Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁLENÍ MEZI LOPATKAMI

OBSAH

Příznaky pálení žáhy

Pálení žáhy, které je způsobeno návratem, tedy zpětným tokem kyselého obsahu žaludku do jícnu, může každý vnímat nebo pociťovat jinak. Pálení žáhy je nejběžnějším příznakem překyselení žaludku, nebo návratu kyselého obsahu žaludku do jícnu způsobeného nedovřeným svěračem (svalem) mezi jícnem a žaludkem.

K pálení žáhy může dojít ihned po jídle, ale ani to není vždy pravidlem. Postihuje více než 1/3 dospělé populace a tento podíl neustále roste. Příčinou je například hektický životní styl, nevhodné stravovací návyky, stres, kouření a dietní chyby.

Pálení žáhy je individuální a může trvat několik minut nebo několik hodin.

Zdroj: Jak na pálení žáhy

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je mi 71 let. V 25.létech jsem utrpěl vysunutí plotýnky v dolní části páteře. Neustále trpím bolesti v zádech při větši námaze. Nyni často trpím bolwsti v horni části mezi lopatkami.
Ale mou hlavni části, čím se chci dotázat je neustále svěděni zád a ráno dlouho trpím při probouzení mravenčení hornich končetin - až pálení rukou. Toto pálení a mravenčení během dne odezní, ale svědění neustává.
Také ještě podotýkám, že pokuď otočím hlavou směrem na levou stranu nahoru, po chvilce začiná mravenčení i na levé straně krku.
Prosím, můžete mi nějak poradit co s tím? Děkuji a hezký den. St. Zd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Dne 12.11.20 v 16.53 hod. jsem odeslal svůj dotaz na mravenčení v rukou. Zatím nemám žádnou odpověď. Platí tato stránka dál? Děkuji za odpověď. St.Zd.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a lexaurin

Bolest mezi lopatkami v těhotenství

Oblast hrudní páteře a žeber se ve vyšším stadiu těhotenství považuje za rizikovou oblast. Bolesti mezi lopatkami vyvolává váha zvětšujícího se poprsí a nošení rostoucího plodu, který může tlačit na páteř. Doporučuje se návštěva fyzioterapeuta, jenž zhodnotí problém a doporučí cvičení.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZLUCNIKU A HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den mám k vám dotaz už asi po za poslech 10 dní mám po 4 bolesti na hrudi a mezi lopatkama to jsou bolesti takové že má s toho zimnici a s te velke bolesti i zvracim.nemuzu ani ležet a ani sedět nic jak to bolí a bolí me i jakoby v oblastí zlucniku.mam i kameny v žlučník ulékaře jsem byla a řekl mi že ty bolesti mám od páteře ale nezdá se mi to.myslite tento může být vážně jen od té páteře?děkuji za vaši odpověď s pozdravem Simona Valčuhová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám lékař vyšetřil žlučník a nenašel příčinu, tak budete muset k ortopédovi. Bolest na hrudníku mezi lopatkami může souviset s páteří. Léčba je většinou formou rehabilitace a změnou zažitých zvyklostí, které vedly k těmto bolestem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zlucniku a hrudi

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi PALENÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Mně na pálení očí pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Marková.

V tomhle vám můžu poradit z vlastní zkušenosti :-) Když jsem koukala na telku tak běžela reklama na Ocutein Brillant od Da Vinci Academia , no koupila jsem to jelikož i známá si to chválila a chválím si to taky. Co jsem se dočetla tak má nejvíce luteinu na trhu 25mg a moje oči nejsou právě tak unavené a červené jak píšete vy.

Zdroj: diskuze Pálení očí

Bolest mezi lopatkami po jídle

Bolest mezi lopatkami po jídle může signalizovat žlučníkový záchvat. Při žlučníkovém záchvatu (biliární kolice) je nemocný také bledý a opocený. Bolest bývá velmi krutá. Vzniká většinou náhle po dietní chybě, vychází z pravého nadbřišku (pod pravým žeberním obloukem), odkud se šíří do okolí a vystřeluje do oblasti lopatek. Bolest trvá 15 minut až 3 hodiny a během ní pacient nemůže najít žádnou úlevovou polohu. Záchvatu často předchází konzumace tučných jídel (kachna, řízky, majonézové saláty a podobně). Provokujícím momentem může být i fyzická námaha, prochladnutí a rozrušení. Záchvaty při nemocech žlučníku (kamenech, zánětech) se obvykle objevují dvakrát do roka. Bolest mezi lopatkami je typická pro vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Spíše než v pásovém oparu hledejte příčinu ve svém pohybovém aparátu. S jejím odhalením vám pomůže lékař ortoped. Cilený léčebný tělocvik vám pak uleví od těchto bolestí. Navíc si při něm zformujete tělo a budete pak vypadat mladší a krásnější.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Také na to trpím. Když jsem oslabená napadá mi to sedací nerv. Nejdřív na jedné straně a po týdnu to přejde na jedné straně a začne na straně druhé. Popřípadě mi napadne i nervy mezi lopatkami. Mažu Dolgitem a trvá to cca 14 dní. Pokud nemažu je to na dlouho. Kamarádka měla to samé. Nemazala a zrvalo to dva měsíce.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Prevence

Prostým bolestem zad lze předcházet dodržováním režimových opatření a pravidelným prováděním cviků na bolest mezi lopatkami.

Základní doporučení:

  • Svaly jsou důležité pro správnou funkci páteře, proto posilujte svalový korzet například tréninkem v posilovně.
  • Pro správné držení těla choďte na speciální cvičení, například na pilates. Toto cvičení posiluje hluboce uložené svalové skupiny v takzvaném jádru těla.
  • V posteli trávíte třetinu života, zvolte proto vhodnou matraci (nejlépe zdravotní), která bude odpovídat vaší hmotnosti a výšce postavy.
  • Pokud máte sedavé zaměstnání, věnujte pozornost správnému nastavení výšky psacího stolu a stolu s počítačem.
  • Zvolte odpovídající pracovní židli a správně ji nastavte. Občas vložte mezi záda a opěradlo židle malý nafukovací balónek nebo seďte na powerballu.
  • Občas vyměňte pracovní židli za velký nafukovací míč či „klekačku“.
  • Při sedavém zaměstnání si dělejte pravidelné přestávky a protahujte se třeba na nafukovacím míči.
  • Zvedejte břemena opatrně, nejlépe z kleku. Předejdete tak přetížení hrudní páteře.
  • Trénujte správné držení těla: choďte denně 10 minut s knížkou na hlavě.
  • Pokud máte nadváhu, pokuste se zhubnout.

A jaká doporučení na odstranění bolesti mezi lopatkami a nevolnosti máte vy? Podělte se o své poznatky.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Léčba

Jestliže bolesti trvají delší dobu nebo jsou neobvykle silné, je lékařské vyšetření nepostradatelné. K důležitým informacím, jež lékař potřebuje znát, se řadí údaje o již známých nemocech pacienta a jeho blízké rodiny, o okolnostech vzniku bolesti, o charakteru bolesti (kam bolest vystřeluje a podobně). Rovněž bychom měli zmínit jakékoliv další příznaky, zejména dušnost, bolest na hrudi, nauzeu, motání hlavy. Odběry krve, konkrétně vyšetření srdečních enzymů lze využít k vyloučení postižení srdečního svalu a s jistou mírou opatrnosti lze využít i vyšetření D-dimerů k vyloučení plicní embolie. Součástí celkového vyšetření by mělo být provedení EKG a rentgenu plic a hrudní páteře. Při podezření, že se příčina obtíží nachází v trávicí soustavě, lze provést endoskopické vyšetření. Existuje-li podezření na nervosvalovou příčinu obtíží, je vhodné zajistit vyšetření neurologem anebo rehabilitačním lékařem a pak navrhnout adekvátní léčbu.

Léčba bolesti mezi lopatkami a nevolnosti vždy závisí na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Dobrý den, užívám na npc zolpiden mylan a k tomu jsem začala užívat na noc
Trittico 75 mg. Zdravotní potíže se zhoršily,mám pálení nohou a pálení v břiše.
Může to být způsobeno užíváním trittica?

Děkuji s pozdtavem Z. Olivová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zolpidem i Trittico mají své nežádoucí účinky, ale ani u jednoho léku se netýkají pocitu pálení v nohou a v břiše. Můžete ale vyzkoušet, zda-li po krátké pauze bez Trittica tyto nepříjemné pocity ustanou. Zkuste Trittico vysadit na jeden týden a zhodnoťte výskedek. Poté kontaktujte lékaře a seznamte ho s výsledky svého testu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Pálení na hrudi v těhotenství

Velmi časté bývá například pálení na hrudi v těhotenství spojené s postižením svalů nebo nervů – nazývá se muskuloskeletální. Na hrudi se projevuje i pálení související s refluxem, tedy nežádoucím vzlínáním žaludečních šťáv do jícnu, jemuž se lidově říká pálení žáhy. Další možností jsou pocity pálení způsobené různými záněty, například infekcemi dýchacích cest. Existuje také řada stavů, které se označují jako psychogenní, kdy si pacient sám vsugeruje, že jej něco trápí. Pociťované pálení na hrudi pak nemá žádnou zjistitelnou organickou příčinu.

Mnoho žen se setká s pálením na hrudi poprvé až v souvislosti s těhotenstvím. Těhotné ženy začíná trápit na začátku třetího trimestru a je spojené s pálením žáhy. Pálení žáhy způsobuje zejména růst dělohy, která stlačuje okolní orgány v dutině břišní. Také je na vině hormon progesteron, který snižuje napětí svěrače mezi jícnem a žaludkem. Toto způsobuje návrat žaludečních šťáv do jícnu a dochází k nepříjemnému pálení žáhy. S porodem je trápení spojené s pálením žáhy ukončeno.

Zdroj: Pálení na hrudi

Diskuze

V diskuzi BOLEST A PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

dobry den mám bolest a paléni a ktomu utok chodidel a bolest svalstva mužete mi poradit děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest a pálení chodidel

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Co znamená pálení jazyka a rtů

Pálení jazyka a rtů může signalizovat alergickou reakci. Je to závažný stav, který vyžaduje lékařskou pomoc, jelikož může jít o život ohrožující stav.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Léčba pálení v krku

Jestli vás delší dobu pálí v krku, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který zjistí příčinu obtíží a navrhne další řešení. Souběžně s léčbou je možné si od pálení v krku ulevit domácími způsoby. Mezi nejrozšířenější patří například cibulový sirup. Jeho výrazná vůně a chuť však nemusí vyhovovat každému. Z nastrouhané cibule se vymačká šťáva, která se dochutí medem a citronem. Ale pozor, nemělo by se sníst víc než 10 lžiček denně, jelikož některým lidem může směs mírně podráždit žaludek. Pomoci mohou i různé bylinkové čaje nebo ovocné šťávy. Také se nesmí zapomínat na pravidelný pitný režim.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení na hrudi při kašli

Pokud kašel trvá téměř měsíc a v posledních dnech se navíc objeví bolest a pálení pravé poloviny hrudníku závislé na dýchání, měli byste co nejdříve navštívit plicního lékaře, který vám kromě fyzikálního vyšetření nechá udělat i RTG plic. Existuje totiž celá řada stavů s podobnou bolestí různé závažnosti.

Zdroj: Pálení na hrudi

Pocit pálení jazyka

Pálení jazyka (Glossodynia, Burning mouth Syndrome - BMS) je stav, který způsobuje pocit pálení v ústech. Lidé s těmito příznaky přirovnávají pocity v ústech ke konzumaci horkého nápoje. Současné vědecké poznatky ukazují na několik možných příčin. Proč přesně k tomuto nepříjemnému onemocnění dochází, zatím není jasné.

V případě pálení jazyka byste měli vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili přesnou příčinu. Může za to i kouření. Dali jsme pro vás dohromady přehled možných příčin a poradíme, co můžete s pálením jazyka dělat.

Pálení jazyka může postihnout následující části úst:

  • jazyk,
  • patro,
  • vnitřní strana tváří,
  • dásně,
  • rty.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP