Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPRUZENINA NA GENITÁLIÍCH

OBSAH

Folikulitida na genitáliích

Jedinou možností, jak zabránit jejímu vzniku na genitáliích, je přestat se holit v daném místě. Možností by eventuálně byla změna způsobu holení.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luděk.

Díky!!! ;o)

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Opruzenina fotografie

Červené projevy opruzenin na jejich typických místech, na zadku, pod prsy u dospělých, na faldách u kojenců anebo opruzeniny genitálií, jsou zde: opruzeniny fotografie.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINA CO NA NÍ POMÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Sabino, musíš si opruzená místa důkladně mýt vodou a mýdlem dvakrát denně a hned po umytí jemně, ale důkladně osušit a nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Nic jiného na to nedávej. Teprve až když se to hojí (většinou po dvou dnech) můžeš použít kalciovou mast podle návodu. Celé by se to mělo zahojit do týdne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Uz jsem zde psala,podivejte se na www.prirodni-lecive-produkty domaci.webnode.cz
a myslim,ze pomalu každý si tu vybere na svůj problem,vše je čistě přirodni,proto vše musi byt ve studenu.

Zdroj: diskuze Opruzenina co na ní pomáha

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Co znamená svědění konečníku v noci

Svědění v okolí konečníku může mít více příčin: zánět hemoroidů, prostý ekzém, střevní paraziti, opruzenina, mykóza. Z volně dostupných krémů můžete vyzkoušet něco s obsahem protikvasinkových léčiv, vynechte mýdlo. Pokud by během několika dnů obtíže nevymizely, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Opruzeniny kolem konečníku

Jsou opruzeniny plíseň?

Ano, někdy mohou být opruzeniny způsobeny náhlým přemnožením kvasinek, nebo plísně. Pak se takováto opruzenina léčí jako klasická kožní mykóza. Na tyto opruzeniny pak účinkuje mast Clotrimazol, která je obsažena i v přípravku Imazol krém / pasta. Dále na plíseň na kůži zabírá Censpor krém, Canesten mast a nebo Candibene, či Fungicidin mast.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Bradavice na genitáliích

Genitální bradavice (kondylomata) se přenášejí výhradně pohlavním stykem. Postihují vlhké prostředí pohlavních sliznic, kde jsou nejprve menšími narůžovělými útvary, jež se rychle rozrůstají a splývají do větších květákovitých útvarů. Objevit se mohou jak u mužů, tak u žen, a to v celé oblasti pánevního dna. U nás patří k nejrozšířenějším pohlavně přenosným chorobám. Častěji se objevují u osob se sníženou imunitou (například v průběhu nemoci) nebo u těhotných žen.

Zdroj: Bradavice

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fruhaufova.

dobrý den,
nakazila jsem se svrabem v jednom nejmenovanem masážním zařízení.. Bohužel to že to je svrab mi pan dr potvrdil až po týdnu, kdy už jsem byla osypaná úplně všude s obrovskou alergickou reakci na parazita samotného. Dostala jsem mast INFECTOSCAB která mi nepomohla a zabraly až kortikoidy. Udělala jsem doma totální deratizaci ale bohužel po 14 dnech se svrab objevil i u zbytku rodiny (2malé deti a manžel) dostaly stejnou mast a já také aby jsme to tedy zničily v rodině. Opět jsem udělala optření k tomu určená nic méně i na sobě i na dětech pozoruji že se nám pupínky objevují pořád. Byt se snažíme dodržovat maximální hygienu mám pocit že i když jsme mast aplikovaly už 2x že to nepomohlo..
Ráda bych věděla jestli přísady k domácí masti seženu v každé lékárně a zajímalo by mne v jakém momentě jsme nejvíc infekčí, pan dr totiž tvrdí že po aplikaci INFECTOSCABU už infekční nejsme čemuž mám problém věřit..
děkuji za odpověd..
Eva F

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel.

Dobrý den chci se optat , když mám po svrabu na genitáliích červené bouličky za jak dlouho zmizí...pár dnů mě už nic nesvědilo až teď zase lehce začalo.. Je možné že v bouličkách byli zapóřené zákožky ? A popřípadě čím to ještě zle hojit krom infectoscabu

Zdroj: diskuze Svrab

Plenková dermatitida

Zvláštní forma opruzenin u kojenců a batolat, která vzniká spolupůsobením tření plen a kalhotek a chemických látek z moči a stolice. Následuje osídlení bakteriemi a plísněmi. Opruzenina začíná v okolí genitálií a zadečku, tedy v oblasti, kterou zakrývají pleny. Tyto oblasti jsou sytě červené, s výskytem drobných pupínků, se sklonem k mokvání. Vyrážka je bolestivá, pálí, ale nesvědí.

Plenková dermatitida foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plenková dermatitida.

Zdroj: Domácí rady na opruzeniny

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza. Najmanova.

Dobrý den posílám vám foto..a chci se zeptat zda se nejedná o pasovy opar objevilo se mi to včera večer a docela to bolí a hlavně svedi.mám to na levé ruce v zahybu .děkuji za odpověď Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

To spíš vypadá jako opruzenina. Ta se klidně může objevit i u dospělých. Pásový opar nelze vyloučit, to by se to muselo vidět. Byla jste s tím někde?

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Plíseň na kůži – příznaky

Mykóza je infekce způsobená například kvasinkami. Přenáší se pohlavním stykem, ale objevit se může i jako důsledek oslabené imunity nebo nesprávné životosprávy.

Mykóza se nejčastěji léčí antimykotiky ve formě mastí. Někdy pacient musí také upravit životosprávu: jedná se především o omezení cukrů ve stravě. Nestyďte se navštívit svého lékaře, jelikož neléčená mykóza se může šířit nebo se z ní může stát chronické onemocnění.

Zdroj: Šupiny na genitáliích

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Kontaktní ekzém

Kontaktní ekzém u kojence může také vypadat jako vyrážka nebo opruzenina. Vždy je však za problém zodpovědný určitý alergen, na který je pokožka miminka citlivá. Může se jednat o reakci na dětskou kosmetiku, prací prášek, na materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno, nebo na jednorázové pleny. Reakce je lokální, tedy pouze v místech, kde citlivá pokožka přichází s alergenem do styku. Vyrážka se projevuje podobně jako atopický ekzém, včetně silného svědění.

Kontaktní ekzém foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět kontaktní ekzém.

Zdroj: Domácí rady na opruzeniny

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Jak odlišit ekzém od opruzeniny

Opruzeniny na rozdíl od ekzému velmi často vznikají kvůli zapaření nebo vinou bakterií a kvasinek Candida albicans, které se na lidském těle běžně vyskytují. Dokonce i vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle pak postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání například spodního prádla a následně se mohou vytvořit i opruzeniny na hýždích. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí, a tak není výjimkou opruzenina konečníku.

Opruzeniny postihují nejen děti v kojeneckém a batolecím věku, ale mohou být problémem i celé řady dospělých jedinců, přičemž muži jsou k opruzeninám náchylnější než ženy a nevyhýbají se jim ani opruzeniny na stehnech; u žen se nezřídka vyskytují i opruzeniny pod prsy.

Ekzém je chronický svědivý kožní zánět. Zánět je neinfekční a může být alergického i nealergického původu. Alergický ekzém (kontaktní, atopický) však bývá velmi častý. Zánět postihuje především pokožku. V akutní fázi se projevuje výskytem svědivých začervenalých ložisek, na kterých se později tvoří mokvající puchýřky (papulky a pustulky). Pro chronickou formu je typické zhrubnutí kůže (lichenifikace) a barevné změny kůže.

V některých případech je velmi složité odlišit opruzeninu od ekzému, a tak rozhodnutí náleží zkušenému lékaři. Nepodceňujte opruzeniny na zadku u dospělých.

Zdroj: Opruzenina v rozkroku

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE NA GENITÁLIÍCH FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Po holení přirození se mi nejlépe osvědčil obyčejný ocet. Po oholení si octem namažu vyholená místa, penis a varlata i jako prevenci proti plísním. S přítelkyní to děláme už léta a naprosto v pohodě. Stačí jen vyzkoušet

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav.

Dobrý den.Asi před třemi měsíci se me udělali vyrustky v rozkroku které postupně z tmavli.Momentálně v rozkroku cítím tupou bolest což sem předtím necítil a hlavně mám problém jelikož sem stydlivy s tím někde zajít.Poradite mi co mám dělat nebo kam popřípadě zajít?Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bradavice na genitáliích foto

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Léčba

Léčba opruzenin u dospělých je obdobná jako u dětských opruzenin. Nejlepší je mazat, mazat a mazat. Na cestách je dobré používat vlhčené ubrousky s antibakteriálním mýdlem. Nejlépe je, když vám poradí lékař, co je právě pro vás nejlepší.

Při výskytu opruzeniny lze v mnoha případech základní léčbu zvládnout i bez návštěvy lékaře. Lékárny nabízejí nespočet přípravků, které mohou pomoci problém vyřešit. Vhodné jsou například zásypy, speciální masti, krémy, pudry či koupele.

Mast na opruzeniny je dobrá volba jak při prevenci, tak při léčení. Masti na opruzeniny je vhodné používat častěji, a to na suché a čisté poškozené místo. Tak se opruzenina lépe zahojí.

Krém na opruzeniny je také velmi oblíbený při léčbě opruzenin. Krémů, stejně tak jako mastí, je celá řada. Hodně vyhledávané jsou také konopné krémy, které jsou dnes doporučovány na mnoho kožních problémů.

Dále je u postižených míst třeba udržovat suchou a čistou pokožku, zabránit dalšímu zapařování, upřednostňovat vzdušné oblečení a nosit spodní prádlo z přírodních materiálů – v domácím prostředí pak nosit co nejméně oblečení, při intimní hygieně používat čistou vodu a případně antibakteriální mýdlo.

Pokud domácí samoléčba nepomáhá a postižená pokožka je stále zarudlá, zanícená, či dokonce mokvá a bolí, jedná se s největší pravděpodobností o opruzeniny způsobené kvasinkami, bakteriemi nebo plísněmi. V takovém případě je vhodná návštěva lékaře-dermatologa, který provede stěry z postižených míst a doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Opruzenina v rozkroku

Jak léčit opruzení

Při vzniklé opruzenině je důležité zabránit dalšímu zapařování postiženého místa, možnosti rozšiřování a většímu poškození kůže. Důležité je co nejdříve odhalit postižené místo, převléct se do pohodlnějšího oblečení, místo osprchovat, poté otřít do sucha a nechat dýchat. Popřípadě namazat speciálním krémem, mastí nebo pudrem (kalciová mast, Bepanthen, Sudocrem, zinková mast, Ondřejova mast, Imazol).

Opruzeniny často postihují kojence. Nejprve je důležité místo omýt vlažnou vodou s glycerinovým mýdlem a opatrně otřít do sucha, aby pokožka nezůstala mokrá. Dítě je vhodné častěji přebalovat, nechat delší dobu volně bez plen a koupat v bylinných koupelích pro zklidnění kůže. Použít se dají běžné krémy a masti jako u dospělých jedinců. Při opakujících se problémech je potřeba vyměnit značku plen, ubrousků, pracích prostředků a všeho, co by mohlo pokožku dráždit.

Opruzenina obvykle přetrvává 2–3 dny, pokud místo dál nezapařujeme a léčíme. U bakteriálních a kvasinkových příčin je léčba o několik dní delší.

Na běžné opruzeniny postačí kalciová mast nebo Bepanthen krémy. Použít se dá také zinková nebo Ondřejova mast. Na jakékoliv podráždění kůže a doléčení kožních nemocí je vhodný Calcium pantothenicum, Sudocrem.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Vlk alias opruzenina

Opruzeniny také velmi často vznikají díky bakteriím a kvasinkám Candida albicans, které se na lidském těle běžně vyskytují. Dokonce i vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle pak postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání spodního prádla. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí. Opruzeniny postihují nejen děti v kojeneckém a batolecím věku, ale mohou být problémem i celé řady dospělých jedinců, přičemž muži jsou k opruzeninám náchylnější než ženy.

Opruzeniny se projevují jako zarudlé plochy, které na povrchu lehce mokvají, mohou pálit, bolet i svědit. Nejčastěji se opruzeniny tvoří v takzvaných intertriginózních lokalizacích, což jsou vnitřní plochy stehen, oblast třísel, okolí genitálu a konečníku, pod prsy i v podpaží. Za rizikové partie jsou ale považována všechna místa, kde je kůže převislá. Proto se intertrigo vyskytuje také pod převislými partiemi břicha. Častěji bývá u lidí obézních, kde je těchto třecích ploch více, a bývají výraznější.

U malých dětí je nejčastějším projevem opruzenin takzvaná plenková dermatitida. Vzniká obvykle jako důsledek dráždění kůže močí a stolicí v kombinaci se zapařením kůže pod plenkami. Plenková dermatitida se objevuje kolem konečníku a v kožních rýhách. Častější bývá u baculatých miminek, v letním období nebo při průjmu a samozřejmě při nedostatečné hygieně. Opruzeniny jsou velmi bolestivou záležitostí.

Zdroj: Co je to vlk

Co na opruzeniny

Vlhčené ubrousky jsou skvělá věc, avšak i ty nejkvalitnější mohou obsahovat chemické látky, které již opruzenou pokožku ještě více podráždí. Po dobu opruzení se osvědčilo vyměnit ubrousky za obyčejnou čistou vodu, ideálně převařenou.

Je-li teplo, dopřejte svému miminku co nejčastěji „vzdušnou lázeň“. Čím déle bude děťátko nezabalené, tím lépe. U dětí bývá opruzenina nezřídka důsledkem změny plen, které miminku „nesednou“. Obvykle jde o pleny levnější, ale mohou tak působit i pleny dražší – každému dítěti jednoduše vyhovuje něco jiného. V tom případně přechodně přejděte na pleny látkové. Sežeňte si kvalitní látkové plenky (ideálně již používané, do měkka seprané, třeba z vašeho dětství) a na několik dní je vyměňte za pleny jednorázové.

Účinná je dle zkušeností mnoha maminek i Rybilka. Jedná se o rybí mast, kterou je sice možné koupit hotovou s prodlouženou dobou trvanlivosti, nejlepší je však v lékárně čerstvě umíchaná rybí mast.

Na opruzeniny do krve je vhodné použít Solamyl. Nasypejte Solamyl na odličovací tamponky a vložte do kožní řasy nebo mezi půlky zadečku a nechte přes noc působit. Dojde ke zklidnění a vysušení.

Také černý čaj nebo nálev z řepíku lékařského představují skvělou hojivou lázeň na velmi podrážděnou až mokvající pokožku. Zapomeňte tedy na parfemované ubrousky i odvar z heřmánku, na ten je mnoho dětí a dospělých v současné době alergických. Připravte raději lázeň z řepíku nebo pravého černého čaje. Defekt opruzeniny oplachujte po každém přebalení, u dospělých dle potřeby, a nechávejte zaschnout na vzduchu.

Zdroj: Babské rady na opruzeniny

Jak rozeznat svrab a opruzení

Svrab je kožní onemocnění způsobené roztočem zákožky svrabové (Sarcoptes scabiei), který žije v kůži člověka. Hlavními příznaky této nemoci jsou zarudlé nebo bělošedé linky na kůži a svědění, především pak v noci. K přenosu dochází blízkým kontaktem s nakaženou osobou, ne však běžným denním stykem, jako je podání ruky či obyčejný dotyk.

Charakteristickým projevem svrabu je intenzivní svědění celého těla, a to zejména v noci, kdy je člověk přikrytý peřinou a je více zahřátý, což umožňuje zákožce lepší vitalitu. Na pokožce se objevují chodbičky esovitého tvaru o délce 0,5–1 cm, které jsou zakončené drobným puchýřem nebo pupínkem. Nejčastěji se vyskytují na místech s jemnou kůží, jako jsou:

  • meziprstní prostory rukou
  • zápěstí
  • lokty
  • podpaží
  • kůže kolem pupíku
  • kůže kolem prsních bradavek
  • genitálie
  • hýždě
  • klenba nohou

Svědění bývá obvykle zcela nesnesitelné a dochází ke škrábání, čímž si pacient stav ještě zhorší. Někdy dochází ke změně pigmentace kůže a objevují se také sekundární příznaky svrabu, které zahrnují různé oděrky a zhrubění kůže.

Opruzenina (intertrigo) je onemocnění, které vzniká většinou v místech, kde se dotýkají nebo třou o sebe dvě plochy pokožky. Na tomto místě se pak zadržuje teplo a vlhko, a jestliže je navíc chráněné těsným oblečením, které brání přísunu vzduchu, dochází k hromadění kožního potu a mazu, což způsobuje podráždění pokožky, která reaguje svěděním, zarudnutím či pálením. Opruzeniny také velmi často vznikají díky bakteriím a kvasinkám Candida albicans (plísňové infekce), které se na lidském těle zcela běžně vyskytují. Také vláknité houby, které vyvolávají plísně na ploskách nebo nehtech nohou, mohou být původcem opruzenin. K přenesení kamkoliv po těle postačí běžné otírání ručníkem nebo oblékání spodního prádla. Živnou půdou pro bakterie a kvasinky je zejména vlhké a teplé prostředí.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP