Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PÉČE O VLASY CHEMOTERAPIE

OBSAH

Péče o mastné kořínky a suché konečky

  • Používat jílovou masku jen u kořínků a ne na konečcích!
  • Umyjte si celé vlasy čistícím šamponem.
  • Pomocí hydratačních olejů a masek vyživujte své vlasy po celé jejich délce.
  • Nemasírujte vlasovou pokožku. Čím více se stimuluje krevní oběh, tím více mazu je produkováno na povrch pokožky hlavy.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

dobry den chodim na chemoterapii a vypadali me vlasy ale jeste mam jit 4 po 14 dnech a to mam mit sylnejsi davky nebyva me zle jsem jen druhy den unavena je to tak v poradku ze me neni zle ale chtela jsem se zeptat jak me vypadaly vlasy a tet uz me rostou mam tam takovy chmiri to jsou vlasy musim to nechat jeste vyholit nebo uz to muzu nechat ze uz me padat nebudou

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vlasy po chemoterapii rostou postupně, nejdřív vykoukne chmíří, které pak postupně sílí až do normální tloušťky vlasu. Po každé nové aplikaci chemoterapie to celé začíná od začátku - vypadnutí. Vlasy se vrátí do normálu až po ukončení všech chemoterapií.

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Jak správně mít vlasy?

Vždy byste měli používat malé množství dobře zředěného šamponu. Šampon by neměl být příliš dlouho na hlavě a vlasech. Čím rychleji je odstraněn, tím je to lepší.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADAVANI VLASU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra 23 let.

Dobry vecer, chtela jsem se vas zeptat. Jsem 11 dní po chemoterapii,byla celkem silná, 4-denní. Mám dlouhe vlasy a zadna chemoterapie me uz neceka. Kdyz si prohrabnu vlasy zacinaji padat, pokazde kdyz vlasy procesu rukama. Myslite ze uz je mam oholit? jeste jich mam celkem dost. Jen se bojim,abych je neoholila predcasne,oni pak zacly rust a pak zase vypadaly. Jak rikam uz me zadna chemoterapie neceka. Dekuji za odpoved.Krasny vecer.:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte tomu volný průběh. Zatím můžete vlasy jen trochu zkrátit, aby nebyly tak těžké a vydržely na hlavě co nejdéle. Nelamte si s tím příliš hlavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Barvení během chemoterapie

Během chemoterapie je nutné vyhnout se barvení vlasů, odbarvování a dalším chemickým úpravám. Vhodné není ani používání žehličky, kulmy a krepovacích kleští! Nové vlasy je třeba chránit před velkým teplem a přímým sluncem a také před mrazem, musíte tedy volit vždy vhodnou, lehkou pokrývku hlavy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi PÉČE O KRÁTKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobrý večer, mám mikádo, ale mám jemné vlasy a nevím si rady i když používám kvalitní šampon, tužidlo, lak, masku, stejně mi vydrží vlasy hodinu pěkně a pak splihnou a udělám culík. Prosim o radu jak zvětšit objem vlasů. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tea.

Ahoj, na zplihlé vlasy je vážně skvělá tahle objemová pěna od Aloxxi - eshop.aloxxi.cz/styl… Vlasy krásně pozvedne :) Já mám teda vlasy dlouhé, takže těžší a drží perfektně :)

Zdroj: diskuze Péče o krátké vlasy

Chemoterapie a vypadávání vlasů

Jedním z nejhorších vedlejších účinků chemoterapie je často vypadávání vlasů. Rakovinové buňky se dělí rychlým tempem, stejně jako buňky vlasových folikulů. Chemoterapie nedokáže tyto dva typy buněk od sebe odlišit, takže lék má tendenci napadat oba druhy.

Rozsah vypadávání vlasů se může značně lišit v závislosti na tom, jaké typy léků se používají a jaké dávky. Někteří lidé mohou zaznamenat pouhé řídnutí, zatímco jiní mohou ztratit všechny vlasy.

Proces ztráty vlasů obvykle začíná po několika ošetřeních. Vlasy mohou vypadávat postupně nebo mohou vypadávat v chomáčích. Někteří pacienti se rozhodnou oholit si hlavu a někdy nosí paruky nebo šátky, aby se nemuseli dívat, jak jejich vlasy vypadávají. Zbývající vlasy mohou během chemoterapie vypadat matně nebo mohou být suché.

Někteří pacienti neztrácejí nejen vlasy na hlavě, ale ztrácí ochlupení po celém těle.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi CHEMOTERAPIE A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Po nekolika letech chemoterapie jsem se konecne dostala do stadia, kdy vlasy zacaly pomalu rust. Je to ovsem bida a bude trvat dlouho, pokud se postesti, ze mi vlasy dorostou do stavu pred lecbou. Jedine, co mi ted pomaha je vlasy zahustit pomoci Mane zesilovace. Vysledek je okamzity, pouziti setrne k vlasum. Dokonce jsem nedavno vyrazila i na sraz z byvale prace, vratilo mi to sebevedomi, i kdyz jsem 2 roky temer nikde nebyla. Lze koupit napr. na www.hustevlasy.cz nebo www.vlasyvespreji.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chemoterapie a vlasy

Jak chemoterapie ovlivňuje vlasy

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, nemusí se však vyskytnout u každého nemocného. I když tento problém nemocného neohrožuje na zdraví, jde o nepříjemný nežádoucí účinek. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než byla ta původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Když je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se zvláště ženy lépe v paruce, kterou by si měly mít ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

V průběhu chemoterapie vždy používejte nedráždivé šampony. Používejte měkké kartáče na vlasy, které nedráždí pokožku. Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu, abyste zbytečně nevysušovali pokožku hlavy, která je oslabená. Nepoužívejte barvu na vlasy ani jiné chemické úpravy vlasů, jako je trvalá. Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Cíle chemoterapie

Kurativní chemoterapie – cílem je vyléčení rakoviny.

Adjuvantní chemoterapie – doplňková chemoterapie, která je podávána po radikální operaci nebo po radioterapii s cílem podpořit celkový účinek léčby.

Neoadjuvantní chemoterapie – je podávána před operací nebo radioterapií s cílem zmenšit nádorovou masu a tak usnadnit vlastní výkon.

Paliativní chemoterapie – cílem je zmírnit projevy rakoviny a zmírnit její průběh, nebo dosáhnout delší remise.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi PÉČE O VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Já si všímám, co dnes obsahuje kosmetika.Jsou to samé sulfáty, parabeny a chlorid sodný, tyhle látky jen vysušují vlasy.Proto jsem se rozhodla používat už jen výhradně přírodní kosmetiku, teď se mi osvědčila kosmetika od řady Alloxi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Péče o vlasy

Co suchým vlasům škodí?

  • nevhodný způsob česání (mohou se polámat)
  • časté používání laku na vlasy
  • přesušování při fénování
  • vysušující zařízení solárií
  • celková špatná péče
  • drastické, chemické úpravy

Zdroj: Péče o suché vlasy

Diskuze

V diskuzi STAVY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rybková.

Dobrý den, čeká mě chemoterapie, našla jsem si v pravém prsu bulku velikost 24x24x13mm. Můj postup je chemoterapie ,operace a ozařování. Čeká mě bio-CHT AC/T + Herceptin. Mám prosbu, mohu k této léčbě užívat Wobenzyn. Moc děkuji za odpověď. Rybková Marie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stavy po chemoterapii

Co je to chemoterapie

Chemoterapie se používá u nádorových onemocnění. Může vést k úplnému zničení nádoru, zastavení jeho růstu, částečnému zmenšení nebo zmírnění problémů, které nádor vyvolává. To, jak bude chemoterapie úspěšná, závisí na mnoha faktorech. Tím nejdůležitějším faktorem je druh a rozsah nádorového onemocnění a také to, zda již vznikly metastáze.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Clip in znám.Objednávám si je u vlasy-levne. Mají kvalitní materiál z pravých lidských vlasů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vika.

Zjistila jsem,že vlasy prodlužují přímo na pobočce vlasy-levne.

Zdroj: diskuze Vlasy

Proč vypadávají vlasy po chemoterapii?

Vypadávání vlasů je známkou toho, že chemoterapie dělá to, co dělat má. Chemoterapie má totiž podobný účinek i na jiné rychle se dělící normální buňky, včetně těch vlasových. Ne všechny koktejly cytostatik způsobují úplnou ztrátu vlasů, ale pokud je ve směsi silná látka adriamycin, ozdoba hlavy této látce jistě podlehne. Stejně tak i obočí a řasy a ostatní ochlupení po těle. Když vidíte holohlavou ženu, je to přinejmenším nezvyklý pohled, a můžete se vsadit, že jde skoro vždy o pacientku po chemoterapii. Z toho vyplývá dvojí problém: žena nejenže přichází o své vlasy, ale navíc i okolí zjistí, že se léčí s rakovinou.

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, který se však nemusí vyskytnout u každého nemocného. I když tento důsledek léčby nemocného neohrožuje, jde o nepříjemný nežádoucí stav. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než měly ty původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Pokud je zřejmé, že je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se ženy lépe v paruce, kterou by měly získat ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

Doporučená péče o vlasy v průběhu chemoterapie

  • Používejte nedráždivé šampony.
  • Používejte na vlasy měkké kartáče.
  • Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu.
  • Nepoužívejte barvu na vlasy.
  • Nepoužívejte tepelnou ani chemickou úpravu vlasů (takzvanou trvalou).
  • Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

pěkný den,
mám strašně zničené vlasy, šíleně suché lámavé a roztřepené, vlasy mám horší než nějaky chemlon.
Poradte mi prosím co stím dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Erika.

Tak já bych určitě zkusila nějaké přírodní zábaly (pro suché vlasy asi nějaké oleje, medy, žloutky atd...) ale určitě bych nešla do nějakých drogerkových šuntůů. Mám taky takové vlasy, ale tyto přípravkdy moje vlasy spíše ještě ničí nežli by jim pomáhaly.. Takže zkoušej, na netu je plno receptů..... anebo zajít ke kadeřnici kde ti poradí, ale tam si myslím, že ti dají nějaké drahé přípravky a já na tyto věci moc nejsem.mnohem radši si něco vyrobím a napatlám si to na vlasy a myslím, že to býá často účinnější než ty kosmetické chemikálie na vlasy. Mnoho štěstí :-)

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Péče o rovné vlasy

O každé vlasy se musíte starat a pečovat, ať jsou rovné, či kudrnaté. Máte-li rovné nebo narovnané vlasy, pak se na trhu zaměřte na přípravky pro rovné vlasy, které jim dodají sílu, zdravý lesk, budou vám je udržovat hladké. Čím více zákroků vaše vlasy podstupují, tím více péče jim věnujte. Je na vás, zda se rozhodnete pro balzámy, vyživovací masky, nebo ampule, ale určitě byste měla regeneraci vlasům dopřávat pravidelně, pak svou píli a pečlivost uvidíte při pohledu do zrcadla.

Zdroj: Jak mít rovné vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ NOHY PO CHEMOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Můj příbuzný prodělal chemoterapii a nyní se mu rozbolavěli nohy - lýtka. Nohy má oteklé, dělají se mu otvory do lýtek, neustále mu z těchto ran něco teče a ničím se to nedá zahojit.Nohy mu stále ošetřujeme, přebalujeme, mažeme ruznými mastmi a k ničemu to nevede. Velmi prosím o radu, co by bylo dobré použít k ošetření.
Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste tyto problémy konzultovali s onkologem, který vedl chemoterapii vašeho příbuzného. Otevřené nohy mohou být následkem rozkolísané hladiny krevního cukru, ale také následkem chemoterapie. Než konzultaci s onkologem provedete, tak nohy pečlivě převazujte a udržujte bez zánětu. Proti zánětu otevřených nohou je dobrá mast na záněty - Triamcinolon.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé nohy po chemoterapie

Formy chemoterapie

Chemoterapie může mít různou podobu: tablety podávané ústy, roztok nebo mast aplikovaná zevně na pokožku, aplikace do svalu, aplikace do žíly, aplikace do nádoru.

Nejčastěji je chemoterapie podávána infuzí, a to nitrožilně. Chemoterapeutik je více druhů a záleží na rozhodnutí lékaře, který konkrétní lék a v jaké formě bude podáván. Kromě druhu a rozsahu rakoviny záleží na celkové kondici pacienta, jeho dalších onemocněních a na užívaných lécích. Doba a intenzita chemoterapie se u jednotlivých pacientů liší v závislosti na předchozích skutečnostech.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Jak na mastné vlasy?

Neměl by se používat kovový hřeben na vlhké vlasy. Lepší je použít dřevěný nebo plastový hřeben. Zuby hřebenu by měly být kulaté a hladké, aby nepoškodily vaše vlasy. Nepoužívejte plastový hřeben nebo kartáč na vlasy s jemnými nebo těsnými zuby, protože ty stimulují tvorbu kožního mazu. Vyhněte se stylingovým gelům, které dělají vlasy matné a mastné. Používejte stylingové vlasové přípravky, které dělají vlasy lesklé a objemné.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Vlasy po chemoterapii

Některé cytostatické léky působí i na vlasové buňky, což má za následek ztrátu vlasů. Tento vedlejší účinek léků se objeví přibližně za 2–3 týdny od začátku léčby. Tělní ochlupení a obočí může vypadat stejně jako vlasy. Poté, co je léčba ukončena, se většinou obnoví růst přibližně za 4–12 měsíců. Některé pacienty vypadávání vlasů netrápí. Většina se rozhodne si vlasy před začátkem chemoterapie ostříhat, aby změna nebyla tak dramatická. Někteří nosí paruku. Jiní preferují raději klobouk nebo šálu. Nezapomeňte si hlavu chránit před sluncem – používejte sluneční krém s vysokým ochranným faktorem, pokud se pohybujete na slunci. Jestliže vám vypadají řasy, můžete nosit i brýle sluneční, abyste ochránili své oči před větrem.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Jak by měla být léčena mastnota vlasů?

Mezi první kroky patří použití speciálního šamponu pro mastné vlasy nebo použít velmi šetrný šampon, který má neutrální pH. Tímto způsobem můžete umýt vlasy, kolikrát chcete a jakmile máte pocit potřeby, bez obav to můžete udělat znovu.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Jak zabránit mastným kořínkům a suchým koncům?

Barvení, trvalá ondulace, zesvětlení a nešetrné sušení vlasů může způsobit, že vaše vlasy nebudou hebké a nebudou ani rovnoměrně mastné po celé své délce.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Tipy pro zdravé vlasy

Kromě těchto kosmetických rad je důležitý i zdravý životní styl pro zdravé vlasy. K eliminaci toxinů pomáhá dostatek spánku, vyvážená strava, zelená zelenina a čerstvé ovoce. Také se doporučuje používat vlasové přípravky, které obsahují sirné aminokyseliny, zinek a vitamin B6. Díky tomu budou vaše vlasy nepoškozené a v dlouhodobém horizontu budou vypadat a cítit se zdravější.

Zdroj: Péče o mastné vlasy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP