Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OSMIČKA ZUB

OBSAH

Trhání zubů moudrosti

Vytržení zubu moudrosti se doporučuje v případě, že je jeho sklon větší než deset stupňů. Zrovna tak je důvodem k extrakci, pokud osmička tlačí na sedmičku nebo je původcem zánětu. Pokud existuje důvod k vytržení, pak je lepší, když k němu u osmiček dojde ještě v době jejich vývoje. Důvod je prostý. Kořen není ještě tak velký a celý zákrok je jednodušší jak pro stomatologa, tak pro pacienta. Po vytržení zubu moudrosti ránu ani ústa nevyplachujte, tvář ledujte a udržujte ránu a její okolí čisté.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ KAPSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Hrazdira.

Snažím se o vyléčení zubní kapsy u sedmičky vpravo nahoře jako posledního zubu. Osmička byla vytržena. Kapsu denně čistím mezizubním kartáčkem, ale bez výrazného pokroku. Zná někdo postup, jak kapsu vyléčit?

Děkuji. Václav Hrazdira

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní kapsy

Co dělat po vytržení zubu moudrosti

Extrakce osmiček je častá. Důvodem pro extrakci je například to, že osmička má často vliv na sedmičku (může na ni tlačit), neumožňuje pořádné čištění (zvýšená kazivost), způsobuje zánětlivé problémy a podobně. Osmičky, také nazývané třetí stoličky, mají často špatný sklon v čelisti, nezřídka zůstávají prořezané jen částečně (semiretence) nebo se neprořežou vůbec (retence).

Většinou plánovaný zákrok je prováděn – stejně jako extrakce jiných zubů – s využitím lokální anestezie (injekce, opíchnutí zubu) – u horních zubů se opichují jednotlivé zuby, u dolních se dělá anestezie svodná, tedy znecitlivění oblasti určité nervové větve. Pokud je přítomen zánět, anestezie zabírá jen částečně (na osmdesát devadesát procent) a pacienta zákrok bolí. Další postup se pak volí dle toho, zda jde o extrakci prostou (jednoduchou) nebo složitou. Po složité extrakci osmiček (na rozdíl od jiných zubů) se rána šije, stehy se odstraňují zhruba za 5–7 dnů. Při nekomplikovaném průběhu je pacient bez obtíží zhruba do týdne po zákroku. Na bolest po extrakci zubu moudrosti se používají dostupná volně prodejná analgetika.

Pravidla pro období po extrakci jsou poměrně jednoduchá:

  • Nevyplachovat – vyplachováním by mohlo dojít k odstranění krevní sraženiny, tak by se obnažila kost a vznikl by zánět (krevní sraženina je vlastně zátka, která brání usazování jídla v dásni, časem se mění v kost).
  • V prvních hodinách po extrakci nejíst a několik dnů nekouřit.
  • Vyhnout se horkým nápojům (mohou zhoršit otok a podporovat krvácení z rány), nejlépe i alkoholu.
  • Tlumit bolest silnějšími analgetiky. První analgetika je dobré užít, ještě když působí lokální anestezie.
  • Vhodné je přikládat chladivé (ne ledové) obklady.
  • Pokud by se objevila zvýšená bolestivost, horečka, otok či jiný problém, je nutné navštívit zubního lékaře.

Při komplikovaných extrakcích osmiček se výkon provádí v celkové anestezii, musí k tomu však být závažná indikace – buď když se trhají všechny čtyři osmičky na žádost pacienta, nebo když jsou třeba jen dvě, ale jsou anatomicky v hodně rizikových strukturách (například hluboce zanořené dolní osmičky). Zákrok v celkové anestezii se provádí na specializovaných pracovištích.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP