Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTLAK NA PLOSCE NOHY

OBSAH

Vyříznutí kuřího oka

V případě velkého kuřího oka je možné provést vyříznutí při lokálním znecitlivění, požádejte o to svého kožního lékaře nebo kontaktujte kožního lékaře, který tyto zákroky provádí.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Kuří oko nebo bradavice

Kuří oko je bolestivé, tlakem podmíněné nadměrné zrohovatění kůže nad kostními výstupky. Kuří oko nejčastěji vzniká na patě, plosce nohy, v hlubokých kožních prasklinách, případně se na prstech vyskytuje takzvané měkké kuří oko. Nejčastější příčinou vzniku kuřích ok bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Jedná se o žlutošedivě zbarvený útvar, asi 3–12 mm velký. Bolest způsobuje zanořený čep pod povrch, který tlačí na kost.

Pokud se vám vytvoří kuří oka, zajděte s nimi na pedikúru. Ale pokud se jedná o virové bradavice, tak ty by měl odstranit lékař. Pokud se jedná o malé bradavice, lze je léčit protivirovými přípravky, například vlaštovičníkem nebo lápisem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda Bečková.

Dobrý den. V dětství jsem trpěla nedostatkem červených krvinek a léčila jsem se na to i v ozdravovně. Před týdnem mě napadlo, jestli má únava nepramení z nedostatku železa v těle. Tak jsem si koupila prášky Superželezo forte a začala jsem je brát jeden na lačno každé ráno. Po čtyřech dnech mě začalo při chůzi bodat a pálit v plosce nohy a po masírování Ice creamem - Ledová mast, mě po dvou dnech masáže plocha píchat přestala, ale udělal se mi na dotek bolestivý otok zevnitř u kloubu kotníku. Nikdy jsem podobný zdravotní problém se šlachami neměla, i když jsem hodně sportovala. Napadlo mě podívat se na negativní účinky přebytku železa v těle a jsem velmi překvapená, že nějaké vůbec mohou být ! Máte někdo s tímto problémem zkušenost? Prosím napiště mi zda ano a jaké. Moc děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky při nadbytku železa v krvi

Jak vydloubnout kuří oko

Je také možné laserové odstranění kožního útvaru, ale tato metoda je velmi bolestivá. Je však možné tuto metodu provést s lokální anestezií, tudíž téměř bez bolesti.

Důležitým bodem v léčbě je nahrazení nepohodlných bot za vhodnější, které nebudou obnovovat léčené kuří oko. Pomoci od bolesti mohou ortopedické nebo gelové vložky. Vhodné je pravidelné obrušování plosek nohou pemzou a dostatečná hydratace chodidel. Také byste měli na nohy používat kvalitní hydratační přípravky. Nohy zvláčníte i s pomocí receptu našich babiček, které si nohy mazaly silnou vrstvou krému a přes noc daly nohy do silných ponožek. Další tip doporučuje promazat nohy namísto krému olivovým olejem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chci se prosím zeptat. Objevil se mi po odlakování nehtu na noze na palci flek.. mám strach z melanomu. Avšak po přečtení dotazů zde, může se jednat o hematom? Nedávno jsem měla velmi vyšší aktivitu než normálně (3 dny za sebou jsem nachodila po každé 10km). Raději se chci ujistit.. předem mockrát děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o reakci na zvýšenou aktivitu. Vlivem namáhavé chůze se vytvořil otlak, který se vybarvil do podoby, kterou nyní vidíte. Pro váš klid se můžete zastavit v ordinaci kožního lékaře a nechat si zkontrolovat nehet dermatoscopem. Je to jen pár minut, které ale uklidní vaše nepříjemné obavy. Zároveň by bylo vhodné navštívit ortopeda, aby se podíval na vaše chodidlo a doporučil vám opatření do budoucna, aby se tento jev neopakoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Náplast na kuří oka

Náplastí na kuří oka je celá škála. Vhodné jsou hydrokoloidní náplasti, které urychlují odstranění kuřího oka. Tlumí bolest při došlapu v obuvi. Hydrokoloidní polštářek změkčuje kuří oko, napomáhá tak k jeho hojení a regeneraci kůže. Tvar náplasti umožňuje lepší přilnutí a přizpůsobení se vaší pokožce. Náplast je průsvitná, takže můžete sledovat ránu i její okolí. Výše popsané náplasti zakoupíte například pod názvem Cosmos – Náplast na kuří oka.

Nová celohydrokoloidní náplast Cosmos „Na kuří oka Twin tec“ se dvěma vrstvami hydrokoloidů je určena pro dvojí ochranu a účinnou léčbu kuřího oka. Mírní tlak a bolest, je diskrétní a prodyšná, snadno se odstraňuje. Je voděodolná. Více se těchto produktech dozvíte zde.

Tento typ náplastí je dostupný v lékárnách nebo prodejnách se zdravotnickými prostředky.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den, toto se mi udelalo ze dne na den se da rict..
muzete mi prosim poradit? Nebo me uklidnit, ze to nic neni?
Nejsem si vedoma nejakeho urazu.
Moooc dekuju!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte vbočený palec na noze. Ten pak při každém došlapu utlačuje druhý prst a ten způsobil tento otlak, který se zbarvil do tmava. Není to nic nebezpečného, ale je vhodné to řešit. V první řadě lepší obuví, ve které bude dost místa pro palec. Také budete potřebovat ortézu, kterou musíte nosit, kdykoliv to bude možné - v noci, doma, atd. Ortéza na vbočený palec se dá koupit v obchodě se zdravotními pomůckami. Vypadá takto: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co pomáhá na kuří oka

Zrohovatělou kůži lze odstranit seškrábáním po horké koupeli, nebo můžete použít masti obsahující látky, které rozpouštějí zrohovatělou kůži (například kyselina salicylová). Rizikem u tohoto defektu je, že se neléčená kuří oka mohou zanítit. V případě, že se defekt nebude hojit, musíte počítat s vyříznutím na chirurgické nebo dermatologické ambulanci.

Pokud si chcete od kuřích ok pomoci sami, máčejte nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové (koupíte v lékárně) do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraňte nožíkem či žiletkou a zalepte náplastí. Po čtyřech dnech náplast odkryjte a postup opakujte do vyléčení. V lékárně lze zakoupit i speciální náplasti napuštěné kyselinou salicylovou, které mohou být na postiženém místě nalepeny, tudíž působí celý den.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marir Petrova.

Mám roztrošenou sklerozu a mám křečové žíly (metličky) nemůžu vydržet na nohy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otekle nohy

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Hruby.

Dobry den,mam hrozně studene nohy od kotniku dolu a studene až bolestive chodidla,paty. byl jsem snad u všech lekařu ale nic se nenašlo.dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na studené nohy dobře účinkují přípravky s obsahem ginkgo biloba - jinan dvoulaločný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Léčba diabetické nohy léčitelná je a nohy lze zahojit pomocí ozonu v jakém-koliv stavu..Vše je již prokázané a světově ověřené..Nohy není nutné amputovat..Ten kdo je takto nemocen si zjistěte další..Nechci dělat reklamu..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ NOHY PO CHEMOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Můj příbuzný prodělal chemoterapii a nyní se mu rozbolavěli nohy - lýtka. Nohy má oteklé, dělají se mu otvory do lýtek, neustále mu z těchto ran něco teče a ničím se to nedá zahojit.Nohy mu stále ošetřujeme, přebalujeme, mažeme ruznými mastmi a k ničemu to nevede. Velmi prosím o radu, co by bylo dobré použít k ošetření.
Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste tyto problémy konzultovali s onkologem, který vedl chemoterapii vašeho příbuzného. Otevřené nohy mohou být následkem rozkolísané hladiny krevního cukru, ale také následkem chemoterapie. Než konzultaci s onkologem provedete, tak nohy pečlivě převazujte a udržujte bez zánětu. Proti zánětu otevřených nohou je dobrá mast na záněty - Triamcinolon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé nohy po chemoterapie

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše.

Boli me prst na noze a celý červený. Když se obuji tak me to tlačí. JeCo pro to je mozne udělat Jedna se o prstenik
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP