Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ

OBSAH

Pásový opar – obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie zachycující pásový opar.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza. Najmanova.

Dobrý den posílám vám foto..a chci se zeptat zda se nejedná o pasovy opar objevilo se mi to včera večer a docela to bolí a hlavně svedi.mám to na levé ruce v zahybu .děkuji za odpověď Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Najmanová.

Vypadá to na pasový opar .Já jsem měl okamžitě velké puchýře.

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Může být pásový opar bez puchýřků

Pásový opar může proběhnout i bez výrazného výsevu puchýřků, třeba na zádech. Typická je však neurčitá silná bolest na postižené straně těla, někdy doprovázená horečkou a bolestmi hlavy.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza. Najmanova.

Dobrý den posílám vám foto..a chci se zeptat zda se nejedná o pasovy opar objevilo se mi to včera večer a docela to bolí a hlavně svedi.mám to na levé ruce v zahybu .děkuji za odpověď Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

To spíš vypadá jako opruzenina. Ta se klidně může objevit i u dospělých. Pásový opar nelze vyloučit, to by se to muselo vidět. Byla jste s tím někde?

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

U koho se objevuje pásový opar?

Každý, kdo měl plané neštovice, může mít pásový opar. Pokud jste starší 50 let nebo pokud máte slabý imunitní systém, je u vás šance na vznik pásového oparu větší. Lidem nad 50 let je nabízena vakcína proti pásovému oparu. Pokud se u vás objeví pásový opar i přesto, že jste byli očkováni, je velmi pravděpodobné, že budete mít menší bolesti a vyrážka se rychleji uklidní.

Fotografie pásového oparu

Zde jsou pěkné fotografie, na kterých je vidět pásový opar: pásový opar foto.

Zdroj: Pásový opar

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A POUŽITÍ HŘEBÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Sukup.

Jak použitelný je Hřebíček při Pásovém oparu?
Žena jej chce použít na první Pásový opar v životě starý 72 hod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar je projevem manifestace viru Varicella zoster, který způsobuje plané neštovice. Po primární nákaze se virus uloží do nervových ganglií, kde přežívá bez jakýchkoliv projevů. Probudí se při stresových situacích. Stresovou situací může být onemocnění, reakce na vakcínu, psychické trauma a podobně. Virus se po takovém probuzení přemnoží a vypukne na povrch pokožky ve formě vyrážky. Tato vyrážka jde korigovat pouze včas podaným antivirotickým lékem. Tento lék je k dostání pouze na lékařský předpis. Nic jiného na pásový opar neúčinkuje. Lze pouze zmírnit projevy mazáním postiženého místa krémem. Opar trvá deset dní, a během prvních sedmi dnů může být doprovázen bolestí. Bolest lze tlumit volně prodejnými prostředky na bolest, jako je Paralen, Brufen, Voltaren. Po desátém dni se vše zklidní a na kůži zůstane stopa, která do měsíce zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a použití Hřebíčku

Pásový opar foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět pásový opar.

Zdroj: Co je to pásový opar

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena paterová.

Dobrý den dcera prodělala před měsícem zápal plic pak se jí objevil pásový opar v obličeji k lékařce šla až za 14 dní dala jí pouze tekutý pudr. ASI ZA TÝDEN SE PÁSOVÝ OPAR OBJEVIL V NOSE A NA DRUHÉ STRANĚ OBLIČEJE! pOMOHOU ATIVIROTIKA??pATEROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jde o pásový opar, tak pomůžou antivirotika. Můžete vyzkoušet mazat mastí Zovirax. Určitě doporučuji konzultaci s kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar v nose

Jak dlouho trvá pásový opar

Pásový opar se léčí asi měsíc, tato doba je však individuální, záleží i na místě, které bylo postižené. Během léčby se podávají léky od bolesti (analgetika), aby se pacientovi co nejvíce ulevilo. Komplikované případy se léčí v nemocnici, většinou na infekčním oddělení.

Zdroj: Co je to pásový opar

Pásový opar v oku

Opar v oku je velmi nepříjemná záležitost. Při výskytu oparu v oblasti očí existuje možnost poškození spojivky, rohovky, vzácně až úplné oslepnutí. Nějakou dobu potrvá, než se zrak zcela navrátí. Samozřejmě může dojít také k postižení, které se neupraví dokonale. Důležitá je péče oftalmologa.

U dětí se pásový opar vyskytuje opravdu vzácně.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Diskuze

V diskuzi PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Zdravim chci se zeptat mám pasovy opar mám dva pupinky a ted mě zčernaly a bolej mě ruce nemáte prosim s tim nekdo zkušenost???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pasovy opar

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá pásový opar.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Měla jsem pásový opar kolem oka před dvěma měsíci. A teď se mi na zádech hojí jeden puchýře a zádá mě pálí. A doktorka řekla, že
1 pupinek není pásový opar a na pohotivosti mi řekli to same. Záda pořád pálí a mám občas mrazeni, tak už 3 dny nespím. Nevím, co uz dělat. Dáša


I

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Vzpamatovat se a soustředit se na něco jiného než na své tělo. Zabavte se něčím, co vás baví. Na noc nejezte a čtěte si před spaním. Když se budete nervovat sama sebou, tak si onemocnění skutečně vyvoláte.
Doopravdy jeden pupínek pásový opar není a ani tak rychlé opakování není moc pravděpodobné. Na zádech se vám nejspíš zanítil folikul. To je místo na kůži, ze kterého vyrůstá vlas nebo chloupek. Obvykle se vše zahojí do dvou týdnů. V pupínku bývá výpotek - nažloutlá hustá tekutina. Ten obsahuje bakterie a když vyteče, tak může nakazit další místa na pokožce. Proto je vhodné použít lihovou dezinfekci, k čemuž poslouží vodka nebo lépe 60% pálenka, a puchýř i okolí tím několikrát denně potírat.
Nechte své tělo normálně fungovat a znovu se začněte radovat ze života. Každý den, který prožijete v radosti, vám ukáže, jak je život krásný, i když se tu a tam vyskytnou nějaký ty bolístky. Tak hlavu vzhůru a hurá žít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Co je to pásový opar

Pásový opar je virové onemocnění způsobené stejným virem jako neštovice – Varicella zoster virus, ale když se jedinec poprvé setká s tímto virem, vznikají neštovice. Poté daný virus celoživotně zůstává v těle jedince , v jeho nervových buňkách, a může způsobit (například při oslabení organismu) pásový opar. U nemocných pásový opar probíhá zpravidla sice nepříjemně, ale neškodně. V několika málo případech se ale pásový opar tvoří na obličeji (mluví se o takzvané obličejové růži) a může následně vést k ochrnutí obličejových nervů. Pokud jsou postiženy také oči, vzniká riziko, že budou poškozeny spojivky a rohovky očí a že dojde k úplnému oslepnutí.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Toto pásový opar skutečně není. Jde o dermatitidu nejspíše opruzeninu. Více by vám sdělil kožní lékař při vyšetření v ambulanci. Při léčbě opruzeniny je použití masti kontraproduktivní, protože mast zadržuje na pokožce vlhkost a ta dále podporuje rozvoj těchto boláků. Na opruzeniny zabírá sucho. Pokožku je třeba omýt mýdlem, vysušit fénem do sucha a aplikovat zásyp. Jakmile zásyp zvlhne, tak třeba vše opakovat.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Brdová.

Ano, děkuji za odpověď, je to přesně tak, jak píšete. Funguje to, lepší se.

Ještě jednou moc děkuji ! Brdová

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Neléčený pásový opar

Neléčený pásový opar může přejít do bakteriální superinfekce, to je druhotného nasednutí bakterií na puchýřky. Tento problém se objevuje spíše u starších lidí či pacientů s poruchou imunitního systému. Dále se mohou objevit trvalé neuralgie, což jsou silné bolesti pálivého či bodavého charakteru, které přetrvávají i po odeznění pásového oparu. Rovněž může dojít k postižení oka ve smyslu zánětu rohovky či proděravění rohovky. Obávanými komplikacemi u neléčeného pásového oparu je i meningitida, encefalitida nebo paréza lícního nervu.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi VNUTORNY PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Existuje, jedná sa o herpes sine herpete, diagnostikuje sa na základe sledovania protilátok virusu varicella zoster v krvi. Spôsobuje ukrutné neuralgie, trpím tým už štvrtý rok. Zistila mi to skúsená infektologička. Niektorí í lekári sa tým nezaoberajú. Je to zriedkavé ochorenie, ale existuje. Trpím nezmieriteľmými bolesťami v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice, niekedy mávam bolesti na hrudi, pichanie v ušiach, pískanie v ušiach, pálenie pravej polovice tela. Vždy cez leto sa mi prechodne stav zlepší a na jeseň sa mi to ochorenie znova rozbehne. Trvalo veľmi dlho, kým mi toto ochorenie diagnostikovali.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Dobrý Den paní Věro prosím napište mi email rád bych kontakt na tu paní doktorku ,která vám diagnostikovala vnitřní pásový opar.Děkuji

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Pásový opar na zádech

V mezidobí po vyléčení neštovic do prvních projevů pásového oparu žije vir v nervových buňkách vedle míchy a čeká na svoji aktivaci, jakmile dojde k narušení imunity lidského organismu. Pásový opar je shlukem puchýřků, které se objevují na velkém prostoru také na zádech. Vyrážka citelně bolí.

Zdroj: Co je pásový opar

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Není pravda,že pásový opar 2 x v životě a dost. Opakovaně se mi vrací již 10 let po 2. měsících.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kosmotlapka.

Mám naprosto stejný problém, opakovaně se mi děla několikrát do roka

Zdroj: diskuze Pásový opar

Jak se pásový opar léčí?

Pásový opar lze léčit antivirotiky a léky na bolest. Léčba antivirotiky zabírá na vyrážku okamžitě, dochází k rychlejšímu hojení a ztlumení bolesti. Pokud se tedy domníváte, že máte pásový opar, navštivte svého lékaře, který vám předepíše vhodné léky. Důležitá je také správná domácí péče. Puchýřky neškrabejte, udržujte je čisté. Užívejte léky dle pokynů. Pokud vás nadále trápí bolesti, sdělte to svému lékaři, který vám jistě předepíše jiné léky na ztlumení bolesti.

Zdroj: Pásový opar

Přenos

Nakažlivost pásového oparu pro vnímavé osoby je mnohem nižší než u planých neštovic. V literatuře se uvádí možnost přenosu infekce při přímém kontaktu s obsahem puchýřků. Pásový opar tedy od nikoho nechytíte, jde o vaši vlastní dřívější infekci.

Zdroj: Co je pásový opar

Pásový opar foto

Zde je několik fotografií pásového oparu: foto pásového oparu.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Vnitřní pásový opar

Vnitřní pásový opar napadá nervy v těle a způsobuje závažné komplikace, které mohou člověka ohrozit i na životě. Nejčastěji napadá plíce, centrální nervový systém a mozek. Posléze se objevují onemocnění jako zápal plic, bolesti hlavy, závratě, dýchací potíže, zmatenost, nebo dokonce bezvědomí. Lidé s pásovým oparem by měli ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Je možné dostat pásový opar opakovaně

Pásový opar pravidelně nerecidivuje, u většiny pacientů se objeví 1x za život a poté už ne, ale vlivem dnešní doby, stresu, velké psychické i fyzické zátěže, obvykle i nedostatečné rekonvalescence po výsevu se stává stále častěji, že se objeví ve stejném místě i opakovaně. Chronické nemoci typu diabetu či onkologické nemoci riziko recidiv zvyšují. Je však možné proti recidivám pásového oparu očkovat vakcínou Zostavax.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Je pásový opar nakažlivý?

Nemocní pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, aby nedošlo k přenosu.

Pásový opar se objeví vždy podél nějakého nervu, protože viry v těle přežívají právě v oblastech nervů. Mezi častá místa výskytu patří hrudník a břicho. Ložisko může být různě velké od jednoho do deseti centimetrů v průměru. Jedná se o nahromaděné puchýřky, které většinou výrazně bolí. Právě bolest je to, co odlišuje projevy pásového oparu třeba od alergické reakce, která spíše svědí. Onemocnění doprovází zvýšená teplota a obvykle se ložisko do týdne zahojí. Problém může nastat v případě, že si pacient místo rozškrábe, pak je tu samozřejmě riziko infekce.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP