Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁLENÍ JAZYKA A ÚSTNÍ DUTINY

OBSAH

Rakovina dutiny ústní je souhrnný název pro nádory, které se vyskytují v dutině ústní. Riziko vzniku je vyšší u mužů nad 40 let a souvisí převážně s takovými faktory, jako je kouření více než 30 cigaret denně a nadměrné pití alkoholu. Dále se tento druh rakoviny vyskytuje také u lidí, kteří žvýkají tabák. O rakovině dutiny ústní se dříve mluvilo především u mužů, kteří kouřili dýmky, ale u nádorů slinných žláz se spojitost s těmito neřestmi doposud nepotvrdila.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Změňte produkty a návyky dentální hygieny

Produkty pro zdraví ústní dutiny, včetně zubní pasty a ústní vody, mohou dráždit sliznici úst a být také důvodem k pálení jazyka.

Je vhodné používat zubní pastu bez chuti, která je vhodná pro citlivé zuby a omezit používání ústní vody.

Zastavení nevědomých návyků, jako je kousání do špičky jazyka, může často také způsobit nepříjemné pálení.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Zánět jazyka

Zánět vzniká jako důsledek mechanického dráždění zubními protézami, ostrými okraji zubů, zubním kamenem, při přecitlivělosti na protetické materiály, ústní vody, léky. Příčinou je také nedostatek vitamínů B, nedostatek železa, cukrovka. Ačkoliv jsou na jazyku minimální změny, postižený pociťuje pálení na hrotu a po okrajích jazyka. Někdy se objevuje i porucha chuti. Důležité je odstranění příčin onemocnění, zvýšená hygiena dutiny ústní, pomáhají výplachy heřmánkovým nebo třezalkovým odvarem. Alergicky zánět se léčí protialergickou léčbou. Podávají se antihistaminika, kortikoidy. Zánět jazyka se projevuje řezáním, pálením, necitlivostí a bolestí.

Zdroj: Bolest jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
Od dětství mám na jazyku samou ryhu, jak porezany, i kraje jazyka,nikdy mi nikdo nedokázal vysvetlit proč a z čeho to mám,samozřejmě čím sem starší je to o něco horší.Děkuji za odpověď .
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Současná medicína zatím nezná příčinu vytvoření hlubokých rýh na jazyku a proto vám to ani nemohl nikdo vysvětlit. Popraskaný jazyk je to genetická varianta lidského vývoje, která je z lékařského hlediska neškodná a takto vytvarovaný jazyk není nijak nemocný. Občas se může vyskytnout problém se zápachem z úst, což vyřeší důkladnější čištění povrchu jazyka zubním kartáčkem. Zde jsou fotografie, abychom se ujistili, že se bavíme o stejné věci www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dutiny ústní

Rakovina dutiny ústní

Bolest úst, která nepřechází. Nevysvětlitelná necitlivost obličeje, úst nebo krku. Problémy se žvýkáním, mluvením nebo polykáním. To jsou příznaky rakoviny dutiny ústní. Příčinou vzniku je kouření nebo používání bezdýmného tabáku. Další příčinou je konzumace alkoholu, dlouhodobé vystavování se slunečnímu záření a rodinná anamnéza rakoviny. Rakovina ústní dutiny byla také spojena s lidským papilomavirem neboli HPV.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o rakovině jazyka.

Foto rakoviny dutiny ústní

Zde je několik fotografií, na kterých jsou viditelné projevy rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, víte začínám mít strach,že by to mohla být rakovina dutiny ústní,nebo jazyka,jelikož mě pořád bolí v krku a jsem pořád nachlazen a ten červený bolák na špičce je viditelnější. Vzadu na straně se mi dělají nějáké vředy,nebo tak něco a jsou vidět na jazyku fialové žíly čím dál víc. Často vysmrkávám krvavý hlen. Na střední škole jsou kouřil a pak i práci,ale pak jsem přestal. No a víte ústní hygienu jsem zanedbával dlouhodobě kvůli pocitu na zvracení ze zubní pasty, takže 27.Února jdu na zubní kliniku a uvidím jak dopadnu. Je možné,že by ejakulace vlastního sperma do úst se špatnou hygienou mohla vyvolat rakovinu ústní dutiny či jazyka?
Děkuji Vám za Váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ejakulace vlastního sperma do úst nevyvolá rakovinu ústní dutiny ani jazyka? Sperma je nositelem zárodku nového života a není pro lidský organismus nijak nebezpečné. Špatná ústní hygiena může vytvořit příhodné podmínky pro vznik různých bakteriálních nákaz, které později mohou vést ke vzniku nádoru. Zkušený zubař rakovinu pozná, takže je opravdu dobře, že jdete na zubní. Tam vám všechno v ústech prohlédnou a přesně budete vědět na čem jste. Možná, že to bude jen obyčejná kandidóza jazyka, kterou jednoduše vyléčíte podle doporučení lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Příčiny pálení jazyka

Příčinou pálení jazyka může být rovněž aftózní stomatitida, nebo poranění sliznice jazyka mechanicky, termicky či chemicky. Většina těchto příznaků zmizí v podstatě i bez léčení sama. Pokud potíže přetrvávají, je vhodné si zajistit kontrolu u zubního lékaře.

Zdroj: Zánět jazyka

Bolest jazyka na boku

Bolest jazyka po okrajích může být způsobena aftózní stomatitidou. Na jazyku se afty vyskytují na jeho hraně a na straně. Můžete zkusit místně aplikovat například Mundisal nebo Aloclair gel (volně prodejný). K dezinfekci dutiny ústní můžete používat Tamtum verde.

Zdroj: Zánět jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Poradna

V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní mykóza

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Pálí mě již druhý den jazyk nevím čím to je! Mám rymu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa Krivčíková.

Dobrý večer, mám pálení jazyka a jdu s tím k lekarce

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Bolest na špičce jazyka

Bolest na špičce jazyka může ukazovat na aftózní zánět. Afty jsou nepříjemné a bolestivé vřídky v ústech, které mohou krátkodobě způsobit i potíže při konzumaci jídla a pití. Tyto malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem se vyskytují na jazyku, dásních, patře a způsobují pálení, řezání, bolest při jídle.

Příčin vzniku aft je několik, například snížená imunita, stres, podráždění a poranění i v důsledku dráždivých potravin (pomeranče, slané lupínky, ostrá jídla a podobně) až po dentální zákroky.

Pomoci mohou některé vitamínové doplňky stravy a léčivé přípravky. Důležitý je vitamín B (B-komplex) a vitamín C, který napomáhá hojení podrážděné sliznice, účinné jsou také bylinné tablety. K prevenci patří pečlivá a pravidelná hygiena ústní dutiny, opatrné čištění zubů a bylinné výplachy.

Zdroj: Zánět jazyka

Bolest jazyka u dětí

Bolest jazyka u dětí může mít několik příčin. Může jít o nedostatek vitamínů nebo o infekci v dutině ústní a krku. Příčinou bolesti mohou být afty, kousnutí do jazyka nebo drobná poranění na sliznici jazyka od hraček, cizích předmětů anebo potravin. Neopomenutelnou příčinou bolesti jazyka u dětí může být alergická reakce, kousnutí hmyzem nebo nedostatek tekutin.

Zdroj: Bolest jazyka

Léčba zánětu jazyka

Důležitá je diagnostika prostřednictvím anamnézy, klinických a pomocných vyšetření.

Upřednostňuje se:

  • nedráždivá měkká strava;
  • výplachy úst heřmánkovým nebo třezalkovým odvarem, potírání jazyka borax-glycerinem, bikarbonátem, peroxidem vodíku – podle konkrétní formy naordinuje stomatolog nebo ošetřující lékař;
  • zvýšená hygiena dutiny ústní.

Obecně se glositida léčí podle konkrétního druhu zánětu, léčbu ordinuje stomatolog a v případě celkových onemocnění i jiný specialista. U alergické glositidy se podávají antihistaminika, u těžších forem kortikoidy. Pokud je stav vážný, vyžaduje hospitalizaci pacienta až do odeznění příznaků alergické reakce. Důležité je zjištění alergenu a následně jeho vyloučení. U abscesu je nutné chirurgické ošetření v podobě vypuštění exsudátu, většinou se podávají antibiotika.

Zdroj: Zánět jazyka

Diagnostika rakoviny jazyka

Diagnostika nádoru jazyka probíhá v několika stupních. Nejdříve lékař provede anamnézu – bude se například ptát na to, kdy si pacient poprvé všiml útvaru na jazyku, zda se útvar nějak měnil, jaké má doprovodné obtíže a podobně. Potom bude následovat vyšetření dutiny ústní pohledem, případně pohmatem. Na závěr se provádějí doplňující vyšetření, z nichž nejčastější je takzvaná diagnostická excize, kdy lékař odebere skalpelem vzorek tkáně. Tento vzorek je odeslán na histopatologické vyšetření. Výsledky bývají známy během týdne. K upřesnění výsledků se využívá počítačová tomografie, magnetická rezonance, ultrazvuk, počítačová emisní tomografie, vyšetření rentgenové nebo scintigrafické. Často se kombinuje několik vyšetřovacích metod zároveň.

Zdroj: Rakovina jazyka

Spálený jazyk od cigaret

Existují pacienti s příznaky pálení jazyka, kteří jen nedávali pozor a pili příliš horkou kávu. Pocit pálení jazyka pak není způsoben onemocněním BMS.

Kromě toho mohou citlivé nervy dráždit různé další chemikálie: Příkladem toho je konzumace ananasu nebo kouření cigaret a dalších produktů obsahujících nikotin. V zásadě se toho nemusíte moc bát. Tělo reaguje přirozenými obrannými reakcemi na neznámé látky a vysílá vám signály, že něco není v pořádku.

Tato reakce může trvat až několik hodin. Zpravidla není nutná žádná léčba a bolest velmi rychle mizí.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Spinocelulární karcinom dutiny ústní

Spinocelulární karcinom dutiny ústní patří k poměrně široké skupině dlaždicobuněčných nádorů v oblasti hlavy a krku (head and neck squamous cell carcinoma – HNSCC). Ústní dutina obsahuje přední 2/3 jazyka, spodinu ústní, tvářové sliznice, zubní lůžka, tvrdé patro a oblast směrem dozadu za zuby moudrosti. Výskyt v této lokalizaci se zvyšuje po 40. roce, se zvýšeným výskytem kolem 60. roku věku. Mezi hlavní faktory patří kouření, alkohol, nedostatečná ústní hygiena a dlouhodobé dráždění dutiny ústní vadným chrupem.

Příznaky

V časných stadiích je spinocelulární karcinom dutiny ústní bez příznaků. V dalším průběhu je nejčastějším projevem bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé čili zvětšené, a to na krku, pod dolní čelistí a pod ušima.

Obrázky

Takto vypadá spinocelulární karcinom dutiny ústní.

Léčba

Léčba je chirurgická nebo pomocí ozařování. V pokročilých fázích se využívá i kombinace těchto metod. Pokud jsou postiženy i uzliny, vyoperují se nebo ozáří také, podle toho, jakou lékaři zvolili taktiku na primární nádor. Nezbytnou součástí léčby je rovněž tišení bolesti, která bývá u rakoviny jazyka značně nepříjemná a zatěžující.

Prognóza

Průběh nemoci a šance na vyléčení jsou u rakoviny dutiny ústní horší. Může za to počáteční bezpříznakové stadium, kdy pacient nepřijde k lékaři, protože ještě nemá žádné potíže. A mnohé alkoholiky, kteří mohou být například bezdomovci, nepřivedou často k lékaři ani již začínající známky nemoci. Šance na vyléčení se pak značně snižují.

Obecně platí, že předcházet rakovině dutiny ústní můžete pomocí pravidelných preventivních prohlídek u zubního lékaře, který včas odhalí případné změny v ústech.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP