Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PARA OŘECHY A CHOLESTEROL

OBSAH

Vliv na cholesterol

Para ořechy mají vysoký obsah kalorií, obsahují mnoho vitamínů, antioxidantů a minerálů. Jsou velmi tučné, protože jsou bohaté na mastné kyseliny, které snižují „špatný cholesterol“ a zvyšují „dobrý cholesterol“ v krvi.

Para ořechy mají vysokou hladinu selenu. Jsou tak přírodním zdrojem s nejvyšším obsahem tohoto minerálu. Kromě selenu obsahují i další minerály jako měď, hořčík, mangan, draslík, vápník, železo, fosfor a zinek.

Dále jsou bohatým zdrojem vitamínu E a B-komplexu.

Stejně jako mandle a piniové oříšky neobsahují para ořechy gluten. Jsou tak významnou součástí stravy pro jedince s alergií na pšenici a s bezlepkovou dietou.

Zdroj: Para ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PARA OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy

Prodej a cena

Zde můžete porovnat ceny a zakoupit para ořechy.

Zdroj: Para ořechy

Denní dávka

1 dávka (cca 30 g) obsahuje:

  • energie: 861,3 kJ
  • kalorie: 205,85 kcal
  • bílkoviny: 1,41 g
  • sacharidy: 0,780 g
  • tuky z toho:
  • nasycené mastné kyseliny: 4,89 g
  • transmastné kyseliny: 0
  • mononenasycené mastné kyseliny: 0
  • polynenasycené mastné kyseliny: 0
  • cholesterol: 0
  • sůl: 0,004 g
  • vláknina: 2,58 g
  • voda: 0

Zdroj: Para ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek.

Můžete mi prosím zodpovědět otázku zdali je možná konzumace pistáciových oříšků děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Para ořechy a těhotenství

Ořechy v těhotenství zajistí přísun kvalitních tuků a bílkovin. Obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které chrání naše tělo před škodlivými vlivy. Jejich konzumací navíc získáte pocit sytosti a také si zajistíte kvalitní a pevné vlasy, nehty či zuby. Ořechy obsahují kvalitní rostlinné oleje.

Dávejte přednost ořechům, které již máte vyzkoušené. Zpestřením v jídelníčku jsou i para ořechy, které jsou díky svým výživovým vlastnostem v těhotenství doporučovány, tedy pokud nemáte alergii.

Zdroj: Para ořechy

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám 7 výsoký cholesterol oba dva, je mi 47let. Mám hodně pohybu, jsem štíhlá vážím 43kg a měřím 158. Nehci brát prášky, ráda bych zkusila nějaké vitamíny, ale nevím které. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Lenko,mám tentýž problém. Cholesterol 7,je mi 45let,vážím 47-48kg a měřím jako Vy. Našla jste něco,co by Vám ten cholesterol snížilo?

Zdroj: diskuze Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu

Možná rizika

Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy a další) nebo arašídové oříšky (arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách, z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy alergických osob úplně vyloučeny.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beata.

Ako liečiť kožné vyrážky, aleno svrab. Kde sa dá kúpiť sprej Spregal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní vyrážky jsou velmi časté a jejich příčin je opravdu mnoho. Pro úspěšnou léčbu kožní vyrážky je potřeba nejdříve určit o jaký druh vyrážky jde a co ji způsobuje, teprve pak může být její léčba účinná a rychlá.

Sprej Spregal se v zahraničí používá k léčbě svrabu. Sprej Spregal obsahuje dvě účinné látky Esdepallethrine a Piperonylbutoxid. V rámci EU je k dostání pouze v Řecku a nebo v Litvě. Také jde sehnat ve Francii, ale tam se to jmenuje Para Special Poux a nebo na Maltě, kde se to jmenuje Para. V České ani Slovenské republice sprej Spregal zatím k dostání není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www granulox sprej lekarny

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Cholesterol a onemocnění srdce

Pokud je v krvi příliš vysoké množství cholesterolu, dochází k jeho hromadění na stěny tepen. Časem tento nános způsobuj tvrdnutí cév (ateroskleróza). Díky tomu dojde k zúžení tepen a snížení průtoku krve do srdečního svalu, čímž dochází ke zpomalení funkce srdce nebo celkovému zablokování. Správné proudění krve je důležité, takže když není srdci dodáváno dostatečné množství okysličené krve, dochází k bolesti na hrudi. V případě náhlého zablokování přívodu krve do srdce pak dochází k infarktu.

Existují dva typy cholesterolu:

  • LDL cholesterol neboli špatný cholesterol
  • HDL cholesterol neboli dobrý cholesterol

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Prosím,sdělte který je dobrý a který cholesterol je dobrý. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cholesterol můžeme rozdělit na tak zvaný cholesterol dobrý označený HDL a špatný označený LDL.
Špatný, nebo chcete-li zlý cholesterol LDL, je takový tuk, který se podílí na vzniku aterosklerózy a jejích komplikacích.
K jeho zvyšování přispívá kromě zvýšeného příjmu nasycených tuků v potravě i
nedostatečný pohyb, přibývání na váze a kouření. Jeho hladina by měla být do 3,5
mmol/l.
Hodný nebo chcete-li dobrý cholesterol HDL plní roli vychytávače toho špatného cholesterolu. Působí protizánětlivě a antioxidačně. Ke zvyšování HDL cholesterolu vede dostatek fyzické aktivity. U žen by jeho hladina měla být v rozmezí 0,9-1,4 mmol/l a u mužů 0,9-1,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Hodnoty cholesterolu

Jestliže hovoříme o zvýšených hodnotách cholesterolu, jedná se o hodnoty vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu nebolí ani se nijak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a potažmo infarktu, viníkem je nesprávný způsob našeho stravování a špatný životní styl.

Celkový cholesterol je všechen cholesterol v krvi (nerozlišuje se LDL a HDL, viz níže).

Správná hodnota cholesterolu: pod 5,16 mmol/l krve.

Hraniční hodnoty cholesterolu: 5,16–6,18 mmol/l krve.

Vysoký cholesterol: více než 6,18 mmol/l krve.

LDL cholesterol se někdy označuje jako zlý cholesterol. Jeho nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování cholesterolu v cévách, kde se pak tvoří sklerotické pláty.

Správná hodnota LDL cholesterolu: pod 3,4 mmol/l krve.

HDL cholesterol se někdy označuje jako hodný cholesterol. Má příznivý vliv na náš organismus, neboť zbavuje krev nadbytečného cholesterolu. Působí proti tvorbě sklerotických plátů.

Správná hodnota HDL cholesterolu: nad 1,4 mmol/l krve (dá se říci, že čím více tím lépe).

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radši moc ne. Vlašské ořechy v sobě obsahují omega 3 mastné kyseliny a ty zesilují účinky Warfarinu. Dvě tři jádra za den nevadí, ale ne víc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Snížení hladiny cholesterolu

Cholesterol pomáhá tělu vytvářet nové buňky, izolovat nervy a produkovat hormony. Za normálních okolností játra produkují cholesterol pro správný chod životních funkcí v těle. Cholesterol lze získat i jinými způsoby, zejména konzumací potravin, jako je mléko, vejce či maso. Vysoký příjem tuků, nasycených tuků a jednoduchý cukrů může zvýšit hladinu cholesterolu. Příliš vysoké množství cholesterolu v těle je pak hlavním rizikovým faktorem pro vznik srdečních chorob.

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Jak cholesterol funguje?

Cholesterol se v těle vždy naváže na protein a společně tak vytvoří lipoproteiny, u kterých se rozlišují tři typy, ale cholesterol je jen jeden!

Lékaři obvykle zkoumají nejen hodnoty celkového cholesterolu, ale i hodnoty HDL a LDL. HDL je high density lipoprotein, který je považován za „hodný“ cholesterol. LDL tedy low density lipoprotein je považován naopak za „zlý“ cholesterol.

Je třeba si uvědomit, že oba cholesteroly lidské tělo samo vytváří a zároveň je i přijímá prostřednictvím potravy. Také je nesmysl, že by některé potraviny obsahovaly jen HDL, nebo LDL. Cholesterol je v podstatě jen jeden. O tom jestli bude pro lidské tělo dobrým služebníkem, anebo jeho ničitelem, rozhoduje nosič (lipoprotein), který se cholesterolu ujme. Tukové nosiče (LDL) nosí cholesterol do tkání, naopak nosič HDL, který obsahuje více proteinů než tuků, odnáší cholesterol z cév do jater.

Cholesterol se dá rozlišovat také na vnější (exogenní), tedy ten, který člověk přijme z potravy a vnitřní (endogenní), tedy ten který si jeho tělo samo vyrobí.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Tabulka cholesterolu pro děti

Podle JACC [1] jsou doporučené hladiny cholesterolu pro děti následující:

Všechny hodnoty jsou v mg/dl:

Celkový cholesterol HDL cholesterol LDL cholesterol Triglyceridy
Dobrý 170 nebo méně Větší než 45 Méně než 110 Méně než 75 u dětí 0–9; méně než 90 u dětí 10–19
Hranice 170–199 40-45 110–129 75–99 u dětí 0–9; 90–129 u dětí 10–19
Vysoký 200 nebo vyšší není k dispozici 130 nebo vyšší 100 a více u dětí 0–9; 130 a více u dětí 10–19
Nízký není k dispozici Méně než 40 není k dispozici není k dispozici

Zdroj: Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Pistácie a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Doporučení: Účelem antikoagulační léčby je snížení krevní srážlivosti. Skladba potravin v jídelníčku má být taková, aby nebyl celkovým obsahem a nevyváženým příjmem vitamínu K (někdy též nazýván vitamín „protikrvácivý“) rušen účinek nastaveného dávkováni antikoagulačních léků. Perorální antikoagulancia jsou velmi užívanou skupinou léků, mezi nejčastější patří Warfarin. Cílem diety při antikoagulační léčbě je zajistit stabilní příjem vitaminu K a zabránit jeho nadměrnému příjmu potravou. Vitamín K je široce zastoupen.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Vyšší obsah vitaminu K mají především ořechy kešu, lískové a pistácie. Tyto druhy konzumujte spíše výjimečně.

Ořechy a semena jsou důležitou součástí pestré, vyvážené stravy. Dodávají tělu zdraví prospěšné tuky, obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Příkladem jsou vitaminy skupiny B, především thiamin a vitamin B1, jehož nedostatek způsobuje únavu a narušuje funkci nervů a srdce. Dále antioxidačně působící vitamin E, železo, selen, mangan, hořčík atd. Pozor však na jejich vysoký obsah tuku. Ořechy a semena obsahují ve 100 g až 90 % tuku! Pokud tedy chcete hubnout, pečlivě sledujte snědené množství, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2 800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků.

I když jsou ořechy a semena zdraví prospěšná, nelze je jíst bez omezení. Jedna porce by měla být o váze 25 – 30 g. Optimální je sníst týdně do 100 g ořechů nebo semen.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Co o nich říká Wikipedie

Juvie ztepilá (Bertholletia excelsa) je vysoký strom z čeledi hrnečníkovité a jediný druh rodu juvie (Bertholletia). Roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Strom je významný pro svá semena – para ořechy. Juvie ztepilá má střídavé kožovité podlouhlé oválné listy, které jsou 17 až 36 cm dlouhé a 6 až 16 cm široké. Květy jsou žluté, sestavené v hustých latách, a nepříjemně páchnou. Juvie se přirozeně vyskytuje v amazonské části Jižní Ameriky od Kolumbie a Francouzské Guyany po Bolívii a Peru. Roste na nezaplavovaných půdách v tropických deštných lesích ve výšce 100 až 200 metrů nad mořem. Dorůstá výšky 40 až 50 metrů a je jedním z nejvyšších stromů Amazonie.

Plodem je velká tobolka s pevným vnějším oplodím, měřící obvykle 10 až 20 cm v průměru a otevírající se víčkem. Uvnitř tobolky je 12 až 22 semen s tvrdou skořápkou a chutným bělavým jádrem. Jméno para ořechy získaly tyto plody pravděpodobně díky vývozu z brazilského přístavu Pará do Evropy.

Juvie se pěstují jen zřídka, většina para ořechů na světových trzích tak pochází z divoce rostoucích stromů. Dřevnaté tobolky v době zralosti opadávají a semena jsou z nich vybírána domorodými sběrači. Jsou známy případy, kdy padající plod zranil, nebo dokonce usmrtil sběrače. Semena jsou oblíbenou potravou mnoha živočichů, například hlodavců aguti, kteří si často dělají zásoby semen na nepříznivé období. Semena, která aguti nespotřebuje, pak zpravidla vyklíčí, čímž dochází k šíření a obnově porostů juvie.

Juvie má středně těžké až velmi tvrdé dřevo (6,7 dle Brinellovy stupnice) a relativní tvrdost cca 176 % (smrk 42 %, dub 100 %), takže se používá k výrobě nábytku a podlah, dýh nebo palub lodí. Dřevo je růžově až ořechově hnědé.

Kvalitní olej z para ořechů je bohatý na vitamíny, vyživuje a revitalizuje pokožku a je často využíván v kosmetických přípravcích. Gen para ořechu byl kvůli zvýšení výživné hodnoty přidán do geneticky modifikované sóji. Tato sója však způsobuje alergií postiženým lidem stejné alergické reakce jako vlastní ořech. Jednalo se o jedno z prvních prokázaných rizik geneticky upravených organismů (GMO).

Para ořechy obsahují draslík, hořčík a selen a mají vysoký obsah kalorií.

Zdroj: Para ořechy

Para ořechy v kuchyni

Jádro para ořechů je velmi výživné, obsahuje 70 % tuků, 15 % bílkovin a 7 % sacharidů. Mimo to obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, stopové prvky selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Para ořechy se používají čerstvé k přímé konzumaci, ve výživných tyčinkách nebo v cukroví. Máčené vyloupané plody se také někdy používají pro výkrm kaprů. Para ořechy jsou z hlediska výživy potraviny slabě tvořící kyseliny.

Plody kvůli vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou, nevyloupané a chlazené vydrží až dva roky. Čerstvé ořechy jsou na lomu krémově bílé až bílé, sladké chuti; žluté a nahořklé ořechy jsou již žluklé. Pro alergiky může být konzumace riziková.

Ořechy lze konzumovat syrové, případně je opražit, osolit nebo osladit. Můžete je použít pro přípravu fondánů, pudinků, pesta, čokoládových tyčinek. Pokud je najemno namelete, můžete jimi sypat ovocné či zeleninové saláty. Výborně se hodí do různých dezertů, především ovocných koláčů.

Vzhledem k vysokému obsahu tuků v para ořeších, je třeba dbát zvýšené opatrnosti při skladování a omezit přístup vzduchu, jinak se může stát, že ořechy žluknou.

Zde je několik receptů s para ořechy:

Pikantní koule

Ingredience: 500 g nivy (nebo i jiné druhy sýrů), 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička nadrobno nasekané cibule, 1 lžička worcesteru, sůl, česnek, mleté para ořechy, mletá sladká paprika, nadrobno posekaná pažitka nebo jiné čerstvě posekané bylinky

Postup: Sýr najemno nastrouháme, přidáme citronovou šťávu, sůl, prolisovaný česnek, worcesterskou omáčku. Vše pořádně prohněteme a vytvoříme koule asi tak o průměru 4 cm. Koule obalíme v mletých para ořeších, nebo sladké paprice, nebo v bylinkách, které máme rádi. Koule můžeme dozdobit okurkou, rajčetem, paprikou a párátkem připevnit ke kolečku celozrnného pečiva. Před podáváním necháme koule pořádně vychladit.

Salát s para ořechy

Ingredience na salát: 225 g bulguru, 225 g fazolek, 85 g para ořechů, 2 žluté papriky, černý mletý pepř, 1 polévková lžíce petrželové natě, 2 rajčata, sůl, 2 šalotky

Ingredience na dresink: 1 polévková lžíce hořčice, 1 kávová lžička vinného octa, 1 kávová lžička balzamikového octa, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku

Postup: Zelené fazolky nasypeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 4 minuty. Potom vodu slijeme a fazole dobře opláchneme v tekoucí studené vodě. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Rozkrojíme je, odstraníme semínka, pokrájíme na malé kousky. Do další misky vlijeme olivový olej, balzamikový a vinný ocet, vložíme hořčici a prolisovaný stroužek česneku. Ze všech těchto ingrediencí smícháme dresink. Z bulguru slijeme vodu a přelijeme ho vyrobeným dresinkem. Promícháme, postupně přidáváme všechnu zeleninu – grilované papriky, uvařené fazolky, oloupaná a nakrájená rajčata, na kolečka pokrájenou šalotku, hrubě posekané para ořechy. Nakonec vše posypeme petrželkou, posolíme a popepříme. Ještě jednou lehce promícháme a studené podáváme. Kombinace hořčice s balzamikovým octem dodá salátu unikátní chuť.

Zdroj: Para ořechy

Cholesterol u dospělých

Celková hladina vašeho cholesterolu je celkové množství cholesterolu nalezeného ve vaší krvi. Skládá se z těchto složek:

  • lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL - špatný cholesterol);
  • lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL - dobrý cholesterol);
  • triglyceridy.

LDL cholesterol se také nazývá "špatný" cholesterol, protože ucpává vaše cévy a zvyšuje riziko srdečních chorob. HDL je považován za "dobrý" cholesterol, protože vás chrání před srdečními chorobami. Čím vyšší je váš HDL, tím lépe.

Celkový cholesterol také zahrnuje počet triglyceridů. Jedná se o další typ tuku, který se může v těle hromadit a je považován za "stavební kámen" cholesterolu.

Vysoké hladiny triglyceridů a nízké hladiny HDL zvyšují riziko srdečních chorob.

Obecně se doporučuje, aby všichni dospělí měli svůj cholesterol zkontrolovaný každých 4 až 6 let, počínaje věkem 20 let, což je věková hranice, od kdy hladina cholesterolu může začít stoupat.

Jak stárneme, hladina cholesterolu má tendenci stoupat. Muži jsou obecně vystaveni vyššímu riziku vyššího cholesterolu než ženy. Riziko u žen se však zvyšuje po vstupu do menopauzy.

Pro osoby s vysokým cholesterolem a dalšími srdečními rizikovými faktory, jako je diabetes, se doporučuje častější testování.

Zdroj: Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP