Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOKY PO KOUSNUTÍ HMYZEM

OBSAH

Čmelák

Charakteristickým obranným mechanismem u čmeláka je kousnutí.

Kousnutí čmelákem ošetřete antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo kousnutí v žádném případě neškrábejte!

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí čmelákem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ OČNÍ VÍČKO PO KOUSNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,už asi třetí den mám problém s horním víčkem levého oka.
Oko bylo nejdříve oteklé,pomalu jsem neviděla,otok pozvolna ustál,ale oko se vybarvuje.
Vypadám,jako bych měla monokla.
Do oka si kapu Ophthalmo-septonex a mažu mastičkou.
Také jsem dávala obklad z heřmánku.
Lékaře jsem nenavštívila.
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé oční víčko po kousnutí hmyzem

Parazité

Klasickým útokem parazitů je kousnutí.

Různé druhy blech, roztočů a štěnic mohou zamořit domácí zvířata, nábytek, ložní prádlo a mohou pak způsobit opakovaná kousnutí. Pokud se u vás objeví svědivé skvrny nebo podlitiny, je možné, že se jedná o kousnutí hmyzem. Mnoho lidí však ani nenapadne, že by změny na kůži mohly být vyvolány parazity, a přičítají je jiným kožním onemocněním. O to větším překvapením je poté zjištění, že svědivé skvrny jsou způsobené například blechami žijícími v srsti jejich oblíbeného zvířátka.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí parazitem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYPADÁ KOUSNUTÍ OD INFIKOVANÉHO KLÍŠTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Ullmannová.

Nenašla jsem ani jednu fotografiii kousnutí infikovaného klíštěte - pouze popis. Ráda bych VIDĚLA jak takové kousnutí vypadá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady jsou obrázky, na kterých je vidět, jak vypadá kousnutí od infikovaného klíštěte: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Jak vypadá kousnutí od infikovaného klíštěte

Příznaky kousnutí od štěnice

Štěnice domácí způsobuje štípnutí v řadách a po dvou a více štípancích. To bývá způsobeno přesunem štěnice z důvodu vyrušení ze sání.

Jak vypadá štípanec od štěnice:

  • kousnutí od štěnice vypadá jako červené kolečko s tmavší tečkou uprostřed
  • štípnutí může být jen jedno, častější jsou ale kousnutí v řadě nebo skupině
  • kousnutí štěnice se nejčastěji nachází na pažích, zádech nebo krku
  • u některých lidí se objeví zarudlé a svědící otoky

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYPADÁ KOUSNUTÍ OD PAVOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Synek Michal.

Dobrý den, chci se zeptat je možné, že by mě mohl kousnout pavouk ??? V noci při spánku mě něco dvakrát kouslo do ruky. Relativně jsem reagoval poprvé tak ze mě něco bodlo do ruky a mírně probralo. Na což jsem cukl rukou. Po nějaké době to bylo znovu kdy jsem už v procitnutí něco rozmačkal neboť mě znovu něco kouslo do prstu téže ruky. Na horní straně ruky kde bylo první kousnutí to začalo svědet. A nateklo a cca 4-5 dnů bylo nateklé. Prst byl o něco horší. Tam se mi udělala malá ranka která chvílemi i krvácela. Ale relativně bolelo to méně než první kousnutí. Na ruce mí zůstal dva vpichy vedle sebe s rozpětím cca 3,8mm od sebe. A na prstu také, ale díky tomu že to byla "otevřena" ranka, která se léčila cca týden není to už tak zřejmě vidět. Celou dobu uvažuji vlastně co mě to potkalo ??? Tak se chci zeptat zda fakt to mohl být u nás na Severní Moravě pavouk .... ????
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše to byl pavouk. Na téhle fotografii goo.gl/images/ReWZ4H je vidět kousnutí od pavouka a vypadá úplně stejně jako to vaše.

Zdroj: diskuze Jak vypadá kousnutí od pavouka

Jak vypadá kousnutí od pavouka

Jak poznat kousnutí od pavouka a rozlišit příznaky vám pomohou přiložené fotky.

Zdroj: Pavoučí kousnutí

Poradna

V naší poradně s názvem KOUSNUTI OD FILCKY (MUŇKY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

jak vypadá kousnutí od filcků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady jsou fotky, na kterých je vidět jak vypadá kousnutí, které způsobila veš muňka - filcka: www.google.cz/search…

Zdroj: diskuze Kousnuti od filcky (muňky)

Kousnutí od pavouka křižáka

Pavouk křižák je naším společníkem v temných koutech, a jak bylo řečeno výše, vyskytuje se všude. Přiložené fotky vám přiblíží, jak vypadá kousnutí od pavouka křižáka.

Zdroj: Pavoučí kousnutí

Zápřednice Mildeova a její kousnutí

Zde naleznete fotky kousnutí zápřednice Mildeovy.

Zdroj: Pavoučí kousnutí

Diskuze

V diskuzi VELKÝ OTOK PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ant. Hudsky.

Prosim o radu. Nad levym okem doslo pravdepodobne ke stipnuti hmyzem.Otok je nacervenaly a postupne postupuje k oku. Lekarka mi dala Locoid Crela-mazat. Nezlepsuje se to. Stalo se to pred 3dny. Dekuji za odpoved. Delaji se na tom miste pupinky,ktere vyschnou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velký otok po štípnutí hmyzem

Pokoutník tmavý a jeho kousnutí

Zde naleznete fotografie zachycující pokoutníka tmavého a jeho kousnutí.

Zdroj: Pavoučí kousnutí

Diskuze

V diskuzi KOUSNUTI OD FILCKY (MUŇKY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

jak vypadá kousnutí od filcků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Kousnutí od filcky je charakteristické tím, že pupínek je často kolem vyrůstajícího chloupku. Veš se totiž při sání drží na chlupu a saje z místa, kde chlup vyrůstá.

Zdroj: diskuze Kousnuti od filcky (muňky)

Který hmyz způsobuje puchýře

Typickými příznaky bodnutí hmyzem jsou svědění a izolované pupínky. Kousavý hmyz, jako jsou blechy, štěnice, klíšťata, komáři, černé mouchy, pakomáry, nebo koňské mouchy, zanechávají kožní poranění, kolem kterých se pak tvoří svědivé puchýře.

Například kousnutí od černé mouchy. Někteří lidé jsou alergičtí na kousnutí černé mouchy. U lidí bez alergií bude kousnutí mouchou vypadat jako velké kousnutí komárem s malými pupínky a pustuly - puchýře podlité vodou, respektive hnisem. Charakteristickým znakem pro kousnutí mouchou je, že místo ještě chvíli krvácí. Moucha totiž vstříkne do rány protisrážecí činidlo, což má za následek, že se krev nesrazí v muším sosáku a neucpe ho. Ráně po kousnutí mouchou pak ještě chvíli trvá, než ta její blitinka přestane působit a krev tedy ještě chvilku z rány vytéká.

Dalším příkladem může být zanícené kousnutí komárem. Příznaky zahrnují svědění a otok. V Česku jsou nejčastější pouze mírné lokální reakce na kousnutí komárem (Culicidae). Tato komáří štípnutí vyvolají asi u tří čtvrtin populace okamžitou alergickou reakci, která se v místě štípnutí projeví kopřivkou. Příčiny reakcí v místě kousnutí nepocházejí ze speciálních jedovatých žláz, ale kůže reaguje na komáří sliny, které se kousnutím dostanou do tkáně, a to silným svěděním, zarudnutím a  otokem. Přibližně polovina všech lidí také reaguje na kousnutí komárem takzvanou alergií pozdního typu v podobě malých puchýřků, které mohou být podlité vodou. Jiné reakce na kousnutí hmyzem jsou velmi vzácné. Kousnutí od komárů nebo jiného hmyzu sajícího krev vede k dalším potížím nebo onemocněním na našem území jen výjimečně.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava karchnakova.

Prosím co to může být Nedvědi to nepálí to jeto jen na rukou
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Alergie po bodnutí hmyzem

Bodnutí včelou nebo vosou může vést k alergickému šoku (anafylaxe). Takovou reakci na včelí nebo vosí bodnutí někdy v životě zažije asi 1,2 až 3,5 procenta lidí. V Česku ročně zemřou asi 4 lidé na bodnutí hmyzem. Podezřelý je však vyšší počet, protože kousnutí hmyzem s následkem alergické reakce jako příčina často není rozpoznáno. Každý, u koho se projeví alergická reakce na bodnutí hmyzem (závratě, dušnost, tachykardie), musí okamžitě volat záchrannou službu.

Mezi typické příznaky alergické reakce patří:

  • svědění a zarudnutí po celém těle;
  • kopřivka;
  • otok kůže a sliznic (angioedém);
  • nevolnost nebo zvracení;
  • žaludeční křeče;
  • vylučování stolice (defekace).

Kromě toho, v závislosti na závažnosti alergické reakce a množství jedu, který se dostal do lidského těla, rýma, chrapot, dušnost, otok hrtanu, křeče dýchacích svalů, namodralé zbarvení kůže a může dojít k srdeční arytmii. Typickými příznaky anafylaktického šoku jsou bledá kůže, neklid, dušnost, nehmatný a zrychlený tep, nízký krevní tlak, závratě a točení hlavy až mdloby.

V nejhorším případě může alergická reakce vést k zástavě dechu a oběhu a tím i ke smrti. To je však vzácné a většina lidí se z alergické reakce na bodnutí hmyzem zotaví bez trvalých následků.

Život ohrožující alergie na kousnutí komárem

Kousnutí komárem může být nebezpečné – pokud způsobí alergickou reakci. U lidí s alergií na kousnutí komárem otok automaticky neustoupí, ale spíše se zvětší a zanítí. Pokud je kousnutí příliš mnoho, mohou alergici v důsledku alergie na kousnutí komárem utrpět dokonce oběhový šok. Alergie na kousnutí komárem často začíná brněním na ploskách rukou a nohou. Může se objevit i svědění nebo kopřivka s kožními pupínky po celém těle, závratě, tachykardie nebo dušnost.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Přírodní prostředky na zánět po bodnutí hmyzem

Zánětlivé reakce po bodnutí hmyzem lze také léčit přirozeně. Tyto domácí prostředky se osvědčily:

Sedmikrásky uklidňují

Sedmikrásky rostou hojně v zahradách, parcích a na pastvinách. A jsou již dlouho známé jako přírodní prostředek k léčbě kousnutí komárem, stejně jako kousnutí jiným hmyzem. Protože tyto spíše nenápadné květy obsahují silice a hořčiny. Mají protizánětlivý účinek, zmírňují bolest a svědění. Kousnutí od komárů si můžete ošetřit sami rozdrcením květů a stonků a nanesením výsledné šťávy na postižené místo.

Zábal z pálenky chladí

Nemusí se jednat o léčivý alkohol, pálenka má také chladivý a uklidňující účinek. Protože odpařovací chlazení odvádí teplo a tím zklidňuje pokožku. A takto můžete ošetřit kousnutí komárem: Namočte hadřík do vysoce odolné vody, vyždímejte ho a omotejte kolem postiženého místa. Nechte působit přibližně 15 minut. Poté ošetřujte pokožku olejem, protože alkohol ji vysušuje.

Citron dezinfikuje

Citrusové plody rychle poskytují úlevu od nepříjemného svědění způsobeného štípnutím komárem. Dezinfikuje, chladí a zklidňuje. Chcete-li to provést, položte na místo vpichu čerstvý plátek citronu a nechte jej tam pět minut. Nebo opakovaně pokapeme trochou citronové šťávy. Mimochodem: Komáři nemají rádi vůni citronů. Rozmístěte kolem domu několik rozpůlených plodů posypaných hřebíčkem, abyste je odradili. Pak nebudete muset prvoplánově ošetřovat kousnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Cibule léčí

Na půl rozkrojená cibule desinfikuje, chladí a zklidňuje včelí bodnutí.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem BLEŠÍ KOUSNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil.

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli po bleším kousnutí můžeme mít později na ( asi za cca dva dny někdy i za pár hodin ) pupínku hnisavy váček ? , který se musí vymáčknout. Nejsme si se ženou jisti jestli máme doma třeba komára nebo nějakou blechu, přitom doma zadne zvíře nemáme. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kousnutí od blechy nevytváří pupínky vyplněné tekutinou. U blešího kousnutí hrozí rozškrábání a zanesení druhotné infekce, podobně jako při svrabu. To co popisujete spíše vypadá na kousnutí od mravence. Kousance od mravenců se podlijí tekutinou a vypadají pak takto: www.google.cz/images…
Na kousnutí od mravence pomáhá ledování na zmírnění bolesti a proti svědění volně prodejný krém Hydrokortizon a následné obvázání gázovým obvazem. Když šťípance od mravence nerozškrábete, tak se do týdne ztratí. Komplikace mohou nastat při alergii a nebo při zanesení druhotné infekce. To pak hojení trvá déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bleší kousnutí

Jak vypadá štípnutí od mravence

Pokud si nejste jisti, jak vypadá kousnutí od mravence, tak zde si můžete prohlédnout obrázky s mravenčím štípnutím.

Zdroj: Kousnutí od mravence

Co funguje na úlevu po kousnutí hmyzem?

Chlad pomáhá otupit bolest po bodnutí hmyzem a snižuje otoky. Nejlepší jsou chladivé balíčky z ledu zabaleného v ručníku. Pokud led není vhodný pro chlazení, jednoduše navlhčete tenkou žínku studenou vodou a položte na postižené místo na 10-15 minut.

Co pomáhá při zánětech po bodnutí hmyzem?

Většinu kousnutí hmyzem lze léčit podobným způsobem: Nejprve je nutné neutralizovat nebo odstranit jed a poté snížit otok nebo v nejlepším případě se mu vyhnout. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je obvykle kombinací tepla a chladu. Ochladit bodnutí hmyzem mohou pomoci takzvané spreje proti svědění. Díky tomu, že se stříká na kůži, je tím zabráněno přímému kontaktu s pokožkou, aby se do místa vpichu nedostaly žádné bakterie, viry a jiné choroboplodné zárodky. Ingredience jako mentol a etanol rychle ochlazují postiženou oblast pokožky a také zklidňují podrážděnou pokožku.

Léčba kortizonovou mastí

Obecně platí, že pokud dojde pouze k lokální reakci, můžete většinu bodnutí hmyzem léčit tak, že se  zaměříte na příznaky. Krémy s obsahem kortizonu (např. mast hydrokortison acetát 0,5 %, volně prodejná v lékárně) lze aplikovat na místo vpichu, aby působila proti zánětlivé reakci a otoku.

Léčba tabletami

Pokud dojde k bouřlivé lokální reakci se silným otokem, měl by kousnutí hmyzem ošetřit lékař. Lékař může předepsat tablety s glukokortikoidy (např. prednisolon), které by měly být užívány po dobu tří až pěti dnů.

Léčba pomocí antialergických léků

Pokud se v důsledku bodnutí hmyzem objeví příznaky alergické reakce, mohou pomoci k potlačení příznaků antialergická léčiva (antihistaminika).

Pro alergiky na hmyzí jed je vhodné mát sebou vždy nouzovou sadu. Pokud víte, že máte alergii na hmyzí jed, měli byste zavolat sanitku, jakmile vás znovu kousne. Je také dobré mít s sebou vždy pohotovostní sadu. Ta by měla obsahovat rychle působící lék proti alergii (antihistaminikum) a tablety glukokortikoidu. V některých případech jsou také užitečné předplněné injekční stříkačky s adrenalinem, které lze vstříknout do svalu.

Jak dlouho trvá, než se bodnutí hmyzem zahojí?

Ve střední Evropě je většina bodnutí hmyzem neškodná. Pokud nejste alergičtí na hmyzí jed, včelí bodnutí, vosí bodnutí, bodnutí sršněm nebo čmelákem, komáří bodnutí atd. se zahojí po několika dnech bez následků. Zřídka se objeví závažnější reakce, které vyžadují trochu více času na zotavení.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Foto

Níže na odkazech je možné vidět štípance od hmyzu a štípance na těle.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí od blechy.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí od štěnice.

Zde můžete vidět, jak vypadá štípanec od komára.

Zde můžete vidět, jak vypadá štípnutí od mravence.

Zde můžete vidět štípance od roztočů.

Zde můžete vidět štípance od sametky.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Alergie na mravenčí kousnutí

K alergologicky nejvýznamnějším patří mravenci rodu Solenopsis. Žijí v Severní a Jižní Americe. Po jejich kousnutí jsou popisovány i závažné celkové alergické reakce – anafylaxe. Jejich jed je podobný jedu vos, a proto jsou ohroženi i pacienti s alergií na vosí bodnutí. Léčba takové reakce musí být rychlá, během minut může jít o život. Pacienti, kteří tuto reakci již zažili, jsou od lékaře vybaveni injekčním adrenalinem a dalšími léky, které si pacient vezme okamžitě po kousnutí hmyzem.

V našem pásmu se tento druh vyskytuje naštěstí jen zřídka. Pokud ovšem není při cestování nevědomky dovezen z ciziny. K našim nejčastějším mravencům patří mravenec obecný, mravenec žlutý, mravenec červený, mravenec faraonský, lesní mravenec a loupeživí mravenci. S tímto hmyzem se potkáme nejčastěji v lese, v trávě, na stromech a ve ztrouchnivělém dřevu. Faraonští mravenci u nás přežívají díky zimnímu vytápění bytů a malým nárokům na potravu.

Alergické reakce po kousnutí mravenci u nás se vyskytujících druhů nejsou časté, ale byly již zaznamenány. Jedná se nejvíce o výraznější místní reakce, jako je skvrna, puchýř, zarudnutí, svědění a otok. K závažnějším projevům patří dušnost a sípání, i anafylaktický šok lékaři zaznamenali.

Jed našich mravenců má zkříženou reaktivitu s jedem vos. Možnosti vyšetřit konkrétně alergii na jed našich mravenců jsou omezené, k dispozici jsou pouze testy na rod importovaných mravenců rodu Solenopsis. Každý pacient by po takovéto reakci měl být vyšetřen i na reaktivitu proti vosímu jedu.

Zdroj: Kousnutí od mravence

Klíště

Klasickým útokem klíštěte je kousnutí a přisátí k pokožce.

Klíště se obvykle přisaje na kůži. Snažte se klíště odstranit co nejrychleji po přisátí. K odstranění použijte jemnou pinzetu nebo jej odstraňte pomocí nehtů. Klíště chyťte co nejblíže k pokožce. Vytahujte ho pomalu a opatrně a pokuste se pracovat tak, aby nedošlo k odtržení hlavičky a těla klíštěte. Po vytažení místo důkladně dezinfikujte. Dříve běžně doporučované metody odstraňování klíštěte s pomocí sirky, vazelíny nebo laku na nehty nejsou plně funkční a jejich užití se nedoporučuje.

Pokud se kolem místa, kde bylo klíště přisáté, vytvořila do týdne od vyndání klíštěte červená skvrna, která se dále rozšiřuje, navštivte svého lékaře. Pokud dojde ke zvýšení teploty, které nemá jinou příčinu (do měsíce od kousnutí), rovněž se obraťte na lékaře. Tyto symptomy mohou být první známkou lymské boreliózy, proto je důležité pacienta dále vyšetřit a onemocnění vyloučit.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí klíštětem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Kdy nejčastěji pavouk kousne

Pavouk kousne, jen když jej někdo zmáčkne. Kousnutí jedovatým pavoukem většinou není životu nebezpečné, přesto vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc, případně volejte ZZS (tel. 155), zvláště pokud se objeví poruchy dýchání, modrání rtů a obličeje, poruchy vědomí, zmatenost, bolesti břicha, nevolnost a zvracení.

Zdroj: Pavoučí kousnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP