Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ORANŽOVÁ MOČ

OBSAH

Jídelníček jako semafor

Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.

Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.

ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.

Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.

ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.

Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.

ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové

Diskuze

V diskuzi ORANŽOVÁ MOČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Margita Hošková.

dobrý den ,moje maminka začala užívat lék lipovitan duo a od té doby ma hrozně tmavou moč.Myslím že zato může právě ten bodlák děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oranžová moč

Očkování na COVID u pacientů léčených přímým perorálním antikoagulantem nebo DOAC

Do této skupiny patří pacienti léčení léky:

  • Eliquis - apixaban,
  • Pradaxa - dabigatran,
  • Lixiana - edoxaban,
  • Xarelto - rivaroxaban.

Podle Zelené knihy [1] může být vakcína podána intramuskulárně jedincům, kteří jsou stabilizováni na DOAC.

K vakcinaci je třeba použít jemnou jehlu (rovnou o velikosti 23 gauge - červená barva nebo jemnější kalibr, jako je 25 gauge - oranžová barva), po níž následuje silný tlak na místo vpichu bez tření po dobu alespoň dvou minut. Pacient by měl být poučen o riziku vzniku hematomu v okolí aplikace injekce.

V případě jakýchkoli pochybností o úrovni antikoagulační kontroly INR je třeba očkování konzultovat s lékařem odpovědným za předepisování léku a sledování antikoagulační léčby pacienta.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

Poradna

V naší poradně s názvem ONEMOCNĚNÍ NEHTY ŽLUTÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

chodila jsem si dělat gelové nehty...pak jsem přestala nebyl čas. Týden na to mi nehty zežloutly a konce nehtů mám uplně žluté až do oranžova....prosím nevíte co s tím mám dělat?...docela mě to děsí už.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na zničené nehty po dlouhodobém přelepování gelovými náhražkami? Nechat odrůst, což bude trvat přibližně půl roku a po tuto dobu nepěkný vzhled obnažených nehtů maskovat vhodným lakem na nehty. A nebo stále pokračovat v aplikaci gelových náhradních nehtů a vzhledový problém s nehty překrývat. Nehty takto rozruší a zbarví lepení náhradních nehtů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onemocnění nehty žluté

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Poradna

V naší poradně s názvem KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aronová Dana.

Dobrý den,

se zájmem jsem si přečetla Váš článek o pěstování kaki churmy.
Doma na zahradě mám zhruba 10 let tento stromek. Získala jsem ho na výstavě, jako malý stromeček. Docela se mu daří, dnes je asi 2 m vysoký. Plodí minimálně 5 let. Plodů jsou stovky, ale malé jako nehet palce ruky. Loňského roku jsem ho maximálně ořezala a hodně likvidovala obrovské množství květů. Nic se nedělo, plodů bylo méně, velikosti stejné. Letos má plodů výrazně méně, ale jsou pořád neskutečně malé. Co s tím? Uvažovala jsem o koupi kvalitní rostliny s tím, že bych strom naroubovala. Mohla byste poradit?
První tři roky po výsadbě do volné půdy jsem ho chránila před zmrznutím, ale teď s ním nic nedělám a zimu na Moravě bez problému zvládá.

Děkuji za odpověď

S přáním pěkného dne

zdraví Dana Aronová
Kroměříž

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Strom s ovocem kaki churma - tomel japonský je možné roubovat. Návod na roubování je vidět zde: youtu.be/au2de7AXCSs…

Jistější je ale vysadit nový stromek s odrůdou vhodnou do našich klimatických podmínek. Vhodná je například odrůda Kostata, která neobsahuje pecky ani třísloviny. Plody jsou velké, kulovité, žlutooranžové barvy. Dužnina je oranžová, sladká, hodí se k přímému konzumu nebo do ovocných salátů. Plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Odrůda je samosprašná, takže nepotřebuje druhý strom.

Další vhodná odrůda, která vydrží mrazy až do -18°C, je Tomel ROJO BRILLANTE. Je to pozdní odrůda s vysokým a spolehlivým výnosem. Plody odrůdy Rojo Brillante dorůstají větší velikosti a sklízí se v listopadu. Plody je po sklizni dobré nechat 2 týdny dozrát aby dosáhly sladké a lahodné chuti.

A do třetice Kaki Chioccolatino je původem z Itálie. Plody má středně velké až velké, ploše kulovité, žlutooranžové barvy. Dužnina je bronzově oranžová, sladká, hodí se k přímému konzumu či do ovocných salátů. Plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Odrůda Chioccolatino je také samosprašná.

Zdroj: diskuze Kaki churma - tomel japonský

Co značí oranžová tekutina z konečníku

Oranžová tekutina jako výtok z konečníku může signalizovat rupturu konečníku nebo hemoroidy. Také může jít o zánět nebo o nádor. Dále se může se jednat o poruchu trávení. Vždy je vhodná konzultace s lékařem.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Léky a oranžová stolice

Některé léky, jako je antibiotikum rifampicin, mohou způsobit oranžovou nebo světlou barvu stolice. Léky obsahující hydroxid hlinitý, například antacida (léky na překyselený žaludek), mohou u některých lidí produkovat oranžovou nebo šedou stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi BLEACHING se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hans.

Prosím jaký přípravek na bělení kůže pro Indickou či Romskou pleti je doporučující. S pozdravem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hans.

Mýdlo ke zbělení pleti byla vyzkoušena, to první mýdlo mělo barvu oranžová, pak jedno mýdlo černá a 6ks bílé mýdlo gluthatione vše nezabíraly, celkem všechny druhy zboží na zbělení pleti mně již více než 10 let ani jedna zmínka změny nezlepšily. Nyní nic nevím, už mně celá obličej poškodila, používám ASDM Beverly Hills, stejně je to platný na nic. Kožní doktorka na mne nemá čas.

Zdroj: diskuze Bleaching

Kdy je to vážné?

Ve většině případů není oranžová stolice výrazně závažná, aby vyžadovala návštěvu lékaře. Některé neobvyklé barvy stolice jsou však důvody pro návštěvu lékaře. Černá stolice může například naznačovat krvácení v jícnu, žaludku nebo dvanáctníku. Červená stolice může znamenat krvácení z tlustého střeva nebo z konečníku. Bílá stolice je někdy známkou onemocnění jater.

Vznik oranžové stolice po podání léku, jako je rifampicin není častý, ale pokud se objeví a je-li to jediný vedlejší účinek z této léčby, počkejte na další kontrolu u svého lékaře. Pokud ale navíc zaznamenáte bolest žaludku, krev v moči nebo ve stolici, závratě nebo jiné závažné projevy, ihned o tom informujte svého lékaře. Pokud je vaše stolice oranžová nebo má neobvyklou barvu a máte k tomu průjem více než několik dní, informujte o tom svého lékaře. Delší oranžový průjem vystavuje organizmus riziku dehydratace a mohl by být příznakem závažnějšího zdravotního problému.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi KVĚTINA KALA PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha Pokorna.

Dostala jsem loni v listopadu kalu tmavomodrou až do fialova k narozeninám v květináči. Krásně kvetla ale běhemdvou měsíců asi ztratila listy a zůstala tak. Nevěděla jsem co dál, protože nemám žádné zkušenosti s pěstováním kali. Tak jsem ji přesadila do věšího květináčku a sem tam zalila.Teď ale běhemměsíce a půl narostli nové listy pěkné, ale začínají mít hnědé fleky a nevypadá to vůbec hezky.Tak jsem se chtěla někoho z Vás přes meil zeptat co s tím dál mám dělat.Zatím květ není v dohlednu.Květináč má průměr asi 16cm,cibulka tak8cm.Za případné rady velice děkuji Pokorna draha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Dobrý den, prosím můžete mně poradit jak pěstovat kaly z hlízy v květináči? Nikde přímo toto nemohu na internetu najít .Zasadili jsme s manželem hlízy v dubnu do dvou květináčů, jednu žlutou a jednu oranžovou, žlutá se dere po měsíci na svět, oranžová vůbec.Jsou na parapetu na jižní straně ,doma teplota 21 stupňů, pravidelně rosim , i hnojim 1x týdne, ale nevím jak často zalévat, aby zase neuhnily jak často hnojit, jak velký kvetinac, zda už v těchto začátcích jim svítit když nesvítí slunce, prosím můžete poslat odkaz kde tyto info najdu nebo mně poradit?
Předem tisíceré díky.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Květina kala pěstování v květináči

Léčba oranžové stolice

Pokud je oranžová stolice výsledkem stravy obzvláště bohaté na oranžové potraviny, zvažte jejich výměnu za jiné zdravé možnosti. Pak pozorujte, zda má tato změna požadovaný efekt. Obvykle přebytek beta karotenu ve stravě má ​​jen dočasný účinek na vaše střeva. Ve většině případů není nutná žádná léčba.

Pokud barvu stolice mění lék, který užíváte nebo způsobuje jiné nepříjemné nežádoucí účinky, poraďte se s lékařem o těchto nežádoucích účincích. Alternativní lék může být vhodným řešením. Pokud při užívání antibiotik nemáte mimo oranžové stolice žádné jiné nežádoucí účinky, počkejte na ukončení léčby, a pozorujte, zda se vaše stolice vrací do normální zdravé barvy.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Poradna

V naší poradně s názvem ČAKRY A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIlada.

Slyšela jsem, že prý nějaké čakry mají mít vliv na růst a kvalitu vlasů. Chci se zeptat která z čaker působí na vlasy a jaké jsou všechny čakry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle jógínské tradice jsou čakry důležitá místa ovládající tělo i prostor mimo něj. Na těle podle této tradice existuje mnoho čaker různého řádu. Nejdůležitějších je sedm čaker 1. řádu napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře.

Kořenová čakra

Název: Muladhara (Múládhára), kořenová čakra
Umístění: V poloviční vzdálenosti mezi řitním otvorem a šourkem, popřípadě na zadní straně děložního hrdla.
Barva: červená, rudá
Vůně: cedr, hřebíček.
Kořenová čakra je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Může to být zemědělství, ale také např. činnosti nazývané jako konzumní způsob života. Je spojena s prožíváním nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple. Zablokovaná kořenová čakra způsobuje, že má člověk málo síly - fyzické, duchovní i duševní.

Sakrální čakra

Název: Swadhisthana (Svadhišthána); sakrální čakra
Umístění: Zadní aspekt leží u dolního konce páteře, přední aspekt nad ohanbím (centrum kříže)
Barva: oranžová
Vůně: ylang-ylang, santal.
Sakrální čakra se též někdy nazývá sexuální čakra. Sakrální čakra má na starosti emoce, mezilidské vztahy, sexuální energii a tvořivé síly. Zablokování v sakrální čakře způsobuje sexuální chladnost a potlačování emocí, ale platí to i opačně, potlačování emocí zablokuje sakrální čakru.

Solar-Plexus čakra

Název: Manipura (Manipúra); solar-plexus čakra
Umístění: Zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu.
Barva: žlutá až zlatožlutá
Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot.
Čakra Solar-Plexus je sídlem vůle osobnosti, citových vazeb a mentálních pochodů. Zablokování čakra Solar-Plexus vede k pocitům ztráty odvahy, porážky, ztráty svobodné vůle, vytváření falešných představ a negativních myšlenkových konstrukcí.

Srdeční čakra

Název: Anahata (Anáhata); srdeční čakra
Umístění: Zadní aspekt je na vnitřní straně páteře přímo za středem hrudníku, přední naproti srdci.
Barva: zelená (růžová a zlatá)
Vůně: růžový olej.
Srdeční čakra je čakra lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Blokace srdeční čakry způsobuje neschopnost lásku dávat i přijímat.

Krční čakra

Název: Vishuddha (Višúddha); krční čakra; komunikační centrum (čakra)
Umístění: Zadní aspekt leží na spojnici páteře a medully oblongaty, v cervikálním pletenci přímo za krční jamkou, přední se nachází na ohryzku.
Barva: světle modrá (stříbrná, zelenavě modrá)
Vůně: šalvěj, eukalyptus.
Krční čakra má na starosti komunikaci a projevy vůle v životě. Zablokování krční čakry vede k neschopnosti se vyjádřit - vady řeči i prázdné myšlenky a také problémy s vlasy a chlupy.

Čelní čakra

Název: Ajna (Adžňá); čelní čakra
Umístění: Přední aspekt - na čele mezi obočím, zadní naproti na temeni hlavy (třetí oko)
Barva: indigově modrá (žlutá, fialová)
Vůně: máta peprná, jasmín.

Čelní čakra se spojuje s intuicí a duchovními silami jednotlivce. Nedostatečná funkce čelní čakry vede k přízemním myšlenkám a k odmítání duchovna a esoterična.

Temenní čakra

Název: Sahasrara (Sahasrára); temenní čakra
Umístění: Je umístěna na vrcholku hlavy (jako koruna), směřuje vzhůru
Barva: fialová, bílá, zlatá, ultrafialová
Vůně: kadidlo, lotos.
Funkcí temenní čakry má být příjem energie z kosmu. Temenní čakra je sídlem božské dokonalosti v člověku. Temenní čakra se do harmonie dostane, když jsou v harmonii všechny ostatní čakry.

Zdroj: diskuze Čakry a vlasy

Barvy menstruační krve

Zářivě červená: jasně červená menstruační krev znamená, že krev tělo opustila velice rychle. Tento typ výtoku krve je v pořádku a bývá většinou lehký a rychlý.

Tmavě červená: tmavě červená krev je obvykle "starší krev". Ta může být uložena v děloze delší dobu a chvilku trvalo, než se z těla dostala. Mnoho žen mívá takovouto tmavě červenou krev ráno po probuzení.

Hnědá/černá: tato krev je také starší, stejně jako předchozí. Většina žen může mít tmavě hnědou až černou krev ke konci menstruace. Může to být také krev, která v děložním záhybu zůstala z minulého období menstruace. Vyskytuje se také u žen, které menstruují častěji (mají kratší menstruační cyklus, například 21 dní).

Oranžová: jasně červená menstruační krev, která se mísí s kapalinami z děložního čípku může mít oranžový nádech s červenými proužky.

Zářivě oranžová: krev může být spojena s infekcí, takže pokud máte podezření, je nejlepší poradit se s gynekologem.

Zdroj: Hustá krev

Jarní typ

Jarní typ rozkvétá v čirých, jemných barvách s teplými žlutými podtóny. Tyto barvy najdeme v probouzející se jarní přírodě – květiny, nové lupínkyr stromů. Ženy jarního typu mají nazlátlý tón pleti. Jejich pokožka je nejsvětlejší ze všech typů. Je průsvitně bledá s broskvovým nádechem, zlatavá, teple zabarvená, maximálně do růžové. Rty jsou jemně červené, oči modré nebo hnědé. Tyto typy mohou krásně experimentovat s barvami svých vlasů. Přírodně je mají nejčastěji plavé, blond se zlatistým (medovým) podtónem, světle hnědé, někdy až do červena. Pokud chtějí změnu, postačí melír. Dokonce si mohou dovolit i odvážnější proužky, například oranžová, tmavě hnědá, ale i červená a podobně. Z barev se k tomuto typu nejvíce hodí červená, trávově zelená, žlutá, oranžová, broskvová, meruňková a lososová. Všechny barvy musí být ale teplé, veselé, svítivé, světlé.

Zdroj: Barevná typologie

Co je to Malus tschonoskii

Malus tschonoskii je opadavý vzpřímený strom s kuželovitou korunou a leskle zelenými listy, které se na podzim barví do žluta, oranžova a červena. Na jaře kvetoucí narůžověle bílé jednoduché květy jsou vystřídány žlutozelenými jablky s načervenalým líčkem. Strom dosahuje 12m výšky a 8m šířky, je mrazuvzdorný. Vyžaduje slunce a vlhkou, ale propustnou zem.

Zdroj: Malus tschonoskii – jabloň Tschonoského

Jakou barvu na malování bytu

Barvy do obývacího pokoje:

  • Žlutá – hodí se do chladnějších místností, světle žlutá místnost zvětší, tmavě žlutá až okrová ji zútulní. Citronově žlutá je klidnější variantou klasické žluté, takže zahřívá i uklidňuje.
  • Zelená – zvlášť vhodná je světle zelená. Její teplou, svěží variantu zvolte v případě chladnějšího pokoje, ideálně s nábytkem ze světlého nebo černého dřeva; pistáciovou zelenou nebo mátově zelenou snesou teplejší místnosti s tmavě hnědým nábytkem.
  • Oranžová – nejlevnější odstín, který seženete všude, je trochu nudný, zkuste použít sofistikovanější oranžovou – buď lehce okrovou, žlutooranžovou, nebo lososovou!

Barvy do ložnice:

  • Světle modrá – ložnicová klasika, která uklidňuje a rozšiřuje malé prostory. Hodí se k ní bílé nebo dřevěné doplňky.
  • Světle zelená – pokud se to nepřežene, je zelená uklidňující, přírodní barva. V ložnici působí svěžím dojmem a s dobře zvolenými doplňky je v zelené ložnici velmi útulno.
  • Světle fialová – modernější varianta světle modré, dobře působí zvlášť v odstínu lila a v kombinaci s dřevěnými nebo bílými doplňky a nábytkem.

Barvy do dětského pokoje:

  • Modrá – nic s ní nezkazíte – modrá je uklidňující a podporuje snění.
  • Žlutá – je veselá a živější děti může dráždit. Některé děti mohou mít i v novorozeneckém věku problémy se spaním právě díky nevhodně zvolené barvě stěn.
  • Trikolora – klasická kombinace barev se bude líbit holkám i klukům.
  • Modro-oranžová – vyvážená kombinace doplňujících se barev se líbí hlavně chlapcům.
  • Zelená – spousty odstínů a spousty možností. K tomu koberec à la travička a zamilovaný pokojíček je na světě!

Barvy do kuchyně:

  • Oranžová – povzbuzuje chuť k jídlu i ke komunikaci
  • Červená – nabádá k aktivitě, ale cholerické jedince může dráždit
  • Modrá – chcete zhubnout, modrá barva tlumí chuť k jídlu

Zdroj: Malování bytu

Trávicí problémy způsobující oranžovou stolici

Trávicí problémy, které jsou lehké i závažné, mohou vést ke změnám barvy stolice. Normální hnědá barva stolice je způsobena tím, jak žluč působí svými enzymy na stolici. Žluč je kyselá tekutina, která se tvoří v játrech, aby pomohla při trávení. Pokud stolice neabsorbuje dostatek žluči, může být její barva světle šedá nebo v barvě lidské kůže. K tomu může dojít, pokud probíhá krátkodobý průjem nebo při závažnějším jaterním onemocnění. U dětí se někdy zablokují žlučové cesty, což vede k oranžové nebo šedavé stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Potraviny způsobující oranžovou stolici

Příčinou oranžové stolice je obvykle oranžově zbarvená strava. Konkrétně je to beta karoten, který dává jídlu oranžové zbarvení a dělá totéž i vaší stolici. Beta karoten je typ sloučeniny nazývané karotenoid. Karotenoidy mohou být červené, oranžové nebo žluté a nacházejí se v mnoha typech zeleniny, ovoce, zrna a oleje. Potraviny bohaté na beta karoten zahrnují mrkev, sladké brambory a zimní dýně.

Beta karoten je také známý jako "provitamin". To proto, že může být přeměněn na aktivní formu vitaminu A. Syntetické formy beta karotenu se také prodávají jako doplňky stravy. Užívání doplňků s beta karotenem může vést k oranžové stolici. Také potravinářská barviva - například ta, která se používají k přípravě oranžové limonády nebo k výrobě oranžově přibarvených potravin, mohou udělat stejný barevný efekt i ve stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Jak provést zastřižení vřesu

Vřesy stříháme každoročně zásadně na jaře, a to nejlépe v průběhu dubna (za specifických podmínek lze vřesy stříhat ještě v červnu). Vřesy můžeme zkrátit i o 2/3 (na rostlině musí zůstat vždy něco zeleného, jinak již neobroste), zatímco z pomalu rostoucích vřesů a erik odstraňujeme pouze odkvetlá květenství.

Pro vřesy volíme zásadně maximálně slunné stanoviště. V polostínu a ve stínu nikdy nedocílíme hustých a kompaktních rostlin s bohatým kvetením. Kultivary s barevným (žlutá až oranžová) olistěním budou mít nevýraznou světlezelenou barvu. Pro plné vybarvení potřebují slunce.

Vřes kvete v průběhu léta a na podzim.

Stříháním dáme vřesům tvar úhledné koule, která do léta hustě obrazí a pokvete. Zanedbáme-li každoroční řez, keříky vřesu se rozklesnou a vytáhnou do několika zdřevnatělých výhonů s květy na jejich konci.

Zdroj: Stříhání vřesu a vřesovce

Očkování na  COVID u pacientů léčených Warfarinem

Podle Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA – dříve známé jako PHE) Immunization Against Infectious Disease [1] (dále jen "zelená kniha") lze vakcínu podat intramuskulárně jedincům užívajícím Warfarin na ředění krve, kteří mají aktuální naplánované testování INR a jejichž nejnovější INR je pod horní úrovní terapeutického rozmezí.

K vakcinaci je třeba použít jemnou jehlu (rovnou o velikosti 23 gauge - červená barva nebo jemnější kalibr, jako je 25 gauge - oranžová barva), po níž následuje silný tlak na místo vpichu bez tření po dobu alespoň dvou minut. Pacient by měl být poučen o riziku vzniku hematomu v okolí aplikace injekce.

V případě jakýchkoli pochybností o úrovni antikoagulační kontroly INR je třeba očkování konzultovat s lékařem odpovědným za předepisování léku a sledování antikoagulační léčby pacienta.

Zdroj: Léky na ředění krve a očkování na COVID

Co je to betakaroten

Betakaroten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví člověka a zároveň ke krásnému opálení. Mezi známé zdroje betakarotenu patří například mrkev, dýně, rajčata, papriky, červená řepa, špenát, tykev a listová zelenina. Také žlutooranžové ovoce, jako jsou broskve, meruňky nebo nektarinky, je bohaté na betakaroten. A určitě neuděláte chybu, když si občas dopřejete také pořádnou porci lososa – už jeho oranžová barva vypovídá o vysokém obsahu známého provitaminu. Další možnost, jak si lze v případě potřeby zajistit přísun této důležité látky, představují doplňky stravy.

Teoreticky mohou z jedné molekuly betakarotenu štěpením vzniknout 2 molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého betakarotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, například v kůži a játrech. Konverze betakarotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze betakarotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se betakarotenem jako zdrojem vitaminu A předávkovat. Dalším faktorem, který ovlivňuje konverzi betakarotenu na vitamin A, je množství přijatých bílkovin, tuků a vitaminu E.

Zdroj: Betakaroten


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP