Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OVULACE A OTĚHOTNĚNÍ KALKULAČKA

OBSAH

Ovulační kalkulačka

Výpočet ovulace: Během plodných dnů dojde k uvolnění vajíčka z vaječníku, a to 12. den 28denního menstruačního cyklu (1. den je den začátku menstruačního krvácení). Po ovulaci je vajíčko schopno oplození do 24 až maximálně 72 hodin. Plodné dny při pravidelném menstruačním cyklu začínají 2–3 dny před ovulací a končí 1 den po ovulaci. Ovulace je velmi plodné období, ještě 2–3 dny po ovulaci je vajíčko schopno oplodnění. Neplodné dny začínají 9 dní před menstruací.

KALKULAČKA
PLODNÝCH DNŮ

Den počátku menstruačního cyklu

Délka cyklu (počet dnů):


Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÝ VÝTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V..

Takže ovulaci bych měla mít až teď? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, ovulace by měla probíhat v těchto dnech.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Jak se vyznat v plodných dnech

Cyclotest je učenlivý minipočítač na jednoduchou a přirozenou antikoncepci založený na měření bazální teploty a sledování příznaků ovulace, jako je hlen hlen a LH hormon. Cyclotest je prospěšný nejen v antikoncepci, ale také i při podpoře otěhotnění, protože upozorní na plodné dny.

Cyclotest je certifikovaný německý výrobek a na evropském trhu figuruje již více než 25 let.

Cyclotest se prodává ve dvou druzích: cyclotest 2 plus a cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Diskuze

V diskuzi KONTRYHEL NA OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hradecká.

Dobrý den je mi 38 let.S přítelem se snažíme už 2 roky o miminko a nedaří se.Minulý týden mi byla v Pronatalu v Kolíně píchnuta vyvolávací injekce na menstruaci.Začala jsem pít kontryhelový čaj.Může mi pomoci čaj k otěhotnění?Mám zmenšené vaječníky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Zdravim.Je mi 41, zkousime otehotnet a ovulaci jsem mela hodne slab i u nebo zadnou na doporuceni kamaradky ma kol z prace zacala brat inofolic, vse srovna v tele a beru jej taky a ovula ce nadherna, menstruace srovnana a ted cekam , ze se snad zadarilo .

Zdroj: diskuze Kontryhel na otěhotnění

Možnost otěhotnění po přechodu

Hormonální substituční léčba podávaná z důvodu perimenopauzálních příznaků dostatečnou antikoncepci nezajišťuje.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÝ VÝTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V..

Dobrý den,7.1.2019 jsem měla poslední menstruaci a 21.1. jsem měla asi 2 dny růžový výtok. Mohla bych být těhotná? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíš ne. Doba pro oplodnění (ovulace) by vycházela až na současné dny. Pro jistotu doporučuji udělat těhotenský test. Růžový výtok může mít několik příčin. Blíže k jejich určení se dá dojít až po vyšetření u gynekologa.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Pravděpodobnost otěhotnění po 50. roce

V západní Evropě vzrostl počet těhotných žen, kterým je padesát a více, o neuvěřitelných 165 procent. Pozdní mateřství a možnost otěhotnění v 52 letech se stává rostoucím trendem zejména ve vyspělých zemích, jako je USA či západní Evropa. Pravděpodobnost otěhotnění po 50, tedy v době, kdy už vaječníky pracují na minimum, je spíše zázrak. Pokud se zadaří, tak s přibývajícím věkem ženy většinou rostou zdravotní těhotenská rizika, a to jak pro matku, tak pro plod. Současně porod v tomto věku má svá specifika a zvýšená rizika. Mezi nejčastější rizika u starších matek patří riziko potratu, mimoděložního těhotenství, genetických abnormalit plodu či předčasného porodu.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,chtrla bych jsem zeptat 28.2.2018 do 4.3.jsem měla menstruací další menstruací jsem měla mít 28.3.ale tu už jsem nedostala..Udělala jsem jsi těhotenský test a vyšel mi pozitivní,kdy jsem mohla otěhotnět..? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K otěhotnění došlo v týdnu od 20. do 28. března.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Co znamená bílý hlen po ovulaci

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Je-li hlen takzvaně plodný, spermie v něm mohou žít až 5 dnů. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Není-li vylučována žádný hlen, spermie přežijí jen několik hodin.

Hustý bílý výtok bývá poovulační a jde o fyziologický stav.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem VYPOCET OVULACNICH DNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Ulicna.

Dobry den,chcela by som sa opytat jak si mam vypocitat ovul.dni.Uz som to skusala a neviem ci spravne,zadala moj cyklus co je prvy den menstruacie az po zaciatok druhej menstruacie ...t.j.ten cyklus.Vysledok bol ,ze som to premarnila o 48 dni.Pocitam to dobre? Dakujem a prajem pekny den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ovulace obvykle začíná šestnáctý až osmnáctý den od začátku cyklu. Problém je, že ne vždy se dá určit, kdy nastal začátek menstruačního cyklu. Proto nejlepší způsob, jak zjistit přesný den ovulace, je pomocí bazální teploty, kterou je třeba sledovat a měřit každý den ihned po probuzení. V den ovulace se teplota mírně zvýší. V ten den pak jste nejvíce plodná po dobu 24 hodin.
Výhodou je, že mužské spermie dokážou oplodnit vaše vajíčko i několik dní po pohlavním styku. Tím se plodná dobu trochu natáhne. Takže chcete-li otěhotnět, snažte se mít pohlavní styk každý den od třináctého dne po skončení předchozí menstruace a pokračujte v tom sedm dní. Tak si zajistíte, že se spermie určitě dostanou k vašemu vajíčku, když jste nejvíce plodná. Vše platí za předpokladu, že máte normální menstruační cyklus kolem 29 dnů. Menstruační cyklus je doba mezi začátky jednotlivých menstruací.

Zdroj: diskuze Vypocet ovulacnich dni

Utrogestan a ovulace

Před léčbou Utrogestanem je důležité monitorovat ovulaci, a to pomocí ovulačních testů nebo alespoň měřením bazální teploty. Utrogestan by měl být vždy užíván až po ovulaci. Předčasné nasazení Utrogestanu může teoreticky nepříznivě ovlivnit stav děložní sliznice.

Zdroj: Lék Utrogestan

Poradna

V naší poradně s názvem PAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gggg.

Chtěla bych se zeptat jestli v týdenní pauze můžu mít nechráněný sex. Ptám se jen pro jistotu, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V době mezi výměnou vaginálního kroužku nechráněný sex mít můžete, ale s rizikem otěhotnění.

Zdroj: diskuze Pauza

Výpočet plodných dnů – ovulace

Ovulace je odborný lékařský termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu. Pokud se během této cesty setká se spermií, dojde k jejich vzájemnému splynutí a oplodnění vajíčka. Vajíčko po ovulaci zaniká velmi rychle, může být oplodněno pouze v intervalu kratším než 24 hodin. Spermie si však v ženském těle mohou uchovat oplodňovací schopnost i po dobu 3–5 dnů. Součet životnosti spermií v těle ženy a životnosti vajíčka se nazývá takzvané plodné období. Celý menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní; některé ženy mají krvácení častější, zhruba po 21 dnech, jiné naopak méně časté, až po 35 dnech. Menstruační cyklus lze rozdělit do těchto 3 částí: folikulární fáze, ovulace a luteální fáze. Za plodné dny jsou považovány 3 dny před a 1 den po ovulaci. Plodné dny vycházejí ze skutečnosti, že mužské spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko je schopno oplodnění v průběhu 24hodin od uvolnění. Plodné dny se dají zjistit pomocí menstruačního kalendáře, do kterého si pravidelně zaznamenáváte bazální teplotu. Při plodných dnech dojde k vzestupu bazální teploty.

Zdroj: Plodné dny

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT SPERMATU MIMO TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho přežije sparma v kondomu? Dá se pak ještě použít k otěhotnení?
Děkuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Moravec.

jak dlouho přežije sperma v kondomu.je možné otěhotnět bez zasunutí penisu do pochvy ? děkuji

Zdroj: diskuze Život spermatu mimo tělo

Lze otěhotnět mimo plodné dny?

Otěhotnět mimo plodné dny je nemožné. Je třeba ale určit spolehlivě ony plodné dny, protože realita je občas úplně jiná než výpočty. A stačí málo, třeba stres, nemoc, a ovulace je posunutá. Proto pokud si žena není 100% jistá, kdy ovulovala, je metoda takzvaných plodných a neplodných dnů značně nejistá. Podle této metody se podařilo během 1 roku otěhotnět 20 % žen. Využívá zjištění, že žena může otěhotnět jen v některé dny během menstruačního cyklu. Je založena na omezené době životaschopnosti spermií a vajíčka. Po ovulaci je vajíčko bez oplození schopno přežít maximálně 72 hodin. Životnost spermií v těle ženy se odhaduje maximálně na 7 dní. Plodné období ženy by tedy mělo začínat sedm dní před ovulací a končit tři dny po ní. Spolehlivost metody není vysoká. Závisí na disciplinovanosti partnerů a na tom, s jakou přesností se podaří určit ovulaci. K jejímu přesnému určení se používá řada metod – kalendářová metoda, měření bazálních teplot, hlenová metoda, změny na děložním čípku, symptotermální metoda a stanovení ovulace pomocí krystalizace slin.

Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD A TĚHOTENSTVÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Kališová.

Může žena přít do iného stavu když je v přechodu? Poslední menstruaci jsem měla v loni na podzim.Toje už tak tři roky co mívam mestruaci dvakrát do roka.Děkují za brzkou otpovět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je-li přítomna menstruace, může stále dojít k otěhotnění. Doporučuji koupit těhotenský test a pokud vyjde pozitivně, tak situaci co nejdříve řešit se svým gynekologem.

Zdroj: diskuze Přechod a těhotenství v přechodu

Gynex a otěhotnění

Gynex je bioinformační přípravek se širokospektrálním regeneračním účinkem, který je vyroben podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance. Gynex ovlivňuje především dráhu početí. Gynex obsahuje fytohormony, což jsou látky podobné lidským hormonům. Jsou to především látky z rostlin a humáty, které mají estrogenní aktivitu a dokážou tělo detoxikovat od různých chemických látek, jako je například DDT. Gynex má rovněž velmi dobrý vliv na normální činnost ženských orgánů.

Zdroj: Gynex

Diskuze

V diskuzi DUKANOVA KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

žena váha 83kg výška 153cm

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dukanova kalkulačka

Cyclotest baby

Cyclotest baby je určen ženám, které nemohou otěhotnět. S pomocí tohoto minipočítače žena dokáže přesně určit své nejplodnější dny a zvýší tak možnost přirozeného otěhotnění.

Vyhody cyclotest baby:

  • cyclotest baby je počítač pro výpočet cyklu, který představuje nejvyšší úroveň techniky s integrovaným USB rozhraním a CD-čkem na přenos dat do osobního počítače, kde se tvoří Profil plodnosti
  • profil plodnosti může dodat cenné informace vašemu ošetřujícímu lékaři, a může pomoci objasnit, proč nemůžete otěhotnět
  • zvyšuje šanci na početí tím, že přesně určí plodné dny

Cyclotest baby se prodává za 189,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli je možný si nechat podvázat vaječníky. Mám dvě děti a další už bych nechtěla a jemi 25 let. V předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podvázání vaječníku je možné provést na základě doporučení od vašeho gynekologa, ale je k dispozici několik bezpečnějších postupů k zamezení otěhotnění. Určitě se o tom nejdříve pobavte se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Antiseptický účinek

Výjimečnost Pharmatexu spočívá v jeho antibakteriálním a antivirotickém efektu, kromě otěhotnění chrání i před několika pohlavně přenosnými chorobami, což vítají především ženy, které mívají sexuální styk s náhodným partnerem. Benzalkonium-chlorid účinkuje proti mnoha původcům patogenů, jako jsou chlamydie, trichomonády, kapavka, syfilis, cytomegalo virus, herpes virus a jiné. V in vitro studii, která sledovala 137 žen po dobu 6 měsíců, bylo zaznamenáno více než 42% snížení výskytu sexuálně přenosných nemocí než u žen, které Pharmatex nepoužívaly.

Zdroj: Pharmatex proti početí

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Cyclotest 2 plus

Cyclotest 2 plus je určen ženám, které se rády oddávají sexu, ale nechtějí otěhotnět. S pomocí minipočítače mohou přesně určit své dny nejvyššího rizika otěhotnění a zvolit na tuto dobu jiné sexuální praktiky, při kterých nedochází k výronu spermatu do vagíny.

Výhody cyclotestu 2 plus:

  • ušetří čas při zjišťování plodných a neplodných dní
  • dlouhodobé používání bez nežádoucích účinků, které jinak přináší užívání hormonální antikoncepce
  • cyclotest 2 plus je pro všechny ženy, které nechtějí anebo nemůžou užívat hormonální antikoncepci
  • spolehlivost srovnatelná s hormonální antikoncepcí
  • výhodná cena vzhledem k dlouhodobému používání, které je 5 až 10 let

Cyclotest 2 plus se prodává za 169,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest 2plus.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Kdy jsou plodné dny

Nejplodnější období, respektive plodné dny nastávají několik dní po ovulaci, tedy po uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Plodné dny představují poměrně krátké období mezi dvěma menstruacemi, kdy může žena otěhotnět. Obvykle mezi 13. až 14. dnem od prvního dne předcházející menstruace se zrající vajíčko uvolňuje z vaječníku. Tato fáze se nazývá ovulace. Vajíčko je zachyceno trychtýřovitým rozšířením vejcovodu a putuje směrem k děloze. Životnost vajíčka (zárodečné buňky matky) je relativně krátká. K jeho oplození musí dojít nejpozději do 17 hodin po ovulaci. Spermie (zárodečná buňka otce) má schopnost proniknout do vajíčka ještě zhruba 48 hodin po souloži. Vajíčko bývá oplodněno pouze jednou spermií. Spermie pronikají z pochvy velmi rychle, v děloze jsou již za několik desítek vteřin a do jedné hodiny po souloži bývají již na konci vejcovodu.

Plodné dny představují období, kdy je největší pravděpodobnost oplodnění vajíčka. Plodné dny si můžete vypočítat v domácím prostředí tak, že sledujete bazální teplotu (tělesnou teplotu v klidu), která se cyklicky mění během menstruačního cyklu. Plodné a neplodné dny lze také rozlišit pomocí ovulačních testů, jež jsou k dostání v lékárnách, nebo sledováním vzhledu poševního hlenu, který je během ovulace čirý, řidší a táhne se, kdežto během neplodných dnů je zakalený a hustý.

Zdroj: Plodné dny

Otěhotnění s epilepsií

Je možné, že pro vás bude obtížné otěhotnět. Ženy s epilepsií mívají méně dětí, jejich plodnost se pohybuje mezi 25 % a 33 %. Proč tomu tak je? Zde jsou některé možné důvody:

  • Ženy s epilepsií bývají častěji neplodné, protože se u nich častěji objevuje takzvaný polycystický ovariální syndrom.
  • Ženy s epilepsií obvykle mají nepravidelný menstruační cyklus, což rovněž snižuje možnost otěhotnění.
  • Ženy s epilepsií mohou mít menstruační cykly, které nepřinášejí vajíčka. Jedná se o takzvané anovulační cykly.
  • Některé léky na epilepsii mohou mít vliv na hladinu hormonů ve vaječníku, čímž ovlivní reprodukční funkci.
  • U žen s epilepsií se častěji objevují abnormality v hormonech, které se zapojují v těhotenství.

Pokud nemáte své záchvaty pod kontrolou, může to mít rovněž vliv na vaši plodnost. Odborníci říkají, že pokud má žena záchvat v době, kdy se její tělo připravuje na ovulaci, může být tento proces přerušen. Pokud již těhotná jste, je ještě důležitější, aby vaše záchvaty probíhaly kontrolovaně. Záchvaty během těhotenství mohou mít totiž vliv na zdraví vašeho dítěte (pád, přerušení přívodu kyslíku). Bohužel některé z nejčastěji používaných léků pro kontrolu záchvatů zvyšují riziko vrozených vad. Chcete-li snížit pravděpodobnost vrozených vad (zejména defekty neurální trubice), které mají vliv na mozek a míchu, měla byste před tím, než otěhotníte, užívat nejméně 0,4 mg kyseliny listové denně.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP