Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PERORÁLNÍ LÉČBA PLÍSNĚ NEHTŮ

OBSAH

Léčba plísně nehtů

Léčba plísňové infekce nehtu může být dlouhý a nákladný proces. Léčba může zahrnovat buď perorální antimykotické léky, masti anebo alternativní terapie, kterými jsou různé babské rady. Obecně platí, že přípravky, které jsou volně prodejné v lékárnách bez lékařského předpisu, nejsou velmi efektivní. Výjimkou je sprej nebo mast Clotrimazol, který při dlouhodobém užívání dokáže zcela vyléčit mnoho plísní nehtů. Mezi účinné perorální léky proti plísni nehtů patří itrakonazol (Sporanox), flukonazol (Diflucan) a Terbinafin (Lamisil). Na lokální zevní léčbu nehtů je nejúčinnější antimykotický lak Loceryl - 5% léčivý lak na nehty. Použití léků může sice vyléčit plíseň nehtů, ale často není vyléčena zcela. Navíc mají antimykotické léky užívané vnitřně neblahé dopady na játra, ve kterých se metabolizují. V extrémních případech může lékař rozhodnout o odstranění celého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Poznám, zda je barva nehtu na noze projevem plísně nebo něco jiného?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Diagnóza plísně

Plísně, které způsobují infekci nehtů, se nacházejí v našem prostředí, protože se mají rády teplo a vlhko. Normální zdravý nehet není infikován tak snadno, ve většině případů vzniku plísňové infekce za to může oslabení imunitního systému, různé nemoci nebo poranění nehtu. Rozpoznání plísně je jednoduché, protože je změněna barva nehtu, který se může také začít drolit. Pokud máte plísňovou infekci, tak je nutná léčba. Lékař diagnostikuje plísňovou infekci pod mikroskopem ze vzorku nehtu nebo za použití plísňové kultury.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT PLÍSNĚ NEHTŮ NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Pišingr.

Chtěl bych se zeptat na lék Terbinafin kolik stojí a jeli k dostání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék TERBINAFIN ACTAVIS je k dostání v lékárně na lékařský předpis a pacient na něj doplácí cca 73 Kč za 28 tablet. Ovšem za podmínky, že předpis vystaví kožní lékař. Recept od jiného lékaře znamená vyšší doplatek a to až 160 Kč. O dostupnosti tohoto léku se informujte ve své lékárně, kde vám sdělí i přesnou výši doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Diagnóza plísně nehtů

Většinou je zkoumán malý kus nehtu u lékaře pod mikroskopem. Buďto se nechá vykultivovat kultura z odebraného vzorku anebo se můžou použít i jiné metody, jak rozpoznat plíseň nehtů. Medikamentózní léčba by neměla být nikdy zahájena bez správné diagnózy, protože léčba může být drahá. Diferenciální diagnóza se soustředí na vyloučení nehtové lupénky, rakoviny, onemocnění periferních cév a dalších nemocí.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem CLOTRIMAZOL SPREJ NA NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

V textu SUKL tvrdi, ze clotrimazol je urcen na plisen nehtu, ale v peibalovem letaku u leku nic takoveho neni, jen ze je urcen na ruzne plisne na kuzi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Z anatomického hlediska jsou nehty součástí kůže, stejně jako vlasy a chlupy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Clotrimazol sprej na nehty

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Léčba plísně nehtů

Plísňová infekce nehtu se může léčit jak zevně (lokálně), tak také pomocí lékové terapie (systémově). Trvání léčby závisí na stupni rozvinutí plísně.

Mírné až středně těžké onemocnění plísní nepřesahuje 50% nehtové ploténky. U onychomykózy s méně než 50% zasažením infekcí nehtové ploténky nebo nehtu je prováděna zevní lokální léčba. Rozhodující pro úspěch léčby všech nehtů s plísňovým onemocněním je její včasné zahájení.

Jestli je infekce rozsáhlejší než 50% nehtu, tak by měla být zahájena léčba pomocí orálního léku (tablety) pomocí systémové terapie. Správná forma léčby by měla být stanovena z diagnózy a od dermatologa.

Podpůrnou léčbou je bedlivě provedená lékařská pedikúra, u které jsou nehty ošetřeny profesionálně od lékaře. Pedikúra pomáhá udržovat nohy zdravé a s minimálním výskytem plísně.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láda.

Dobrý den, již několik let mám značně rozpraskané paty někdy po chůzi až do jizem-krvavých, byl jsem již na kožním, kde uvedli že mám plísen na nehtech a dokud toto nebude odstraněno že mi budou paty praskat /toto cca 3 roky/ používám lék Exoderil-mast i kapky - toto nepomáhá, dostal jsem i míchanou mast na kůži, taktéž bez úspěchu, používám různé krémy na nohy /aloe vera, cracked heel crem active repair K´plus, foot cream-algetics, cracked heels cream -tian De a jiné masti na promaštění kůže jako je plsní nesolené sádlo, měsíčková mast, mastné krémy na ruce atd./ bolest je v v klidu při sezení nebo lehu, pomáhá před spaním cca 20 min studená koupel nohou, provádím i pilníkování, broušení a vyřezávání kůže žiletkou k tomu určenou ke snížení vrstvy kůže, zatím nic nepomáhá, bolest vystřeluje až do lýtek nad patami-toto onemocnění mám na obou nohách /patách/, mám slabý diabetes do 6,8 - takže již nevím koho mám navštívit - říkal jsem to praktické lékařce, internistovi,fyzioterapeutce ale nikdo se k tomuto nevyjádřil-pouze uvedli že to musím mastit-prosím o radu jak případně dále pokračovat nebo radu jak toto léčit, otevřené ani oteklé nohy nemám ani nikterak deformované, nosím ponožky z důvodů infekce ale chodidla mě v tomto dosti pálí nosím většinou plnou obuv-mám pouze popraskané paty chodidel děkuji za radu Láda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Popraskané paty se léčí v ordinaci kožního lékaře. Dostal jste informaci, že za popraskané paty ve vašem případě může plíseň nehtů. Soustřeďte se tedy na eliminaci rozvoje této plísně. Kupte si v lékárně sprej proti plísni na nohách s názvem Clotrimazol a aplikujte podle návodu na celé chodidlo po dobu několika měsíců. Nohy se snažte mít co nejvíce holé na vzduchu. Vlhko, jako je pot, různé zvláčňující krémy, sádlo, atd, to vše vaši situaci jen zhoršuje. I přílišné obrušování či ořezávání kůže může podporovat průnik nových plísňových spór do pokožky. Zajděte znovu na kožní a zaměřte se na léčbu plísně nehtů. Dodržujte pečlivě lékařem poskytnutou léčbu a udržujte nohy v suchu, co nejvíce bez ponožek a uzavřených bot.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest pat

Příčiny a přenos plísně nehtů

Jedná se o plísňovou infekci nehtů, způsobenou obvykle dermatofyty rodu Trichophyton rubrum a méně často Epidermophyton a Microsporum. Vzácně může být plíseň nehtů způsobena kvasinkami Candida a velmi zřídka jinou plísní. Důvod, proč převažují dermatofyty nad kvasinkami, je zřejmě v důsledku růstu nehtů. Nehty za jeden měsíc narostou o jeden až dva milimetry. Nehty na rukou rostou rychleji, nežli nehty na nohou. Proto je také léčba plísněnehtů na nohou často dlouhodobá. Plíseň nehtů si můžete přinést ze školy, od někoho z rodiny, z manikúry nebo z bazénu či sauny. V bazénech se nachází nejčastěji, ale může být efektivně odstraněna dezinfekcí.

Zdroj: Plíseň nehtů

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI PLISEN POD GELOVYM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobry den, chtela bych se zeptat bud na domaci, nebo odbornou lecbu, Udelala se mi plisen pod gelovym nehtem,Slysela sem ze je dobre si namacet nehty do octa, nebo kapat citronem, aby se to dostalo pod nehet, ze plisne nemaji rady kysele. Nebo je dobre vtirat si pod gelovy nehet mast kanesten. Muzete mi doporucit nejakou lecbu? Predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Majko, určitě se chcete zbavit plísně pod gelovým nehtem co nejrychleji, takže než zkoušet na slepo co zabere a co ne, tak spíše doporučuji nechat si odebrat vzorek spor z pod nehtu a provést kultivaci. Tím se zjistí, o který kmen onychomykózy se u Vás jedná a podle toho se určí vhodná léčba, která Vás tohoto nešvaru zbaví nejrychleji. Zajděte tedy na kožní a udělejte to tak, jak je zde napsáno. Účinné léky proti plísni jsou bez tak jen na lékařský předpis, takže jinak, než přes doktora, se k nim nedostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci plisen pod gelovym nehtem

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, asi v září jsem po odlakovani nehtů u nohou objevila toto. Myslela jsem, že je prst natažený. Bohužel nehet vypadá stejně:-(. Prosím o radu. Zda se nejedná o melanom. Dekuji Ivana K.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Melanom to není, takže můžete být v klidu. Ovšem problém to je, protože je to počátek oddělení nehtu od ploténky a možný následný vznik plísně pod nehtem. Příčinu hledejte ve své obuvi. Právě těsná obuv a nedostatek prostoru pro prsty vytváří tyto otlaky. Zkontrolujte své boty a vyřaďte všechny, které jsou těsné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Prevence plísně nehtů

  • Proti plísni nehtů nenosit přiléhavou obuv – nemělo by docházet k tlakům na nohu.
  • Proti plísni je třeba dbát na péči o nehty s pravidelnou manikúrou.
  • Proti plísni je účinné co nejvíce zkrátit nehty.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Léčba plísně

V některých případech může být přínosné, když je nehet odstraněn pomocí chirurgického nebo chemického zákroku. Nehet se odstraní buď celý, nebo jen částečně a pak se obnažené lůžko ošetří například léčivým lakem na nehty Loceryl 5.

Zdroj: Plíseň nehtů

Plíseň mění nehty

  • Barevné změny nehtu, který se při plísni mění z mléčně bílé a neprůhledné barvy na žlutou, hnědou, zelenou ale může dojít i k začernění.
  • Zesílení nehtu vlivem plísně, při kterém může dojít k zahuštění nehtové ploténky. Zdravé nehty mají tloušťku 0,5 – 0,75 mm u rukou, a u nohou je to do 1 mm.
  • Plíseň také způsobuje křehké nehty.
  • Při plísni dochází ke kompletnímu odchlípnutí nehtu.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Nebezpečí u plísně na kůži

Komplikace plísně nehtů může vznikat jako bakteriální superinfekce nebo jako další jiné dermatofytýdy vyvolané zánětem na jiném místě těla, nežli je primární plísňová infekce.
Rizikové faktory pro vznik kožní plísně jsou malé kožní léze, oslabený imunitní systém, HIV infekce a Diabetes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Rizikové faktory plísně nehtů

Mezi rizikové faktory patří věk, plíseň na nohou, návštěvy bazénu, kontakt s jinými infikovanými plísní, kouření a některé choroby, jako je rakovina, lupénka, oslabená imunita a cukrovka.

Zdroj: Plíseň nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP