Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PARACETAMOL A IBUPROFEN

OBSAH

Rozdíl mezi paracetamolem a ibuprofenem

Ibuprofen a paracetamol jsou léky na snížení bolesti. Rozdílné jsou v tom, že ibuprofen snižuje zánět (otok), kdežto paracetamol ke snížení zánětu vhodný není, vhodnější je na snižování horečky. Společné užívání paracetamolu a ibuprofenu je možné, pokud jsou užívány v doporučeném dávkování.

Vysvětlení

Můžete užívat paracetamol a ibuprofen společně, pokud je to nutné, ale měli byste se ujistit, že užíváte pouze doporučenou dávku každého léku.

Doporučená dávka paracetamolu je 500 mg až 1 gram každé čtyři hodiny. Jedna tableta obvykle obsahuje 500 mg paracetamolu.

Doporučená dávka ibuprofenu pro dospělé činí 400 mg a užívá se každé čtyři až šest hodin. Neměli byste užívat víc než 2 400 mg (šest tablet) během 24 hodin. Jedna tableta obsahuje obvykle 200 až 400 mg ibuprofenu, ale raději zkontrolujte uváděné množství na plaketě.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rychly.

Lze užívat také při cukrovce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nimesil popřípadě Aulin jsou doporučeny pro léčbu bolesti při cukrovce. Dále vzhledem k diabetes je bezpečný lék proti bolesti Paracetamol a krátkodobě Ibuprofen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Co při bolesti

Při užívání Warfarinu byste neměli používat žádné jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve. Léky ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, kyselina acetylsalicylová a další) mohou srážlivost ovlivnit, takže se jim vyhněte. Paracetamol bez obav můžete. Pokud by byly bolesti silné a paracetamol by nestačil, může lékař předepsat silnější analgetika ze skupiny opioidů.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Během užívání Xarelta můžete proti bolesti užívat volně prodejný paracetamol a nebo léky na bolest, které jsou na předpis.

Neužívejte žádné jiné volně prodejné léky proti bolesti jako je aspirin, naproxen nebo ibuprofen, když užíváte Xarelto, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Za jak dlouho se dostaví účinek paracetamolu?

Účinek paracetamolu se začne projevovat nejdříve za 15 minut až do jedné hodiny poté, co jste si vzali prášek.

Vysvětlení

Účinek paracetamolu trvá až šest hodin. Můžete si vzít 500 mg až jeden gram každé čtyři až šest hodin, dle nutnosti. Během 24 hodin byste neměli užívat vyšší dávky. Vždy si přečtete příbalové informace.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

Co se nesmí jíst při užívání Eliquis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (apixaban) je skvělý lék na ředění krve, protože společně s ním můžete konzumovat téměř vše. Během užívání přípravku Eliquis byste se měla vyhýbat grapefruitu, grapefruitové šťávě, limetkám a pomelům. Tyto citrusové plody zabraňují rozkladu apixabanu a mohou zvýšit nežádoucí účinky z předávkování.
Pozor si rovněž dejte na užívání léků proti bolesti jako je ibuprofen a naproxen. Bezpečným volně prodejným lékem na bolest při léčbě Eliquisem je Paralen (paracetamol).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhodu v tom, že nevyžaduje žádnou dietu. Můžete jíst cokoliv.
Jen si dejte pozor na určité léky, například při léčbě bolesti. Společně s Eliquisem nesmíte užívat aspirin a nesteroidní protizánětlivé léky (tzv NSAID), kam patří například Ibuprofen. Na bolest z volně dostupných léků můžete použít pouze paracetamol.
Dále se Eliquis nesmí užívat společně s těmito antidepresivy: selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) nebo inhibitory zpětného vychytávání serotoninového norepinefrinu (SNRI).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Apo-Ibuprofen 400 cena

Zde se můžete podívat na ceny Apo-Ibuprofen 400.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jaké množství paracetamolu vede k předávkování?

Doporučená dávka paracetamolu je 500 mg až 1 g každé čtyři hodiny. To obvykle představuje jednu až dvě tablety, ale doporučuje se zkontrolovat plaketu nebo příbalový letáček, jaký je skutečný obsah paracetamolu v jedné tabletě. Nejčastěji se doporučují čtyři dávky během 24 hodin. Užití dvojnásobného množství doporučené dávky má škodlivé účinky a vede k předávkování.

Vysvětlení

Paracetamol je velmi bezpečný lék, pokud je dávkován správně. Když budete užívat velké dávky, může dojít k poškození jater a ledvin. Užití 20 paracetamolových tablet během 24 hodin vede k vážnému poškození jater. Ještě větší riziko je u alkoholiků. Ujistěte se, že užíváte doporučenou dávku paracetamolu. Vždy si přečtěte příbalový leták nebo se zeptejte svého lékaře, pokud vám něco není jasné. Pocity nevolnosti a zvracení jsou prvními příznaky po užití větší dávky paracetamolu. Jestliže jste požili vyšší dávku, měli byste kontaktovat svého lékaře. Existuje mnoho produktů obsahujících paracetamol. Je součástí léků na chřipku a nachlazení stejně jako léků na bolest. Buďte opatrní, pokud užíváte výrobky s obsahem paracetamolu, užívejte pouze bezpečné dávky.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mohu na Pradaxu brát lék na bolest hlavy Paracetamol děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, s Pradaxou můžete na bolest použít paracetamol. Aby byla léčba paracetamolem bezpečná, můžete užít maximálně dvě tablety 500 mg najednou po 4 hodinách, maximálně 8 tablet za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Panadol Extra

Panadol Extra obsahuje kombinaci dvou léčivých látek, která je účinná proti bolesti a horečce – paracetamol a kofein. Paracetamol zajišťuje úlevu při bolesti a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. Kofein zvyšuje analgetický účinek paracetamolu, zmírňuje únavu, mírně podporuje dýchání a krevní oběh u horečnatých onemocnění. Panadol Extra nedráždí žaludek.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (500 mg) a coffeinum (65 mg) v 1 potahované tabletě.

Zde můžete vidět cenu produktu Panadol Extra.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem GEL DOLGIT A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, ještě jeden dotaz ..jestli muže 88 mamka užívající Warfarin používat---Dolgit krém---díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dolgit gel obsahuje Ibuprofen a díky tomu, že se používá na pokožku a ne vnitřně, tak je zcela bezpečný i v případě společného užívání s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Ibuprofen

V případě, že vám výše poskytnuté rady nepomohly, je na místě vyzkoušet některé z léků na bolest. Nejlepší je užití těchto medikamentů konzultovat s lékařem či lékárníkem. Ne všechna analgetika pomohou na tak velkou bolest, jako je bolest zubu. Obyčejné látky většinou uleví jen na chvíli, v horším případě vůbec. Doporučuje se například Ibuprofen.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jaké léky se mohou brát na bolest společně s lékem eliquis? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K léku Eliquis můžete na bolest použít pouze Paracetamol (Paralen), přičemž maximální dávka činí 2 tablety po 4 hodinách. Ostatní léky proti bolesti, které jsou volně prodejné zvyšují riziko krvácení. Pokud Paracetamol nestačí, tak pak již jedině lze použít léky na bolest, které jsou na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Co dělat?

Paracetamol je jedním z nejvíce používaných způsobů léčby horečky a bolesti, včetně bolesti hlavy, problémů se zády, zubů a chřipky. Paracetamol je na trhu už více než 50 let, a je-li užíván ve správných dávkách, je naprosto bezpečný. Mohou ho užívat i těhotné ženy.

Pokud je však paracetamol užíván dlouhodobě, může být nebezpečný. Dlouhodobé užívání vede k poškození jater a může způsobit i smrt. Někteří jedinci si vezmou vysokou dávku paracetamolu při pokusech o sebevraždu, ale často dojde jen k předávkování. Předávkování, ať už způsobené dlouhodobým používáním, nebo nadměrným dávkováním, je špatně prokazatelné, protože obvyklé krevní testy nejsou určeny ke zjištění úrovně paracetamolu.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Maximální bezpečná dávka

Paracetamol se prodává ve formě nepotahovaných bílých tablet nebo v podobě čípků a suspenze. Na předpis je dostupný také jako infuze pod obchodním názvem Perfalgan. V Česku je lék schválen a běžně používán, zakoupit se dá i bez lékařského předpisu v lékárně pod obchodním názvem Paralen, výrobcem je společnost Zentiva. Dalšími léky obsahujícími paracetamol jsou například Panadol, Febrisan, Medipyrin a Coldrex.

Obvyklé dávkování je 500–1000 mg paracetamolu v jedné dávce (tedy 1–2 tablety Paralenu), lze opakovat po 4–6 hodinách, maximálně však 4 g (8 tablet Paralenu) za den. Děti obvykle užívají 10–15 mg/kg své váhy, maximálně pak 50 mg/kg za den. V těhotenství smí být paracetamol užíván ve všech trimestrech. Existuje i Paracetamol ve formě šumivých tablet a injekčního roztoku.

Paracetamol nesmí být užíván spolu s jinými inhibitory COX-2, například nimesulidem (přípravky Aulin, Nimesil a další), a s jinými léky, o kterých je známo, že ovlivňují játra, nebo pokud je přítomno jiné vážné onemocnění jater nebo akutní zánět jater. Dále pak nesmí být užíván při hemolytické anémii (typ chudokrevnosti).

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobry den chci se zeptat beru antibiotika Cotrimoxazol AL forte ale mam horecku mohu to kombinovat s Coldrexem Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání antibiotika Cotrimoxazol AL forte by se na bolest a na horečku neměly používat přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu a kyseliny acetylsalicylové. Na horečku je možné užít jen paracetamol. Coldrex v sobě obsahuje právě paracetamol, ale bohužel také vitamín C, který společně s těmito antibiotiky škodí ledvinám a proto není vhodné užívat Coldrex a Cotrimoxazol AL forte dohromady. Na snížení herečky použijte raději samotný Paralen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Febrisan

Febrisan je kombinovaný preparát užívaný běžně u nachlazení a infekcí dýchacích cest, účinnými sloučeninami léku jsou paracetamol, fenylefrin a vitamin C. Febrisan je účinný při tlumení vysokých teplot a funguje proti bolestem. Užívá se u běžných infekcí horních cest dýchacích, při chřipce a u bolestí v krku.

Jedna dávka produktu Febrisan obsahuje: paracetamolum (750 mg), acidum ascorbicum (60 mg), phenylephrini hydrochloridum (10 mg).

Zde můžete vidět cenu produktu Febrisan.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Studie škodlivosti paracetamolu

Při testování 633 lidí bylo zjištěno, že 161 trpělo předávkováním paracetamolem, přestože užívali paracetamol jen na bolesti hlavy, svalů, žaludku a zubů. Zjistilo se, že lidé, kteří si vzali jednu velkou dávku, měli nižší hladinu paracetamolu v krvi, než lidé, kteří užívali paracetamol dlouhodobě. U nich již nastaly problémy s játry a mozkem, případně nutnost dialýzy nebo pomoci s dýcháním. Průměrná dávka 4 g užívaná dlouhodobě vede k většímu předávkování než jednorázové užití vysoké dávky, která představuje 7 g. Maximální denní dávka paracetamolu pro dospělé činí 4 gramy!

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Apo-Ibuprofen na bolest ucha

Přípravek Apo-Ibuprofen 400 mg obsahuje účinnou látku ibuprofen (Ibuprofenum), který působí proti zánětu, bolesti a horečce. U náhle vzniklých nebo vleklých zánětlivých chorob užívejte tento lék pouze na doporučení lékaře. V těchto případech se přípravek užívá většinou dlouhodobě a v dávkování, které určí lékař individuálně. Při léčbě mějte vždy na paměti, že se jedná o lék, a proto s ním tak nakládejte.

Doporučené dávkování při bolestech, při horečnatých onemocněních: Dospělí a dospívající nad 12 let užívají obvykle 1 potahovanou tabletu APO-IBUPROFEN 400 mg 3krát denně, a to 1 potahovanou tabletu jednorázově nebo podle potřeby, nejvýše 3 potahované tablety denně. Odstup mezi jednotlivými dávkami je nejméně 4 hodiny. Bez doporučení lékaře nesmí být překročena dávka 1200 mg ibuprofenu za den.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Medipyrin

Medipyrin se používá při mírných a středně silných bolestech zubů, hlavy, bolestech při menstruaci a bolestech pohybového ústrojí.

Zde můžete vidět cenu produktu Medipyrin.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Apo-Ibuprofen na chřipku

Bez porady s lékařem je možné přípravek Apo-Ibuprofen 400 mg užívat při bolestivých stavech nerevmatického původu, např. při sportovních a jiných poraněních, při bolestech hlavy nebo zubů, při bolestivé menstruaci a ke zmírnění horečky a bolestí při nachlazení. Při léčbě chřipky Apo-Ibuprofenem 400 nikdy nekombinujte s těmito léky: Nurofen x Ibalgin x Brufen x Ibuprofen x Apo-Ibuprofen x Dolgit x Ibumax. Všechny tyto preparáty obsahují stejnou účinnou látku ibuprofenum, která by se potencovala a měla by vliv na výskyt nežádoucích účinků.

Pokud se bolesti nezmírní po 5 dnech, nebo horečka neustupuje po 3 dnech léčby přípravkem APO-IBUPROFEN 400 mg, nebo se obtíže zhorší, poraďte se o dalším postupu s lékařem. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů.

Doporučené dávkování při léčbě zánětlivých a degenerativních onemocnění kloubů a páteře nebo mimokloubního revmatismu: Přípravek se u těchto onemocnění užívá na doporučení lékaře, který stanoví i dávkování. Dospělí a dopívající nad 12 let obvykle užívají 1–2 potahované tablety APO IBUPROFEN 400 mg 3krát denně. Odstup mezi jednotlivými dávkami je nejméně 4 hodiny.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP