Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PERIORÁLNÍ DERMATITIDA FOTO

OBSAH

Příčiny a příznaky periorální dermatitidy

I když je velmi obtížné určit prvotní příčinu, která zodpovídá za rozvoj periorální dermatitidy, existují určité faktory, které jsou spojeny právě s možnými příčinami.

Příčiny periorální dermatitidy

  • V 80 % případů je na vině lokální aplikace tropických steroidů.
  • Riziko vzniku periorální dermatitidy zvyšují také hydratační a noční krémy.
  • Stav periorální dermatitidy často zhoršuje působení ultrafialového záření, větru nebo tepla.
  • Za možnou příčinu periorální dermatitidy je považována i kvasinková infekce, ale existuje jen malé množství klinických důkazů na podporu tohoto tvrzení.
  • Mezi další příčiny patří hormonální faktory způsobené užíváním perorálních antikoncepcí a gastrointestinální poruchou.

Příznaky periorální dermatitidy

Toto onemocnění většinou postihuje mladé ženy. Mezi běžné příznaky patří například:

  • papulární vyrážka s malými puchýřky vyskytující se kolem očí, úst a nosu; okraj kůže kolem rtů zůstává často nedotčen;
  • periorální dermatitida se objeví jen na kůži, nerozšiřuje se na vlasy nebo na sliznici.

Zdroj: Periorální dermatitida

Diskuze

V diskuzi PERIORÁLNÍ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ja tedy pozivam prevarenou vodu a do ni dam par zrnicek hypermanganu, tim omyvam oblicej. Pouzivam i jarish, muze byt v nadobe s rozprasovacem a pres den jej lze aplikovat nekolikrat. Muzete zkusit cervenou indulonu (ta mi projev nezhorsila) jako hydratacni krem a postizena mista na noc natrit ichtoxylem. Cerny caj bych asi uplne vysadila. Tenhle postup Vam muze pomoci do nekolika dnu jako me.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Mitysková.

Dobrý den, děkuji za rady, asi to bude na delší dobu, chci uvedenou léčbu zkusit alespoň 14 dní, to už se uvidí, jestli je to lepší a zabírá.
S pozdravem
Květa Mitysková

Zdroj: diskuze Periorální dermatitida

Léčba periorální dermatitidy

Léčba se zaměřuje na prevenci spouštěcích podnětů a také na řízení zánětu kůže, který se již objevil. Léčebné postupy zahrnují následující:

  • preventivně by měly být odstraněny všechny výrobky doposud na pleť používané, zejména výrobky obsahující umělé chemikálie, topické kortikosteroidy a podobně, doporučuje se přerušit užívání těchto výrobků, aby nedošlo ke zpětnému vzniku periorální dermatitidy;
  • k léčbě periorální dermatitidy jsou používána antibiotika, ale existuje celá řada alternativních prostředků, které mohou pomoci, například lokální aplikace kurkumy smíchané se stejným množstvím surového medu je považována za uklidňující lék, má velice dobrý účinek na kůži a snižuje zánětlivost;
  • za velmi účinný prostředek se považuje také lokální aplikace Tea Tree oleje, který napomáhá s omezením zánětu a zároveň chrání pokožku proti mikrobům a bakteriálním infekcím.

Periorální dermatitida je snadno léčitelná, ale je důležité přerušit používání dřívějších kosmetických přípravků.

Zdroj: Periorální dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem PERIORÁLNÍ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa Mitysková.

Dobrý den, prosím o radu, mám periorální dermatitidu kolem úst a velmi suchou pokožku stále. Prosím o radu, co používat za krém na suchou pokožku obličeje a protože dermatitidu mám již od konce června (postupně se zhoršovala od dubna), co bych mohla používat za přírodní přípravek (nezabral mi lék od p. doktorky, 1. Elocom, 2. protopic). Nyní používám zinkovou mast 2x až 3x denně a černý čaj na umývání a sádlo vlastnoručně vyškvařené.
Děkuji moc za rady s pozdravem

Mitysková Květa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji vytrvat v pokusech se svou kožní lékařkou. Někdy je totiž velmi obtížné najít příčinu této dermatitidy kolem úst a nezbývá nic jiného, než metoda pokus / omyl. Vaše doktorka na vás evidentně zkouší léky, které ve většině případů velmi dobře účinkují na tyto problémy. To, že u vás nezabraly, svědčí o nějaké méně běžné příčině vaší dermatitidy a bude třeba jí vyzkoumat. K léčbě budou zřejmě potřeba přípravky, které jsou většinou na předpis a proto si myslím, že spolupráce s kožním lékařem bude to nejlepší, co můžete pro sebe udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Periorální dermatitida

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění nazývané numulární dermatitida.

Zdroj: Numulární dermatitida

Seboroická dermatitidafoto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická dermatitida ve svých typických projevech.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá plenková dermatitida u dětí.

Zde můžete vidět, jak vypadá plenková dermatitida u dospělých.

Zdroj: Plenková dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Atopická dermatitida

Atopická dermatitida/ekzém způsobuje svědění, bobtnání, šupinatění či puchýře. Tento typ ekzému se obvykle objevuje v rodinách dědičně, často je spojován s alergiemi, astmatem a stresem.

Zdroj: Dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem JINÁ SEBOROICKÁ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, já se chci zeptat, mám diagnozu L 218 Jiná seboroická dermatitida.Nemám žádné lupy, ve vlasové pokožcemám červené flíčky velikosti cca.lentilky. Pokožka na hlavě mě pálí,hlavně v prostředí kde se topí. Někdy je to k zbláznění, ztoho zase den dva, celkem v pohodě. Šampony mám ale na lupy. Je to správné? Hlavně jak se zbavit toho pálení. Děkuji I.Ryšánková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivo, Vaše dosavadní léčba Vaší dermatitidy je zřejmě nevhodná, když míváte pocity pálení. Toto bude způsobeno patrně ucpáním potních kanálků, především proto, že si na pálení stěžujete v čase, kdy jste ve vytopených prostorech. Při léčbě seboroické dermatitidy je třeba zavést komplexní léčbu, to znamená vnitřní i vnější ošetření. Nejprve je třeba se zbavit toxinů v těle a to pomocí detoxikační kůry s pomocí Aloe Vera osvěčený mám přípravek ACTIV Aloe www.activaloe.cz, nebo lze koupit v lekárně. K tomu užívat Betavital 3x denně jednu čajovou lžičku na lačno. Betavital je extrakt z červené řepy s rutinem, betakarotenem a vitamínem C a je volně dostupný v lekárně. A ktomu na podporu dobré funkce ledvin výtažek z česneku a petržele v tabletách, které se berou 3x denně taktéž na lačno před jídlem. Na zevní léčbu bych ve Vašem případě doporučil lék s aktivní látkou Ketokonazol. Jako volně prodejný je šampon Nizoral, který Ketokonazol obsahuje. Tím si myjte své vlasy a při mytí si jemně masírujte vlasovou pokožku. Po vysušení pak do vlasů aplikujte Kapyderm - speciání krém K. Ten Vám pomůže od nepřijemných pocitů pálení a podpoří zhojení podrážděné pokožky.

Souhrn tohto co potřebujete:
- ACTIV Aloe
- Betavital
- Výtažek z česneku a petržele - tablety
- Nizoral
- Kapyderm speciální krém K

Léčba bude trvat dlouho, ale již po 4 týdnech byste měla cítit zlepšení. Do půl roku by měly příznaky vymizet zcela. Buďte proto tedy trpělivá a výsledky se záhy dostaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jiná seboroická dermatitida

Numulární dermatitida

Numulární dermatitida má tvar jasně ohraničené červené skvrny, která se obvykle objevuje na nohou, rukou, pažích a trupu. Častěji se objevuje u mužů a ve věku mezi 55 a 65 lety. Suché prostředí nebo časté sprchování v teplé vodě podněcuje tuto dermatitidu.

Zdroj: Dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem ŠAMPONY NA PLÍSEŇ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vojtěchová.

dobrý den chci se zeptat a hlaně poradit. Mám tak trochu problémy se žaludkem a už mně trápí tak tři měsíce ve vlasech bílé fleky vypadá to jako lupy ale nejsou, jsou to bílé mapy na hlavě, které svědí Můžete mi doporučit něo na tento problém,nehi zkoušet drahé věi, hlaně aby něo zabralo Děkuju Vojtěchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Danielo, to vypadá jako nějaká dermatitida. Vyzkoušej na to Kapyderm speciální krém, který se nanáší zevně, takže nezhorší vaši situaci se žaludkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šampony na plíseň ve vlasech

Dermatitida

Dermatitida je obecný termín pro všechny vyrážky způsobené podrážděním kůže. Kontaktní dermatitida může být zapříčiněna mýdlem, pracím práškem nebo aviváží, která zůstává na oblečení, čímž dráždí kůži například na hrudníku. Atopická dermatitida se obvykle objevuje na suchých místech, zatímco seboreická dermatitida na těch místech, která jsou mastnější. Rovněž nedostatek vitamínu B, nebo naopak velké množství vitamínu A může vést k výskytu dermatitidy, která se následně projeví svěděním a zarudnutím pokožky.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem JINÁ SEBOROICKÁ DERMATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ivo, Vaše dosavadní léčba Vaší dermatitidy je zřejmě nevhodná, když míváte pocity pálení. Toto bude způsobeno patrně ucpáním potních kanálků, především proto, že si na pálení stěžujete v čase, kdy jste ve vytopených prostorech. Při léčbě seboroické dermatitidy je třeba zavést komplexní léčbu, to znamená vnitřní i vnější ošetření. Nejprve je třeba se zbavit toxinů v těle a to pomocí detoxikační kůry s pomocí Aloe Vera osvěčený mám přípravek ACTIV Aloe www.activaloe.cz, nebo lze koupit v lekárně. K tomu užívat Betavital 3x denně jednu čajovou lžičku na lačno. Betavital je extrakt z červené řepy s rutinem, betakarotenem a vitamínem C a je volně dostupný v lekárně. A ktomu na podporu dobré funkce ledvin výtažek z česneku a petržele v tabletách, které se berou 3x denně taktéž na lačno před jídlem. Na zevní léčbu bych ve Vašem případě doporučil lék s aktivní látkou Ketokonazol. Jako volně prodejný je šampon Nizoral, který Ketokonazol obsahuje. Tím si myjte své vlasy a při mytí si jemně masírujte vlasovou pokožku. Po vysušení pak do vlasů aplikujte Kapyderm - speciání krém K. Ten Vám pomůže od nepřijemných pocitů pálení a podpoří zhojení podrážděné pokožky.

Souhrn tohto co potřebujete:
- ACTIV Aloe
- Betavital
- Výtažek z česneku a petržele - tablety
- Nizoral
- Kapyderm speciální krém K

Léčba bude trvat dlouho, ale již po 4 týdnech byste měla cítit zlepšení. Do půl roku by měly příznaky vymizet zcela. Buďte proto tedy trpělivá a výsledky se záhy dostaví.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Díky za radu, Aloe užívám, dále pak Biopron 9, ostatní si koupím. Je pravda, že tento stav nastal po dietě uhlovodanové. jedla jsem jen mléčné výrobky,maso a zeleniu. Po 3 týdnech se objevilo zarudnutí obličeje a pak ve vlasech.Obličej jsem zvládla mastí Betrafen, celkem v pohodě ale hlava zůstala.Díky moc Iva

Zdroj: diskuze Jiná seboroická dermatitida

Příznaky alergické kontaktní dermatitidy u dětí

Alergická kontaktní dermatitida se u dětí projevuje jako zarudnutí kůže, vyrážka, svědění. Kůže se stává suchou a začne se odlupovat. V závažnějších případech vznikají trhliny a vředy, které se tvoří při nesprávné péči.

Zde můžete vidět fotky, jak vypadá kontaktní dermatitida u dětí.

Zdroj: Jak vypadá kontaktní dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ida Kořínková.

Dobrý den začaly se mi objevovat zhruba před měsícem příznaky že nejdříve mne začne nesnesitelně svědit kůže,když to začnu lehce škrábat tak se objeví červené skvrny a v nich bílé ložiska jako od poštípání komárem(např.) a opuchá to.pak jsem měla asi 3 týdny pokoj a nyní se to objevilo znovu ale opuchají mi i rty můžete mi prosím poradit co to může být?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle bez pohledu se dá ta vaše dermatitida špatně identifikovat. Může to být kvasinkové nebo plísňové onemocnění, ale také to může být příznak vaší vnitřní nerovnováhy, třeba překyselení organismu. Nepíšete jak je to velké a kde se to objevuje, ale mohly by to také být nějaké exantémy, například vířivkový exém. Na léčbu budete nejspíše potřebovat nějaké masti s kortikoidem nebo s antibiotiky a ty nezískáte jinak než na předpis. Takže vám doporučuji neotálet a zajít ke kožnímu lékaři. Je to v tuto chvíli nejlepší způsob, jak se toho rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivka

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida je častým kožním onemocněním kojenců. Projevuje se tvorbou mastných, nažloutlých nebo načervenalých strupů na hlavě, obličeji nebo genitáliích (vzniká v místech se zvýšeným počtem mazových žláz). Na obličeji se objevuje zejména v blízkosti obočí nebo po stranách nosu. Seboroickou dermatitidu může zhoršovat stres.

Zdroj: Dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Otevřený epikutánní test

Používá se při testování látek s očekávaným silným iritačním účinkem. Také se jím testuje kontaktní urtikárie či proteinová dermatitida. Za 20−30 minut se hodnotí časná a za 48−72 hodin pozdní reakce.

Zdroj: Jak vypadá kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida u dětí

Kontaktní dermatitida je zánět kůže, ke kterému dochází po expozici alergenu. Trpí jí většinou děti s přecitlivělostí na dráždivé látky, a to po opakovaném kontaktu.

Způsob, jak se alergen dostane do těla:

  • během jídla – mezi nejčastější alergeny patří citrusy, med, čokoláda, mléko, proto by do stravy malých dětí měly být nové potraviny zaváděny opatrně a postupně, počínaje minimálními porcemi;
  • při styku s kůží – jde o jednu z hlavních příčin alergické dermatitidy u kojenců (plenková dermatitida), v tomto případě je velmi častým alergenem detergent v plenkách, který je alkalický a používá se pro výrobu těchto plenek; kontaktní dermatitida se může rozvinout i po použití vlhčených ubrousků, které jsou napuštěné chemikáliemi.

Zdroj: Jak vypadá kontaktní dermatitida

Příznaky

Otok, zarudnutí na postižené části kůže, kožní vyrážka, která je ohraničená zpravidla čárou, po kterou byla končetina ponořena do vody, intenzivní svědění, skvrny až puchýřky na postižené části kůže, někdy také zvýšená tělesná teplota, kašel, průjem, bolesti břicha, výjimečně zvětšení jater a sleziny.

Zde můžete vidět, jak vypadá cerkáriová dermatitida.

Zdroj: Cerkariální dermatitida

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida se dělí na alergickou a iritační, obvykle se projevuje růžovou nebo červenou svědivou vyrážkou. Určení přesné příčiny kontaktní dermatitidy může být obtížné.

  • Alergická kontaktní dermatitida je krátkodobá kožní alergie. Příkladem alergické kontaktní dermatitidy je působení jedu břečťanu, kdy jen slabý dotek na kůži vyvolá dermatitidu. I další rostliny mohou vyvolat alergickou kontaktní dermatitidu, květiny, byliny, ovoce i zelenina. Příčinou této dermatitidy mohou být rovněž, barvy na vlasy, kosmetické přípravky, kovy, guma, formaldehydy (používané jako konzervační přísady v mnoha produktech).
  • Iritační kontaktní dermatitida je způsobena látkou zhoršující stav kůže tím, že dochází k opakovanému kontaktu, typickým dráždidlem je voda, která vysušuje a poškozuje pokožku opakovanou expozicí (časté mytí). Symptomem dráždivé dermatitidy je suchá, poškozená kůže.

Zdroj: Dermatitida

Dermatitida způsobená špatným krevním oběhem

Je zapříčiněna špatným prokrvováním dolních končetin, což následně vede ke vzniku křečových žil, městnání krve, chronickému otoku nohou a podobně. Žíly v dolních končetinách nevracejí krev efektivně, čímž způsobují špatné okysličování buněk, hromadění tekutin a otoky. Tyto otoky jsou pak příčinou svědění/podráždění kůže kolem kotníků.

Zdroj: Dermatitida

Seboroická dermatitida – diagnostika

Někdy není snadné seboreu diagnostikovat, protože se příznaky kryjí s jiným kožním onemocněním, například způsobenými alergií, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky. Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, ale i mladé muže.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP