Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PACHUT V KRKU

OBSAH

Příčiny mastné chuti v ústech

Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:

  • Překyselení,
  • Refluxní choroba jícnu GERD,
  • Infekce horních cest dýchacích,
  • Zánět dutin,
  • Jaterní poruchy,
  • Nemoci zubů,
  • Hormonální poruchy,
  • Užívání některých léků,
  • Psychologické poruchy.

Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ A SKLIZENÉM ČESNEKU, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kuchyňka .

Sousedka nám polila schválně česnekové palice při sušení.
Česnek začala plesnivět, ne všechen, ostatní paličky mají pachuť plísně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lali.ja.

Zdravím, máte asi dobrou sousedku jako mám já, stříká mi na keře, které jsou u mě, tedy na mém pozemku nějakým jedem, větvičky jsou na koncích černé, ohnuté a bez života, rostliny mi po dvou letech hynou. Nevím, co s ní. S babou zlou. Na to, abych postavila plný plot nemám peníze a s předchozími sousedy to bylo OK, nic se nemuselo řešit. Jednou ten česnek oželíte, ale co dál? Zákony jsou na takové lidi krátké.

Zdroj: diskuze Plíseň a sklizeném česneku,

Příznaky

Tonsilové krusty nemusí způsobovat žádné příznaky nebo mohou způsobit zápach z úst nebo bolest při polykání.

Tonsilové krusty se vyskytují častěji u dospívajících než u dospělých nebo malých dětí. Malé mandlové krusty nezpůsobují žádné znatelné příznaky a i když jsou velké, mohou být náhodně objeveny pouze na rentgenu nebo CT.

Mezi další příznaky patří zhoršená chuť, ucpané hrdlo, záchvaty kašle a dušení.

Velké krusty mohou způsobit mnoho příznaků včetně častého zápachu z úst, který často doprovází infekci mandlí, bolest v krku, pachuť v zadní části krku, potíže s polykáním, bolest ucha a oteklé mandle. Souvislost mezi krustami a zápachem z úst se vyskytuje u pacientů s určitým typem recidivující tonzilitidy. Mezi těmi, kteří mají špatný dech, mělo 75 % z nich krusty na mandlích, zatímco pouze 6 % lidí s normálním dechem mělo mandle zasažené krustami. Dalším častým příznakem je také pocit cizího tělesa v zadní části krku. Jakoby byly nějaké hrbolky vzadu na jazyku.

Zdroj: Krusty v krku

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi OMEGA MARINE FORTE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jelikož moc nejím ryby, nebo teda skoro vůbec, je pro mě užívání Omegamarine forte jediným zdrojem omega kyselin. A myslím, že na sobě pociťuji výsledky. Hlavně mně vyhovuje forma kapsle, že nemusím polykat ten hnusný rybí tuk, jak si pamatuju z dětství.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Už pár měsíců beru omegu od www.naturamed.cz a zatím fakt super. Ryby nejím, smrdí mi. Tohle nemá žádnou pachuť. Jsou to malinké kapsle, které se snadno zapijí vodou. Hodně sem trpěla na zácpu, a po užívání omegy už tyhle problémy nemám.

Zdroj: diskuze Omega marine forte diskuze

Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Domácí ústní voda recept

Čerstvá šťáva z máty se smíchá se šťávou z limetky a přidá se několik kapek umělého sladidla. Vše se dobře promíchá a pak se to zalije 40% vodkou. Takto připravená ústní voda se kloktá a cedí mezi zuby po dobu 3 minut a pak se vyplivne.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ TEČKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Mám bílé tečky v krku , v krku mě bolí jen někdy, hlavně po ránu a přes den dobrý.
V prosinci jsem měla faringitidu, užívala jsem penicilín. Nemůže to být opět, ale v krku mě nebolí jako v prosinci.
Děkuji předem za Vaši odpověď
Iveta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé tečky v krku

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVÁ DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fiala.

Dobrý den,

hledám alternativu k běžné chemii na snižování PH v keramickém bazénu se slanou vodou.

Aktuálně používám www.chlorito.cz/ph-m… co je pokud se nepletu na bázi kyseliny sírové.

Postupně v průběhu sezóny "cítím" v hlubší části "pachuť" která je pravdě podobně způsobená právě zmíněným PH-.

Můžu skutečně používat kyselinu citrónovou ke snížení pH bez nějakých vedlejších "efektů"? Chápu to tak, že je šetrnější ke kůži než sírová?

Děkuji předem,
TF

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronová do bazénu

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Vyšetření při mastné chuti v ústech

  • Zubní vyšetření.
  • Krevní test pro studium jaterních enzymů.
  • Kompletní krevní obraz k vyloučení anémie.
  • Krevní odběr ke zjištění koncentrace cholesterolu.
  • Krevní odběr ke zjištění hladiny cukru v krvi.
  • Krevní odběr ke zjištění koncentrace kyseliny močové pro vyloučení dny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP