Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PAPÍR


PAPÍR, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Pojem "cukrovka", vycházející z překladu latinského názvu diabetes melittus neboli úplavice cukrová, je v dnešní době bohužel velmi frekventované slovo. Jedná se o nemoc, která představuje jeden z největších zdravotních problémů nejen v České republice, ale i všude ve světě. Cukrovce II. typu bychom měli předcházet, a to především zdravým životním stylem.


Toustová roláda

Ingredience: 1 kus toustového chleba (nejlépe celozrnného s minimem 6 g vlákniny na 100 g), 100 g pomazánkového másla (nebo light cheese cream s 5 % tuku na 100 g), 125 g odtučněného tvarohu (polovina vaničky), 200 g zakysané smetany (pokud možno s 8 % tuku), 1 dl mléka, 150 g šunky (s minimem 80 % masa), 100 g eidamu (30 % tuku v sušině)

Ingredience k dozdobení a dochucení, nemusí být a lze libovolně zaměnit: kečup na potření, pažitka, sekané mandle nebo jiné oříšky, 1 kaki, několik cherry rajčátek na ozdobení

Pomůcky na přípravu: pečicí papír, alobal

Postup: Z toustového chleba odkrojíme okraje (okraje můžeme využít jako tyčinky na stůl, a to tak, že je pokapeme olejem, počesnekujeme, posypeme sýrem a ogrilujeme). Na stůl si rozprostřeme pečicí papír. Každý plátek toustu pokapeme z jedné strany mlékem a touto mokrou stranou položíme na pečicí papír. Tousty pokládáme do čtverce 4 tousty vedle sebe a 4 tousty pod sebe. Horní část toustů potřeme zakysanou smetanou. Nyní si vytvoříme pomazánku z tvarohu, pomazánkového másla, pažitky a lehce osolíme. Pomazánku rozdělíme na třetiny a 1/3 natřeme na tousty. Na pomazánku rozložíme vedle sebe kolečka šunky a opět natřeme druhou třetinku pomazánky. Další vrstva může a nemusí být kečup, následně posypeme nastrouhaným sýrem a plátky kaki. Nyní roládu necháme 10 minut navlhnout, lépe se roluje. Poté srolujeme, utáhneme a zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme cca 3 hodiny uležet. Po třech hodinách roládu rozbalíme, potřeme poslední částí pomazánky a můžeme libovolně nazdobit: pažitkou, rozemletými oříšky, různě barevnou zeleninou. Na chvilku ještě vložíme do lednice a můžeme podávat.

Zdroj: článek Kaki a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem NARKOZA ANARKOZA JEJI VLASNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den muj dotaz je 29.6 jdu na zvetseni porsi zniceho nemam stach jen s narkozy vubec nevim jak to bude mam 6 deti a mam strach jsem zdrava nemoce nemam ale co kdyz se neco obeví aniž bych vedela ?Na co se pan doktor pta nez mu podepisu papír ze souhlasem?Děkuji Katerina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když už jste se k zákroku zvětšení prsou rozhodla, tak se toho nebojte. Narkóza, neboli celková anestezie, se dnes aplikuje tak, aby nepoškodila žádné funkce mozku ani jiných důležitých orgánů. Před zákrokem vám bude provedeno vyšetření krve, ze kterého lékař pozná, zdali jste zdravá a zeptá se vás na prodělané nemoci, na alergie a na to jestli užíváte nějaké léky. Operace zvětšení poprsí nepatří mezi příliš rizikové zákroky. Proto není třeba se obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Narkoza aNarkoza jeji vlasnosti

FARMACEUTICKÉ ÚDAJE

Seznam pomocných látek

Tablety: Mikrokrystalická celulosa, sodná sůl dokusátu, monohydrát laktosy, hydrogenovaný rostlinný olej, magnesium-stearát, sodná sůl karboxymethyl škrobu, hyprolosa.

Granule pro přípravu perorálního roztoku Cetomakrogol 1000: kyselina citronová, sacharosa, kukuřičný škrob, tekutá glukosa usušená rozprášením, pomerančové aroma.

Inkompatibility: Neuplatňuje se.

Doba použitelnosti: 5 let.

Zvláštní opatření pro uchovávání: Tablety: Tento léčivý přípravek nevyžaduje žádné zvláštní podmínky uchovávání. Granule pro přípravu perorálního roztoku: Uchovávejte při teplotě do 25 °C.

Druh obalu a velikost balení: Tablety: blistr Al/PVC bílý, neprůhledný, krabička. Velikost balení: 3, 6, 10, 15, 20, 30 tablet.

Granule pro přípravu perorálního roztoku: papír/PE/Al/Surlyn sáček nebo papír/Al/PE sáček, krabička. Velikost balení: 3, 6, 15, 30 sáčků.

Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Návod k použití přípravku, zacházení s ním (a k jeho likvidaci): Tablety: Žádné zvláštní požadavky. Granule pro přípravu perorálního roztoku: Před užitím rozpustit ve sklenici vody.

Zdroj: článek Aulin

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V KONEČNÍKU PŘI ZÁCPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Walther.

Dobrý den . beru Calcichew D3 proti měknutí kostí ,špatně se vypráznuji velmi málo jen tak na papír a nakonec se mi po tom slabém vyprázdnění objeví krev na papíře asi doufám že z konečníku je červená . Glukosol na vyprázdnění nezabírá. děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro kvalifikované zjištění příčin vašich nesnází bude potřeba důkladnější vyšetření, které přinese více ukazatelů, než uvádíte ve svém dotazu. Doporučuji navštívit ordinaci lékaře gastroenterologa a s jeho pomocí zkusit zjistit možnou nápravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Krev v konečníku při zácpě

6. DALŠÍ INFORMACE

Co přípravek Aulin obsahuje

Léčivou látkou je nimesulidum. Pomocnými látkami jsou:

Aulin, tablety: sodná sůl dokusátu, hyprolosa, monohydrát laktosy, sodná sůl karboxymethylškrobu, mikrokrystalická celulosa, hydrogenovaný rostlinný olej, magnesium-stearát.

Aulin, granule pro perorální suspenzi: sacharosa, kukuřičný škrob, tekutá glukosa usušená rozprášením, cetomakrogol 1000, bezvodá kyselina citronová, pomerančové aroma.

Jak přípravek Aulin vypadá a co obsahuje toto balení

Aulin, tablety: bílé či světle žluté kulaté tablety v PVC blistrech tepelně uzavřených hliníkovou fólií. Krabičky obsahují 6, 9, 10, 15, 20 nebo 30 tablet. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Aulin, granule pro perorální suspenzi: žlutý granulovaný prášek v sáčcích po 2 g. Vrstvy sáčku jsou papír/Al/PE nebo papír/PE/Al/Surlyn. Krabičky obsahují 6, 9, 14, 15, 18 nebo 30 sáčků. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce

Pro jakékoliv informace o přípravku kontaktujte místního zástupce držitele rozhodnutí o registraci.

Držitel rozhodnutí o registraci

Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Brno, Česká republika

Výrobce

Aulin, 100 mg, tablety:

Helsinn Birex Pharmaceuticals Ltd., Damastown, Mulhuddart, Dublin 15, Irsko Boehringer Ingelheim Ellas A.E., 5th km Paiania - Markopoulo, Koropi, Attiki 19400, Řecko Mipharm S.p.A., Via Bernardo Quaranta, 12, 20141 - Miláno, Itálie Patheon Italia S.p.A., Viale G.B. Stucchi 110, 20900 Monza (MB), Itálie Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Páteřní 7, 635 00 Brno, Česká republika Pharmasearch Ltd., Dublin Road, Loughrea, Co, Galway, Irsko

Aulin, 100 mg, granule pro perorální suspenzi:

Helsinn Birex Pharmaceuticals Ltd., Damastown, Mulhuddart, Dublin 15, Irsko Mipharm S.p.A., Via Bernardo Quaranta, 12, 20141 - Miláno, Itálie Patheon Italia S.p.A., Viale G.B. Stucchi 110, 20900 Monza (MB), Itálie Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Páteřní 7, 635 00 Brno, Česká republika

Zdroj: článek Aulin v prášku

Poradna

V naší poradně s názvem ČÁSTEČNÁ HORNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Nevrlková.

Kdy si požádat o příspěvek, hned nebo až po zhotovení protézy, a jakou formou se to dělá,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně to hoďte na papír jako žádost. Napište tam přesně co od nich chcete a proč. Vše doložte kopiemi účtenek. Pošlete to doporučenou poštou na adresu své pobočky, kterou najdete tady: https://www.zpmvcr.cz/konta…

Zdroj: příběh Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Recepty pro zdravé oči

Zeleninové rolky

Ingredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír

Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.

Mrkvové rizoto

Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej

Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.

Zeleninové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana

Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.

Zdroj: článek Dieta na zdravé oči

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý večer moc bych vás chtěla poprosit o radu, už víc jak měsíc mám opruzeninu v trisle a rostahuje se mi to na pipku moc se omlouvám jak jsem to napsala,koupila jsem si v lékárně sudokrem a nic teď si to mažu framykoinem a také nic, nevím co mám dělat je mi to nepříjemné měla jsem to i pod prsem tam mi to pomohlo moc děkuji za odpověď Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je normální a potká to každého. Pro odstranění je důležitá každodenní hygiena a jemné ale důkladné vysušení ručníkem nebo lépe fénem. Pokožku vysoušejte jemným přikládáním vždy čistého ručníku, který byl vyvařen během praní alespoň na 60°C. Pokožku ručníkem nedrhněte, ale ručník jen přikládejte. Drhnutí může navodit libý pocit při svědění, ale jinak kůži naruší a umožní prostoupit tomu opruzeneckému neřádu hlouběji do kůže. Za opruzeninu může nejčastěji nějaká mykóza. Mykózy milují vlhko, takže abyste zabránila vzniku vlhkého prostředí při pocení, tak ihned po vysušení aplikujte dětský zásyp. Máte-li trochu nadváhu, tak klidně můžete použít k zásypu i toaletní papír, který složíte a umístíte ho mezi nohy. Jakmile nebude vznikat vlhko, tak opruzenina samovolně zmizí. Dbejte na to, abyste zásyp obnovila vždy, když ucítíte, že již zvlhnul.
Druhá možnost je místo zásypu použít mast Clotrimazol, kterou volně koupíte v lékárně. Použijte ji vždy po umytí dvakrát denně. Do několika dní se to zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zapařeniny v tříslech u dospělých

Co to jsou barefoot boty

Jedná se o boty věrně napodobující chůzi naboso, která je pro člověka nejpřirozenější. Zároveň však chrání chodidlo před mechanickým poškozením (zraněním ostrými předměty) a proti vlivům počasí. V barefoot botách můžete díky tenké a ohebné podrážce, která se přizpůsobuje chodidlu, maximálně vnímat informace o povrchu, na kterém se pohybujete. Poskytují volnost prstům a umožňují zapojit veškeré svaly, šlachy i kosti chodidel stejně jako při chůzi naboso. Chodidla v barefoot botách neustále přirozeně pracují a mohou se tak optimálně vyvíjet.

Barefoot boty mají na rozdíl od běžných bot anatomicky tvarovanou špičku, která nabízí dostatečný prostor pro pohyb prstů. Dále flexibilní, měkkou podrážku o tloušťce 3–6 mm a nulový sklon mezi špičkou a patou, to znamená žádný podpatek. V neposlední řadě pak stélku bez tvarované klenby.

Vzhledem k tomu, že se velikosti u jednotlivých výrobců liší, je důležité nohy před koupí této obuvi řádně přeměřit.

K měření budete potřebovat: papír, pravítko, tužku, izolepu.

Na podlahu těsně ke zdi přilepte izolepou list papíru. Postavte se na papír, pata se musí dotýkat zdi (pokud nemáte doma vhodné místo u zdi, můžete nohu změřit i v krabici). Musíte stát plnou vahou na noze, prsty musí být natažené. Tam kde končí nejdelší prst, udělejte čárku. Totéž opakujte s druhou nohou, protože délky se mohou lišit. Nyní změřte délku chodidla a k naměřené hodnotě přičtěte nadměrek 12 mm (pro začínající chodce stačí 10 mm). Výsledná hodnota je délka stélky, kterou potřebujete.

Proč právě tyto boty? Lidská noha je přirozeně široká, s prsty do široka roztaženými a oddělenými od sebe. Proč je tomu tak je, no kvůli stabilitě! Čím širší je základna, tím větší je stabilita. V dnešní době popíráme přírodní zákony, děláme si z nohou „kopýtka“ a ubíráme si tím stabilní půdu pod nohama. To s sebou nese určité následky. Abychom se vůbec udrželi na nohou, naše tělo si muselo najít způsoby, jak vyrovnat tento nedostatek opory, a tak jsme si začali vyvracet kotníky, kolena, bederní páteř. Palec je základním oporným prvkem našeho chodidla. K tomu, aby mohl správně pracovat a tím i budovat podélnou klenbu, se ale potřebuje nacházet ve své přirozené pozici.

Současná bota je úzká, palec nemá potřebný prostor, a tak se stáčí dovnitř, pod ukazovák. Jelikož palec jako oporný prvek chybí, kotník se zbortí dovnitř a tím najdeme stabilitu. Vedle lámání kotníku je však tato změna polohy doprovázená také přílišným napětím kolene (z vnitřní strany), povolením vnitřního břicha a deaktivací hýždí. Bota má tuhou podrážku a zvednutou špičkou. To nás nutí k tomu, abychom palec drželi nahoře a&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Barefootová obuv

Recepty

Odvar z ovesných vloček – 2. stadium

Ingredience: 200 g ovesných vloček, voda, sůl

Postup: Ovesné vločky vložíme do sítka, propláchneme vodou a vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme doměkka. Po uvaření ovesné vločky přecedíme. Podáváme pouze odvar, který se popíjí teplý.

Máslové brambory – 3. stadium

Ingredience: 500 g brambor, 10 g másla, 0,5 g sušené petrželky, sůl

Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření slijeme, přidáme máslo a posypeme sušenou petrželovou natí.

Krůtí prsa s broskvemi a vodovou bramborovou kaší – 4. stadium při obtížích

Ingredience: 500 g krůtích prsních řízků, 1 plechovka broskví nebo 2 čerstvé broskve, brambory, sůl, mletý kmín

Postup: Krůtí prsa omyjeme, vysušíme, naklepeme a lehce osolíme. Pánvičku lehce vytřeme olivovým olejem, rozpálíme a maso prudce orestujeme. Pak dáme spolu s broskvemi do hrnce, podlijeme vodou a dusíme na mírném plameni doměkka (cca 30 minut). Brambory oloupeme, dáme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme cca 20 minut. Pak pomačkáme s trochou vody, ve které jsme vařili brambory. Na maso položíme broskve a přidáme kaši.

Kuřecí polévka – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 500 g kuřecích prsních řízků, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1,5 litru vody, 4 kuličky nového koření, 1 zarovnaná lžička soli, 1/2 lžičky Solčanky

Postup: Maso omyjeme a dáme do hrnce s vodou, osolíme a přidáme nové koření, vše dáme vařit. Jakmile začne polévka vařit, posbíráme a odstraníme lžící pěnu. Po hodině vaření na mírném plameni přidáme kořenovou zeleninu a Solčanku a vaříme další hodinu. Přidáme uvařené bezvaječné nudle.

Vepřová kýta – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 300 g vepřové kýty, mozzarella Italat nebo Zottarella light, 1–2 rajčata, brambory, bílý jogurt, olivový olej vhodný na smažení, panenský olivový olej, citron, bazalka, sůl, ledový salát, pečicí papír

Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na centimetrové plátky, na plech dáme pečicí papír a plech zaplníme plátky brambor, posypeme bazalkou a osolíme. Dáme do trouby rozpečené na 230 stupňů, pečeme 20 minut z jedné strany, obrátíme a 20 minut pečeme z druhé strany. Plátky vepřové kýty omyjeme a osušíme, pak naklepeme, osolíme, posypeme bazalkou a chvíli smažíme na pánvi lehce vytřené olivovým olejem. Pak podlijeme vodou a dusíme 20–30 minut na mírném plameni. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a vybereme zrníčka. Rajčata i mozzarellu nakrájíme na plátky a položíme na hotové maso, přidáme brambory,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na slinivku

Plodné dny

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Rozeznáváme čtyři typy hlenu:

  • žádný
  • lepkavý
  • krémový
  • konzistence vaječného bílku (nejplodnější)

Plodný hlen: spermie mohou žít až 5 dnů.

Žádný hlen: spermie nepřežijí několik hodin.

Znalost kvality hlenu zaručí určení neplodných dnů před ovulací a také nejplodnější den cyklu, kdy je maximální šance početí.

No a jak poznat kvalitu hlenu? Prozradí vám to níže popsané příznaky.

Kvalita hlenu se zjišťuje několikrát (minimálně třikrát) denně, kdykoliv jdete na záchod. Začíná se první den po skončení menstruace. Dobré je před zjišťováním provést několik stahů poševních svalů, čímž hlen snáz steče k poševnímu vchodu.

Nejdřív se zaměřte na pocity při poševním vchodu: nic (sucho), lepkavost, vlhko nebo slizko, jako kdybyste seděly v kaluži vaječného bílku?

Pak se zaměřte na zjištění kvality hlenu pomocí prstů: Rozevřete stydké pysky a setřete hlen z poševního vchodu. Promněte ho mezi prsty. Máte prsty suché? Lepí se? Je to krémové? Slizké, až lubrikační? Pak pomalu prsty rozevřete, jestli se hlen bude natahovat.

Místo prstu lze taky použít toaletní papír nebo kapesníček. Při stírání se zaměřte, jak papír klouže po stydkých pyscích: špatně klouže (sucho), hladce (jako namazaný krémem), nebo velmi lehce s lubrikačními pocity?

V době nejplodnějších dnů je třeba se při usednutí na záchod dívat pod sebe, protože hlen konzistence vaječného bílku často sám od sebe steče do vody. Při dopadu na hladinu vytvoří kuličku, která se pak jako zakalený žmolek potopí ke dnu. Takový hlen je značně vodnatý, po stečení se poševní vchod může jevit překvapivě suchý.

Pokud se nedaří získat žádný hlen při poševním vchodu, můžete ho zkusit stáhnout přímo z čípku pomocí ukazováčku a prostředníčku. Pokud se rozhodnete zjišťovat kvalitu přímo na čípku, musíte to tak provádět po celý cyklus. Nelze střídat zjišťování na poševním vchodu se zjišťováním na čípku.

Všímejte si taky, jak se během dne hlen jeví na spodním prádle. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Na konci dne si do tabulky zaznamenejte pocity, kvantitu a kvalitu (včetně barvy a konzistence) nejplodnějšího hlenu toho dne. Například jste třikrát zjistila spíš krémový a jen jednou vodnatý jako bílek – zaznamenejte bílek.

Je důležité se naučit rozlišovat cervikální hlen od ostatních tekutin, které by mohly hodnocení mást. Jedná se o poševní zvlhčení, tekutina pohlavního vzrušení, sperma, lubrikační gely a spermicidy. V zásadě se hodnocení hlenu neprovádí při sexuálním vzrušení a bezprostředně po pohlavním styku.

Zdroj: článek Děložní hlen po oplodnění

Jak vyrobit dárek pro kamarádku

Vyrobený dárek pro kamarádku by měl být cílený a originální. Vlastními silami vyrobené dárky určitě potěší každého obdarovaného. Nepotřebujete žádné extra zvláštní schopnosti, některé dárky vyrobíte velmi snadno a za krátký čas. Stačí mít chuť, vůli, potřebný materiál, znát postup výroby a můžete se pustit do vytváření krásných věcí pro potěšení i užitek.

Jehelníček

Obstarejte si kousek kanavy a bavlnky na vyšívání. Z kanavy vystřihněte obdélník nebo jiný motiv a počítejte s tím, že budete látku překládat na půl. Jednu půlku vyšijte křížkovým stehem podle vybraného motivu, kanavu přeložte, sešijte k sobě rubem až na malou dírku. Tou jehelníček otočte ven vyšitou stranou, do dírky nacpěte vatu nebo kousky nastříhaného molitanu a do dírky všijte uháčkované poutko nebo kousek stužky či provázku.

Ubrousková technika

Pořiďte si ubrousek s hezkými motivy. Pak si sežeňte květináč, prkýnko, nádobku z umělé hmoty, skla nebo kameny. Vybranou věc natřete základovou barvou, z ubrousku vystřihněte vybraný obrázek a odtrhněte vrchní vrstvu s potiskem. Jakmile bude základová barva úplně suchá, nalakujte místo na nalepení obrázku lakem a na vlhký lak přiložte motiv. Nakonec přelakujte, opatrně uhlaďte obrázek od středu k okrajům, nechte uschnout a dárek je na světě.

Malované kameny

K výrobě potřebujete ploché oblázky a motiv, který nejprve překreslíte na průsvitný papír a potom znovu překreslíte na oblázek přes kopírovací papír. Pokud umíte dobře malovat, nepotřebujete žádné předlohy. Obrázek vymalujte barvami, jakmile barva zaschne, přetřete vše bezbarvým lakem.

Sušený dárek

Nakrájejte menší jablíčka na kolečka i s jádřincem a usušte je. Potom je navlékněte na režnou nit, spojte do věnečku a ten ještě ozdobte nápaditou mašlí a ovažte papírovým provázkem. Chutné a voňavé dárky máte hotové.

Zdroj: článek Dárek pro kamarádku

Recepty

Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.

Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

Těstoviny s houbami

Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka

Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.

Čočková polévka

Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar

Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.

Kuřecí prso

Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn

Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Recepty na dia moučníky pro diabetiky II. typu

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papírpapír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Rakev

Rakev je nezbytnou součástí každého pohřbu, je tedy potřebná při kremaci i při pohřbívání do země. Na trhu existuje mnoho typů rakví, některé z nich byly vyrobené v Čechách a jiné v zahraničí. Největší výrobna rakví v Čechách je v obci Počátky na Jindřichohradecku, kde ročně vyrobí zhruba 50 000 rakví. Což je obrovské množství, když uvážíme, že ročně v Čechách zemře asi 100 000 lidí. V této továrně na rakve se prkna nechávají schnout 6 měsíců a pak se rozřežou na jednotlivé lamely a roztřídí se podle kvality. Méně kvalitní dřevo se použije na ty části rakve, které nejsou vidět, jako je například dno rakve. Viditelné části rakve jsou z kvalitního dřeva. Protože 90 % zdejších rakví zamíří se zemřelým na kremaci, jsou často rakve vyráběné z topolového dřeva, které na kremaci stačí. Dubová rakev je předepsaná při pohřbu do země. Rakve jsou vyráběny hromadně, nejedná se o ruční práci, ornamenty vytváří válce se vzorem. Sestavení rakve trvá asi 10 minut. Ručně od začátku do konce se vyrábí minimum rakví, samozřejmě se to odrazí na ceně. Pozůstalí si mohou vybrat ze široké nabídky barev. V Čechách jsou nejprodávanější rakve v odstínu jaspisu a ořechu, tedy rakve v hnědých odstínech. Postupně se zase vrací do módy černé rakve. Nalakovat rakev požadovanou barvou trvá zhruba hodinu. Existují i levné verze rakví, které jsou určené jen na pohřeb bez obřadu, které se příliš nelakují, nalakovat je trvá asi 10 vteřin. Na dně každé rakve je voskovaný papír, pak papírová drť, vnitřek rakve bývá obvykle ze saténu. Levnější typy rakve stojí několik tisíc, nejdražší jsou k prodeji v řádu desítek tisíc.

Fotografie rakví

Zdroj: článek Pohřeb

Okamžité řešení a prevence

Roztřepené konečky nelze zacelit a je potřeba je prostě ustřihnout. I když se ustřižení vlasů zdá jako banální záležitost, je lepší navštívit kadeřnický salon. Nůžky na papír rozhodně nejsou tím pravým, co vaše vlasy ocení. Pro stříhání vlasů jsou určeny speciální (ostré) nůžky, které používají v kadeřnických salonech.

  • Nejlepší radou jak předcházet viditelným poškozeným konečkům je pravidelné stříhání – zhruba jednou za šest týdnů.
  • Další z možností je použití přípravků, které dočasně „slepí“ konečky vlasů, avšak efekt vydrží jen pár hodin, nebo do dalšího umytí. (Péče pro poškozené vlasy)
  • Pokud však máte sklony k třepení konečků, doporučuje se používat tyto speciální séra i preventivně. Aplikovat přípravky na již roztřepené konečky vlasů je již jen opožděnou snahou o nápravu. Pamatujte že snadnější je problému předcházet než jej řešit.
  • Kvalitní šampony, balzámy a masky jsou naprosto nevyhnutelné. Pokud vaše vlasy trpí častým lámáním a třepením, je lepší volit i kvalitnější vlasovou kosmetiku, která je k dostání v kadeřnických salonech.

Zdroj: článek Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Čaj na vyrážku

Říznutí o papír nebo pořezání při loupání jablka, popřípadě na potníky nebo menší podráždění pokožky, na všechny tyto maličkostech vám může pomoci čaj. Namočíte vatový polštářek do čaje (černý nebo zelený) a přiložíte to na postižené místo s vyrážkou. Následně po několika minutách to opláchnete a opakujte podle potřeby.

Zdroj: článek Léčivé účinky čaje v kosmetice

Léčba hemoroidů bez léků

  • Hemoroidy lze zmírnit úpravou stolice změnou stravování a životního stylu.
  • Hemoroidy se také zklidní, když je během dne vypito adekvátní množství tekutin.
  • Při hemoroidech se nesmí zvedat těžké předměty.
  • Hemoroidy uklidňují teplé sedací koupele bez mýdel.
  • Při hemoroidech je třeba se vyhnout příliš ostrému koření.
  • Na hemoroidy také zabírá dostatek pohybu a nesedět příliš dlouho.
  • Při hemoroidech je třeba používat měkký toaletní papír.
  • Na záchvat hemoroidů pomůže studená sedací lázeň, která uleví od bolesti.

Operace hemoroidů

Hemoroidy se také mohou operovat, ale to závisí na jejich vývojové fázi. Hemoroidy jsou odstraněny menším či větším chirurgickým zákrokem. Nejběžněji se používá opichování vyhřezlých žilek – skleroterapie a také podvaz gumičkou. Nově se zavádí metoda vyříznutí hemoroidů a také vypalování hemoroidů lejzrem. Rekonvalescence po chirurgickém zákroku se pohybuje v řádu dnů či týdnů. Nedostatkem této metody je častý opakovaný návrat hemoroidů.

Zdroj: článek Léky na hemoroidy

Co lze použít na peeling

Odumřelé buňky kůže způsobují matnou a bezbarvou pleť. Peeling je určen pro všechny typy pleti. Chemický peeling odstraňuje odumřelé kožní buňky bez podráždění pokožky a stimuluje krevní oběh. Drobné syntetické kuličky nebo granule z přírodně drcených meruňkových pecek, otrub nebo mořského písku působí jako velmi jemný smirkový papír. Jako mechanický peeling se používají například solné krystaly, krystaly cukru, drátěnky a tuhé kartáče či abrazivní částice všeho druhu (jíl, písek, plastové částice).

Zdroj: článek Domácí peeling

Přirozená léčba

  • Dermatitida je zánětlivý stav kůže, který se obvykle znovu vrací. Je to vlastně alergie, která může být zapříčiněna parfémy, kosmetikou, gumou, léky, mastmi nebo kontaktem s kovovými slitinami (včetně niklu, stříbra a zlata). Problémem mohou být některé druhy jídla. Jestliže je dráždidlo v neustálém styku s kůží, dermatitida se rozšíří a zhorší. Pokud chcete tyto problémy řešit, vyvarujte se prachu, průmyslových chemikálií, dýmu, sprejů, laků, motorových olejů, fermeží a rozpouštědel.
  • Vyhýbejte se čisticím prostředkům, kosmetice, tělovým olejům a mlékům, které obsahují lanolin, antihistaminy, benzoany, které zapříčiňují alergie, ucpávají tukové žlázy a způsobují dermatitidu a akné. Nenoste na práci v domácnosti gumové rukavice, kůže totiž vstřebává některé chemikálie v nich obsažené.
  • Nepoužívejte vazelínu či jiné tučné masti, protože zabraňují pocení a zvyšují svědění. Neškrábejte se, to jenom problém zhoršuje.
  • Stav se může zhoršit i emocionálním stresem a vyčerpáním. Vyvarujte se nachlazení a respiračním infekcím, neboť snižují odolnost těla a zhoršují váš ekzém. Vyhýbejte se lidem s opary, protože virus v nich může zapříčinit vážné kožní vyrážky, jestliže trpíte dermatitidou.
  • Dejte si pozor na alergeny, o nichž odborníci říkají, že jsou převážnou příčinou dermatitidy: 1) kravské mléko – buď nepijte mléko vůbec, nebo se snažte přejít na kozí; 2) pšeničný lepek – jsou i jiné obiloviny, které lze jíst místo pšenice; 3) nikl – odborníci tento problém nazývají „niklová vyrážka“; ženy, které mají propíchnuté uši a nosí náušnice, mohou jimi tělu způsobovat různé vyrážky, zvláště v místech, kde se těla dotýká další kov. Kromě toho jakýkoliv šperk, který má méně než 24 karátů, má v sobě aspoň trochu niklu.
  • Vyhýbejte se pěnovým koupelím a podobným mýdlovým koupelím. Nikdy se nekoupejte v horké vodě. Po vykoupání se jemně osušte. Netřete se.
  • Dětské vyrážky: Vyrážka u dětí může být zapříčiněna jedením vajec, arašídů, mléka, pšenice, ryb, kuřat, vepřového nebo hovězího masa. Vajíčka, arašídy a mléko jsou ze 75 procent příčinou dětských vyrážek.
  • Bez ohledu na to, co může být příčinou vyrážky, vynechejte pšenici, žito, oves a ječmen na šest týdnů. Potom pomalu přidávejte jedno po druhém, čímž zjistíte, jaký to má účinek na vaši dermatitidu.
  • Jestliže to umíte, změřte si po každém jídle puls, abyste zjistili, která jídla vám zvyšují tep – to jsou ta problematická.
  • Vyvarujte se mléčných produktů, bílé mouky, smažených jídel, dalších zpracovaných tuků a cukru. Nepoužívejte antiperspiranty, protože obsahují kov. Noste jen bavlněné spodní prádlo. Také levné prstýnky zapříčiňuj

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Domácí léky na ekzém

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Jana Fábryová


papily na genitáliích
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
papírky k určení ketozy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.