Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPALOVANI ROK PO SKONCENI OZAROVANI

OBSAH

Kritéria hodnocení dTestu

  • velmi dobře: 100–80 %
  • dobře: 79–60 %
  • uspokojivě: 59–40 %
  • dostatečně: 39–20 %
  • nedostatečně: 19–0 %

Zdroj: Nejlepší krémy na opalování

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÁ PITYRIÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Majtnerova.

Dobry den.Mam takovy dotaz na vyse uvedenou kozni nemoc,kterou mi vcera potvrdila kozni lekarka.Pracuji v solarnim studiu a nikde jsem se nedocetla,zda-li se muze u teto nemoci opalovat.Moc dekuji za odpoved. Majtnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U růžové pityriázy je opalování možné. U některých typů pokožky může opalování pityriázu vyléčit a u jiných se tím flíčky ještě více zvýrazní. Zkuste, jak budete reagovat. Při opalování v soláriu je třeba mít na paměti, že pityriáza je kontaktní infekční onemocnění a je třeba po sobě vše vydezinfikovat, aby to nechytil někdo, kdo půjde po vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžová pityriáza

Ozařování a alkohol

Tvrdý alkohol by se během radioterapie neměl požívat. Při ozařování je potřeba konzumovat antioxidanty, které obsahuje i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství.

Zdroj: Ozařování

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPIM ORECHOVY KREM NA OPALOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

kde koupim orechovy olej na opalovani?Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ořechový olej jde koupit například v obchodech Botanicus.

Zdroj: diskuze Koupim orechovy krem na opalovani

Alkohol při ozařování

Při ozařování se doporučuje konzumace antioxidantů, které obsahuji i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství. Tvrdý alkohol se nedoporučuje.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Diskuze

V diskuzi OPALOVÁNÍ OLIVOVÝ OLEJ S CITRONEM DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Chtěla bych vyzkoušet domácí krém nebo olej na opalování. Máte někdo zkušenosti se smíchaným olivovým olejem a citronovou šťávou? Má to nějaký ochranný faktor?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opalování olivový olej s citronem diskuze

Vypadávání vlasů po ozařování

Vypadávání vlasů je častým vedlejším účinkem u nádorů hlavy. Objevuje se po dvou až třech týdnech ozařování a bývá omezené na ozařovací pole.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Krém na opalování závisí na tvém fototypu a intenzitě slunce. Když jsi světlý fototyp a snadno se spálíš, tak je při jasném počasí vhodný krém 50 a výše. Když reaguješ na slunce zhnědnutím, tak stačí 16 a více. Žilky při výběru krému na opalování nehrají důležitou roli. Spíše se lépe zamaskují při opálené pleti.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Následky ozařování prsu

Ozařování je většinou další fází léčby po prostém odstranění nádoru prsu. Léčba probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování. Čerstvý gel z aloe nanesený na postižená místa pomáhá ke zhojení kůže poškozené ozařováním.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Dieta při ozařování prostaty

Dieta či předem stanovený jídelníček neexistuje, postupuje se individuálně. U protonového ozařování je však před každým ozařováním nutná následující příprava: vyprázdněná stolice, plný močový měchýř (vypít obrovské množství tekutin před každým ozařováním). Tento postup je zapotřebí, aby orgány ve vašem těle byly vždy nastaveny pro ty nejlepší účinky cíleného ozařování.

Zdroj: Ozařování prostaty

Bílé fleky na kůži po opalování

Mírná expozice UVB záření pomáhá vytvářet přirozenou bariéru pokožky (obranný mechanismus kůže), která chrání tělo před nadměrným UV zářením. UVB záření stimuluje tvorbu melaninu, který jako „čepička“ obklopí jádro buňky a tím chrání její DNA (pigmentace) a zároveň působí na vytváření takzvané sluneční mozolnatosti – zesílení pokožky. Jestliže se vytvoří optimálně obě vlastní kožní ochranná opatření (pigmentace a zesílení), lze dosáhnout dvojnásobného až čtyřnásobného zvýšení ochranné kapacity pokožky. Při umělém ozařování v soláriu probíhají tytéž procesy jako u přírodního slunění. Pokud není tato přirozená ochrana vytvořená a nepoužívají se vhodné ochranné opalovací krémy, může dojít ke spálení kůže a zničení DNA v buňkách pokožky.

Příčiny

Pokud není tato přirozená ochrana vytvořená a nepoužíváme vhodný ochranný opalovací krém, může dojí k poškození kůže a zničení DNA v buňkách pokožky, která může následně reagovat výskytem bílých fleků na kůži po opalování.

Obrázky

Takto vypadají bílé fleky na kůži po slunění.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi PŘED OPÁLENÍM A PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Na opalování mi perfektně zabírá, když od března beru beta karoten a párkrát zajdu do solárka, aby se kůže připravila. Před pobytem na sluníčku se mažu aspoň 20 minut dopředu krémem s vysokým faktorem. Na sluníčku na sebe mažu olejíček nubian a po opalování používám SWISS Panthenol - sprej nebo gel. Tento panthenol používám i po solárku. Mám světlou kůži se sklony ke spálení a tato kombinace mi vyhovuje. Navíc Swiss Panthenol vyživí kůži tak, že opálení vydrží dýl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Před opálením a po opálení

Co je zakázáno při ozařování

Podávání vysokých dávek antioxidantů může vést ke snížení pozitivních účinků radioterapie. Při ozařování v oblasti krku je zakázáno kouření, pacient nesmí jíst kořeněná či tuhá jídla, nesmí konzumovat alkohol. Zcela nevhodné je úplně měnit jídelníček, například vynechat maso, držet hladovku.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi MRKVOVÝ OLEJ NA OPALOVÁNÍ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

Mrkvový mi nebyl vůbec příjemný, já mám ráda opalovací oleje s vůní levandule.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrkvový olej na opalování diskuze

Vedlejší účinky ozařování

V důsledku ozařování se mohou u některých pacientů objevit obtíže jako zvýšená únava, snížená chuť k jídlu a bolesti hlavy. Po ukončení léčby tyto obtíže většinou ihned mizí. Pacienti, kteří na počátku ozařovací kúry ještě mají vlasy, je ztrácejí po dvou až třech týdnech ozařovaní, a to v místech ozařovaných polí na hlavě. Pokud si pacient na začátku ozařování objedná paruku nebo příčesek, mohou být tyto pomůcky hotovy v okamžiku, kdy se vypadávání vlasů začne objevovat. Vypadávání vlasů je většinou dočasné, někdy je ztráta vlasů trvalá. Vliv na to má i podaná dávka záření. V závislosti na umístění ozařování v lebce se mohou u pacienta objevit i problémy s viděním či sluchem. Tyto obtíže většinou po ukončení ozařování mizí. Pozdními průvodními jevy po léčbě ozařováním jsou poruchy paměti a schopnosti koncentrace. Vznikají 1–3 roky po léčbě a často dlouhodobě přetrvávají.

Pacient, který prodělal operaci a ozařování, nebo pouze ozařování mozkového nádoru, zůstává i nadále po celý život pod kontrolou odborného lékaře.

Zdroj: Ozařování mozku

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Drozdova .

Prosim oradu nemužu se zbavit pigmentovych skvrn na obličeji mamje každy rok v letě použivam krem na běleni Kawar a krem na opalovani 50+diky za každou radu s pozdravem Pavlina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte odstranění pigmentových skvrn pomocí lejzru. Je to bezpečné, efektivní a trvalé. Lejzrové odstraňování pigmentových skvrn se provádí ve větších městech v soukromých ordinacích korektivní medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentove skvrny

Betakaroten a opalování

Betakaroten působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření a které mohou indukovat prekancerogenní změny v buňkách. V neposlední řadě má betakaroten stimulační efekt na imunitní systém a spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem CHODIDLA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Beham po doktorech,bolest je neskutecna,po ranu sotva chodim,jak po modrinach,nejprve jsem mela elektrolecbu,to jrste zhorsilo,pak ozarovani leiserem,nepomohlo,ted jsem objednana na radiolecbu,pry je to silnejsi ozarovani,,rengen ukazal vyrustky kosti na pate,obou noh,tzv ostruhy,..ma nekdo zkusenosti,jak se vylecit,dekuji Magdaléna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Strečing (protahování) a cvičení chodidel pomáhají k úlevě od bolesti. Jak se provádí je vidět zde: www.youtube.com/resu…
Dále je nezbytné snížit tělesnou váhu a přestat chodit bosa. V každé obuvi mít vložky s gelovými chrániči, které absorbují podlahové dopady a usnadňují pozici ve stoje po delší dobu. Koupit si je můžete zde: www.prozdravi.cz/gel…
Boty je vhodné nosit přizpůsobené na tvrdost podlahy - betonová podlaha = měkké boty. Pokud problém přetrvá i po těchto opatřeních, tak se obraťte na ortopeda, který určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chodidla bolest

Délka ozařování prsu

Délka ozařování prsu je individuální. Ozařování probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování.

Ozařování nádoru je jednou z nejstarších onkologických léčebných technik. Působí na nádorové buňky tak, že zahynou nebo ztratí schopnost nekonečného množení. Dnes se využívá jako doplněk operace, a to zásadně po operaci, kdy se v prsou předpokládá minimum zbylých patologických buněk. V tom případě je efektivní. Nemůže však nikdy nahradit operaci, protože samo o sobě není schopné rakovinu vyléčit.

Radioterapie se indikuje:

  • po záchovných operacích (je-li odstraněna jen část prsu, zvyšuje se riziko recidivy);
  • u pokročilejších nádorů (u nádorů větších než 4–5 cm hrozí i po odstranění celého prsu znovuobjevení onemocnění na hrudní stěně);
  • vždy při zasažení podpažních uzlin;
  • ve specifických případech vyznačujících se vysokým rizikem návratu onemocnění.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Lázně po ozařování prostaty

Lázně po ozařování prostaty nejprve musí doporučit onkolog. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Nakonec přichází na řadu revizní lékař pojišťovny, který musí pobyt schválit.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Účinky opakovaného ozařování paty

Opakované ozařování syndromu bolestivé patní ostruhy je účinná a bezpečná léčba. Všechny podskupiny vykazovaly dobrou odpověď na opětovné ozáření po dobu nejméně 24 měsíců.

Bolest u nich byla způsobena:

  • plantární fasciitidou v 72,3 %,
  • Haglundovou exostózou v 15,8 %,
  • Achillovou tendinitidou v 11,9 %.

Opakované ozařování bylo indikováno, protože iniciální radioterapie nevedla k žádné odpovědi u 35,6 % pacientů, částečné odpovědi u 39,6 % a recidivující bolesti u 24,8 %.

Bylo možné nalézt významnou odezvu na opětovné ozáření. Pro celý vzorek byl medián skóre bolesti NRS 6 před opakovaným ozářením, 2 po 6 týdnech a 0 po 12 a 24 měsících.

73,6 % pacientů bylo bez bolesti 24 měsíců po opětovném ozáření. Všechny podskupiny, zejména ty bez odpovědi, částečné odpovědi a recidivující bolesti, měly signifikantní snížení bolesti.

Zdroj: Ozařování paty

Ozařování po operaci prostaty

PSA po radikální prostatektomii je kontrolováno každé tři měsíce po dobu dvou let, poté po půl roce ve třetím roce a následně každoročně celoživotně. Přibližně u třetiny pacientů dojde v průběhu sledování k opětovnému vzestupu PSA z nulových hodnot (biochemický relaps). Kontroly jsou velmi důležité, protože dokážou zachytit vzestup včas a je tak možné zvolit další postup. U pacientů s pomalým vzestupem se volí doplňkové ozařování oblasti po operaci, ideálně je zahájit ozařování do hodnoty PSA 0,5 ng/ml. Je prokázáno, že časné ozáření v případě PSA relapsu prodlužuje pacientům život. Chemoterapie je indikována jen v případě metastází po operaci, které nereagují na ozáření a hormonální léčbu, na rozdíl od PSA relapsu je tato situace výjimečná a pokud vůbec, pak k ní dochází až s odstupem mnoha let od výkonu. Nicméně i proto jsou celoživotní kontroly nezbytné.

Zdroj: Ozařování prostaty

Jak probíhá ozařování

Radioterapie probíhá v cyklech. Pro určitý typ nádoru na konkrétním místě je vypočtena minimální souhrnná dávka ozáření, kterou by měl dostat. Ta činí určitý počet grayů (gray je jednotka dávky záření). Pro sousední zdravé tkáně je vypočtena dávka maximální. Ta samozřejmě závisí na orgánu, který je v blízkosti, některé orgány snášejí ozařování hůře a některé lépe. Navíc existuje maximální povolená dávka na jedno ozáření.

Požadovanou dávku záření nelze nádoru dodat najednou, protože by to bylo velmi rizikové pro život pacienta. Proto se celková dávka rozdělí do jednotlivých malých dávek – frakcí. Pacient je ozařován opakovaně a z různých směrů a v různém rozsahu. Neměnná je jen skutečnost, že proud záření je vždy směřován na nádorovou hmotu. Ozařování má také krátkodobé a dlouhodobé následky, které vyplývají z poškození kůže a dalších ozářených orgánů.

Tři režimy ozařování:

  • Normofrakcionace – ozařování jednou denně pět dní v týdnu do dosažení celkové dávky. Při jednom ozáření je maximální dávka 2 Gy, týdně tedy nádor dostane dávku 10 Gy. U sarkomu to znamená pravidelné ozařování po dobu šesti týdnů.
  • Hyperfrakcionace – ozařuje se více než 1× denně, ale pokaždé menší fyzikální dávkou (například 1,5 Gy). Tento režim se používá u některých velmi rychle rostoucích nádorů.
  • Hypofrakcionace – u některých nádorů postačí ozařování méně často než pětkrát týdně. Dávka na jedno ozáření pak může být vyšší, třeba 2× týdně 4,2 Gy.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Jak probíhá ozařování

Ozařování bohužel nepoškozuje jen nádorové buňky, ale také okolní zdravou tkáň, a proto je extrémně náročné na přesnost. Aby byla radioterapie bezpečná, musí být dodržen stanovený postup, jehož neopominutelnou součástí je precizní příprava před ozařováním, díky níž se minimalizuje množství zasažených zdravých buněk.

Lokalizace pacientky a přístroje

V prvním kroku se nastaví vhodná poloha ozařovacího přístroje vzhledem k poloze pacientky. Poloha pacientky musí být fixovaná (používají se různé pomůcky) a reprodukovatelná, to znamená pro každé jednotlivé ozařování vždy stejná. K lokalizaci ozařovacího přístroje se používá simulátor, který věrně napodobuje skutečný přístroj a umožňuje nastavit podmínky pro správné zaměření ozařování. Výstupem jsou značky zakreslené na tělo pacientky.

Lokalizační CT

Druhým krokem je lokalizační vyšetření počítačovým tomografem. Nejprve se zhotoví snímky hrudní stěny či prsu v ozařovací poloze a potom podle nich lékař na speciálním počítači zakreslí cíl a fyzik spočítá rozložení ozařovacích polí a ozařovací časy.

Simulace ozařování

Poslední přípravnou procedurou je „ozáření nanečisto“, tedy pomocí simulátoru. Cílem je kontrola správnosti výpočtu a zakreslení definitivních značek, podle nichž se ozařuje.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP