Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOKY KLOUBŮ NA PRSTECH RUKOU

OBSAH

Bolesti kloubů na ruce

Bolesti a otoky kloubů způsobují zpravidla větší či menší omezení jejich funkce. Tyto nepříjemné projevy jsou tedy obvykle důvodem k návštěvě lékaře. Ten stanovuje postup se zaměřením na zjištění příčiny příznaků a stanovuje diagnózu podle anamnézy, klinického vyšetření a rentgenových snímků. Mimochodem také využívá laboratorních vyšetření z krve, aby byl schopen odlišit zánětlivé a nezánětlivé onemocnění.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ KLOUBY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

dobrý den, dnes jsem si všimla, že mám docela tmavé klouby na prstech na rukách. A nevím, co to může být, nebo jestli je to normální ? Děkuji předem za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavé klouby na rukou

Rozdělení otoků

Otoky v zásadě dělíme do dvou skupin:

  • otoky místní – v tomto případě vznikne otok v jedné konkrétní části těla, klasicky podkožně; příčina bývá většinou místní;
  • otoky celkové – sem spadají otoky více částí těla; příčiny vedoucí k jejich vzniku bývají spíše systémové.

Zdroj: Babské rady na otoky

Diskuze

V diskuzi BRNENI V PRSTECH NA RUCE(OBEDVE) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladia.

Vprvni rade chci podekovat protoze tahle stranka mi osvetluje plno veci miho problemu.Uz druhej rok mi brni a mam sizenou citlivost v prstech u rukou,malicky a prstenicky,nekdy vic nekdy min.Dnesnim dnem zacnu ze cvyky co doporucujete,tak ze jeste jednou dekuji.Pokud bude vse uspesni budu ovsem informovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brneni v prstech na ruce(obedve)

Babské rady na otoky rukou

Otok ruky vzniká často i z důvodu dlouhodobě snížené hladiny bílkovin v krvi. První pomocí od pocitu oteklých rukou je chlazení studenou vodou nebo obklady, masáž, klidová poloha s výše položenou končetinou, dostatečný pitný režim a dlouhodoběji pomůže vyvážená strava.

Vhodné jsou masáže alpou, používání emulze s arnikou (můžou i těhotné). Doporučuje se i alpa s kaštanem. Dále vitamin B (3x denně) a dávat si na ruce skotské střiky (oplachovat střídavě v teplé a studené vodě). Nejlepší je snažit se mít ruce nahoře, ale to je v běžném životě dost obtížné.

Zdroj: Co na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi RYMA , BOLÍMI OBČAS LEVÁ KRČNÍ TEPNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr. Pavel Vaňura.

Sále mi teče z nosu a nemohu setoho zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mgr. Pavel Vaňura.

Projev slabosti ve svalech i prstech rukou s nedostatkem síly, ztrácení zručnosti. Je mi už 76 roků, beru prášky na tlak a na cukrovku.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Ryma

Bolest kloubů na ruce

Bolesti kloubů ruky mohou mít řadu příčin. Nejčastější příčinou postižení kloubů je revma, kdy pacient mívá obvykle bolesti na více prstech ruky. Další, poměrně častou příčinou bolestí kloubů ruky je artrotické postižení základního kloubu palce neboli rhizartróza (postihující především ženy ve středním a vyšším věku) a poúrazové stavy. Bolest kloubů ruky je vyvolána v drtivé většině případů opotřebováním chrupavky kloubu, kdy při pohybu dochází k přímému kontaktu s obnaženou kostí, která je u zdravého kloubu kryta chrupavkou. Bolest kloubu může vyvolat i nestabilita kloubu, tedy nedostatečně pevné vazivo kolem kloubu. Bolestivost kloubu má vliv na oslabení svalové síly úchopu ruky. Destrukce kloubu a ztuhlost kolem kloubních struktur způsobí omezení pohybu či ztuhlost kloubu. Méně častou příčinou bolesti prstů ruky je i Glomus tumor.

Léčba vždy vychází ze zdroje bolestí. Stupeň opotřebení chrupavky kloubu, rozsah pohybu, nestabilita kloubu a míra bolesti ruky je rozhodující při výběru způsobu léčby, zda bude konzervativní, či chirurgická. Obecně lze říci, že bolestivý kloub, který je již bez chrupavky, nelze uvést do původního stavu a jsou možné jen paliativní operační výkony (= výkony, které nevedou k vyléčení, ale zmenšují obtíže pacienta), jako jsou znehybnění kloubu, implantace kloubní náhrady či vložení pevnější tkáně do zničeného kloubu, která vytváří jakýsi nárazník. Pokud je zdrojem bolestí mechanický problém, tedy nerovnost kloubu, zánik chrupavek, nestabilita a podobně, pak léky podávané perorálně, lokálně či aplikované do kloubu mají jen omezený význam. Pouze zpomalují další zhoršování stavu, ale neléčí! V případech, kdy bolestivý kloub není výrazně postižen a pacient přichází včas, je jednodušší nalézt a pokud možno ovlivnit příčinu bolestí.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Příčiny mravenčení a necitlivosti rukou

  • Přesezení – tlak na nerv
  • Dlouhý spánek – přeležení
  • Chlad
  • Krční spondylóza (deformace krční páteře) – postiženy pouze horní končetiny, další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo pohledu vzhůru
  • Syndrom karpálního tunelu – postiženy pouze ruce, symptomy jsou horší v noci, další možné příznaky: bolesti vystřelující ze zápěstí nahoru do paže, slabost v rukou a prstech
  • Mozková mrtvice – příznaky: trvalé znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Přechodný záchvat ischemické choroby (místního nedokrvení tkáně)spojený se zúžením krční tepny, kdy se dočasně omezí přísun krve do mozku. Příznaky: přechodné znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Příznaky Raynaudova syndromu: znecitlivělé nebo zmodralé prsty na rukou a na nohou, když se obnoví citlivost, zčervenají a začnou bolet

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA NA PRSTECH RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Slámová.

Dobrý den, trpím lupénkou již řadu let a v nynější době se mi vyskutuje na polštářcích prstů rukou. Projevy jsou velmi bolestivé, polštářky hluboko rozpraskané až do živé tkáně a zánětlivé. Prosím o radu jak teto problém léčit, zkouším hypermangan koupele prstů, různé masti, na noc zábaly s mastmi v rukavicích, efekt nulový.

Děkuji za odpověď - Slámová Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jitko, tohle sama nevyléčíte. Je třeba, abyste zašla k lékaři a ten provedl vizuální kontrolu Vašeho stavu. To co popisujete nemusí být nutně lupénka na bříškách prstů, ale spíše doprovodný jev, který lupénku může doprovázet. Zároveň to ale může být následkem i nějakého jiného onemocnění, které je třeba zjistit. Ke správné diagnóze bude potřeba odběr krve a někdy i odběr vzorku napadené kůže. Výsledky bývají do týdne a pak asi týden bude ještě trvat léčba. Když to budete sma patlat doma, tak se to povleče a může se z toho vyvrbit i pěkný zánět, který to celé ještě více zkompikuje. Jděte s tím k doktorovi!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupénka na prstech rukou

Nejlepší léky na bolest kloubů

Nelze určit nejlepší léky na bolest kloubů. Léčba je vždy individuální a záleží na druhu onemocnění. Pokud dlouhodobě trpíte bolestmi kloubů, měli byste tento stav konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem BERU ALAVIS PRO KONĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadin.

Ahoj , mám to samé ,
te'd mám obavy , zda to není z užívání Alavisu pro koně , beru ho zhruba jeden rok a na pravé ruce se mi udělaly vyrustky a zvětšily klouby na ruce . Také prostřední prst se mi zkřivil . Co se tyče bolesti kyčelního kloubu , ty mi odezněly .
Před Alavisem jsem užívala Hyalfin a na prstech nebylo nic patrné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nesmysl! Alavis, ač je určen pro koně, tak obsahuje stejné složky, jako humánní léčivé přípravky na klouby. Je tam jen chondroitin a glukosamin. Jediný rozdíl mezi lidskými doplňky a tímto je cena. Zvětšené klouby a výrůstky jsou následkem probíhající artrózy. Zajděte s tím k ortopedovi. Ten udělá vyšetření krve a rentgen a hned vám řekne důvod těchto obtíží.

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Bolest kloubů při menstruaci

Bolest kloubu při menstruace může být spojena s premenstruačním syndromem. Antikoncepce velmi účinně redukuje tyto stavy. Lze užívat Ibalgin cca 1–2dny před menstruací včetně 1. dne menstruace po 6 hodinách, mělo by to pomoci.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi LZE POUŽÍT ANOPIRIN JAKO OBLAD NA OTOKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šimon.

co použít na otok mimo octanu hlinitého.kousl mě pejsek do kloubu prstu. lze použít na obklad otoku anopirin 100mg.1rok prošlá záruka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,jaký obklad nebo koupel by byl vhodný na golfový loket,trápí mě už skoro rok,ortoped mi už 2krát dal opich a řekl,že to přejde,ale při zátěži to zatím pořád bolí,někdy je bolest menší a někdy větší a nato prý antibiotika nebo nějaké léky nejsou,prosím o radu

Zdroj: diskuze Lze použít anopirin jako oblad na otoky

Kde pomáhá?

Vynikající je především jako prostředek na drobná poranění (první pomoc), na kloubní obtíže, otoky, bolesti svalů, kloubů a pohmožděniny. Tinktura z květů této byliny dobře regeneruje poškozené tkáně, odstraňuje nahromaděnou krev v modřinách, používá se při revmatizmu, vykloubení, zánětech ústní sliznice, jako antiseptikum do povrchových ran a také při kožních onemocněních. Tinktura působí i na akné, které odolává jiné léčbě. Pomáhá i při nemocích povrchových cév a bodnutí hmyzem. Arnika se používá i jako vlasový a kosmetický přípravek, hlavně při svědění pokožky a lupech. Mnohé současné klinické studie prokázaly zklidnění pokožky při popáleninách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ PRSTY NA RUCE ČERVENÉ FLEKY CITLIVÉ BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

na prstech ktere jsou zdurele se mi objevuji v mrazivych zimnich dnech cervene fleky od kloubu az k nehtu a na jednom malicku i v zadni casti malicku o co by se mohlo jednat jinak mam prsty studene a jen mirne naruzovele tel .728919052

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé prsty na ruce červené fleky citlivé batrafen

Jablečný ocet na otoky kotníků

Otoky na ramenou a kotnících jsou nepříjemné a bolestivé, ale i v tomto případě můžeme využít jablečný ocet, konkrétně zábaly z něj. Stačí jen namočit ručník v teplé vodě a jablečném octu a následně zabalit oteklé místo na několik minut. Ke zmírnění otoku vyzkoušejte i střídat teplé zábaly se studenými.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění a snížená citlivost končetin souvisí s nervy, které vedou z páteře - míchy. Tyto nervy je třeba uvolnit vhodnými masážemi a speciálními tlaky po celé jejich dráze. S tímto nejlépe pomůže fyzioterapeut, který se zabývá dornovou metodou. Dornova metoda už mnohokrát v podobných případech pomohla. Fyzioterapie je lékem podobně jako masti nebo prášky. Zkuste to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Výrůstky na kloubech prstů ruky

Tvrdé, artrotické ztluštění distálních kloubů se označuje jako Heberdenovy uzly, podobné postižení proximálních interfalangeálních kloubů pak jako Bouchardovy uzly. Na těchto drobných kloubech prstů mohou být dále patrné i osové deformity (desaxace). Klouby rukou jsou v aktivním stadiu oteklé a bolestivé na pohmat, mohou být i lehce zarudlé. Jelikož ruka slouží jako pracovní nástroj, toto postižení se především projevuje při ručních pracích, a to nejen při těžké manuální práci, ale i při běžných denních činnostech. Těmito problémy jsou opět častěji postiženy ženy.

Léčba je převážně operativní, u postižení Bouchardovými uzly je možno odstranit výrůstky a poškozený kloub nahradit umělým implantátem.

Heberdenovy uzly

U postižení Heberdenovými uzly se provádí zpevnění kloubu, kdy se odstraňují výrůstky a upravuje se i osová deformita.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Bolest prstů na ruce

Onemocnění kloubů patří mezi nejčastější choroby týkající se pohybového aparátu. Obvykle se jedná o vleklé nemoci, které výrazně zhoršují kvalitu života. Jednou z nich je i artróza u prstů na rukou, kterou trpí především starší lidé, nevyhýbá se však ani mladším ročníkům. Artróza se objevuje na kloubech prstů rukou. Jedná se o nezánětlivé degenerativní onemocnění, které může vést až k úplné ztrátě hybnosti a invaliditě postižených oblastí. Rozvíjí se několik let a postupně způsobuje poškození chrupavky, tedy ochranné vrstvy kloubu. Chrupavka se v důsledku tohoto ztenčuje, objevují se v ní trhliny, které způsobují větší tření při pohybu. Postižený kloub začne vytvářet výrůstky a ty následně dráždí nervy, což vyvolává typickou bolest.

Není zcela známá příčina, která stojí za rozvojem nemoci. Obecně se uvažuje spíše o souhře několika rizikových faktorů. Řadí se mezi ně mimo jiné opotřebení kloubní chrupavky související s pokročilým věkem. O konkrétnějších příčinách lze hovořit u jednotlivých druhů artrózy, i tak se jedná spíše o orientační a vždy ne zcela prokázané vlivy.

Léčba artrózy spočívá v potlačení nepříjemných projevů a ve zpomalení či úplném zastavení progresu nemoci. Postižený kloub nelze zcela vyléčit, při závažných stavech se u velkých kloubů (kyčle) přistupuje k operacím, kdy je kloub nahrazen umělým. Základem je správná diagnóza a zhodnocení stavu postižených kloubů. K tomu se využívá různých zobrazovacích metod (například rentgen, magnetická rezonance, sonografie a podobně), dělají se krevní testy, nezbytná je také spolupráce pacienta a jeho detailní popis obtíží. Nosným pilířem léčení artrózy bývá rehabilitace a různé terapie (magnetoterapie, elektroterapie a další), jimiž lze eliminovat otoky, bolesti a zastavit poškozování chrupavky. V otázce medikamentů se volí analgetika (i v podobě mastí a gelů) na mírnění bolestivých stavů, případně nesteroidní antirevmatika a chondroprotektiva (pro regeneraci chrupavčité tkáně). Je také vhodné nevěnovat se činnostem, při kterých dochází k problémům. Doporučuje se vyvarovat se prochladnutí dané oblasti, v zimě je tedy u artrózy prstů na rukou bezpodmínečně nutné nošení rukavic, aby byly ruce pořád v teple.

Zdroj: Bolavé ruce

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Bolest kloubů prstů na ruce

Bolest kloubů prstů na ruce může být způsobená artrózou, kterou trpí především starší lidé, nevyhýbá se však ani mladším ročníkům. Artróza je nezánětlivé degenerativní onemocnění, které může vést až k úplné ztrátě hybnosti a invaliditě postižených oblastí. Rozvíjí se několik let a postupně způsobuje poškození chrupavky, tedy ochranné vrstvy kloubu. Chrupavka se v důsledku tohoto ztenčuje, objevují se v ní trhliny, které způsobují větší tření při pohybu. Postižený kloub začne vytvářet výrůstky a ty následně dráždí nervy, což vyvolává charakteristickou bolest. Není zcela známá příčina, která stojí za rozvojem této nemoci. Obecně se uvažuje spíše o souhře několika rizikových faktorů. Řadí se mezi ně mimo jiné opotřebení kloubní chrupavky související s pokročilým věkem. O konkrétnějších příčinách lze hovořit u jednotlivých druhů artrózy, i tak se jedná spíše o orientační a ne vždy zcela prokázané vlivy.

Léčba artrózy spočívá v potlačení nepříjemných projevů a ve zpomalení či úplném zastavení progresu nemoci. Postižený kloub nelze zcela vyléčit. Základem je správná diagnóza a zhodnocení stavu postižených kloubů. K tomu se využívá různých zobrazovacích metod (například rentgen, magnetická rezonance, sonografie a podobně), dělají se krevní testy, nezbytná je také spolupráce pacienta a jeho detailní popis obtíží. Nosným pilířem léčení artrózy bývá rehabilitace a různé terapie (magnetoterapie, elektroterapie a další), jimiž lze eliminovat otoky, bolesti a zastavit poškozování chrupavky. V otázce medikamentů se volí analgetika (i v podobě mastí a gelů) na mírnění bolestivých stavů, případně nesteroidní antirevmatika a chondroprotektiva (pro regeneraci chrupavčité tkáně). Je také vhodné nevěnovat se činnostem, při kterých dochází k problémům. Doporučuje se vyvarovat se prochladnutí dané oblasti, v zimě je tedy u artrózy prstů na rukou bezpodmínečně nutné nošení rukavic, aby byly ruce pořád v teple.

Zdroj: Bolest kloubů

Příčiny

Otoky a bolesti kloubů mohou vzniknout z mnoha příčin, proto je lépe vyhledat odborného lékaře. Zvláště pak v případě, že otok ani po týdnu naší péče pomocí dostupných mastí a chlazení neustupuje. Lékař následně musí odlišit, zdali jde o otok kolem kloubních struktur či náplně kloubu, kdy je třeba provést punkci a odeslat punktát na speciální vyšetření ke zjištění příčiny.

Příčinou otoku kloubu může být úraz, pohmoždění, přerušení vazů nebo zlomenina. Rovněž na přetížení reaguje kloub otokem. Dále sem patří široká skupina zánětů kloubů, takzvané infekční artritidy, které se dělí na hnisavé (vyvolané bakteriemi či viry) a přímé infekce kloubů (při infekčních a parazitárních onemocněních).

Nejrozšířenější příčinou je osteoartróza a reaktivní artritida jakožto nehnisavý zánět kloubu, který vzniká jako reakce na infekci v organismu, a to zhruba po jednom až dvou týdnech od jejího průběhu. Často vzniká po infekcích horních cest dýchacích, močového traktu, střevního traktu, kůže. Obvykle postihuje velké klouby těla.

Další z příčin ztuhlosti a otoku kloubů může být revmatoidní artritida, což je chronické zánětlivé onemocnění. Toto onemocnění se nezřídka plete s osteoartrózou, která – byť má podobné příznaky – není zánětlivým onemocněním, ale je projevem opotřebení určitého kloubu, například v důsledku věku. Revmatoidní artritida patří mezi takzvaná autoimunitní onemocnění, s hlavním výskytem u mladých žen. Je charakteristická dlouhodobým zánětem s různým průběhem, často se postupně zhoršujícím a vedoucím k invaliditě.

Zánět kloubu vzniká rovněž po podání některých očkovacích látek jako reakce na danou látku. Také lupénka může vést k otokům kloubů. Velkou skupinou jsou i otoky a kloubní poruchy způsobené krystaly, tedy lidem dávno známou dnou. Za pozornost stojí i nádory kloubů a metastáze, kdy jsou otoky průvodním projevem rakoviny.

Samostatnou kapitolou je intermitentní hydrops neboli občasný otok kloubů, definovaný jako periodicky se vyskytující otok kloubu bez ohledu na věk. Je většinou nebolestivý a nelze u něj zjistit příčinu. Zakládá se na typickém klinickém obrazu bez přítomnosti laboratorních a rtg změn.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP