Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPERACE PROSTATY ZKUŠENOSTI PACIENTŮ

OBSAH

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaše Pašek6.

Umí někdo poradit jak postavit spolehlivě pěnice po operaci prostaty, aby se dalo souložit ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kondor.

Ztráta erekce je většinou 100% a je to dlouhodobá záležitost, která se časem rozhodně nezlepší. Stejně tak inkontinence se mírně snižuje, ale rozhodně nezmizí. Řešení je jenom smíření se s tím a nosit vložky. Má to ale i své výhody. Nemusíte se dřít na nadržených babách a tím si prodloužit život. Proč myslíte, že muži v průměru umírají dříve než ženy?

Zdroj: diskuze Operace prostaty a erekce

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Jsem 5 měsíců po robotické operaci prostaty. Mám nárok na lázně? Je mě 72 roků. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O nároku na lázně může rozhodnout jedině revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny. Ten se nejdříve musí dozvědět, že máte o lázně zájem. Dáte mu to vědět pomocí návrhu na lázně, který pro vás zpracuje váš praktický lékař. Do návrhu je třeba přiložit doporučení lékaře specialisty, že ve vašem případě lázeňskou péči doporučuje. Lékař specialista je ten, který vám naordinoval operaci prostaty. Zajistěte si u něho toto doporučení. Návrh na lázně do pojišťovny zasílá váš praktický lékař a vyrozumění se dozvíte do několika týdnů. V návrhu rovněž uveďte 3 lokality, ve kterých byste chtěl absolvovat lázeňskou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Protonová léčba

Pokud vám byla diagnostikována rakovina prostaty, máte na rozdíl od zahraničních pacientů výhodu – můžete si při výběru léčebné metody zvolit protonovou terapii. V ČR je protonová léčba k dispozici v moderním a světově respektovaném Protonovém centru.

Celková šance na vyléčení rakoviny prostaty závisí především na tom, v jakém stadiu bylo onemocnění zjištěno. Jestliže se rakovinu prostaty podaří odhalit brzy, tedy již v časném stadiu, umožňuje protonová terapie vyléčit až 99 % pacientů. Protonová léčba je ambulantní, není potřeba hospitalizace jako v případě operace, a navíc jsou minimalizována rizika vzniku nežádoucích účinků léčby.

Protonová léčba trvá pouhých 5 dní u časného stadia (na ozařování se dochází obden) nebo 21 pracovních dní u pokročilého stadia.

Zdroj: Rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Jsem po operaci prostaty a vyjmutí semeních váčků,operace proběhla 15.03.2017 a propuštěn do domácího léčení:24.03.2017.Balonek mně byl odstraněn po 14 dnech.Ano měl jsem úniky moče,ale dnes už je minimální a to z důvodu,deno denné cvičení.Cvičení probíhá vždy ráno po vyprázdnění močového měchýře.Cviky provádím podle k tomu daný beletrii.Po cvičení které trvá 30 minut se jdu vysprchovat.Nedoporučuju pít alkoholické nápoje.Jsem vdovec,tak jsem ještě nezkoušel stopoření penysu.Vše chce svůj čas a hlavně trpělivost.S pozdravem Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav.

Už je to 6 let, kdy jsem prodělal operaci prostaty a odebrání semenných váčků. Mohu říci že únik moči žádný, jelikož cvičím každý den 10-15 minut, ale problém mám s topořením. Jsem vdovec a rád by jsem si chtěl ještě užít. Předem děkuji za odpověď!

Zdroj: diskuze Po operaci prostaty

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk VENCL.

Dobrý den,
jsem 3 měsíce po operaci prostaty. Dle lékaře operace dopadla dobře. Od operace však nemám erekci. K lékaři na další kontrolu jdu 2.1.2018. Celkem se cítím dobře. Mám dotaz co mi může pomoci obnovit erekci, zda volně prodejné doplňky stravy a nebo mám požádat lékaře o předepsání léků ? Nebo zda časem může dojít k obnovení erekce ?

Děkuji Zdeněk Vencl

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Svoboda.

Dobrý den, mám stejný problém - po robotické operaci v nemocnici Mostiště jsem již 6 měsíců a erekci nemám ani náhodou. Před operací byla. Sem tam se ještě počůrávám do inkontinenční vložky. Jsem z toho trochu nervózní, na letáčcích nemocnice před operací bylo napsáno, že erekce zůstane zachována. V současné době jsem v lázeňském léčení v Mar.Lázních. Inkontinence se trochu zlepšuje a věřím, že časem přestane úplně. S erekcí to tak růžově nevidím.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY POMOCÍ LASERU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vašinková.

Prosím o názor na operaci prostaty pomocí laseru a né klasickou metodou. Děkuji L

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace prostaty pomocí laseru

Následky po operaci prostaty

Operace prostaty, tedy přesněji její odstranění z důvodů jejího zvětšení nebo zhoubného bujení, je třeba chápat jako veliký zásah do normální funkčnosti močových cest. Odstraněním prostaty bývá zpravidla změněna funkce svěrače močového měchýře a právě i topořivých tělísek v penisu. Během prostatektomie se totiž přeruší mnoho nervových cest, což pak může způsobit dočasnou a někdy i trvalou ztrátu erekce ale i citlivosti penisu. Jde o běžný následek této operace a u každého muže se projeví s jinou intenzitou, která většinou závisí na rozsahu odebírané tkáně žlázy předstojné. Není tedy pravděpodobné, že by za tím byla nějaká chyba během operace, jak se ptáte ve svém dotazu.
 

Zdroj: Ztráta erekce po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrich.

jsem po operaci prostaty robotem mám unik moče a nefunguji jako muž můžete mi poradit po jaké době se vše zlepší děkuji s úctou Jindrich jeden měsíc po operaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LVL.

Jsem po radikální prostatektomii 7 roků a je mi 66 let. Zcela se splnila předpověď mého operatéra. Ze začátku potečete jako necky, pak se to na 99,9% spraví. S potencí to už nikdy nebude jako předtím, intenzivní ruční manipulace bude asi nutná. Budete mít takový rozvleklý, ženský orgasmus.

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klárka.

Pro mě byla operace fakt vysvobození, výběr kliniky jsem konzultovala dokonce s mým doktorem a i mi řekl, že při těch počtech jejich pacientů, co jim projdou rukama ročně, by se kliniky nebál, tak jsem do toho šla a jsem s rozhodnutím spokojena.

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Co se stane v průběhu operace prostaty?

Operace bude zahájena hned po té, co jste dostal celkovou narkózu. V celkové anestezii nebudete během operace nic cítit. Po tom co usnete, tak váš doktor provede řez a vytvoří otvor ve vaší kůži v dolní části břicha pod pupíkem.
Pak chirurg odstraní vaši prostatu i s nádorem. Váš lékař bude také provede odstranění mízních uzlin v okolí vaší prostaty. Vaše lymfatické uzliny budou zkontrolovány, zda-li se vaše rakovina nerozšířila i do nich. Lymfatické uzliny jsou malé žlázy, kterou jsou rozmístěny po celém těle a které odvádějí jak bakterie, tak i rakovinné buňky, z vašeho těla. Někdy se nádorové buňky mohou prostřednictvím lymfatických uzlin přestěhovat i do jiné části těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JIří Černý.

Erekce se nedostavuje , žádné jiné řešení (injekce) , nemohu nikde získat .
Operace provedena klasickou radikální operací .

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PhDr. Pavel Čejka.

Dobrý den, jsem týden po robotické operaci prostaty. Mám nárok na přidělení lázní? Jsem pod pojišťovnou 211 (Ministerstva vnitra). Děkuji Pavel Čejka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Dobrý den jsem rok a 4 měsice po operaci prostaty ,chodim na kontroly na psa
je v pořádku ,nevím erekce selhala snažím se cvičit vakuo a doktor mně předsal modrasil 100mg mám to pořád zkoušet ,ejakuace je sucha no penis není dostatečnej tvrdej na sex ,operace proběhla v Mostišti ,operoval mně doktor ktereho mám v amulanci na kontroly ,zatím jsem seho neptal jestli ta erekce bude časem je mi 59 roku a nechci to vzdat ,operace proběhla naprostým pořádku to mně řekl no a erekce selhala nevím jestli se to časem podaří nebo už mam na to zapomenout

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Jaké druhy operace jsou k dispozici?

Operace prostaty zahrnuje odstranění části rozšířené tkáně. Nejběžnější operací je endoskopický chirurgický zákrok, známý jako transuretrální resekce prostaty. Tato operace se dělá pod celkovou nebo spinální anestezií, kdy je endoskop vložen přes penis do močové trubice a následně do prostaty. Zvláštní řezací smyčka se pak používá k odstranění malých částí prostaty, dokud není kanál rozšířen. Díky tomuto kanálu pak moč prochází nerušeně ven.

Je-li prostata jen mírně zvětšena, lze provést transuretrální incizi prostaty. Urolog endoskopicky provede pouze jeden nebo dva řezy na prostatě, uvolní tak hrdlo močového měchýře a sníží tlak na močovou trubici. Urolog prostatu pouze nařízne, ale neodstraňuje.

Pokud je prostata značně zvětšena, může být nutný řez v podbřišku a provádí se otevřená operace pro odstranění prostaty. Ale tento postup se provádí jen zřídka.

Operace představuje větší riziko než lékařské ošetření a přináší možné komplikace, včetně retrográdní ejakulace. V retrográdní ejakulaci vstupují spermie během ejakulace do močového měchýře místo toho, aby byly vyloučeny přes penis. Později jsou propláchnuty močí. Tento jev není škodlivý, ale má dopad na plodnost člověka, proto je důležité, aby lékař věděl, zda chcete mít děti.

Výhodou operace je dlouhodobý účinek, ale je odstraněna pouze část prostaty, takže někteří muži mohou později potřebovat další operaci.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Podle mé zkušenosti operace očí nebyla bolestivá a to jak se mi zlepšil život po operaci bych přála každému kdo chce být bez brýlí nebo čoček.

Zdroj: diskuze Oční operace

Čekám na operaci prostaty a nevím co mám dělat!

Mnoho mužů si stěžuje na to, že potom, co se rozhodnou podstoupit operaci prostaty, tak v době čekání na operaci je pro ně nejtěžší, že nevědí, co mají vlastně dělat. Existuje mnoho věcí, které byste mohli během této čekací doby udělat, jako například:

  • Dozvědět se více o tom, co se bude dít během a po operaci karcinomu prostaty.
  • Popovídat si s někým vám blízkým, nebo s někým, kdo již absolvoval operaci rakoviny prostaty.
  • Snažte se udržet se v zaběhnutém pracovním rytmu a dělejte takové činnosti, které jste normálně dělali.

Je důležité najít činnost, která je pro vás nejvíce přitažlivá a tu v této čekací době dělejte. Váš lékař a jeho sestra jsou pro vás v této situaci partneři, kteří vám pomohou se připravit na chirurgický zákrok. Mohou odpovědět na vaše dotazy nebo připomínky týkající se chystané operace rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Léčba karcinomu prostaty

Úspěšnost vyléčení od rakoviny prostaty je vysoká, dosahuje 80 %. Jediný zatím uznávaný způsob léčby zhoubného karcinomu prostaty je jeho operativní odstranění, tedy takzvaná prostatektomie. Provádí se v úplné anestézii. Operace karcinomu prostaty může být provedena buď klasickým břišním řezem, nebo laparoskopicky, pomocí robota. Takové operace prostaty robotem provádí například v Olomoucké nemocnici, mají jich za sebou již přes dvě stě. Výhodami operace prostaty robotem jsou její šetrnost a především přesnost zákroku. Pak jsou zde nepochybně i kosmetické důvody – nevzniká zde žádná velká jizva. Robot operatérovi zobrazuje situaci operovaného místa zvětšenou 10x a ještě navíc ve 3D zobrazení, což lékař ocení zejména při přesném identifikování zhoubné tkáně a také i při nesnadném napojení močové trubice k močovému měchýři, kdy při této metodě nedochází k žádným únikům moči, čímž se omezují pooperační problémy, které u klasické operace byly právě z těchto důvodů kontaminací močí velmi časté. Robota ovládá jeden operatér pomocí konzole, která může být umístěna přímo na operačním sále anebo i stovky kilometrů daleko. Druhý operatér je přítomen přímo u pacienta a jeho úkolem je vyměňovat nástroje na laparoskopických pažích robota. Vynikající souhra obou operatérů je předpokladem úspěšné operace. Oba operatéři totiž spolu během operace nepřijdou do vizuálního kontaktu, neboť operatér u konzole je obklopen zobrazovacím zařízením robota. Komunikují spolu jen verbálně.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Dosáhnu erekce po operaci prostaty?

Na každé straně prostaty jsou malé skupiny nervů. Jejich poslání je umožnit erekci penisu. Jestliže se rakovina nerozšířila do těchto nervů, tak operující lékař se pokusí je zachránit a nechat je na místě. Tento typ operace se nazývá "nervy šetřící operace." I když se povede provést tuto nervy zachovávající operaci, tak zde stále existuje velké riziko, že tyto nervy nebudou po operaci správně fungovat, jak by měly. To znamená, že je zde pravděpodobnost toho, že nebudete moci dosáhnout erekce po dobu asi 12 měsíců od operace. Erekce znamená, že penis ztvrdne a je připraven k pohlavnímu styku. Pokud jste měli potíže s erekce už před operací, nebude to s erekcí po operaci lepší. U některých mužů, ačkoliv u nich byla provedena nervy šetřící operace, tak u nich nedojde k obnovení možnosti dosáhnout přirozené erekce a vzniká u nich tak zvaná erektivní dysfunkce, neboli impotence. Existují ale léky a zdravotnické prostředky, které mohou pomoci s dosažením erekce. Poraďte se o těchto možnostech se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Poté, co budete mít odebrání prostaty za sebou, tak, nebudete mít spermie, abyste mohl počít dítě. Až budete mít sex po prostatektomii, tak vaše vyvrcholení bude jiné než před operací. Po odstranění prostaty při vyvrcholení nebudete mít ejakulát. Tento jev se nazývá suchá ejakulace.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Jaké léky se používají?

Existují dva typy léků tohoto problému.

  • Alfa-blokátory. Tyto léky pomáhají uvolnit svalová vlákna v prostatě, čímž se sníží bránění proudu moči, nezmenšují tedy velikost prostaty. U některých pacientů se mohou vyskytnout nežádoucí účinky, jako jsou závratě, bolesti hlavy, ospalost a retrográdní ejakulace.
  • 5-alfa-reduktázy inhibují růst prostaty a snižují velikost žláz. Tyto léky se musí užívat několik měsíců, aby se dostavil maximální efekt – fyzické zmenšení zvětšené prostaty.

Výzkumné studie ukázaly, že oba typy lékařského ošetření jsou účinné na zlepšení močových symptomů u mužů s benigní hyperplazií prostaty. Existují i různé druhy bylinné medicíny. Ale tyto přípravky se obecně nedoporučují, protože jejich efekt není zcela dokumentován.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP