PAMPELIŠKA PODZIMNÍ a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Zatímco mnoho lidí si myslí, že pampeliška je otravný plevel, tak bylinkáři ji považují za cennou bylinu, která může být použita jako potravina i jako lék. Pampeliška, latinsky Taraxacum officinale, je bohatým zdrojem přírodních vitamínů B, C a D, a v hojné míře také obsahuje minerály, jako je železo, draslík a zinek. Listy pampelišky slouží k dochucení salátů, sendvičů a také čajů. Kořeny pampelišky se používají i jako náhražka kávy, a květy se používají k výrobě vína.
Skutečné léčivé účinky pampelišky
Pampeliška odvodňuje
Tradičně se pampeliška používá jako diuretikum na zvýšení množství moči, které tělo produkuje, aby se zbavilo přebytečné tekutiny. Těchto účinků pampelišky bylo několikrát s úspěchem využito v případech, kdy to pomáhá, jako například při problémy s játry anebo na vysoký krevní tlak. Nicméně není k dispozici žádný oficiální výzkum k použití pampelišky jako diuretika u lidí.
Pampeliška podporuje chuť k jídlu a uzdravuje játra a žlučník
Čerstvá nebo sušená bylina pampelišky se používá jako mírný chuťový stimulant a také na úpravu žaludku. Kořeny pampelišky mohou působit jako mírné projímadlo a byly již použity ke zlepšení trávení. O použití kořene pampelišky jsou již nějaké velmi předběžné výsledky z výzkumu, který naznačuje, že pampeliška může pomoci zlepšit funkci jater a žlučníku.
Pampeliška, cukrovka a cholesterol
Některé předběžné studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může pomoci normalizovat hladinu cukru v krvi a dokáže snížit hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvyšuje HDL, "dobrý" cholesterol v krvi diabetických myší. Ale ne všechny studie na zvířatech zjistily pozitivní vliv pampelišky na hladinu cukru v krvi. Teprve výzkum na lidech zjistí, jestli pampeliška bude podobně fungovat i u lidí.
Pampeliška na záněty
Několik studií na zvířatech naznačují, že pampeliška by mohla pomoci v boji proti zánětu.
V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.
Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.
- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba
- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný
Pampeliškapodzimní je vytrvalá bylina s 10–60 cm vysokou, chudě větvenou, pod úbory ztlustlou lodyhou s četnými drobnými šupinovitými listy v horní části. Listy má v přízemní růžici, v řapík zúžené, v obrysu podlouhlé, obvykle chobotnatě peřenoklané až peřenosečné, občas celistvé, mělce vykrajovaně zubaté až téměř celokrajné, lysé nebo řídce chlupaté. Jednotlivé úbory se nacházejí na koncích větví, před rozkvětem jsou přímé. Zákrovní listeny má čárkovitě kopinaté, zelené až téměř černé. Květy jsou sytě žluté, okrajové, na vnější straně červeně pruhované. Blizna má nazelenalou barvu. Plody pampelišky jsou válcovité, světle hnědé až hnědé nažky. Od smetanky se liší vzrůstem a chudostí květů. Vyskytuje se na loukách, úhorech, rumištích a pastvinách. Kvete od června do října.
V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.
Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.
List pampelišky může působit jako diuretikum, které může urychlit vyloučení některých léků, které měly v těle ještě zůstat. Pokud užíváte léky na předpis, zeptejte se svého lékaře, než začnete list pampelišky užívat. Pokud jste v současné době léčeni některým z následujících léků, neměli byste používat pampelišku bez porady se svým lékařem:
Antacida
Pampeliška může zvýšit množství žaludeční kyseliny, takže antacida nemusí pak dobře fungovat.
Léky snižující srážlivost krve
Teoreticky může pampeliška zvýšit riziko krvácení, zvláště pokud již užíváte léky na ředění krve, jako je aspirin, warfarin (Coumadin), nebo klopidogrel (Plavix).
Diuretika (močopudné léky)
Pampeliška může působit jako diuretikum, zvyšuje množství moči a zbavuje tělo přebytečné tekutiny. Pokud si ještě k pampelišce vezmete diuretika na předpis nebo jiné byliny, které působí jako diuretikum, můžete tím výrazně zvýšit riziko elektrolytové nerovnováhy.
Lithium
Studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může zhoršit nežádoucí účinky lithia. Lithium se používá k léčbě bipolární poruchy.
Ciproflaxin (Cipro)
Jeden druh pampelišky, Taraxacum mongolicum, také zvaná jako čínská pampeliška, může snížit absorpci antibiotik ciproflaxin z trávicího traktu. Ostatní druhy pampelišky nebyly dosud zkoumány, zda mají stejné účinky.
Léky na cukrovku
Teoreticky může pampeliška snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud užíváte léky na cukrovku, může užívání pampelišky zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi – hypoglykémie.
Pampeliška srstnatá je nižší vytrvalá bylina, kterou běžně najdeme na trávnících, loukách, mezích a u cest. Kvete od června do října. Pampeliška se vyskytuje na území celé Evropy kromě Islandu, severní poloviny Skandinávie a nejjižnějších mediteránních oblastí. Co se týče Asie, zasahuje na Kavkaz a ostrůvkovitě až do severního Iráku a Íránu, zavlečena byla rovněž na ostrovy Makaronésie a do Severní Ameriky, konkrétně do oblasti na východ od Velkých jezer. V České republice roste pampeliška srstnatá na celém území od nížin po hory (roztroušeně, až dosti hojně), vzácněji v oblastech s minerálně velmi chudým podkladem. Pampeliška srstnatá neboli máchelka srstnatá je velice variabilní druh. Na našem území rozlišujeme dvě variety (odrůdy): kromě máchelky srstnaté existuje ještě máchelka srstnatá olysalá (Leontodon hispidus var. glabratus), která není chlupatá (nebo odění tvoří pouze ojedinělé chlupy). Rozeznávání těchto variet je spíše tradiční: oba typy se často vyskytují pohromadě. Máchelka srstnatá pravá je poněkud hojnější. Od smetanky se liší svým květem, jenž není tak plný.
V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků. Pampeliška pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, podporuje trávení a látkovou výměnu a má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť. Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v kořeni. Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 5 stonků pampelišky, bez květů. Pampeliška totiž obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Pampeliška je cenná zejména pro vysoký obsah nestabilního vitamínu C. Mangan a draslík naštěstí varem nezničíte.
Pampeliškový čaj z květů se doporučuje při různých zánětech dutiny ústní, krku a průdušek. Květy pampelišky jsou velkým pomocníkem při nemocech jako chřipka či angína. Fungují nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Květy pampelišek sbírejte v plném květenství v bezprašném prostředí. Květy se bohužel nedají sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy med nebo sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.
Pampeliška se nedoporučuje lidem s žaludečními vředy, při problémech se žlučníkem a někdo na ni může být i mírně alergický. Zvláště u dětí a těhotných či kojících žen bychom měli vše nejdříve konzultovat s lékařem. Pokud kojíte, pampelišce se vyhýbejte, jinak vám zhořkne mléko.
Ve svém příspěvku FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.
prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.
Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková
Barevná typologie je rozdělení lidí do čtyř skupin podle ročního období jaro, léto, podzim, zima. Autorkou tohoto principu je Carole Jackson, která pochází z USA.
Barvy hrají v našem životě významnou roli. Barevnou typologii si můžete otestovat sami, a to tak, že se posadíte před zrcadlo za denního světla, s vlasy staženými z čela, bez make-upu. Střídavě si přikládejte k obličeji barevnou látku nebo papír teplé a studené barvy. Teplou barvu zastupuje například meruňková, studenou barvu zastupuje například neonově růžová. Rozzáří-li se vám obličej a vaše rysy se zjemní, je to ten typ barvy, který hledáte. Pokud to není ono, potřebujete typ opačný. Nyní rozlišíte, zda jste typ jarní, podzimní, letní, nebo zimní. Pokud jste typ teplý, volíte mezi dvěma variantami: jarní a podzimní. Opět přiložte k obličeji dvojici barev, pro jarní typ hráškově teple zelenou, pro podzimní typ tmavě zemitě zelenou s nádechem mechu. Pokud jste typ studený, volíte mezi dvěma variantami: letní a zimní. Přiložte k obličeji dvojici barev, pro letní typ zapudrovanou růžovou, pro zimní typ neonovou růžovou.
Jakmile poznáte svůj barevný typ, budete moci kombinovat ty správné barevné kombinace oděvů a doplňků, zvolíte správný odstín make-upu, barvy rtěnky a očních stínů i laku na nehty.
Pampeliška je obecně považována za bezpečnou. U některých lidí se ale i přesto mohou vyvinout alergické reakce při dotyku s pampeliškou a u jiných lidí se zase může projevit alergie v ústech při užívání.
Pokud máte alergie na ambrózie, chryzantémy, měsíček, heřmánek, řebříček nebo sedmikrásky, měli byste se vyhnout i pampelišce.
U některých lidí může pampeliška způsobit zvýšenou hladinu žaludeční kyseliny a vyvolat pálení žáhy. Pampeliška také může dráždit pokožku, pokud se použije zevně.
Lidé s onemocněním ledvin, žlučníku, nebo kteří mají žlučové kameny, by měli nejdříve konzultovat užívání pampelišky se svým lékařem.
Kořen pampelišky je při ničení rakovinových buněk velmi účinný (prý účinnější než chemoterapie). Kořen pampelišky totiž efektivně zabíjí rakovinové buňky, zároveň však nemá žádné vedlejší účinky. To znamená, že dokáže kompletně usmrtit rakovinové buňky, aniž by poškodil buňky zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V pampeliškových listech o hmotnosti 55 g najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A. Čaj z pampelišky účinkuje poměrně rychle. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinových buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra z kořene pampelišky může odstranit většinu nádorů. Při léčbě pomocí kořene pampelišky vždy používejte čerstvé byliny, které si sami natrháte a připravíte, poněvadž nikdy nevíte, co si kupujete... Kořen pampelišky můžete sbírat celoročně. Kořen nemyjte vodou, pouze ho důkladně očistěte rukama. Následně ho usušte. Důkladně suchý kořen rozmělněte kladivem na prášek. Ten se užívá jednou denně tak, že smícháte 3/4 kávové lžičky prášku s vodou nebo pomerančovým džusem. Nepoužívejte alkoholické nápoje nebo horkou tekutinu. Nečistoty, která zůstane na kořenech, se nemusíte obávat, jelikož i to posílí váš imunitní systém. Připravený prášek uchovávejte v temnu a suchu. Léčebná kúra by měla trvat cca 8 měsíců. V našich končinách roste pampeliška bohužel pouze sezonně. Chcete-li mít čerstvou rostlinu k dispozici celoročně, sesbírejte po odkvětu rostliny semínka a ta zamrazte. Poté stačí semínka zasadit do hlíny v domácím prostředí a vyroste vám pampeliška.
Etnomedicínské znalosti bioaktivních látek rostlinného původu by nám mohly pomoci při objevování nových terapeutických sloučenin s velkým potenciálem. Pampeliška byla jistě používána v tradičních etno-medicínských systémech (tj. čínských, arabských, indických a indiánských) k léčbě různých typů rakoviny. Pampeliška je sice velmi energická, ale potenciální způsob působení je stále nejasný. V jedné studii [1] byla zkoumána antiproliferativní aktivita metanolových extraktů z kořene pampelišky (MEDr) na buněčnou životaschopnost HepG2, MCF7, HCT116 a normální Hs27. Bylo pozorováno, že MEDr (500 μg/ml) drasticky snížil růst buněčné linie HepG2, zatímco účinek na buněčné linie MCF7 a HCT116 byl méně výrazný a u buněčných linií Hs27 nebyl pozorován žádný účinek. MEDr také zvýšil hladinu fosforylace AMPK buněk HepG2, který je považován za klíčový v léčbě rakoviny a dalších metabolických onemocnění. Aktivace AMPK ze strany MEDr zaznamenaná v této studii nebyla nikdy dříve hlášena. Výsledky týkající se počtu apoptotických buněk (buňky HepG2) byly v souladu s testem viability buněk. Pozorování jasně prokázala účinnost MEDr proti rakovině jater s potvrzením, že pampeliška může ovlivňovat AMPK a tím i rakovinu v léčených buněčných liniích.
V čínské medicíně je podzim časem kovu s důrazem na mysl a dech. Proto jsou v centru pozornosti v tuto dobu plíce a tlusté střevo, protože umožňují přijmout životní energii a uvolňují tu, co není potřebná. Emocionální stav bude v tuto dobu přímo ovlivňovat plíce a bude se snažit přes tento orgán uvolňovat zadržované emoce nebo žal. Uvolňování se pak projevuje jako nadměrná tvorba hlenu v plicích, alergie, kašel, zánět průdušek, infekce vedlejších dutin nosních a ušních, astma, kožní problémy a ekzémy, bolesti hlavy, únava, plynatost a nadýmání, také zácpa, průjem a kolitida. Jak tělo zpomaluje, tak se bude snažit vyloučit jakýkoli přebytek toxinů, které se nahromadily v systému přes více aktivní letní měsíce, a pokusí se o jejich cestu ven přes vylučovací systém, tlusté střevo, ledviny, plíce anebo přes kůži.
Klystýr je jen jeden ze způsobů, jak provést detoxikaci tlustého střeva. Existují zde bylinky, které očistí a vyváží celý zažívací trakt a zlepší tak podzimní detoxikaci. Následující šestitýdenní detoxikační kůra na vyčištění tlustého střeva se ukázala být velmi prospěšná, když se dodržuje skutečně denně po dobu šesti týdnů. Při této detoxikační kůře se pije speciální koktejl ráno na lačno nejméně 30 minut před snídaní a pak ještě před spaním. Lidé se obecně po této detoxikaci cítí čistší a lehčí zevnitř, mají více vitality, cítí se více uvolnění a zjišťují, že mnoho z jejich předchozích chorobných příznaků se zlepšuje nebo dokonce zmizí.
Recept na detoxikační koktejl
30 ml Aloe Vera džus koncentrát - zklidňuje zánět, zmírňuje bolest, zabraňuje infekci, alkalizuje tělo a pomáhá vyhnat parazity.
150 ml oblíbeného organického džusu - zlepšuje chuť, ale lze použít místo něho jen vodu. Vyhněte se kyselým citrusovým šťávám.
1 polévková lžíce čistého chlorofylu - nutriční krevní čistič a stavitel, střevní čistič, deodorant, antiseptikum a energizer.
1 polévková lžíce hydratovaného Bentonitu – přírodní jíl, který čerpá nečistoty ze střeva, které je třeba odstranit.
180 ml destilované vody - nepoužívejte vodu z vodovodu, protože by to přidávalo další toxiny do zažívacího systému.
1 polévková lžíce Psyllia, které se musí přidat až jako poslední. Psyllium je vláknina, která zklidňuje záněty, poskytuje zvětšení objemu stolice a čistí různé výběžky a trhliny nebo kapsy ve střevě, kde se může vytvářet hniloba. Psyllium může plnohodnotně nahradit lněné semínko, v případě potřeby.
Smíchejte všechny ingredience mimo psyllia do nádoby a protřepejte, dokud se nesmíchají. Pak přidejte psyllium a znovu promíchejte. Do nápoje také můžeme přidat přírodní projímadlo Cascara Sagrada, které lze užívat denně, aby se dosáhlo řádného vyprázdnění. Pokud jsou střeva příliš volné nebo pokud je v nich zánět, tak lze do nápoje ještě vložit 1 lžičku kluzkého jilmového prášku. Výsledky pití tohoto detoxikačního nápoje budete moci pozorovat po vyprázdnění jako starý hlen a tmavé tvrdé výkaly. Trochu flatulence – nadýmání na začátku je normální, ale zázvorový čaj nebo zázvorové kapsle mohou pomoci rozptýlit plyn. Zázvor je také skvělý lék na nevolnost nebo nemoci pohybového aparátu. Při této detoxikační kůře je mimo pití tohoto nápoje a pravidelní zdravé stravy, také nutné vypít několik sklenic čisté vody během dne v objemu 30 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.
Podzimní typ se rozzáří teplými tóny krásně zbarvených listů stromů. Sytá zeleň, vínová červeň, zlatavě žluté tóny. Pleť tohoto typu je teple béžová, průsvitně světlá, pokožka v tónu slonové kosti nebo šampaňského, s pihami i bez nich. Rty jsou přirozeně sytě červené, oči tmavohnědé, někdy i modré. Vlasy u tohoto typu jsou hodně výrazné rezavé, červené, měděné, blond, hnědé do rezava, barva vždy s červeným nebo zlatým nádechem. Tyto typy mají většinou husté vlasy, a proto účes dobře drží, rozhodující však bude správný sestřih. Nedoporučuje se barvení do světlého odstínu vlasů, jako je platina a světlá blond. Vhodné barvy u tohoto typu jsou teplé, zemité, těžké, tmavší odstíny padajícího listí.
Ingredience: 1 podzimní cibule, sůl, 240 g krůtího masa, 20 g olivového oleje, 50 g suchého vína, 50 g parmazánu, 1 l vody, 50 g másla, 0, 08 šafránu, 172 g rýže
Postup: Nejdříve si uvaříme krůtí maso ve vodě a vývar použijeme do rizota. Na olivovém oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nepropláchnutou rýži. Pořádně promícháme a opékáme několik minut, občas promícháme. Přilijeme víno a provaříme, než se odpaří alkohol. Přidáme šafrán. Pak už přiléváme postupně vývar (po sběračkách) a občas promícháme. Vždy když se vývar vsákne, přilijeme další sběračku, a to děláme, dokud není rýže al dente. Může to trvat cca 20 minut. Když je rýže tak akorát na skus, vypneme sporák a vmícháme máslo a parmazán. Nakonec přidáme krůtí maso a ještě lehce prohřejeme. Podáváme s hoblinkami parmazánu.
Hodnota: 1 656 kJ/396 kcal
Květákový mozeček
Ingredience: 1 podzimní cibule, 1 květák, 1 vejce, 36 g stolního oleje, sůl, 8 g nasekané pažitky, 100 g droždí
Postup: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Osmahneme cibuli, přidáme droždí, osmažíme, přidáme květák, podlijeme a krátce podusíme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce s vodou a necháme srazit. Ozdobíme posekanou pažitkou.
Stovky různých druhů pampelišky rostou v mírných oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Pampeliška je otužilá trvalka, která může narůst až do výšky téměř 40 centimetrů. Listy pampelišky jsou sytě zelené, hluboce vrubované, zubaté a lesklé. Stonky pampelišky jsou uzavřeny jasnými žlutými květy. Rýhované listy rostou do trychtýře a svádí tak déšť z velké plochy do kořene. Květy pampelišky se otevírají ráno se sluncem a zavírají se večer nebo během pochmurného počasí. Tmavé hnědé kořeny jsou masité a křehké a jsou vyplněny s bílou mléčnou látkou, která je hořká a mírně páchnoucí.
Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále představují významný zdroj křemíku, draslíku, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Z čerstvých listů se nejčastěji připravuje salát, který má hlavně na jaře v kuchyních některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů přidávají. Listy pampelišky chutnají podobně jako čekanka, to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Z nich si můžeme jednou za čas připravit i očistnou kúru, s jejíž pomocí pročistíme tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnů sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si ledviny a játra a zlepšíme si trávení. Taktéž zaznamenáme pozitivní účinky na kůži, kterou čistí a omlazují. Ale pozor! Těhotné ženy by s takovou kúrou měly počkat, jim se užívání pampelišky ve větší míře nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá pampeliška vyvolat menstruaci. Jak již bylo naznačeno, pampeliška (jak listy, tak kořen) pomáhá při boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám. Užívá se vnitřně i jako kožní tonikum. Listy (čerstvé nebo sušené) můžeme přidávat též do polévek. Stejně jako květy i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále od silnice (vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit psi). Listy se sbírají od května do října. Suší se na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Mohou se sušit i na slunci, jelikož jsou prostoupeny mléčnicemi, díky nimž schnou pomaleji. Během sušení se listy několikrát obracejí. Správně usušený pampeliškový list si zachová svěží zelenou barvu, nesmí být tmavý. Usušené listy se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí.