Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEKLA PATA

OBSAH

Pátá nemoc foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět pátá nemoc.

Zdroj: Pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Roučková.

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc

Příznaky páté nemoci

Ve většině případů je toto onemocnění spojeno s nespecifickými a mírnými příznaky:

  • Asi 15 až 30 % pacientů si stěžuje na nízkou horečku spojenou s bolestí v krku, celkovou slabostí a únavou, bolestí svalů a bolestmi hlavy.
  • Může se objevit vyrážka na obličeji. Tato vyrážka je jasně červená, vypadá, jako kdyby někdo udeřil dítě do tváře. Červené tváře u dětí obvykle zmizí během čtyř až pěti dnů.
  • Také se může objevit světle růžová vyrážka na předloktí, která se postupně šíří po zbytku těla.

Zdroj: Pátá nemoc

Diskuze

V diskuzi OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den včera jsem byla u zubaře přes víkend mi otekla tvář a v pondělí jsem šla k zubaři a tam mi vytrhli zub a tvář je otekla ale už je to lepší mizí mi to ale v určitém momentu me to boli.. je to normální

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok tváře

Pátá nemoc obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky páté nemoci.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Pátá nemoc v těhotenství

Velmi nebezpečné bývá onemocnění pátou nemocí u těhotných. Virus se přenáší placentou na plod, u kterého způsobí útlum krvetvorby. To může mít za následek těžké poškození až odumření plodu.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Soukupová.

Po 3 denním užívání psyllia mi otekla půlka obličeje a po 3 dnech mi otekla druhá. Ta pravá se už lepší, ale byla jsem na kožním lékař se přiklánél k alergické reakci, ale dost dobře nevédél, co by to mohlo být. Doplněk mám v kapslích.
Dékuji za pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Pátá nemoc u dospělých

Pátá nemoc postihuje i dospělé jedince. Inkubační doba je 1–2 týdny. V této době se virus pomnoží v dýchacích cestách a dostává se dále do kostní dřeně, kde působí útlum její činnosti. U zdravých dospělých není tento útlum výrazný, ale u lidí s poruchami krvetvorby může dojít v této fázi k vážným komplikacím. Pak se virus dále šíří do kloubů a kůže. V kloubech způsobí drobný zánět, který se projevuje symetrickými bolestmi především periferních kloubů. Tyto potíže odeznívají do jednoho měsíce.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka.

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto

Suchá a oteklá oční víčka

Když náhle otečou oční víčka, může jít o alergickou reakci na oční kosmetické přípravky či o akutní oční onemocnění. Pokud míváte pravidelně oteklá víčka, znamená to, že v organismu není již delší dobu vše v pořádku.

Příčiny

Oteklá horní oční víčka – vznikají zneužíváním léků (například psychofarmak), nahromaděním lymfy (kvůli nemoci, z nedostatku nebo nadbytku spánku), v případě nedostatečné činnosti ledvin nebo onemocnění jater.

Oteklá spodní oční víčka – vznikají zneužíváním léků, špatným odtokem a nahromaděním lymfy, vyčerpáním, používáním nesprávných skel v brýlích, oslabením funkce ledvin či srdce.

Léčba

Léčba je individuální. Chceme-li odstranit otoky, je nutné řešit základní příčinu. V případě hromadění lymfy může pomoci manuální lymfatická drenáž či mikromasáž očního okolí a obklady víček. U alergické reakce se podávají antihistaminika.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLA TVÁŘ A DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den mužete mi poradit co mam delat ze vcera na dnesek mi otekla tvar a jde mito od dasne co mam delat jak lecit dekuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě navštivte zubního lékaře. Ten vám dásně vyšetří a předepíše roztok na vyplachování úst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest a zánět dásní

Dětské onemocnění pátá nemoc

Dětské onemocnění pátá nemoc je běžnou dětskou infekcí. Není to žádné závažné onemocnění, ale mezi dětmi je silně nakažlivé, protože se jako většina takovýchto nemocí šíří kapénkově, to je vzduchem. Takže ve školkách a školách to jde opravdu snadno. Většinou se tímto onemocněním nakazí děti v předškolním a školním věku, ale nejsou výjimkou ani děti o něco mladší.

Onemocnění začíná obvykle podobně jako třeba chřipka, může se vyskytnout rýma a kašel, ale nejčastějším příznakem je vysoká teplota až horečka. Ta netrvá dlouho. Typická je vyrážka, červené až nafialovělé fleky po těle. Že jde opravdu o 5. dětskou nemoc, poznáte snadno podle motýlovité, nafialovělé skvrny na obličeji, která je pro tuto chorobu specifická. Skvrny vypadají, jako by dítě někdo uhodil.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Boule na Achillově šlaše

Jedním z projevů zánětu Achillovy šlachy je i vznik bolestivé boule, která se zpravidla objevuje několik centimetrů nad patou. Obvykle je vhodné ji ledovat, zvednou nohu výše, aby se nezvětšoval otok a samozřejmě navštívit lékaře a dodržovat klidový režim.

Zdroj: Achillova pata

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

dobry den prosim o radu,boli me pata na rengene me zjistily patni ostruhu je na ni nějake mazani nebo co dělat děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dohodněte se se svým ortopedem na jednoduché operaci, při které vám patní ostruhu obrousí a vrátí tak původní funkčnost bez bolesti. Žádné mazání vám patní ostruhu norozpustí. Použít můžete masti na bolest, jako je Voltaren, Aulin, ale ty v tomto případě dlouhodobě nic nevyřeší, jen zmírní bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Natažená Achillova šlacha

Součástí zánětu v Achillově šlaše bývá i dané natažení Achillovy šlachy, které je velmi bolestivé a projevuje se otokem v oblasti natažení. K natažení Achillovy šlachy obvykle dochází při nevhodném pohybu při sportovní aktivitě, často také v důsledku špatného či žádného rozcvičení.

Zdroj: Achillova pata

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZMÍRNIT OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladiskav.

Otekla mi tvar pruvan v aute.dekuji.za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednou z nejjednodušších věcí, které můžete udělat pro boj s otokem obličeje, je použít horký obklad. Připravte si teplý obklad a přitlačte jej na oteklou oblast. Tím se zlepší prokrvení oblasti a urychlí se hojení. Zmírní to otok a uleví od bolesti. Pokud nemáte horký obklad, můžete také použít horkou vodu a čistou utěrku. Ponořte látku do vody a jemně zatlačte proti vaší tváři. Vydržte 30 sekund a opakujte ještě jednou, nebo dokud neucítíte, že se tvář uklidňuje. Pro optimální výsledky byste měl provádět tento postup třikrát denně. Nejen, že je tento postup velmi účinný, je také jednoduchý na přípravu a nezabere mnoho času. Lze ho provést v kanceláři, doma, v autě, nebo kdekoliv jinde.
Pomoci může také brambor nakrájený na plátky, jenž se přiloží na 15 minut na oteklou tvář.
Omezení soli může taktéž přispět jako prevence proti opakování otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Achillova pata/ Achillova šlacha

Achillova šlacha se nachází na noze, kde působí jako spojka mezi lýtkový svalem, svalem dvojhlavým lýtkovým, svalem chodidlovým a patní kostí. Obvykle se o ní hovoří také jako o „Achilovce“. Achillova šlacha se nenachází jen v blízkosti paty, ale vede zhruba od poloviny lýtka až k patě. Jedná se o úponovou šlachu trojhlavého svalu bérce, která je velmi silná. Achillova šlacha je velmi důležitá pro chůzi a běh, díky ní totiž dochází k pohybu v kotníku (pohyb špičky nohy k podložce), což je velmi častý a náročný pohyb (při běhu a chůzi má vliv na odraz), a proto je velmi důležité, aby tato šlacha byla pevná (dokonce se jedná o nejpevnější šlachu v lidském těle). Protože je tato šlacha velmi často zatěžovaná, může někdy dojít k jejímu přetížení (často se to stává u sportovců, kteří se před výkonem nerozcvičí, nebo pokud přecení své schopnosti), které pak vede k přetržení, nebo k natržení této šlachy.

Zdroj: Achillova pata

Diskuze

V diskuzi ACHILLOVA PATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den mám dotaz teď odvezli známou do nemocnice od minulého tydne nemohla šlápnout na nohu včera ji najednou zcernala a bylo jí řečeno bud operace nebo amputace prý ji řekli achilova šlacha je to možný? Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Achillova pata

Příznaky

Dlouhodobé či nárazové zatížení šlach může způsobit zánět - tenditidu či tendosynovitidu (zánět šlachového obalu). Nejznámějším příkladem zánětu šlach je tenisový loket na ruce anebo zánět achilovky šlachy na noze.

Zánět šlach se projevuje zvýšenou citlivostí, postupně až bolestí. Při zánětu šlach je postiženo toto povrchové vazivo. Pokud zánět přejde i na kolagenní vlákna, je to již komplikace zánětu, která může mít těžké následky. Podkladem zánětu je narušení rovnováhy v důsledku nadměrné svalové zátěže.

Zdroj: Oteklá šlacha

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Cviky

Například achillovu šlachu je dobré cvičit, aby se zabránilo případnému vzniku zánětu. Cvičit se ale nesmí v době, kdy achillovka trpí zánětem, cviky jsou vhodné až při vyléčení.

Mezi vhodné cviky patří i protažení kdy nohu necháme poklesnout pod úroveň schodu a pomocí zdravé nohy se vracíme zpátky. Tento cvik je potřeba opakovat patnáctkrát. Při tomto cviku je cítit pnutí a mírná bolest (nesmí být ale ostrá).

Video

Zde je několik návodů, jak provádět cvičení při problémech s achillovou patou: achillova pata cviky.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Suchá kůže očního víčka

Suchá kůže očního víčka je nepříjemnou záležitostí, která s sebou nese i kosmetické potíže.

Příčiny

Suchá kůže očního víčka může signalizovat formu atopického ekzému nebo kontaktní dermatitidu.

Léčba

Kůži je vhodné promazávat žlutou vazelínou, ta se dá zakoupit v lékárně, bohužel si nemůžete volně koupit mast, kterou předepisuje kožní lékař. Obsahuje minimum kortikoidů, ale kůži zklidní. Můžete zkusit Ophtalmo-hydrokortizon, ale ten většinou nestačí. Velmi dobře zabírá Elidel krém, ale ten je také jen na lékařský předpis.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Prasklá kůže na patě – příčina

Suché a prasklé paty poznáte jednoduše – vznikají trhlinky, které jsou viditelné na první pohled, kůže je velmi suchá, zatvrdlá a v okolí paty zarudlá. Může být tmavě hnědá nebo žlutá. Často za tento stav může nesprávná péče o nohy, špatné obutí, nedostatečná vlhkost kůže, zatížení, stárnutí, suchý vzduch, přechlorovaná voda, dlouhé stání na tvrdé podlaze. Další příčinou může být onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, onemocnění štítné žlázy či ekzémy. Běžné příznaky zahrnují svědění, olupování kůže kolem paty, bolest, hluboké trhliny a jiné nepříjemnosti.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Léčba otoku vnitřní strany tváře

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu.

  • Pokud je otok způsoben vřídky z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst.
  • Infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP