Ovesné vločky si můžete připravit mnoha způsoby. Ovesnákaše k snídani je také doporučována dietology při cukrovce. Vločky namočené den dopředu nebo uvařené v mléce stačí dochutit dia sladidlem a smíchat s ovocem. Pokud do ovesné kaše přidáte lžičku prášku z jihoamerických bobulí Açai nebo Maqui, dodáte jí příjemnou kyselost a zároveň tělu poskytnete neuvěřitelnou porci antioxidantů navíc, které také pomáhají při cukrovce. Příjemným efektem u těchto plodů je rovněž jejich schopnost podporovat hubnutí.
Jestliže se vám zasteskne po chuti čokolády, nic nebrání tomu, ji do ovesné kaše přidat. Zdravou alternativou je například přimíchání organického kakaa z nepražených bobů. Speciálně můžete použít také mix guarany a kakaa Guaracao pro dodání dlouhodobé energie navíc, případně směs maky peruánské a kakaa Macacao s výrazným účinkem na harmonizaci hormonální rovnováhy.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.
Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.
Potraviny nevhodné pro diabetiky
Nevhodné potraviny:
bílé pečivo a chléb
tučné maso a uzeniny
smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
ořechy
Méně vhodné potraviny:
vaječné těstoviny
plnotučné mléko a mléčné výrobky
příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno
Potraviny a jejich glykemický index – seznam
Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.
Ve svém příspěvku NEMOCI KŮŽE PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Ty obrázky různých kožních defektů při cukrovce jsou strašné. Měl by je vidět každý cukrovkář a pak by si rozmyslel nedodržování diety. Se mnou to tak zamávalo, že končím s jakýmkoliv porušováním . Třeba jen maličkostí a občas.... Děkuji za možnost tohoto shlédnutí a tím prohlédnutí! Jiřina
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ve svém příspěvku CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr Spáčil.
paráda pokud možno pošlete mi prosím více jídelníčků při cukrovce 2 tipu a naa zhubnutí byl bych vám strašně moc vděčen děkuji mockrát krásný den Spáčil
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Cukrovka I. typu začíná většinou v dětství, dospívání nebo výjimečně i kolem třicátého až čtyřicátého roku života. Těmto pacientům chybí v těle inzulin, neboť jej přestala produkovat slinivka břišní. Proto je nutné jej dodávat pomocí pravidelných dávek v injekcích. Hlavními příznaky tohoto typu diabetu jsou hubnutí, velká žízeň, nadměrný hlad, častější močení nebo bolesti břicha. Při diabetu I. typu je nutné pamatovat nejen na injekce, ale také na dietu. Nemocní za cukrovku I. typu nemohou.
Cukrovka II. typu se objevuje převážně ve věku 40 let a více anebo ve věku nižším, pokud dotyčný trpí obezitou. Kromě obezity má na její rozvoj vliv málo pohybu, nepravidelná strava, hodně jídla, stres, kouření a pití alkoholu. Mezi příznaky patří častější močení, velká žízeň, hlad, únava, rozmazané vidění, brnění končetin, špatné hojení ran, svědivá kůže nebo časté infekce. Jako vhodná léčba se nabízí diabetická dieta, pohyb a hubnutí, někdy se podávají i antidiabetika nebo inzulin.
Při začínající cukrovce (prediabetes) je vhodné řídit se stejnými pravidly jako u cukrovky druhého typu. Diabetický jídelníček by měl být sestaven s ohledem na pravidla, která se vztahují k této stravě. Nutné je zhubnout na normální váhu.
Dieta při cukrovce je založena na pravidelné stravě, která by měla být rozložená do 5–6 porcí co 2–3 hodiny během celého dne, aby se zamezilo výkyvu glykemie. Dieta při cukrovce v sobě zahrnuje doporučené množství sacharidů (uhlovodany, cukry), které stanovil ošetřující lékař podle váhy a zdravotního stavu. Určené množství sacharidů se rovnoměrně rozdělí do celého dne. Snídaně, oběd a večeře obsahují větší dávku sacharidů, zatímco svačiny menší.
Správný poměr složek by měl být následující: sacharidy tvoří 45–60 % denního příjmu, bílkoviny 10–20 % denního příjmu a tuky 20–30 % denního příjmu. K tomu je nutné připočítat dostatek vitaminů a minerálních látek, které by se měly čerpat hlavně z přírodních zdrojů.
Strava by měla být výživná a pestrá (dieta a rady lékaře), měla by obsahovat všechny složky potravy. V jídelníčku by se měla vyskytovat zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, bylinky, ořechy, semínka, ryby a libové maso. Jako sladidlo je vhodná stévie a ovoce.
Vhodné potraviny:
ovoce – téměř bez omezení, pozor jen na příliš sladké ovoce (banány, švestky, mango a podobně);
zelenina – jakákoliv, ale pozor na větší množství mrkve a červené řepy;
maso – libové maso (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí) s odstraněním kůže a přebytečného tuku, šunka;
V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY NA NOHÁCH NA HOLENI KOSTI I NÁRTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kucapova.
Dobrý den mám cukrovku a trápí mně sbarvení kůže na nohou a na kotníku jsou vidět malé žilky na koho se mám obrátit ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Skvrny na holeni při cukrovce jsou diabetická dermopatie. Mohou vypadat jako jednoduché stařecké skvrny. Ale nejsou. Vysoká hladina cukru v krvi při cukrovce poškozuje malé krevní cévy a způsobuje tyto nahnědlé skvrny. Tyto kulaté, drsné skvrny se často objevují právě na holeních. Dermopatie je obvykle neškodná a měla by sama odeznít do 18 měsíců. Ale také může vydržet déle. Proti opakování vám může pomoci, když udržíte krevní cukr v terapeutických hodnotách.
Malé žilky na kotníku může být Granuloma Annulare. Nedá se s jistotou říct, že souvisí s cukrovkou, protože přesná příčina není známa. Vypadají jako drobné červené hrbolky kolem kotníků, rukou, nohou nebo horní části paží a jinde. Může to být reakce na zánět. Váš lékař se může pokusit léčit je pomocí krémů nebo injekcí. Pokud jsou vaše příznaky mírné, nebudete potřebovat žádnou léčbu.
Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.
Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.
Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.
Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.
Ve svém příspěvku DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:
ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)
Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.
1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.
Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.
Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).
Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.
Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékaře
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.
Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?
Má-li být léčba úspěšná, musí být výživa a stanovený jídelníček u diabetiků odpovídající. To platí pro oba typy diabetu. Pojem diabetická dieta je nevhodný. Výživa (dieta při cukrovce 1. typu) při cukrovce 1. typu se zásadně liší od výživy diabetiků 2. typu.
Cílem diabetické výživy je zajistit, aby každý diabetik žil naplno a cítil se přitom celkově dobře.
Diabetici 1. typu jsou téměř vždy štíhlí a neustále musí jíst stravu bohatou na kalorie na rozdíl od diabetiků 2. typu. První typ musí být léčen inzulinem, a proto je nutné dbát na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu.
1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovaných sacharidů.
U diabetiků 1. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.
Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.
Použijte mixér nebo čistý mlýnek na kávu, rozemelte oves na hrubý prášek, ve velké míse ho spojte s heřmánkem a levandulí. Přidejte éterické oleje a pomocí nerezové lžíce jemně zamíchejte všechno do hromady. Umístěte bylinnou směs do tmavého skla nebo PET lahve a nechte ho uležet po dobu 24 hodin, aby byl aromatický lék účinný. Chcete-li si udělat domácí ovesnou koupel, tak naberte pár lžic do bavlněného polštářku, který vyplníte z poloviny a uzavřete jej. Pokud chcete získat co největší užitek z vaší aromaterapeutické lázně, tak dejte vařit vodu v konvici, abyste tím následně polili pytlík a nechali ho vylouhovat po dobu 10 minut. Tekutiny nalijte do vody, dříve než bude horká, přidejte bylinný sáček a můžete začít relaxovat po dobu 20 minut. Potírejte se ovesnými vločkami, pro pocit kluzkosti, protože sliz z ovsa, je velmi výživný pro vaši pokožku a zároveň vás zbaví zarudnutí a svědění. Pro skutečně luxusní lázeň, přidejte lžíci nějakého aromatického oleje na hydrataci pokožky. Když budete mít konec relaxace, tak se nesprchujte a nechte na sobě zaschnout výtažky z lázně.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Ve svém příspěvku LÉK MILGAMMA N se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oľga Burešová.
Dobrý den, užívám na neuropatii při cukrovce typu II lék Pregabalin Milan 150mg. Protože výsledky při užívání 3x1 tableta, byla mi dávky zvýšená na 1,1,2.Problémy se zmírnily,. Když jsem se ale dotazovala na užívání léku Milgama N, tak mi to lékař nedoporučil. O tomto léku jsem se dověděla od známé, ktéré ho psala reumatoložka. Můj dotaz je, zda bych mohla užívat obojí, nebo, které raději.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Burešová.
Omlouvám se, ale u předchozího dotazu jsem opoměla uvést, že mám endoprotézu obou kyčlí, artrozu a koksartrozu, též reumatoidní artritidu a kardiostimulátor. Děkuji Burešová.
Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.
Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.
Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.
Pondělí
Snídaně:
ovesnákaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)
Úterý
Snídaně:
2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
V naší poradně s názvem PALENÍ NOHOU PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.
5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.
Při cukrovce je nutné dbát na správnou skladbu jídelníčku. Diabetická výživa je totiž součástí její léčby. Jak by měla dieta při cukrovce vypadat? Jaké potraviny do jídelníčku zařadit a jakým se naopak vyhnout? Cukrovka už zdaleka není jen stařeckou nemocí, ale postihuje i mladé lidi a děti. Jedná se o nemoc, kdy organismus není schopen vyrábět inzulin. Tento hormon pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Základem diabetické diety je vyloučit z jídelníčku jednoduché sacharidy, tedy například cukr, marmelády, slazené nápoje a další potraviny obsahující cukr. Důležitým předpokladem je jíst často a pravidelně – tzn. minimálně 5x denně. Diabetik by se měl vyhnout nevyváženému příjmu potravy, kdy se jeden den bude přejídat a další bude hladovět.
K zakázaným potravinám patří kromě potravin obsahujících cukr také tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, potraviny obsahující vysoké množství soli (chipsy). Diabetik by měl naopak do svého jídelníčku zařadit zdravé – především rostlinné – tuky (olivový olej, nízkotučné jogurty, tvaroh, mléko). Z masa pak především maso bílé a libové (kuřecí, krůtí, rybí). Mělo by se upravovat vařením, pečením nebo grilováním, smaženému masu je lepší se vyhnout. Doporučováno je velké množství zeleniny, která by však měla obsahovat malý počet sacharidů. Vhodný je například květák, rajčata, ředkvičky, celer, zelené papriky, chřest nebo salát. Na obsah cukru bereme zřetel i při výběru ovoce, jehož by měli diabetici konzumovat menší množství. Z pečiva by měli sáhnout po tom celozrnném.
Zásady diety při cukrovce:
Jezte pravidelně a často (minimálně 5x denně). Ideální je naučit se jíst vždy ve stejnou dobu.
Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru.
Vyhněte se pochutinám, jako jsou sušenky, čokoláda, slazené nápoje, ale třeba i přesoleným potravinám (chipsy).
Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky, pečivo jezte jen celozrnné.
Omezte potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru (například hroznový cukr, bílá rýže, bílé pečivo, brambory).
Naopak jezte více potravin, jež uvolňují energii postupně (luštěniny, zelenina, sójové maso).
Mýtem je, že musíte jíst dia výrobky – nemusíte. Některé z nich mají totiž vysoký obsah tuku, což není pro vaši dietu dobré.
Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.
V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.
Co nejíst
Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.
Co jíst
Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.
Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.
Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.
Pacienti by měli z jídelníčku zcela vyřadit jednoduché sacharidy. Strava při cukrovce je založena hlavně na konzumaci zdravých jídel – je to bílé maso, zelenina, luštěniny a také některé druhy ovoce. Cukrovka se nemá ráda se sladkými, smaženými a tučnými jídly.
Důležité je dodržovat pravidelnost stravování. Každý, kdo trpí cukrovkou, by měl jíst 5x denně a v menších dávkách. Důležitý je ale i pravidelný pohyb.
Pozor, pokud jste cukrovkář, upozorněte na to své okolí. Občas se může stát, že se vám kvůli nedostatku cukru udělá nevolno. V tomto případě je nutné rychle podat něco sladkého, například kostku cukru.
Potraviny vhodné při cukrovce:
čerstvé ovoce a zelenina
pečivo z celozrnné mouky – nejlepší je vlastní pečivo z domácí pekárny, jen tak máte kontrolu nad složením a víte, co jíte
luštěniny všeho druhu – hrách, čočka, fazole, cizrna, ...
rozličná semínka a ořechy
libová masa
libové šunky
ryby – mohou být i tučné druhy, neboť rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
nízkotučné a polotučné výrobky z mléka – sýry, tvaroh, jogurty, kefír, podmáslí, ...
umělá sladidla
přírodní koření bez glutamátu a chemických doplňků
V naší poradně s názvem CILKANOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Charypar.
Dobrý den,
bezmála 3 měsíce se nesežene Cilkanol, na kterém jsem závislý cca 20 roků! Dnes není vůbec nikde k sehnání a doktorka mi napsala DETRALEX 500MG.
Nevím jaké to má účinky, ale za Cilkanol jsem zaplatil 95,-Kč. Za tuto náhradu chtějí 456,-Kč!!!
Pro důchodce je to nehoráznost a proto vaší společnost žádám o možnost alespoň jednoho balení zaslat zdarma, než třeba začnou vyrábět Cilkanol.
Prosím poraďte mi, co mám dělat. Toto je pro mne finančně nedostupné a nutně jej potřebuji.
Předem děkuji za pochopení a ochotu.
S pozdravem Pavel Charypar
Dne 17.09.2018
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cilkanol je volně prodejný doplněk stravy a je běžně k dostání za cenu okolo 100 Kč. Aktuální dostupnost můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledan…
Účinnou látkou léku Cilkanol je troxerutin, což je přírodní flavonoid nazvaný také jako vitamín P. Užívá se spíše jako prevence před vznikem různých chorob, například koronární onemocnění srdce, rakovina a zánětlivé onemocnění střev. Je výborný antioxidant a může skvěle přispět proti zhoršování zraku při cukrovce. To je asi tak vše, co se dá očekávat od tohoto doplňku stravy.
Oproti tomu Detralex je lék na předpis s prokázaným účinkem na poruchy cév včetně hemoroidů, na křečové žíly a na špatnou cirkulaci krve v nohou. Obsahuje dva přírodní flavonoidy hesperidin a diosmin. Detralex se používá tam, kde je potřeba řešit existující problém. Vaše lékařka zřejmě zjistila nové skutečnosti o vašem zdravotním stavu a rozhodla se k začátku léčby Detralexem. Tato léčba bývá dlouhodobá, na půl roku a déle.
V těchto uvedených případech pojišťovna přispívá 1/4 z prodejní ceny:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
Pokud nemáte některou z výše uvedených nemocí, tak musíte platit plnou cenu za lék. Cena Detralexu je vysoká a jedna tableta stojí od 7 do 6 Kč. Rozdíl v ceně určuje velikost balení, kde balení 30 tablet vyjde na 7 Kč za tabletu a balení 180 tablet vychází na 6 Kč za tabletu. Další slevy je možno dosáhnout díky různým slevovým programům jednotlivých lékáren. Vyplatí se obvolat několik z nich a pak požádat lékaře o recept na největší možné balení 180 tablet.
V nabídce lékáren jsou i další přípravky, které uvádějí, že obsahují stejné flavonoidy jako Detralex. Jde ale o doplňky stravy, kde není nijak prokázán léčivý účinek. Cena za tabletu je ovšem nižší, okolo 4,5 Kč. Tady je vidět aktuální nabídka těchto doplňků stravy: https://www.zbozi.cz/hledan…
V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rychly.
Lze užívat také při cukrovce?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nimesil popřípadě Aulin jsou doporučeny pro léčbu bolesti při cukrovce. Dále vzhledem k diabetes je bezpečný lék proti bolesti Paracetamol a krátkodobě Ibuprofen.
Diabetik II. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti zmetabolizovat větší dávku sacharidů naráz je nutné u něj rozdělit přísun sacharidů do menších porcí, ale pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.
Diabetik II. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu, a proto musí mít dietu méně energeticky bohatou. Diabetici II. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, proto musí být i příjem nižší.
Základem diabetické diety je pravidelná a vyvážená strava několikrát denně, konzumovaná v pravidelných časových intervalech. V průběhu dne je nutné stravu rozdělit na tři hlavní a dvě menší dávky. Důležitou součástí diety při cukrovce je snížení příjmů jednoduchých cukrů a tuků. Místo jednoduchých cukrů je potřeba jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem. Z jídelníčku je nutné absolutně vyřadit sladkosti, moučníky, alkohol, dorty, dezerty, zákusky, sladké pečivo, bonbony, čokoládu, sádlo, špek, slaninu, tučné sýry, smetanové jogurty, sladké nápoje, med, slazené džemy, kandované ovoce, banány, melouny, jahody, ananas, hroznové víno, ovocné kompoty, hrušky, fruktózu.
Zelenina je vhodná prakticky veškerá. Vůbec tou nejlepší je zelí, hlávkový salát, čínský salát i jiné saláty, okurka, paprika, ředkvičky, celer, rajčata, cuketa, patison i luštěniny. Z pekárenských výrobků se vyhněte světlému pečivu, vhodné je tmavé pečivo, celozrnný chléb, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, amarantové těstoviny i celozrnná neloupaná rýže. Z masa se doporučuje konzumovat mladé a netučné maso (kuře bez kůže, krůta, holoubata, králík, telecí, vepřová kýta, hovězí zadní, mořská štika, kvalitní filé, treska, okoun, pstruh). Uzeninám je vhodné se vyhýbat. Když už, tak by měly být vařené nebo dušené a neměly by obsahovat méně něž 94 % masa (optimálně 97 %). Z mléčných výrobků lze jíst jogurty (3 %), mléko (1,5 %), tvaroh netučný, sýry s obsahem tuku do 30 % v sušině, tavený sýr s jogurtem, tvarůžky. Jednou týdně si lze dopřát 1 vejce. Je potřeba dodržovat pitný režim. Vhodnými nápoji jsou neslazený čaj, minerální voda bez příchuti a stolní voda. Ze sladidel se doporučuje stévie. Z tuků pak olej, pomazánková másla a kvalitní rostlinné tuky. Je důležité omezit solení.
(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)
Ingredience:
160 g rýže
1 l vody
Postup přípravy:
Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.
Mrkvová kaše
Ingredience:
100 g brambor
200 g mrkve
Rýžový odvar
Postup přípravy:
Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.
Ovocný kysel
Ingredience:
10 g bramborové moučky
200 g čerstvých broskví
Voda
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.
Rýžová kaše s mrkví
Ingredience:
200 g mrkve
80 g rýže
Postup přípravy:
Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.
Kuřecí prsa s rýží
Ingredience:
200 g kuřecích prsou
Pepř
Rýže
Sůl
Postup přípravy:
Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).
Masový pudink
Ingredience:
1 vejce
1 žemle
200 g masa
30 g nízkotučného mléka
Olej
Petrželová nať
Strouhanka
Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kostičky. Připravené maso vaříme, dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Pak ho umeleme. P