Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPERACE KARCINOMU PROSTATY

OBSAH

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI KARCINOMU PROSTATY A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Tomínová.

Článek jsem si přečetla a moc mi pomohl a v názoru, jak se pacient má chovat.Doufám, že i manželovi to něco dá.
Jsme úplně na začátku léčby RT. Prosím o odpověď na můj email
ohledně alkoholu.Pacient je pijan. Pivo,červené víno i tvrdý alkohol-denní konzument a bohužel ani tato nemoc ho zatím nepřiměla k omezení této činnosti. Co se s tím dá dělat?Rádi bychom mu celá rodina pomohla,ale on se chová s prominutím
jako dement a jakoukoli pomoc odmítá.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové chování svědčí již o závislosti na alkoholu a tu sami doma nevyléčíte. Na to je třeba speciální odvykací kůra vedená zkušenými terapeuty.
Pití alkoholu obecně zkracuje život, protože jeho odbourávání devastuje především játra a kardiovaskulární systém. I při karcinomu prostaty by bylo lepší tedy abstinovat. Ale když pacient s karcinomem prostaty přestat nechce, tak mu to v tomto moc nepřitíží, ale je třeba očekávat zhoršení zdravotního stavu přidáním dalších nových nemocí v brzké budoucnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Strava při karcinomu prostaty

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi STRAVA PŘI KARCINOMU PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Josífková.

Jak je to s mlékem přímo z kravína? To také se nesmí pít? Nebo jak často se může konzumovat? A jak je to s pivem? To se smí a pokud ano tak v jakém množství nebo pouze nealkoholické?
Děkuji za případnou odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Tomínová.

Článek jsem si přečetla a moc mi pomohl a v názoru, jak se pacient má chovat.Doufám, že i manželovi to něco dá.
Jsme úplně na začátku léčby RT. Prosím o odpověď na můj email
ohledně alkoholu.Pacient je pijan. Pivo,červené víno i tvrdý alkohol-denní konzument a bohužel ani tato nemoc ho zatím nepřiměla k omezení této činnosti. Co se s tím dá dělat?Rádi bychom mu celá rodina pomohla,ale on se chová s prominutím
jako dement a jakoukoli pomoc odmítá.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Strava při karcinomu prostaty

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaše Pašek6.

Umí někdo poradit jak postavit spolehlivě pěnice po operaci prostaty, aby se dalo souložit ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kondor.

Ztráta erekce je většinou 100% a je to dlouhodobá záležitost, která se časem rozhodně nezlepší. Stejně tak inkontinence se mírně snižuje, ale rozhodně nezmizí. Řešení je jenom smíření se s tím a nosit vložky. Má to ale i své výhody. Nemusíte se dřít na nadržených babách a tím si prodloužit život. Proč myslíte, že muži v průměru umírají dříve než ženy?

Zdroj: diskuze Operace prostaty a erekce

Léčba karcinomu prostaty

Úspěšnost vyléčení od rakoviny prostaty je vysoká, dosahuje 80 %. Jediný zatím uznávaný způsob léčby zhoubného karcinomu prostaty je jeho operativní odstranění, tedy takzvaná prostatektomie. Provádí se v úplné anestézii. Operace karcinomu prostaty může být provedena buď klasickým břišním řezem, nebo laparoskopicky, pomocí robota. Takové operace prostaty robotem provádí například v Olomoucké nemocnici, mají jich za sebou již přes dvě stě. Výhodami operace prostaty robotem jsou její šetrnost a především přesnost zákroku. Pak jsou zde nepochybně i kosmetické důvody – nevzniká zde žádná velká jizva. Robot operatérovi zobrazuje situaci operovaného místa zvětšenou 10x a ještě navíc ve 3D zobrazení, což lékař ocení zejména při přesném identifikování zhoubné tkáně a také i při nesnadném napojení močové trubice k močovému měchýři, kdy při této metodě nedochází k žádným únikům moči, čímž se omezují pooperační problémy, které u klasické operace byly právě z těchto důvodů kontaminací močí velmi časté. Robota ovládá jeden operatér pomocí konzole, která může být umístěna přímo na operačním sále anebo i stovky kilometrů daleko. Druhý operatér je přítomen přímo u pacienta a jeho úkolem je vyměňovat nástroje na laparoskopických pažích robota. Vynikající souhra obou operatérů je předpokladem úspěšné operace. Oba operatéři totiž spolu během operace nepřijdou do vizuálního kontaktu, neboť operatér u konzole je obklopen zobrazovacím zařízením robota. Komunikují spolu jen verbálně.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav Hubatý.

Dobrý den. Jsem po robotickém odstranění prostaty z důvodu karcinomu prostaty. Mám problémy s erekcí, i když při masturbaci k ní častečně dochází. Pokud mne stimuluje partnerka, tak také dojde k částečné erekci, ale není tak pevná, aby došlo k zasunutí penisu do vagíny. Při tom k ejakuaci téměř vždy dojde. Lékař mi doporučil inj karon, ale to mi nezabírá. Chci se zeptat, zdali by pro zlepšení a zpevnění erekce pomohlo něco jiného, na oř. Clavin, nebo nějaké cviky. Můžete mi poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dusan.

Zdravím taky jsem po operaci karcinomu prostaty stejný problém z erekci mám jak uvádí Miloslav a jsem už rok a 4mesice ,kontroly a psa je v pořádku ,problém je z erekci urolog mne zase předepsat modrasil ze mám to pořad zkoušet z vákuo pumpou ejakuace nastane ale není penis tvrdéj na sex já už manželku ani nechci trápit raději spime na proti sebe už od operaci nevím jestli mám věřit urologovi ze se to zlepší a pravé chodím l němu do ambulance a pravé ten urolog mne operoval roboticky tak ze celkové on ví co udělal jak proběhla operace

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Čekám na operaci prostaty a nevím co mám dělat!

Mnoho mužů si stěžuje na to, že potom, co se rozhodnou podstoupit operaci prostaty, tak v době čekání na operaci je pro ně nejtěžší, že nevědí, co mají vlastně dělat. Existuje mnoho věcí, které byste mohli během této čekací doby udělat, jako například:

  • Dozvědět se více o tom, co se bude dít během a po operaci karcinomu prostaty.
  • Popovídat si s někým vám blízkým, nebo s někým, kdo již absolvoval operaci rakoviny prostaty.
  • Snažte se udržet se v zaběhnutém pracovním rytmu a dělejte takové činnosti, které jste normálně dělali.

Je důležité najít činnost, která je pro vás nejvíce přitažlivá a tu v této čekací době dělejte. Váš lékař a jeho sestra jsou pro vás v této situaci partneři, kteří vám pomohou se připravit na chirurgický zákrok. Mohou odpovědět na vaše dotazy nebo připomínky týkající se chystané operace rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Jsem 5 měsíců po robotické operaci prostaty. Mám nárok na lázně? Je mě 72 roků. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O nároku na lázně může rozhodnout jedině revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Ten se nejdříve musí dozvědět, že máte o lázně zájem. Dáte mu to vědět pomocí návrhu na lázně, který pro vás zpracuje váš praktický lékař. Do návrhu je třeba přiložit doporučení lékaře specialisty, že ve vašem případě lázeňskou péči doporučuje. Lékař specialista je ten, který vám naordinoval operaci prostaty. Zajistěte si u něho toto doporučení. Návrh na lázně do pojišťovny zasílá váš praktický lékař a vyrozumění se dozvíte do několika týdnů. V návrhu rovněž uveďte 3 lokality, ve kterých byste chtěl absolvovat lázeňskou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Jsem po operaci prostaty a vyjmutí semeních váčků,operace proběhla 15.03.2017 a propuštěn do domácího léčení:24.03.2017.Balonek mně byl odstraněn po 14 dnech.Ano měl jsem úniky moče,ale dnes už je minimální a to z důvodu,deno denné cvičení.Cvičení probíhá vždy ráno po vyprázdnění močového měchýře.Cviky provádím podle k tomu daný beletrii.Po cvičení které trvá 30 minut se jdu vysprchovat.Nedoporučuju pít alkoholické nápoje.Jsem vdovec,tak jsem ještě nezkoušel stopoření penysu.Vše chce svůj čas a hlavně trpělivost.S pozdravem Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav.

Už je to 6 let, kdy jsem prodělal operaci prostaty a odebrání semenných váčků. Mohu říci že únik moči žádný, jelikož cvičím každý den 10-15 minut, ale problém mám s topořením. Jsem vdovec a rád by jsem si chtěl ještě užít. Předem děkuji za odpověď!

Zdroj: diskuze Po operaci prostaty

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kachlířová.

Manžel je po operaci tlustého střeva . Prosím o doporučení lázní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Mihalčik.

Prosím o doporučení vhodných lázní pro diagnozu karcinomu rekta C20- z indikace I/1X. Děkuji.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Jak se můžu bránit vzniku karcinomu prostaty?

Dříve se praktikovalo preventivní odstraňování prostaty, což sice znamenalo eliminaci rizika jejího zachvácení nádorem, ale také přinášelo následnou trvalou neplodnost a v mnoha případech i impotenci. To dnešní moderní muži již podstupovat nechtějí, a proto se od této metody upustilo. Přispělo k tomu také objevení prostatického specifického antigenu PSA. V současné době probíhá výzkum, který ověřuje účinky kanadských brusinek na prevenci karcinomu prostaty. Toto ovoce je již hojně používáno při řešení obtíží při ženských problémech s velmi dobrými výsledky. Brusinky totiž pečují o spodní cesty močové a mohly by tak zabránit nebo zpomalit rozvoj budoucího karcinomu prostaty. Hledáte-li tedy v současné době nejúčinnější prevenci proti rakovině prostaty, tak hlavním kandidátem jsou bezesporu právě přípravky s obsahem kanadských brusinek. Vědci totiž předpokládají, že zařazením pravidelné konzumace kanadských brusinek do výživového programu lidstva se celosvětově omezí výskyt karcinomu prostaty.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli vitamíny OmegaMarine Forte+vitamín D3 od Naturamed Pharmaceuticals múžu užívat i když jsem rok po operaci karcinomu prsu a po ozařování.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte s D3 lze užívat po roce od operace karcinomu prsu. Problém může nastat, jen kdybyste dlouhodobě užívala léky na ředění krve, například warfarin, to se pak musí upravit jejich dávkování, aby nedošlo ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi ZOLADEX A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Andrlová.

Dobrý den, po roční léčbě a zjištění pozitivního karcinomu prsu(chemoterapie, biologická léčba, operace CA prsu), mě byl předepsán onkologem Zoladex v intervalech podání 1x za tři týdny. Užívám ho rok a musím nadále ještě 4 roky.
Zajímalo by mě, kdy se dostaví první menstruace. Nyní mám hrozné křeče v podbřišku již asi týden a bolesti prsou. A druhý dotaz může se léčba Zoladexem odmítnout?Nebo se musí dodržet z důvodu recidivy karcinomu po pěti letech. Já musím Zoladex brát ještě 4 roky a zdá se mě to dlouhá doba.
Děkuji za odpověď Andrlová Ilona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den dlouhodobě užívám injekce Zoladex z důvodu recidivy karcinomu prsu. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se musí Zoladex užívat? Nemenstruuji a nyní dne 1.12. jsem dostala menstruaci. Znamená to nějaké riziko? A může pacientka ukončit léčbu po pěti letech?Nebude riziko recidivy?Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Zoladex a menstruace

Rekapitulace současného stavu v léčbě karcinomu prostaty

Statistiky nejsou nijak vábné. V česku lékaři ročně odhalí na pět tisíc případů karcinomu prostaty. Asi 1500 pacientů ročně umírá, často proto, že přišli pozdě. Pokud se v právě prováděném výzkumu prokáže, že brusinky mohou zabránit vzniku rakoviny prostaty v preventivní léčbě, byl by to pozitivní posun v této medicínské oblasti. To ale teprve musí prokázat výsledky výzkumu. Co ale o brusinkách víme již nyní, je to, že nám jejich užívání neublíží. Vyvstává zde tedy otázka, zdali by muži již nyní měli raději preventivně užívat brusinky od svého 45 roku trvale a pravidelně 3 krát denně, jako prevenci před vznikem nádoru své prostaty.

foto: Carl Axel Magnus Lindman, Jonas Bergsten

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Následky po operaci prostaty

Operace prostaty, tedy přesněji její odstranění z důvodů jejího zvětšení nebo zhoubného bujení, je třeba chápat jako veliký zásah do normální funkčnosti močových cest. Odstraněním prostaty bývá zpravidla změněna funkce svěrače močového měchýře a právě i topořivých tělísek v penisu. Během prostatektomie se totiž přeruší mnoho nervových cest, což pak může způsobit dočasnou a někdy i trvalou ztrátu erekce ale i citlivosti penisu. Jde o běžný následek této operace a u každého muže se projeví s jinou intenzitou, která většinou závisí na rozsahu odebírané tkáně žlázy předstojné. Není tedy pravděpodobné, že by za tím byla nějaká chyba během operace, jak se ptáte ve svém dotazu.
 

Zdroj: Ztráta erekce po operaci prostaty

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Co se stane v průběhu operace prostaty?

Operace bude zahájena hned po té, co jste dostal celkovou narkózu. V celkové anestezii nebudete během operace nic cítit. Po tom co usnete, tak váš doktor provede řez a vytvoří otvor ve vaší kůži v dolní části břicha pod pupíkem.
Pak chirurg odstraní vaši prostatu i s nádorem. Váš lékař bude také provede odstranění mízních uzlin v okolí vaší prostaty. Vaše lymfatické uzliny budou zkontrolovány, zda-li se vaše rakovina nerozšířila i do nich. Lymfatické uzliny jsou malé žlázy, kterou jsou rozmístěny po celém těle a které odvádějí jak bakterie, tak i rakovinné buňky, z vašeho těla. Někdy se nádorové buňky mohou prostřednictvím lymfatických uzlin přestěhovat i do jiné části těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Jaké druhy operace jsou k dispozici?

Operace prostaty zahrnuje odstranění části rozšířené tkáně. Nejběžnější operací je endoskopický chirurgický zákrok, známý jako transuretrální resekce prostaty. Tato operace se dělá pod celkovou nebo spinální anestezií, kdy je endoskop vložen přes penis do močové trubice a následně do prostaty. Zvláštní řezací smyčka se pak používá k odstranění malých částí prostaty, dokud není kanál rozšířen. Díky tomuto kanálu pak moč prochází nerušeně ven.

Je-li prostata jen mírně zvětšena, lze provést transuretrální incizi prostaty. Urolog endoskopicky provede pouze jeden nebo dva řezy na prostatě, uvolní tak hrdlo močového měchýře a sníží tlak na močovou trubici. Urolog prostatu pouze nařízne, ale neodstraňuje.

Pokud je prostata značně zvětšena, může být nutný řez v podbřišku a provádí se otevřená operace pro odstranění prostaty. Ale tento postup se provádí jen zřídka.

Operace představuje větší riziko než lékařské ošetření a přináší možné komplikace, včetně retrográdní ejakulace. V retrográdní ejakulaci vstupují spermie během ejakulace do močového měchýře místo toho, aby byly vyloučeny přes penis. Později jsou propláchnuty močí. Tento jev není škodlivý, ale má dopad na plodnost člověka, proto je důležité, aby lékař věděl, zda chcete mít děti.

Výhodou operace je dlouhodobý účinek, ale je odstraněna pouze část prostaty, takže někteří muži mohou později potřebovat další operaci.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP