Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOK PO ODBĚRU KRVE

OBSAH

Otok tváře po injekci

Otok tváře po injekci může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém výkonu.

Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

dnes při odběru krevní plazmy, se mi po vpichu jehlou udělal na ruce větší otok.
Vpich bolel, pak špatně protékala krev a sestra mi jehlu přendala na levou ruku.
Otok nemizí ani po ledování, držení ruky ve zvýšené poloze a bolí to.
Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když Vám to do pondělka nesplaskne, tak budete muset k lékaři. Buď tam, kde Vám odebírali krevní plazmu a nebo ke svému praktickému lékaři. Pokud by se to výrazně horšilo a začala jste v tom cítit tepavou bolest, tak běžte co nejdříve na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Hroudova.

Dobrý den,bolí mne záda vlevo,od kříže do leva . Mám občas trochu hořko v puse plus nadýmání a nucení na stolici. K tomu i hemeroidy. Může se jednat o zánět slinivky nebo jiný problém? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše potíže mohou být způsobeny zánětem slinivky břišní. Více ukáže vyšetření břicha a laboratoř krve. Zavolejte svému praktickému lékaři a dohodněte se s ním na odběru krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde bolí slinivka

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Diskuze

V diskuzi ODBĚR KRVE NA QUICK 3 4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Ungerová.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, do jaké doby po odběru krve se musí provést stanovení Quickova testu. Je možné krev transportovat z odběrového střediska autem do laboratoře? Děkuji za odpověĎ,Ungerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odběr krve na quick 3 4

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi OTOKY PO BRANÍ KRVE NA HORNÍ ČÁSTI RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Němcová.

otok je velmi bolestivý-bez modřiny

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otoky po braní krve na horní části ruky

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem FAKULTNÍ POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 554 32 ODBĚRY KRVE HEMATOLOGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Brunová.

Prosím o info,
Od kolika hodin je v provozu oddělení centrálního odběru krve? Jsem diabetik a léčena pro hypofunkci štítné žlázy, tak mě odesílá lékařka z Vysočan na lačno hned ranní odběr. Vím, že je to v přízemí, ale nevím od kolika hodin.
S pozdravem Marie Brunová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odběrové centrum

Pracoviště:

Fakultní poliklinika (FP), Karlovo nám. 32 (budova B, přízemí)

Provozní doba:

Po - Pá: 6:30 – 14:30

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 554 32 odběry krve hematologie

Nebezpečí po odběru krve

Mez rizika spojená s odběrem krve ze žíly patří:

  • lehké nebo mírné nepohodlí v místě vpichu,
  • slabé závratě (pravděpodobnost výskytu je možné snížit dostatečným příjmem tekutin – doporučují se neslazené nápoje),
  • bolest,
  • modřina nebo krvácení v místě, ze kterého byla krev odebrána.

Riziko vzniku infekce v místě vpichu je minimální. V rámci prevence a minimalizace výskytu těchto rizik se dodržují stanovené standardní postupy a opatření desinfekce.

Odběr nepředstavuje žádné zvýšené riziko u těhotných žen.

Pokud po zákroku pociťujete jakékoli nepohodlí či obtíže, informujte svého lékaře.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Němcova.

Dobry den muzu uzivat cerveny caj s chromem a pu-erh a warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U bylinných čajů s exotickým složením, které mají být konzumovány pravidelně, je nutné zkontrolovat jejich účinek na srážlivost krve. Postup je takový, že se dohodnete s lékařem na začátku používání čaje a zároveň si určíte termín odběru krve, ze které se zjistí jestli stále Warfarin účinkuje jak má. Bez kontroly srážlivosti krve je používání jakýchkoli čajů z bylinek při Warfarinu nebezpečné a hrozí vážné problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horáková Zdenka.

Dobrý den,prosím,můžete mi napsat,co je anisocytosa trombocytů a makrotrombocyty.Dcera tato sslova má ve výsledkách odběrů krve.Děkuji.Horáková Zd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trombocyty

Diferenciální diagnostika otoků

Otoky postihují především orgány s množstvím řídkého pojiva, málo pak parenchymatózní orgány. Edematózní orgán je prosáklý, zduřelý, těstovitý, po zatlačení se v něm vytvoří vkleslina (pitting edema). Kůže nad oteklým místem je lesklá, napjatá a bledá (s výjimkou zánětlivého otoku), po ústupu otoku se řasí.

Příčinami otoků jsou patologické stavy, při nichž převažuje únik tekutiny do extravaskulárního prostoru nad jejím zpětným vstřebáváním do krve. Otoky mohou být následkem změny hydrostatického gradientu, změny osmotického gradientu (včetně blokády lymfatické drenáže), změny permeability kapilární stěny, či kombinací těchto tří mechanismů.

Samotný otok je úzce spjatý s jiným onemocněním, se kterým se tělo člověka v současné době vypořádává – je to jen vedlejší produkt. Klasický otok je možné vidět pouhým okem. Vznik otoku je zapříčiněn urychleným nahromaděním tekutiny, která se dostane mimo cévy. V horším případě mohou vzniknout otoky, které nejsou na první pohled viditelné.

Klinické rozlišení otoků:

  • generalizovaný otok;
  • lokální otok.
Patofyziologické rozdělení otoků:
  • venostatický otok – je buď generalizovaný u srdečního selhání, nebo lokální u žilních otoků (flebotrombóza, žilní insuficience);
  • hypalbuminotický otok – pouze generalizovaný, a to u jaterních či renálních otoků;
  • lymfostatický otok – pouze lokální;
  • toxický otok – pouze generalizovaný u jaterních otoků;
  • zánětlivý otok – pouze lokalizovaný u zánětů a sarkoidózy;
  • angioneurotický otok – pouze generalizovaný u alergií, angioedémů a defektu C1 proteinu.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT ŠPATNÉ NADLEDVINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

dobry den chtel bych se zeptat ,jestli se pozna spatna cinost nadledvinek pomoci odberu krve. dekuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat špatné nadledvinky

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

Nic si nesladím, čaj i kávu piju bez cukru, během dne jemně perlivou neochucenou vodu, občas víno nebo pivo. Nejím ovoce, ovocné ani sladké jogurty, nemlsám, nepiju sladké limonády. Přesto mám po nedávném odběru krve zvýšenou hladinu cukru. :-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Otok po operaci

Záleží, jaký výkon byl proveden. Po 4 týdnech by otok měl ustoupit. Pokud máte otok po operaci na končetinách, tak je třeba končetinu, zvláště pokud je teplá, chladit, ale nepoužívat Priessnitzův obklad, protože ten vede k přehřátí kůže a stav by mohl zhoršit. Na končetinu je třeba pouze chlad, a to 2–3x denně po 10 minutách. Obklad musí být jen po dobu, kdy vysloveně chladí, jen tak je užitečný. Pokud otoky neustupují, je nutné se poradit se svým operatérem, ten zná váš zdravotní stav nejlépe. Další léčba pak vychází z konkrétního stavu.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Otok tváře bez bolesti

Otok tváře bez bolesti může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku. Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval.

Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se nezapařily), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Alergická reakce

Oteklé rty a kopřivka mohou být jasným příznakem anafylaktického šoku, což je velmi vzácná, ale závažná alergická reakce. Příznaky doprovázející otok rtů během anafylaktického šoku zahrnují následující:

  • obtíže s dýcháním – dochází k otoku průdušnice, což vede k zablokování dýchacích cest;
  • otok jazyka, tváře nebo očních víček;
  • závratě – jsou častou způsobeny sníženou hladinou kyslíku;
  • ztráta vědomí;
  • náhlý pokles tlaku;
  • tachykardie nebo následná bradykardie.

Zdroj: Otok rtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP