Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PALENIE DLANI

OBSAH

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi POCENÍ DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karoli.

Také jsem řešila pocení dlaní. A vyřešila ho díky používání Antipe. Je to výborný přístroj a báječně pomáhá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katy.

Mam vyzkouseny antiperspirant sweatstop instant. Konecne jsem se prestala stydet za sve mokre ruce protoze tento krem vyresi tento problem staci namazat a je hotovo. Viz na www.stop-potu.cz

Zdroj: diskuze Pocení je pryč

Svědění dlaní a HIV

Svědění dlaní je jedním z prvních příznaků akutní primární infekce virem HIV, tak zvané primoinfekce. Svědění dlaní se dostavuje v době čtyř týdnů po nákaze a trvá přibližně dva týdny. Stav primoinfekce HIV je dále doprovázen výraznou bolestí očí při pohledu nahoru, nenápadnou vyrážkou na hlavě, krku a hrudníku a zvýšenou teplotou 38,3 až 38,5 °C trvající konstantně po dobu 4 dnů. Následující tři dny teplota ustupuje. Osmý den zmizí teplota, bolest očí i vyrážka a nakažený se cítí zcela zdráv.

Zdroj: Svědění dlaní

Diskuze

V diskuzi STOP POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamoš.

Je hodně nepříjemný, když se v noci vzbudíte a musíte převlékat pyžamo, protože jste úplně mokří. A když vás stejný problém trápí i ve dne, je to k zbláznění. Dlouho jsem řešil, co s tím. Pak jsem se dočetl na netu o iontoforéze OZO-OZO a bylo po problémech. Stačily dva měsíce používání a byl znát rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maruška.

Pocení dlaní je dost nepříjemné. Je hloupý pocit podat někomu ruku, když si ji musíte předtím utřít. Od doby, co používám Antipe, jsou dlaně skoro suché. Je to paráda.

Zdroj: diskuze Stop pocení

Svědění dlaní

Svědění dlaní může způsobit i antibiotická léčba anebo může jít o projev dyshidrotického ekzému. V tom případě je vhodný protizánětlivý krém a eventuálně antihistaminika k celkovému užívání. Příčina může být alergická.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominik.

Mám řeznou ránu Kosek na dlani a je to zaschlé a okolo to s červenalo . Co to znamená ?

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Akantóza jako rakovina

Maligní forma kožních změn při akantóze je jen méně častá. V jedné studii s 12 000 dospělými pacienty s maligním nádorem měli jen dva kožní projevy typu acanthosis nigricans. Zhoubná akantóza byla v dětské populaci popsána v souvislosti s adenokarcinomem žaludku, Wilmsovým tumorem a osteogenním sarkomem. V těchto případech je nález u dětí výraznější a je viditelný i v jiných lokalitách, například v oblasti rtů, dlaní a chodidel.
 

Zdroj: Akantóza

Diskuze

V diskuzi POCENÍ JE PRYČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Moc děkuji za přístroj OZO-OZO. Zbavil mě nežádoucího pocení dlaní. Konečně můžu dělat svou práci s klidem a neřešit to, jestli se mi potí ruce. Je to skvělý pocit. Po delší době se můžeme s přítelem vodit za ruce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karoli.

Také jsem řešila pocení dlaní. A vyřešila ho díky používání Antipe. Je to výborný přístroj a báječně pomáhá.

Zdroj: diskuze Pocení je pryč

Příčiny

Vyrážka může být způsobena některou infekcí, či doprovázet některá onemocnění. Řadíme sem např. spálu, spalničky, neštovice, plísně nebo lupénku.

Folikulitida je způsobena infekcí vlasových folikulů bakteriemi, viry nebo plísněmi. Nejčastější příčinou je folikulitida bakteriemi Staphylococcus aureus. Výsev folikulů je nejhustější na hlavě, ale vyskytuje se všude na těle, kromě dlaní, chodidel a sliznic, výjimkou nejsou ani rty. U folikulitidy hrozí zanesení infekce do porušených folikulů, a ty se stávají náchylnými k invazi.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Diskuze

V diskuzi SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

píšete, že se má tělo potírat 2 denně neředěným octem do vymizení příznaků, zajímalo by mně jestli necháváte působit určitou dobu a pak oplachujete nebo ne. Dík. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žaneta.

NEJLEPŠÍ JE NECHAT PUSOBYT DO OSPRCHOVÁNÍ PAK ZAS NATŘÍT KDYŠ TO SVĚDÍ NALIT DO DLANÍ POTŘIT..PROSTĚ NATŘIT VŽDY PO UMÍTI JA BYLA NATŘENA SKORO POŘAD A MAM KLIT KONEČNĚ PŘEJI TI TO TEŠ,,,MNĚNIT POVLEČENI OBLEČENI VŠE DOKOLA JA PŘIDAVALA OCET I DO PRAČKY PRADLO NEŠLO CITĚT A SVRAP JE PRYČ

Zdroj: diskuze Svrab diskusia

Nejlepší ovocné knedlíky

Ingredience: 1/2 l mléka, 100 g másla, špetka soli, 350 g hrubé mouky, 4 celá vejce (bez skořápky), 500 g jakéhokoliv ovoce dle chuti

Postup: Nejdříve si připravíme pařené těsto (správně je spařované těsto). Mléko svaříme s máslem a solí, přidáme najednou všechnu mouku a mícháme, dokud nevznikne hustý „knedlík“, který se nechytá nádoby ani vařečky – je to dost brzy. Těsto necháme prochladnout a postupně vmícháme vejce a dobře zpracujeme.

Na pomoučněném válu vytvarujeme z těsta „hada“, kterého nakrájíme na špalíky dlouhé 3–4 cm, podle toho, kolik těsta na knedlíku chceme. Špalík rozplácneme v dlani, poklademe ovocem dle chuti a opět v dlani zakulatíme na knedlík.

Toto těsto má tu výhodu, že z něj lze vytáhnout tenké těsto, takže tvrdší ovoce (švestky, meruňky) se dá potáhnout opravdu jen slabou vrstvou. A navíc se s tímto těstem moc dobře pracuje.

Hotové knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme podle velikosti 5–8 minut. Sypeme je tvarohem, cukrem a poléváme máslem, nebo ozdobíme tak, jak kdo má rád.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Diskuze

V diskuzi POCENÍ DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verča.

Zdravotní sestra a mokré dlaně to nejde dohromady. A utírat si ruce pořád do ubrousků taky není ideální. A mít rukavice na mokrých rukou taky není to nejlepší. Nemáte pak v rukách potřebný cit. Ale od doby, co používám OZO-OZO, je všechno v pořádku. Díky šefová.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení dlaní

Léčba

Výskyt onemocnění je značný, tito nemocní patří do pravidelného kontingentu obvodních lékařů, ale také interních, neurologických, psychiatrických a jiných ambulancí – dle povahy potíží v jednotlivých případech. Od roku 1975 je pozorován neustálý nárůst počtu těchto nemocných, jednou z příčin však může být i zlepšení diagnostických kritérií, zvláště zavedení rutinního elektromyografického (EMG) a biochemického vyšetření hladin Mg v krvi. Častěji jsou postiženy ženy než muži, vždy jde ale o mladé jedince, nejčastěji mezi 20–30 lety věku. Léčba spočívá v odstranění příčiny.

Zdroj: Svědění dlaní a brnění rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA DLANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den pred tremi dny se mi udelali cervene fleky na prave ruce mam to jen na jedne muzete mi sdelit z ceho bych to mohla mit dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudnutí dlaní odborně palmární erytém může mít několik různých příčin. Někdy to může způsobit nějaké podráždění, ale často to bývá příznakem nějakého interního onemocnění, jako je onemocnění jater, štítné žlázy nebo revmatoidní artritída. Léčba spočívá v kompenzaci interního onemocnění. Pro zjištění přesné příčiny bude zapotřebí udělat několik vyšetření, zejména zjistit
počet krevních buněk, změřit krevní cukr, vyšetřit funkce jater a funkce štítné žlázy, zjistit krevní močovinový dusík, změřit hladiny kreatininu a hladiny železa a také se podívat na hladiny revmatoidních faktorů a změřit množství mědi v těle. Na to vše bude potřeba odebrat krev a nechat ji laboratorně vyšetřit. Normálně se obraťte na kožního lékaře, který vás podle zjištěno stavu pošle ke specialistovi k dalšímu doléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Svědění dlaní a chodidel

Příčin svědění dlaní a chodidel je celá řada – svědění může doprovázet i jiná onemocnění anebo se může jednat o onemocnění přímo v dané oblasti.

Nejčastější příčinou svědění dlaní je primární biliární cirhóza, což je nemoc, která se vlastně dlaní ani netýká. Jedná se o onemocnění jater, při němž dochází k uvolnění kyselin do krevního řečiště. Toto svědění může být nejhorší v určité denní době.

Velmi častou příčinou svědění rukou a nohou je alergická reakce. K potravinovým alergenům patří vejce, mléko, arašídy, sója anebo také mořské plody.

Třetí nejčastějším příznakem svědění dlaní je syndrom karpálního tunelu, kdy za svěděním stojí útisk nervů.

Atopická dermatitida je nepříjemné onemocnění, které se objevuje i jinde na těle. Projevuje se šupinami, zarudnutím, vyrážkou a silným svěděním. Atopická dermatitida je obvykle projevem alergie a její výskyt je častý i v těhotenství.

V poslední době se stává čím dál častější příčinou systémový lupus, což je autoimunitní onemocnění, které provází léze a zarudnutí dlaní. Velmi nepříjemné svědění dlaní je jen „třešinkou na dortu“.

Svědění dlaní a vyrážku na dlaních někdy způsobuje takzvaná těhotenská dermatóza (herpes gestationis). Objevuje se obvykle během druhého nebo třetího trimestru gravidity, zřídka až po porodu. Těhotenská dermatóza se projevuje puchýřky, ale kromě dlaní jsou většinou postižena i jiná místa na těle – objevuje se na pažích, prsou, obličeji, ploskách chodidel, stehnech a bércích. Projevy velmi úporně svědí. Žena by měla své potíže svěřit gynekologovi, aby byla zahájena léčba, protože podle odborníků může být v pěti procentech případů po porodu nakaženo i její dítě.

Typické pro svědění dlaní je, že daná oblast je zarudlá, napjatá, teplá, může se loupat a může také praskat. Nemocný je kvůli tomu neklidný, může být i podrážděný.

Pro správnou léčbu je důležitá diagnostika, jen tak může být naordinována léčba, která svědění dlaní může odstranit. Základem je navštívení obvodního lékaře, kterému sdělíte své problémy. Lékař vytvoří anamnézu. K základnímu vyšetření patří krevní odběry a vyšetření moči. Lékař pacienta může poslat na specializované oddělení, jako je kožní, alergologie, imunologie nebo revmatologie.

Samotná léčba se odvíjí od toho, co ji způsobuje. Někdy je řešení snadné, ale jindy celkem svízelné. Je důležité, aby k diagnostice došlo včas. U biliární koliky pomáhá kyselina ursodexycholová a antihistaminika. Alergie vyžaduje v první řadě odstranit daný alergen. Dále pak pomáhají antihistaminika. Syndrom karpálního tunelu se řeší operativně anebo konzervativně. Chirurgické řešení je však až krajní možností. Pomoci mohou i kortikosteroidy, antirevmatika, akupunktura. Lupus se léčit bohužel nedá, a tak se používají kortikosteroidy nebo cyklofosamid. U ekzémů je to komplikované. Základem je dobrá péče o pokožku, promazávání, nasazení antimykotik nebo antibiotik, antihistaminik anebo kortikosteroidů.

Zdroj: Svědění dlaní

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL A DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

U mě se pálení chodidel projevilo když začly bolet záda v kříži,na vyšetření CT zjistili zůžení na míše a 3 a 4 obratle a to souvisí s pálením chodidel.Pokud také trpíte pálením chodidel uzce to souvisí se zužením na cévach či problému s páteří.Doporučuji vždy vyhledat lékaře a udělat odborné vyšetření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel a dlaní

Čistící biologické peelingy

Mandlový biologický peeling

Rozdrťte mandle do konzistence hrubého pudru. Navlhčete pleť a naneste pudr z mandlí na pokožku. Opláchněte. Skladujte na chladném místě po dobu jen několika dnů (rozdrcené mandle snadno oxidují). Připravujte proto jen malé množství.

Pomeranč a ovesné vločky

  • 1 hrnek suché pomerančové kůry
  • 1 hrnek vařených ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • borová voda

Pomerančovou kůru, ovesné vločky a mandle vsypte do mixéru a umíchejte v jemnou pastu. Vezměte část pasty do dlaní, nakapejte do ní pár kapek borové vody a aplikujte na pleť krouživými pohyby. Po chvilce opláchněte čistou vlažnou vodou. Borová voda v této kombinaci bude sloužit jako doplňující desinfekce pro vaši pleť.

Zdroj: www.ultimate-cosmetics.com

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Druhy botoxu

Botulotoxin je produkt bakterie Clostridium botulinum. V medicíně se začal užívat při léčbě svalových křečí nejprve v neurologii, urologii a očním lékařství. Postupně našel uplatnění i v estetické medicíně, a to zejména při korekci vrásek, které jsou tvořeny stahem mimických svalů. Malou dávkou enormně zředěného roztoku botulotoxinu dojde k ochabnutí těchto svalů a tím k vyhlazení vrásek. Látka totiž zabraňuje přenosu nervového vzruchu na sval, a tak jej dočasně inaktivuje. Podobně dochází k inaktivaci funkce potních žlázek, takže botulotoxinem lze zamezit nadměrnému pocení například dlaní a podpaží. Při správném dávkování a správné aplikaci je preparát účinný a bezpečný.

Za účelem korekce vrásek se botulotoxin aplikuje nejčastěji mezi obočí, do oblasti čela a kolem očí. Pro zamezení nadměrného pocení pak do podpaží, dlaní a plosek (někdy i dekoltu nebo čela).

Při aplikaci se používá velmi slabá jehla a jde vždy jen o několik vpichů, které klientky popisují jako snesitelné píchnutí. Při použití z důvodů omezení pocení je nutno na dané místo předem aplikovat anestetický krém, protože zde je citlivost vyšší a vpichů je více.

Efekt se objevuje přibližně 3–5 dní po aplikaci, někdy dokonce až za 2 týdny, a trvá průměrně 6–10 měsíců.

Názvy botulotoxinu:

  • Dysport 500 su – Ipsen Pharma 1 ks
  • Neurobloc 5000 su/ml – 1x2ml S.a.alan N.v.
  • Dysport 300 su – Ipsen Pharma 1 ks
  • Botox 100 su – Allergan Pharmaceuticals Ltd., Westport 1 ks
  • Xeomin 100 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Bocouture 100 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Bocouture 50 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Vistabel 4 su/0,1 ml – 1x50su Allergan Pharmaceuticals Ltd., Westport – prášek pro přípravu injekčního roztoku

Zdroj: Botox a slunce

Diskuze

V diskuzi VNUTORNY PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Existuje, jedná sa o herpes sine herpete, diagnostikuje sa na základe sledovania protilátok virusu varicella zoster v krvi. Spôsobuje ukrutné neuralgie, trpím tým už štvrtý rok. Zistila mi to skúsená infektologička. Niektorí í lekári sa tým nezaoberajú. Je to zriedkavé ochorenie, ale existuje. Trpím nezmieriteľmými bolesťami v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice, niekedy mávam bolesti na hrudi, pichanie v ušiach, pískanie v ušiach, pálenie pravej polovice tela. Vždy cez leto sa mi prechodne stav zlepší a na jeseň sa mi to ochorenie znova rozbehne. Trvalo veľmi dlho, kým mi toto ochorenie diagnostikovali.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdaléna.

A jak, nebo čím to léčite. Díky za odpověd p. Viero

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Masáž vlasových kořínků

Existuje několik druhů masáží, viz níže.

Masáž hlavy za použití kartáče: Pořiďte si opravdu kvalitní vlasový kartáč vyrobený z přírodního materiálu. Masáž provádějte kruhovými pohyby, jimiž hlaďte a masírujte pokožku hlavy. Postupujte od spánkové části až k temeni hlavy. Dosáhnete tak velmi pozitivních účinků na zpevnění a celkové zdraví svých vlasů. Celý postup několikrát opakujte.

Masáž hlavy dlaní ruky – tlakem: Při této metodě si podložíte levou polovinu hlavy dlaní levé ruky. Po dobu přibližně pěti vteřin lehce tlačíte dlaň do hlavy a hlavu do dlaně. Stejný postup provádíte pravou rukou pro pravou stranu hlavy a také pro čelo a zátylek. Touto masáží se zesiluje krevní oběh v oblasti hlavy, což logicky zlepšuje prokysličení tkání a zásobování vlasových kořínků živinami.

Aromatická masáž hlavy: Pro tuto masáž se doporučuje používat jemný olej s rozmarýnem nebo černým pepřem. Na oblast spánku kápněte jednu kapku a krouživými pohyby, při nichž prsty ruky směrují dolů, olej jemně vmasírujte do pokožky. Další kapku použijte na zadní část krku tam, kde pod hlavou začíná páteř. Při masáži této partie směrujte pohyby k čelu. Na závěr se provádí masáž, při níž se prsty rukou jemně štípáte do pokožky hlavy.

Masáž krku: Často přetěžované krční svaly jistě také uvítají masáž. Navíc se tím zlepší přísun krve do pokožky hlavy a vlasy tak budou lépe vyživovány. Je dobré si uvědomit, že na krku máme velmi jemnou pokožku. Proto i při masáži krku postupujte jemně a opatrně, zejména v jeho přední části. Při masírování krku se postupuje shora dolů a intenzivnější tření je dobré prokládat lehčím hlazením pokožky. Soustřeďte se rovněž na pravidelné dýchání, nezadržujte nepřirozeně svůj dech. Masáž provádějte po dobu 3–10 minut. Vyššího efektu dosáhnete kombinací s masáží hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Svědění rukou a nohou

Svědění dlaní a chodidel může způsobit cholestáza. Příčinou cholestázy jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku a způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou v těle potřebné zejména pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění a ohrožují vývoj plodu.

Příznaky těhotenské cholestázy:

  • silné svědění, zvláště na dlaních a chodidlech – často je svědění jediným příznakem těhotenské cholestázy,
  • tmavá barva moči,
  • světlá barva stolice,
  • únava, ztráta chuti k jídlu, deprese,
  • jen výjimečně se objevují příznaky žloutenky (žlutá barva kůže a očního bělma).

Vliv těhotenské cholestázy na průběh těhotenství

U matky – onemocnění není pro matku nebezpečné, i když silné svědění je nepříjemné. Někdy dochází ke sníženému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Po porodu zmizí těhotenská cholestáza během několika dní.

U dítěte – pro dítě je těhotenská cholestáza velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko předčasného porodu a úmrtí v děloze. Z tohoto důvodu je těhotenství žen s cholestázou pod velkým dohledem, a porod je raději vyvoláván dříve, aby se předešlo vážným komplikacím.

Léčba těhotenské cholestázy

Léčba se zaměřuje jednak na zmírnění nepříjemného svědění, jednak na upravení stavu žlučových kyselin v těle. Měla by být vždy v rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Příčiny

Tetanie je stav zvýšené dráždivosti (hyperiritability) nervosvalového ústrojí. Je způsobena buď nedostatkem vápníku, anebo nedostatkem hořčíku (Mg). Tato choroba se projevuje nejen sklonem ke křečím (tzv. latentní forma) a různými křečovými stavy (tzv. manifestní forma), ale i rozsáhlými křečovými záchvaty, stavy hluboké deprese, rozšířené agresivity a nervozity. Příznaky se mohou projevovat velmi dramaticky, sama o sobě ale tetanie není život ohrožující, může ovšem dojít k případům, kdy pacient díky křečím přestává dýchat či dýchá příliš. Silné křeče mohou způsobit také natržení nebo jinou deformaci svalu, což pak následně může vést k trvalému poškození. Tetanický záchvat často vypadá velmi dramaticky, ale není život ohrožující. Stimulem ke vzniku tetanie bývá například nízká hladina volného krevního vápníku (hypokalcemie), nedostatečnost příštítných tělísek (hypoparatyreóza), nedostatek vitaminu D nebo hluboké a déletrvající rychlé dýchání v klidu (tzv. hyperventilace, která vede následně k respirační alkalóze). Pro toto onemocnění je charakteristická takzvaná „porodnická ruka“. Jde o křečovité postavení ruky (někdo říká „špetkové postavení ruky“), prsty jsou křečovitě natažené, palec a malíček jsou pod prostředními třemi prsty (ruka tvoří „špetku“). Porodnická ruka se objevuje spontánně nebo ji lze vyvolat jako Trousseauův příznak.

Zdroj: Svědění dlaní a brnění rukou

Domácí recepty proti celulitidě

  • Použijte jemný abrazivní krém nebo peeling na vlhkou či suchou pokožku. Masáže provádějte pomalu, dlouhými krouživými pohyby přes postižené partie a ve směru k srdci.
  • Použijte masážní rukavici stejným způsobem jako výše zmíněný peelingový krém.
  • Krém proti celulitidě vždy vmasírujte pomocí svých prstů (nikoli dlaněmi). Dosáhnete tak dvojnásobného účinku, což vás určitě potěší. Tato aplikace vyžaduje sice více času, ale je také účinnější a efektivnější. Pamatujte, že masáž je důležitější než samotné krémy na celulitidu.
  • Na postižená místa naneste mletou kávu s krémem. Tuto směs si snadno připravíte: do dlaní vsypte mletou kávu a smíchejte s levným tělovým mlékem. Používejte denně! Masáž provádějte alespoň po dobu 2 minut, poté důkladně opláchněte. Už za několik dnů budou vaše partie hladší a vyformovanější.
  • Nezapomeňte také na dostatek pohybu. Pohybem rozproudíte krev ve svém těle, zahřejete se a umožníte tak lépe odbourávat podkožní tuk, který deformuje vaši kůži. Vykonávaný pohyb by měl být takový, aby vaše tepová frekvence dosáhla alespoň 60% maximální tepové frekvence. Například jste li žena a je vám 35 let, tak minimální tepová frekvence, kdy budete ubírat tuky, je 111 úhozů srdce za minutu. Starší žena s věkem 65 let by měla dosáhnout tepu minimálně 93 úderů za minutu.

Zdroj: Domácí receptury proti celulitidě

Svědění dlaní u dětí

Svědění dlaní u dětí je nepříjemné snad dvojnásob. Tuhá kůže dlaní nedovolí poškrábat se a výsledný efekt je spíše bolestivý. Ještě horší situace nastává, když kromě svědění dlaní trápí dítě i vyrážka na dlaních.

Příčiny

Nákaza dětskou nemocí, například spálou nebo (vzácněji) nemocí ruka-noha-ústa. I v těchto případech se nákaza může projevovat také svěděním dlaní.

Jedním z důvodů svědění dlaní nebo i vyrážky na dlaních může být atopický ekzém. Jeho první příznaky se mohou objevit už u dětí kojeneckého věku, ale někdy se atopický ekzém projeví u dítěte až v pubertě nebo i u dospělého jedince. Vyznačuje se svědivými vodovými puchýřky na rukou, dlaních a mezi prsty, které praskají. Do ran na kůži může následně proniknout infekce. Děti s atopickým ekzémem bývají citlivější k psychické zátěži a stresu, což u nich zpětně zhoršuje kožní potíže. Atopický ekzém léčí odborný specialista, návštěva lékaře je proto nutná.

Další možností je alergie, a to potravinová nebo kontaktní.

Nemusí se vždy jednat o nemoc – svědění dlaní může mít i jiné důvody:

  • popálení kopřivou (třeba i nevědomé),
  • štípnutí komárem (zejména v noci),
  • změna mycího nebo čisticího prostředku na úklid či nádobí,
  • styk s „chlupatou“ nebo jedovatou rostlinou (například s diefenbachií), jejíž složky jsou agresivní.

V těchto případech stačí místo na dlani potírat nějakým běžně dostupným chladivým prostředkem, nebo nechat svědění samo odeznít.

Léčba

Léčba je vždy individuální dle příčiny onemocnění.

Nutno dodat, že velmi závažným stavem je anafylaxe!

Anafylaxe je soubor náhle vzniklých závažných až život ohrožujících příznaků, postihujících většinou více orgánů (kůže, dýchací a trávicí trakt, kardiovaskulární a urogenitální systém). Nejtěžším projevem anafylaxe je anafylaktický šok. Anafylaxe vzniká na podkladě senzibilizace organismu, vytvořené opakovaným kontaktem organismu s alergenem. Její podstatou je imunologická reakce, zprostředkovaná protilátkami typu imunoglobulinu E (IgE). V patogenezi anafylaktického šoku jsou u lidí šokovým orgánem plíce a srdce s klinickou manifestací laryngeálního edému, respiračního a cirkulačního selhání. A právě první příznaky se mohou projevovat svěděním dlaní, prstů a chodidel!

Mezi nejčastější imunologické příčiny anafylaxe se řadí reakce na potraviny, bodavý hmyz, léky, latex a námahou indukovaná anafylaxe.

Mezi neimunologické příčiny anafylaxe je řazena reakce na radiokontrastní látky, opioidy, myorelaxancia a potraviny s bohatým obsahem histaminu (například vnitřnosti zvířat).

Pokud není objasněna příčina, mluví se o anafylaxi idiopatické.

Čím rychleji se po podnětu objeví klinické projevy anafylaxe, tím závažnější je její průběh. Objektivní a subjektivní příznaky anafylaxe se obvykle vyvinou do 5–30 minut, ale mohou se dostavit i po několika hodinách od expozice příslušnému činiteli.

Anafylaxe postihuje řadu orgánů. S postižením kůže se setkáme nejčastěji, konkrétně v 90 % případů. Na kůži se nachází různé exantémy, urtikarie, angioedémy, velmi často si pacienti stěžují na výrazné svědění. Svědění plosek nohou a dlaní bývá počínajícím příznakem, který přechází v postižení dalších orgánů.

Respirační projevy obstrukce se projevují jak v horních dýchacích cestách (chrapot, suchý kašel, edém laryngu), tak v dolních dýchacích cestách (projevy astmatu) u 70 % epizod. Postižení dýchacích cest může vést k cyanóze, k respiračnímu selhání až k zástavě dýchání. Postižení kardiovaskulárního aparátu, které může vést k život ohrožující hypotenzi, se vyskytuje u 45 % nemocných. Časnými známkami bývá tachykardie, která později přechází do bradykardie a až do srdeční zástavy. Gastrointestinální potíže se objevují u 45 % případů a projevují se nevolnostmi, zvracením, průjmem a křečemi v břiše. U 15 % případů jsou uváděny neurologické potíže, jako je pulzující bolest hlavy, závratě, zmatenost až porucha vědomí. Nesmíme také zapomínat na postižení urogenitálního traktu, kdy může dojít k projevům renální koliky, k uvolnění svěračů s pomočením a u žen k metroragii. U gravidních pacientek jsou nebezpečné děložní kontrakce, které mohou skončit potratem nebo předčasným porodem.

Pro diagnostiku anafylaxe je nejdůležitější anamnéza pacienta i příbuzných nebo osob, které byly nablízku při vzniku anafylaxe. Potřebné jsou záznamy lékaře, který poskytl první pomoc. Laboratorní vyšetření (kožní testy, odběry specifického IgE) jsou dostupné na specializovaných imunologických pracovištích fakultních nemocnic.

Lékem první volby je epinefrin hydrochlorid (adrenalin) a jeho podání nenahradí žádná jiná léčba. Je preferováno podání do svalu, protože nástup účinku je rychlejší než při podání pod kůži. Je potřeba co nejrychleji zajistit žilní přístup a podat roztoky, zajistit také volné dýchací cesty. Mezi dodatečná opatření patří podání antihistaminik a kortikosteroidů. V léčbě se dále pokračuje podle převládajících symptomů. U anafylaxe na hmyz je plně indikována specifická alergenová imunoterapie (SAIT).

Zdroj: Svědění dlaní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP