Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ONEMOCNENI VLK

OBSAH

Jaké jsou příznaky onemocnění dásní?

Onemocnění dásní může být bezbolestné, ale může mít i několik zjevných příznaků, a to v pozdních stadiích onemocnění. Příznaky onemocnění parodontózou jsou často nenápadné, příčina nebývá známa. Některé symptomy poukazují i na jiné formy nemoci. Častými příznaky onemocnění dásní jsou:

  • krvácení během a po čištění zubů;
  • červené, oteklé a podrážděné dásně;
  • špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech;
  • ustupování dásní;
  • vznik hlubokých kapes mezi zuby a dásní;
  • uvolnění nebo posunutí zubů;
  • změny způsobu zapadání zubů do sebe.

I když nemusíte mít žádné příznaky, můžete již mít určitý stupeň onemocnění dásní. U některých lidí má parodontóza vliv jen na určité zuby, nejčastěji na stoličky. Pouze zubař dokáže rozpoznat a určit průběh onemocnění dásní.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den, pred par dny jsem si vsimla nacervenale skvrny na nehtovem luzku a male cerne tecky - prikladam fotografii. Je potreba s tim jit na kozni? Dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Načervenalá skvrna pod nehtem není onemocnění nehtu, ale následek jiného onemocnění. Často se tyto skvrny objevují u pacientů, kteří prodělali onemocnění COVID-19. Není třeba s tím nic dělat, stačí počkat až to to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak je onemocnění dásní léčeno?

Cílem léčby onemocnění dásní je podpořit zdraví dásní, snížit otok, hloubku kapes, riziko infekce a zastavit progresi nemoci. Možnosti léčby závisí na stadiu onemocnění, na reakci na předchozí léčbu a na vašem celkovém zdraví. Léčba začíná nechirurgickými terapiemi, které kontrolují výskyt bakterií, operace je nutná tehdy, pokud je potřeba obnovit podpůrné tkáně.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Kožní onemocnění růže – fotografie

Růže má charakteristické projevy, pro lepší představivost přikládáme snímky tohoto onemocnění.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Prosím o pár receptů při onemocnění sítnice oči ve stádiu degenerace. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při onemocnění očí

Je nemoc růže přenosná

Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné vzácně a při léčbě antibiotiky se pacient pro své okolí stává brzy neinfekční, takže nakažlivost je minimální.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na možné příčiny onemocnění trojklaného nervu a a jakým způsobem tomuto onemocnění předcházet.
Předem děkuji za odpověd.
Pavel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Změny v močení

Ledviny vytvářejí moč, takže onemocnění ledvin může způsobit změnu moči. Mezi problémy močení patří pěnění nebo močení s krví. Může také způsobit časté či méně časté močení nebo změnu tlaku močení, což vyvolá potíže s močením.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi CRP -5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šromová Kateřina.

crp -5 je zvýšený je to virové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

CRP >5 je naprosto v normě, o virovém onemocnění mluvíme tehdy, když CRP vystoupne od 10 do 20 a výš nad 40 se jedná už o zánětlivé onemocnění

Zdroj: diskuze CRP -5

Slabost, únava, pocit chladu, dušnost

Poškození ledvin může tlumit produkci hormonu zvaného erythropoeitin, což vede ke snížení počtu červených krvinek. Tento hormon může způsobit anémii a časté léčitelné komplikace onemocnění ledvin, která mohou vyvolat velmi rychlý pocit únavy.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi HOLÁ MÍSTA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den je mi 20let a chtěl jsem se zeptat začali se mi ve vlasech dělat málá holá místěčka kde mi nerostou vlasy takový jsou to mála místa a dělají se mi na přední časti hlavy nevíte čím by to mohlo být vlivem stresu nebo nedostatku vitamínu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK za Krasojizda.cz.

Dobrý den, Tomáši, jsou-li místa bez vlasů zhruba o velikosti pětikoruny, pak se pravděpodobně jedná o druh onemocnění alopecia. Ve skutečnosti jde o autoimunitní onemocnění, kdy z času na čas dojde ke zlepšení stavu, ale vlivem stresu (vnitřního nebo vnějšího) se stav opět zhoršuje. Tento cyklus se během života může několikrát opakovat. Onemocnění je z lékařského hlediska neléčitelné. Pro bližší informace se obraťte na portál www.vlasy.cz/

Zdroj: diskuze Holá místa ve vlasech

Příčiny onemocnění jater u psa

  • zánět jater (jaterní infekce)
  • krvácení
  • chronické onemocnění jater (cirhóza)
  • obstrukce průtoku krve játry
  • onemocnění srdce a selhání
  • jaterní neoplazie
  • dirofilariózy
  • rotace jaterního laloku kolem své osy
  • brániční kýla
  • abnormální depozice metabolických produktů v jaterní tkáni
  • nahromadění tuku v jaterní tkáni
  • tumor
  • jaterní absces
  • jaterní cysta
  • intoxikace léky

Při diagnostice jaterních onemocnění jsou kromě anamnestických údajů a klinického vyšetření velmi nápomocné zobrazovací metody. Rentgenový snímek zobrazí velikost a tvar jater. Ultrasonografické vyšetření navíc odhalí jejich vnitřní strukturu či krevní zásobení. Nezastupitelnou roli také hraje hematologické a biochemické vyšetření krve. Při podezření na infekční původ onemocnění se navíc provádějí sérologické testy, například pro diagnostiku leptospirózy.

Zdroj: Onemocnění jater u psa

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÁ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Dotaz , když proběhne onemocnění může se ještě očkovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Očkovat se může, ale nemá to cenu. Jakmile se virus neštovic dostane do lidského těla a propukne onemocnění, tak v něm zůstává do konce života.

Zdroj: diskuze Pásová opar

Otok

Když ledviny selhávají, nadbytečná tekutina se hromadí v těle a může vést k onemocnění známému jako edém. Edém je otok rukou, kotníků, nohou, nebo obličeje zejména kolem očí při probuzení – ranní vaky pod očima . Tekutina se také může shromažďovat v plicích, což může způsobit dušnost.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem SWEETŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šabatová.

prosím má někdo zkušenost s onemocněním sweetův syndrom
- musí toto kožní onemocnění vždy znamenat nádorové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sweetův syndrom je vzácné onemocnění kůže. Mezi jeho hlavní příznaky patří horečka a bolestivé kožní léze, které se objevují převážně na pažích, krku, hlavy a trupu. Příznaky jsou vidět tady: www.google.com/searc…

Příčiny
Ve většině případů se příčinu Sweetova syndromu nepodaří zjistit. Sweetův syndrom je někdy spojen s rakovinou, nejčastěji je to leukémie. Příležitostně může být tato porucha také spojena s nějakým pevným nádorem, jako je rakovina prsu nebo rakovina tlustého střeva. Sweetův syndrom se může také objevit jako reakce na léky - nejčastěji jsou to léčiva, která zesilují produkci bílých krvinek.

Léčba
Nejběžnější léčba Sweetova syndromu je pomocí kortikosteroidní léků, například prednison. Příznaky často mizí hned pár dní po začátku léčby, ale opakování je běžné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sweetův syndrom

Nemoc růže v těhotenství

Samozřejmě se toto onemocnění vyskytuje i v těhotenství. Vyvolavatelem onemocnění je streptokok, průnik do organismu je na základě porušení kožní bariéry, trhlinkami v kůži, nejčastěji bývá na bércích a vstupní branou může být meziprstní plíseň. Léčba se provádí antibiotiky – penicilinem. V těhotenství je důležitá prevence, tudíž ošetřit vstupní bránu (zaléčit plíseň a podobně). Na postižené místo nesahat, může dojít k přenosu infekce, je zapotřebí důsledná hygiena. Lokálně jsou dobré chladící obklady nebo vlhká terapie.

Zdroj: Kožní onemocnění růže

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP