Rybí olej je forma mastné kyseliny, která je extrahována z tkání tučných ryb. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny včetně eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA). Vysoce purifikovaný rybí olej je vynikajícím přírodním zdrojem vitamínů A a D a omega-3 mastných kyselin. Olej je vhodný k užívání zvláště během zimního období, kdy se nevytváří dostatek vitamínu D v pokožce působením slunce.
V diskuzi ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.
Dobrý den!
Jmenuji se Monika a už asi od svých osmi let trpím atopickým ekzémem. Asi před měsícem jsem na doporučení svého známého začala pít Aloe vera gel a po vypití jednoho litru se mi objevily na obličeji i na rukou hnisavé boláky. Věděla jsem, že se to časem objeví. Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho ty boláky ještě budu mít? Naštěstí mám celé září volné, protože do školy jdu až v říjnu. Tak jestli je možnost, že se to do konce září spraví? A vy s tím máte nějaké zkušenosti?
S pozdravem Monika
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D.V..
Dobrý den, Moniko! litr aloe za měsíc to je opravdu výkon, co to proboha mate? Doporučuji okamžitě zmenit přípravek a kupte si nejaký z lékárny. Je jich tam více druhů, nechte si poradit od lékárnice. Co se týče problémů s pokožkou nasaďte lecithin, lactobacillus, omega 3 a 6 nenasycene mastne kyseliny a zinek s methioninem. Vice mene co nejdrive. Krasny den, D.V.
Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )
Esenciální mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.
V diskuzi UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Smykalova.
Dobry den, prosim vas mozem uzivat OmegaMarine Forte + v tehotenstve? Som v 17 tyzdni... je to pre mna velmi dolezite... dakujem vam za skore informacie. Pekny den.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naturamed.
Dobrý den,
ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega 3 mastné kyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Omega-3 mastné kyseliny se jako téměř všechny esenciální mastné kyseliny nalézají především v rostlinných potravinách. Obzvláště oleje z pšeničných klíčků, kukuřice, slunečnice a ze sóji jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Dalším důležitým zdrojem jsou ryby, například sleď, treska nebo losos, které dodávají tělu nejen dostatek omega-3 mastných kyselin, ale i stopový prvek jód. Je tedy velmi dobré zařadit do svého jídelníčku mořské plody minimálně jednou týdně. Nedostatek omega-3 mastných kyselin může být nahrazen také užíváním vhodných potravinových doplňků.
V naší poradně s názvem OMEGA 3 KONTRAINDIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Hampova.
Dobrý den, mohu užívat Váš přípravek pokud beru Warfarin? V jakém množství denně je pro mě bezpečny? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku zpomalují srážlivost krve. Když budete užívat rybí tuk při léčbě Warfarinem, tak hrozí zvýšené riziko krvácení. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede váš lékař po výsledcích krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby rybím tukem.
V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.
Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.
Omega-3 mastné kyseliny nejsou pro warfarizované pacienty vhodné, jelikož mohou negativním způsobem ovlivnit účinky léku. Omega-3 mastné kyseliny zpomalují srážlivost krve. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede lékař po výsledcích krve.
Dávkování závisí vždy na určitém množství, které tělo vyžaduje. Omega-3 mastné kyseliny mohou být do těla dostávány pomocí kapslí nebo v potravinách, které již byly zmíněny výše.
V naší poradně s názvem SOJOVY LECITIN KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.
Může se k warfarinu Lecitin,vitamín D,Ženšen, nebo Omega-3?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lecitin a vitamin D3 jsou vzhledem k Warfarinu bez problémů a můžete je užívat jak chcete. Omega 3 mastné kyseliny zvyšují možnost krvácení, když se užívají při léčbě Warfarinem. Pokud chcete užívat omega 3 mastné kyseliny, tak jediný bezpečný způsob je naplánovat tuto doplňkovou léčbu s lékařem a na začátku po prvních dnech užívání překontrolovat srážlivost krve a případně upravit dávkování Warfarinu po dobu společného užívání.
Ženšen zase snižuje hladinu Warfarinu v krvi a může tak docházet ke vzniku sraženin ohrožujících život. Ženšen je lepší při Warfarinu úplně vynechat.
Tyto kyseliny se nacházejí v rybách, rostlinách a ořeších, to jsou hlavní potravinové zásobárny těchto kyselin. Většina zdravých omega-3 mastných kyselin se nachází v lososech, makrelách, sardinkách, tuňáku či sledích. Také jsou obsaženy ve lněném semínku, lněném oleji, řepkovém oleji, sóje, sójovém oleji, dýňových semínkách a oleji a také ve vlašských ořeších.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.
Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?
Děkuji a přeji příjemný den.
Pavel Postler
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.
Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro strukturu buněčných membrán, k regulaci vlhkosti, k ochraně proti ateroskleróze, ke snížení krevního tlaku. Při konzumování stravy s nízkým obsahem tuků byste se měli ujistit, zda přijímáte dostatek omega-3 mastných kyselin. Zvláště se doporučují:
Chcete-li mít krásné vlasy a kůži, ujistěte se, že máte dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E každý den. Omega-3 mastné kyseliny jsou zklidňující a bojují proti stárnutí pleti. Vitamín E je antioxidant napomáhající hojení kůže. Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E jsou nezbytné pro udržení zdravých buněk. Právě losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vegetariáni mohou získat tuto kyselinu z lněného semínka nebo z oleje pupalky dvouleté. Vitamín E je obsažen i v takových potravinách, jako jsou ořechy, arašídové máslo, pšeničné klíčky a avokádo.
Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.
Je pravá vitaminová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Rybízová šťáva působí antioxidačně, odbourává jedy a posiluje naše zdraví. Černý rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C. Černý rybíz a jeho listy obsahují flavonoidy (rutin, isokvercitrin). Olej ze semen černého rybízu obsahuje esenciální mastné kyseliny (mimo jiné omega-3 a omega-6-nenasycené kyseliny). Plody černého rybízu působí protizánětlivě, stimulují imunitu a jsou výborné i jako čistící čaj.
Jaké množství? Čerstvé plody černého rybízu alespoň dvě misky týdně, čaj 2-3 krát týdně a olej z plodů dle doporučeného dávkování na obalu, zpravidla 1 lžíce denně.
Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.
Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyselinyomega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.
Vzhledem k potenciálu nežádoucích účinků a interakcí s léky je důležitě, aby tyto doplňky stravy byly používány pouze pod dohledem zkušeného lékaře.
Omega-3 mastné kyseliny by měly být opatrně použity u lidí, kterým se snadno tvoří modřiny, protože je možné, že trpí poruchou krevní srážlivosti. Také by měly být užívány s opatrností u lidí, kteří užívají léky na ředění krve, například warfarin.
Rybí oleje způsobují plynatost, nadýmání a průjem.