. Dokonce byly hlášeny případy, kdy hypotenze vyvolala minimrtvici, takzvanou tranzitní ischemickou ataku.

Existují tři hlavní typy hypotenze:

  • ortostatická hypotenze – je způsobena náhlou změnou polohy těla, jako je přechod z polohy vleže do vzpřímené polohy;
  • nervově zprostředkovaná hypotenze – je převládající u mladých dospělých a dětí, kdy daný jedinec stál po dlouhou dobu;
  • těžká hypotenze – vzniká rychlou ztrátou krve nebo šokem.

Také se může jednat o postprandiální hypotenzi, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen, a jde o nízký tlak vyskytující se po jídle.

Někteří lidé jsou geneticky predisponováni k postprandiální hypotenzi. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění.

Pro postprandiální hypotenzi neexistuje spolehlivá léčba, ovšem několik změn v životním stylu může vést ke zlepšení.

Doporučení:

  • Menší porce – velké porce spíš vyvolávají postprandiální hypotenzi než menší porce, a tak raději místo tří velkých jídel během dne vyzkoušejte šest až sedm menších pokrmů.
  • Odpočinek – k poklesu tlaku po jídle dochází obvykle za 30–60 minut; posazení či lehnutí si na hodinku po jídle tedy představuje další způsob, jak se vypořádat s postprandiální hypotenzí. Pokud se musíte pohybovat, buďte opatrní.
  • Omezení rychle spalovaných jednoduchých cukrů – bílý chléb a další výrobky z rafinované mouky, bílá rýže, brambory, sladké zákusky a podobně procházejí rychle z žaludku do tenkého střeva. A právě tento rychlý transport přispívá k postprandiální hypotenzi. Nahrazení uvedených rychlých cukrů celozrnnými obilovinami, luštěninami, bílkovinami a zdravými tuky tak může pomoci udržet krevní tlak po jídle.
  • Voda před jídlem – vypití sklenice vody 15 minut před jídlem může ztlumit pokles krevního tlaku.

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak

Bylinky na suchý kašel

Kašel se lidé pokoušeli léčit odedávna. Proto dnes existuje mnoho takzvaných babských rad, jak se suchým kašlem efektivně zatočit. Předně nám mohou pomoci různé bylinky, z nichž mnohé u nás běžně rostou. V České republice se kupříkladu hojně vyskytuje rostlina jménem plicník lékařský, jejíž název asi mluví za vše. Na kašel však zabírají i další bylinky a léčbu můžete podpořit i pomocí různých čajových směsí.

Doporučuje se také zázvor. Jedná se o u nás běžně používané koření, které je získáváno z oddenků zázvoru lékařského. Zázvorový čaj pomáhá nejen při rýmě a kašli, které doprovázejí chřipku a nachlazení, ale může vám přinést úlevu i při suchém kašli. Při jeho přípravě navíc můžete experimentovat. Nechte se kupříkladu inspirovat receptem na pečený zázvorový čaj.

Babičky používaly na suchý kašel rovněž česnek anebo cibulový sirup, při jehož přípravě stačí kolečka cibule navrstvit do nádoby a posypat (ideálně) třtinovým cukrem. Po přikrytí pustí cibule po čase šťávu a sirup je hotov.

V současné době navíc můžete na suchý kašel vyzkoušet exotické ovoce, které tedy naše babičky k dispozici rozhodně neměly. Jedná se například o pomelo nebo acerolu, která se také nazývá barbadoská třešeň.

Při suchém kašli byste měli hlavně konzumovat dostatek tekutin, pravidelně tedy pijte. Někdy pomáhá kloktání slanou vodou, neboť působí pozitivně na vnitřní otoky. Kladný vliv na tento neduh může mít rovněž pravidelné větrání, zvlhčený vzduch v pokoji, kde trávíte nejvíce času, ale také hlava podložená polštáři. V neposlední řadě je možné vyzkoušet parní lázeň.

Zdroj: Obklad na suchý kašel

Recept na sirup

K výrobě přírodního sirupu proti kašli potřebujete česnek, dobromysl a med.

Ingredience

  • ½ hrnku medu,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 snítky čerstvého oregana nebo jednu polévkovou lžíci sušeného oregana.

Postup

Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a vařte společně s oreganem v ½ hrnku vody. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Vařící směs nechte několik minut vychladnout a poté přeceďte do hrnku s medem. Tekutiny smíchejte dohromady. Nyní je sirup připraven k pití.

Zdroj: Dobromysl sirup recept

Jak na hleny v krku u kojence

Zahlenění malých dětí je velmi časté a dlouhodobé, mnohdy přetrvává až do doby, než se děti začnou vertikalizovat a více se hýbat. Při rýmě je nos dítěte ucpán hlenem a oteklou sliznicí, takže se miminku špatně dýchá. K rýmě se po pár dnech často přidá kašel, protože nosní hlen ležícímu děťátku stéká do krku a dráždí ke kašli. Miminku pomůže odsávání hlenu z nosíku několikrát denně. S odsáváním se to ale nesmí přehánět, může dojít k podráždění sliznice a následnému otoku. Po koupání můžeme namazat záda a hrudníček prsním balzámem, dětskou mastičkou, jejímž základem by měl být eukalyptus, který uvolňuje dýchací cesty. Přes den je možné aplikovat kapku eukalyptové silice i do aromalampy. Je-li miminko bez teploty, je vhodné s ním chodit na delší procházky, chladnější vzduch mu usnadní dýchání.

Zdroj: Hleny v krku

Léčivé účinky

Tymián je bylinka, která velmi pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Působí dezinfekčně proti parazitům, zabraňuje průjmům či nadýmání a celkově zlepšuje trávení. Tymián ulevuje při chronických zánětech žaludku a také podporuje krevní oběh. To ovšem nejsou všechny jeho účinky! Tymián byl odpradávna považován za skvělý lék při kašli, který dokáže zmírnit. Současně pomáhá při bronchitidách a při léčbě černého kašle. Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení především astmatici. Současně jde o skvělé diuretikum, takže zbavuje těla zadržovaných tekutin a tím zmírňuje infekce močových cest, revmatismus a dnu. Tymián lze používat také zevně. Tymiánovým olejem můžete masírovat bolavé svaly a klouby postižené artritidou. Nálev nebo tinktura z tymiánů jsou skvělým kloktadlem či ústní vodou s dezinfekčními účinky.

Zdroj: Tymiánový sirup pro lepší zažívání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP