Omega-3 mastnékyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.
V diskuzi UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Smykalova.
Dobry den, prosim vas mozem uzivat OmegaMarine Forte + v tehotenstve? Som v 17 tyzdni... je to pre mna velmi dolezite... dakujem vam za skore informacie. Pekny den.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naturamed.
Dobrý den,
ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega3 mastnékyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.
Omega-3 mastnékyseliny se jako téměř všechny esenciální mastné kyseliny nalézají především v rostlinných potravinách. Obzvláště oleje z pšeničných klíčků, kukuřice, slunečnice a ze sóji jsou bohaté na omega-3 mastnékyseliny. Dalším důležitým zdrojem jsou ryby, například sleď, treska nebo losos, které dodávají tělu nejen dostatek omega-3 mastných kyselin, ale i stopový prvek jód. Je tedy velmi dobré zařadit do svého jídelníčku mořské plody minimálně jednou týdně. Nedostatek omega-3 mastných kyselin může být nahrazen také užíváním vhodných potravinových doplňků.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.
Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?
Děkuji a přeji příjemný den.
Pavel Postler
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastnékyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastnékyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.
Omega-3 mastnékyseliny nejsou pro warfarizované pacienty vhodné, jelikož mohou negativním způsobem ovlivnit účinky léku. Omega-3 mastnékyseliny zpomalují srážlivost krve. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede lékař po výsledcích krve.
V naší poradně s názvem SOJOVY LECITIN KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.
Může se k warfarinu Lecitin,vitamín D,Ženšen, nebo Omega-3?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lecitin a vitamin D3 jsou vzhledem k Warfarinu bez problémů a můžete je užívat jak chcete. Omega3 mastnékyseliny zvyšují možnost krvácení, když se užívají při léčbě Warfarinem. Pokud chcete užívat omega3 mastnékyseliny, tak jediný bezpečný způsob je naplánovat tuto doplňkovou léčbu s lékařem a na začátku po prvních dnech užívání překontrolovat srážlivost krve a případně upravit dávkování Warfarinu po dobu společného užívání.
Ženšen zase snižuje hladinu Warfarinu v krvi a může tak docházet ke vzniku sraženin ohrožujících život. Ženšen je lepší při Warfarinu úplně vynechat.
Dávkování závisí vždy na určitém množství, které tělo vyžaduje. Omega-3 mastnékyseliny mohou být do těla dostávány pomocí kapslí nebo v potravinách, které již byly zmíněny výše.
V naší poradně s názvem OMEGA 3 KONTRAINDIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Hampova.
Dobrý den, mohu užívat Váš přípravek pokud beru Warfarin? V jakém množství denně je pro mě bezpečny? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Omega3 mastnékyseliny obsažené v rybím tuku zpomalují srážlivost krve. Když budete užívat rybí tuk při léčbě Warfarinem, tak hrozí zvýšené riziko krvácení. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede váš lékař po výsledcích krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby rybím tukem.
Tyto kyseliny se nacházejí v rybách, rostlinách a ořeších, to jsou hlavní potravinové zásobárny těchto kyselin. Většina zdravých omega-3 mastných kyselin se nachází v lososech, makrelách, sardinkách, tuňáku či sledích. Také jsou obsaženy ve lněném semínku, lněném oleji, řepkovém oleji, sóje, sójovém oleji, dýňových semínkách a oleji a také ve vlašských ořeších.
V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.
Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega3 mastnékyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.
Omega-3 mastnékyseliny jsou důležité pro strukturu buněčných membrán, k regulaci vlhkosti, k ochraně proti ateroskleróze, ke snížení krevního tlaku. Při konzumování stravy s nízkým obsahem tuků byste se měli ujistit, zda přijímáte dostatek omega-3 mastných kyselin. Zvláště se doporučují:
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Chcete-li mít krásné vlasy a kůži, ujistěte se, že máte dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E každý den. Omega-3 mastnékyseliny jsou zklidňující a bojují proti stárnutí pleti. Vitamín E je antioxidant napomáhající hojení kůže. Omega-3 mastnékyseliny a vitamín E jsou nezbytné pro udržení zdravých buněk. Právě losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vegetariáni mohou získat tuto kyselinu z lněného semínka nebo z oleje pupalky dvouleté. Vitamín E je obsažen i v takových potravinách, jako jsou ořechy, arašídové máslo, pšeničné klíčky a avokádo.
V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.
Při preventivní prohlídce jsem měla lehce vyšší cholesterol...a tak jsem hned začala něco dělat. Více se hýbu, omezila jsem sladké a uzeniny, piju zelený čaj a beru Maxicor, abych tělu dodala omega3 mastnékyseliny, protože rybí tuk je důležitý! Cítím se mnohem lépe!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Omega-3 mastnékyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastnékyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.
V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.
Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega3 mastnékyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega3 mastnékyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega3 mastnékyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.
Vzhledem k potenciálu nežádoucích účinků a interakcí s léky je důležitě, aby tyto doplňky stravy byly používány pouze pod dohledem zkušeného lékaře.
Omega-3 mastnékyseliny by měly být opatrně použity u lidí, kterým se snadno tvoří modřiny, protože je možné, že trpí poruchou krevní srážlivosti. Také by měly být užívány s opatrností u lidí, kteří užívají léky na ředění krve, například warfarin.
Rybí oleje způsobují plynatost, nadýmání a průjem.
Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastnékyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.
Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyselinyomega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.
Je všeobecně známo, jak důležité jsou Omega-3 mastnékyseliny pro mozek a srdce. Problém je v tom, že naše moderní strava nám nedodává dostatek těchto důležitých mastných kyselin. Tento doplněk stravy je důležitý hlavně pro ty, kteří nejedí mastné ryby několikrát týdně.
Obvykle stačí dvě kapsle denně, jednu ráno a druhou po obědě.
OmegaMarine Forte+ jsou vysoce koncentrované omega-3 mastnékyseliny v malých kapslích, které se snadno polykají a nezanechávají v ústech žádnou pachuť.
Olivový olej obsahuje několik přírodních antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Významně tak přispívající k ochraně před nádorovými onemocněními a zpomalují stárnutí organismu. Kvalitní oleje obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které chrání naše cévy. Dalšími hodnotnými látkami jsou vitamíny A, D, E a K. Ke složkám olivového oleje patří také přírodní barviva karoten a chlorofyl. Omezují tvorbu krevních sraženin a působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin.