PEČENÉ KAŠTANY V MIKROVLNCE je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Na mast z kaštanů budeme potřebovat plody kaštanu jírovce. Je to ten kaštan, kterým se krmí zvěř v zimě, a který u nás obvykle roste v lesích a parcích. K výrobě kaštanové masti není vhodný kaštan jedlý, který se peče v zimě se svařeným vínem. Kaštanová mast se nejlépe uplatňuje jako podpůrný lék při žilní nedostatečnosti, při křečových žilách a to díky léčivé látce aescin.
Které kaštany použít na výrobu masti
Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.
Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.
V naší poradně s názvem SVAL NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobré odpoledne
děkuji za odpověď. Mám taky rašelinu, kterou mohu nahřívat v mikrovlnce a přikládat na rameno, na ruku. Mohu k tomu brát i Ibalgin proti bolesti?
Pěkný den.
Petr Krebs
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rašelina je dobrá, Ibalgin jen krátkodobě. Když by bolest byla nesnesitelná tak, že byste ji musel tlumit Ibalginem, tak raději běžte k lékaři, protože za normálního stavu byste to měl vydržet bez těchto léků.
Dieta je jedním z nejdůležitějších faktorů, které pozitivně (nebo v případě špatných stravovacích návyků naopak negativně) působí na činnost nadledvin. Existuje řada potravin, které podporují správnou funkci nadledvin a dodávají nadledvinkám energii, což jim umožní postupně obnovit svou funkci. Je ovšem nutné z jídelníčku vyřadit všechny těžko stravitelné potraviny a nejíst potraviny, které obsahují toxické látky a škodlivou chemii. Smyslem je zásadně omezit příjem potravin, které negativně působí na nadledviny a přispívají k jejich únavě.
Mezi nevhodné potraviny a nápoje při adrenální insuficienci patří:
Kofein – může narušit váš spánkový cyklus, což vede k tomu, že nadledviny nemají dostatečný čas na to, aby si odpočinuly a obnovily svou funkci. Pokud si bez kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu nedovedete život představit, pijte je v omezeném množství a pouze v ranních hodinách (před polednem).
Cukry a umělá sladidla – kromě rafinovaného cukru z jídelníčku vyřaďte i kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a umělá sladidla. Nejezte obilniny (cereálie), bonbóny a další sladkosti a pochutiny. Uvědomte si, že cukr je přidáván jako přísada do pečiva, kořenicích přísad či různých omáček. Snažte se vyloučit co nejvíce cukrů. Namísto toho objevte tajemství stévie nebo surového medu.
Průmyslově vyráběné potraviny a jídla ohřívaná v mikrovlnné troubě – samotné ohřívání pokrmů v mikrovlnce má svá vlastní rizika, ale pokud si v supermarketu kupujete polotovary pro ohřátí (přípravu) v mikrovlnce, vězte, že obsahují řadu konzervačních přísad a dalších chemických látek, které jsou těžko stravitelné a vysávají vám z těla energii. Namísto nakupování v supermarketu vyzkoušejte raději farmářské trhy a snažte se v co největší míře vařit si své vlastní pokrmy doma.
Hydrogenované oleje – rostlinné oleje, včetně sójového, kukuřičného nebo řepkového oleje, působí prozánětlivě a mohou vyvolat zánět nadledvin. Namísto hydrogenovaných olejů (olejů ošetřovaných vodíkem) se naučte používat kvalitní tuky, jako je kokosový nebo olivový olej, organické máslo nebo přepuštěné máslo ghí (ghee).
Vhodné potraviny pro léčbu únavy nadledvin:
kokos;
olivy;
avokádo;
brukvovitá zelenina (květák, brokolice, růžičková kapusta a podobně);
tučné ryby (například losos chycený v živé přírodě, nikoli pěstovaný v líhních a sádkách);
kuřecí a krůtí maso;
ořechy – například vlašské ořechy nebo mandle;
semena (dýňová semena, šalvěj hispánská (chia) nebo lněné semínko);
chaluha bublinatá (kelp) a mořské řasy;
keltská nebo himálajská mořská sůl.
Tyto potraviny vám pomohou vypořádat se s únavou nadledvin, protože jsou bohaté na živiny, obsahují málo cukru a naopak dostatečné množství zdravých tuků a vlákniny.
Doplňky stravy při adrenální insuficienci (nedostatku):
Ve svém příspěvku NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.
Opravdu ten vitamín E pomáhá. Nejdřív to chce nosní sprškou vypláchnout dutiny a to Vincentkou ohřátou na cca 40°C v mikrovlnce a po vysmrkání kápnout do každé nosní dírky tekutý vitamín E. Stačí jen na noc asi tak 10dní. Proplachovat nos Vincentkou je dobré ráno i večer každý den i po ukončení kapání vitamínu E a asi za měsíc máte pokoj. Já s tím mám tedy dobré zkušenosti. Ta teplá Vincentka krásně nos vyčistí. Nosní spršku koupíte také v lékárně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
Moc děkuji za odpověď. Když si nakapu vitamín E do nosu, tak mi v něm chvíli jakoby pálí. Bál jsem se, abych nosní sliznici ještě víc neponičil. Podle rady tedy vyzkouším.
Kandovaný zázvor je vynikající a originální pochoutka k čaji. Jeho konzumace navíc přináší úlevu až příjemné pocity při nachlazení. Kandovaný zázvor si můžete koupit buď v různých kamenných obchodech a stáncích, anebo v mnoha e-shopech. V obchodech je také možné sehnat zázvorové bonbony. Kandovaný zázvor si také můžete připravit sami. Je to snadné a celá příprava vám zabere něco přes hodinu.
Recept na přípravu: Oddenek zázvoru ostrouhejte škrabkou na brambory a pak dle své volby nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu, v troubě, nebo v mikrovlnce. Pozor, v mikrovlnce maximálně nahřát jen několik sekund, ne několik desítek sekund. Aby byla vaše příprava kandovaného zázvoru pokud možno bezodpadová, použijte zázvorový vývar a cukerný roztok k přípravě zázvorového drinku, zázvorového čaje nebo zázvorové limonády.
V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drah. přichystalova.
Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.
Klíště rozmačkáme na tvrdé podložce čímkoli, co máme právě po ruce – jakékoli mačkání nebo drcení klíštěte je nevhodné, protože se při něm infekční částice snadno dostávají ven.
Klíště přeštípneme mezi nehty – ještě o něco horší než předchozí způsob, tentokrát si infekci odnášíme s sebou přímo na svých prstech.
Klíště vložíme do plastového sáčku a usmrtíme v mikrovlnce – klíště může v mikrovlnce explodovat a opět uvolnit infekci. A i když je uzavřené v sáčku, komu by se líbila představa potenciálně infikované mikrovlnky?
Klíště vložíme do uzavíratelného plastového sáčku a hodíme do koše – podobně jako v předchozím případě, spoléhat se na těsnost plastového sáčku by bylo bláhové. Možná, že klíště v sáčku (a v koši) zůstane, ale možná taky ne.
V naší poradně s názvem PLAVUŇ NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr. Bocek.
Před dvaceti léty jsem si koupil brožuru p. Marie v. Treben. Asi za 5 let mi doktoři řekli, že mám vysoký cholesterol. Ptám se: Proč?Jíte tlusté, špatně žijete! Musíte držet dietu. V brožuře jsem našel, že to je špatná práce jater. Jsem silný pivař. Pět týdnů jsem pil rovnou čajavou lžičku plavůvně s kopřivou,2 x denně. Neměl jsem jíst vejce, zvěřinu(i králíka), mastné, pečené, prostě dieta. Jedl jsem cellkem normálně, i pečené maso, nepřejídám se, pivo jsem nevipil zacelou dobu. Pak mně doktor pochválil, jak jsem si jeho rady vzal k srdci. Asi za dva roky kluci od známých dostali hepatitidu(nebo něco takového). Nabídl jsem jim mou radu, ale plavůn jen půl. lžičky. Oba se z toho dostali. Jeden je dokonce jeden je ing. na spec. lékařskké stroje a přístroje. Až teď, po delší době jsem zabruslil na tyto stránky a všude se píše o nebezpečí otravy nervového systému, nebo jeho poškození. V čem přesně spočívá toto nebezpečí, jak se projevuje, jeho důsledky? Má zpověď je dlouhá, ale na odpověˇbudu netrpělivě čekat, protože si chci játra zase pročistit. Děkuji předem! Fr. Bocek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Plavuň vidlička ve svých stoncích obsahuje látky, které mohou u vnímavých lidí paralizovat nervovou soustavu. Proto je potřeba dbát pokynů výrobce sušiny a užívat jen v doporučených dávkách. K projevům intoxikace dochází až při pozření opravdu velkého množství plavuně. Když budete plavuň vidličku používat s rozumem, tak se paralizace vubec neprojeví.
K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.
Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.
Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.
V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
U dny nejde o dodržování doporučeného množství purinů, jako spíš o to, vyladit jídelníček tak, abyste udržel hodnoty kyseliny močové ve snesitelné míře. Proto je potřeba znát seznam nevhodných potravin, které byste neměl jíst vůbec a nebo jen svátečně. Pravidelně a často choďte na měření kyseliny močové, abyste se stačil rozpamatovat, který z vašich stravovacích prohřešků má největší vliv a ten pak omezte.
Když zmiňujete brokolici, tak ta je, co se purinů týče, bezpečná. Její riziko je jen v případě užívání Warfarinu, protože obsahuhe vitamín K a rázové zařazení nebo naopak vyškrtnutí z jídelníčku může rozkolísat srážlivost krve.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Musiolová.
1.jak je to u léku na srážlivost krve APO-TIC s kombinací s brokolicí. Na žaludek mi hodně dobře dělá brokolice, tak ji používám téměř denně do všeho i samotnou, ale užívám zároveňna srážlivost krve i lék APO-TIC 2x denně půl tablety.Nyní v seznamu bílkovin u potravin má brokolice vysoké hodnoty - 80, takže bych ji měla vzhledem ke své sváze 85-90kg vysadit, protože by pokrylo 100g brokolice celodenní dávku bílkovin, které mohu sníst. Objevily se totiž u mne záchvaty dny.Ale ve vaší předešlé odpovědi na brokolici upozorňujete na kombinaci této zeleniny a léků na srážlivost krve Warfarin - týká se toto upozornění i léků APO-TIC? A jak mám rozumět upozornění, že není možno vysadit brokolici najednou?2. Prosila bych ještě radu - nerozumím v pojednání o bramborách , že nejdříve říkáte že brambory by se měly vařit jen ve slupce u dny, pak je v článku hovořeno, že se mají jíst jen sladké brambory , a to pečené, ale pak je hovořeno, že brambory bílé se nemají jíst. Co to jsou za brambory bílé, mají se jíst jen odrudy brambor červených, nebo vůbec brambory normální se nesmí u dny jíst, ale mají se jíst jen sladké brambory , a to pečené?
Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.
Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).
Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.
Ve svém příspěvku KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
vařím si hodně mastí, konopnou, kostivalovou, měsíčkovou, kaštanovou, dělam si i svoje masážní oleje, masti vařím ve vodní lázni a jen ve vepřovém sádle, kaštany loupu mast je krásně bílá. přeji hodně zdaru při vaření.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor .
Dobrý den ,z jakych kastanu se děla kaštanova mast z těch lesních nebo z jedlych ?děkuji za odpověd.
Selen a zinek jsou dva klíčové minerály, které pomáhají v procesu oxidace. Pomáhají tělu vstřebávat antioxidanty, takže jejich každodenní příjem napomáhá správné funkci antioxidantů i v prevenci očních onemocnění. Zinek lze nalézt v sýru, jogurtu, červeném mase, vepřovém mase a v některých cereáliích. Selen nalézaje obsažen v ořeších, celozrnném pečivu, rýži a těstovinách se sýrem. Ale stejně jako u antioxidantů platí, že příliš velké množství těchto minerálů může způsobit problémy.
Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.
Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.
Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.
Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.
Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!
Doporučená jídla:
luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
Jírovec maďal je důležitým parkovým, alejovým a zahradním stromem. V listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala k barvení látek. Pro včelaře je tato dřevina velmi důležitá (nektar je bohatý na cukry). Dřevo nachází uplatnění při výrobě nábytku a ve stavebnictví.
Sbírají se zejména plody (kaštany), méně květ a ještě méně kůra. Kaštany se sbírají na podzim v době plné zralosti, květ v době plného rozkvětu a kůra na jaře z mladých větviček. Jírovcová droga má výrazný účinek na cévní stěny, které zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky (zejména lymfatických žláz). Užívá se na křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy, trombózy nebo při nedostatečném prokrvení končetin. Aplikuje se ve formě tinktury (3x denně tolik kapek, kolik činí 1/3 vaší váhy v kg). Čaj z květů se někdy užívá na kožní záněty nebo slabší popáleniny. Jírovec se obvykle podává dlouhodobě, ale protože ve větších dávkách působí toxicky a ovlivňuje funkci nadledvinek, je vhodné léčbu vždy po dvou měsících na 30 dnů přerušit. Droga obsahuje zejména glykosid eskulin (= aeskulin) a saponiny (například escin), flavonoidy, éterické oleje, pektin aj. Při předávkování se mohou objevit příznaky otravy jako křeče, ztráta koordinace, zvracení, průjem, ochrnutí, dle některých zdrojů může dojít i k poškození ledvin a jater, u dětí byly údajně zaznamenány i případy úmrtí. Vzhledem k tomu, že účinky jírovce nejsou detailně prozkoumány, neměli by ho raději užívat děti, těhotné a kojící ženy a lidé s chorobami ledvin nebo jater. Látek izolovaných ze semen jírovce se užívá i v lékařství (lék Aescin, který se podává proti otokům, bércovým vředům atd., aj.).
Celá rostlina (a nejvíce zřejmě semena) je jedovatá, hlavní (nebo jedinou?) toxickou látkou v jírovci je saponin escin.
Ve svém příspěvku KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.
Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Jaká pravidla je vhodné podle lékařů dodržovat? Hodně záleží na fázi nemoci – v období takzvaného relapsu neboli vzplanutí nemoci, jsou pravidla přísnější. V klidovém stádiu, označovaném remise, si můžete dovolit více. Vsaďte na těstoviny a lehká masa. Základem jídelníčku by měly být škroby, tedy například těstoviny. Neměly by chybět ani plnohodnotné bílkoviny, není proto třeba vynechávat kuřecí a rybí maso. Tučná masa požadavkům diety příliš nevyhovují. Stejně tak smažená a grilovaná jídla. Pokud nemocný zároveň netrpí laktózovou intolerancí, měl by jíst mléčné výrobky.
Čerstvá zelenina je tabu. A také čerstvé ovoce, luštěniny a výrobky z celozrnných obilovin. Ty všechny obsahují nerozpustnou vlákninu, se kterou si zanícená střeva v akutní fázi choroby neumí poradit. Nezapomínejte na vitamíny. Hlavně vitamín C a B-komplex. Z minerálů je důležité železo a vápník kvůli prevenci metabolické nemoci kostí. Lidem s onemocněním trávicího traktu totiž častěji hrozí osteoporóza. Hlídat je třeba draslík a hořčík a doporučují se probiotika. Jejich množství se řídí mimo jiné podle četnosti vyprazdňování. Oddělte příjem tekutin od pevné stravy. Nápoje by měly být spíš vlažné. A určitě ne s bublinkami.
Zánětlivé onemocnění střev zasahuje jeho různé části. Pro chorobu jsou typické lokální komplikace, vznikají hnisavá ložiska, píštěle či stenózy neboli zúžení trávicí trubice v místě jizev po zánětech. Střevní obsah se před takovými překážkami kumuluje a může kvasit. Živiny z jídla se špatně vstřebávají. Nemoc se projevuje častými průjmy a pacienti hubnou. Konzumujte až šest pořádně rozkousaných porcí denně. Když budete své zažívání zatěžovat postupně, bude fungovat lépe. V praxi to znamená, že byste si jídlo měli rozdělit do menších porcí. Rozhodně nehltejte, dbejte na to, abyste jídlo vždy dokonale rozžvýkali. I když se nemoc dostane do klidové fáze, na dietu nezapomínejte – rozhodně však není na místě se nervovat a zbytečně omezovat. Přesně si zapisujte, jak jste se po jakém jídle cítili, to vám pomůže vytipovat jídla, která pro vás nejsou vhodná. Dieta v remisi by se neměla příliš lišit od zásad racionální stravy. To znamená, že byste se měli vyvarovat tučných a smažených pokrmů, ale zeleninu a ovoce si už můžete klidně dát.
Kuřecí prsa s broskví
Ingredience: kuřecí prsíčka, kompotované broskve (neměli by dělat potíže, protože jsou vařené), smetana nebo plátek sýra
Postup: Prsíčka nakrájíme na nudličky. Zprudka orestujeme (doporučuji titanovou pánev nebo kvalitní teflon, nemusíte použít olej), trošku osolíme a přidáme nakrájené broskve (je na vás, jestli nakrájíte na kostičky nebo nudličky), které rovněž chvilinku restujeme. Pak přidáme sm
V naší poradně s názvem KASTANY JAKO LEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Petržílka.
máme kaštany --kaštan má zelenou slupku tu sloupneme zustane nám kaštan potažený hnědou slupkou.Které z těch tří částí plodu se používají kmasti a které do lihu.Předem děkuji za odpověd. fotku neumím poslat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na výrobu kaštanové masti je možné použít z jara květ a na podzim pak celý hnědý plod zbavený ostnatého oplodí.
Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Jednodušeji se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty.
V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest.
Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.
Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Ne že by se nedala inhalovat třeba obyčejná voda z kohoutku, ale přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.
Někdy je potřeba podpořit vykašlávání silnějším léčivem. K tomu určené přípravky jako Mucosolvan nebo Ambrobene seženete i jako roztok do inhalátoru.
Základní pravidla:
Začněte inhalovat při prvních příznacích onemocnění, a to dvakrát denně, ráno a večer. Infekce pak bude mít menší šanci se rozšířit a nemoc pravděpodobně proběhne v mírnější podobě.
Inhalujte tak dlouho, dokud vaše dýchací cesty nebudou volné a čisté. To znamená, že pokud stále trochu smrkáte, kašlete nebo máte zalehlé ucho, ještě není čas inhalační léčbu ukončit.
Máte-li pouze kašel, inhalujte ústy přes náustek. Máte-li rýmu nebo ucpané dutiny, používejte inhalační masku, protože potřebujete aerosol vdechovat nosem. Máte-li infekci v nose i v krku zároveň, využijte opět masku a nadechujte se první půlku inhalace nosem a druhou ústy.
Pokud máte slabší imunitu a každou chvíli „na vás něco sedne“, je samozřejmě vhodné v „chřipkové sezoně“ inhalovat i preventivně. Dýchací cesty budou odolnější vůči choroboplodným zárodkům. Při prevenci stačí inhalovat jednou denně, ideálně večer.
A ještě jeden tip: Při urputnějších zánětech je lepší dýchat aerosol vlažný, ne studený. Toho docílíte tak, že minerálku před nalitím do inhalátoru ohřejete na zhruba 40 °C, například v mikrovlnce.
V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.
Moučníky jsou nezbytnou součástí života, ale i této diety. Dává se přednost sladkým moučníkům tvarohovým nebo plněným tvarohovými krémy. Sortiment receptů je široký. Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku – těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky a nedoporučují se ani omelety a palačinky. Kynuté pečivo se připravuje obyčejné, tedy s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení. Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků a jejich přepalování výhodné. Rovněž mák, ořechy a čokoláda se vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.
Ananasové řezy
Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva nebo 1 lžička sody, špetka soli, 1 celý ananasový kompot včetně šťávy (565 g, pokrájený)
Ingredience na náplň: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru moučka, trochu skořice
Postup: Všechny suroviny na těsto lehce zamícháme vařečkou. Nalejeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut. Na náplň utřeme tvarohy s cukry. Náplň natřeme na vychladlý moučník, nazdobíme vidličkou a ozdobně poprášíme skořicí.
Nepečený dort
Ingredience: 900 ml mléka, 2 vanilkové jogurty (dohromady 250 g, například Safari od Yoplait nebo Activia), 1 vanilkový pudink, cukr podle chuti, kompotované mandarinky nebo kompotované broskve, meruňky či ananas, plátková želatina Dr. Oetker (nebo od stejné firmy ztužovač za studena na tvarohové a jogurtové moučníky), 1 balíček želé na dorty (čiré nebo červeného želé Labeta či Vitana), ½ balíku piškotů
Postup: V půl litru mléka s cukrem uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Přidáme zbytek mléka a jogurty a postupným šleháním přidáme želatinu připravenou podle návodu (plátkovou rozpustíme dle návodu rychle v mikrovlnce). Šleháme asi 3 minuty. Formu nebo skleněnou mísu lehce vymažeme olejem a poklademe piškoty, navršíme polovinu hmoty, opět proložíme piškoty a dáme zbytek hmoty. Uhladíme povrch a necháme krátce zatuhnout v ledničce. Povrch lehce ztuhlého moučníku poklademe ovocem, šťávu slijeme a doplníme do 250 ml, lehce přisladíme, přidáme pár kapek citronu a vmícháme dortové želé. Přivedeme k varu, provaříme cca 10 sekund a po krátkém zchladnutí nalijeme lžící na moučník. Necháme vychladit v lednici alespoň 5 hodin.
Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.
Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním sklenice s medem ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí medu nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí medu nad teplotu 70°C se blahodárné látky z medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!
V naší poradně s názvem JAK NASTARTOVAT TĚLO NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Vážím 112 kilo a rozhodl jsem se zhubnout. Poradíte mi někdo jak mám nastartovat tělo na hubnutí?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Nastartovat tělo na hubnutí pomůže zrychlení metabolizmu. To znamená, že tělo pálí kalorie rychleji nežli doposud. Recept na zrychlení metabolizmu je jednoduchý. Každé ráno hned po probuzení si dejte 100% přírodní ovocný džus asi tak 1 - 2 deci. Pak za 20 minut müsli s mlékem nebo jogurtem. Pak za 3 hodiny malé jídlo - svačinku (müsli tyčinka). K obědu nějaké dušené nebo pečené maso s rýží. Potom zase za 3 hodiny svačinka (vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr). K večeři půlka grilovaného kuřete bez přílohy. Kdyby byl večer hlad, tak si dejte zase jedno vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr bez přílohy. Během celého dne vykonávejte nějaký pohyb - rychlá chůze, běh, chůze po schodech, dřepy a ráno po snídani 10 poctivých kliků. Toto bude fungovat a kila půjdou dolů.
Do Vincentky, kterou si denně promýváte nos, kápněte trochu ústní vody Listerine.
Do vincentky přidejte kapičku, ale opravdu jen minimálně, protože jinak pálí, Tea Tree oleje a vlijte do konvičky RHINO HORN, kterou prodávají v lékárně asi za 250 korun.
Pro výplach nosu je třeba Vincentku nechat vybublinkovat a ohřát na pokojovou teplotu. Pokud nezvládáte nabrat tekutinu do dlaně a vdechnout, je dobré sehnat injekční stříkačku, nabrat do ní 2 ml vincentky, vstříknout do nosní dírky, chvilku v nose „podržet" a pak vyfrknout. Tuto proceduru provádějte pravidelně každé ráno a večer. Nos se pročistí a provlhčí.
Vincentku je dobré předem ohřát v mikrovlnce na příjemnou teplotu, tím se zároveň vypudí i část bublinek, takže to pak tolik neštípe. Při akutní infekci je nejlepší teplota Vincentky co nejvyšší (co nosní sliznice snese, aby se nespálila). K pravidelnému rannímu a večernímu promývání se silným vysmrkáváním prudkými výdechy jednou a pak druhou nosní dírkou, je dobré si také koupit v lékárně sprej s Vincentkou, a kdykoliv si vzpomenete, tak si i přes den stříknout do nosu. Také je efektivní si stříknout Vincentku nejdřív ze spreje před každým promýváním a nechat chvíli působit. Pak se podaří lépe promýt a vysmrknout i to, co by jinak zůstalo přischlé. Do sprejové lahvičky se pak dá normálně doplňovat Vincentka z lahve a jednou za čas, když začne sprej špatně stříkat, je potřeba plastový nástavec s tryskou strčit na chvíli do octa, aby se odstranil z trysky vodní kámen.
Vždy mějte na paměti, že neexistuje žádná osvědčená rada, pokud nezměníte svůj životní styl a jídelníček.
Ve svém příspěvku STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.
Akékoľvek škvrny, pigmentové alebo aj tzv. starecké škvrny žiadnou, ani najdrahšou kozmetikou neodstránite. Sú to iba vyhodené peniaze a strata času. Ak sa týchto problémov chcete naozaj ale skutočne naozaj zbaviť, ostáva iba jedna zaručená cesta a tou je príroda. Je to cesta dlhá a tŕnistá, avšak so 100% zaručeným účinkom. Telo pokiaľ nemá poruchu pracuje ako dobre namazaný a zoštelovaný motor. Skúste dať zemiak do výfuku a zistíte, že motor robí psie kusy. A tak je to aj s našimi telami, ktoré nápor moderných priemyselných výplodov jednoducho nezvládajú, pretože sa nestihli pri tej kapitalistickej rýchlosti prispôsobiť t.j. adaptovať na otrávené prostredie. Tí šťastnejší sú telom upozornení na to, že nedobre robia iba škvrnami, tí menej šťastní odídu s diagnózou rakovina.. Sú to dva konce jednej a tej istej úsečky. Zanesené telo toxínmi a z toho plynúce následky-škvrny. Následkom rokmi zanášanej pečene (jater) budú v lepšom prípade iba tie škvrny. Ostáva iba pusitť sa do čistenia organimu a pokiaľ nebude dôkladne vyčistená pečeň, škvrny jednoducho nezmiznú, ani pleť sa neupraví. Proti zákonom prírody sa nedá ísť chémiou, to proste nefunguje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Pánek.
Pisatel ze Slovenska má sice pravdu k dnešnímu znečištění, ale moji prarodiče tyto skvrny měli také a to bylo před 70.roky. Ovzduší bylo nepochybně čistější. Ale odstranit se dá všechno. Tyto skvrny vám odstraní každý kožní lékař.Ale účinný lidový prostředek je propolis. Potíráním zmizí skvrny ve velmi krátké době. Napřed jakoby zasýchají a tvoří šupinky, potom se olupováním pomalu ztrácí. Nutno potírat dvakrát denně. Zkuste !
Vlasové kúry a zábaly se většinou používají mezi prvním a druhým mytím hlavy. Prostředky se lehce vmasírují a pak nechají pod teplým zábalem 15 minut až hodinu působit.
Olejový zábal
Budete potřebovat:
5 polévkových lžic olivového oleje nebo oleje z pšeničných klíčků
1 citrón
Olej smícháme se šťávou z jednoho citrónu a vmasírujeme do suchých vlasů. Necháme působit 30 minut a poté smyjeme jemným šampónem.
Zábal z oleje pšeničných klíčků
Olej z pšeničných klíčků zahřejeme cca na 40 °C. Pokud jsou vlasy suché, promícháme tento olej se žloutkem. Umyjeme si vlasy (bez kondicionéru), poté na vlhké vlasy naneseme zábal, vlasy překryjeme igelitem a nakonec vše zabalíme do teplého, nahřátého ručníku. Necháme působit 20–25 minut a potom důkladně opláchneme.
Krémová kúra
Budete potřebovat:
mastnější krém, například Nivea
1 polévková lžíce tvarohu
citrón
Dvě polévkové lžíce krému (například Nivea) promícháme s jednou lžící tvarohu a přidáme lžičku citrónové šťávy. Naneseme na vlasy a necháme působit 30 minut. Poté vlasy dobře opláchneme.
Majonézový balzám
Majonézu naneseme na umyté vlasy a necháme působit asi půl hodiny, pro intenzivnější kúru až hodinu. Vlasy poté důkladně umyjeme jemným šampónem.
Pro slámovité vlasy – kúra s lopuchovým kořenem
Budete potřebovat:
1 vaječný žloutek
1 polévková lžíce oleje z lopuchového kořene
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
Vaječný žloutek a olej (přidáváme po kapkách!) smícháme. Jakmile vznikne krém podobný majonéze, přidáme citrónovou šťávu. Vmasírujeme do vlhkých vlasů, zejména pak na konečky. Necháme působit půl hodiny, poté důkladně vymyjeme šampónem.
Pivní kúra
Budete potřebovat:
1 pivo
1 vejce
50 ml piva smícháme s 1 žloutkem (bez bílku), naneseme na mokré vlasy, překryjeme fólií a ručníkem a necháme 20–30 minut působit. Poté opláchneme. Vlasy budou pevné, lesklé a vyživené. Kúru stačí opakovat jednou za měsíc.
Pro hebké a pevné vlasy
Budete potřebovat:
2 lžíce medu
2 žloutky
1 lžička Extra virgin olivového oleje (uvedené množství je pro polodlouhé vlasy)
Med rozpustíme v hrnci nebo v mikrovlnce, teplý (ne moc horký, aby se žloutky neuvařily) ho smícháme se žloutky a olejem, vymícháme v jednolitou hmotu, kterou nanášíme na vlasy. Pro lepší efekt zabalíme vlasy do alobalu nebo mikrotenového sáčku a ještě ovážeme ručníkem. Necháme působit cca 20 minut, poté důkladně opláchneme, omyjeme šampónem a ošetříme kondicionérem. Kúru si dáváme maximálně 1x za týden až 14 dní, jinak by byly vlasy přetížené dodanou výživou a kvůli zplihlosti (či spíše jemnosti) by nedržely účes.
Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
Až pětkrát nižší obsah polysacharidů Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.
Více informací a recepty na přípravu proteinových nudlí najdete kliknutím sem: Proteinové nudle.
Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.