Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPAKOVANÁ MOUCNIVKA

OBSAH

Moučnivka u novorozence

Moučnivka se u kojenců projevuje bělavými povlaky v ústech, a to na jazyku, tvářích, dásních nebo na patře. Puchýřky vypadají jako sražené mléko nebo tvaroh a nejdou jednoduše setřít. Někdy bývá moučnivka u kojenců doprovázena také mokvajícími puchýřky v okolí konečníku.

Takto vypadá moučnivka u novorozence.

Moučnivka u kojenců se léčí 0,5–1% genciánovou violetí, fialovým protiplísňovým roztokem. Genciána je v lékárnách běžně dostupná. Nanáší se na postižená místa. K aplikaci můžete použít vlastní prst ovázaný kouskem obvazu. Pokud moučnivka nezmizí do 3 až 4 dnů, navštivte lékaře. Na moučnivku lze použít také výplachy dutiny ústní roztokem tea tree oleje, zeleného jílu nebo aloe vera. Před jejich použitím se však u dětí poraďte s lékařem. Zároveň je nutné všechny dudlíky, které dítě používá, vyvářet nejlépe ve vodě s trochou octa.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi OPAKOVANÁ ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Bactoral mě neuvěřitelně rychle a účinně zbavil opakovaných angín. Poradily mi ho v lékárně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakovaná angína

Moučnivka na bradavkách

Pokud dítě stále kojíte, můžete mít kvasinky také na bradavkách. Ty se však neléčí, pokud se neprojeví příznaky jako pálení, svědění (oba příznaky se zhoršují po krmení), změna barvy, olupování, nebo naopak může být bradavka s dvorcem hladká a lesklá s bělavými flíčky. V tom případě se na bradavky aplikují lokální protiplísňové masti (po poradě s lékařem či lékárníkem).

Zde můžete vidět, jak vypadá moučnivka na bradavkách.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi OPAKOVANÁ ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Moc děkuji všem za tip na Bactoral. Angínu jsem měl několikrát ročně. od doby, co Bactoral preventivně cucám, jsem angínu nedostal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakovaná angína

Moučnivka na zadečku

Moučnivka na zadečku dítěte může být zaměněna s plenkovou dermatitidou. Proto je vhodná návštěva dětského lékaře, který zhodnotí situaci a předepíše dítěti vhodnou léčbu. Kvasinky žijí na vlhkých částech těla, jako je vstup úst, konečník nebo vagina.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Peti.

Dobrý den, děkuji za podrobný článek o stolici psa. Bohužel máme několik příznaků dohromady u půlročního francouzského buldočka a to již 3 měsíce v kuse. Stolice řídká, většinou světlá, s čerstvou krví, často hlen. Opakovana koprologie ani krevní testy nic neukázaly. Na co to může ukazovat? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste nasadit léčbu pomocí probiotik a diety. Kupte pejskovi psí probiotika a dávkujte mu je ze začátku v dvojnásobné dávce, kterou po týdnu snižte na doporučenou dávku.
Strava: Vařené kuřecí maso smíchejte s bílou rýží a lžičkou konzervované dýně. Tato směs je dobrá domácí dieta, kterou lze bezpečně krmit několik dní.
Pokud by se to po dvou týdnech nezlepšilo, tak bude třeba dále pokračovat v pátrání za pomoci veterinárního lékaře. K dispozici je několik dalších vyšetřovacích metod:
- Analýza moči
- Rentgen břicha
- Endoskopie
- Biopsie střevního traktu

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Jak vypadá moučnivka

Moučnivka je infekční onemocnění projevující se u kojenců jako bílý povlak na sliznici uvnitř úst, na jazyku nebo na patře. Infekce není pro dítě nebezpečná. Povlak je obtížné setřít a po setření se objeví zarudlá, někdy krvácející sliznice. Kojenci mohou mít podobný bílý povlak také od mléka, v tomto případě však povlak v krátké době mizí. U většiny dětí se jedná o nebolestivé onemocnění, ovšem pro některé může být moučnivka bolestivá. Zvláště na rtech je moučnivka u dětí velmi nepříjemná. Bolest se pak projevuje především při kojení nebo krmení z lahve.

Obrázky ukazují, jak vypadá moučnivka.

Moučnivku na rtech si můžete prohlédnout na těchto fotografiích.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Příčiny vzniku

Mezi kvasinkové infekce patří moučnivka a plenková dermatitida. Moučnivka postihuje hlavně novorozence a kojence. Moučnivka se u dětí po porodu může objevit v případě, že jejich matka měla vaginální kvasinkovou infekci, dále při kojení z matčiných prsů, při léčbě antibiotiky či u dětí s poruchami imunitního systému. Plenková dermatitida se vyskytuje v místech zakrytých plenkami. Častou příčinou je nadměrná vlhkost způsobená močí a potem pod plenkami.

Zdroj: Kvasinková infekce u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KOTNIK BEZ URAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Niku.

Dobry den, prosim o pomoc.. Pred mesicem jsme byli s rodinou na horach a ja vytahla po roce pohorky, druhy den rano me bolel nart na prave noze na dotek, nemohla jsem byt v zadnych botech ani v pantoflich vse me ze zhora tlacilo a desne bolelo.. Po par dnech se mi udelal otok nartu i prsty byli natekle..Omezen pohyb.. Vzdy po chvili chuze se to trosku zlapsilo ta bolest.. Asi po 14 dnech to bolet postupne prestalo.. Ale ted mam stale otok uz nemam natekly nart ale kotnik+cca 2cm na lytko..Noha neni tepla, nijak zbarvena jen citim jakoby slabe tuhnuti lytka.. Videli me 4doktori a nikdo nepomohl.. Brala jsem ketonal retard, chladila jsem, stazene jsem to mela, octovy zabaly jsem zkousela.. A delali mi jen RTG i presto ze jsem rekla ze jsem uraz nemela.. Ale jine vysetreni zadne BOHUZEL.. Podotykam ze mi je 24let a jsem mama a servirka, kourim rok nejslabsi ktere vyrabeji a jeste pred dvemi mesici jsem chodila pravidelne 2x tydne na zumbu a zatim se s nicim nelecim. Poradite mi nekdo prosim, uz jsem z toho vazne zoufala. Mockrat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě došlo k namožení svalů klenby a na to vám pomůže opakovaná reflexní masáž chodidel a lýtek. V Čechách tuto terapii bezvadně provádí thajky. Hledejte thajské masáže ve svém okolí a dopřejte si masáž nohou dvakrát až třikrát týdně. Do měsíce by se mělo vše spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklina

Moučnivka v ústech

Moučnivka neboli soor je formou kvasinkové infekce, která postihuje ústní dutinu. Původcem tohoto onemocnění je kvasinka Candida albicans, která vyvolává i ostatní formy kandidóz, a to jak kožní, tak slizniční, případně orgánové. Soor se často objevuje u novorozenců a kojenců do jednoho roku života. Podstatnou roli ve vzniku této nemoci hraje imunitní systém, který mají právě nenarozené děti nedostatečně vyvinutý, rovněž chroničtí dospělí pacienti mívají imunitní systém oslabený.

Zde můžete vidět, jak vypadá moučnivka v ústech.

Na kvasinku Candida albicans zabírá látka vyráběná v ČR od roku 1950, a tou je nystatin. Nystatin má velkodistributor v ČR na skladě, ale v lékárnách jej nenajdete. Recept na tento přípravek vám musí předepsat lékař, s receptem jděte do lékárny a trvejte na tom, aby pro vás Nystatin objednali. Kdo jezdí do okolních zemí, může si Nystatin v lékárně koupit tam.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Zdravím Cempírka a děkuji za odpověď, nejspíš ano, pravděpodobně to tu někde je, i když jsem židli i auto pečlivě vystříkala, mazlíčka nemáme. Ještě se zeptám, máte zkušenost s jinými prostředky, které to hubí, nebo nějaká jiná dobrá zkušenost, rada jak hubit?? bohužel víme, že o svrab jde, docházím k lékaři

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

InfectoScab je nejúčinnější lék na svrab, silnější je pak už jen krematorium, pokud to mohu takto parafrázovat. Zůstaňte ve spojení se svým lékařem, protože to je nejlepší cesta jak se toho zbavit. Zkuste aplikovat mast na celý povrch těla a zároveň zkuste někam na týden dva odjet, ať se vyloučí opakovaná nákaza.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Moučnivka u dospělých

Moučnivka se vyskytuje také u dospělých se sníženou imunitou. Může to být po užívání léků, které potlačují funkci imunitního systému, při chemoterapii u nádorového onemocnění, při infekci HIV, u cukrovkářů nebo u chronických onemocnění jater.

Příznaky moučnivky u dospělých jsou v podstatě stejné jako u dětí. V dutině ústní se vytvářejí charakteristické bělavé povlaky. Po užívání širokospektrálních antibiotik se může také objevit infekce, která se projeví pouze zarudnutím a pálením sliznice. U lidí, kteří nosí zubní protézu, se také častěji vyskytuje kandidóza. V některých případech dochází i k zánětu ústních koutků, které jsou pak zarudlé a bolestivé. V případě již probíhající moučnivky, nebo alespoň v případě masivního osídlení dutiny ústní kvasinkami, to pak bývá bez zřetelných projevů.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Dobrý den mám obdobný problém dcera 15 let. Angína opakovaná. Stále ve výtěru a streptokok. Aslo stoupá nyní po antibiotikách 3141 z původních 2890. Co s vámi dělali,prosím mohla by jste poradit co jste dělala a co vám pomohlo? Děkuji Hošková

Zdroj: diskuze Aslo

Za jak dlouho znovu barvit vlasy

Jestli chcete razantněji změnit barvu typicky odbarvit na blond, tak opakované odbarvení by mělo proběhnout buď po důkladném vyfénování, ale lépe po 4 hodinách, aby vlasy pěkně proschly. Jinak se opakovaná barva nedostane dovnitř vlasu a neodstraní původní barvivo a tím dostanou vlasy nažloutlý nádech.

Pokud si chcete udržet stále šmrncovní barvu, tak by opakované obarvení mělo znovu proběhnou každých 6 týdnů, kdy se nejdříve obarví odrosty u hlavy a pak zbytek délky vlasů.

Zdroj: Barvení vlasů nebo raději tónování

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN NEBO SOOR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Může dostat soor také senior, který má dibates melitus II. typu?Mám problémy pouze v ústní dutině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, soor neboli moučnivka je způsobená kvasinkami a diabetes mellitus podporuje růst kvasinek. Blíže vám k tomu poví stomatolog nebo lékař ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen nebo soor?

Moučnivka u dospělých – foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění moučnivkou u dospělých.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z prášku sušeného kostivalu rozmíchaného s trochou medu a oleje z pšeničných klíčků. Pak se přiloží na píštěl. To by mohlo pomoci zmírnit bolest stejně, jako urychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opakovaná píštěl

Žlutý jazyk u dětí

Pokud povlak na jazyku dítěte vypadá jako „zažloutlé sražené mléko“, které nejde z jazyka setřít, tak se pravděpodobně jedná o moučnivku. Onemocnění zvané moučnivka (soor) se často vyskytuje u dětí do 2 let. Moučnivka je způsobená přemnožením kvasinky z rodu Candida. U moučnivky nemívá dítě zvýšenou teplotu, ale může se objevit nechutenství a odmítání jídla, které dítě v pusince dráždí. Pokud není moučnivka včas odhalena a léčena, mohou se kvasinky rozšířit z úst do hltanu a přes trávicí soustavu projít až do konečníku dítěte. Tam se potom nákaza moučnivkou projevuje zčervenáním sliznice, výsevem povlaku až mokvajících puchýřků. Poté může dítě reagovat zvýšeným neklidem až plačtivostí, zejména před přebalováním, protože jej zadeček svědí, až bolavě pálí. Pokud má vaše dítě dlouhodobě žlutě povleklý jazyk, navštivte pediatra. Ten vaše dítě vyšetří na přítomnost infekce v ústech, nosohltanu i okolí a případně provede potřebné stěry.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENÝ TEP V KLIDOVÉM REŽIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

tep v klidu 135, tlak je normální, 124/80

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zrychlený tep v klidu v hodnotách nad 100 je stav nazývající se tachykardie. Tachykardie může být nebezpečná v závislosti na její základní příčině a na tom, jak silně musí srdce pracovat. Někteří lidé s tachykardií nemusí mít žádné příznaky ani komplikace. Tachykardie však výrazně zvyšuje riziko mrtvice, náhlé srdeční zástavy a smrti. Proto, pokud jste tuto hodnotu naměřila prvně a i opakovaná měření ji potvrdila, tak byste měla neprodleně kontaktovat svého lékaře a nebo zavolat rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.

První pomoc
Sama si urgentně můžete pomoci manévry stimulujícími bludný nerv:
- zhluboka se nadechněte, zadržte dech a současně tlačte, jakoby jste se chtěla nuceně vykakat po dobu 10 vteřin a pak zprudka vydechněte;
- vynucený kašel;
- ponoření obličeje do misky s ledovou vodou;
LÉKY
Pokud máte od lékaře předepsané léky k regulaci srdeční frekvence nebo obnovení normálního srdečního rytmu, tak je použijte.

Příčiny tachykardie
Tachykardie je obecně způsobena přerušením elektrických impulsů, které řídí srdeční činnost - rychlost, jakou srdce pumpuje. Možnými příčinami jsou následující situace, podmínky a nemoci:

- reakce na určité léky;
- vrozené abnormality srdce;
- přílišná konzumace alkoholu;
- konzumace kokainu a některých dalších rekreačních drog;
- nerovnováha elektrolytů;
- srdeční onemocnění, které má za následek špatné zásobování krví a poškození srdečních tkání, včetně ischemické choroby srdeční, srdeční chlopně, srdečního selhání, srdečního svalu, nádorů nebo infekcí;
- hypertenze;
- hyperaktivní štítná žláza;
- kouření;
- některé plicní nemoci;
Někdy se nepodaří zjistit přesnou příčinu tachykardie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zrychlený tep v klidovém režimu

Příznaky

Hlavním příznakem je opakovaná horečka doprovázená bolestí v krku, aftami nebo zvětšenými krčními lymfatickými uzlinami. Horečnaté ataky začnou náhle a trvají několik dní, obvykle 3–6. Během nich vypadá dítě velmi nemocně a stěžuje si na alespoň jeden ze tří výše uvedených příznaků. Tyto ataky se opakují vždy po několika týdnech. Mezi příhodami je dítě zcela v pořádku. Nemoc neovlivňuje vývoj dítěte a nemá dlouhodobé následky. Některé děti mohou mít lehčí formu nemoci nebo vykazují další příznaky jako například: pocit neklidu, bolest kloubů, bolest břicha, bolest hlavy, zvracení, průjem nebo kašel.

Zdroj: PFAPA

Příčiny

Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v ústech, v trávicím traktu a v genitáliích člověka. Při přemnožení kvasinek dochází k infekci. Kojenci se nakazí obvykle od matky během porodu nebo později z prsních bradavek, či při nedostatečné hygieně. Při kojení se mohou mykózou infikovat i bradavky. Proto je důležité, aby se společně s dítětem léčila i matka a zabránilo se tak opětovnému přenášení kvasinkové infekce. Onemocnění se u kojenců obvykle projeví krátce po narození, nejčastěji okolo 10. dne života. Většina onemocnění vzniká do 2 měsíců věku, ale může se objevit také později. Candida se sexuálně nepřenáší. Ale matky mohou moučnivku přenést na své novorozence.

Rovněž po antibiotikách se může moučnivka objevit jak u dětí, tak i u dospělých.

Zdroj: Moučnivka

Moučnivka u dospělých

Moučnivka se u dospělých osob vyskytuje v případě, že mají oslabený imunitní systém nebo trpí chronickým onemocněním jater. Na sliznici jedince se objeví bílý až nažloutlý povlak. Tento potah vypadá jako tvaroh anebo sražené mléko, které nejde jednoduše setřít, přičemž je dané místo náchylné k lehkému krvácení. Napadena bývají ústa, dásně, měkké patro a jazyk.

Rizikové faktory vzniku moučnivky:

  • snížená odolnost organismu – nastává u člověka při chemoterapiích, po ozařování, při nemoci AIDS, cukrovce, po transplantacích, během těhotenství, ve stresovém prostředí nebo také u člověka kuřáka;
  • zničení dobrých bakterií – dobré bakterie, které dohlíží na správné fungování organismu, mohou být zničeny užíváním antibiotik, antikoncepce, očkování;
  • příjem potravy bohaté na velké množství cukrů i složitých sacharidů, mléčných výrobků.

Léčba moučnivky spočívá v posílení imunity a podpoře funkce jater. Postup léčby je dán úpravou stravy a doplněním probiotik. Další možností je výplach úst roztokem tea tree oleje, zeleného jílu anebo aloe vera.

Zdroj: Moučnivka

Moučnivka

Moučnivka je časté infekční onemocnění, které se projevuje u kojenců jako bílý povlak na sliznici uvnitř úst nebo na jazyku. Infekce není pro dítě nebezpečná. Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v ústech, v trávicím a v genitálním traktu člověka. Při přemnožení kvasinek dochází k infekci. Kojenci se nakazí obvykle od matky během porodu nebo později z prsních bradavek či při nedostatečné hygieně. Onemocnění se u kojenců obvykle projeví krátce po narození, nejčastěji okolo 10. dne života. Většina onemocnění vzniká do 2 měsíců věku, ale může se objevit také později.

Moučnivka se u kojenců projevuje jako bílý povlak na sliznici v ústech, na jazyku nebo na patře. Povlak je obtížné setřít a po setření se objeví zarudlá, někdy krvácející sliznice. Kojenci mohou mít podobný bílý povlak také od mléka, v tomto případě však povlak v krátké době mizí. U většiny dětí se jedná o nebolestivé onemocnění, pro některé děti je však moučnivka bolestivá. Bolest se pak projevuje především při kojení nebo krmení z lahve.

Účinky boraxglycerinu

Moučnivka obvykle vymizí i bez léčby během několika týdnů. Pro urychlení léčby nebo při rozsáhlejším výskytu může lékař předepsat mast nebo boraxglycerin. Látky se aplikují do úst dítěte. Kojící matky by si pak měly mastí natírat také bradavky před kojením, aby nedocházelo k přenosu onemocnění z dítěte na matku a zpět.

Použití

Potírá se sliznice dutiny ústní. U kojících matek je důležité léčit také bradavky antimykotickým přípravkem, i když nemají žádné příznaky. Předejde se tak opakovanému návratu moučnivky. Důležité je také vyvaření všech dudlíků, lahví a odsávačky mléka, aby se předešlo další infekci. Neléčená nebo nesprávně léčená moučnivka se může rozšířit i dál a při vážnějším stavu jsou pak nutná celková antimykotika. Proto by měla být léčba konzultována s lékařem. Léčený soor by měl správně do týdne vymizet.

Zdroj: Roztok borax glycerin

Homeopatika na moučnivku

Na léčbu moučnivky je možné vyzkoušet také homeopatickou léčbu. K léčbě sooru jsou vhodná následující homeopatika: CALCAREA CARBONICA, HYPERICUM PERFORATUM, INSULINUM, RHUS TOXICODENDRON, LAC MATERNUM, LAC DEFLORATUM.

Zdroj: Moučnivka

Léčba

Moučnivka (soor) obvykle vymizí i bez léčby, a to během několika týdnů. Pro urychlení léčby nebo při rozsáhlejším výskytu může lékař předepsat mast, která se aplikuje do úst dítěte, nebo protiplísňový 0,5–1% fialový roztok genciánové violeti, kterým se potírá sliznice dutiny ústní. Kojící matky by si pak měly mastí natírat také bradavky před kojením, aby nedocházelo k přenosu onemocnění z dítěte na matku a zpět. Léčený soor by měl správně do týdne vymizet.

Léčba u dospělých jedinců je totožná jako u dětí. Léčba dospělého jedince mimo jiné spočívá v posílení imunity a podpoře funkce jater. Postup léčby úpravou stravy a užíváním probiotik je stejný jako u kojenců a dětí. Další možností je výplach úst roztokem tea tree oleje, zeleného jílu anebo aloe vera.

Zdroj: Moučnivka


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP