Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ A NÁRTŮ

OBSAH

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fanta.

Dobrý den,

po úrazu kotníku(S.934 podvrtnutí kotníku) mě po 4 dnech otok nezmizel?

v UN Brno, mě bylo zjištěno, že kotník není zlomený?

Naopak otok zrudl, a velmi bolestivý.

Potřeboval bych poradit co dál?

prosím o zpětnou vazbu

děkuji s pozdravem TF

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer,vždy večer má otekle kotníky na levé i pravé noze,bolesti nemam.Dik za radu.Zdraví Veselá

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Otok kotníku

Nemocného k lékaři ve většině případů přivede akutně vzniklý otok kotníku. Je ale důležité vyšetřit i postupně a pomalu vznikající otok, ať už je jednostranný, nebo oboustranný, či s nepravidelnými bolestivými projevy. Jen tak lze zabránit rozvoji následných komplikací.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY NA NOHÁCH NA HOLENI KOSTI I NÁRTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kucapova.

Dobrý den mám cukrovku a trápí mně sbarvení kůže na nohou a na kotníku jsou vidět malé žilky na koho se mám obrátit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skvrny na holeni při cukrovce jsou diabetická dermopatie. Mohou vypadat jako jednoduché stařecké skvrny. Ale nejsou. Vysoká hladina cukru v krvi při cukrovce poškozuje malé krevní cévy a způsobuje tyto nahnědlé skvrny. Tyto kulaté, drsné skvrny se často objevují právě na holeních. Dermopatie je obvykle neškodná a měla by sama odeznít do 18 měsíců. Ale také může vydržet déle. Proti opakování vám může pomoci, když udržíte krevní cukr v terapeutických hodnotách.

Malé žilky na kotníku může být Granuloma Annulare. Nedá se s jistotou říct, že souvisí s cukrovkou, protože přesná příčina není známa. Vypadají jako drobné červené hrbolky kolem kotníků, rukou, nohou nebo horní části paží a jinde. Může to být reakce na zánět. Váš lékař se může pokusit léčit je pomocí krémů nebo injekcí. Pokud jsou vaše příznaky mírné, nebudete potřebovat žádnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na nohách na holeni kosti i nártu

Otok pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít cévní příčinu (ucpaná céva může být závažný stav, tudíž je vhodné toto konzultovat s lékařem) nebo mohl vzniknout jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den,manžel má vyhřezlou plotýnku.Byl 10 dní v nemocnici, 4 týdny v rehabilitačním centru a nakonec dostal ozonový obstřik do páteře.
Záda ho už nebolí,ale má stále bolesti v kolenou a otékají mu večer kotníky.
Co stím dělat, jakého doktora navštívit.
Děkuji za radu:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v kolenou a otékání kotníků byste nejdříve měli řešit u svého ortopeda, který léčil problémy s vyhřezlou ploténkou. Pokud ortoped nic neshledá, tak pak je na řadě kardiolog, protože otok může mít příčinu v žilní nedostatečnosti nebo nemocném srdci. Co můžete udělat proti otokům sami?
- Zvedněte nohy, kdykoli si lehnete. Nohy by měly být zvednuty tak, aby byly nad vaším srdcem. Umístěním polštáře pod nohy zajistíte, aby byla tato poloha pohodlnější.
- Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou jak vám bolest dovolí.
- Snižte příjem soli, což může snížit množství tekutiny, která se může nahromadit v nohou.
- Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
- Používejte kompresní punčochy.
- Minimálně jednou za hodinu se postavte se nebo se pohybujte, zejména pokud sedíte nebo stojíte dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi OTOKY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Vyzkoušej kompresní punčochy na oblast kotníku. Spi na zádech s nohama výš než tělo. Častá masáž od kotníků ke kolenům také pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To jsem také zkoušela a žádná změna Mobivenal jsem našla ještě na internetu tak jestli o tom něco víte díky za info nebo doporučte nějaký přípravek klidně i na recept.

Zdroj: diskuze Otoky kolem kotníků

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Otoky kotníku a nártu lze těžko bez lékaře identifikovat, ucpaná žíla, srdce, ledviny, játra, to vše to může být, často namožená noha,nevhodná obuv, nadváha, artroza atd. Namočte jemnou látku či utěrku v octové vodě poměr 1 díl vody a 1 díl octa a vyžtímejte, přiložte na otok stáhněte kolem nohy jako obvaz a přetáhněte třeba ponožkou, po hodině sundejte a takto 3 x denně aplikujte novou dávku octa, když ani to nezabere navštivte lékaře.

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Čepeláková.

Dobrý den,syn 32 let,se narodil už s oteklými kotníky, byl drobný,ale kotníky měl zateklé - nikdo mi to nijak nevysvětlil.Do školního věku otoky nebyly velké.Rodová otylost,ho však provází dodnes, kotníky jsou tím maskovány,v 18 letech měl operaci obrovského šourku, prý vodní kýla, dali mu jakousi síťku - téma je trochu tabu - u nás.
Pracuje celý den u počítače, pohybu má málo,jen chodí denně se psem do lesa.
Kotníky má zateklé řadu let.Je dárcem krve,k lékaři s kotníkama nejde.
Co by mohlo být příčinou, jak postupovat? A. Čepeláková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Bolest při otoku

Pokud je otok skutečně velmi výrazný a bolí, okamžitě kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Tento typ otoku by mohl být znamením začínající infekce anebo jiného vážného problému, který je potřeba ošetřit co nejdříve.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Léčba otoku kotníku bez úrazu

Hromadění tekutiny v měkkých tkáních může způsobit zejména otékání kotníků. Tento stav se nazývá edém a může mít skrytou příčinu (například onemocnění srdce), která vyžaduje odborné léčení. V méně vážných případech můžete zabránit zadržování tekutin a zmírnit příznaky změnou životního stylu a domácími léčivými prostředky.

Pomoc: Denně půl hodiny cvičte. Podpoříte tím krevní oběh a zabráníte tekutinám hromadit se v dolních končetinách.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Otok kotníku po úrazu

Každé poranění vyvolá v těle souhrn obranných dějů jako přirozenou odpověď na poškození tkáně. Z poškozených buněk se uvolňují chemické látky a vzniká zánět. Vše doprovází otok, krevní sraženina (hematom) a bolest. Déletrvající otoky zhoršují prokrvování a transport potřebných živin do tkáně a komplikují celý léčebný proces. Obecně se při poranění pohybového aparátu vyskytuje otok postižené tkáně, modřina, bolest a zánětlivá reakce jako obrana organismu na poškození, často také omezení hybnosti.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Výron v kotníku a trombóza

Trombóza může nastat jako komplikace při přetržení či silném natržení vazu, kdy je nutná i sádrová fixace. Tento stav vždy patří do rukou lékaře. Délka doby léčení je individuální, pokud jde o kombinaci podvrtnutého kotníku a trombózy, je samozřejmě prodloužená.

Zdroj: Výron v kotníku

Co je to výron v kotníku

Při výronu kotníku se poruší cévy a z nich se vyhrne krev a vznikne následně krevní výron – modřina. Pro podvrtnutý kotník je charakteristický otok a došlápnutí je velmi těžké. Ze zkušeností (zkušenosti) se doporučuje co nejdříve zaujmout klidovou polohu a kotník zajistit stahovacím obvazem. Tato forma pomoci se uplatňuje při mírnějších formách podvrtnutého kotníku.

Zdroj: Výron v kotníku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP