Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OZAŘOVÁNÍ PŘI RAKOVINĚ PRSU

OBSAH

Rakovina prsu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět rakovinu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna korbelová.

Dobrý den, jsem po rakovině prsu.Ukončená léčba ..operace,chemoterapie,ozařování, bioterapie - prosinec 2016. Nyní užívám Tamoxifen. V lázních jsem byla v lednu 2017.Prosím,mám ještě nárok na opkovanou lázeňskou péči? Zdravotní pojišťovnu mám Českou průmyslovou. Předem děkuji za odpověď. Korbelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po rakovině prsu je možné žádat o lázně. Do dvou let po ukončení léčby máte nárok na tři týdny komplexní lázeňské péče - ubytování i lázeňské procedury vám hradí zdravotní pojišťovna. O tom, jestli skutečně lázně dostanete uhrazené od své zdravotní pojišťovny, může rozhodnout jedině její posudkový lékař. Kladné rozhodnutí můžete posílit tím, že do návrhu na lázně přidáte písemné vyjádření vašeho onkologa, že lázeňskou péči ve vašem případě doporučuje. Návrh na lázně zpracovává váš praktický lékař, kontaktujte ho, až budete mít v ruce dobrozdání od svého onkologa. A jaké lázně si vybrat pro následnou léčbu / rekonvalescenci po rakovině prsu? Mezi lázně vhodné po rakovině prsu patří Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Luhačovice. Výhody a nevýhody jsou v zásadě finanční. Když si během pobytu budete chtít užít kávu a zákusek v cukrárně, popřípadě jít na nějakou kulturní akci, tak Karlovy Vary a Františkovy Lázně vás finančně vysají dokonale. Oproti tomu nízké náklady, klid a krásu nabízí především Luhačovice a pak i Mariánské Lázně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po onkologické operaci prsu

Jablka

„Jedno jablko denně ochrání proti rakovině“ - věřte, že se nejedná o pouhé rčení, ale o potvrzený fakt. Podle provedených vědeckých studií riziko vzniku nádoru u lidí, kteří konzumují jablka, je o několik procent nižší než u lidí, kteří jablka nekonzumují. Vědci pozorovali snížení rizika vzniku nádorových onemocnění v případě rakoviny ústní dutiny (cca 25 %), tlustého střeva (cca 20%), rakoviny prsu (18 %), dále rakoviny vaječníku, jícnu a rakoviny prostaty. Podle nejnovějších výzkumů látky obsažené ve slupce jablka (triterpenoidy) dokáží omezit růst nádorů či dokonce zabíjet nádorové buňky – prozatím jen v laboratorních podmínkách. Nejdůležitější částí je slupka jablka. Látky v ní obsažené působí hlavně na rakovinu prsu, jater a střeva. Vědci se však domnívají, že i konzumace celých syrových jablek může mít podobný protirakovinový účinek.

Zdroj: Potraviny v boji proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC VLIV NA RAKOVINU PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BOHUMILA.

Dobrý den, na jedné stránce jsem našla zcela rozdílné názory , že ostropestřec je nevhodný, vhodný při rakovině prsu. PROSÍM O KVALIFIKOVANÉ VYJÁDŘENÍ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostropestřec je populární léčivka a díky tomu je i intenzivně zkoumána. Prozatím jsou výzkumem potvrzeny léčebné účinky těchto nemocí:
- cirhóza
- diabetes druhého typu
- onemocnění ledvin vlivem diabetes mellitus
- chronická onemocnění jater

Z rostliny je důležitý bioflavonoid silymarin a jeho hlavní složka silibinin, který má výše uvedené léčivé účinky. Vliv silibininu na karcinom prsu se teprve zkoumá. Zatím se ví, že silibinin působí na rakovinné buňky MCF-7 a omezuje jejich růst. Dále silibinin zlepšuje odezvu na současnou chemoterapii. Při společném použití ultrafialového záření typu B a silibininu má toto záření silnější účinky. Výzkum dále ukázal, že silibinin posiluje buněčnou stěnu, a že dokáže stimulovat enzymy, jenž omezují vliv toxinů na tělo, a také že blokuje volné radikály. Kromě toho, některé ze složek silibininu můžou zvýšit účinnost chemoterapie proti ovariálním nádorovým buňkám prsu.

To je vše, co je zatím známo o účincích na rakovinu prsu a vyplývá z toho, že účinky jsou spíše pozitivní. Z obecného hlediska může ostropestřec nádor prsu negativně ovlivnit svým estrogenovým účinkem, stejně jako všechny ostatní nemoci citlivé na vysoký estrogen. Proto je důležité zůstat v kontaktu s lékařem a prodiskutovat s ním vhodnost této doplňkové léčby v konkrétním případě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vliv na rakovinu prsu

Následky ozařování prsu

Ozařování je většinou další fází léčby po prostém odstranění nádoru prsu. Léčba probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování. Čerstvý gel z aloe nanesený na postižená místa pomáhá ke zhojení kůže poškozené ozařováním.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Poradna

V naší poradně s názvem MARIÁNSKÉ LÁZNĚ PO RAKOVINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika nistorova.

prosim kdo mi poradi kam jit do lazni sem po operaci prsu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po prodělané rakovině prsu máte nárok na tři týdny bezplatných lázní, přičemž tento nárok můžete využít do dvou let od ukončení léčby. Do lázní je rozhodně vhodnější jet až rok po ukončení léčby. Nejlepší lázně po rakovině prsu jsou Luhačovice, Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské lázně. O umístění rozhodne vaše zdravotní pojišťovna. Největší zájem o lázně je v létě a naopak v zimě je v lázních volněji. Návrh na lázně vám napíše váš praktický lékař. Již v návrhu uveďte lázně, které preferujete i lázně náhradní a to, zda požadujete jednolůžkový pokoj. Návrh na lázeňskou péči schvaluje revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny a má na to maximálně 30 dnů od podání návrhu. Po té dostanete od pojišťovny zprávu, do kterých lázní byl váš návrh postoupen. Do lázní byste měla nastoupit nejpozději tři měsíce od podání návrhu. Takže chcete-li si užít lázně v létě, je na to třeba myslet už na jaře. I když dostane lázně od zdravotní pojišťovny zdarma, tak přesto budete platit pár korun za lázeňský poplatek asi 15 Kč za den, příplatek za jednolůžkový pokoj a nebo příplatek za nadstandardní ubytování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mariánské lázně po rakovine

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PO OPERACI PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Edlmann.

Žena má mít 30-40 ozáření po částečné operaci rakoviny prsu a limf uzliny kolik by bylo potřeba protonových ozáření?

děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování po operaci prsu

Délka ozařování prsu

Délka ozařování prsu je individuální. Ozařování probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování.

Ozařování nádoru je jednou z nejstarších onkologických léčebných technik. Působí na nádorové buňky tak, že zahynou nebo ztratí schopnost nekonečného množení. Dnes se využívá jako doplněk operace, a to zásadně po operaci, kdy se v prsou předpokládá minimum zbylých patologických buněk. V tom případě je efektivní. Nemůže však nikdy nahradit operaci, protože samo o sobě není schopné rakovinu vyléčit.

Radioterapie se indikuje:

  • po záchovných operacích (je-li odstraněna jen část prsu, zvyšuje se riziko recidivy);
  • u pokročilejších nádorů (u nádorů větších než 4–5 cm hrozí i po odstranění celého prsu znovuobjevení onemocnění na hrudní stěně);
  • vždy při zasažení podpažních uzlin;
  • ve specifických případech vyznačujících se vysokým rizikem návratu onemocnění.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Poradna

V naší poradně s názvem MARIÁNSKÉ LÁZNĚ PO RAKOVINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika nistorova.

dobri den p Cempirek dekuji vam za odpoved ale marne rekly ze nemam narok tak bych chtela poradit co stim mam delat moje tel cislo 606360288 predem dekuji nistorova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vám Avon Linka proti rakovině prsu. Je to bezplatná telefonní linka 800 180 880, kam se můžete anonymně obrátit o pomoc každý všední den od 9.00 do 19.00 hod.
Na lince s vámi budou hovořit zkušené laické terapeutky. Své dotazy odborného rázu můžete konzultovat se zkušenými onkology vždy ve středu od 16.00 do 19.00 nebo s psychology vždy v sudý pátek od 16.00 do 19.00 hod. Zavolejte a svěřte se jim - rádi vám pomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mariánské lázně po rakovine

Ozařování a alkohol

Alkohol zvyšuje u žen po rakovině prsu riziko vzniku nádoru v druhém prsu. Takové závěry přinesla studie amerických vědců. Lékaři zkoumali vliv rizikových faktorů na vznik rakoviny prsu u žen, u nichž se toto onemocnění v jednom prsu již objevilo. Ve své studii se zaměřili na působení kouření a alkoholu. Lékaři zkoumali, jaký vliv mají konzumace alkoholu a kouření cigaret na vznik rakoviny v druhém prsu. Zjistili, že riziko stoupá o 30 % u žen, které během svého života pily alkohol. Dlouhodobá konzumace se ukázala jako vysoce riziková pro vznik druhostranného (kontralaterálního) nádoru. U kouření se souvislost se vznikem dalšího nádoru neprokázala.

Vědci dodávají, že je třeba provést další studie, které upřesní podmínky, za kterých další rakovina prsu vzniká. Upozorňují na vliv genetiky, rasy a okolních vlivů. Alkohol však zůstává bezesporu významným rizikovým faktorem a právě u žen s proběhlou nebo probíhající rakovinou prsu by měla být jeho konzumace minimální.

Již dříve bylo zjištěno, že i mírné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu. Zajímavostí je, že mezi různými druhy alkoholu (vínem, pivem nebo koktejly) zřejmě neexistují rozdíly. Předpokládá se, že mechanismus spočívá v ovlivnění hladin a metabolismu hormonu estrogenu alkoholem. Riziko je v tomto smyslu dále umocněno například náhradní estrogenovou terapií u žen v přechodu. Ukazuje se, že i relativně malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny u žen. A u žen s rakovinou prsu navíc hrozí rozvoj dalšího nádoru prsu. Proto je nutné, aby byly ženy dobře informovány a mohly se zodpovědně rozhodnout, kolik alkoholu budou pít. Čím nižší bude množství konzumovaného alkoholu, tím nižší bude jejich riziko vzniku rakoviny.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Nežádoucí účinky

Radioterapie má v rámci komplexní léčby rakoviny prsu své nezastupitelné místo, protože prokazatelně snižuje výskyt návratu onemocnění po částečných výkonech na prsu a tím přímo ovlivňuje kvalitu dalšího života pacientek. Ozařování je ale prakticky vždy spojeno s nežádoucími účinky, které přicházejí časně. To jsou následky ozařování prsu, které se objevují během léčby a které nepředstavují zásadní problém, protože je lze předvídat a reagovat na ně. Pozdní nežádoucí účinky se objevují v průběhu měsíců a let a velmi pozdní nežádoucí účinky vznikají v horizontu desítek let. U pacientů s rakovinou prsu jsou zásadními nežádoucími účinky poškození srdce (kardiotoxicita), poškození plic (pneumotoxicita) a zvýšení rizika vzniku sekundárních nádorů.

V případě rakoviny v levém prsu přináší metoda ozařování vyšší riziko ozáření srdce z důvodu jeho anatomické blízkosti. Protonová terapie minimalizuje riziko ozáření tohoto důležitého orgánu a snižuje tak riziko vzniku vedlejších nežádoucích účinků na kardiovaskulární nebo dýchací systém. Kardiotoxicita se může projevit v horizontu několika let jako srdeční selhání, arytmie, hypertenze, srdeční infarkt a podobně.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Diskuze

V diskuzi OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Boková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem po rakovině prsu prošla jsem operací ,chemoterapií a ozařováním ted už v listopadu to budou 2roky co chodím na Zoladex ,když budem chtít mimčo s přítelem mohu otěhotnět,nemůže se nic stát.Děkuji Boková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olí.

Dobrý den jsem po rakovině prsu brala jsem zoladex a k tomu tamoxifen. Poslední injekce zoladekxu byla v dubnu a menstruace ještě nedorazila nemůžu bejt těhotná? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Otěhotnění

Brachyterapie

Kromě zevní radioterapie se při léčbě karcinomu prsu používá také brachyterapie, což je ozařování ze zářičů zavedených přímo do operovaného místa, do ložiska nádoru. Nevýhodou je, že jde vlastně o malý operační výkon, obrovskou výhodou je ale možnost aplikace velmi vysoké dávky záření přímo do oblasti nádoru bez rizika poškození okolí. Brachyterapie se používá po částečné operaci prsu. Záření se do prsu přivádí pomocí dutých jehel, výkon trvá řádově desítky minut a neopakuje se. Kosmetický efekt je lepší než při zevním ozařování.

Kontrola (ne)ozáření srdce je důležitou součástí tvorby ozařovacího plánu. Radioterapie se připravuje pomocí CT vyšetření, na kterém je dobře vidět umístění srdce. Díky němu lze záření zacílit tak, aby procházelo jen prsem a srdce co nejvíce minulo. U většiny žen v případě použití moderních urychlovačů je dávka záření v oblasti srdce tak malá, že nepředstavuje žádné riziko. U menší části je ale srdce blízko u prsu a část záření jím prochází. V takovém případě lze použít ozařování v nádechu, pomocí kterého se srdce opět dostane do bezpečné vzdálenosti. A protože se ozařuje pouze v nádechu, urychlovač se opakovaně vypíná a spouští. Nádech (polohu hrudníku) kontroluje speciální snímací zařízení položené na hrudníku.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jsem po rakovině prsu,dva roky,teď se lečim zánětem močových cest,užívám antibiotika Biseptol,chtěla jsem se zeptat zda vadí při užívání antibiotik,domácí úklid jako ke vytírání apd.DěkujiP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při uźívání antibiotik Biseptol můžete vykonávat domácí práce do té míry, do které vám to umožní váš aktuální stav a bolesti, které zánět močových cest doprovázejí. Antibiotika Biseptol nejsou citlivá na vykonávání fyzické zátěže, můžete s nimi i cvičit. Jediné, co vás může omezovat je průběh onemocnění.
Na co si ale dejte pozor, je alkohol. Antibiotika Biseptol zaměstnávají játra a proto se nesmí s těmito antibiotiky pít žádný alkohol, který taktéž zaměstnává játra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika

Olivy a olivový olej

Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.

Zdroj: Potraviny v boji proti rakovině

Karcinom prsu – foto metastáz

Tady je možné vidět fotografie znázorňující metastáze karcinomu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Dobrý den,prosím o informace o této nemoci. Letos v lednu mě byl diag.nádor prsu.mám za sebou 5 chemoterapií s tím že operace pro velikost není zatím možná. Při nukleárním vyšetření kosí,mám nález metastáze na páteř.obratlech a žebrech. Co mě čeká ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lidka.

Jsem po rakovině prsu rok 2000 a podruhé rok 2015 prso bylo odbrané celé,,Mohou se mi objevit metastaze mozku? Stane se mi , že se někdy motám ,,ale jinak jsem v pohodě..děkuji

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu

Při pátrání po příčinách rakovinu prsu byly odhaleny tyto některé faktory, které zvyšují riziko, že v prsu dojde k nádorovému bujení. Všechny známé rizikové faktory dohromady vysvětlují pouze malý zlomek všech onemocnění.

Hlavní faktory vzniku nádoru prsu:

  • Nádor prsu vyvolá nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nádor prsu je pravděpodobný, když se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta.
  • Nádor prsu předchází hmatné změny ve tkáni prsu.
  • Rakovinu prsu urychlí genetické mutace.
  • Při přechodu jsou nejčastěji identifikovány nové případy nádoru prsu.
  • Ozáření prsu může podpořit vznik rakoviny prsu.
  • Denzita prsní tkáně - takzvaná absorpce rentgenového záření napomáhá ke vzniku nádoru v prsu.
  • Nadváha či obezita po přechodu a nedostatek pohybu přispějí ke vzniku nádoru prsu.
  • Vystavení organizmu chemickým látkám urychlí zhoubné bujení v prsu.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Jak probíhá ozařování

Ozařování bohužel nepoškozuje jen nádorové buňky, ale také okolní zdravou tkáň, a proto je extrémně náročné na přesnost. Aby byla radioterapie bezpečná, musí být dodržen stanovený postup, jehož neopominutelnou součástí je precizní příprava před ozařováním, díky níž se minimalizuje množství zasažených zdravých buněk.

Lokalizace pacientky a přístroje

V prvním kroku se nastaví vhodná poloha ozařovacího přístroje vzhledem k poloze pacientky. Poloha pacientky musí být fixovaná (používají se různé pomůcky) a reprodukovatelná, to znamená pro každé jednotlivé ozařování vždy stejná. K lokalizaci ozařovacího přístroje se používá simulátor, který věrně napodobuje skutečný přístroj a umožňuje nastavit podmínky pro správné zaměření ozařování. Výstupem jsou značky zakreslené na tělo pacientky.

Lokalizační CT

Druhým krokem je lokalizační vyšetření počítačovým tomografem. Nejprve se zhotoví snímky hrudní stěny či prsu v ozařovací poloze a potom podle nich lékař na speciálním počítači zakreslí cíl a fyzik spočítá rozložení ozařovacích polí a ozařovací časy.

Simulace ozařování

Poslední přípravnou procedurou je „ozáření nanečisto“, tedy pomocí simulátoru. Cílem je kontrola správnosti výpočtu a zakreslení definitivních značek, podle nichž se ozařuje.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Alkohol při ozařování

Při ozařování se doporučuje konzumace antioxidantů, které obsahuji i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství. Tvrdý alkohol se nedoporučuje.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Nežit na prsu

Nežit na prsu je velmi bolestivou záležitostí. U žen se může vyskytovat zvláště v období menstruace, kdy je imunita mírně oslabena.

Příčiny

Nežit na prsu se objevuje zejména u jedinců, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém. Bakterie pak mohou snadněji pronikat.

Příznaky

V oblasti prsu dochází k zanícení a bolestivosti kůže, kde vyrůstá chloupek. Vytvoří se červený uzlíček, ve kterém se po čase začne tvořit hnis. Postižená část kůže vyzařuje teplo, což potvrzuje probíhající zánět v kůži.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na prsu.

Synonyma k nežitu: bolák, vřed.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Dědičnost

Dědičná forma nádorů prsu je časté onemocnění. Výskyt dvou a více pacientek s nádorem prsu v přímé příbuzenské linii (například matka a dcera nebo dvě sestry, obzvláště pokud alespoň jedna z nich onemocněla před 50. rokem věku) by měl být alarmujícím signálem, že by se mohlo jednat o dědičnou dispozici. Téměř s jistotou je možné diagnostikovat dědičnou formu u pacientky s typem nádoru prsu. Jejich dědičná forma je u většiny případů způsobena mutací jednoho ze dvou genů, BRCA1 nebo BRCA2 (zkratka z anglického breast cancer – nádor prsu).

Zdroj: Karcinom prsu

Průběh ozařování

Množství záření potřebné ke zničení nádorových buněk se rozdělí do jednotlivých dávek, takzvaných frakcí. Tím se ozařování stává pro pacientku snesitelnějším a zároveň se snižuje pravděpodobnost pozdních změn po ozáření.

Jednotlivé dávky se pacientce aplikují pětkrát týdně (v pracovní dny), a to po dobu pěti až sedmi týdnů (podle druhu operace, velikosti nádoru a dalších faktorů). Celá procedura je nebolestivá. Radioterapie je nejpřísněji kontrolovanou léčebnou metodou v medicíně vůbec. Paprsky jsou cíleny přesně na místo určení a dávka v okolí ozařované oblasti prudce klesá – pár centimetrů od ní je už zanedbatelná. Pravděpodobnost celkového poškození organismu zářením je při dodržení předepsaného postupu nulová a dodržování všech kroků je zajištěno systémem vícestupňové kontroly. Každé pracoviště provozující radioterapii je pod permanentním dohledem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP